Изборите като "технологичен брак" и тапети за апартаментите на Цветанов (реакции в социалните мрежи - част I )

Из "Пътеводител на Българския Гражданин" - 12 май 2013г.

© facebook.com

Из "Пътеводител на Българския Гражданин" - 12 май 2013г.Първа част от реакциите в социалните мрежи и форуми (без претенция за изчерпателност), селектирани от автора на "Дневник" Юлия Иванчева:


След вчерашния, меко казано, странен ден за размисъл белязан от съобщение на прокуратурата, пресконференции и декларации от почти всички политически сили, днес се събудихме с очакване за още по-вълнуващ ден на избори.


Още в ранната неделна сутрин по всичко изглеждаше, че няма да бъдем разочаровани - появиха се сигнали за изборни нарушения, които с напредването на деня се превърнаха в лавина. Не толкова рано, но също така нетърпеливи да споделят наблюденията си се събудиха и потребителите на социалните мрежи.
"Значи, спал съм като бюлетина под стража - на хикс, без да мръдна от квадратчето", сподели потребителя на Twitter @radoned.


В опит да влеят малко свежест и смях в самия края на изборния процес коментиращите в интернет обсъдиха първото в България паралелно проброяване на гласовете; рекордният брои на наблюдателите; реакцията на премиера Марин Райков определил вчерашните събития като "истерични"; политическото бъдеще и задаващата се патова ситуация след изборите. Изненада е сравнително малкият брои коментари с откровена партийна агитация из социалните мрежи и медиите, известни с качеството на форумите си.


Значителна част от коментарите, в мрежата, са свързани с контекста на вота – и най-вече със скандала с 350-те хиляди открити от прокуратурата предния ден бюлетини. 


Георги коментира неубедителната позиция на премиера Райков във Фейсбук така: "Ако това бяха фалшиви 350 000 евро, премиерът по същия начин ли щеше да мисли?"


Весела цитира пак там "из форума на Инвестор.бг: 350-те хиляди бюлетини не били бракувани, а всъщност били

тапети за 6-те апартамента на Цветанов


В Twitter @nervnata попита: "Като има брак, дали има протоколи за брак, че иначе как се осчетоводява тая ралта, м". На свой ред, във форума на "Сега", Калки коментира позициите, обвиняващи прокуратурата в заемането на страна: "Дааа, в интересни времена живеем (за съжаление). Доживяхме прокуратурата да бъде обявена за враг на държавата и агент на чуждо разузнаване."


Карикатуристът Христо Комарницки коментира във "Фейсбук" още преди края на изборния ден, че

"тия избори май ще ги пишем като "технологичен брак"


"До вчера си мислех, че от утре няма да има какво да четем и ще ни е направо скучно. Но сега ми се струва, че ще има продължение. Дано прокуратурата продължи да се събужда и да заработи на пълни обороти, че има много работа да върши", обобщи danid във форума на "Дневник".


Част от контекста са и съобщенията за нарушения. В Twitter @tourbg коментира думите на Михаил Константинов, че "с тези бюлетини и Дяволът нищо лошо не може да направи...", по следния начин: "То зависи и от разбирането за лошо..." Особено впечатление на коментиращите направи и новината, че в последния момент Цветан Цветанов е променил секцията, в която е гласувал във Велико Търново. "Всички животни са равни", коментира cekyko във в. Сега, "но някои са по-равни от другите. И аз искам да гласувам в друга секция, и да реша 5 минути преди да гласувам.""Защо не се направи възможна проверката дали е гласувано от ваше име, аналогично на проверката по ЕСГРАОН за избирателните списъци преди гласуването? Много ще ми е любопитно

да видя, че съм гласувал, при условие, че не съм!


попита Varog под текст в "Дневник".


Голяма част коментари се натрупаха около изборната активност. Едни прозоваваха за още по-масирано участие, а други се радваха, че вече са допринесли за него. Някои подробно споделиха своите мисли или опита от току-що приключило посещение на тъмната стаичка.


Във Фейсбук Анна споделя: "Много ме зарадва оживлението в нашата избирателна секция - беше пълно с хора! И малко ме изненада силното вълнение, което внезапно ме заля, когато се запътих към тъмната стаичка, чак ме стегна гърлото. Някаква сложна и трудна за описване емоция беше - усещане, че се случва нещо важно, в което аз участвам, малко страх какво ще се случи, малко надежда, че "може би този път..." По подобен начин се чувствах на изборите през 1997-ма - само че

тогава надеждата беше повече, а страхът - по-малко.


Най-трогателен бе постът във Фейсбук на китариста Мархолев, напуснал Созопол, за да гласува в столицата: "Как се напуска Созопол,скъпи приятели! Как да си тръгне човек от това вълшебно място! Трудно,много трудно ... но нали се налага да се гласува - затова и морето,и скалите,и всички рибарски лодки се съгласяват да слезем от сала и с Опел от СозопЕл да дадем газ през Бургас по новата магистрала към София за да извием глас! :)".


Избирателната активност се подхранваше не само от решимостта да се гласува "за", но и от намерението да се гласува "против". Типичен в това отношение е постът на Петър във Фейсбук: "Бях се зарекъл да не гласувам на тези избори заради абсурда да виждам довчерашни колеги и приятели да се нагрубяват и обиждат публично като агитатори на различни партии..Но като слушам самодоволните коментари на висши партийци от партиите-'фаворити',


има голям шанс до края на деня да размисля


и действително с омерзение да гласувам-не 'за', а 'против'! Против политическите номенклатури и чувството им за вечност, безпогрешност и недосегаемост от закона, който им комфорт си струва, поне веднъж на 4 г. да бъде поне поразклатен :)".


Сравнително изолирани останаха постингите на онези, които не намират смисъл в гласуването. Прави впечатление, че за разлика от изминали години, когато тази позиция се обосноваваше с аргументация от типа "всички ни лъжат, никой не се грижи за народа", сега се натъкваме на сравнително висока степен на политическа софистицираност. "Пускаш невалидна бюлетина, за да промениш системата изоснови = скачаш от балкона да накажеш гравитацията" написа @gradinko в Twitter.


Галина сподели във Фейсбук: "Настоящата система на политическо представителство не ми позволява свободен избор. Настоящата система на политическо представителство ме принуждава да избирам хора, които да решават вместо мен, а не хора, които представляват/координират/изпълняват вече свободно направеният от мен съгласуван избор. Протестирам!".


В Twitter, @Chergarin заяви: "Изборите са като Великден,

много хора участват, малцина вярват, никой не разбира какво точно прави."


Анонимен коментатор във форума на "Медиапул" вербализира класическия призив за гласуване на изборите: "След изборите никой няма право да се оплаква и протестира! Гладен, жаден, студено му е, сметките високи, няма работа, планините и плажовете застроени от мутри и т.н. Който каквото си надроби, това ще сърба 4 години!".


Miguel Blank предлага в Twitter и вариант за стимулиране: "За по-висока избирателна активност в БГ: Всеки избирател да получава официален документ, че е гласувал, с който да може да си купи алкохол."


Внимавайки да не споменават конкретни имена, доста коментатори споделиха основанията на своя избор. Очевидно препоръчваха и на други да гласуват, стъпвайки върху подобни принципи. "Знам за кого ще гласувам", споделя Лилия във Фейсбук, "в последния мандат тези, за които гласувах през 2009 г., ме представляваха без забележки. Гласуваха така, както бих гласувала аз на тяхно място в НС. Това е важно." Пак в най-голямата социална мрежа, Николай извади коренно противоположна мотивация за гласуване: "След вчерашните изпълнения аз сериозно се замислям дали да не гласувам за най-големите примитиви, а не за хората, за които си гласувам обикновенно! Дали не е по-добре на огъня с огъня или има опасност да го докараме като в " Умно село"?".


Естествено, малко хора удържаха на изкушението да се опитат да предвидят резултатите, поне в най-общи линии. Владо Йончев във Фейсбук недоумяваше: "Не може да съм чак такъв идиот, че от партия, която щяла да спечели 1 000 000 гласа, аз да познавам един единствен човек." Анонимен във форума на "Медиапул" отиде по-далеч и се опита да предвиди бъдещето на избрания днес парламент: "Служебното правителство да се готви за по-дълго управление, вероятно и за скорошни нови избори, защото каквито и да са резултатите от днешния вот, конструирането на стабилно правителство ще бъде неимоверно трудно."


В интернет имаше, разбира се, и обитатели, които реагираха на ажиотажа с методите на хумора. "Здравейтееее! След малко ще ям мекицииии!" уведоми Фейсбук малко преди пладне Вергиния. Малко след нея се включи поетът Петър Чухов със следното хайку: ;


"Раят е / да отвориш / буркан с копчета"


В изборния ден, честван от православната църква като празник на Св. апостол Тома, българите повярваха в себе си и отидоха да гласуват, въпреки всички грозни политически сцени през последния месец, Защото изборите имат последствия. 


И за финал един туит от peio от средата на деня: "Обявявам предварително резултата от изборите: "И тези политици няма да ни оправят. Налага се да се оправим сами като работим и учим повече"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  На Цвинокио ще му трябват бюлетините "тапети" за да си обзаведе килията в затвора. Бай Ставри ще му помогне с тапетите

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Брак, брак, а сега дойде развода...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  "тия избори май ще ги пишем като "технологичен брак"

  Комарницки за пореден път доказва, че, освен остро перо, има и "остър" ум! "Технологичен брак" е точното определение за случилото се днес.
  Ако погледнем оптимистично на нещата - как иначе огромната част българи щяха да узнаят за съществуването на този специфичен печатарски термин - макулатура.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 4. 4 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  Костовистите, пак ли почнахте с еквилибристиките? Черният барон на прехода е извън парламента, очакван срив на троянския кон на БСП!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  _________ " Анонимен във форума на "Медиапул" отиде по-далеч и се опита да предвиди бъдещето на избрания днес парламент: "Служебното правителство да се готви за по-дълго управление, вероятно и за скорошни нови избори, защото каквито и да са резултатите от днешния вот, конструирането на стабилно правителство ще бъде неимоверно трудно."__________

  И през есента резултата ще е същия.......До като не сменим представителната демокрация с пряка демокрация, който и да изберем резултата ще е същия.....Крайно време е ние да взимаме решенията, а не ''политиците'' !!!

  п.п. Един кратък виц:
  Двама български министри се срещнали в трамвая.

  За България е виц, но за Швейцария реален факт. Нито министрите, нито депутатите, нито премиерката имат служебни автомобили, нито пък охрана....Движат се пеша или с градския транспорт.....Даже и премиерката. Лимузините ги вадят само за посрещането на официални гости от летището. През другото време са в гаража. А нашите ''политици'' приличат на колумбийски босове с бронираните коли и охраните...и всичко това от нашия съдран джоб....А 100те млн. за подслушване не го коментирам.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  "Налага се да се оправим сами като работим и учим повече" Ние винаги сме го правили просто искаме да имаме възможност

 7. 7 Профил на snejana_kmetova
  snejana_kmetova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Бракувани избори. Ще се наложи да поправим грешката

 8. 8 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Неутрално

  да връчим по една червена петолъчка на журналистите от дневник. трудоваци!

 9. 9 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Неутрално

  не може да се отрече, че като се стремите към нещо го и постигате

 10. 10 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Тези избори ми припомниха вица:
  Песимиста: От това, по-лошо не може да има!
  Оптимиста: Може, може.....

 11. 11 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":

  Нашите полити СА колумбийски босове. Те ръководят родната мафия, включително парите от наркотици.

  Отделете време навреме.
 12. 12 Профил на К.Николов
  К.Николов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези 350000 бюлетини в същност бяха използвани много ефикасно в изборите и донесоха на БСП повече депутати, отколкото ако бяха гласували с тях. За целта обаче бюлетините трябваша да бъдат хванати накуп и прокуратурата трябваше да се включи в масивната пропаганда въпреки тайната на разследването. Ако искаха да хванат поръчителите всичко щеше да се пази в тайна до получаването на бюлетините. Схемата обаче е била съвсем друга, а българите се нагълтаха с тази измама като патки с топли ла*на.
  Бюлетините по никакъв начин не можеха да бъдат използвани от ГЕРБ при гласуването. Във всички избирателни комисии ГЕРБ е в малцинство а без комисиите няма как да стане, особено ако са в склад един ден преди изборите.

 13. 13 Профил на ThePuppetMaster
  ThePuppetMaster
  Рейтинг: 439 Любопитно

  @"В опит да влеят малко свежест и смях в самия края на изборния процес коментиращите в интернет обсъдиха първото в България паралелно проброяване на гласовете; рекордният брои на наблюдателите;"

  Само не ми стана Ясно, къде точно беха тия "международни наблюдатели" В нашият ибирателен раион освен старите герберастки мафиотски мутри от предишните ибори, наи-големите квартални престъпници и пияндета, които не е трудно да купиш За 50-100 лв. ДРУГИ НЕ ВИДЕХ!

  "Those who are ready to sacrifice liberty for security, deserve neither!" Benjamin Franklin. За плоските мозъци - плосък данък!
 14. 14 Профил на ThePuppetMaster
  ThePuppetMaster
  Рейтинг: 439 Неутрално

  @"тия избори май ще ги пишем като "технологичен брак"

  тАКИВА И СИ БЕХА!

  "Those who are ready to sacrifice liberty for security, deserve neither!" Benjamin Franklin. За плоските мозъци - плосък данък!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK