Изборната кампания - увод в нестабилността

Изборната кампания - увод в нестабилността

© ДневникАз искам да видя Дар за България в парламента". Така започва рекламният клип на една от малкото позитивни, професионални и заслужаващи подкрепа кампании. Тя е посветена на каузата кучетата-водачи действително (а не само по закон) да получат достъп до всички обществени сгради. Нейно лице е изключително симпатичният голдън ретривър Дар. Той спечели подкрепата на над 8000 души, сложили подписите си под петицията в защита на каузата му.


С тези подписи, ако Дар беше политическа формация, би могъл да участва в предизборната надпревара. Но като кандидат, регистриран в ЦИК, кампанията не би му помогнала много. Не защото му липсват послание, аргументи или конкретни предложения за политики, т.е. основата на всяка грамотна, класическа изборна кампания. А защото днес това не е важно.


Днес
въпросът за властта не се решава чрез предизборната кампания


И това е повод за сериозна тревога.


Този път основните страни в политическия процес – обществото и партиите – драматично се разминават. Предизборната кампания е средство и форма, чрез която политическите сили по ясен начин да представят на избирателите вижданията си за управлението на страната, опаковайки ги в политически послания. На практика обаче нищо такова не се случва.


Заглушавана от шума на СРС-та


предизборната битка не успява да ни покаже в какво вярват претендентите за властта.


Повечето от тях ни натрапват своята представа за това какво искаме и в какво вярваме ние. Според Бойко Борисов "темата за флашки и подслушвания не интересува хората". Ангел Славчев, едно от "лицата" на протестите, е на същото мнение: "Обикновеният човек не се интересува от подслушването, а от проблеми като високите им сметки." Пред БНР президентът показва убеденост, че "хората искат работа и доходи, а ние се замерваме със СРС-та и бръмбари". "Подмени се истинският дебат, който желаеха гражданите", каза още Росен Плевнелиев.


Оформя се тезата, че само образованото малцинство се интересува от подслушванията, тъй като е чувствително по темата за гражданските права. Илюзия е обаче да се смята, че масата е наистина апатична към проблема. Макар да знаем, че мнозинството от сънародниците ни винаги е реагирало вяло при нарушаване на права и свободи, ние също така знаем, че има праг на потъпкване. Отвъд него се събужда чувството за обида и несправедливост. То ражда


желание за отмъщение, подбудено от предизборното осъзнаване


че силата е в гласоподавателя.


Хората се интересуват от това, което се случва в държавата им. Наясно са, че скандалите по "върховете" са симптоматични и оказват влияние върху живота им, независимо дали ги засягат пряко или не. Да не забравяме, че липсата на институции през последните 3 години изложи на произвол не един гражданин и бизнес. Всички те, както и широкото им обкръжение не са изненадани от последните разкрития, но си дават сметка за значимостта им. Показателни са думите на президента Плевнелиев: "Два милиона българи не може да се чудят къде да дянат мобилните си телефони."


Обществото вижда, че "горе" се действа панически. Властта е разклатена и слаба. Тя няма автентичен носител и всеки се опитва да вземе парче за себе си. На едни, например Емил Димитров и Мирослав Найденов, им е необходима частица власт, за да се предпазят и обезпечат личното си оцеляване. Други - бизнес играчи, предприемат експанзия в опит да се превърнат в незаобиколим фактор, независимо от състава на следващото правителство. А трети - също от бизнеса, например директно се конфронтират с отслабените държавни институции, за да запазят положението си. Целта на всички е да заемат


печеливща позиция в следващата властова конструкция


Борбата за власт достига до истерия и губи всякаква връзка с предизборна кампания, провеждане в демократична страна, член на ЕС. Парадоксално е, че преди два месеца парламентарно представените партии (с изключение на ДСБ, която декларира готовност за съставяне на правителство) взеха съзнателното решение да отидат на предсрочни избори, а малко след това се оказаха неподготвени за тях.


Създалата се динамична ситуация направи кампаниите им, планирани "на коляно", неефективни. Основните фигури в ГЕРБ са съсредоточили усилията си в имитационна магия. Надяват се, че докато си затварят очите и твърдят "не виждам проблем с подслушванията", (както обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев), никой няма да забележи действителността.


Учудващо прозорливо, в студиото на "Дикоff" Меглена Кунева отбеляза: "ГЕРБ е неприличната партия", а "БСП е неприемливата партия". Но не това е основата в предизборната кампания на ДБГ. Единствените останали на терена автентични партии – БСП и ДСБ, редовно коментират новопоявила се скандална информация, но трудно прокарват идеите си за управление на страната. Въпреки сравнително ниската си предизборна активност "Атака" събра така необходимия й радикален вот без особени усилия, още по време на протестите. А в стремежа си да излезе извън етническия вот, ДПС прави грамотен анализ на ситуацията с посланието "стига месианство в политиката", но той остава встрани от вниманието както на електората му, така и на широката публика.


Целта на политическия дебат е да свърже наново обществото и политическите субекти. В тази кампания обаче реален политически дебат липсва. Вместо подновяване на обществения договор последните седмици продължават да сриват крехкото доверие на гражданите в политиците.


Предизборната кампания и борбата за власт са разделени. Обстоятелствата, в които се развива действието, се разместват твърде бързо. Нищо не е там, където се очаква или би трябвало да бъде. Политическите играчи си дават сметка, че не кампанията ще им донесе необходимото влияние.


Вероятно 12 май ще ни донесе


патова ситуация, следвана от дълги месеци на нестабилност


Без съмнение това състояние е рисково, но не е задължително да се тълкува като вредно. Когато е наложително да постигнеш цялостна промяна, стабилността не е това, от което се нуждаеш. Тя консервира статуквото. Простор за действие както на съзидателните, така за съжаление и на разрушителните сили дава единствено нестабилността.


След изборите "стабилност" ще е любимата дума на политиците, които са в непосредствена близост до властта. Но чрез тази философия така необходимото преподреждане на страната ни не би могло да се извърши. Изборът пред нас е


промяна или стабилност


Двете едновременно не са възможни.


Отново ще се изправим пред изпитание – пореден тест за българското общество и онези политически партии, които решат да носят особена отговорност, простираща се извън тясно партийните им фиксации. Нужно е да се запасим с търпение, защото процесът няма да е нито бърз, нито лесен. Особено важно е всички участници да разберат смисъла на следното:


"Промяната няма да дойде, ако чакаме някакви други хора или някакви други времена. Ние сме онези хора, които чакаме. И ние сме промяната, която търсим." (Барак Обама)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  С една дума всички са маскари...баш така е ...от ганьово време та до днес.

 2. 2 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кефя се на варненци къде изипаха една купчина камъни пред общината и ясно заявиха на ония вътре че ще ги използват ако не се вразумят, май пред всяка община трябва да е така а защо не и пред държавните органи на дондуков...тия не им ли се диша във врата гледат само как да краднат и измислят какви ли не схеми.

 3. 3 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Стабилност и предсказуемост са възможни при консолидиране на протестния вот около БСП. Те бяха най-последователната опозиция и истинско отрицание на идиотщините на герб

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Миналата предизборна кампания със един запис на Доган изкара ДПС-то от порциите и ги остави на диета. Сега със същия метод се хвърля прът в колелото на Бойко, окончателния резултат ще се реши, ако до изборите излезе списъка с офшорците, тогава за някой ще стане страшно.

 5. 5 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "forumer":

  Не само те, почти всички партии от парламента рано или късно се разграничиха от герб-овите идиотщини, единствено обратната резба на рзс не разбра къде и е мястото.

 6. 6 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "forumer":

  +1111

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  "...промяна или стабилност
  Двете едновременно не са възможни."

  А на всичкото отгоре матряла две десетилетия и половина доказва едно и също - таман започне промяна и точно по средата суверенът се уплаши и се откаже. В този смисъл наистина "процесът няма да е нито бърз, нито лесен". Ще бъде невъзможен.

 8. 8 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Кампаниите, а и партиите разединяват хората, изваждат на показ най-първичните страсти - бабуинизират определени хорица със свръх очаквания и мотивират същите хорица да се борят в калта за до стигнат до голямата награда - управление, но не за да живеят избралите ги добре - не, всичко това се прави за да живеят победителите с 4% да паразитират на гърба на обществото.
  Останалото са начини и форми за измама. Някакви 4 милиона истински българи и не могат да се разберат за общото им благо, това е кампанията - замитане на проблемите под килима и правене на проблеми, където ги няма - кучета водачи, тинтири минтири, бройка места за работа, магистрали и подобни глупости - всичко в името на доволните 4 бъдещи години.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 9. 9 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  И какво ще стане, ако ...
  Нищо особено. И това е повод за радост. ГЕРБ, БСП, ДПС и БГ говорят разумно и имат опит в управлението. Макар и посланията на Атака да са стряскащи - национализация, излизане от ЕС и т.н. - те ще са вече трети мандат в парламента, имат и те известен опит, а и много партии по време на избори говорят радикално, а после се случват по-предвидими неща.
  Следват още няколко партии - ДСБ, СДС, Зелени и др. - които също са предвидими и разумни.
  Най-голямата "драма" ще е ако има "период на нестабилност." Е, и? Макрорамката е налице и никой не я заплашва. Най-много догодина с изборите за европарламент да има и други - за народно събрание.
  На президентските избори имахме трима отлични кандидати. По общини повечето хора отдавна се научиха да гласуват за личности и конкретни програми. На тези парламентарни избори не се вижда голяма драма - повечето са предвидими системни играчи и казват правилните неща.
  Остава само да работим и да сме гъвкави с реалностите.

  Никола Йорданов
 10. 10 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "...основните страни в политическия процес – обществото и партиите – драматично се разминават..."

  1934!!
  Но, где ги онези политици, где е онази армия, где го онзи "Военен съюз". Сега виждам само алчни и тъпи мекерета от рода на "да купим девет - десет самолета". Само! Като семки в супермаркет.
  Не само се разминаха общество и партии - те са пред генерална конфронтация, която още повече ще задълбочи кризата в страната, предизвикана от сериозни проблеми с мисловните възможности на обществото. Разбира се много добре оценени възможности и още по-добре използвани.

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#3:"forumer"]Стабилност и предсказуемост са възможни при консолидиране на протестния вот около БСП. Те бяха най-последователната опозиция и истинско отрицание на идиотщините на герб[/quote]
  На мен ми се струва че го правеха само на думи.Иначе ми е трудно да си обясня как повечето поръчкови закони на ГЕРБ минаха лесно през пленарна зала със 72 до 79 гласа "за"?Ако имаш смислено обяснение на това,готов съм да се съглася с теб.

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Няма друга партия освен БКП/БСП която толкова да е разделяла народа и толкова да е продавала народните интереси. Не пропусна да го направи и този път, без скрупули и без задръжки.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Промяна и стабилност са възможни,когато са обмислени и не са хаотични.На това му се казва реформи !

 14. 14 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#12:"emil"]Няма друга партия освен БКП/БСП която толкова да е разделяла народа и толкова да е продавала народните интереси. [/quote]
  По принцип си прав,ама ако оставим БКП/Герб да управлява 45-60 години и за тях ще пишем същото...

 15. 15 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Бедността и мизерията вече са толкова големи, че хората няма
  какво да губят нито ще търпят по-вече т.нар. политчески елит
  да ги мами и разиграва,н.интереса към предизборните кампании е много слаб, всички чакат да видят какво ще става със сметките за
  ток, със живота им след изборите и е в готовност отново да
  излезе на улицата....

 16. 16 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Едно и също се върти и сучи от пишещи политически статии. Нямало да има стабилност след 12.05.
  Мигар като имахме стабилност при управлението на ГЕРБ, беше полезна тя, от гледна точка на икономиката и свързаните с нея очаквания за разтеж и доходи.
  Не ме интересува, ще има ли стабилност(която е явно само за употреба от и за политиците), а как ще се управляват икономическите и обществените процеси и отношения в България.


  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 17. 17 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Политолозите и социолозите знаят,че голям брой конформни избиратели, гласуват не за когото искат, а за когото им втълпят,че ще победи.
  Затова не са напразни усилията на формации и социолози в последните дни,а едно социологическо изследване с желан резултат е скъпо удоволствие.
  „Конформен” произлиза от думата „конформизъм”.
  Конформизмът е промяна в поведението или убежденията в резултат на групов натиск.
  Конформното поведение се изразява отстъпление от личната позиция обикновено от страх и приемане на груповите решения.
  Истината е,че и партийните централи и социолозите знаят,че има една значителна маса избиратели, които гласуват за победителите или за тези, които се очаква да победят,за тези които им е втълпено,че ще победят.
  Техните проценти варира между 6% и 11% от всички избиратели в България през последните 23 години.
  Битката на партиите със свободни пари и на социолозите е именно за тези решителни проценти. Трябва да им внуши, че всичко е предрешено, че победителят е ясен, че на практика нямат избор.
  Работата на платените и хранени с реклами медии и телевизии е да разпространяват легендите за съответната партия, и да засилят и повторят многократно гласа на правилните „социолози" и до колкото могат да запушат устата на противниковите. Всичко е бизнес.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/04/blog-post_5.html

 18. 18 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 534 Неутрално

  ''че силата е в гласоподавателя'' ??????????????

  САМО ВИЕ ЛИ СТЕ СЛЕПИ ИЛИ ПАЧКАТА Е ДЕБЕЛА.

  И ПЕЛЕНАЧЕ ЩЕ ВИ КАЖЕ : ГОЛЕМА , ОПАШАТА , ЛЪЖА.

  ЗАСРАМЕТЕ СЕ . ВЕРНО ЧЕ И ВИЕ ЛАПКАТЕ ОТ СУБСИДИЯТА , НО ИСТИНАТА Е ПО СКЪПА .

  БОРДОВЕ .ПАРАЛЕЛНИ БРОЕНЕТА ,ГЛУХИ И СЛЕПИ ЛИ СТЕ .
  НИКОЙ НЕ ВЕРВА НА "ИЗБОРИ" . И ПРИ 10% И ПРИ 90% ,РЕЗУЛТАТА Е ЕДНАКЪВ.

  Н ОООО ,СУБСИДИЯТА ПРИ 90% Е МИЛИАРДНА.!!!!!!!!!!!

  БОЙКОТ ,БЪЛГАРИ ,АКО ИМАТЕ НЕЩО В ГЛАВАТА СИ.???
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 19. 19 Профил на solarbg
  solarbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПОЗДРАВИ за ЮЛИЯ ИВАНЧЕВА !!!
  Най-после един реално пишещ журналист. Омръзна ми да чета и слушам и гледам сребролюбците.
  Цитат за размисъл :
  "промяна или стабилност
  Двете едновременно не са възможни."
  Какво ще правим след изборите? Ще се делим ли отново? Ще допуснем ли отново да ни делят и заливат с техните флашки?
  Ще бъдем ли стадо?
  Над това трябва да се замислим, а не чия фекалия на бъдещите управляващи е по-добра и миризлива. И да й ръкопляскаме.
  Всеки народ си заслужава управниците, защото сам си ги избира.

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "Единствените останали на терена автентични партии – БСП и ДСБ"

  Лъжа като много други! БСП е еманация на болшевиките в БКП, а ДСБ- на болшевиките в СДС. Нито едната е автентично БКП, нито другите са автентично СДС! Оттук и следствието-. в статията са наредени лъжа до лъжа, с претенции за "обективност".
  "Патовата " ситуация също е лъжа! Народът каза думата си още на референдума и на протестите - той не вижда алтернатива в нито една от омръзналите ни до гуша "партии на прехода" . С още по-голямо омерзение посреща новите "партии" , настървили се за кокала, не защото не иска промяна, а защото те са най- омразната и изпаднала част от статуквото, символ на откровена политическа проституция. Което и предопределя избора му!

 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "Единствените останали на терена автентични партии – БСП и ДСБ"

  Лъжа като много други! БСП е еманация на болшевиките в БКП, а ДСБ- на болшевиките в СДС. Нито едната е автентично БКП, нито другите са автентично СДС! Оттук и следствието-. в статията са наредени лъжа до лъжа, с претенции за "обективност".
  "Патовата " ситуация също е лъжа! Народът каза думата си още на референдума и на протестите - той не вижда алтернатива в нито една от омръзналите ни до гуша "партии на прехода" . С още по-голямо омерзение посреща новите "партии" , настървили се за кокала, не защото не иска промяна, а защото те са най- омразната и изпаднала част от статуквото, символ на откровена политическа проституция. Което и предопределя избора му!

 22. 22 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Видеото на ДАР е много добро .

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пак ще правим нов бардак със стари к-ви . Факт .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#22:"Владимир Йосифов"]Видеото на ДАР е много добро . [/quote]
  Гледах Дар в " Господари на ефира ". Мисля че Дар заслужава много повече да има място в парламента, от много, които многократно са влизали и трайно са се настанили там. Да ме извиняват господата депутати, но мнозина бледнеят в моите очи пред това куче, което е дар за стопанина си, заради това което прави за него без да иска нещо в замяна освен грижа и обич. Бездушието на чиновниците няма да коментирам, то е следствие от безочието на онези отгоре.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 25. 25 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#19:"solarbg"]"промяна или стабилност
  Двете едновременно не са възможни." [/quote]
  Популизъм или реалност - двете едновременно са невъзможни

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 574 Неутрално

  На тези избори ще стане ясно КОЛКО мандата ОТКРАДНАХА КОМУНОИДНИТЕ КРАДЦИ на миналите парламентарни избори! Самото поведение на КРАДЦИТЕ, ДОКАЗАНИТЕ КРАДЦИ на съвременна България, показва и на най-заблудените, че ГЕРБ са единствената партия в България, която работѝ колкото можа за народа си! Не бяха идеални, но колкото можаха - направиха. Дано повлекат крак и се появят по-почтени, по-компетентни и по-работливи! Дотогава - ГЕРБ! Единствените, които не са във властта ЗА ДА КРАДАТ!!! С това Борисов остава в историята - прекрати корупционния танц на българските политически партии и ни доближи с една крачка по-близо до цивилизования свят! Сполай му!

 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  БСП трябва доста да са закъсали за власт щом един глас носи 50 лева за 4 години, а те дават по 100 лева на глас.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 28. 28 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Това ми прилича малко на предните вопли из форума да не гласуваме и да чекаме сите политички герои да се изоката, па ние да се изокаме най-подир. Като как ще променим нещата е ясно, кога, на мен лично, хич не ми е ясно.
  http://stefanovl.wordpress.com/

 29. 29 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Гневно

  "Изборът пред нас е промяна или стабилност.
  Двете едновременно не са възможни."

  Категорично несъгласна с това внушение! Двете са възможни едновременно, нямаме нито едното, а изборът е съвсем друг.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 30. 30 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 244 Неутрално
 31. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Оплюван масово и колективно от своя самовлюбен и самовъзнасящ се елит, българинът никога не е бил по-адекватен политически от сега, по време на тази предизборна кампания. И може би е по-адекватен от всички други народи в момента. А неговият елит го зяпа очуден и не може или не иска да го разбере. А то е много просто.

  Да, на него не му действат дрънканиците на неговия политически и медиен елит – но не защото е тъп или изостанал, а защото знае, че това, което му предлагат и обещават, не е за него.

  Те му обещават да не го подслушват – но него и без това никой не го подслушва. Неговият самовлюбен, властолюбив и алчен елит просто се самоподслушва.
  Те му обещават демокрация – но тя не е за него. Тя е такава, че облагодетелства кучетата, лумпените, престъпниците и загрижените само да трупат колкото може повече милиони криминално зародени политици и бизнесмени. И пренебрегва неговите социални интереси.

  Те му обещават свобода – но свободата, която му осигуряват потенциално, той може да я реализира само ако има пари. А те са го обрали до шушка и сега на практика той е по-несвободен, отколкото по времето на Тодор Живков.

  Те му обещават да защитават правàта на личността – но всъщност защитават правото на властта и на парите. И се държат с него като с малко малоумно дете, което постоянно се нуждае от техните изгодни за тях, но неизгодни за него напътствия.

  С една дума, те му обещават духовни ценности, които не се ядат, не се пият, и не могат да те топлят през зимата. И които не могат да бъдат използвани и консумирани, ако не притежаваш власт или пари. А обират за себе си материалните ценности, като го оставят гол като кол, като по този начин на практика го лишават и от това, което са му обещали и уж са му предоставили.
  А макар и да е социално, човекът е преди всичко материално същество. За да може да съществува и да стане социално същество, той преди всичко трябва да е жив – трябва да има достатъчно материални средства за храна, облекло и подслон. И за ток, вода и парно, чийто цени постоянно нарастват доста по-бързо от нарастването на неговите доходи. А те, хората от неговия елит, не му ги дават. Те му предоставят само потенциални права и духовни ценности, които той може да ползва реално само ако има пари. А те пари не му дават.

  Има една поговорка, която казва, че сит на грладен не вярва. Обратната поговорка е, че и гладен на сит не вярва. И, повярвайте, те и двете са напълно верни. И точно това е, което показва текущата предизборна кампания. Което вещае началото на краха на държавата, която за сега не е негова, а на неговия мафиотизиран елит.

 32. 32 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#15] от "pentuer": всички чакат да видят какво ще става със сметките за ток, ...

  Напротив, всички знаят, че нищо няма да стане. Че всичко пак ще си върви както и до сега, защото леглата в политическия ни бардак може и да са променени, но к..вите са същите!

 33. 33 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#9] от "Никола Йорданов": ГЕРБ, БСП, ДПС и БГ говорят разумно ...

  Очевидно хората, които вярват в задгробния, но не виждат реалния земен живот, още не са свършили. Защото те, а и ДСБ или зелените, не говорят разумно, а подвеждащо и лъжливо. И само говорят и обещават, а след като получат властта нагло и арогантно ни ограбват, като създават закони, които са полезни и изгодни за самите тях, за престъпниците, лумпените и алчните олигарси. Но са вредни и неизгодни за народа, защото изцяло пренебрегват неговите материални интереси.

 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Съвсем скоро ще разберем какво ще "отсъди", драгият електорат.... съвсем скоро ще разберем и кое е по важно "използването на СРС неправомерно" или 450 000 безработни и 85% внос на храни в страната....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 547 Любопитно

  Кои са най- важните качества, които е нужно да притежава един ползотворен за народа си държавник ? Воля за отстояване националния интерес, морал, професионални познания, управленски умения, способност „да чува” обществото, характер да довежда плановете си до успешен край, цивилизованост ! За съжаление, нито един от предлаганите ни на предизборния пазар политици не притежава целия набор от тия качества. Отсъствието на което и да е от тях (без първите две !) е минус, но ЛИПСАТА НА БОЛЯ ЗА ОТСТОЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС И МОРАЛ, ТИПИЧНИ ЗА БСП, ДПС И АТАКА, Е РАВНО НА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ! Вече знаем, че програмните коалиционни правителства при такава разнолика политическа карта са правителства на колективната безотговорност и корупция ! Да не говорим, когато зад тях стои кликата на БСП ! Затова дано имаме късмет, ГЕРБ отново да успее да състави самостоятелно правителство !

 36. 36 Профил на solarbg
  solarbg
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#25] от "Вени Г.":

  [quote#25:"Вени Г."]"промяна или стабилност
  Двете едновременно не са възможни."
  - цитат на коментар #19 от “solarbg”

  Популизъм или реалност - двете едновременно са невъзможни [/quote]

  Цитирал съм автора.

 37. 37 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Ще разберем кой е бил симпатичен на електората и кой не.

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK