Поне 3 часа на опашка пред избирателната секция в Берлин

Поне 3 часа на опашка пред избирателната секция в Берлин

© Радина КолеваОколо 3 часа се чакаше на опашка в българското посолство в Берлин, за да могат гласоподавателите да пуснат бюлетина в единствената избирателна секция в германската столица. Предварително регистрираните желаещи да гласуват са били 251 души, а само към 14:30 часа местно време бяха гласували най-малко 500 души, по думите на служители от дипломатическата мисия.


Огромната опашка започваше непосредствено след входа в сградата и се извиваше няколко пъти в голямото помещение, преди да достигне до урните. Много от българите, дошли да упражнят правото си на глас на парламентарните избори, коментираха, че това е най-дългата опашка, на която са ставали свидетели. Чуваха се сравнения като "опашка като пред музей" и "най-дългата опашка, на която съм чакал в живота си". Около 11 часа местно време започнаха да идват все повече хора и до 18 часа местно време нямаше изгледи, че опашката ще намалее. Изборният ден трябва да приключи в 20 часа местно време (21 часа българско).


"Такива сме си навсякъде", "Хубава работа, ама българска" - такива коментари можеха да се чуят по време на 3-часовия път до урните. Имаше и случай на повишаване на тон, а поводът беше обвинение в предреждане. В залата, където се виеше опашката, имаше столове, на които изморените от стоене, предимно възрастни хора, можеха да седнат.


От избирателната комисията обясниха пред "Дневник", че посолството не може да отвори повече секции, тъй като предварително регистрираните са около 250 души. Ако всички, дошли да гласуват на 12 май, се бяха регистрирали предварително, вероятно щеше да има поне 3 секции и изборният ден да продължи далеч по-бързо. Тези, които не са предоставили данните си по-рано, трябваше да попълнят декларация на място. Не беше указано обаче по никакъв начин, че предварително регистрираните не е необходимо да попълват декларацията и имаше много обърквания.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ей, това го видяхме на 100 места вече. То не беше снимки, то не беше новини, то не беше чудо.
  Айде спрете се.
  Нали са много оправни "германците".

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 2. 2 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 479 Неутрално

  хехе, усещах, че ще стане така, затова стиснах зъби и станах рано в неделя и 10:30 имаше точно 3ма души пред мен

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 3. 3 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Във Франкфурт/Майн беше същото. Мисля, че организаторите не са очаквали толкова много избиратели да дойдат, в края на краищата предварителните заявления не бяха много.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 4. 4 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В Лондон се чакаше по 5 часа за тези, които не бяха регистрирани.

  Hang on tightly, let go lightly
 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 619 Неутрално

  В Бурса сигурно се е чакало по 5 минути... (24 секции в града, в цяла Турция са много повече).

 6. 6 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Предварително регистрираните желаещи да гласуват са били 251 души"
  Само за информация, в Берлин живеят около 14700 пълнолетни български граждани. Има потенциал за 14 секции. Какво да очакват от посолството? Могат да вземат за отправна точка изборите от 2009, когато са гласували 16% от пребиваващите тогава в Берлин 7600 потенциални гласоподаватели, т.е. сега могат да очакват 2350 гласуващи. За толкова се предвиждат 2 или 3 секции. Но изборният кодекс не дава никакви права на посолствата да отварят секции на базата на прогнози. Щом само 251 души са си направили труда да подадат заявление, значи виновни за опашката са останалите 12350, които не са го направили.

 7. 7 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 479 Гневно

  5-6 часови опашките в Лондон - срам и позор за България!

  Причините за този хаос са както пасивността на българите живеещи в Лондон и околностите да се регистрират (масово) предварително, така и некомпетентността и нежеланието от страна на държавата да улесни гражданите си в този процес.

  Засрамете се!

  http://www.bnews.bg/article-76290

  http://bnt.bg/bg/news/view/100781/50_000_bylgari_glasuvat_vyv_velikobritanija

 8. 8 Профил на pepola
  pepola
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Засрамвам се. В Мадрид чаках 1 час и 45 минути. Не се бях регистрирала предварително, защото при предишни избори нямаше никаква полза от това: пак ме записваха в списъка на ръка, а пък секция в посолството така или иначе се отваря.

 9. 9 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "pagan":

  Така е. Аз се бях регистрирал предварително онлайн и въпреки това ме нямаше в списъците, та трябваше да попълвам декларация на място. Масово хора не се бяха регистрирали, така е, но служителите на посолството по никакъв начин не облекчиха процеса и регистрирали и нерегистрирали се чакаха уж на 2 опашки, но всъщност в един момент се омешаха. За цирковете, на които се нагледах, дори не ми се говори. За град като Лондон имаше, ако не се лъжа 4 секции. В Анадола всички знаем колко бяха.

  Hang on tightly, let go lightly
 10. 10 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И под тази "новина" пак да попитам - КОГА НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ ИМА ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ, ЗА ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ С ТЕЗИ ИДИОТЩИНИ?!
  Защо трябва при всяко гласуване да минавам по няколкостотин км, за да се срещна с изпълнените с досада служители на посолството? Изборният ден за тях е наказание, защото не се събират никакви такси и това за тях е изгубен ден.

  Жизнь или Life - избор има.
 11. 11 Профил на elektroe
  elektroe
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#6] от "kykyyy":
  +
  "Ако всички, дошли да гласуват на 12 май, се бяха регистрирали предварително, вероятно щеше да има поне 3 секции и изборният ден да продължи далеч по-бързо."

  Ако това условие беше обявено предварително в сайта на Външно министерство, щях и аз да се запиша предварително. Официалната информация винаги е била, че предварителното регистриране не е задължително, а след като попълването на декларация на място отнема по-малко от минута, едва ли някой държи личните му данни да висят по таблата през целия изборен ден.

 12. 12 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#11] от "elektroe":

  "Ако това условие беше обявено предварително в сайта на Външно министерство,"

  Това условие седи на сайта на Външно от много отдавна.
  http://www.mfa.bg/bg/pages/199/index.html

 13. 13 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  много интересно - изглежда, че статията се чете и коментира основно от емигрантите. или поне всички предишни коментари такива изглеждат.........

 14. 14 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#9] от "Присмехулник":

  " Аз се бях регистрирал предварително онлайн и въпреки това ме нямаше в списъците, " Имаше срок, в рамките на който можеше да обжалваш пред ЦИК невключването ти в списъците, които бяха публикувани в сайта на Външно.

 15. 15 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В Мюнхен също много се чакаше - поне 2 часа
  А валеше един хубав дъжд...

 16. 16 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 693 Гневно

  Електронно гласуване по интернет, колко пъти трябва да го казваме на тези които управляват!

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Аз не се регистрирах и вместо да чакам по опашки, просто не гласувах. Не виждам за кого наистина. Аз съм антикомунист, а всички основни партии са пълни с комунисти. Станишев е ясен, Боко освен комунист е и бивш телохранител на Живков, Кунева е комунистка и доказано корумпирана, ДПС са пълни с ДС агенти и бивши членове на БКП, Атака освен че имат бивши ДС агенти и комунисти имат и лидер, за психичното здраве на когото имам сериозни притеснения... Костов е маргинална фигура в момента, а и той и жена му са били на червената трапеза. Е, кой остана? СДС и Зелената партия, които нямат шансове да влязат в парламента. Освен това, от 12 години не живея в България и може би нямам моралното право да решавам кой ще управлява хората, които са решили да останат там.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "kykyyy":

  Разбрах, че ме няма в списъците, когато ми дадоха бюлетината.

  Hang on tightly, let go lightly
 19. 19 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#18:"Присмехулник"]Д коментар [#14] от "kykyyy":

  Разбрах, че ме няма в списъците, когато ми дадоха бюлетината. [/quote]

  Всички избирателните списъци - за чужбина и за България бяха достъпни онлайн. Всеки можеше да провери предварително от вкъщи дали и къде е записан и при установена грешка - да обжалва пред ЦИК. Когато има няколко секции в една сграда, има и няколко списъка. Без да си проверил списъците предварително, няма как да знаеш в коя секция си.
  Следващата много важна стъпка е да се осигури възможност всеки да може след изборите да провери дали е гласувал и къде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK