Читателски "Дневник": Все едно си в България

Читателски "Дневник": Все едно си в България

© Станислав СтоиловПубликуваме коментар на читател на "Дневник" - Станислав Стоилов като очевидец на струпването на хората пред избирателната секция в българското посолство в Лондон през целия изборен ден.  


Над 1500 човека чакаха следобяд пред българското посолство в Лондон да гласуват. Много хора се отказваха и след часове чакане си тръгваха. Бяха открили само две избирателни секции. Една в Северен Лондон и една в посолството, като организацията беше отвратителна. Липсваше какъвто и да е ред. 


Външно министерство решило, че понеже Лондон е един град, нямало нужда да се отварят много секции, плюс нямало хора, които да ги ръководят и били само 11 служители?! А в Лондон живеят над 60 000 българи и да гласуват в две секции!
Имаше две опашки - и от двете страни на сградата, като едната е за тези, които са се регистрирали в интернет, а другата за тези, които не са се регистрирали. Но и двете опашки бяха огромни, и все в една стая се влизаше да се гласува.


Хората се караха, пререждаха и беше ужас. За да минеш 20 метра бяха необходими три часа, като хората се организираха да пазят места и да ходят до тоалетна в близките заведения или пък в Хайд парк, или да си купуват топли напитки. Освен това майките с децата ги пускаха напред да не чакат, но и те се отчайваха, защото от стълбите до вътре се чакаше по още половин час. 


Много, наистина много хора идваха, питаха колко време се чака и като чуеха отговора си отиваха обратно!


Настроението на опашката бе малко нажежено, защото хората бяха изнервени, но решиха да чакат, за да не им откраднат гласа, след като чули за откритите бюлетини предишния ден. Хората се ядосваха, че макар и не в България, опашката се пренесе дори в Лондон. Забавляваха ни от време на време минувачи, които питаха за какво протестираме. 


Аз лично чаках три часа и не успях да вляза. Тръгнах си, защото имах билет за представление-мюзикъл. Върнах се да се пробвам пак 18.30 ч., обаче заварих същите опашки, но този път под дъжда. 


Замръзнали, изнервени и под дъжда, отново огромни опашки, без тоалетни, без навес и без информация... Просто все едно си в България отново! 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK