В "Прозрачност без граници" са постъпили 216 сигнала за нарушенияАсоциация "Прозрачност без граници" са обработили общо 216 сигнала от наблюдатели и граждани до 17.30 часа. От тях 57 % са свързани с организационни нарушения, 23 на сто за контролиран вот, 15% за нерегламентирана реклама и 5% с данни за купуване на гласове.


Нараства интензитетът на сигнали, подадени от гражданите на безплатната телефонна линия относно продължаваща нерегламентирана реклама в интернет пространството, необучени членове на СИК (Перник), трудно достъпна среда и липса на информация за хората с увреждания в район Подуяне (София), масови сигнали от граждани и за неправилно боравене на членовете на СИК с бюлетините – непоставяне на втори печат, предварително подпечатани бюлетини (София) и т.н.


Наблюдателите на Асоциация "Прозрачност без граници" сигнализират за нови форми на контролиран вот - опит за подмяна на бюлетина от гласоподавател (Добрич), разкриване тайната на вота (Добрич), заснемане на бюлетина (Самоков), поставени образци на бюлетини с отметки за правилната партия (Благоевград, Ямбол). Опитите за купуване на гласове зачестяват в райните на Сливен, Плевен, Кюстендил, Благоевград.


Регистрирана е и безпрецедентна смяна на 40 членове на Секционни избирателна комисия – по предложение на политическите партии и със санкцията на РИК (БСП са поискали смяна на 17, ДПС на 15, ГРБ на 7 и Атака на 1).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK