Станишев: Разкрита е пратка за тотална фалшификация на изборите (видео)

Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Снимката е архивнаРазкрита е пратка за тотална фалшификация на изборите", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция днес. Такъв срам и позор в България не са се случвали, така той определи откритите в печатница в Костинброд 350 000 отпечатани бюлетини, за които прокуратурата разследва фимата "Мултипринт".


Станишев обяви, че предишните управляващи за последните три години по същество са върнали страната в 19 век, във времето на Алеко Константинов - как бай Ганьо прави избори. "Но това е детска градина в сравнение с това, което очевидно се е случвало", посочи Станишев. Върнаха ни в каменната ера, в дивото време на правото на силния, допълни той


Според него до идването на ГЕРБ на власт никога в България не е имало съмнения в изборните резултати.
"Сканадълт е безпрецедентен,


той засяга самотото съществуване на българската държава. Тя е превърната в частна собственост на една групировка", заяви още Станишев.


Броят на установените бюлетини съвпадат със социологическите проучвания на някои агенции, които драстично се различават от другите, което ознаава, че става дума за подготвяна схема, обяви Станишев и посочи, че това е 10 % от очаквания в неделя вот, който осигурява и 25 депутатски места.


Според БСП не е ясно дали това е цялото количество незаконно отпечатани бюлетини. Коментарите на партията са преди прокуратурата да се е произнесла дали става дума за наистина незаконни бюлетини и извършено ли е престъпление.


Левицата приветства "за първи път решимостта на прокуратурата да следва закона


да пресече уникална по своя мащаб и арогантност опит за измама и фалшификация на изборите".


Станишев отбеляза, че прави впечатление, че операцията е извършена без съдействието на МВР. По-рано от институцията отказаха да коментират случая, защото не са участвали в операцията. (по-късно от МВР разпространиха информация, че е участвало в проверката по искане на прокуратурата - бел.ред.)


Лидерът на червените изказа предположение, че е възможно МВР да се е опитало да осуети тази проверка. Той припомни, че главният секретар на ведомството е назначен от предишното ръководство на министерството.


Според Станишев премиерът и президентът трябва да проведат разговор с главния прокурор, за да установят защо МВР не е участвало в тази проверка. "Ако е така главният секретар трябва на часа да си отиде", посочи той.


Явно Цветанов е главен организатор на техниките за правене на избори от ГЕРБ


и затова Борисов не го освободи от листите и от щаба на партията, предположи още Станишев.


Според лидера на БСП до изборите няма да стане известна "цялата схема", но поръчителят й трябва да лежи в затвора, защото "очевидно тези бюлетини са подготвени за фалшифицарне на изборните резултати".


Станишев припомни, че същата фирма е печатала бюлетините за президентските избори и тогава по думите му тя е използвала с 40% повече хартия от необходимото. В отговор на въпрос той посочи, че тази ситуация поражда съмнения и за президентския вот, но каза, че това е друга тема.


"Възможно е бюлетините да са подготвени за смяна на вота чрез чували - като при президентските избори, когато политически ангажирани хора уж помагаха на бременни жени да ги носят", припомни Станишев.


Той посочи, че в тази ситуация липсва реакцията на премиера и президента, а "става въпрос за честта на България". Той призова хората в неделя масово да гласуват като най-добрата защита срещу контролирания вот.


За съжаление престъпление срещу избирателната система са трудно доказуеми, посочи Младен Червеняков. Той призова ЦИК да излезе с решение, в което да разгледа всички критични точки по време на вота и какво ще се направи за тяхното предотвратяване.


Станишев поздрави екипа на ТВ7 за разкритието и препоръча на екипа да се осигури охрана, защото предполага, че тези, които "готвят такава манипулация са готови на всичко срещу всеки, който им се опълчи". Отношенията между телевизията и предишните управляващи доскоро бяха много добри,  министри редовно гостуваха в предаванията до момента, в който отношенията между изпълнителния й директор Николай Бареков и бившия премиер Бойко Борисов се обтегнаха публично, а Бареков започна непрекъсната атака срещу Борисов и ГЕРБ в ефир.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK