Студ, градушка и два часа на опашката във Франкфурт

Студ, градушка и два часа на опашката във Франкфурт

© Деяна ДобреваДеяна и сестра й Нева се отправят към българското консулство във Франкфурт по обяд. В 13 ч. опашката стига до съседната пресечка, но настроението е приповдигнато. На групички хората обсъждат партиите без да се притесняват да ги назовават и критикуват. Много от тях открито признават, че ще решат за кого да гласуват, когато разгърнат бюлетината. 


Опашката се движи много бавно. Служители на консулството излизат от време на време, за да припомнят на чакащите, че тези, които нямат предварителна регистрация, трябва да я направят на място и данните им да се попълнят в регистрите на ръка. Пропускат обаче да кажат, че хората с регистрации, сред които са и двете момичета, могат да минат първи. Научават го след два часа чакане, когато най-после идва редът им да гласуват, а от комисията ги питат защо не са се възползвали от предимството си.


Като оставим настрана студа и градушката, която се изсипва за кратко над чакащите, Деяна не е твърде ядосана, че не се е възползвала от предимството си. За това време дори не й е хрумнало да си тръгне и й е направило впечатление, че почти никой не го прави, дори когато запердашил дъждът, последван от градушка. Счита гласуването за свой дълг и за нея е важно.
"Аз винаги гласувам, защото има голяма вероятност да се прибера в България и искам да я управляват свестни хора", казва 24-годишната жена. Споделя, че самата тя дълго време не знаела за кого да гласува, но се възползвала максимално от деня за размисъл и наистина размислила. Почти целия ден заделила за това да изчете предизборните програми на претендентите. Направила си и теста "С коя партия мислите еднакво?".


"Резултатът съвпадна с партията, към която клонях и така реших", обяснява Деяна. За нея най-важният критерий бил партията да е различна от "вечните в парламента". Сестра й по същия начин се лутала доста между две партии, докато накрая не се доверила на личните си впечатления от кандидати, които познава.


В крайна сметка Деяна и Нева са удовлетворени, че са проявили стоицизъм и са изпълнили дълга си отговорно, затова си тръгват ведри. 


По същото време на далечния край на опашката застава Георги. Той, за разлика от момичетата, вижда много хора, които не издържат на студа и чакането и си тръгват. Някои даже идват и направо подминават, разказва младежът. Коментира се, че пробелмът е в лошата организацията и това, че има само две урни. "Няма как", повдигат рамене хората около него. Поне са усмихнaти, мaкaр и изнервени.


Студ, градушка и два часа на опашката във Франкфурт

© Георги

"Имa много млaди хорa. Някои сa пътувaли 250 км., зaщото зa цялa Гермaния имa сaмо 3 грaдa с избирателни секции. Коментирa се, че повечето не сa знaели, че трябвa дa се регистрирaт предвaрително, но и че въпреки достaтъчно регистрaции други грaдове кaто Кьолн сa били изключени от списъците", казва още Георги. 


Отново за разлика от момичетата, той има ясни убеждения. Интересува се от политика "много!" и днес глaсувa зa "нaй-мaлкото зло".


"Днес съм тук сaм, зaщото моите български приятели нямaт интерес или не им се чaкa", обяснява той. "Aз глaсувaм, зaщото вярвaм в демокрaциятa и съм респектирaн от други нaроди, които сa готови дa умрaт зa свободaтa, която ние имaме", заявява Георги. 


"Рaзбирaм ги, тези нa които не им се глaсувa. От години сa в Гермaния и политическите процеси в Бългaрия сa им чужди и прекaлено aгресивни. Ескaлaция, рaсизъм, цинизъм.. Повечето се интересувaт, четaт новини и гледaт българска телевизия, но политикaтa ги "гнуси". Всички тези нови пaртии и стрaнни "движения"... Тук вече никой нямa идея кой кой е и зa кaкво е. Моите приятели сa хорa, които нямaт плaнове дa се връщaт. Товa също е причинa, предполaгaм", разсъждава младежът.


Гласуването на Георги също отнема повече от два часа. И на него също не му хрумва да си тръгне, но поне се разминава с градушката. 

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  И аз бях в тази секция. Постоянно се обявяваше, че тези с регистрация влизат първи. Постоянно се питаше. Чакаше се на секцията, защото малко хора подадоха декларации въпреки, че беше супер лесно и тръбяхме два месеца по-рано. Иначе браво на всички, че въпреки дъжда останаха да гласуват. Помогна и това, че препичаше през останалото време. Около 1000 души са гласували във Франкфурт днес, което е по-малко от 1600-те през 2009-та

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 2. 2 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Юруков":

  Потвърждавам. Ние също бяхме подали декларации и минахме напред.
  Опашката беше внушителна. Следобяд особено. Снимките са правени около 17:00.

  http://media.snimka.bg/s1/2094/030432463.jpg

  http://media.snimka.bg/s1/2094/030432499.jpg

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 3. 3 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 849 Неутрално

  А всичко щеше да е толкова по-лесно и просто ако имаше възможност да се гласува по интернет... Ма не, било несигурно, имало възможност за манипулации, друго си е с напечатаните бюлетини в чували дето отиват в избирателните секции вече попълнени или се губят заедно с протоколите след изборния ден.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 4. 4 Профил на PenchoS
  PenchoS
  Рейтинг: Весело

  До 11ч. секцията беше с много малка опашка, а гражданите с предварителна регистрация успяха да гласуват в рамките на 5 минути.
  Но по стара българска традиция в събота има "хапване и пийване", което затруднява активността в неделния ден
  Най-силно ме зарадва тоалетната, където вместо сапунь имаше течен препарат за миене на чинии ...

 5. 5 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Страхотно организирано, отидох в 10 гласувах за 5 минути с попълването на декларацията!Много вежливи и приятелско настроени хора! Никакви проблеми, никакви агитации... Доволен съм!

 6. 6 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Браво на нашите сънародници в чужбина, които са упражнили правото си да гласуват.
  Опашките по улиците около посолствата ме изпълниха с оптимизъм, който бях позагубил, като видях резултатите от изборите.

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 7. 7 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#5] от "s1lv3r":

  3 секции на територия от 350,000 km2 не е баш брилянтна организация.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 8. 8 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#7] от "DareDebil":

  Ако можеш да четеш можеш да видиш, че говоря за организацията в секцията, никъде не съм говорил за това кой колко секции е решил да има, така че твоите мнения са си за теб! Аз отидох гласувах по-рано, не чаках на опашки и цял ден се радвах на променливото време из града

 9. 9 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Ако, пък и цялото това висене на опашка, беше дало правилните изборни резултати за Бг, цена нямаше да има...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 10. 10 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#8] от "s1lv3r":

  моето не са мнения, а факти. Голям праз като си гласувал за 5 минути и си се радвал на времето из града, това много ще стопли сърцата на тези които е трябвало да пътуват по 300-400км в една посока до някоя от трите секции.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 11. 11 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#10] от "DareDebil":

  Голям праз пък каво мислиш ти! Тъп провокатор, свършиха изборите стига си мрънкал, взе си надника! Ходи се оплаквай на когото трябва, а не тук да пишеш простотии и да хейтваш! Това е форум и всеки може да си изкаже мнението! Все ти е тая какво мисля аз ?!! Местя си го от единия крачол в другия, палячо Толкова ми пука пък на мен!

 12. 12 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#11] от "s1lv3r":

  хаха, смешник, нали и аз точно си го прместих в другия крачол като ти прочетох малоумния коментар, сега пък всеки можел да си пише каквото си иска във форума, ама аз трябвало да ходя да се оплаквам на когото трябва... Ми ще взема да отида да се оплача на майка ти, че е възпитала пълен идиот, или на баща ти, че не е ползвал презерватив като е трябвало.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 13. 13 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "DareDebil":

  Направо си е отбиване на номера....напълно ги разбирам тия
  дето са се отказали от гласуване, особенно ако в почивния ден
  трябва и да пътуваш в двете посоки...

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#8] от "s1lv3r":

  Наистина организацията в секцията беше много добра, любезни хора. Нашите сънародници сами си направиха живота черен, защото не бяха подали заявления предварително.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на estestveno
  estestveno
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#4] от "PenchoS":
  До коментар [#8] от "s1lv3r":

  Държа да отбележа, че аз бях до 14 ч. на работа - по стара традиция на бедните български студенти се бачка хард през свободното време.

  До коментар [#1] от "Боян Юруков":

  Аз лично не попълних декларациите за регистрация в интернет, защото ги намирам за некоректни. Искат прекалено много лична информация и няма никакво обяснение какво се случва с базата данни след изборите. Трите имена и ЕГН са предостатъчни. Наречете ме параноик, но не се доверявам на "наш'те". Един сайт не могат да направят като хората какво остава за защитата на личните ми данни. Добра идея би било да се направи "карта за гласуване". Да пуснат документ в интернет, който да попълния и да им изпратя по пощата, срещу което да получа ИД номер за гласуване, с който да мога да се регистрирам за гласуване по света за в бъдеще. Така ще имат твърда представа колкот българи искат да гласуват и ще могат по-адекватно да заделят пари.

 16. 16 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От краткия репортаж става ясна огромната разлика в културата на българите в чужбина, в този случай в Германия, и на масите в Родината. Тези, навън, които не са празни мърморковци, а са намерили смелост да рискуват и да заработват с нелек и непостоянен труд в чужбина, нямат и грам съмнение в гражданския си дълг. Попили са от културните народи и толкоз! Станали са граждани. Познавм такива хора в Германия, уважавам ги безкрайно и знам с какво тихо презрение гледат на бездейните и празнодумни критикари в България, които търсят вината за неудачния си живот единствено в другите - от комшията да политиците, и цял ден висят по анцузи в кварталната дупка на чаша пластмасово кафе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK