Любен Дилов: Десницата днес - колкото по-зле, толкова по-добре

Любен Дилов

© Юлия Лазарова

Любен ДиловЛюбен Дилов подаде оставка от лидерския пост на "Движение Гергьовден", което беше част от коалиция СДС, събрала едва 1.4% на предсрочните парламентарни избори на 12 май. Той изпрати изявление, в което аргументира решението си, и посочва какво трябва да се промени в дясното политическо пространство.


"Дневник" публикува целия текст, който той изпрати до медиите.


Циничната Ленинова оценка за революционната ситуация в Русия през 1917 година, парадоксално е валидна за българската десница през 2013. Тя има шансовете да направи своя революция точно сто години след Октомврийската. Ако иска през 2017-а да управлява България, десницата трябва незабавно да проумее и приеме пълната си идейна и организационна катастрофа.
Да приеме, че СДС и всички произлезли от нея политически формации се присъдениха към изчезналите демократични партии, които осъществиха реформите и прехода в европейските страни от бившия Източен блок. Даже тя изкара доста повече от тях. Близо осем години след като изчезнаха реформистките партии в Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения, българската десница продължаваше до агонизира. 12 май 2013 сложи край на агонията.


Мисля, че чувството на облекчение доминира над разочарованието и тъгата. Бавното умиране на нашата демократична и реформистка общност беше по-обидна от изборните резултати. Тя обиждаше биографичния код, който милиони българи, подкрепили реформите през 1990 и 1997-а, носеха в себе си.


Какаво може да се направи днес? Нещо, към което Гергьовден призоваваме от 2001 година: преучредяване на СДС като продължител и наследник на онова СДС от 1990 г. Това преучредяване трябва да стане с участието на възможно най-много хора, които определят себе си като десни и демократични, с участието на всички формации, които произлязаха или бяха сателитни на СДС през години, но – най-важното – с участието на цялото ново поколение българи, което влезе в съзнателна възраст след 2000-та година и практически няма спомени за първото десетилетие на прехода.


Как да се случи – с пряко гласуване на специална платформа в интернет за делегати на ново преучредително събрание на демократичната общност. Може да се кандидатира всеки,който би искал да е част от новата десница. Той публикува на специален сайт своя коректна биография и своите виждания за бъдещето на десницата. Събира подкрепа за определен период – примерно месец. След това първите 1000 събрали най-голяма подкрепа (може да се създаде механизъм, който коректно да изчисли и провери дали подкрепата е истинска) създават работещ орган, пре-учредителен конгрес на новата десница, който създава организационна структура, работещи постоянни органи и програма на новата формация.


Пътят не е лесен, но самото му вървене ще отстрани много от несъвършенствата, исторически сложилите се противопоставяния и личните амбиции, които торпилираха най-голямата реформистка партия на българския преход. Само за няколко месеца можем да имаме нова, жизнена организация, която да се бори за общественото внимание и подкрепа.


Съзнавам, че един такъв път ще е мъчителен за мнозина от старите лидери, които биха искали да запазят позициите и наименованията на исторически партии, които са били важни в последните 100 български години, но – уви – в тази си форма те е са просто живи музейни експонати и изборите от 12 май 2013 го доказаха.


Очевидно е, че България ще се управлява от някакъв нов Отечествен фронт през следващите години. Новосъздадена дясна формация би могла да използва общественото недоволство от този фронт и да притисне управляващите за реални реформи. Например за парламент с ограничен мандат, който да подготви следващото и последно Велико народно събрание на България.


Нова дясна формация би трябвало сериозно да се заеме със свой проект за нова конституция, с конкретни предложения за реформа на избирателната и съдебната система, със смели реформи в образованието и здравеопазването. Ако се действа без забавяне, подобна формация би могла да направи сериозен дебют на предстоящите избори за европейски парламент, както и на местните избори, които ще ги последват. В далечна перспектива тя би могла да спечели следващите президентски избори и да предизвика по-бързия край на поредния Отечествен фронт в най-новата ни история.


Трябват ни отново хора, които могат да мечтаят, а не да програмират личното си политическо оцеляване в остатъците на старата десница. Казвам това, с желание да остана сред мечтателите, а не сред претендиращите за лидерство на подобна организация. Смятам собствената си скромна фъфлеща особа за част от това минало, от което предлагам начин най-после да излезем и да погледнем напред.


По тази причина намирам за съвсем нормално да подам оставка и като председател на "Движение Гергьовден", за да отворя път в собствената си организация за участие в един бъдещ обединителен проект. Вярвам, че Свети Георги бди над нас и че винаги ни е насърчавал да се изправим смело срещу най-страшния змей – този, който ни гледа сутрин в огледалото. Победим ли него, нищо не може да ни се опре.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Намирам нещо много пагубно в това лидерите на демократичните партии да подават оставки...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 541 Неутрално

  абе потъни някъде, бе, неможач такъв. ходи си при каратиста и не ни натрапвай присъствието си, камо ли неспособността си да произведеш каквото и да било смислено! глупак салвитрифоновски!

  Hang on tightly, let go lightly
 3. 3 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Серия нови лица, като Дилов, Курумбашев и Трифонов вероятно биха могли да оглавят тази нова десница.
  Млади, семпли и неизхабени!

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чест":

  Така погледнато наистина звучи тъжно.
  Какво ли пропуснахме да направим през годините?

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  _______Новосъздадена дясна формация би могла да използва общественото недоволство от този фронт и да притисне управляващите за реални реформи. _____

  Мисля, че грешиш.......На българите не им требе нова дясна партия, а нова лява партия.....Бсп се изчерпа......Факт. Пък и ако не си забелязал още, смени очилата и погледни как Европа яко олевява.......Ей тва никой не може да проумее, и за това новите партии се изписват дясни, ама вече дясното не е модерно......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Като си толкова умен, за чий се завря в умрялото СДС?

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#3:"Иван Петров"]Серия нови лица, като Дилов, Курумбашев и Трифонов вероятно биха могли да оглавят тази нова десница.
  Млади, семпли и неизхабени![/quote]


  Предлагам и алексей петров, митко каратиста, вальо топлото, жени калканджиева, маджо.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Десницата беше илюзия за поход към Новия свят,на запад.Но нещата станаха демократични и не ни върши работа

 9. 9 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Нова дясна формация би трябвало сериозно да се заеме със свой проект за нова конституция, с конкретни предложения за реформа на избирателната и съдебната система, със смели реформи в образованието и здравеопазването.

  ============

  Дилов, Дилов, каква дясна формация. Той народът си ляв и инфантилен и все чака с паничката подаяния от държавата и силната ръка. Затова или гласува за комунистите от БСП, или за комунистите от ГЕРБ, или за комунистите от АТАКА.

  Има и поне 1 млн които не виждат кой може да ги представлява.

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#7] от "ARRI":

  ,Р Петков, Р.Овч, С. Станишев. Щях да пропусна най- десната мутра. Как без ББ?

 11. 11 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Да.
  Такова обединение или прераждане трябваше да стане преди изборите.
  Днес е много лесно да сочиш какво е било някога. А добрият политик предвижда какво ще бъде.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 12. 12 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чак не си заслужава да го коментираме този

  Има ли живот след демокрацията ?
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  ХАХАХААААААА, кво ми биете минуси бре ? Я мислете трезво .....на партийната сергийка 23г. само дясни партии се предлагат и нито една лява.....само бсп-то де.....Ако на някой му хрумне да подвърти нова лява партия, матряла ще я накаца като муха на мед.....Ей тва е истината.....хората се умориха от дясни партии.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Комунистите си имат герб, затова отрочетата са дадени в дом за сираци в който да изживяват спомените си от миналото.

 15. 15 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Звучи ми като:Десни от цялата страна, обединявайте се! И все пак има рационално зърно в предложеното от Л.Дилов - нали всяка криза или загуба води до нови възможности. А както е известно всеки дълъг път започва с една малка крачка. Важно е да се извърви докрай и повече хора да стигнат до края!

 16. 16 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#7] от "ARRI":

  Предложените от теб млади, нови и неупотребени лица биха могли да оглавят, ако не една нова левица, то поне един модерен нео-либерален алианс.

 17. 17 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1077 Разстроено

  [quote#8:"xalikarans"]Десницата беше илюзия за поход към Новия свят,на запад.[/quote]

  Десницата не е илюзия, а начин на мислене, ако има кой да мисли.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 18. 18 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Разстроено

  [quote#5:"ARRI"]Мисля, че грешиш.......На българите не им требе нова дясна партия, а нова лява партия.[/quote]
  Не е моя работа да мисля за лява партия. Оправяйте се.
  Ние имаме екзистенциален проблем.
  Откъде Дилов намира еуфория да мечтае за нов десен проект не знам. Мечтите ми изгоряха. Безнадеждно е. Желая ви воля да пожелаете съзидание. И да ме привлечете. Бог да ви пази.

 19. 19 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абе прав е фъфлещия...

  "Казвам това, с желание да остана сред мечтателите, а не сред претендиращите за лидерство на подобна организация."

  Не лоши идеи както е набелязал.
  Нищо лошо да се опита.
  Аз съм по-скоро за.
  Десните избиратели просто нямат представителство в НС, доминирано от креатури на ДС и БКП!
  А дано има катарзис и генезис...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 20. 20 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Фалафела и той да изчезва, че ролята му в закопаването на СДС и сините никак не е малка.

  [quote#3:"Иван Петров"]Серия нови лица, като Дилов, Курумбашев и Трифонов вероятно биха могли да оглавят тази нова десница.
  Млади, семпли и неизхабени! [/quote]Ирония?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 21. 21 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#20] от "jokataa":

  Не бе, майтап!

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Вероятно аз съм най-старият седесар в този форум. Подкрепям идеята и дори ми се струва, че ще се получи ако се организира през интернет. Итернет ще бъде психологическа преграда за старите муцуни, които са свикнали да са заобиколени от ласкатели. А ако се изолират старите за младите е лесно да започнат ново дясно, защото за тях дясното не е загадка. Те познават света от съвременните комуникации и с личен опит. Те няма да се прихласват пред махленски кумири.

  подпис
 23. 23 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#3] от "Иван Петров":

  Ти сериозни ли споменаваш точно тези?!

 24. 24 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 502 Разстроено

  [quote#17:"grand funk railroad"]Десницата не е илюзия, а начин на мислене, ако има кой да мисли.[/quote]

  Именно там е проблема на държавата - матряла прост и не мисли...

 25. 25 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#23] от "Sinergy":

  Не знам дали ги споменавам сериозно.
  от много време насам медиите ни ги вменяват тези, като представители на модерното, на дясното, на либералното, на какво ли още не...
  Те са си най посредствени момчета - простаци, яхнали вълната.
  Докъдето могат.
  Бяха едни кльощави комплексирани пишлемета, сега са "ерудити" с анаболни мускули.
  И се правят на "ентелектуалци".
  'Щода не са новите "десни", "леви", "либерали","консервтори"?
  Каквито им кажат, такива ще бъдат!

 26. 26 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Бавното умиране на нашата демократична и реформистка общност беше по-обидна от изборните резултати."
  ==================
  Ето това е най-голямата трагедия - че господата са загубили всякакво чувство за политическа самооценка. Вашата т.нар. "общност", господине, отдавна няма нищо общо с общността на онези повече от 60% демократично мислещи българи, които очакваха твърде дълго от вас конкретни идеи за пълно реформиране на обществения и икономически живот в страната. Вместо това те получиха от вас само изпразнено от съдържание псевдодясно спразнодумство, театрални пози и най-активно нищонеправене. Да се говори за дясна алтернатива в условия на почти несъществуваща икономика, огромна безработица с 70% от населението на страната под чертата на бедността е 100%-ов цинизъм, както е цинизъм и минималния безусловен 10%-ов корпоративен данък, прокаран от комунистите за техните едри мутро-бизнесмени. Това ваше политическо късогледство е главната причина за отдавна предизвестения ви (пореден) политически провал.

 27. 27 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#17] от "grand funk railroad":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 28. 28 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "ARRI":

  Има една жена, дето е казала, че има два пътя - единият е десен, другият е грешен (на английски звучи по-добре).

  До коментар [#17] от "grand funk railroad":

  За тениса може и да не се разберем, но за това няма как да не се съглася.

  Hang on tightly, let go lightly
 29. 29 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Любене, твоя змей е достa стрaшен. Огнедишaщ общинaрски змей.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на zelenodelo
  zelenodelo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван Петров":

  Ти сериозно ли?!?
  Ако ще се създава нещо ново то трябва да е е наистина ново и чисто, а тези и тримата... особено Трифонов, пък и Курумбашев, но Трифонов определено има о-о-о-огромен принос за опростачването на нацията. Манипулатор безподобен!

  А може би и ти самия си манипулатор?

 31. 31 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 672 Весело

  Десните партии в Европа и по белият свят непрекъснато се обновяват с лидери.Затова сме в ЕС.За разлика от България дето някои десни лидери почерпили опита от великият СССР са несменяеми докато умрат.Е,що ,бяха отвратени десните избиратели-Много вожд...............

  Ръй! Ръй!
 32. 32 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Идеята му ми харесва.

 33. 33 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Предателството на сините Кръгла маса е наказано !
  ---
  Ако стоиш достатъчно дълго на брега на река водата ще довлече труповете на тези, които са те предали ...

  Кръглата маса е позорът на десните сили !
  Сбогом !
  Тъжно е .
  Много тъжно !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 34. 34 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Текстът е хубав, но прекалено идеалистичен. Някои идеи обаче заслужават внимание. Мисля, че няма да има вакуум дълго и дясното ще се появи отново. А организационните форми едва ли можем да познаем от сега. Е, опитал се е човекът да подскаже. Прав е за това, че на първо време коректив трябва да е някаква форма на граждански натиск.

 35. 35 Профил на Farragut West
  Farragut West
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Фъфльто откри топлата вода. Това се опитваха да направят хората след 2001г, но многото псевдо-десни като него, бате Бойко, Симеон Борисов, инфилтрирани руски мекерета успяват да разводнят една наистина организирана, смислена, модерна дясна идея. Голяма част от вината носи и първобитния, необразован булгаристанец, без всякакъв морален ориентир и визия за собственото си бъдеще, природно клонящ наляво и разчитащ на държавата за всичко. На този етап дясно ориентираните хора в Бг. са макс. 10%. Останалите са комунисти, цигани, откровени лъжци, опортюнисти и мързеливци. Амин.

 36. 36 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#33] от "Владимир Йосифов":

  Кръглата маса е единия позор. Вторият е сделката от 1997-а и нейното последователно реализиране през следващите 4 години...

 37. 37 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":

  Май бъркаш жестоко.В Европа под социалисти се има предвид нещо съвсем различно от нашите комунисти, които само си смениха името, но не и манталитета.И ако не си проумял до сега, дано след тези избори разбереш, че колкото пъти са били начело комунистите у нас на власт, толкова пъти сме затъвали и връщали с години назад.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 38. 38 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван Петров":

  Благодаря, за момент се бях стреснал, че има хора в този форум, които наистина припознават Дилов, Слави и компания за новото дясно Иначе определението ти за тях няма как да бъде по-точно. Поздрави.

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  ФОРУМА, никой ли не съзнава,че прехода беше ръководен и манипулиран от прословутата ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ още не от първият му официален ден, а от далечните 80-сет години на миналият век.

  През това последно десетилетие се изкова идеята, как да премине "ОБЩОДЪРЖАВНАТА", а всъщност частно управлявана от негодни първобитници стационарна и изцяло подчинена на извън икономически обосновки неконкурентноспособна българска икономика.

  Тогава бяха подготвени и бъдещите управленци които седнаха зад кръгла съглашенска маса и прокараха идеи за безкръвна революция и темподобни глупости.

  Всичко опира до нуждата от създаването на т. нар. "дясно". Но ДЯСНОТО не е нещо като хвърчащо понятие, а е олицетворение на конкретни нужди и представяне и то не е дело на ИНТЕЛИГЕНТИ, а на Хора нуждаещи се от защита на вложенията си, на създаващите продукт и принадена стойност. На хора работещи за себеси, създали бизнес, който храни не само тях, но и стотици други семейства. Бизнес, който върти парите и пълни бюджета и хазната с платените от него данъци.

  Затова ДИЛОВ и подобни нему немогат да бъдат окачествени като нищо друго освен като приспособенци, а не десни.

  В никакъв случай десни!
  Партии днес създадени от интелигенти са партии на самозванци и приспособенци, с много лозунги, кухи като съдържание.

  "Псевдореволюцията" отдавна премина и оцелелите и деца не са нейни, а доведени, защото ако бяха родени от нея отдавна да са мъртви.

  Колкото и парадоксално да е това - истинските жертво на тази псевдореволюция се оказаха изпозастреляните "мутри", повярвали наивно и наистина в идващото "нещо ново", а не си давайки сметка, че то е приелото нов измамен облик старо.

  СТАРОТО - притежаващо незаконно експроприраната лична и частна законна собственост на датата 9.9.1944 година, лицемерно обявило я за "обща", но управлявайки я като лична и частна и то със опороченото съзнание, че все пак не е точно негова, а партийна, държавна и общонационална, та затова и безстопанствена и нефункционална.

  СТАРОТО - преродило се в псевдо ново БКП като:
  ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА и всяко друго, управление с условия и компромиси закърмено малко или много с идеологемна характеристика и материално подкована зависимост от старото прословутото старо партийно и постпартийно номенклатурно комуноидно социално зависимо и обществено непригодимо самосъзнание на самите всички нас.

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Бавното умиране на нашата демократична и реформистка общност беше по-обидна от изборните резултати. Тя обиждаше биографичния код, който милиони българи, подкрепили реформите през 1990 и 1997-а, носеха в себе си.
  ________________
  ЩО Е ТОВА ДЕМОКРАЦИЯ ???
  За какви реформи се бореха демократите ?
  Либерализиране , либерализиране , либерализиране!
  НАТО , Европейски Съюз - ние вече сме част от всичко това и сме по-бедни от всякога !

  Свободата дойде само за чуждестранните интервенти които придобиха законна собственост на по-големия дял от промишлеността и вътрешния пазар и енергетиката .
  Българите живеят в ограничителните рестрикции наречени още "европейски изисквания" с 500 000 заличени фирми и 100 000 фалирали.

  Освен за узаконяването на гей браковете какво друго могат да ни донесат "демократите" ?
  Кои българи могат да са техен електорат?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#39:"convince"]През това последно десетилетие се изкова идеята, как да премине "ОБЩОДЪРЖАВНАТА", а всъщност частно управлявана от негодни първобитници стационарна и изцяло подчинена на извън икономически обосновки неконкурентноспособна българска икономика.[/quote]

  +++ Много добър коментар!Това се знае,но добре правите че го напомняте,за да парирете словоблудствата на разни интелектуалци.

 42. 42 Профил на dimchoa
  dimchoa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да слага шарените диоптри и да заминава при прасето. Мъжка метреса. Срам за семействот си.

 43. 43 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Любопитно

  Добра стратегия, особено ако Любен Дилов не е сред лидерите.

  Няма представителна физиономия просто.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 44. 44 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  [quote#28:"Присмехулник"]З тениса може и да не се разберем, но за това няма как да не се съглася. [/quote]

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK