Кандидат-депутати от протестиращите призоваха да не се гласува за тях

Кристиян Коев, водач на листата  на "Средна европейска класа" в 23-и район в София, на жребия за определяне на номерата на партиите в бюлетините за парламентарните избори. Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Кристиян Коев, водач на листата на "Средна европейска класа" в 23-и район в София, на жребия за определяне на номерата на партиите в бюлетините за парламентарните избори. Снимката е архивнаКандидат-депутатите на партията "Средна европейска класа" Петър Якимов, Григор Здравков и флейтистът Кристиян Коев изпратиха "възвание към българските избиратели" да не се гласува за тях. Причината - партията била патерица на ГЕРБ и получавала пари от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.


"Имаме основателни съмнения, че олигархични и политически кръгове се опитват да експортират нашите кандидатури, имената и идеалите ни в услуга на нечестни и задкулисни цели", пишат тримата в документа.


Якимов и Здравков са основатели на сдружение "Българска легия Антимафия", а Коев беше сред говорителите на февруарските протести. Партията "Средна европейска класа" щеше да се коалира с ВМРО и организацията "Орлов мост" на студенти от Националното представителство на студентските съвети, които избраха футболиста Христо Стоичков за свое "знаме и водач". Името на неосъществилата се коалиция също беше "Орлов мост".
Якимов, Здравков, Коев и активистката на организацията за правата на човека "Джемини" Десислава Петрова са


подали сигнали за купуване на гласове в прокуратурата на 29 април.


"Чух лично, че Георги Манев, председателят на "Средна европейска класа", имаше намерение да продава застъпници за някакъв кмет на ГЕРБ за 500-600 хиляди лева", каза пред "Дневник" Кристиян Коев. Той добави, че в сигнала до прокуратурата описва как "отнякъде се финансира една партия, чиито пари са подготвени за купуване на гласове" и че е бил поканен да присъства на събитие, организирано в ловно стопанство, на което е присъствал бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, но е "отказал" да участва, след като видял "за какво става дума".


Коев каза още, че именно Димитров, който през 2007 г. беше избран за общински съветник в Етрополе, финансира "Средна европейска класа".


Коалицията "Орлов мост" се разпадна след телевизионно предаване, в което запис от скрита камера показва как на партиен семинар в хотел в Етрополе, собственост на Димитров, мъж дава задача да бъдат намерени 30 хиляди застъпници срещу 30 лева в изборния ден и задължението да се осигурят 10 гласоподаватели, които да получат същото заплащане.


Кристиян Коев каза за "Дневник", че не е знаел за семинара, а по-късно получил покана за ловното стопанство като кандидат на "Средна европейска класа" след разтурването на съюза. Тримата със Здравков и Якимов предполагали, че партията ще започне "на чисто", но се отдръпнали, когато осъзнали, че бившият депутат от ГЕРБ и негов братовчед със същото име, чрез който "се случвали нещата", стоят зад нея. На 29 април подали сигнали, но без да се съгласуват.


"В края на април разбрахме за какво става дума. Дотогава си мислехме, че партията е чиста. Разбрахме, че не е регистрирала банковите си сметки, че дори е глобена за това.


Обикновено така се правело, когато има "друго" финансиране"


посочи Коев. По думите му Десислава Петрова също е присъствала, когато се е уговаряло купуването на застъпници, и е подала сигнал до прокуратурата заедно с него.


Петър Якимов от "Легия Антимафия" отказа да коментира пред "Дневник" съдържанието на сигнала, пуснат от него, тъй като искал да остави прокуратурата "да си свърши работата" и се притеснявал да не се окаже, че издава следствена тайна.


"Напоследък прокуратурата работи добре, надяваме се да продължи", каза той и добави, че не е подал информация към държавното обвинение по-рано, защото той и Григор Здравков искали да бъдат сигурни, че не набеждават някого. "Индикации винаги има, но сега знаем с голяма вероятност това, което казваме в сигнала. "Един казал, друг рекъл", това е несериозно. Сега нещата се събраха", каза Якимов.


"Това, което се видя с телевизионния репортаж, е свързано с партия "Средна европейска класа". Там се коментираше една коалиция, която не се състоя. И въпреки че ние се съгласихме да отидем на семинара, тогава,


когато отидохме, на нас ни беше гарантирано, че всичко е по закон


и че финансирането за коалицията, колкото и малко да е, ще бъде официално", каза Якимов.


Кандидат-депутатите са написали "възванието", защото "нямат друг избор". "Според закона ние не можем да се откажем", каза Кристиян Коев. "Затова решихме да призовем симпатизантите си, които се оказа, че са доста, да не гласуват за нас, защото така гласуват за патерица на ГЕРБ, а аз в края на краищата съм се борил против тази власт", допълни той и завърши: "Адски мръсна игра е да използват лица, като лъжат и тях самите."


Якимов повтори думите му за "патерицата". Той също фактически нямало как да оттегли кандидатурата си за народен представител, въпреки че "това, че "Средна европейска класа" е сложила думата "партия" в името си, не я прави партия".


Емил Димитров отказа да коментира пред "Дневник". На 24 април той даде обяснения в Софийската окръжна прокуратура по разследването за купуване на гласове, последвало телевизионния репортаж. Наскоро Димитров обяви, че се страхува за сигурността на семейството си и затова в момента те живеят извън България. Той самият пък щял да завери "това, което знае", пред нотариус в страна от Европейския съюз като застраховка "Живот" за семейството си.


Председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Георгиев, също кандидат-депутат от "Средна европейска класа", заяви, че се съмнява партията да е креатура на ГЕРБ, тъй като се виждало негативното отношение на големите формации към нея. "Това е поредната спекулация, за да се разсее вотът за малките партии преди изборите", каза той.


От пресцентъра на ГЕРБ пък казаха, че формацията "не е водила до този момент разговори нито с големи, нито с малки партии, нито с патерици, нито с бастунчета".


"Сигналите са изпратени на компетентната прокуратура. В тях има данни, които трябва да се проверят. На основата на разгледаните данни, ще бъде решено дали да се образува проверка", казаха от Върховната касационна прокуратура и добавиха, че не могат да кажат къде точно са разпределени сигналите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK