Според обществената поръчка бракуваните бюлетини се съхраняват в печатницата

Според обществената поръчка бракуваните бюлетини се съхраняват в печатницата


В обявлението за възлагане на обществена поръчка за отпечатване на бюлетините и другите изборни книжа за парламентарните избори на 12 май изрично се определя, че тиражът е увеличен с 10% спрямо броя на избирателите и че до приключване на изборите макулатурата (негодните бракувани бюлетини - бел.ред.) се съхранява в печатницата.


Именно на територията на избраната с поръчката фирма "Мултипринт" са открити и палетите с 350 000 бюлетини. 


В поръчката изрично е посочено, че примерният тираж за изборите е 7.8 милиона бюлетини. При предполагаем брак от 5%, се получава 390 000 бюлетини.
Пред bTV собственикът на печатницата Йордан Бончев обясни, че технологичният брак в случая е бил около 2%, т.е. към 165 000 бюлетини, които са запечатани надлежно в помещение на печатницата.


Ето откъси от обществената поръчка:


"4. Тираж на бюлетините. Съгласно чл. 162, ал. 4 и чл. 166, ал. 1, тиражът на отпечатаните бюлетини за всеки изборен район е равен на броя на избирателите, увеличен с 10 % (31+ чужбина= 32 вида бюлетини по съответният брой избиратели за всеки изборен район, увеличен с 10 %). Примерен тираж - 7 800 000."


"7. Допълнителни изисквания към кандидатите. Към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък. Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на тиража на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо-предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица. 


Технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключването на изборите. Изпълнителят (печатницата на бюлетините) носи отговорност за спазването на тези допълнителни изисквания.


Към изпълнителя се поставят допълнителни изисквания за конфиденциалност – да не разпространява информация, свързана с обекта на поръчката, включително такава, произтичаща от решенията на Централната избирателна комисия. Изпълнителят носи отговорност за спазването на тези допълнителни изисквания."


"б) В срок от 7 (седем) работни дни след представяне на подписан приемателно-предавателен протокол между Изпълнителя и представител на Възложителя, с приложени към него приемателно-предавателни протоколи за извършената услуга/доставка във всички областни центрове и Министерството на външните работи и представена надлежно оформена фактура. За Възложителя приемателно-предавателният протокол се подписва от отговорните по договора лица."


"Изборните книжа и материалите следва да бъдат осигурени в областните центрове не по късно от 3 дни преди изборния ден (8 май 2013 г.), а за гласуването в чужбина следва да бъдат осигурени в Министерството на външните работи най-късно до 14 дни преди изборния ден (28 април 2013)."

Коментари (306)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  Каквото и да се коментира по този случай остават огромните съмнения за опити за фалшификация на изборите!

 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1035 Весело

  "Дневник" най-после прочете коментарите ми и почерпи информация от ВЕРНИЯ източник.

 3. 3 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Весело

  Не е вярно. Станишев каза, че бюлетините са фалшиви и изборите ще бъдат фалшифицирани. Ако Станишев не е прав, как утре ще се оправдава пред съпартииците, че е загубил

 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нищо нелегално няма!
  Останали 300 000 бюлетини и според закона те са под охрана в ПЕЧАТНИЦАТА.

  Но мафията на БСП , ДПС и ДСБ , водени от ДС... са вдигнали всичко на крак, защото губят изборите!

 5. 5 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Интересно ми е по принцип нормално ли е една фирма да работи с такъв брак? 5% не звучи много, но 390 000 бюлетини - да. Не се ли усещаш на хилядната, че произвеждаш брак и се набутваш, и спираш???

 6. 6 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  Това беше целта Да има съмнения. Ясно е на всички, че нищо няма да излезе от тази акция, но тя беше 100% успешна. Породи съмнения

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1035 Весело

  [quote#1:"bat_plamen"]Каквото и да се коментира по този случай остават огромните съмнения за опити за фалшификация на изборите![/quote]Тоест сътрудниците на ДС в БСП постигнаха целта си донякъде.

 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 691 Неутрално

  хубуу.
  почвам да се чудя колко по толкова са циркулирали по всякакви избори във времето на т.нар. "преход"...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Весело

  И къде е мишока, да се изкаже тука???

  Обичам писъците на истерясали комунисти! Музика за ушите ми!

  Днес започна Лостов, след това - мишока, после бай мегдан.. ...

  Страхотен хор!
  Вероятно няма да се повтори скоро!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Гласуващите на 00% турци в Родопите, Кърджалийско, в Бурса, ... по 1200 души за ДПС, с очевидно подправени ПРОТОКОЛИ, гласували под страх и заплахи... Там нарушения НЯМА !! Нали?

  Там манипулирани и фалшифицирани избори няма! За тях никой не се сеща..

 12. 12 Профил на Ужас
  Ужас
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Моментално да излизат компетентните органи като прокуратура и т.н. и да казват директно - тези 350 000 бюлетини имали ли са протоколи, че са брак, брак ли са наистина, какво е описано за тях и кои хора са знаели официално за това, какво точно им е бракуваното, защо са били подготвени за експедиция и т.н.
  Ако не може да се обясни смислено, ако няма документи за брак и не са спазени условията за описване и съхранение на брак, ако ЦИк и т.н. не знаят за този брак, то на лице е явно и умишлено нарушение с цел компрометиране на изборите!
  Това е! Толкова е просто! Отделно да се образува разледване, защо активист на ГЕРБ получава поръчка и печата бюлетини!!!
  Смахната работа... Цирка е тотален...

 13. 13 Профил на velbg
  velbg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А ДАЛИ иззетите бюлетини са бракувани, т.е. имат очевидни дефекти, и ако задраскаме едно Х върху тях (примерно, на номера на герб), пак биха били невалидни?

  Ако отговорът е ДА, което ми се струва най-вероятно, то тогава си правете изводите.

 14. 14 Профил на Водолаз
  Водолаз
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Излиза, че тези 350000 бюлетини са законно отпечатани. Защо БСП и ДПС определят това като престъпление? Тази квалификация прилича на заблуда и манипулация на общественото мнение от страна на БЦП и ДПС и настройване против ГЕРБ.

  dragoon
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#6] от "Софиянец":
  Ситуацията около изборите става все по-абсурдна!Така компроматна кампания не си спомням да е имало у нас!

 17. 17 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 788 Неутрално

  А защо не се унищожат в присъствието на комисия?

 18. 18 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#17] от "waterfall":

  Пазят се до края на изборите, ако трябва някъде да възстановат изгубени

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 19. 19 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#16] от "bat_plamen":

  имаше. Сик и Вис навремето, ма те си се отстрелваха немедийно!

 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1104 Гневно

  А тези 2 - 3 дни колко ли палета са пътували насам-натам. И защо са одобрени подобни процедури, някакъв печатар да съхранява "отговорно" бюлетини. Ми другия път да ни задължат да му поверим и личните си сметки.

 21. 21 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#1] от "bat_plamen":
  У теб може би, за тези които наблюдават кьорфишеците от началото на предизборната кампания изобщо няма капка съмнение, че и този отчаян опит е поредната димка за заблуда на така или иначе заблудения български народ е на път да се провали...
  Фалшификации ще има както винаги, но те няма да са такива, че да променят волята на народа, освен ако не отидат да гласуват 15% от всички имащи право на глас!

 22. 22 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 578 Неутрално

  ахахаха

  Всяко чудо за 3 часа.

 23. 23 Профил на mittland
  mittland
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В документът никъде не пише за предполагаем брак!! Брак - 350 000 бюлетини е абсурд. Такава фирма няма как да функционира и да е конкурентна.

 24. 24 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#5] от "deltalink":

  Пич, ти печатница някага виждал ли си?
  Там се подготвят едни плаки, едни голееееми листа хартия, и като се завърти една голяяяма машинария, 200-300 000 излизат за има-няма час, вероятно и по-малко.
  И си представи, че нечие име (партия да речем) е написано с 1 буква с различен шрифт например, или някъде е имало дефект в матрицата и се е появила една чертичка някъде по листа....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 25. 25 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "BlueWater":

  Една идея по достоверен източник от обявление за ОП е българската прокуратура... вземи почерпи информация малко и от там...
  Ако всичко беше ОК, те нямаше да са там, а са? Защо?

  Те не са ОХРАНИТЕЛИ, а ОБВИНИТЕЛИ!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 26. 26 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Ha sega Barekov da go tiknat v zatvora za propaganda v denia za razmisyl. Tykmo shte ima vreme da razmishliava zashto opredelenieto na Boiko za nego e bilo tochno na miasto.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1188 Гневно

  До коментар [#14] от "Водолаз":
  Какво значи законно, човек от ГЕРБ един ден преди изборите разполага с 350 хил. бюлетина и според теб е законно. Това е като чл.1 в Конституцията едно време, пак БКП беше номер едно и законно, но се замисли нормално ли е, да не те питам морално ли е, защото тази категория не я знаете.

 28. 28 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#10:"The Core"]Днес започна Лостов, след това - мишока, после бай мегдан.. ... [/quote]

  ДС е организирало всичко.. Тия неща не става случайно..

 29. 29 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Ами сега?
  Да не излезе, че Бареков е чел обществената поръчка, и знаейки че там има бюлетини си е направил реклама на гърба на ГЕРБ?

 30. 30 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бракувани, едно към едно с читавите
  Интересно, защо като са бракувани не им е ударен печат "бракувани" например или прочее.

  Това, вече са тотално пародийни избори и всеки, ще има право да ги оспорва.

  Сега съобщават, че не можело да се отложат изборите, защото трябвало да се сезира съда, но той не можел да се съзира в деня за размисъл - неизвестно защо.

  I'm addicted to the truth.
 31. 31 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Покажете протоколите за брак.......!!! Ама такъв няма. Нали ? Пък и защо бракът се съхранява до днес??? Много неизвестни ...... Явно наистина тези бюлетини са напечатани да подменят вота. Факт. Пък и шефа на печатницата каза, че бракът е бил от 300-350 бюлетини....А останалите 349 960 бюлетини какви са ???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#19] от "zidane":
  +++++++++++++++++++++++++++
  Има нещо такова,но все пак времената тогава бяха други!

 33. 33 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Говприте и пишете глупости..

  Изборите ще бъдат фалшифицирани чрез ПРОТОКОЛИТЕ.. и след 2 дни ще го видите наяве.. Там където ДПС ще има 100% , там където ще има 30% за Кунева и 70% за БСП... Там където ДС е организирало броенето качествено..

 34. 34 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "kaka_ginka":

  Точно тъй, това е новината на деня, че додука е разпространил скандала. Трябва да осъдите и бай Пешо, които днес продаде 100 грама ракия.

  I'm addicted to the truth.
 35. 35 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#24] от "The Core":

  Не, не съм, затова питам.

 36. 36 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 434 Разстроено

  уважаеми съграждани не се подавайте на манипулации от червено- милиоцинерската олигархия , която 60 години мачкаше българския народ.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1035 Весело

  [quote#25:"pesho_"]Една идея по достоверен източник от обявление за ОП е българската прокуратура.[/quote]Тази същата прокуратура ли, която редовно губи делата срещу известни престъпници? Тази прокуратура, която бърка законовите процедури, не подпомага ЗАКОНОСЪОБРАЗНОТО събиране на доказателства и за това те падат в съда?

 38. 38 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  350 000 макалатура - айде айде!

 39. 39 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Разстроено

  До коментар [#28] от "bestbuy":

  Този сценарий обаче не става и за читалищна вечеринка!
  Много е слаб и евтин!
  Проблемът е на тези, които "му се връзват" - или по задължение, или поради липса на ум...
  После ще цъкаме с език дружно, как другите се били оправили, а ние - не!
  Защото слушаме сценариите на БКП и ДС!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 40. 40 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 451 Неутрално

  проблемът , другари милиционери, с тези бюлетини, е че може да се използват за купуване на гласове.

  Раздават се въпросните хиляди бюлетини попълнени предварително с "верното" квадратче, а "продалия" гласа си трябва да "върне" празната , получена от секцията.

  Са , един печат ( дето удрят на бюлетината) винаги може да се направи.

 41. 41 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  [quote#13:"velbg"] и ако задраскаме едно Х върху тях (примерно, на номера на герб), пак биха били невалидни? [/quote]
  По закон бюлетина, на която е отбелязан глас за ГЕРБ, не може да е невалидна

 42. 42 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1035 Весело

  [quote#31:"ARRI"]Покажете протоколите за брак.......!!! Ама такъв няма. Нали ? Пък и защо бракът се съхранява до днес???[/quote]Вие очевидно не сте прочели нито цялата статия нито цитираната "Обществена поръчка" за отпечатване на бюлетините. В противен случай нямаше да задавате такива въпроси.

 43. 43 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2610 Весело

  До коментар [#3] от "Софиянец":

  "Ако Станишев не е прав, как утре ще се оправдава пред съпартииците, че е загубил"

  Според мен, въобще няма да има нужда да се оправдава. Мисля, че вече са му купили еднопосочния билет "куда-то подальше", в евразийските безбрежни ширини! Или пък ще го изпратят опакован (да не им го върнат като заразен товар) на ПЕС, там тъкмо ще го попитат това-онова за австрийските връзки.

 44. 44 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  Опааа хванат си в долни игри и манипулациики!
  В едно изречение си сложил ДСБ и ДС ))) пък си и пропуснал ГЕРБ с основен спонсор ДС организацията ТИМ!!!
  Недей се осира така де..

 45. 45 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Впрочем едно клалифицурано ОТК много лесно може да каже дали една бюлетина е брак. Даже и работниците ако им сложиш 20 размесени да извадят правилните ще си покаже!

 46. 46 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  мерси много, ама "капути" и "педерасти"(това са псевдоними с които са познати пред обществото, целта не е да ги обиждам) няма да казват какво ще става в България

 47. 47 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Otnosno braka, napravete usilie I prochetete statiata. Pechatat se 10% poveche ot nobhodimite biuletini, koitO se narichat "brak" I se syhraniavat v pechatnicata dokato minat izborite.
  Znam, che cheteneto vi e trudno, no vse pak opitaite I niama da zadavate glupavi vyprosi.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Е как така бракът според общинския на герб бил около 2% - 165 хиляди а намерените бюлетини са 350 000!?!?!??!

 49. 49 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един":

  Ами защото:
  1. Докато им се "удрят печати" много по-лесно може да "потеглят нанякъде".
  2. Предположи, че за "удряне на печат" на всяка са нужни по 3 секунди (оптимистично) - вдигаш от един куп, мацваш печат и слагаш на друг куп. Умножи 350 000 по 3 и раздели на 3600 - ще видиш колко часа са нужни, за подпечатване на всички. Ако продължиш да делиш - може да сметнеш брой хора и работни дни.
  3. По принцип - всякакви такива операции трябва да се правят СЛЕД изборния ден.

  А по време на изборите бюлетините се подпечатват и подписват от комисиите, така че въпросните 350 000 просто да ги дадат на Станишев, за да млъкне!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 50. 50 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#26] от "kaka_ginka":

  Хайде първо да научите как се пише на български и тогава да се занимавате с политика, а?

 51. 51 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#37] от "BlueWater":

  Ха ха ха, а кое има по-тежко значение някакво ОБЯВЛЕНИЕ или ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ от прокуратурата?

  Какви са тези малоумни въпроси? Проблема е че ВЪРШИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ и да прокуратурата ви е ХВАНАЛА!

  Всяко стадо си има мърша, а тук мършата си има стадо!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 52. 52 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#23:"mittland"]Брак - 350 000 бюлетини е абсурд. Такава фирма няма как да функционира и да е конкурентна. [/quote]
  Допустимият брак е 390 000 (5%). По-интересно е как е спечелила поръчката. Аз други съмнения нямам.

 53. 53 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  не виждам документ който да доказва че тези 350 000 бюлетини са определени като брак за унищожаване на 8 май и каква процедура и контрол от държавата е предвидена за унищожаване на тези бюлетини.
  много е лесно да ги пишем брак, и после да изчезнат, ако няма и кой да провери какво се е случило с тях

 54. 54 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Абе, някой нещо се опитва да отклони вниманието на избирателите в друга посока!!!

 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#3] от "Софиянец":
  Станишев още в интервюто си пред СНН веднага след оставката на правителството се изцепи, че изборите ще бъдат фалшифицирани с коеот хвърли в оркестъра Ричард Куест.

 56. 56 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  това което виждам от публикуваното е че изпълнителя (т.е. печатницата на общинкия съветник от герб) е отговорен за да реши кое е брак, да го охранява и унищожи без контрол от държавата.

 57. 57 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "The Core":
  Явно, не разбираш или, се правиш, че не разбираш. Според твоите три секунди един човек само може да подпечата 100 бюлетини за 5 минути.
  Всъщност това е изключително хитър начин за търгуване на гласове. Тъй като и подписа не е проблем, особено ако пък въпросният от комисията е от нашите хора.
  Става въпрос за минути.
  Те са си ги сметнали къде как ще го направят. Отттук малко, оттам малко.

  I'm addicted to the truth.
 58. 58 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#48] от "Hristo'o":

  Точно същия въпрос си задавах и аз. Нещо не ми се връзват нещата. Откъде се вземат 350 хиляди, като бракът, според собственика на печатницата, е 165 хиляди?
  Също не става ясно, какво означава в случая думата "брак", както не би било лошо да се изясни процедурата по установяването на този брак. Кой е контролирал бройката както на излезлите от печатницата, така и на останалите там бюлетини?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#30] от "zipple":

  Nianam kirilica na telefona.

  A vie se nauchete da chetete na bylgarski.
  Pone polovinata hora razvivat konspirativni teorii, zashtoto ne sa procheli statiata.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 61. 61 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "The Core":

  Баце ти, разбираш ли че борбата е за всяка бюлетина, гледал ли си записа от президентските, от някакво село с 50-на избиратели.
  Така се прави, не си го представяй, че всичко става по калъп и на едно място. От ттук от там какво казах и така става.

  I'm addicted to the truth.
 62. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1489 Весело

  Голям е зора да се компрометират изборите.
  Разбираемо най-силно вият тези, които няма да прескочат 4%.
  Дълго лелеяното оправдание изглежда се появи?!

  I Want To Believe
 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#5] от "deltalink":


  [quote#5:"deltalink"]Интересно ми е по принцип нормално ли е една фирма да работи с такъв брак? 5% не звучи много, но 390 000 бюлетини - да.[/quote]Що за логика?!Колко е 5% от 7 милиона?!

 64. 64 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  РЕЕЕВВВВВ........РЕЕЕВВВВВВ........РЕВВВВВ от платените фенове на грОб........Ами кой ша им плаща от утре надниците за писане по форумите....МЪЪЪКААААААА.....ъка мори платения матрял.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 65. 65 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#52] от "Lelja Agatha":

  Казват, че бил 1-2%.
  Но така или иначе искат да ни убедят, че сме в средните векове и печатниците не се управляват от компютри.
  Единствено рязането е ръчно.
  Тук става въпрос за една проста бюлетина. Един лист. Не става въпрос за книги с по 500 страници.

  I'm addicted to the truth.
 66. 66 Профил на one
  one
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Добре, да покажат тогава защо бюлетините са негодни, защо са бракувани? Какъв точно е дефекта?

 67. 67 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#57] от "Един":

  Първо, за 350 000 бюлетини трябват 350 000 избиратели, нали?
  Т.е. - какво ще им пречи на тези избиратели да си пуснат нормални бюлетини!
  Комисиите броят бюлетините в присъствието на всички членове и съставят протокол!
  Нали се сещаш, че няма как да после "се пръкнат" 350 000 непреброени гласове, извън протоколите - е те това ще е скандал.
  Ама не - тука се размахват едни страховити цифри, за да се впечатлят "някои избиратели" в деня за размисъл???
  Иначе - схемата с "индийската нишка" и клечката не е измислена от ГЕРБ!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 68. 68 Профил на martinesx
  martinesx
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Става въпрос за броени, вложени в пликове и запечатани бюлетини, готови за експедиция. Това няма нищо общо с технологичен брак при печат (тогава бракът щеше да е в цели листа, а не нарязани и сгънати бюлетини). Ако пък бракът е при сгъване или рязане, тогава нямаше да бъдат опаковани и влагани в пликове. 10 години съм работил в печатница. И още нещо бракът при печат 1+0 (само черно) и то само текстове е минимален, при брак от 350000 бюлетини трябва да е уволнена цялата смяна

 69. 69 Профил на zae10366921
  zae10366921
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Цитирам от Труд.

  Марин Райков
  "Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет няма задължение по Договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата", каза министър-председателят Марин Райков в съобщение до медиите.

  "Всичко, което сме поръчали е получено и разпространено. Няма служител на МС, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство. Всички останали коментари ще бъдат направени след изборите като функция от установените от прокуратурата факти и обстоятелства", обясни Райков.

  Премиерът изразява удовлетворение, че са взети всички предохранителни мерки, за да не се стига до евентуална злоупотреба и изразява благодарност на прокуратурата. Той призовава политическите партии да не се възползват от този случай, за да нарушават предизборното мълчание.

  Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини за извънредните избори на 12 май, спазвайки процедурите и буквата на закона. Това се казва в съобщение от правителствената служба.

  Количеството от 8,343 млн. бюлетини беше заявено и получено от печатницата, избрана след провеждането на обществена поръчка в сроковете, заложени в договора за изпълнение. Според Изборния кодекс броят на бюлетините, които се отпечатват трябва да съотвества на броя на избирателите в страната и чужбина + 10% .

  Всички заявени от МС и отпечатани бюлетини са получени от областните администрации на 8 май 2013-та година.

  Цъкайте ми минуси ,'ич ни мъ притисняя!
 70. 70 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Дневник, оттеглете тази статия, че "според обществената поръчка бракуваните бюлетини се съхраняват в печатницата".
  Съгласно чл.26 ал. 1 т. 16 от Изборния кодекс в Раздел II. озаглавен Централна избирателна комисия в Правомощия и обжалване ясно е регламентирано, че Централната избирателна комисия утвърждава техническия образец и защитата на бюлетините, определя съвместно с Министерския съвет условията и реда за отпечатването им не по-късно от 33 дни преди изборния ден; утвърждава образец на кочан с бюлетините при избори за народни представители, за президент и вицепрезидент на републиката и за общински съветници и кметове; осъществява контрол за изпълнението на утвърдените изисквания.
  Дневник, Централна избирателна комисия определя съвместно с Министерския съвет условията и реда за отпечатването им, а не Агенцията по обществени поръчки по реда на Закон за обществените поръчки. lex specialis derogat legi generali – специалният закон Изборен кодекс отменя общия Закон за обществените поръчки. - особения отменя общия.
  Не се излагайте и не се подвеждайте от правни лаици, Дневник.

 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Бас държа, че това за обществената поръчка Бареков няма да го каже по ТВ7. Затова той трябва да бъде съден за ОПИТ ЗА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Тази теза не е угодна на барековците .... поправете се ))

  http://denislavgeorgiev.eu
 73. 73 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2610 Весело

  До коментар [#40] от "bbtzvtzv":

  "..проблемът , другари милиционери, с тези бюлетини, е че може да се използват за купуване на гласове.ЖЖ"

  Нашият проблем, драги комунисти, е, че с тези бюлетини може да се правят манипулации и провокации. А вашият проблем е, че няма на кого да ги пробутвате! Ха сега да видим, чий проблем е по-голям? Ние не бързаме, ще ви представим размера на вашия утре вечер. Но, като си помисля, при това възниква още един проблем: ще има ли на кого да го представим? 74. 74 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#60] от "kaka_ginka":

  Не ме мислете мен, аз статията съм я прочел, както и почти всички коментари.

  Не е крив космосът (телефонът ви), а ракетата ...

  Честит ви св.св. Кирил и Методий.

 75. 75 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#67] от "The Core":

  Обяснявам - няма как да пуснат различна бюлетина, единствено могат да я направят невалидна. Понеже тя е вече предварително зачертана и подготвена,а те трябва да върнат чистата бюлетина, която получават от комисията. Наистина ли не ме разбираш?

  Аз не твърдя, че всичките 350 хиляди, ще с еоползотворят, нито знам дали са само тези.
  Но аз ти казах - оттук малко, оттам малко, колкото може.

  Въобще виж първият факт, който научихме последно, че собственикът на тази печатница е депутат на ГЕРБ?
  Аз се опитвам да ти го обясня конкретно, как евентуално става, но косвените факти и те говорят сами по себе си.

  I'm addicted to the truth.
 76. 76 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#13:"velbg"]А ДАЛИ иззетите бюлетини са бракувани, т.е. имат очевидни дефекти[/quote]
  Прочетох, че журналисти са разбрали от работници в печатницата, че е било сбъркано името на един град. Може това да е грешка във всичките 350 000 бракувани бюлетини, а може и на част от тях а други да са били с подобни технически грешки.

  Успех на ГЕРБ утре!

  'Let light surround you' Dream Theater
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "Fred":

  Обществена поръчка спечелена от депутат на ГЕРБ. Както обществена поръчка за преброител - симпатизант на ГЕРБ. и Т.н.
  Каква е тази обществена поръчка, аз като част от обществото не съм я поръчвал !

  I'm addicted to the truth.
 79. 79 Профил на zae10366921
  zae10366921
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Еми точно тва е парламата 10% брак, всичко е по договор ОК
  Ще трябва да се прави експертиза да се установи дали е брак.

  Цъкайте ми минуси ,'ич ни мъ притисняя!
 80. 80 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В суматохата около тази димка се пропуска важният факт, че прокуратурата, ДАНС и НЯКОИ МЕДИИ са сигнализирани ОТ АНОНИМЕН ИЗТОЧНИК за "грандиозната фалшификация", която се оказа макулатура в пряк и преносен смисъл

  'Let light surround you' Dream Theater
 81. 81 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Утре да излезем 5 милиона и да накажем престъпниците.Ако сме много престъпната организация ще стане безпомощна.

 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#62:"2.5"]Дълго лелеяното оправдание изглежда се появи?![/quote]
  Не се появи изненадващо а беше планирано и пуснато в подходящият момент. Още по време на "протестите" се говореше че ще има повторни избори. Как още тогава го знаеха? Нали уж щяха да пометат ГЕРБ и да спечелят изборите? Просто добре планирано "активно мероприятие" в гигантски мащаб и щедро финансиране. Това не е самодейност тук участват професионалисти.

  Точно в денят за размисъл когато няма време за реагиране. С един приятел прогнозирахме че това ще стане само се чудехме какво ще е. Е, дори за такова нещо не ни стигна фантазията да го измислим, явно професионалисти са действали.

  Направо съм 100% сигурен как тълпи "възмутени граждани" състоящи се от млади социалисти в деня на загубените избори ще реват пред НДК "Мафия!" и ще искат нови избори. Да, мафия има и тя скоро ще ви управлява. Но ще вземе властта не с избори а "по другият начин".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#80:"ariel28"]В суматохата около тази димка [/quote]
  Естествено, това е целта. Суматоха и да даде повод за викане и най-главното - оспорване на изборите. Водят ни към метежи и това през зимата беше само репетиция. Лумпени си имаме достатъчно а младите социалисти ще играят ролята възмутени граждани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#78:"Ида със снегорина"]Обществена поръчка спечелена от депутат на ГЕРБ.[/quote]
  А когато любовницата на Станишев печели поръчки нямаш нищо против?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 85. 85 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  БЮреков според мен направи най-големия гаф -=- отне всички аргументи от раз на комунистите , че утре изборите ще са фалшифицирани !
  Според мен той трябваше да изчака в засада и да заснеме евентуалното разпращане на тези макалатури из страната !
  Избърза като пърле пред майка си ! -=- както казва народната поговорка !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 86. 86 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#84] от "Fred":


  [quote#84:"Fred"]А когато любовницата на Станишев печели поръчки нямаш нищо против? [/quote]
  =======================

  Официалния титул на Моника , не е
  лИбовница ,
  а майка на детето му !
  А била чакала и друго ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 87. 87 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#83] от "Fred":

  За ужас на комунистите димът от димката се разнесе бързо и им лъснаха червените ****

  'Let light surround you' Dream Theater
 88. 88 Профил на nellie1
  nellie1
  Рейтинг: 8 Весело

  ЧЕРЕШКАТА!!!!
  Следвща (ПРЕДИШНА) стъпка - партийната книжка на Стефан Софиянски....
  ЦАРЕ са ЕЙ!!!
  ГЕРБ послушва незкаонно, па само ББ е на флашките...
  Дали не са ДРУГАДЕ царете на подслушването и бомбите в деня за размисъл???
  Бареков д опреди 10 дни лижеше з****ка на ББ а сега като каза началника ДРУГО се обърна по-бързо от вятъра!

 89. 89 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#87] от "ariel28":

  Извинявай , би ли прочела # 85

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 90. 90 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Освен тази нощ да има опит за обезчестяване на Станишев, за покушение върху Болен или Местан, друго не се сещам какво могат да пробват

  'Let light surround you' Dream Theater
 91. 91 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  но нали бюлетината трябва да има 2 печата иначе е невалидна/До коментар [#75] от "Ида със снегорина":

 92. 92 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Виждам, че вече измислиха оправданията.
  Печатницата е печатала на 9 и 10-ти, т.е. 2 дена след като официално е трябвало да преустанови отпечатването на бюлетини. Това не е брак. Това са депутатите с чувалите от президентските избори и изказванията на Константинов от фирмата-преброител. Същата печатница на миналите избори е използвала 40% повече хартия. Що за фирма има половин продукция брак?!?

 93. 93 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Много пъти съм бил критичен към съдържанието на Дневник, но този път прави чест на авторите на тази статия, че тръгват от реалните документи на поръчката и договора за изпълнение и разбулват мистерията, породила предизборна истерия.
  Благодаря ви Дневник!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 94. 94 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#89] от "Чардо":

  Разбира, се прочетох го и съм съгласна Нервите им не издържат на ОФ-то, разбирам ги

  'Let light surround you' Dream Theater
 95. 95 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 678 Неутрално

  страха на партите , които защитава Бареков премина всякакви граници ....Доведе ги до положение да зоват за бунтове и гражданска война .

  Виждате ли хора за какво става въпрос когато бкп губи почва . готова е да окървави народа си ......

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 96. 96 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ида със снегорина":

  А ти наистина ли си мислиш, че разговаряш с идиоти?
  Т.е. - че бюлетините за "манипулация на изборите" на 10-ти вечерта ще са някъде в Софийско, в някой си склад, на раположение на някой "съвестен Мунчо", който сигнализира прокуратурата (Ах, колко са дейни и красиви...) ????
  Айде бе.... Това и 7-годишен няма да го повярва!

  Чувал ли си как можеш да скриеш заек в парка?
  Ами като закараш 2 слона в същия парк!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 97. 97 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#91] от "az_medikyt":

  Това обясних, първият печат се слага предварително в нагласената бюлетина. Вторият е от комисията.

  I'm addicted to the truth.
 98. 98 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#70:"latcho59"]Дневник, Централна избирателна комисия определя съвместно с Министерския съвет условията и реда за отпечатването им, а не Агенцията по обществени поръчки по реда на Закон за обществените поръчки. [/quote]
  Днивник, съвсем правилно сте показали Обявление за обществена поръчка по Директива 2004/18/ЕО
  В РАЗДЕЛ I: ВЪЗЛАГАЩ ОРГАН е отбелязано, че е Официално наименование. Министерски съвет. Съгласно изискването на чл.26 ал. 1 т. 16 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия трябваше също да е вписана за възложител съвместно с Министерския съвет. Министерският съвет е нарушел тежко Изборния кодекс, като е игнорирал Централната избирателна комисия, като съвъзложител определящ реда за отпечатването на бюлетините. При "обвързана компетентност" законовата норма насочва категорично само към едно определено решение, което административният орган трябва да вземе при наличието на предпоставките, предвидени от закона. В случаите на "обвързана компетентност" административния орган няма възможност за преценка и съобразяване на поведението с конкретния случай. Съществува известен автоматизъм в съотношението закон-административна дейност. Липсва творческото начало и отчитането на конкретната обстановка. Ако и когато административният орган установи наличието на условията, предвидени от закона, за съответното административно действие, той пряко пристъпва към осъществяване на това точно посочено действие. При наличието на нормативно предвидените предпоставки поведението на административният орган е точно определено. Той не може да не извърши предписаното му от закона юридическо действие.

 99. 99 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#96] от "The Core":

  По какво тези бюлетини могат да бъдат определени като невалидни?

  I'm addicted to the truth.
 100. 100 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#93:"Анализатор"]Мноо пъти съм бил критичен към съдържанието на Дневник, но този път [/quote]
  "дневник" традиционно върви след събитията, но този път бавната му реакция му направи услуга, защото за това време димът от Барековите газоизпускания се разсея и нещата дойдоха на мястото си

  'Let light surround you' Dream Theater
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK