IHS Global Insight: Ще има нестабилно правителство без пълен мандат

IHS Global Insight: Ще има нестабилно правителство без пълен мандат

© ReutersКакто се и очакваше, никой не спечели мнозинство, не е ясна и бъдещата коалиция. Формирането на коалиционен кабинет може да бъде трудно и продължително.


Крайните резултати в комбинация с историческите вражди между партиите водят към заключение, че всички опити за сглобяване на стабилно правителство лесно ще се провалят. Това увеличава шансовете за повтаряне на изборите по-късно през 2013г. или заедно с тези за Европейски парламент през май 2014г."


Този анализ с прогнози разпространи за клиентите си базираната в Лондон консултантска компания IHS Global Insight след парламентарните избори в България в неделя.
Като ги информира за неокончателните резултати, компанията посочва, че десетки партии извън сигурните 4 са останали извън парламента. "Това включва и България на гражданите на Меглена Кунева, която е с изненадващо слаб резултат предвид медийното и обществено внимание, на което се радваше." Авторите смятат, че 53% избирателна активност е по-висока от очакваното предвид масовото разочарование от политическия елит в страната, смятан за корумпиран и неефективен.


Преди да са известни окончателните официални резултати от IHS Global Insight виждат потенциал за минимално мнозинство на коалиция между БСП и ДПС и неспособност на ГЕРБ да сглоби коалиционно правителство заради враждата си тях и обещанието на "Атака" да не подкрепи експремиера Бойко Борисов.


ГЕРБ отиват в опозиция, освен ако Волен Сидеров не промени мнението си или поне не подкрепи парламентарно някаква по-ясно дефинирана програма за управление на тази партия, допълват от IHS Global Insight.


"По-вероятното БСП-ДПС правителство е на ръба на мнозинството от 121 места, но въпреки това има шанс да се задържи с подкрепа "на парче" от "Атака". Това означава изначално нестабилно правителство, което едва ли ще изкара пълния си мандат. При всички възможни правителствени конфигурации обаче и при зависимостта от подкрепата на две и повече партии, вероятно няма да може да се правят големи промени в политиката или фискалните действия.


Което и правителство да дойде на власт в България, рискът от политическа и обществена несигурност остава повишена, докато не се постигне подобряване на жизнените стандарти.


Въпреки неясните резултати от изборите, последните 3 месеца демонстрираха, че българската политическа система е съзряла достатъчно падането на правителство да е последвано от демократичен изборен процес, а не от хаотичен колапс на институциите", приключват с оптимистична нотка авторите от IHS Global Insight.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Референдума за Белене: Герб казаха, че са победили - вота показа друго.
  Парламентарни избори 2013: БСП казаха, че са победили - вота показа друго.

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4391 Неутрално

  Напълно логично е тази теза!Не вярвам,че при тази ситуация/при ,която всеки влачи към себе си чергата/ и да има стабилно правителство и парламента да изкара пълен мандат!

 3. 3 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 520 Неутрално

  На искаме коалиции! Особено между партии с абсолютно несъвместими политики, които видите ли щели да се обединят в името на добруването ни! Не, благодаря! Май вече сме ги видели какви ги вършат в името на благоденствието ни.

 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#3] от "gogo2011":

  И нови избори в сегашния момент ще покажат същия резултат. Само харчене на пари. Ако Серго има акъл да състави едно технократско правителство и ще сме му благодарни. Само Белене да не съживяват. И за това има лек, стачки, демонстрации, гражданско и т.н.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Страхливия и украинеца ще се ритат по кокалчетата.

  Наесен пускаме водата, та да се оттече вонята от "нежното цвете" на столетницата.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 6. 6 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#4] от "Синята шапчица":

  Ти май си червена шапчица а?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 7. 7 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 796 Любопитно

  [quote#4:"Синята шапчица"]Само Белене да не съживяват.[/quote]
  А резултата от референдума няма ли законова тежест?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Да променят изборните правила и да се саморазпуснат! Нови избори през юли.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 9. 9 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#7] от "jokataa":

  Мисля, че има, ама заставаме с гумените ботуши в гьола, докато кандисат, че няма пари и не ни е нужен

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 10. 10 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  [quote#8:"Майндърбайндър"]Нови избори през юли. [/quote]

  Нови милиони със същият резултат. Рано е. Трябва да погладуваме още една зима

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  [quote#6:"zuk_trombon"]Ти май си червена шапчица а?[/quote]

  Аргументирала съм се защо. Нови избори ще донесат същия резултат. Ти ще си промениш ли мнението за 1-2 месеца?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Те това си заслужаваме.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всъщност каквото и правителство – коалиционно или програмно – да бъде създадено, ако изобщо бъде създадено, проблемите, възвикнали още с началото на целенасочено провокираните през зимата протести, не само че няма да бъдат решени, но и ще се задълбочат. Но причина за това е не в общата война на всички против всички по върховете на политическия елит, а в увеличаващата се дистанция между народа и неговия елит за това, какво трябва да се прави, за да излезе държавата от многогодишната си криза.

  Защото за 23 – 24 години българският народ разбра, че основните принципи на глобализирания капитализъм, такива, като прословутата представителна демокрация, правовата държава, тоталния неограничен хуманизъм към кокошки, кучета, лумпени, мародери, престъпници, корумпирани и компрадирани политици, съдии и прокурори и забраната за държавен контрол над движението на капиталите, ценообразуването и качеството на стоките, водят на практика до това, че държавата а практика защитава не само правата, но и привилегиите на едрия бизнес, пренебрегвайки основните жизнени интереси на обикновените хора от народа. В резултат на което народът прогресивно обеднява и ие достигнал до границата на своето пауперизиране.

  Българският политически елит обаче не може или не иска да разбере същността на проблема. И в току–що отминалата предизборна кампания всички сили бяха хвърлени в създаването и разпространяването на компромати с неясни автори, които трябваше да покажат на народа, че ГЕРБ пренебрегва тези ценности. С цел народъэт да гласува БСП, която всъщност иска само да продаде интересите на държавата и на народа, като сключи неотменим договор за изграждане на Белене и да довърши ограбването на всички интересни терени в държавата чрез прословутите заменки тип „кон за кокошка".

  Но българският народ (обикновените хора от народа) не се интересува от лозунги и принципи, които му се представят като връх на човешката цивилизация, а на практика са манипулиращо средство за ограбване на народите от техните елити. И затова скандалите имаха непропорционално малък ефект върху изборните му нагласи. А тъй като точно ГЕРБ с някои свои управленчески действия показа, че това е единствената голяма българска партия, която би могла принципно да промени начина, по който се управлява държавата. В резултат на което малките така наречени „десни" партии останаха с прекалено малко избиратели.
  Следователно, дори ако БСП успее да наложи някакво стабилно правителстно, проблемът остава и кризата ще се задълбочава. Защото проблемът е в това, чслед 1996 година България се управлява по начин, който вече е стигнал до етапа, в който всяко управление от този вид води до задълбочаване на кризата.

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#10] от "Синята шапчица":


  [quote#10:"Синята шапчица"]Нови милиони със същият резултат[/quote]
  Не и ако се променят избирателните правила.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#14] от "Майндърбайндър":

  Кой ще ги промени? Новите мнозинства?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Защо не ? Ако има достатъчно силен натиск.
  До коментар [#15] от "Синята шапчица":

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 17. 17 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нацъкайте ми минуси , то и без това модераторите ме подстригват от към рейтинг всеки месец. Но друго искам да кажа . За пореден път се убедих че робското самосъзнание в Българина няма да се изкорени и след 5 века свобода . чатала на вратъ , кръста на гръб и съдба в ръцете на доказали се вече некадърници . Да са ни честити новите стари измекяри

 18. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1345 Гневно

  До коментар [#15] от "Синята шапчица":

  Ние сме един милион и останахме без представители в Парламента.Не съм съгласен моят глас да се прехвърля към капути,които не мога да гледам,а те да ми се хилят и да твърдят,че управляват от името на народа.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 19. 19 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 402 Разстроено

  До коментар [#17] от "Мартин Akakka":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ТАКА ИМ СЕ ПАДА И НА ПОЛИТИЦИТЕ И НА ТЕЗИ, КОИТО ГИ ИЗБРАХА. ПОЛИТИЦИТЕ НАЙ ПОСЛЕ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ЗА ТОВА, ЧЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ ЛЪГАХА И КРАДОХА НАРОДА, А НАРОДА СЕГА ЩЕ ПОНЕСЕ ПОРЕДНАТА ПОРЦИЯ ДИВОТИИ, ЗАЩО ИЗБРАХА ПАК ТЕЗИ, СРЕЩУ КОИТО ДО ОНЗИ ДЕН СТАЧКУВАХА.
  ИЗОБЩО ТАКАВА ПАРОДИЯ НИКЪДЕ ДРУГАДЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ОСВЕН ТУК В БЪЛГАРИЯ. НЕ ЗНАМ КАК ДА ОХАРАКТЕРИЗИРАМ ИЗБОРА НА НАРОДА - С КЪСА ПАМЕТ, С ПРОСТОТИЯ ИЛИ СЪС "СТОКХОЛМСКИЯ СИНДРОМ".
  НО КАКТО ИМА ЕДНА ПРИКАЗКА "ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВЛЯВАЩИТЕ".

 20. 20 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#18] от "Майндърбайндър":

  И аз не искам, ама има положения, временно без изход. Живота учи да си търпелив. Ще преживеем и това. Брой го за изпитание

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 21. 21 Профил на Караниев_Добруджа
  Караниев_Добруджа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  каквото и да стане,следващия вот на народа ще е Атака,хората ще размислят и ще разберат че това е правилния път за БГ.Атака се роди от нищото от самия български народ и в тези 8 години израсна и вече са силна партия,Атака вече не е само Волен Сидеров а 7,5 % от 41% активност на гласоподаватели.Атака досега не е била във властта и не е корумпирана,и има най-добрата програма която може да се направи в този сложен за БГ момент.Няма никакви забележки тази партия.Положението не е безнадеждно,имаме си партия Атака с реално изпълнима програма за БГ каузата,само трябва да се отърсим от набиваното ни през годините на прехода в главата че сме нисши хора с непълноценен вот.Не!това свърши,БГ мина най-трудното.Вижте програмата на Атака и разговаряйте с членовете на тази партия и ще видите че това неса хората атакуващи и нападащи друга суверенна държава,а всъщност са нормални и добри хора желаещи да живеят нормално,партията се казва Атака,но тя не атакува нищо.Като отвариш пакетче бисквити "Катеричка" отвътре да не би да изскача катеричка?!?!
  Да подкрепим партия Атака с нашия вот и да си направим нашата добра България!!!

 22. 22 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#11] от "Синята шапчица":

  Как не разбрахте че която "дясна" партия се заиграе с комунистите и отива на политическото гробище. Десните избиратели са търпеливи но не са глупави.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело
 24. 24 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "Синята шапчица":
  [quote#10:"Синята шапчица"]Нови милиони със същият резултат. Рано е. Трябва да погладуваме още една зима[/quote]
  Дам. Има нещо вярно. Пролетта - кой оцелял, оцелял. За момента, животът ни е поднесъл лимон. Поне лимонада да си направим...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 25. 25 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  [quote#24:"ПАВЛА - Sorrylol"]За момента, животът ни е поднесъл лимон. Поне лимонада да си направим... [/quote]
  ++++++така е.................

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  [quote#22:"zuk_trombon"]"дясна" партия се заиграе с комунистите[/quote]
  Кого упрекваш? ДСБ?
  Нещо май се опитваш да ми внушиш?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#12:"Нефертити"]Те това си заслужаваме[/quote]

  До следващите избори много читав народ ще поеме по белия свят. Чалгата ще продължава. Дано да не съм прав.

 28. 28 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1029 Весело

  Гузен негонен бяга.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 29. 29 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 755 Любопитно

  Всички ги е страх от зимата(Генерал Студ)!? Тайно ще се опитат да сложат на вахта Служебно Правителство!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 30. 30 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#17:"Мартин Akakka"]то и без това модераторите ме подстригват от към рейтинг всеки месец[/quote]

  Неделя срещу понеделник към 4 сутринта автоматично се намалява рейтинг на всички, имай го в предвид.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 31. 31 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#24:"ПАВЛА - Sorrylol"]Поне лимонада да си направим...[/quote]

  Аз съм за Мохито Интересни времена ни очакват, според мен лично Боко ще вземе мандата, няма да успее да състави правителство, мандатоносители ще станат червените, ще си спретнат една коалицийка с дпс и атака и зимата герб ще се опитат по стар комунистически почин да организират "спонтанни" протести. Хората ще са гладни и вероятно ще се вържат на гербавите. Замислям се за бъдещето и не очаквам нищо добро. А бя оптимист едно време... Цирка е пълен.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 32. 32 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Голям анализ, големи "изводи"! То от просто по-просто - очаква ни шумна и миризлива чалга. А да е било друго в България в последните 67години????? Руският модел на пияния мързелив мужик ни лепна идеално. Каква ти Европа, какви пет лева?! Ние сме един стопяващ се ( това е добрата новина) народ с мнозинство от прости, неграмотни, но алчни, егоистични и много, ама много злобни и завистливи човеци.

 33. 33 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  БСП тепърва има да плащат сметката за това че направиха такава черна и истерична кампания. Към всичките им злини и кражби сега се добави и това че ограбиха народа от право на предизборна кампания и право на нормален спокоен вот. Може би само фалшифицираните от Георги Димитров избори надминават по престъпност това което направиха през последните 3 месеца. Каквото са посяли обаче това ще жънат. Влизането на Атака и невлизането на Кунева им обърка жестоко сметките. Сега имат два горещи картофа в ръцете си - ДПС и Атака. Какво ще правят те си знаят, само че този път беровското им хитруване няма да мине. ГЕРБ ще минат по-силни през това предизвикателство, а БСП тепърва има да се разпадат. Не случайно лицата на хората от станишевата шайка бяха толкова угрижени.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#13] от "glog":

  ++++++++

  Положителното е, че въпреки невероятната по мащабите си манипулативна кампания стигаща до истерия сравнително малка част от избирателите се повлияха от нея.

  Авторите на тази кампания тепърва ще берат горчивите и плодове. Защото първо, с времето истината ще излезе наяве и второ, ясно ще се види че са некадърни да управляват и то в условията на криза. Да управляваш при криза износва и то много. Направо учудващо е че въпреки това ГЕРБ все пак запази първото си място.

  Гарантирано е, че в следващият парламент БСП /вероятно и ДПС/ ще са в опозиция. Дали ще е след 1 или 2 години ще видим, но в никакъв случай няма да е след 4 години.

  Единственото което ме притеснява е, да не успеят да засилят надолу страната по гръцкият сценарий. Валутният борд и Белене, това са двата основни индикатора които трябва да се следят с ИЗКЛЮЧИТЕЛНО внимание.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#8:"Майндърбайндър"]Да променят изборните правила и да се саморазпуснат![/quote]
  И ти вярваш че тези срещу които толкова яростно протестираш ще ти направят свестни изборни правила?

  Сценарият 1989-2 серия вече се готви. Ново ВНС, множество партийки каращи се и сдобряващи се помежду си с напълно неизвестни и недоказали с нищо себе си лидери... това не ти ли напомня 1989г?

  Това ти си пъха в главата вече 6 месеца -1989г серия втора. Златните години за тези които ограбиха България. Само хора които нямат историческа памет могат да се връзват на това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1296 Разстроено

  До коментар [#20] от "Синята шапчица":
  Живота учи да си търпелив. Ще преживеем и това. Брой го за изпитание "

  -Не ми остава много живот,обаче,за да продължавам да съм търпелив.Много станаха изпитанията,които се налагаше да изтърпявам и само да преживявам не беше моята цел на пребиваването ми в живота.Искам го пълноценен и имам право на това.ГЕРБ,Атака са доказали,че няма да ми го позволят.Не мога да повярвам,че имат избиратели-мазохисти.Не им прощавам,че ми отреждат такова НЕбъдеще.Бсп също не е мой избор,ако някои се опитат да ме определят като дърт комуняга.Крайно съм обиден и на модераторите на Дневник,които ме наказват редовно и гадното е-без обяснение.
  Къде е свободата на словото,плурализма.Бях с впечатление,че Дневник е с такава кауза.Е,разочарован съм.

 37. 37 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#36] от "dedo pepo":

  Дедо, зад теб съм. Само кажи какво да правим

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 38. 38 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 614 Разстроено

  "политическия елит в страната, смятан за корумпиран и неефективен"

  Това се превежда като "няма да видим много нови инвестиции в близките 1-2 години".

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 39. 39 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 614 Разстроено

  "рискът от политическа и обществена несигурност остава повишена"

  Този РИСК се превежда по същия начин като малко или никакви нови инвестиции за 1-2 години занапред (виж по-горе).

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1641 Весело

  "коалиция между БСП и ДПС и неспособност на ГЕРБ да сглоби коалиционно правителство заради враждата си тях и обещанието на "Атака" да не подкрепи експремиера Бойко Борисов"

  Лидерът със звучно българско име Сьергьей предложи на Боко направо да връща мандата. Много мъжкарска постъпка! Какво би се получило обаче, ако ГЕРБ + Атака >120 депутати? Току виж Бъ решил заедно с Болния Сиктеров да заформя програмно правителство...

  Основният кяр при такова правителство(нека си спомним кабинета Беров е, че можеш да отидеш на избори, когато най-много ти отърва, сътветно е най-кофти на опонентите ти. Това хич не е за подценяване, при положение че в следващите години се очертава много често да ходим на избори. Очертава се окопна война без ясна перспектива за обществото. Вярно е, че електората ще го отнесе, но какво пък - кредото на нашите депутати винаги е било "да го дух@т бедните"... От друга страна пък - те(бедните/електората и т.н.) сами си избраха този вариант негласувайки и когато пусканаха бюлетини за всякаква паплач от кол и вЪже - ей така, да видят какво ще стане!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK