Сотир Цацаров за скандала с бюлетините: Прокуратурата не може да коментира днес

Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров

Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров каза пред "Дневник", че не може да коментира информация, свързана с проверката на печатница "Мултипринт" и откритите 350 000 бюлетини, защото днес е изборен ден. Той отказа да отговаря на въпроси и повтори, че данни за разследването ще бъдат предоставени през следващата седмица, но не се ангажира в кой ден.


Би Ти Ви съобщи по-рано днес, че 350 000 бюлетини, открити в печатницата в Костинброд в петък късно вечерта, "не са технологичен брак" и  че "в печатницата са намерени и


четири палета технологичен брак, които са в съвсем друго състояние
– смачкани, скъсани и с размазано мастило". Медията се позовава на Върховната касационна прокуратура (първоначално в сайта й пишеше, че информацията е от "Главна прокуратура")


"Дневник" потърси за коментар представители на различните прокуратури, но никой от тях не потвърди това. "Не ни е известно кой се е ангажирал с подобно твърдение", коментираха от Софийската градска прокуратура (СГП), която извърши проверката заедно с ДАНС в Костинброд.


И от СГП, и от Върховна касационна прокуратура (ВКП) обясниха само, че повече информация от разпространеното вчера съобщение няма и не е предоставяна (вижте го в карето в края на текста). 


И.д. градският прокурор на София Роман Василев, който е наредил проверката, не коментира пред "Дневник". 


Вчера главният прокурор беше отказал коментар пред БНТ заради деня за размисъл.


С мълчанието си по ключови въпроси около скандала обаче прокуратурата оставя твърде голямо поле за разпространение на версии и спекулации и използването на информацията според различните интереси.


Въпросите, които остават без официален коментар, а са важни, са:


- От кои райони са откритите бюлетини?
- Какво означава, че са били "готови за експедиция"?
- Открито ли е друго количество бюлетини, които са технологичен брак? Какво е то?
- Установено ли е печатане на бюлетини след 8 май в печатница "Мултипринт"?
- За какво е бил подаденият сигнал, по който е започнала проверката?
- Кога е бил получен?
- Разследването установило ли е схема, в която тези бюлетини биха били използвани?
- При положение, че прокуратурата е имала възможност да проследи бюлетините, защо разследващите не са оставили, ако действително са разполагали с такава информация, тези бюлетини да бъдат изнесени и да проследят къде ще отидат?
- Защо прокуратурата не е информирала ЦИК за проверката веднага (от комисията в събота дълго твърдяха, че нямат официални данни)? Кога го е направила?
- Защо прокуратурата съобщи за проверката едва след като информация за нея изтече в медиите?


Официално съобщение на прокуратурата
След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция "Национална сигурност" Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК. На 10.05.2013 г. късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница "Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели.


В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 8.05.2013 г. "Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества. Разследването по досъдебното производство продължава.


По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12.05.2013 г. прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините (общо 10 палета) са поставени под засилена охрана."


Кои са членовете, по които е образувано производство:


Чл. 169г. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) (1) Който образува или ръководи група, която си поставя за цел да извършва престъпления по този раздел, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.


(2) Който членува в такава група, се наказва с лишаване от свобода до шест години.


(3) Участник в групата, който доброволно се предаде на органите на властта, разкрие всичко, което му е известно за групата, и по този начин съществено улесни разкриването и доказването на извършени от нея престъпления, се наказва при условията на чл. 55.


(4) Не се наказва участник в групата, който доброволно се предаде на властта и разкрие групата, преди да е извършено от нея или от него друго престъпление по този раздел.


Чл. 282. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK