ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 99.99% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© ДневникПредсрочните парламентарни избори днес ще определят депутатите в 42-ото Народно събрание.


Изборният ден стигна до кулминацията си - обявяването на първите резултати - прогнозни от социолозите и частични от Централната избирателна комисия.

В тази статия можете да проследите накратко всичко най-важно от изборната нощ, обобщено от редакторите и репортерите на "Дневник" (най-отгоре са последните новини).03.29ч. - "Малко вероятно е изборите да върнат вярата в политическата система след като недоволството относно бедността и икономическата стагнация през февруари извади хиляди хора по улиците в различни градове на страната", обобщава в статия за България авторитетният вестник "Файненшъл таймс". Изданието цитира анализатори, според които евентуално ново правителство на ГЕРБ начело с Бойко Борисов може да доведе до нови протести или до продължително забавяне при формирането на нова администрация поради предстоящите сложни коалиционни преговори.
03.15ч. - Централната избирателна комисия обяви първи частични резултати. При обработени близо една четвърт от протоколите на секционните избирателни комисии - 24.51%, данните потвърждават прогнозите на социолозите за четирипартиен парламент. 


ГЕРБ получава 32.43 на сто от действителните гласове, "Коалиция за България" - 27.66 на сто, ДПС - 8.08 на сто, а "Атака" - 7.20 на сто.  


Първата партия "под чертата" е Националния фронт за спасение на България с 3.7%, следвана от Движение "България на гражданите" - с 3.55 на сто.


02.36ч. Притеснен съм, че не виждам начин да се направи работещо правителство, каза от на пресконференцията си лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той отклони многобройните въпроси дали ще се съгласи на коалиция с една от двете партии с най-висок резултат, повтаряйки, че ще се коалира само "с плана "Сидеров срещу колониалното робство".

01.55ч. Лидерът на ДПС Лютви Местан декларира, че партията му няма да подкрепи в никаква ситуация ГЕРБ за бъдещо управление. По думите му с резултата си на изборите движението е показало, че силата му не зависи от автобусите с изселници. 


Лютви Местан

© Дневник

Лютви Местан


01.33ч - В късните часове на изборния ден са постъпили сигнали, че множество секционни избирателни комисии (СИК) не могат да разпечатват проколите, които по закон трябва да предоставят на партиите заради липса на тонера в копирните машини. ДПС поискаха разследване дали това е случайност или има саботаж на изборния процес. Главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков потвърди, че има такива случаи, но подчерта, че това ставало с комисии, където копирните машини са използвани за копиране на други документи. Той увери, че има организация за бързо доставяне на липсващите консумативи. 


01.17ч. - Данните на австрийската компания SORA, ангажирана за паралелно преброяване на гласовете, излизат около три часа по-късно от очакваното, след като се оказа, че сайтът й е бил обект на хакерска атака. Според тях ГЕРБ получават 30.4% от гласовете, БСП - 26.1%, ДПС - 11.6%, а "Атака" - 7.8%. За Движение "България на гражданите" са били 3.4 на сто от бюлетините. 


Данните са на база анализ на 1.5% от подадените гласове, като маржът на грешката е плюс, минус 2%. 


01.11ч - На официалната партийна пресконференция в НДК Сергей Станише призова  ГЕРБ да откаже на президента да приеме мандат за съставяне на правителство. "Ако имат достойнство, трябва да спестят време и да не приемат мандат, защото България не може да си позволи протакане", заяви той. 


Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Красимир ЮскеселиевЛидерът на социалистите каза, че започва от утре консултации за програма за извеждане на България от кризата. Преговори ще се водят с ДПС и "Атака". И той, както и лидерът на ДПС Лютви Местан по-рано тази вечер,лансира идеята за разговори и с формации, които не са прескочили 4-процентната бариера. 


Фотогалерия: БСП в изборната нощ >


00.28ч. Данните на социологическите агенции при паралелното преброяване обобщават изборните резултати така: четири формации влизат със сигурност в новия парламент - ГЕРБ, "Коалиция за България", ДПС и "Атака". Най-близо до 4-процентната бариера, но под нея с 3.7 на сто от гласовете, е Националния фронт за спасение на България (на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов). 


Според агенция "Алфа рисърч" мандатите в новия парламент ще са разпределени: 96 за ГЕРБ, 83 за левицата, 39 за ДПС и 22 за "Атака". 


При тези резултати нито една партия няма достатъчно гласове, за да състави и поддържа самостоятелно правителство. Заявките за евентуални коалиции са доста мъгляви. 


От ГЕРБ обявиха, че са готови за правителство на малцинството. За целта при тези резултатите са им необходими 25 гласа, за да достигнат мнозинство от 121 гласа в парламента. От БСП отхвърлиха категорично възможност за преговори с бившата управляваща партия. Лидерът на ДПС Лютви Местан беше остър към ГЕРБ и обяви, че е готов на съгласие, но няма да участва в съглашение. Коалиция с ДПС би била най-стабилна за ГЕРБ от гледна точка на гласовете, защото ще им осигури по настоящите данни 135 гласа. 


Най-уклончив беше председателят на "Атака" Волен Сидеров, който обвини ГЕРБ в  непростими лъжи, но и каза, че може да даде подкрепа при определени условия. Той повтори, че всичко е въпрос на договаряне на конкретни условия и в отговор на въпрос дали би се коалирал с БСП. Коалиция със Сидеров обаче няма да донесе на ГЕРБ нужната подкрепа мнозинство, защото при настоящите данни заедно ще имат 118 депутати.


Коалиция на БСП и ДПС пък може да създаде мнозинство, макар и доста крехко - от 122 гласа. Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че партията му ще води разговори за програмно правителство с ДПС и "Атака". Ако бъде постигнато съгласие, такъв кабинет би имал подкрепата на 144 депутати.


00.17ч. ГЕРБ обяви, че няма да дава пресконференция тази вечер. В съобщение до медиите от партията благодарят на всички български граждани, които са излезли да гласуват. Представителите на партията започнаха да си тръгват от НДК. 


00.12ч - Лидерът на ДПС Лютви Местан пристига в НДК. Няма как да подкрепим ГЕРБ, защото сме коректни към суверена - така той коментира възможностите за коалиции в бъдещия парламент, след като е обявил, че вотът на българите е показал, че напълно отхвърлят досегашното еднопартийното управление. Доколкото зависи от нас, ще настояваме следващото правителство да е отворено и за непарламентарно представените политически сили, казва Местан. 


23.59ч. - Гласуването в българското посолство в Лондон продължава и в момента, съобщава Василена Доткова. Към 20.40ч. местно време (22.40ч българско време) представител на секционната комисия събра личните документи на чакащите пред сградата няколко десетки гласоподаватели. От секционната комисия отказаха да потвърдят пред "Дневник", че ЦИК е разрешила удължаване на изборния ден, но увериха всички чакащи, че ще им бъде дадена възможност да пуснат гласа си.

23.55ч. - Четири формации влизат в 42-ото Народно събрание - ГЕРБ,  "Коалиция за България", ДПС и "Атака". С най-висок резултат под 4-процентната бариера на Национален фронт за спасение на България (НФСБ).  Това сочат данните на социологическа агенция "Алфа рисърч" при обработката на 98 на сто от протоколите в рамките на паралелното преброяване на гласовете. Избирателната активност е 53.5%. 


При 96% от паралелното преброяване агенция "Сова харис" дава резултат от 3.9 на сто на Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл" сочи 3.6% за формацията около телевизия СКАТ.


23.52ч. "Коалиция за България" обяви, че има намерение да даде пресконференция. Лидерът Сергей Станишев влиза в НДК. "България бавно и мъчително се освобождава от ГЕРБ", заяви той.


На висок глас заради неработещите микрофони Ивайло Франц от Общобългарското движение на протестиращите "Освобождение", съобщи, че членовете му настояват изборите да бъдат касирани зарди скандала с 350-те хиляди бюлетини.

© Красимир Юскеселиев

На висок глас заради неработещите микрофони Ивайло Франц от Общобългарското движение на протестиращите "Освобождение", съобщи, че членовете му настояват изборите да бъдат касирани зарди скандала с 350-те хиляди бюлетини.


23.36ч. - Представители на протестиращите се настаниха на местата, отредени за пресконференциите на политическите партии в НДК, и заявиха, че настояват за касиране на изборите. 


23.30ч. - Половин час преди полунощ в сградата на НДК не се появил лидерът на нито една от основните партии, с изключение на Волен Сидеров, който обикаля телевизионните студиа, придружаван от 5-6  съпартийци. Щабът на ДПС е най-пуст. Ръководството е в централата на партията на бул. "Стамболийски", съобщава Биляна Рилска. 


Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Георги Кожухаров


23.13ч - Движение "България на гражданите" разпрати съобщение, че няма да дава пресконференция в НДК тази нощ, тъй като ще изчака излизането на представителните изборни резултати. По-рано вечерта от среща с медиите днес се отказа и коалицията "ДСБ-БДФ"


23.21ч. - Атакуван е сайтът на австрийската фирма SORA, наета да прави паралелно преброяване на гласовете. Това съобщи БНТ, като се позова на информация от управляващите партньори на фирмата. Очаква се след минути представители на фирмата да направят изявление. 


Членът на борда на директорите на "Информационно обслужване" Михаил Константинов обяви в ефира на БНТ, че сайтът на "Информационно обслужване" също е бил обект на масирани хакерски атаки в последните дни, но силната му защита засега не е пробивана. 


23.03ч. - "Тия избори май ще ги пишем като "технологичен брак" - така още преди края на изборния ден находчиво обобщи ситуацията карикатуристът на вестник "Сега" Христо Комарницки в статус в профила си във "Фейсбук". Реакции, емоции и коментари от социалните мрежи и форуми събра авторът на "Дневник" Юлия Иванчева. Утре очаквайте и втора част - мрежите след края на изборния ден.


22. 37ч - В 20 ч. местно време (22ч. българско време), когато изборната секция в българското посолство в Лондон трябваше да затваря, пред сградата чакат още над 150 гласоподаватели, предаде Василена Доткова от Лондон. В момента гласуването продължава, без да са събрани личните карти или паспорти на избирателите пред секцията, тъй като големият им брой би объркал процеса (по закон те трябва да бъдат събрани, за да може да се гласува след 20 часа - бел.ред.).


Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Василена Доткова


Много от гражданите недоволстват, като твърдят, че са чакали от 15.30 часа и не са съгласни да им бъдат взети документите за самоличност. 
От секционната избирателна комисия очакват инструкция от ЦИК как да действат по-нататък и дали затварянето на секцията може да бъде отложено след 21 ч. 


Репортаж от другата секция в Северен Лондон - може да прочетете тук

22. 30ч - Протестиращите продължават да замерват полицията и журналистите – със стъклени шишета, факли и тоалетна хартия. Полицията конфискува пълна на 1/3 туба с бензин, с която протестиращите най-вероятно са си палили факлите. Група от 20-30 души се появи пред НДК и донесоха десетки нови факли, съобщава Георги Марчев.


Пристигат момчета с нови факли, като събралите се направиха своеобразен ритуал, при който, докато палеха факлите си, викаха "Свобода или смърт", след което отново се пренесоха пред загражденията, където е разпънат българският флаг. Протестиращите скандират "Касиране". Засега няма нови сблъсъци, но полицията отново засили присъствието си край загражденията.


22.27ч. Вероятността пета партия да влезе в парламента намалява, съобщава управляващият партньор в "Алфа рисърч" Боряна Димитрова пред БНТ. Тя се базира на данни от паралелното преброяване на 50 на сто от  протоколите. Те са получени въз основа на данни от 200 избирателни секции, с които агенцията работи. 


Резултатите от паралелното броене дотук са: ГЕРБ - 30.9%, Коалиция за България - 25.8%, ДПС - 11.5%, "Атака" - 6.9%. Изражението в мандати е 99 за бившата управляваща партия, 82 за социалистите, 37 за ДПС и 22 за формацията на Волен Сидеров. 


По данни на "Алфа рисърч" близо до 4-процентната бариера вече е Национален фронт за спасение на България (с лидер собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов). Боряна Димитрова изрично подчертава, че резултатите могат да се променят, тъй като се чакат още данни от секции в големи градове. 


22.25ч. Централната избирателна комисия официално обяви края на изборния ден в 21ч.


22.16ч.  - В изборния щаб на БСП в НДК все още е спокойно - тук са предимно кандидат-депутати от партията, които участват в телевизионните студиа. Те очакват пристигането на лидера Сергей Станишев и номинирания за премиер Пламен Орешарски, съобщава репортера на "Дневник" Биляна Рилска. 


Междувременно в централата на партията на "Позитано" 20 малко след 21.30ч. се събра на заседание предизборния щаб на партията, научи "Дневник". Социалистите очакват с първите междинни резултати от преброяването на вота да изравнят подкрепата си с ГЕРБ. Коментарите са, че не може да се има пълно доверие на данните от анкетите на изхода на избирателните секции, защото е много висок процентът на хората, отказали да съобщят за кого са гласували. 


Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Красимир Юскеселиев21.57ч. - На площада пред НДК има хвърлени яйца и заострени колове. Полицаите вече са почти колкото протестиращите. Забелязват се и служители на СДВР. Протестиращите не признават изборните резултати и настояват за касиране на вота.


21.55ч. - Лидерът на партия "Глас народен" Светослав Витков се появи в НДК заедно със свои съмишленици. Те носят лопати в унисон с девиза от предизборната им кампания "Подай лопатата".


Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Красимир Юскеселиев


21. 45ч - На мястото пристигна жандармерия. Полицията се екипира бухалки, шлемове и каски, за да направи кордон пред вече намалелите демонстранти. Част от тях се разотидоха, когато започнаха сблъсъците. Петдесетина души продължават с опитите да преминат загражденията.


21.37ч. Говорителят на движение "България на гражданите" Прошко Прошков си тръгва от НДК. Той е единственият представител на партията, забелязан там. Според първоначалните данни на основните социологически агенции формацията на бившия еврокомисар Меглена Кунева е близо до преминаване на 4-процентната бариера за влизане в парламента. 


Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Красимир Юскеселиев


21.39ч. Пред НДК напрежението ескалира и се стига до сблъсъци между събралите се и полицаите, които охраняват централния вход на сградата.


Стотината протестиращи пред НДК се опитват да преминат загражденията, съобщи репортерът на "Дневник" Георги Марчев. Те хвърлят камъни, факли и бутилки по полицията и камерите. Скупчили са се на едно място, а полицията се опитва в момента да удържи загражденията и пази журналистите от агресивните протестиращи.


Пред камерата на БНТ жена разказва, че полицай се опитал да я спре, блъснал я и групата отговорила. По данни на държавната телевизия сред протестиращите, които участват в схватката, е емблематичният Йоло Денев. 


Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Красимир Юскеселиев


20.58ч -  Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов отправи индиректно обвинение към прокуратурата, че се е замесила в предизборната кампания като е играла срещу партията му. "Искам да благодаря на Борис Велчев, бившият главен прокурор, затова, че не допусна прокуратурата да участва в предишните парламентарни избори", заяви Цветанов в интервю за "Нова телевизия". Добави, че вчера, когато бившите управляващи искали да внесат жалба срещу БСП зам.-главният прокурор се е скрил. "Ако жалбата беше от друга политическа сила, той щеше да бъде по-любезен", обобщи Цветанов, без да съобщи името на магистрата.

20.51ч. - БСП смята, че има данни за значително опорочаване на изборите днес, заяви Ангел Найденов от ръководството на социалистическата партия на влизане в НДК.  В отговор на въпрос обаче той уточни, че засега социалистите не обмислят да оспорват резултатите от вота, тъй като още събирали данни как е минал денят.


Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Дневник


20.43ч. - Над 100 души вече са пред НДК и скандират "Червени боклуци" и цинични лозунги срещу партията, получила вероятно най-много гласова на изборите – ГЕРБ, съобщи репортерът на "Дневник" Георги Марчев.


Събралите се са разпънали огромен флаг на България и са запалили факли. Сред тях се забелязват активисти от февруарските протести като Мирослав Паскалев – Зорец, и Янко Петров, който подкрепи партията "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев.


Има зелен пикап, на който е залепен плакат с и надпис "Моля ви, братя братя българи, не гласувайте за партиите, които разрушават България през последните 20 години". От него те питат насъбралите се "Някой вярва ли на изборите?", като събралите се отговорят с "Не".


20.40ч. - Агенция "Сова Харис" дава следното разпределение на мандатите: ГЕРБ - 101, Коалиция за България - 82, ДПС - 33 и "Атака" - 24.

20.35ч. - Според "Алфа рисърч" мандатите в бъдещото Народно събрание се разпределят така:  97 за ГЕРБ, 85 за Коалиция за България, 34 за ДПС и 24 за "Атака". 


Фотогалерия: След края на изборния ден >


20.24ч. - Застъпник на ДПС е задържан със списъци пред избирателна секция в квартал "Столипиново" в Пловдив, съобщава агенция "Фокус", като се позовава на информация от Иван Стоянов, управител на пловдивското общинско предприятие "Чистота". Той видял нарушителя и сигнализирал в полицията. По негови данни мъжът е задържан на място. Очаква се прокуратурата да се произнесе по сигнала.


20.20ч. - Социологическата агенция "Сова харис" потвърди челната четворка на партиите, които получават място в парламента според екзит пол проучване към 19 ч. Агенцията обаче уточнява, че има висок дял на отказите на хора да посочат избора си на изхода - 29-30%. %.


Сова харис" дава  5 процентни пункта преднина на ГЕРБ към 19 ч.: 31% срещу 25.3%. 


20.22ч - "Пълни инсинуации"  - така бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев определи течащия от вчера скандал около откритите 350 хил. бюлетини в печатница в Костинброд. На влизане в НДК Велчев се похвали, че ГЕРБ е единствената управляваща партия в най-новата история на България, която печели отново изборите. Той отказа да коментира възможни бъдещи коалиции. 


20.10ч.  - Пред сградата на НДК са се събрали около 20 души, предимно младежи, със знамена на ВМРО, съобщава репортерът на "Дневник" Биляна Рилска. 


20. 05ч. - Социологическа агенция "Галъп интернешънъл" дава сходни данни: ГЕРБ - 30.3%, БСП - 27%, ДПС  - 10.7% и Атака - 7.5%.  По данни на агенцията "Движение България на гражданите" е на ръба да прескочи 4-процентната бариера, събирайки 3.9%. 


20.03ч. - Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов влезе в НДК, където тази вечер са студиата на телевизиите и където се очаква да се състоят пресконференциите на партиите - участници в изборите. Той отказа коментари

Изборната нощ: ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента (обобщение)

© Дневник20.02ч. - Четири партии влизат в новото Народно събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", това сочат данните на социологическа агенция "Алфа рисърч", получени чрез анкети на изхода на избирателните секции. 


По данни на агенцията ГЕРБ е на първа позиция с 31.3%, следвана от "Коалиция за България" с 27.1 на сто от гласовете. ДПС има 11 на сто, а "Атака" - 7.5 на сто от гласовете. 


Много близо до 4-процентната бариера за влизане в новия парламент е Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK