Днес е денят за размисъл преди парламентарния вот на 12 май

Днес е денят за размисъл преди парламентарния вот на 12 май

© Юлия ЛазароваДнес е денят за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори.


Изборният кодекс не допуска и поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи за изборния ден до края на гласуването.


Забранено е обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.
6 868 455 избиратели ще могат да гласуват на предстоящия вот за 29 партии и 7 коалиции, издигнали 8148 кандидати (в това число и тези, които попадат в две кандидатски листи).


Гласуването на 12 май започва в 7 часа сутринта и ще продължи до 20.00 часа. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 21 часа.


Врати ще отворят 11 676 секционни избирателни комисии в страната, като в тях не са включени подвижните избирателни секции. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави. Българите зад граница ще могат да гласуват там, ако има разкрита секция, дори и да не са подали заявление за гласуване в чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK