"Алфа Рисърч": Четири партии влизат в парламента, една е почти сигурна

"Алфа Рисърч": Четири партии влизат в парламента, една е почти сигурна

© ДневникГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" влизат със сигурност в парламента, а "Движение България на гражданите" е на прага. Това показват данните от най-новото проучване на "Алфа Рисърч", направено по поръчка на "Дневник", проведено през периода 7 - 8 май 2013 г. сред представителна за пълнолетното население извадка. Според тях 54% са твърдо решили да гласуват, 21% са колебаещите се, 25% - със сигурност няма да гласуват.


Резултатите изглеждат така (на база гласуващи):
ГЕРБ - 33%
БСП - 28%
ДПС - 10%
"Атака" - 7.5%
"Движение България на гражданите" - 4%


Данни за първите четири сигурни партии и петата, която е почти сигурна в следващия парламент според най-новото проучване на "Алфа рисърч" и на база гласували

© Дневник

Данни за първите четири сигурни партии и петата, която е почти сигурна в следващия парламент според най-новото проучване на "Алфа рисърч" и на база гласували
Следват други партии, които са под 3%:
- Коалиция "ДСБ и Български демократически форум" - 2.7%
- Национален фронт за спасение на България" - 2.3%
- "Ред, законност и справедливост" - 2%
- Коалиция "Съюз на демократичните сили" - 2%
- "ВМРО – Българско национално движение" - 1.9%
- Лидер - 1.7%
- Коалиция "Център – Свобода и достойнство" - 1.5%
- Коалиция "Горда България" - 0.5%
- Зелените - 0.5%
- Други - 2.4%


Ето коментарът на "Алфа Рисърч" за резултатите от изследването на електоралните нагласи:


Нехарактерни за край на предизборна кампания колебание и несигурност у избирателите, силна фрагментация на вота, четири сигурни партии в парламента, една – почти сигурна и няколко, чиято съдба ще се реши от избирателната активност и финалната мобилизация на техните симпатизанти – показва националното представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на "Дневник".


Краят на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г. е белязан от три парадокса:


Кампанията не е довела до увеличение, а до спад на избирателната активност.Настоящото изследване е проведено по  поръчка на "Дневник" през периода 7- 8 май 2013 г. сред представителна за пълнолетното население извадка, стратифицирана по тип населено място. В допитването участват 1025 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. 
"Алфа Рисърч" и "Дневник" носят отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на техните страници. Те не носят отговорност за частично или манипулативно използване на тези данни.
Съгласно чл. 137а от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре

В самото начало на кампанията 58% от имащите право на глас около 6 млн. българи заявяваха готовност да участват в изборите. Скандалите около подслушванията и изтеклите записи със СРС не водят до ръст на протестния вот, а до разколебаване на част от избирателите – главно от широката периферия на ГЕРБ и бивши десни симпатизанти. В резултат в края на кампанията твърдо желание да гласуват заявяват 54% - 56% от анкетираните. При тази тенденция, ако в оставащите два дни не възникне извънредно събитие или не бъде мобилизиран контролиран вот, може да се очаква, че между 3 млн. 300 хил. и 3 млн. 500 хил. от живеещите в България пълнолетни граждани ще упражнят правото си на глас.


30% от хората заявяват, че следят внимателно скандалите около подслушванията. Най-голям дял сред тях имат привържениците на БСП, следвани от тези на ГЕРБ, "Атака" и РЗС. Колебаещите се избиратели не са в тази група. Те са основна част от 57-те процента следящи само най-общо развитието на казуса и не особено заинтересовани от него. Което обяснява отчасти защо той не оказва решаващ ефект върху електоралното поведение. Към момента скандалът влияе най-вече върху имиджа на ГЕРБ и лично на Цветан Цветанов, доверието в когото пада до 13%.


Запазва се преднината на ГЕРБ пред БСП, макар и разликата между тях да намалява.


Както февруарските протести, така и априлските СРС скандали са оказали относително ограничено влияние върху битката за първото място между ГЕРБ и БСП. Доскорошните управляващи постепенно губят подкрепа и в момента събират около 19% от вота на всички избиратели. Значителна част от техните периферни привърженици са сериозно разколебани. Разочарованите от ГЕРБ обаче или увеличават мълчаливото мнозинство на негласуващите, или се разпиляват към малките партии, но почти не преминават към БСП, която гравитира около 16 - 17%, устойчиво регистрирани през последните месеци.


На база избирателите, които са убедени, че ще отидат до урните и вече са взели решение за кого ще гласуват, може да се очаква, че ГЕРБ ще вземе около 33% от действителните гласове, БСП – около 28%.


Както обичайно преди всички избори, при ДПС е налице нарастваща мобилизация. Без да броим евентуалните гласове от Турция, ДПС би събрало около 10% от бюлетините в урните. "Атака", която в най-голяма степен спечели от протестите, достига 7.5% от вота. Тези четири са и абсолютно сигурните партии в бъдещия парламент.


За първи път от 12 години, т.е. от последните три парламентарни избора (2001, 2005, 2009 г.) в българския парламент няма да има силно представителство на нова политическа сила.

Партиите, които два дни преди деня на вота са под 3% - данни на база гласувалите.

© Дневник

Партиите, които два дни преди деня на вота са под 3% - данни на база гласувалите.


Може би най-силният парадокс на тези избори е, че въпреки широката си обществена подкрепа, въпреки че предизвикаха падане на кабинета, протестите не успяха да излъчат ново политическо представителство. Не напълно сигурен, но все пак висок шанс да прескочи четирипроцентната изборна бариера има само една нова формация – тази на г-жа М. Кунева. С подкрепа от 2.5% от всички избиратели ДБГ е точно на ръба на заветните 4%.


Пет други партии - ДСБ, НФСБ, СДС, РЗС, ВМРО - събират между 2 и 2.7% от действителните гласове. При определено стечение на обстоятелствата – ниска избирателна активност и силна мобилизация, те биха могли да се доближат до чертата и да поднесат изненада, въпреки че към момента този сценарий е по-малко вероятен.


Една от особеностите на настоящите избори е, че между 15 и 20% от гласовете на отишлите до урните избиратели може да останат непредставени. Самото наличие на над 40 формации, участващи в изборите, и липсата на партия със силно нарастваща подкрепа е предпоставка за разпиляване на вота – дори и като протестен знак в рамките на изборния ден. Колкото повече партии участват, толкова по-малка е статистическата вероятност да се оползотворят толкова ефективно подадените гласове, че да се гарантира присъствието им в парламента. Трудно не значи невъзможно, но на базата на настоящите нагласи това не може да се предвиди освен в рамките на пожелателното мислене.

Кой ще гласува и кой не

© Дневник

Кой ще гласува и кой не


Към момента най-вероятно е в 42-ото народно събрание да има 5 партии. Неизвестни обаче остават и те са главно в три посоки: високият дял нерешили избиратели – 21% се колебаят дали да гласуват и кого да подкрепят; несигурността за партиите, гравитиращи около четирипроцентната бариера и не на последно място – дистанцията между водещите политически сили в зависимост от избирателната активност.


Части от този текст не могат да бъдат използвани без изричното разрешение на "Дневник", а данните от изследването могат да бъдат цитирани само с добавяне на активен линк към тази публикация и позоваване на "Дневник" и "Алфа Рисърч".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (410)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Отнесете се с повече доверие към прогнозите на Алфа Рисърч.

  Пилците се броят на избори.
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1427 Весело

  АЗ това и без изследване го знам!

 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Весело

  -Добре е да влезнат само четирите "партийки"! -Тогава, най-ясно ще им лъснат "червените" задници на всичките !

 4. 4 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Партията на Кунева-Пръмова и на Лафа Рисърч си е платила явно. Освен че рекламните и банери ни заливат от всеки български сайт!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1165 Разстроено

  Пълна трагедия. Новата тройна коалиция е ясна БСП+ДПС+Атака.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дано България на гражданите има по-висок процент, същото се надявам и за Зелените, а и за ДСБ. Трябват ни нормални, демократични партии в парламента, с кадърни и способни хора.

 7. 7 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Четиримата конници на Апартокалипсиса Че ще гласувам, да, но не и за някой от тях...

 8. 8 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 813 Неутрално

  е кво, най-кадърният от всички политици, като не включваме Ф. Димитров, дори няма да влезе в парламента, и ще ни управляват умници като СС и ББ и откровено психически неустойчиви алчни люде като ВС, ей тва е, българина си заслужава съдбата.

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 9. 9 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Една е почти сигурна , а една друга е почти сигурно, че няма да вземе толкова ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 10. 10 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#5] от "grand funk railroad":

  Всичко се приказва по тоя форум, ама това вече си е фантастика.

  Пилците се броят на избори.
 11. 11 Профил на zzbob
  zzbob
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Изглежда пасеанса е нареден. Да си спестим ходенето до урните, да редат банките в парламента с тези проценти и да спестим малко грошове.

 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Не ми харесва това непрекъснато внушаване от страна на социологическите агенции, че ГЕРБ ще имат най-много гласове...
  Надявам се, изборните резултати да опровергаят твърденията им.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1415 Разстроено

  Просто НЕ Е ВЪЗМОЖНО да има толкова много мазохисти в изстрадалата ни Татковина! Отказвам да го повярвам!
  Няма как след три години и половина ТОТАЛЕН ДИКТАТ, упражняван върху изстрадалия народец, този същият пак да избере мъчителите си?!?
  Последен апел към мислещите хора - НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ, МОЛЯ ВИ! ЩЕ ЗАТРИЕТЕ БЪЛГАРИЯ!!!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 695 Неутрално

  От видните личности на ГЕРБ няма кои да остане да ни ръководят
  -сега и Фидоската подхванаха!

 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Любопитно

  На ДБГ от самото им създаване социолозите им предричат влизане в парламента. Защо?

 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Весело

  [quote#5:"grand funk railroad"]Пълна трагедия. Новата тройна коалиция е ясна БСП+ДПС+Атака. [/quote]
  -А защо не БСП и ГЕРБ ?!?!? -Много по "стабилна" коалиция ще бъде !

 17. 17 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#4] от "cockmeat":

  Мен пък ме заливат на ДСБ. И к'во от това?

  Пилците се броят на избори.
 18. 18 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Весело

  Фантазии. Очаква се тотално безразличие и критично ниска активност от около 10-11 %. И милион няма да отидат до урните.

  Това на агенциите не е социология, а недодялана социостратегия. По-добре да си направят проучване кой ще им се върже

  по измислените си данни защото резултатите ще ги озадачат не в прости проценти, а в пъти. Държавата, партиите се забравят.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  [quote#5:"grand funk railroad"]Пълна трагедия. Новата тройна коалиция е ясна БСП+ДПС+Атака.[/quote]По-скоро: БСП + ДПС + ДБГ. ДБГ е по същество наследник на НДСВ, а те нямаха никакъв проблем да се коалират с БСП и ДПС.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 20. 20 Профил на Phik
  Phik
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вярвам, че Алфа Рисърч коректно са си изготвили проучването, но дори те признават - има 20% колебаещи се. Сигурно от тях 10% ще се решат да гласуват за някоя партия на изборите, което ще промени резултатите от тези по проучванията. Не ми се вярва да изберат БСП

 21. 21 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Командиря тотално ще се оака на тези избори!

 22. 22 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#15] от "g_t_DimebagDarrell":

  Защото имат съответната подкрепа. За съжаление твърде малка.

  След като имате нулево доверие на социологията, просто не коментирайте. По-добре базирайте мнението си на лични усещания, контакти с приятели и приказки по форумите. За какво ни е наука, след като има клюка?

  Пилците се броят на избори.
 23. 23 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Аз сега на кой да повервам ?
  На изследването на Бюрек ТВ или на дълбокоуважаваната икономедия ?

  Ами ако излезе трето !!!

 24. 24 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Който гласува за четирите партии на статуквото, да не се сърди после, че държавата е на тоя хал.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 25. 25 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "25% - със сигурност няма да гласуват"
  Предпочитат други да направляват живота им и накъде да вървят. Както овцете.

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Любопитно

  [quote#12:"Γαλλα"]Надявам се, изборните резултати да опровергаят твърденията им. [/quote]
  Демек, БСП(к) ли да спечелят?

 27. 27 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ГРОБ няма да вземат 33% в никакъв случай..Склонен съм да вярвам на други агенции, които им отреждат 19-20%..Ме вярвам и в процентите на атака.Не може различните агенции да дават толкова драстични разлики в изследванията си.Това е идиотия и тези хора си плюха на професиите и на имената..
  .

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  [quote#21:"reakzioner"]Командир тотално ще се оака на тези избори![/quote]Командирът не разбра, че е време да се пенсионира и да даде път на нови лица вдясно. Сега вече ще може да отиде в заслужен отдих.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 29. 29 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Весело

  [quote#10:"altarf"]Всичко се приказва по тоя форум, ама това вече си е фантастика. [/quote]
  -Ако влезнат само четирите, ще се нагледаме на фантастични сюжети !

 30. 30 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nikolay UK":

  Допустимо е демократични партии (въпреки всичките си безспорни недостатъци) да се коалират, за да възпрепятстват недемократичната партия ГЕРБ. Това във всеки случай ще е благородно дело.

  Пилците се броят на избори.
 31. 31 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Любопитно

  ДПС 10%?!?!? Това не трябва да се допуски - при висока активност тея няма да помиришат и жълтите павета даже, камоли парламента.

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 32. 32 Профил на despotivanko
  despotivanko
  Рейтинг: 230 Любопитно

  дали обаче наистина е постигната представителна за пълнолетното население извадка... но пък и самоосъществяващото се пророчество не е за подценяване...

 33. 33 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#29] от "vagabond66":

  Точно затова се надявам да влезе поне ДБГ, въпреки че и тогава политическата криза няма да е невъзможен сценарий.

  Пилците се броят на избори.
 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Пети са хората на Костов...

 35. 35 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3168 Любопитно

  Ужас ! 23 години само за едни и същи гласува българина.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 36. 36 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  До коментар [#26] от "g_t_DimebagDarrell":

  Другият вариант Цецо ДС-то и Буда повече ли те устройва?

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 37. 37 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Нещата са ясни.
  БСП и ДПС правят правителство с подкрепата на Кунева.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 38. 38 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ГЕРБ партия ли е или ОПГ? И Фидосова разследвана за пране на пари,партия патерица купува гласове?След всички обвинения и съмнения към Цветанов,Борисов,Найденов сега разследват и Искра Фидосова за тежка и организирана престъпност-за пране на пари.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/05/blog-post_8948.html

 39. 39 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#31] от "madagaskar":

  Впрочем в ДПС има страшно много българи вече. Имат и стабилна партийна структура, която им гарантира участие във всеки парламент. Просто са си оплели кошницата.

  Пилците се броят на избори.
 40. 40 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Весело

  Май ще се ходи за гъби на 12. Като гледам дали с мен или без мен, крадците ще си крадат, пък аз ще съм си все прецакан.

 41. 41 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Значи зависи от Кунева кой ще управлява - с когото нейната партия се коалира. Иначе другите две по две са ясни, ама няма да им стигне.

  novina
 42. 42 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#28] от "Nikolay UK":

  Що бре, какво им пречи на тия нови лица в дясно да си направят нова партия в дясно? Да не би Костов да е застанал на врата на съда с тояга и да не ги пуска да се регистрират?

 43. 43 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nikolay UK":

  Кои са новите лица вдясно? Кабаиванов и ДБГ.

  Пилците се броят на избори.
 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  [quote#22:"altarf"]Защото имат съответната подкрепа[/quote]

  От моя кръг познати никой няма да гласува за Пръмова. Царска министърка, комунистическа снаха и еврокомисар на Станишев.

  С такива проучвания се наливат зорлем гласове в измислени партии като куневата. Сега сума ти хора, които не биха гласували за Герб или БСП(к) ще си дадат гласа за куневица и тя ще влезе в парламента. После социолозите ще се тупат в гърдите "пак познахме".

 45. 45 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  поне 5 пункта надолу ще има за ГЕРБ. Много хора казват, че ще гласуват за тях от страх.
  подобно е положението с БСП, но в обратната посока

 46. 46 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#33] от "altarf":

  Трябва да влязат поне ДБГ - иначе излиза, че народът си е супер доволен от съществуването и живота в последните години... Чак пък да сме толкова зле не искам да повярвам...

 47. 47 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#41] от "novina":

  Кунева преди година обяви с кого НЯМА да се коалират ДБГ и до ден днешен поддържа едно и също мнение.

  Пилците се броят на избори.
 48. 48 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Ти да видиш! И сега кво - Костов на борсата ли ще се запише или ще "зимува" с откраднатото?!

 49. 49 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#44] от "g_t_DimebagDarrell":

  Айде стига с тия кръгове познати! От моя кръг познати пък само един ще гласува за ГЕРБ! Само че аз не си вадя неправилния извод, че ГЕРБ нямат подкрепа.

  Пилците се броят на избори.
 50. 50 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "krista_p":

  Да, ама виж минусите! Не сме до там още стигнали, ние сме си все бе ка пе! И затова сме на това дереже.

 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Тези резултати са резултат от големият дял негласуващи....

 52. 52 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#47:"altarf"]Кунева преди година обяви с кого НЯМА да се коалират ДБГ и до ден днешен поддържа едно и също мнение.[/quote]
  формулата "програмно правителство", за което говори Станишев заобикаля тези "клетви".

 53. 53 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#40] от "patladjan_1991":

  Май по-добре изобщо да не коментирате политически новини, щом ви е завладяло такова отчаяние.

  Пилците се броят на избори.
 54. 54 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тази прогноза е много неопределена, при 21 % колебаещи се, винаги после от "Алфа Рисърч" могат да се оправдаят, че заради тях не са познали !
  Свидетели сме на мръсната игра на социослугинажа - да внуши мита за 4-те сигурни партии и едната на кантар ! Та белким да разколебаят електората, да не гласува за други освен тези 5 богопомазани !
  Мисля че шансове да влязат в парламента имат и ДСБ, и НФСБ, а също и още 2-3 от т. нар. малки партии.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 55. 55 Профил на Daniel Vasov
  Daniel Vasov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ГЕРБ и Атака в коалиция срещу комунистите и циганьорите. Дано да им стигнат гласовете. Всеки краде, въпросът е кой мисли и за гражданите. БКП с окрадените 2 милиарда покрай Белене стигнаха дъното за мен. Да не говорим за плоския данък, който премахна необлагаемия минимум - и това ми било социална политика?!? Крайно време е някой да получи втори мандат. След още 4 години няма да има място за оправдания.

 56. 56 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#26:"g_t_DimebagDarrell"]Деме, БСП(к) ли да спечелят? [/quote]

  Ето тук съм се изказала по въпроса...
  http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/13/2040826_ne_vijdam_za_kogo_da_glasuvam/?ref=id#comment-1

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Любопитно

  [quote#36:"с.н.с- з.м.с greg1"]Другият вариант Цецо ДС-то и Буда повече ли те устройва? [/quote]
  А тебе другия вариант БСП (к) да ни донесе поредната СПольука ли ти по-харесва? Да почнем пак да строим АЕЦ Белене? Некой и друг голем шлем?

 58. 58 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Никво ДПС не искаме какви 10%!

 59. 59 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#52] от "kr":

  Разбира се. Програмно правителство е различно от коалиция. Неграмотниците обаче биха ги приели за тъждествени.

  В миналия парламент имаше правителство на малцинството, ама не можем да кажем, че СДС и Атака, които дълго подкрепяха ГЕРБ, са били в коалиция с тях, нали?

  Пилците се броят на избори.
 60. 60 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Според тях 54% са твърдо решили да гласуват, 21% са колебаещите се, "
  Интересно ми е как социогическите агнеции дават предварителни резултати при 1/5 колебаещи се дали и съответно за кого ще гласуват, избиратели.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2047 Весело

  Нещо не могат да се разберат комунистическите агенции. И при тях, както и в цялата опозиция, цари пълен хаос. Но да изчакаме, до утре вечер ще видим още циркове!
  ПС. Все пак тези са малко по-предпазливи, може би са се замислили, как ще изглеждат след изборите.

 62. 62 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#53] от "altarf":

  Коментирането във форуми, като този, е като правото на глас. Мога да го упражня, мога и да не го упражня. Разликата е, че с гласа си нищо не променям, пък коментарът оставя някаква следа, а може да се стигне и до реплика.

 63. 63 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "Save BG":

  Чакай 3 дена и ще го повярваш.

  По-добре ушеви мутри, отколкото комуно-пидирази, а Костов се на*ба сам като прецака синьото обединение.

  Т'ва е положението, Минке.

  За протокола: 26.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 64. 64 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#57] от "g_t_DimebagDarrell":

  На тия избори залагаме демокрацията в България на карта. ГЕРБ са антидемократична партия - те познават основно методите на авторитаризма и тоталитаризма. Ако антикомунистите трябва да ги е страх от някого, то това е именно ГЕРБ.

  Проектът Белене, струва ми се, няма да бъде подновен, дори БСП да участва реално в управлението. Партньорските им партии няма да позволят.

  Пилците се броят на избори.
 65. 65 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДСБ номер 27 ....за по нормална България

 66. 66 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#59] от "altarf":
  да, така е.

 67. 67 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#62] от "patladjan_1991":

  Аз лично не бих се бил в гърдите, че съм кръгла нула и от мен нищо не зависи. Да се обясняват такива неща по форумите - че гласуването нищо не променя, са не само неверни, но и антидемократични.

  Пилците се броят на избори.
 68. 68 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  До коментар [#33] от "altarf":

  -Тя ДБГ по какво се различава от останалите ? --Пълна е с бивши "звезди" от старите партии и "откровени" комунисти ! -Ако влезнат, те ли сега трябва да се правят на "добрите" и ще станат патерица на, която да се подпират останалите ! -По добре хич да ги няма ! -И без тях циркът ще е, много по-силен!

 69. 69 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#23] от "SS":

  Е това е доста по-авторитетна агенция от "червеношийка"-та. Онова е пълно порно.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 70. 70 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Гневно


  Ей такива "капути"като Алфа нещо си и бЮреков превърнаха една проста МУТРА в "плитик" и подпомогнаха тоталното разграбване на България, разрушаването на макото демократични постижения, които имахме около 2001 година.

  Ей такова "капути"превърнаха МУТРАТА в, не мога да си го представя чак - толкова е нелепо, в "борец с престъпността". Гьобел - борец за евреите!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 71. 71 Профил на mahaji
  mahaji
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#31:"madagaskar"]ДПС 10%?!?!? Това не трябва да се допуски - при висока активност тея няма да помиришат и жълтите павета даже, камоли парламента.[/quote]

  Това определено не е възможно. Те никога не са имали толкова. Да не говорим, че губят тотално подкрепа сред изселниците в Турция. Касим Дал ще им открадне малко гласове и тук. В момента в турските села наоколо се води люта междуособна битка. Разбиват се глави на активисти, чупят се прозорци на щабове, такива ми ти ориенталщини...

  Ще разчистим боклуците, когато измрат на червените внуците!!!
 72. 72 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#58:"vestonosec"]Никво ДПС не искаме какви 10%![/quote]
  благодари се на ГЕРБ за тези проценти на ДПС. През цялото време играха заедно. Щетата за ДПС за 4 години е барбекюто на Доган в Бояна.

 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nikolay UK":
  За теб и реакционерчето не е важно какво правят Герб и БСП(к). Важното е Костов да не влезе. От това ще станете по-щастливи и по-успешни родни бизнИсмени, живеещи на запад. Те това е широта на възгледите.

 74. 74 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Единствено на "Алфа Рисърч" съм склонен да се доверя, на предишни избори даваха реални прогнози.

  Но все пак при тази ситуация всякакви прогнози са несигурни. Много хора се колебаят дали и за кого да гласуват, немалко се страхуват да признаят кого всъщност подкрепят, ще има всевъзможни манипулации.

  Но все пак няколко неща са ясни:

  1. Подкрепата за ГЕРБ пада, но това не води до увеличаване на вота за БСП. Разни червени социолози като Кольо Колев да си гледат работата.

  2. Няма растеж в подкрепата за РЗС. Очевидно това "изследване" на Юри Асланов беше да се оправдаят гласовете, които се канят да купят, уж били истински.

  3. За съжаление Зелените трудно ще преминат 1% и гласът за тях е на практика загубен.

  4. Освен ако не падне много активността за първи път няма да имаме партия от традиционната десница в парламента.

  Та с цялата си неприязън към онзи духовит корумпяга Даниел Вълчев, амбициозни смотльовци като Прошко Прошков, поведението на старателен чиновник на Кунева и т.н., ми се струва, че България на граждание е най-малкото зло. Та май ще гласувам за тях.

 75. 75 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да не говорим, че и Плевнелиев беше избран с подкрепата на ДПС. Факт.

 76. 76 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#65] от "антикомунист":

  На мен ми се иска и ДСБ, и ДБГ да влязат в парламента, защото ако това не се случи, с участието на ГЕРБ и АТАКА интелектуалният и културният капацитет на парламента ще се сринат до невиждани дълбини.

  Пилците се броят на избори.
 77. 77 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#27:"с.н.с- з.м.с greg1"].Склонен съм да вярвам на други агенции, които им отреждат 19-20%[/quote]

  Че то и тая толкова им отрежда, ако четеш внимателно.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 78. 78 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Атака отива при ГЕРБ, ДПС отива при БСП, а Кунева отива при онзи, който и обещае тя да стане премиер(ка).

  Другата възможност (залагам €10 че така ще стане) е голяма коалиция между БСП и ГЕРБ с експертно-прагматично-надпартийно-патриотично-гледащо-напред правителство без Бойко, който може да стане министър на вътрешните работи и да мачка мафията.

 79. 79 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#67] от "altarf":

  Аз съм приел, че съм от онова множество на излишните хора, за които няма място.
  Пък нали при демокрацията ( аз не вярвам в нея) човек може да изкаже мнението си спокойно, без страх. Или демокрация, демокрация, ама е хубаво, онези, които мислят другояче, да си мълчат.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на elvina123
  elvina123
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Първите четири са ясни. СДС също трябва да минат прага, ако искаме да има ясно дясно правителство. Нека не допускаме старите муцуни в Парламента!

 82. 82 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#78:"Ф.Нинов"]без Бойко, който може да стане министър на вътрешните работи и да мачка мафията.[/quote]
  не виждам някак си как ще се самонамачка

 83. 83 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#47] от "altarf":

  Но пък исторически погледнато.... НДСВ с кого беше в коалиция?

  novina
 84. 84 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Една частна прогноза на човек,който не гласува последните 20 години.Да видим кой ще познае?
  Имайки до някъде предвид, повечето социологически изследвания,разбира се, без крещящо поръчковите и много анкети на независими издания можем с голяма вероятност да прогнозираме победа за БСП с 22-25% ,въпреки явното им нежелание да управляват в такива кризисни времена и вялата им предизборна пропаганда.
  Възможно е ГЕРБ и да запази второто място с 17-21%,в случай,че скандалните разкрития за лидерите,не повлияе много силно на твърдият им до скоро електорат.
  Малко по-трудно предсказуемо е къде точно,ще отидат наказателните гласове и тези,които вече преодоляват страха от ГЕРБ.
  "Атака","ДПС" ,"НФЦБ" са в битка за следващите места с потенциал до 12-13%,а вероятно някой от тях и доста повече.
  ДСБ набира сила 7-8% и изглежда по всичко спечели най-много от скандалите раздиращи бившите,знаейки какво бе положението им в края на 2012.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/05/blog-post_1278.html

 85. 85 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 966 Весело

  [quote#5:"grand funk railroad"]Пълна трагедия. Новата тройна коалиция е ясна БСП+ДПС+Атака.[/quote]

  Глупости ))))))) Ще има нова коалиция - ДПР + Атака, а ГЕРБ ще ги подкрепи мълчаливо, само за да го "набута" на Станишев.
  Пък и да не забравяме, че Баце Борисов има да връща този жест на Сидеров, заради подкрепата при предишното правителство

  Само едно се чудя, кой ще е министър-председател. Дали ще е Лютфито или ще е Волен. И двамата ми се струват малко несериозни поотделно, но ако се измисли някоя институция от рода "съминистър-председател" та и двамата да са таковата, нали да, тогава ще е интересно
  Освен това такова нещо не се е случвало (май?) в света още. Но пък защо да не направим поредната футболна изненада? Все пак след - цар-премиер, колко му е да си спретнем едновременно двама министърпредседатели, с по двама министри на министерство?

 86. 86 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Чакам проучване,в което да се твърди че нито една партия няма да влезе в парламента.Само такова не бях виждал досега.

 87. 87 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#12] от "Γαλλα":

  "...внушаване от страна на социологическите агенции, че ГЕРБ ще имат най-много гласове...
  Надявам се, изборните резултати да опровергаят твърденията им. "

  Добра позиция, няма да сбъркаш! Ще бъдат опровергани, ГЕРБ ще има много повече гласове!
  С надежди и заклинания избори не се печелят! ГЕРБ си изтъка кошницата през времето до оставката, а след нея усърдно й помагаше опозицията. Особено се отличиха Станишев и Костов!

 88. 88 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Май много повече от четири ще влязат. Ако са само четири, ще се изненадам.

 89. 89 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Любопитно

  [quote#64:"altarf"]Партньорскте им партии няма да позволят. [/quote]
  Кои са пратньорските партии на БСП(к)?

 90. 90 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гладните бунтове, които започнаха в края на тази зима, ще продължат в началото на другата с пълна пара. Ако тези са вътре, нищо чудно да се стигне и до опожаряване на сградата. Нова тройна коалиция, с или без ГРОБ в нея, тоест стадо комунисти, милиционери и агенти на ДС в парламента, е последното нещо, от което се нуждае населението.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 91. 91 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#55] от "shifty":

  Колко милиарда резерв бяха натрупани от Тройната и колко милиарда резерв бяха опоскани от ГЕРБ?

  Пилците се броят на избори.
 92. 92 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Гневно

  [quote#76:"altarf"] ДБГ да влязат в [/quote]
  а не аман от ренегати

 93. 93 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само като им видиш мутрите на снимките и ти идва да напуснеш държавата по най-бързия начин...

 94. 94 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само като им видиш мутрите на снимките и ти идва да напуснеш държавата по най-бързия начин...

 95. 95 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#54] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Прав си, обаче най-вероятно НАИСТИНА има много голям % колебаещи се. С тая смешна кампания в която по ТВ-то реално само от ДСБ се чува тук-там нещо за политика, какво очакваш????

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 96. 96 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Програмно правителство с подкрепата на БСП, ДПС и Кунева. Радикалните и жизнено важни промени - някой друг път.
  Но все ще е по-добре от мутрите.

 97. 97 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  [quote#55:"shifty"] Крайно време е някой да получи втори мандат. След още 4 години няма да има място за оправдания. [/quote]
  -И след четири години когато видите, че положението е същото, как ще ги накажете ?!?! -С гласуване за някакви други подобия ли ???

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#83] от "novina":

  ДБГ не е НДСВ. В състава на ДБГ влизат и успешни десни хора от сините партии - като Прошков и Зеленогорски. Освен това ги няма Н. Василев, М. Велчев, Симеон... ДБГ не е НДСВ.

  Пилците се броят на избори.
 100. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#12] от "Γαλλα": Все някоя партия трябва да има най-много гласове... и която и да е тя, ще има недоволни
  Алфа рисърч, по мои наблюдения са относително най-независими, най-добросъвестни и най-точни в прогнозите си. Но и те могат да сгрешат. Все пак говорим за представителни извадкови излседвания, които само заради това, че са извадкови си носят определена статистическа грешка.
  Освен това, преди тези избори се очертава най-голям досега дял на скрития вот - това са хора, които са решили за коя партия да гласуват, но не желаят да споделят в социологическите проучвания или казват друга партия. Това крие потенциална опасност за значителни разлики между прогнозираните резултати и действителните. По тази причина на тези избори можем да очакваме по-големи отклонения на социологическите прогнози.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK