Лютви Местан заяви. че не е възможна подкрепа на ДПС за ГЕРБ

Лютви Местан

© Георги Кожухаров

Лютви МестанЛидерът на "Движението за права и свободи" Лютви Местан заяви, че не е възможно партията му да подкрепи ГЕРБ, дори те да бъдат първа политическа сила, стана ясно на пресконференцията след проведените в неделя избори.


Трябва да прочетем вярно избора на вота, който показа, че българите настояват за правителство на широко политическо и гражданско съгласие. Ситуацията в страната го изисква и това е непосредствената задача – да се намери бърза формула за стабилно управление на страната, подчерта Местан.


Избирателят отрече категорично еднопартийния модел на управление на страната, не защото този модел е лош сам по себе си, а защото в български условия, при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов той се изроди в авторитерен модел, заяви председателят на ДПС. Няколко персони се поставиха над демократичните институции, допълни той, като каза, че партията му не отрича България да има своите силни личности, но и най-силната личност трябва да се впише в демократичната система, а не да налага над нея едноличната си воля.
По думите му еднакво кратък живот ще има както еднолично управление на малцинството, така и коалиционен кабинет, съставен на принципа на парцелирането. Според него на преден план трябва да излезе експертно политическо съгласие. "Кабинетът трябва да представя не само политическите сили, които биха участвали в избирането му, а да представя интересите и на онези български граждани, които нямат своето парламентарно представителство", подчерта лидерът на ДПС.


Движението няма да затрудни това, а обратното – ще улесни намирането на това широко политическо съгласие, обяви той. Готови сме на съгласие, но е невъзможно да има съглашение, заяви Лютви Местан. Каквато и да е формула с ГЕРБ ще се възприеме като акт на съглашение, с което казвам, че не е възможна подкрепа на ГЕРБ, дори ако тази политическа сила се окаже първа след окончателното преброяване на бюлетините, допълни той.


Според лидера на ДПС изборите и резултатите от тях трябва да разбият два мита за партията - за това, че тя се представлява само от хора от малцинствата и за това, че резултатите зависят от автобуси от Турция. За първи път, ако погледнете водачите на листите, съотношението между етнически българи християни срещу хора от малцинствата в България е 50 на 50, коментира той.


Трябва да се погребе и митът, че силата на ДПС зависи от някакви автобуси, които пристигат в Кърджали и на други места. Отсъствието на автобуси не намали политическата тежест на ДПС, резултатите ще подкрепят тази тежест, подчерта той.


Лютви Местан заяви. че не е възможна подкрепа на ДПС за ГЕРБ

© Георги Кожухаров


Партията ни преживя най-голямото си изпитание от създаването си досега – заради това, че за първи път от 1997 г. партията е опозиция. На изпитание беше поставена и нашата идентичност, заяви Местан. Той обясни, че преди близо 24 години ДПС е направило своя ценностен избор - да се развива като национална, либерална, европейска, а не малцинствена партия. "Точно тази наша идентичност беше поставена на изпитание", каза той.


"Избирателят ни даде категоричен мандат да продължаваме на вървим по трудния път и няма да се поддадем на натиска, независимо дали той е отвътре или отвън", заяви председателят на "Движението за права и свободи". "На тези избори ние заложихме на идентичността си. Инвестирахме много в образа си на нормална национална партия. Надявам се да е започнал процесът на приемане на ДПС", каза още той.


Според него пред следващото правителство ще стои огромната задача да възстанови доверието в институциите, както и да отговори на очакванията на българското общество. Следващото правителство трябва да излезе с много ясна програма и точен времеви график с 4-5 национални приоритета, да е предвидимо и последователно в своите действия и ако е необходимо да изпие горчивата чаша до дъно за неизбежните реформи, заяви Местан.


Задача на задачите на следващото правителство е да освободи българския бизнес от оковите на "данъка партийна лоялност". Българският бизнес трябва да диша свободно, защото никое правителство не може да е успешно, ако не осигури простор за предприемачеството, заяви лидерът на движението.


"Свеждането на метафората само до автора беше част от стратегията за изграждането на негативен образ на ДПС", добави той, имайки предвид изказването на предишния лидер на пратията Ахмед Доган. След това Местан добави: "Последните разкрития показаха, че най-плътни обръчи са около онзи, който дойде с обещанието, че ще се пребори с корупцията и ще се бори за справедливост", продължи той като веднага след това назова и партията, която има предвид - ГЕРБ.


Проблемът на ГЕРБ не се свежда до скорошните разкрития за незаконни подслушвания. Истинския проблем на ГЕРБ ще е с проблеми с корупцията, които ще дойдат не от бившата опозиция, а от вътре в партията. Тя ще се разгради по начина, по който беше създадена, заключи председателят на ДПС.


Фотогалерия: Пресконференцията на ДПС в края на изборния ден >


На въпрос дали ДПС ще получи постове при едно правителство на националните приоритети, Местан каза: "Днес не е време за тяснопартийни пазарлъци, днес е време да националните приоритети, а кои персони са най-подходящи – ние се надяваме да се реши по съвършено различни принципи от сегашните".


След това председателят на партията повтори, че ДПС не е първа политическа сила, затова няма да посочва с кои партии би започнал преговори.


На въпрос защо не иска касиране на изборите, след като вчера предложи всички членове на секционните комисии да поставят подписи на всяка бюлетина, Местан каза, че предложението им не било прието и все пак изиграло своята роля. "Сякаш кабинетът не осигури нормалното протичане на изборния процес", добави той. След това припомни казаното по-рано пред журналисти, че има секционни комисии, в които е свършил тонерът на копирните машини.


"Как е възможно чисто нови принтери да бъдат с изчерпен тонер, който като има възможност за 2000 копия", посочи той и поиска прокуратурата  да разследва случая, за да разбере дали това не е "част от съмненията за саботаж на изборния процес".

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 484 Разстроено

  Изобщо недоумявам как е възможно толкова опитен политик, парламентарист и лидер на водеща ПП многократно да употреби изрази от сорта на "непарламентарно представени български граждани" ?!? Какво означава това ?!? Аз не съм гласувал за нито една парламентарно представена партия, но това означава ли, че НС или МС няма да защитават законните ми права и интереси ?!?

 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  -Еееее, не така де ! -ГЕРБ близо четири години, никой от вашата партия или от БСП не вкараха в затвора ! -Пък вие, така да ги отлюспвате! -Моля ви се, дръжте се на ниво ! -Или и вие като тях ще се извинявате, че имате лошо наследство и после пак ще има "циркови изпълнения" по телевизията за вдигнете активността на избирателите си !

 3. 3 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Весело

  "Ситуацията в страната го изисква и това е непосредствената задача – да се намери бърза формула за стабилно управление на страната, подчерта Местан."

  бърза формула ... за стабилни Обръчи !
  Trademark и Know-how Ефенди Доган !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 4. 4 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А Иван Костов правилно отбеляза, че ДпС са проклятие за България!
  Сега Костов си стяга бохчичката за Следсвения арест и впоследствие местата за лишаване от свобода, а агентите с турско-арабски имена се стягат яко да лапкат.

 5. 5 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"jazzi"]Аз не съм гласувал за нито една парламентарно представена партия, но това означава ли, че НС или МС няма да защитават законните ми права и интереси ?!? [/quote]

  Не ставай смешен, тези се занимават единствено с това да ти отнемат права и да ти стоварват нови задължения!

 6. 6 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#5] от "heineken":

  Не говоря за това, което се случва на практика, а за това, което следва по Конституцията на РБ...аз така или иначе не гласувах, но и да бях гласувал нямаше да е за нито една партия от четворката...все пак - СПОРЕД ЗАКОНА НЯМА "непарламентарно представени граждани" - ПАРЛАМЕНТА ПРЕДСТАВЛЯВА ГРАЖДАНИТЕ ИЛИ ТОЙ ПРЕДСТАВЛЯВА 100% ОТ ТЯХ, независимо, че на избори изобщо са гласували 50% !!! Поздрави!

 7. 7 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#6:"jazzi"]Не говоря за това, което се случва на практика, а за това, което следва по Конституцията на РБ...[/quote]

  Конституцията на РБ е един хартиен парцал съчинен от комунисти и се нарушава от деня на нелегитимното й приемане. Например ДпС е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА партия, но това не е най-голямото нарушение на фалшивата Конституция.

 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  До коментар [#1] от "jazzi":

  -Ами вашите "права" са толкова защитени, колкото и на гласувалите за "парламентарно представените" или, колкото и на въобще не гласувалите ! -Просто при "демокрацията" е нужно някой да "легитимира" властта! - "Демокрацията" се нуждае от "избиратели", които да са "отговорни" за избирането на "официалната власт" ! -Ако 5% от населението гласува за "избраниците", то тогава изборът е "не сериозен" ! - За това всички власт-имащи ви призовават да гласувате ! -Така каквото и да правят после се извиняват с това че са избрани от "суверенът" ! -Народът ! -Те се нуждаят от вашият глас , а не от "вас" самият ! -Та затова този се е загрижил за непарламентарно представените избиратели ! Ето ви няколко много интересни линка с коментари по тази тема ! http://saprotiva.org/ivan-tzenov-vlast-medii-politika/ -Четири части са! -Човекът много добре го обяснява !! -Ако имате време изгледайте го.

 9. 9 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#8] от "vagabond66":

  Добрутру Аз съм юрист - и за това се възмущавам по-горе, а не съм гласувал заради някои от изтъкнатите от теб причини...

 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#9] от "jazzi":

  -Е това е добре ! -Извинявам се ! -Поздравявам ви, и аз не съм гласувал ! -Не желая, да овластявам "дебили", като управляващите ни !

 11. 11 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#1:"jazzi"]Аз не съм гласувал за нито една парламентарно представена партия, но това означава ли, че НС или МС няма да защитават законните ми права и интереси ?!?

  Ами това означава, че неграмотността в ДПС се предава по наследство!

 12. 12 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално


  Да не би от ГЕРБ да са ви я искали, бе агент...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 13. 13 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  Знаем бре Люфтиту .. знаем ... то и Болен така врещеше едно време пък после кво стана...

 14. 14 Профил на kasna
  kasna
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Е,да сега така казва понеже е възможна каолиция с БСП.После е важно...

 15. 15 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Тоя се взе много на сериозно, неговите също го взеха на сериозно... Неприятно и смущаващо. Устат, нагъл, йезуитски точен и с ясна цел. Но... в българския парламент по право. И то със значителна подкрепа отвън, отвътре, отстрани, отвсякъде. Едните искат да ни предадат на Русия, веднага и завинаги, другите - да ни залепят за Турция. И ще го изпълнят, по-рано или по-късно - такъв е планът. На България й се вижда краят - просто вече няма дори критична маса българи.

 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "българите настояват за правителство на широко политическо и гражданско съгласие. "
  Местан твърди, че с Герб няма да се коалират.
  Значи пак с БСП, а и с Атака?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Весело

  "Според него на преден план трябва да излезе експертно политическо съгласие."

  Ами да, те в ДПС всички са експерти начело с интелектуалният гигант Дилян Пеевски.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "jazzi":

  Добре, че не ни вика гяури...

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Ще е интересно да се коалират с Атака и БСП (щото май само с БСП няма да могат, нали?)... Ще се разбере кой кой е ,а истината е, че всичките са комунистически подлоги.

 20. 20 Профил на Alan Shore
  Alan Shore
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всъщност, не очаквах, че ще изкажа такова мнение, но и на пресконференцията ДПС в лицето на Местан не веднъж направи препрадки-подсказки към трезвомислещите български граждани, които трудно се конкурират с чугунените идеологеми.
  На всичкото отгоре на пресконференцията на АТАКА и Волен Сидеров на журналистически въпрос призна, че на тези избори турската администрация е лобирала гласовете в страната да минат към Касим Дал ( за когото Соломон Паси в интервю за Бероков каза, че имал голямо бъдеще, или нещо в този смисъл ).
  Между другото да поясня - аз дори не гласувах.

 21. 21 Профил на Rumen Stojanov
  Rumen Stojanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ПРИЯТЕЛИ,

  Всеки ще падне от власт, ако първите 3м. не направи:

  1. НЕЗАБАВНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА.
  2. МРЗ И НЕОБЛАГАЕМ „СОЦИАЛНИЯ” МИНИМУМ от 566лв.
  3. ПРЕМАХВАНЕ "ТАВАНА" ЗА ОСИГУРОВКИТЕ (2 200лв.)
  4. ДАНЪК ПЕЧАЛБА 20% С НЕОБЛАГАЕМИ 50 000лв.
  И
  5. ОТДЕЛЯНЕ НА ПЕНСИОННОТО И МАЙЧИНСКОТО ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ (2 и 3г.), ОТ СОЦИАЛНОТО ПОДПОМАГАНЕ
  6. ИНВАЛИДНИТЕ „ПЕНСИИ” ДА СЕ ПЛАЩАТ ОТ ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
  7. "ДЕТСКИ" ОТ 10лв., "МАЙЧИНСКИ" = МРЗ, САМО ЗА 18г. МАЙКИ, А СЕМЕЙСТВА С 1, 2 и 3 ДЕЦА ДО 18г. - ДА НЕ ПЛАЩАТ ДОД.
  .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK