На опашка за гласуване и българска бира в Северен Лондон

На опашка за гласуване и българска бира в Северен Лондон

© Василена ДотковаНеделя е, духа неприятно, а по девет от линиите на метрото има участъци, затворени за ремонт. Въпреки това още в 11 часа пред изборната секция в Тотнъм чакат поне 120 души. Придвижването от края на опашката до тъмната стаичка отнема между 40 и 50 минути. Секцията се намира в едно от българските училища в Лондон, а "стаичките" всъщност са пет, така че самото гласуване върви относително бързо.


Мястото е в Северен Лондон, етнически пъстър и не особено престижен район с голяма концентрация на българи. Особено днес тази улица изглежда точно като мястото пред която и да е градска избирателна секция в България – паркирани коли с български табели, цигарен дим и тротоар осеян с угарки, черни кожени якета, кенове от "Шуменско" и "Загорка" и празни опаковки от солети от


българския магазин в съседство, който има рекордно силен ден
След известно замисляне, "защото сме българи" е почти неизменният отговор на въпроса защо са избрали да прекарат неделята в пътуване и чакане, но държат да пуснат гласа си. "Защото от десет години не живея в България, но някой ден искам да се върна", "защото роднините ми живеят там", "ама как така защо?!" са някои от допълнителните пояснения, които следват.


На входа на секцията се прави опит за организиране на гласуващите в две отделни опашки – една за подалите предварително заявления и включени в избирателния списък на секцията, и друга за нерегистриралите се, които попълват декларации, че няма да гласуват по постоянен адрес. Заради объркване между термините "заявление" и "декларация" обаче, опитът води до хаос и кавги. В суматохата нерегистрирани се шмугват с регистрираните и обратно, за да не бъдат изпреварени от други чакащи.

На опашка за гласуване и българска бира в Северен Лондон

© Василена Доткова


"В България в села с по 30 души има секция, а тук хиляди гласуваме само на две места," негодува възрастен мъж. "Тук не ти е България," отговарят му хора от опашката. За много от тях чакането изглежда не тежи, защото е повод да си пообщуват с други българи. Дискутират се


класически имигрантски теми и се разказват имигрантски градски легенди


– например за човека, който цяла година работел в Лондон, за да може, прибирайки се през лятото да наеме джип и бодигардове и да дефилира с тях по българските заведения. Или за несправедливостта да си имаш твои пари и просто да искаш да си живееш в кралството и да ги харчиш, но да не ти позволяват (а за индийците може). Или къде в Лондон може да си купиш стерилизирани печени чушки без оцет.


"Чистим," казва за работата си жена с малко дете, чийто съпруг споделя, че принципно открай време гласува за "Атака". "Това ни допускат да правим – много трудно някой от нас ще се класира да прави нещо по-добро, въпреки че не ни го казват директно." Разказват, че решението за кого да гласуват са взели информирайки се от българските телевизии, които гледат редовно.


"Мен всички ме знаят, че съм голяма фенка на Бате Бойко," заявява 25-годишната Елена, която преподава на първокласниците в едно от българските училища, но не същото, в което се провеждат изборите. Тя разказва, че работи в Лондон, но учи задочно за магистър в България, защото британското висше образование е твърде скъпо. Никой от чакащите наоколо не смята, че вземането на решение за кого да се гласува на тези избори е било по-трудно от друг път.

На опашка за гласуване и българска бира в Северен Лондон

© Василена Доткова


"Искаме повече работни места," обясняват хора от опашката.


"Да мога да се върна в България


и да живея някакъв по-спокоен живот, въпреки че не може да искаме кой знае какво" и "още от старото, но в нов вид," си пожелават по-възрастни гласоподаватели като резултат от изборите.


Час и половина по-късно опашката не е намаляла, може би се е увеличила малко. Това е само една от двете избирателни секции в Лондон, гласуването тече и в българското посолство в Кенсингтън, където опашката е не по-малка, разказват по телефона чакащи там.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK