Ден за избор

Ден за избор

© Анелия НиколоваБлизо 6.9 млн. българи имат право да гласуват в започващите днес в 7 часа парламентарни избори. 


Гласуването идва след безпрецедентен ден на размисъл, белязан от акция на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност", след която беше обявено, че в печатницата, наета да подготви бюлетините, са открити 350 хил. бюлетини извън вече предадените на институциите. Подробности за това какво представляват намерените книжа, листите на кои избирателни райони съдържат и дали са печатани в нарушение на закона не бяха официално съобщени. Данните от съобщението на прокуратурата и обясненията на представители на печатницата се разминават. Основните политически партии дадоха пресконференции в събота, въпреки че по закон денят преди гласуването трябва да е свободен от политически изяви. 


Социологическите агенции прогнозират, че до урните ще отидат между 3.5 и 4 млн. души.
За 42-ото Народно събрание се борят 29 партии и 7 коалиции, а съставът на следващия парламент ще бъде определен измежду над 8000 кандидати.


Гласуването в близо 11 700 избирателни секции в страната ще продължи до 20 ч., като в секциите, пред които има желаещи да упражнят правото си на глас, времето може да бъде удължено до 21 ч.


Гласува се с обща бяла (интегрална) бюлетина, в която са изписани имената на партиите и коалициите и първите им трима кандидати. Всеки гласоподавател трябва да разгъне дадената му от член на секционна избирателна комисия бюлетина, за да се увери, че по нея няма нищо отбелязано. При получаването тя трябва да има един печат. Вотът се отразява в тъмната стаичка, като за валиден се смята само вотът, отбелязан със знак Х със син химикал.


Всички други знаци водят до недействителност на бюлетината. Недействителна ще бъде бюлетината на избирател, който е показал вота си на член на секционната комисия или е видян да заснема по някакъв начин вота си.


След отбелязването на вота бюлетината, която е фабрично прегъната на 4 места, се сгъва така, че да не се вижда отбелязаното, и отново се подпечатва от секционната избирателна комисия. На гърба им зад номерата на партиите и претендентите има черна лента като форма на защита срещу фалшификации. Това е важно, тъй като урните са прозрачни, а гласът е невалиден, ако вотът бъде показан.


Справка за адреса и номера на избирателната секция, в която се предвижда да гласувате, може да бъде направена по електронен път на сайта на ГРАО. Системата позволява търсене по ЕГН или адрес
на избирателя. 


Желаещите да проверят дали са включени в избирателните списъци могат да го направят, като изпратят ЕГН под формата на SMS на единен номер 18 429 или се обадят на безплатния телефон 0 800 14 726.


Учениците и студентите - редовно обучение, ще могат да гласуват в избирателна секция по избор в града, където учат, ако то е различно от населеното място по постоянния им адрес. Те трябва да представят пред секционната избирателна комисия документ за самоличност, надлежно заверена за съответната учебна година ученическа книжка или за съответния семестър студентска книжка и декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. В ученическата или студентската книжка се отбелязва, че ученикът или студентът е гласувал, и се подписва председателят или секретарят и един член на секционната избирателна комисия.


Българите в чужбина ще гласуват само за партия, но не и за кандидатска листа. Те ще могат да упражнят правото си на глас в секциите, открити в посолствата и консулските служби на страната - общо 227 в 57 държави. Най-много пунктове за гласуване - 86, ще има в Турция. На интернет страницата на Министерството на външните работи може да се направи проверка за адреса на секциите в чужбина или за най-близкия пункт за гласуване до градовете, в които такива не са открити.


От МВР обявиха, че звената за издаване на документи за самоличност ще работят през целия ден. Удостоверенията за гласуване се издават при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност. За тази цел до 17 ч. в неделя всеки може да подаде лично молба в областните дирекции на полицията и всяко РПУ.


След като секционните комисии изготвят и подпишат секционните протоколи, техните копия ще могат да получат членовете на комисията, кандидатите, наблюдателите, застъпниците, представителите на политическите партии. На всяка страница от това ксерокопие трябва да има три подписа - на председателя, зам.-председателя и секретаря на комисията, както и печат. Заради това нововъведение в Изборния кодекс се очаква първите прогнозни резултати да се забавят значително.


На базата на получените секционни протоколи ще бъде направено паралелно преброяване на резултатите от австрийската фирма SORA. Нейната прогноза се очаква между 22 ч. и 24 ч.


Вотът ще бъде следен от 275 наблюдатели от пет регистирарни международни организации - Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) - с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество - с 4 наблюдатели, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - със 109 досега регистрирани наблюдатели, Партията на европейските социалисти - със 105 наблюдатели, и Парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - с 29 наблюдатели.


Петнадесет са регистрираните български неправителствени организации като наблюдатели, които ще следят за правилното протичане на изборния процес с общ брой 11 878 членове.


Седем социологически агенции ще извършват екзит пол - "Афис" ООД, "Галъп", "Алфа Рисърч" ООД, "Медиана" ООД, "Сова - 5" АД, МБМД и Националният център за изучаване на общественото мнение.

Коментари (264)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  Ава то излиза, че наблюдателите повече от гласуващите...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  За "резервните" бюлетини разбрахме, да се внимава за "кавалери", които ще помагат на бременни членове на секционни комисии. Много трябва да се внимава и за готовите протоколи, защото там ще е голямата фалшификация.

 3. 3 Профил на fildi
  fildi
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Бог да пази България! Амин

  For as he thinketh in his heart, so is he;
 4. 4 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  То пък един избор.....

  ура и да живей!!!
 5. 5 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Гласувайте за ГЕРБ,БСП,ДПС и АТАКА и си гарантирайте още 4 години жалко съществуване.

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Аз ще гласувам против Бареков и шефовете му.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Дааам..... на есен - с песен?

 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#6] от "deepblue":
  Гласуването срещу барековщината е само част от Присъдата на обществото над тези, които го намъкнаха в днешната ситуация...

 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  За когото и да гласувам,
  след изборите пак ще
  ГЛАДУВАМ!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Днес ще бъркаме манджата с грозде.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на KМЕТ НА МНОГО СЕЛА
  KМЕТ НА МНОГО СЕЛА
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#4] от "пуц муц":

  Сега, днес всеки час, навсякаде има матрял ...

  Гласувам за Юлиян , моят колега- честито шкафче...

 12. 12 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Едни ми предлагат : работа, работа, работа....Други - двойни заплати, пенсии, майчински, детски, социални и като капак- АЕЦ Белене.....Мога ли да избирам?.....Де да бях циганин неграмотен....

 13. 13 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Днес ни предстои най-простият от всички избори, пред които сме се изправяли досега - между две исторически дати. Можем да изберем ГЕРБ и да дадем гласа си за истинският 10 ноември 1989 или да изберем която и да било друга партия, и да сме дали гласа си за нов 9 септември 1944. Надявам се да направим правилният избор. Успех на всички на изборите и нека Бог опази България!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 14. 14 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 943 Весело

  ДЕмократична порнография!

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Весело

  Кокошката или яйцето, това е въпросът?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Отвориха ли вече?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "berbenkov":
  Съгласно медиите - 55 % от храната се изхвърля.... Който я изхвърля - гладува....

 18. 18 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#13:"Кокетна Чемширова_#15"]Можем да изберем ГЕРБ и да дадем гласа си[/quote]
  Агитираш! ()

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 19. 19 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да, и правилния избор е само един - за този , който може да строи и изгражда държавата, а не за тези който крадоха и източваха сметките ви..

  Българи - мислете са себе си, за децата си, за бъдещето на България. Това , което откратнат - може да го ползват ден, два, десет..... Това което се построи остава за вас и поколенията ви.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Весело

  Да са ни честити първите парламентарни избори за тази година.

 21. 21 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  До коментар [#19] от "bestbuy":

  Градил Илия килия?

 22. 22 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ето какво очакваме и какво ще се случи днес...
  35%; 20%; 11% ; 8%; 4.5%; 4.2%; 3.8%; 3%; 2.2%, 1.8%; 1.4%;......

 23. 23 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Айде, отивам и аз да гласувам (след напрегната нощна смяна). Сами ще се сетите за кого.

 24. 24 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да взема и аз да тръгвам вече...

  Свобода за Надежда Савченко!
 25. 25
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално


  Да разпорим мутрака Бай Рапон !

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Тука много дрогари и не подозират, че Цветанов вече е гласувал вместо тях в Костинброския многомандатен район.

 28. 28 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Пад ГЕРБ и престъпниците по затворите - Боко, Цоко, Фидоска ... Миро Найденов,...,

  Все видни ГербЕРИ !

 29. 29 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2774 Весело

  "Данните от съобщението на прокуратурата и обясненията на представители на печатницата се разминават" - как да не вярваш само на СЕБЕ си!?! И на ръката, която "хвърля" бюлетината...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 30. 30 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Весело

  До коментар [#13] от "Кокетна Чемширова_#15":

  Абе гербаджийте, то за вас няма правила, много ви гони шубето.
  Какво е това кудкудякане и агитация в изборния ден?
  Кво са ти обещали простаците та толко се пънеш?

 31. 31 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#27:"Lemmy"]Тука много дрогари и не подозират, че Цветанов вече е гласувал вместо тях в Костинброския многомандатен район. [/quote]
  Очаква се в Костинброд да гласуват около 350хил. избиратели. 100% гарантирано от ГЕРБ!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 32. 32 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  нЕма се плашите, който и да спечели ние матряла, сме най-на далавера, да му мисли спечелилия.

 33. 33 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Вчера беше извършено чудовищно престъпление срещу демокрацията в България.
  След продължилата през цялата предизборна кампания грозна компроматна война, партиите на статуквото се подиграха с българските граждани и в деня за размисъл, като направиха опит да провалят изборния ден.
  Хора замислете се !
  Прокуратурата е открила едно голямо нищо и много добре знае това.
  По договор технологичния брак е трябвало да стои там, където е и намерен.
  На 10-ти срещу 11-ти май той си е стоял още в печатницата.
  Това са 350 000 бюлетини или някъде около 4% от отпечатаните.
  Хора, осъзнайте се !!!
  За да се извърши такава манипулация на изборите, за каквато се говори, че била подготвяна е нужно тези бюлетини да бъдат извозени от там до място за преразпределение, където да бъдат разделени по избирателни райони, защото за всеки район бюлетината е различна, после трябва да бъдат закарани до всеки избирателен район и раздадени на стоящите по-ниско по стъпалата на йерархията на тази схема за купуване на вота, за която се говори .
  Хора осъзнайте се !!!
  За да стигнат до избирателните секции тези бюлетини е нужно време. След като на 10-ти срещу 11-ти май те все още са били в печатницата значи, че никой нищо не се е готвил да прави с тях.

  Призовавам всички да гласуват за да им го върнем на тези, които вчера се подиграха с нас !

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 34. 34 Профил на adamweishaupt
  adamweishaupt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  за да не агитирам, ще разкажа виц, пък вие се сещайте...

  Мечо Пух и Прасчо отиват на училище на 15 септември
  Там ги карат да напишат съчинение – “Какво правих през лятото”. Прасчо пита:
  - Пух, какво да пишем? През цялото лято бяхме напушени, друго не сме правили.
  Мечо Пух му казва:
  - Прасчо, вместо “пушили” пиши “чели”. Чели цяло лято звучи добре…
  Учителката проверява съчинението на Прасчо:
  “Събудих се и започнах да чета. После се измих. Продължих да чета. Преди закуска четох още малко. Закусих. До обяда пак четох. Обядвах. После ми се приспа. Преди да подремна четох още малко. Прочетох книжката. Поспах.
  Събудих се и започнах да чета. Дойде Мечо Пух. От далече му личеше, че е чел. Отидохме на балкона. Стоим и четем. Идва Йори и ни пита: “Имате ли нещо за четене?”. Личи му, че е много начетен… от джоба си изкара цял буквар.

 35. 35
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#33:"gemeto"]За да стигнат до избирателните секции тези бюлетини е нужно време. След като на 10-ти срещу 11-ти май те все още са били в печатницата значи, че никой нищо не се е готвил да прави с тях. [/quote]
  Трудно е да го обясниш на промити мозъци..... 80% от българите винаги мислят, че някакви чужди , мрачни сили им пречат да живееят...и денонощно мислят конспирации как да съсипват демокрацията им..

  А той живота и бъдещето си зависи от всеки човек пооделно..
  И тече, всичко тече..

 37. 37 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#15:"Bulgarische Motoren Werke"]Кокошката или яйцето[/quote]
  Според последни проучвания на КАН (кенийска академия на науките) първото яйце е снесено от Буда.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 38. 38 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кокетна Чемширова_#15":

  Копи - пейст, а (статията за Плевню)? Не получи ли тази сутрин новите указания? И да не си забравиш резервната бюлетина!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 39. 39 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Днес е изборен ден. Не забравяйте да скриете личната карта на баба си. Спаси България!

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 40. 40 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Моето семейство вече гласува - 3 бюлетини за ДСБ!

  Впечатли ме големият брой застъпници, щъкащи из коридорите.
  На други пък нагледно им обясняваха защо са в училището днес.
  Може причината да е в ранния час и по-късно всичко ще изглежда нормално...

  Желая успешен ден на всички, решили да отидат до урните!

  pump it!
 41. 41 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Весело

  Гласувайте за да оневините престъпници и да им дадете имунитет за още недосегаемост.

  Гласувайте защото избирателния закон не бе променен от парламента и няма да повлияите на "резултатите".

  Гласувайте ако сте на държавна заплата, а нямате държавна работа.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 42. 42 Профил на emil_p
  emil_p
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мислех да гласувам за Зелените, но след вчерашната помия ще пусна бюлетина за ГЕРБ. С погнуса, по-гнусни са ми обаче Бареков и кукловодите му.

 43. 43 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  №27 изборът на нормалните хора

 44. 44 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#37] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Да разбирам ли, че си будист?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 45. 45 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#33] от "gemeto":

  добре си им го написал, ама няма кой да мисли.

  И още : Всяка една от тези 350000 бюлетини трябва някак си да попадне в конкретна урна от 7 до 20 часа. А няма как. 12000 наблюдатели има , освен това в комисиите са още 7 чифта очи и всеки дебне другия да го ебне. Просто няма как да стане това нещо, ама ... върви им обяснявай.

  Има ли живот след демокрацията ?
 46. 46 Профил на daniel666
  daniel666
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хайде ГЕРБ народът е с вас!Размажете днес комунистите!

 47. 47 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Чакам SMS от МВР или Цецо, за кого съм гласувал.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 48. 48 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#42:"emil_p"]С погнуса, по-гнусни са ми обаче Бареков и кукловодите му. [/quote]
  +++++++++

 49. 49 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#31:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Очаква се в Костинброд да гласуват около 350хил. избиратели. 100% гарантирано от ГЕРБ![/quote]
  Е няма да могат да гласуват вече. Бюлетините са хванати и под охрана. Ще трябва да се задоволим само с честен вот тоя път.

 50. 50 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Тц! Аз съм един от седемте милиона комунисти в България (статистика на ГЕРБ).

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 51. 51 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  ГЕРБ е проклятието за българите!!!!

 52. 52 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Гласувайте...само при висока изборна активност купени и фалшифицирани гласове не се отразяват на цялостният вот и ги обезсмислят.Знам че комунетата агитират за точно обратното...цялата кампания изливаха кофите с помия за да отвратят народа да гласува и с тяхния малък но твърд електорат да имат по голям процент.
  Гласувайте за една по добра България водени от позитивните очаквания а не водени от злоба и чувството на мъст наказвайки някого...а всъщност наказвайки сами себе си семействата си и бъдещето на деца и внуци!

 53. 53 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Един час след отварянето, активността на хората е достигнала #27%.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 54. 54 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#51:"Дедо Либен"]ГЕРБ е проклятието за българите[/quote]
  Крадци и интриганти.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 55. 55 Профил на adamweishaupt
  adamweishaupt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  резултатите ще са


  плюс за трагични
  минус за комични

 56. 56 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Дудука ще остане в историята на тия избори като първият изпаднал глупак...
  Все едно целият народ са глупаци и ТОЙ ще ни просветли...
  Проста проста телевизия...

 57. 57 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз пък никого не искам да агитирам Смятам, че е важно да се гласува, не за друго, ами поне после да знаем на кого да се ядосваме - на себе си.

 58. 58 Профил на mofo
  mofo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  трябва да се гласува !!! за да не могат мутрите да подменят толкова мащабно вота. положението е много зле щом дудука излезе борец за справедливост , а най адекватната реакция беше на местан ,че това е държавен преврат и престъпление срещу Републиката за което трябва да отговарят мутрите на герб ! колкото и да не съм очаквал и не ми се иска това да излезе от тях .....трябва да се гласува!

 59. 59 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ще гласувам за политическа промяна, за по-доброто управление на държавата и за бъдещето на България.

 60. 60 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#19] от "bestbuy":

  Изборът е още по-прост : за европейско развитие на България или за азиатско.
  Досега толкова лесен избор не е имало.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 61. 61 Профил на celebration
  celebration
  Рейтинг: 458 Весело

  исках с розова химикалка да гласувам но няма да стане

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#13] от "Кокетна Чемширова_#15":
  ,, Можем да изберем ГЕРБ и да дадем гласа си за истинският 10 ноември 1989 .....
  Успех на всички на изборите и нека Бог опази България!''

  Вашият Бог -Буда ли ще опази България ?

 64. 64 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кокетна Чемширова_#15":

  Преброих в профила ти. Десет пъти си публикувала тая боза. Работата е лоша! Взимай спешни мерки!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 65. 65 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Герберите! Не цъкайте само минуси, а ако имате очи, напишете нещо в защита на любимата си партия. За последно!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#61] от "celebration":

  ,,исках с розова химикалка да гласувам но няма да стане''.

  Перо от патка не искате ли ?

 68. 68 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#65:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Герберите! Не цъкайте само минуси, а ако имате очи, напишете нещо в защита на любимата си партия[/quote]

  Бареков,Цветан Василев,Делян Пеевски,Станишев,Доган ,Слави Бинев.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 69. 69 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#6] от "deepblue":

  Аз ще гласувам против мутрите в България Единствения правилен избор

 70. 70 Профил на celebration
  celebration
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#67] от "sisiliya6":

  искам

 71. 71 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ден за избор, Ден за подмяна на бюлетините, Технологичният брак в действие, макулатурата решава вота. Няма такава държава, няма такива избори, няма такава пародия, нийде няма по света!
  България ли...няма такава държава, бил съм там ...В цялата държава няма тайни, но най-голямата е, че такава държава няма и аз съм живял там. Честит празник, другари и другарки! Близо 6.9 млн. българи имат право да участват в започващия днес в 7 часа цирк, наречен парламентарни избори. На манежа на цирка, наречен парламентарни избори, ще се случват чудни неща. Дресура на електорат, огнени представления, фокуси и илюзии, клоуни, акробати и жонгльори. Фокуси за начинаещи и напреднали магове. Богата магична програма с фокуси, манипулации, илюзии...Добре дошли под купола на цирка.

 72. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Весело

  До коментар [#9] от "berbenkov":
  Не се наяде, Бербенков, засрами се...

 73. 73 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#60] от "Karla Hanneman":


  [quote#60:"Karla Hanneman"]Изборът е още по-прост : [/quote]
  Изберете печатницата в Костинброд на фирма "Мултипринт". Собственик на печатницата Йордан Бончев - общински съветник от ГЕРБ в Костинброд.

 74. 74 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#71:"latcho59"]Ден за избор, Ден за подмяна на бюлетините, Технологичният брак в действие, макулатурата решава вота. Няма такава държава, няма такива избори, няма такава пародия, нийде няма по света!
  България ли...няма такава държава, бил съм там ...В цялата държава няма тайни, но най-голямата е, че такава държава няма и аз съм живял там. ...[/quote]
  Намали малко гледането на Слави Трифонов.
  Ще ти се отрази добре.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 75. 75 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Гласувайте! Накажете авторите на проруския преврат.

 76. 76 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#60:"Karla Hanneman"]Изборът е още по-прост : за европейско развитие на България или за азиатско.
  Досега толкова лесен избор не е имало.[/quote]

  ГолЕмо европейско развитие имаше при ГЕРБ, мда:

  http://www.mediapool.bg/герб-въздържао-отхвърли-пореден-опит-за-лустрационен-закон-news196985.html

  Хората взимат и европейски заплати и не се самоубиват и не ровят в кофите за боклук. Малките фирми не фалираха, 500 хиляди души не си загубиха работата, а ГЕРБ нЕма нищо, ама нищо общо с ТИМ, Цеко Минев, Цветан Василев, другара Златев и пр.

  Абе направо европейско развитие.

  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/04/24/2048047_ikonomist_mediiniiat_pluralizum_v_bulgariia_e_tejko/

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5738671

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/05/07/2055115_bulgariia_e_s_nai-goliama_siva_ikonomika_sred_31/

  http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/08/2055976_predstavitel_na_es_pred_roiters_bulgariia_zaprilicha/

  http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/09/2056667_frans_pres_masova_emigraciia_bednost_i_korupciia/

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 77. 77 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Вотът е нелегитимен. Денят за размисъл е опорочен, а щом той е опорочен, опорочени са и изборите. Вотът е нелегитимен и трябва да се сезира Конституционния съд.
  Решение № 4 от 11.II.1997 г. на КС на РБ по конст. д. № 29/96 г.
  Държавен вестник, бр. 22/97 г.
  Относно процеса на оформяне на решението за кого да гласува - оформяне на волята на избирателя, разбира се, на първо място по значение са мисловните процеси и емоционални изживявания....извършването на предизборна агитация, както и разпространяването на резултатите от допитванията сред електората се схващат от законодателя като непозволено посегателство на свободната воля на гражданина избирател преди изборния ден. Затова в чл.133, ал.6 от Изборния кодекс се постановява забрана за агитационни мероприятия 24 часа преди изборния ден.
  Прекратяването на агитацията на политическите партии и лица 24 часа преди изборния ден представлява израз на балансирано регламентиране упражняването на двете основни права - правото на свободен избор (свободната воля за избиране) и правото за изразяване. Правото на избиране с изразяване на свободна воля е с по-висока обществена стойност, отколкото правото да се извършва предизборна агитация. В този 24-часов период извършването на агитация би представлявало недопустимо посегателство върху формирането на свободна воля на гражданина избирател...Конституционнит съд намира, че извършването на предизборна агитация преди изборния ден е непозволено посегателство на свободната воля на гражданина избирател и тя противоречи на Конституцията.

 78. 78 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ох, всички ако знаете какви изненадки ви чакат довечера..... ще си купите много бира и пуканки...

  Най-вече резултатите, които ще изнанадат и най-великите социолози...

 79. 79 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#74:"gemeto"]Намали малко гледането на Слави Трифонов.
  Ще ти се отрази добре.[/quote]

  До коментар [#74] от "gemeto":Научи Конституцията и законите на страната.
  Ще ти се отрази добре.
  Ignorantia juris non excusat или Ignorantia legis neminem excusat е основополагащ принцип на правото под формата на законова, необорима и обща презумпция съществуваща от самото зараждане на идеята за право в древността.
  На български от латински се превежда като непознаването на закона не освобождава от отговорност или непознаването на закона не извинява никой. В страните възприели континенталната правна система за означение на понятието се използва и латинския израз nemo censetur ignorare legem, т.е. никой да не се учи да игнорира закона. Презумпцията е въведена най-вече с оглед на правната сигурност и възможността да се подсигури правоприлагането.
  В правото се предполага, че правните субекти знаят законите и поради това незнанието на закона не ги оправдава при извършване на неправомерни действия. Тази основополагаща презумпция има непосредствено практическо значение. При правоприлагането, изхождайки и опирайки се на нея, правоприлагащият орган я отчита и зачита в актовете си имплицитно.

 80. 80 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Ако ГЕРБ или БСП спечелят изборите, България ще бъде окончателно погубена

 81. 81 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Успех на ГЕРБ!! Гласувайте масово!

  'Let light surround you' Dream Theater
 82. 82 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#25:"mediator37"]Прокуратрата и тя изака едно л---о, ни в клин ни в ръкав.[/quote]
  Точно в клин и в ръкав си ги а*а тя! По поръчка на... знаете кого

  'Let light surround you' Dream Theater
 83. 83 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Отивам да гласувам.
  Дано спечели ГЕРБ с много.
  СДС!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 84. 84 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#40] от "pump it!":

  Може би ще бъдат единствените 3 гласа в цялата секция за тая партия...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 85. 85 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#13:"Кокетна Чемширова_#15"]нека Бог опази България! [/quote]
  Въпреки, че номерът за който агитираш се съдържа в името ти, знай, че 9 е преди 10 и нека гласуващите го кажат ясно-
  12 без 15.
  Желая ви успех, българи!

 86. 86 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Трябва да се гласува. Всеки има право на избор, било то и лош. Единственото мнение, което ще си позволя да споделя е, че не е разумно да се гласува за малки или новоизлюпени партии - не за друго, ами ясно е коя е тяхната единствена цел, а именно държавната субсидия. Каквото и друго да ви приказват - не им вярвайте.

 87. 87 Профил на Doncho
  Doncho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Давайте приятели! Днес да изчистим България за един ден (от мръсната мутренска и милиционерска сган)...

 88. 88 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#71:"latcho59"]макулатурта решава вота. Няма такава държава, няма такива избори, няма такава пародия, нийде няма по света!
  България ли...няма такава държава, бил съм там ...В цялата държава няма тайни, но най-голямата е, че такава държава няма и аз съм живял там. Честит празник, другари и другарки! Близо 6.9 млн. българи имат право да участват в започващия днес в 7 часа цирк, наречен парламентарни избори. На манежа на цирка, наречен парламентарни избори, ще се случват чудни неща. Дресура на електорат, огнени представления, фокуси и илюзии, клоуни, акробати и жонгльори. Фокуси за начинаещи и напреднали магове. Богата магична програма с фокуси, манипулации, илюзии...Добре дошли под купола на цирка.[/quote]

  До коментар [#74] от "gemeto":Не ти "gemeto", не народа, а макулатурата решава вота. Няма такава държава, няма такива избори, няма такава пародия, нийде няма такова чудо по света!
  Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено ... Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. Съгласно този текст: "Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция", а това означава, че народът е първичният носител на властта. Държавната власт се осъществява от народа, което става по двата начина, предвидени в чл. 1, ал. 2, изр. 2 от Конституцията: "непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция". И когато народът избира народни представители, той влага своята воля на конституционен носител на държавната власт да бъде представляван от точно определени лица в Народното събрание. Народът прави преценка на качествата на тези лица и тяхната способност да го представляват и да осъществяват неговата държавна власт още преди самия избор. Никой друг, включително президента, служебното правителство или ПП ГЕРБ, не стои над народа.

 89. 89 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Избор, не избор, аз вече гласувах, а Вие?

  ура и да живей!!!
 90. 90 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#73:"latcho59"]Изберете печатницата в Костинброд на фирма "Мултипринт". Собственик на печатницата Йордан Бончев - общински съветник от ГЕРБ в Костинброд.[/quote]
  Името на печатница "Мултипринт" се споменаваше и в един от последните разпратени анонимни мейли за записан разговор на Бойко Борисов, изпратен до сайта "Биволъ", който прокуратурата проверява. В бележка към файловете подателят бе описал и схеми, с които се осъществява незаконно подслушване. За техническата организация на подслушванията отговарял Станислав Бончев-Хакера.
  "Семейството му, баща му и чичо му са близки до Цв. Цветанов, имат няколко фирми, сред които Мултипринт(печатат бюлетините и бланките за администрацията) и Поликарт(архивните материали, папките и пликовете), 2-те фирми са основните доставчици на администрацията, МВР и службите за сигурност за хартиени консумативи", пишеше в съобщението. Станислав Бончев е син на собствениците на печатницата "Поликарт" Красимир и Емилия Бончеви, а Йордан Бончев е негов чичо.
  При мен са идвали много хора, включително и Кокинов, включително и други прокурори и съдии и други полицаи", заяви Борисов. Може ли някой юрист или магистрат или най вече действащ адвокат , да тълкува това ужасяващо твърдение на този простак.
  Ако съдии и прокурори са ходиил в дома му в Банкя, има ли разделение на властите, каква работа са имали в неговия дом , кои са те, независими ли са, какво ги свързва, общи идеи, мироглед, образование, съдба, зов за помощ или кариера,пари, ,какво ,кадровик ли е Буда на съдии и прокурори, цар ли е,диктатор, добър човек ,лечител, и т.н. Полицейска държава ли е България, диктатура на простака ли е , толкова ли са паднали ниско съдии и прокурори,че на крак в дома на Буда ,на неговата маса, височайша милост и ходатайство да търсят ?! Все въпроси без отговор.Страшно е. Що за съдии, що за прокурори, не е ли обидно ,не е ли петно за тях , какви хора са тези, вярно ли е всичко това? Кой да ти каже,остава обаче мърсотията и недоверието в съдиите и прокурорите ! Ето Буда , го каза, идвали са и много други , съдии и прокурори в моя дом ?!! Ужас, дами и господа, ужас. Представяте ли си ,какво означава това. Срам !

 91. 91 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Свърших си работа за днес, време е за малко спорт.
  Довечера ще погледна каква я свършиха останалите сънародници.
  Но имам много добро предчувствие.

 92. 92 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#3:"Бай Ван"]Бог да пази България! Амин[/quote]

  До коментар [#3] от "Бай Ван": НЕ ИЗГОВАРЯЙ ВСУЕ (НАПРАЗНО) ИМЕТО НА ГОСПОДА, ТВОЯ БОГ
  Прекаленият светец и Богу не е драг. Всяко или всичко ПРЕКАЛЕНО преминава границата на "святото" - светлината и навлиза в "тъмнината". Зад прекалената святост се крие страх.

 93. 93 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Аз ще гласувам за единственият държавник, успял да извади България от калта.

  Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари?
  1. Месечна инфлация 300%.
  2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар.
  3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резервът е паднал „… под нивото на възможния минимум“.
  4. Растяща безработица, достигаща до 16% официално и над 25% реално, заради неработещите, но нефалирани предприятия.
  5. Средна работна заплата 35 000 лв = 12 долара.
  6. Средна пенсия 18 000 лв = 6 долара.
  7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
  8. Прекъснати връзки със светоните финансови институции – МВФ и СБ.
  9. Дългове към външни кредитори – над 13 милиарда долара.
  10. Пълен блокаж на държавата и разгул на „бригадирското движение“ на мутрите. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха „освободени“ само назначените от БКП/БСП “бизнесмени“.
  Какво остави след себе си Иван Костов?
  1. Месечна инфлация 0,2%, годишна 3%.
  2. Национална валута – 2 лева = 1 долар.
  3. Валутен резерв – 3,7 милиарда долара.
  4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.
  5. Средна заплата 250 лв = 125 долара.
  6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара.
  7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване в Европа.
  8. Възстановени връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат: нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.
  9. Външен дълг на България – намален до 9,5 милиарда долара.
  10. Активни действия срещу мутрите и срещу тяхното влияние в обществения живот. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.
  Какво може да се добави към този списък?
  - не пропусна през въздушното пространство на България преминаването на руски специални части, желаещи да извършат десант в Прищина, Косово, поканени от незнайно кого, най-вероятно от същите „прогресивни” сили, които продължават да държат Кремъл толкова време.
  - не допусна в България десетки хиляди бежанци от войната в Югославия. В състоянието в което се намираше държавата по това време, това би било равносилно на самоубийство.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 94. 94 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#40:"pump it!"]На други пък нагледно им обясняваха защо са в училището днес.
  Може причината да е в ранния час и по-късно всичко ще изглежда нормално...[/quote]
  Второто обяснява първото. Много смешно беше по време на референдума за Белене. Един дядо се напъва, напъва да отговори на репортерката за какво ще гласува пък накрая се ядоса и троснато каза "За БСП-то съм дошъл да гласувам!"

  Та така и при теб. Понеже в ранните чаксове са доста от старичкият електорат на БСП са впрегнали всички инструктори на БСП да им обясняват къде и как да зачертават. Стари са завалиите и бързо забравят.

  Нали съм бил член на избирателна комисия и съм го виждал - представителката от БСП ги посрещаше още от вратата, знаеше ги всичките по име и под ръка ги довеждаше до масата. На стар човек колко му трябва, малко уважение и е твой.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 95. 95 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#94] от "Fred":

  Няма по-голямо менте от герберите ... всички такива, които познавам са мега жалки!

 96. 96 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Весело

  Вчера при акция на ДАНС и прокуратурата са конфискувани 10% от социологическите проучвания на Мира Янева и МБМД

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 97. 97 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Близо 6.9 млн. българи имат право да гласуват в започващите днес в 7 часа парламентарни избори.
  Ето откъси от обществената поръчка:
  "4. Тираж на бюлетините. Съгласно чл. 162, ал. 4 и чл. 166, ал. 1, тиражът на отпечатаните бюлетини за всеки изборен район е равен на броя на избирателите, увеличен с 10 % (31+ чужбина= 32 вида бюлетини по съответният брой избиратели за всеки изборен район, увеличен с 10 %). Примерен тираж - 7 800 000."
  7 800 000 - 6.9 млн. българи имат право да гласуват = 900 000 бюлетини в повече. "Господи, не зачитай им тоя грях! Господи прости им, те незнаят какво правят!"
  http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/11/2058428_spored_obshtestvenata_poruchka_brakuvanite_bjuletini/

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#95] от "stefan111":

  Някакви факти, логика, аргументи? Това с лозунгите беше по времето на социализма към което явно принадлежиш. Ако не по години то наследствено по Спин линия, вашият партиен другар така го характеризира.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#22] от "bestbuy":
  Колега, кой е на 4,5, 4,2 и кой на 3,8? (БГ, ДСБ и ДАл?) Играхте ли играта за прогнози? Заложихте ли? (аз позаложих малко

  Никола Йорданов
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#96] от "№26 - безплатен хероин за всички":

  Проблемът ви е, че сте 40 партии които се натискат за заветните 4% процента така че от тези 10% на Мира ви се пада по 0.25% на партия. Е, и с някой и друг будала можете и да го докарате до заветният 1% и субсидията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK