Премиерът: Няма по-голяма лъжа от тази, че вотът ще е манипулиран

Премиерът: Няма по-голяма лъжа от тази, че вотът ще е манипулиран

© Георги КожухаровБългарският народ трябва да бъде сигурен и да не забравя, че няма по-голяма лъжа от тезата, че вотът ще бъде манипулиран или пък излишен. Именно тази лъжа отваря пространство за сценарии и развързва ръцете на политическите брокери. Това заяви пред журналисти премиерът Марин Райков, след като гласува в столичния квартал Княжево.


Правителството няма да позволи вотът да бъде опорочен, посочи той. Райков нарече реакциите на политическите сили след намирането на бюлетини в печатница в Костинброд в събота истерични и призова ЦИК да положи всички усилия, за да види дали и кои са нарушили закона във вчерашния ден за размисъл.


Марин Райков призова всички български граждани да гласуват.
Той подчерта, че намерените бюлетини са идентифицирани и поставени под охрана след реакцията на държавните структури. Охраната на бюлетините се извършва от правителството в лицето на МВР. "Нашите действия бяха насочени към това да не допуснем повод за сценарий за злоупотреба с тези бюлетини. На всички трябва да е ясно, че тези бюлетини не могат да послужат за подобна злоупотреба", обясни премиерът Марин Райков. Той отбеляза, че те нямат необходимите два печата, което ги прави невалидни и те не могат да участват в манипулации на изборния вот. "Превенцията обаче, която ние извършихме, даде повод за много неоснователни спекулации", посочи Марин Райков.


Очаквам и призовавам ЦИК да даде ясен отговор на въпроса дали вчера наистина беше нарушено предизборното мълчание, дали и кой извърши това нарушение, дали и кои политически сили се делегитимираха от гледна точка на тяхната принадлежност към демократичната общност от подобни действия, коментира още Райков. Той посочи, че категорично не приема подобно нарушение на закона. "Ако има такива нарушения, е добре ЦИК да се произнесе. Ако е нямало, ние също трябва да знаем това", посочи Марин Райков.


На въпрос дали е готов да поеме отговорността за изборния ден Райков посочи, че още в момента, когато той и служебното правителство са приели властта, са поели една тежка политическа отговорност. Премиерът категорично заяви, че договорът, сключен между правителството и печатница "Мултипринт", по никакъв начин не е нарушен, нито самият договор дава повод за манипулации.


Междувременно през нощта на страницата си правителството качи информация за обществената поръчка за отпечатването на бюлетините.


"Договорът е изпълнен от А до Z", заяви Марин Райков. Той уточни, че няма установени конкретни нарушения, а има образувано досъдебно производство от страна на обвинителя, като на този етап няма нищо доказано. "Нашите договорни отношения с въпросната фирма са приключили на 8 май – договорът е изпълнен на 100%, бюлетините са получени и разнесени по страната.


Няма манипулация, която да бъде осъществена, ако хората упражнят правото си на глас, заяви още Райков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK