"Афис": Кампанията възкреси РЗС, поне пет партии влизат в парламента

"Афис": Кампанията възкреси РЗС, поне пет партии влизат в парламента

© АфисСлед като събитията от последните месеци възкресиха партия "Атака", кампанията изведе на печеливша позиция още една партия – РЗС. Това гласи прессъобщение на социологическа агенция "Афис" на базата на проучване, изготвено в периода 26 март - 3 май по поръчка на Центъра за развитие на регионите.


Партиите, които със сигурност ще получат мандати в новия парламент, вече са пет, пишат социолозите от "Афис". На открит въпрос, при който на анкетираните не са показвани имена на партии, 21.8% от отговорилите са посочили, че ако изборите са днес, биха гласували за ГЕРБ. За БСП бюлетина биха пуснали 19.5 на сто, за ДПС - 6%. Малко по-малък е делът на "Атака" - 5.8% от всички отговорили. За РЗС биха гласували 3.6%, а за партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" - 3.4 на сто. Малко под една трета са отговорили, че няма да гласуват.


Същевременно данните на агенцията за подкрепата за партиите сред потенциалните гласуващи посочват седем формации, които прескачат четирипроцентовата бариера - ГЕРБ, БСП, "Атака", ДПС, "Движение България на гражданите", РЗС и партията на телевизия СКАТ - НФСБ.
Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8, посочват от "Афис".


"Афис": Кампанията възкреси РЗС, поне пет партии влизат в парламента


Две паралелни тенденции обуславят последното развитие на нещата: първо, спадащата обща избирателна активност; второ, мобилизацията на твърдите привърженици на основните партии. Въпреки изравнените позиции на две от партиите-претендентки – РЗС и "Движение България на гражданите", в електоралната група на РЗС се наблюдава сравнително висока мобилизация при възходящ тренд на развитие. При партията на Меглена Кунева – обратно, кампанията снижи подкрепата, която преди месец правеше тази партия да изглежда сигурен участник в следващия парламент, пише в съобщението на агенцията.


"НФСБ има впечатляваща възходяща кампания. "Движение България на гражданите" много намали подкрепата за себе си в хода на кампанията и тази динамика може би продължава", казва пред агенция "Фокус" шефът на "Афис" Юрий Асланов и добавя: "ДСБ, макар и далеч от успех, потенциално може да се облагодетелства от ситуацията предвид високата степен на мобилизация".


Разширявайки електоралната си подкрепа, БСП вече е в непосредствена близост до основния си съперник ГЕРБ и вече изостава с по-малко от 3 пункта, но при много по-висока мобилизация на твърдото си ядро. Скоростта, с която ГЕРБ губи привърженици, както и по-слабата мобилизация на неговите поддръжници, прави развръзката непредвидима, твърдят от "Афис". Подкрепата за ГЕРБ според агенцията е намаляла от 28.7% през март до малко над 22 на сто в новото проучване.


Според "Афис" показателни са и данните, получени в отговор на закрития въпрос, при който на интервюираните са изброявани имената на партиите от бюлетината във вида, в който е извършена тяхната регистрация в ЦИК и в който избирателите ще участват в изборите в действителна обстановка на 12 май. ДБГ получава подкрепата на 4.0 на сто от избирателите, докато в полза на РЗС декларират готовност за вот 5.4 на сто.


Броени часове преди финала доминиращата нагласа сред избирателите е, че изборите няма да доведат до съставянето на стабилно мнозинство и силно правителство, посочват социолозите. Въпреки това съставянето на каквото и да е правителство на базата на коалиционна формула е по-предпочитано от варианта нови избори. По време на кампанията обаче поддръжниците на идеята за повторен вот са се увеличили съществено, пишат от "Афис".


"Афис": Кампанията възкреси РЗС, поне пет партии влизат в парламента


"Заговорът на социолозите срещу РЗС рухна", пише в прессъобщение партията на Яне Янев. След като месеци наред твърдяха, че РЗС е с 0.1%, изведнъж се усетиха, че на лъжата краката са къси, започнаха да дават 1, 2, 3 процента и едва днес обявиха резултати, близки до електоралното влияние на нашата партия, пише още в прессъобщението.


От РЗС припомнят, че Юрий Асланов е член на Висшия партиен съвет на БСП, заради което сигурно бил намалил резултата на РЗС поне с процент.Националното представително проучване на "Афис" е изготвено между 26 април и 3 май по поръчка и с финансиране на Центъра за развитие на регионите.
Извадката е двустепенна гнездова, от 1050 пълнолетни граждани, интервюирани пряко по домовете.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK