Поне 3 часа на опашка пред избирателната секция в Берлин

Поне 3 часа на опашка пред избирателната секция в Берлин

© Радина КолеваОколо 3 часа се чакаше на опашка в българското посолство в Берлин, за да могат гласоподавателите да пуснат бюлетина в единствената избирателна секция в германската столица. Предварително регистрираните желаещи да гласуват са били 251 души, а само към 14:30 часа местно време бяха гласували най-малко 500 души, по думите на служители от дипломатическата мисия.


Огромната опашка започваше непосредствено след входа в сградата и се извиваше няколко пъти в голямото помещение, преди да достигне до урните. Много от българите, дошли да упражнят правото си на глас на парламентарните избори, коментираха, че това е най-дългата опашка, на която са ставали свидетели. Чуваха се сравнения като "опашка като пред музей" и "най-дългата опашка, на която съм чакал в живота си". Около 11 часа местно време започнаха да идват все повече хора и до 18 часа местно време нямаше изгледи, че опашката ще намалее. Изборният ден трябва да приключи в 20 часа местно време (21 часа българско).


"Такива сме си навсякъде", "Хубава работа, ама българска" - такива коментари можеха да се чуят по време на 3-часовия път до урните. Имаше и случай на повишаване на тон, а поводът беше обвинение в предреждане. В залата, където се виеше опашката, имаше столове, на които изморените от стоене, предимно възрастни хора, можеха да седнат.


От избирателната комисията обясниха пред "Дневник", че посолството не може да отвори повече секции, тъй като предварително регистрираните са около 250 души. Ако всички, дошли да гласуват на 12 май, се бяха регистрирали предварително, вероятно щеше да има поне 3 секции и изборният ден да продължи далеч по-бързо. Тези, които не са предоставили данните си по-рано, трябваше да попълнят декларация на място. Не беше указано обаче по никакъв начин, че предварително регистрираните не е необходимо да попълват декларацията и имаше много обърквания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK