Печатницата в Костинброд е предоставила поне три пъти на институции бюлетини от т.нар. технологичен брак (обобщение)

Печатницата в Костинброд е предоставила поне три пъти на институции бюлетини от т.нар. технологичен брак (обобщение)

© Анелия НиколоваВъпреки твърденията на собственика Йордан Бончев, че всички намерени бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд представляват технологичен брак, поне на три пъти от тях са взимани бюлетини, необходими за изборния процес. Част от бюлетините са употребени за гласуване в столичната община "Триадица" и в София-област, а друга са предоставени на Централната избирателна комисия (ЦИК) за мостри. 


Това обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференцията, в която държавното обвинение отчете работата си по време на предизборната кампания и в деня за гласуване - 12 май. 


Брифингът започна с изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че прокуратурата е действала напълно в духа на закона при проверката в Костинброд на 10 май, и изрази недоумение защо "една партия идентифицира себе си с този инцидент" и твърди, че действията на обвинителите са повлияли на изборния й резултат.
Думите му бяха пряк отговор на обвиненията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от събота, че прокуратурата е станала участник в предизборната надпревара, и на днешното интервю на лидера на партията Бойко Борисов, според когото скандалът с бюлетините е свалил с 5-6% подкрепата за формацията му и без него тя е щяла да спечели изборите. 


Пресконференцията започна с малко закъснение, но продължи два часа и освен обща информация за изборните нарушения (изнесена от зам.главния прокурор Ася Петрова) беше посветена на разследването за бюлетините, както и на изтеклите тази нощ до някои медии документи от проверката (двата сигнала на Мая Манолова, по които е образувана, писмените обяснения на собствениците, икономическия директор и главния технолог на печатницата в Костинброд, писмено становище на експерт по полиграфия, както и документи на прокуратурата за възлагане и започване на проверката). Те бяха придружени от писмо от представили се като "група достойни прокурори", в което се твърдеше, че "нищо в костинбродския случай не е вярно" и че скандалът е поръчка на бившия и бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски (всичко за съдържанието на писмото и документите - тук.)


Какво е установила проверката 


Борислав Сарафов изчете извадки от показанията на собственика на "Мултипринт" - общинският съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев, според когото не са допечатвани никакви бюлетини извън възложената от Министерския съвет бройка. Според събраната от експертната група, извършила огледа в печатницата (трима експерти от ДАНС и един от печатницата на БНБ), информация в друг склад имало "около 10 палета с бюлетини. Част от тях ненарязани и несгънати, друга част нарязани, сгънати и слепени в кочан". Той изрично уточни, че не са открити белязани бюлетини. 


От представените обяснения на икономическия директор на "Мултипринт" Георги Иванов, чието име Сарафов умишлено не назова, става известно, че първо са доставени 535 бюлетини в община "Триадица" в София (23-ти многомандатен избирателен район), още 2 хил. бюлетини за София-област (26-и МИР), както и по десет мостри от всяка бюлетина на ЦИК (общо 320 бюлетини - бел. ред.).


Главният прокурор Сотир Цацаров изрично се намеси в изказването на заместника си, като припомни, че "ако някъде има неизправни бюлетини, те трябва да се попълват от резерва в ЦИК, а те звънят за резерва от печатницата". Той направи това още след като беше цитиран първият случай, разказан от Иванов, с лошо залепени бюлетини в община "Триадица", за който му се обадили. По-късно главният прокурор обърна внимание и върху факта, че е странно, че за мостри на ЦИК също са предоставяни бюлетини от брака.


На Георги Иванов обикновено се е обаждал Иво Цонков, експерт от Министерски съвет, за да поръчва нужните допълнително бюлетини. От обясненията стана ясно, че не е поръчвано допълнително печатане, както и че такова не е извършвано. Сарафов уточни, че Цонков все още не е разпитван, но тепърва предстоят разпити и много работа по разследването.


Технологичен брак и(ли) надтираж


Прокурорите показаха снимки от складовото помещение, в което са съхранявани бюлетините. От кадрите става видно, че към палетите с бюлетини, за които се твърди, че са брак, има листи с надписи с имената на избирателни райони. На снимките се виждаха надписи: Хасково, Благоевград, Кърджали (на три от показаните палети), Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство (това са бюлетините за чужбина - бел. ред.), Варна. 


"Ако приемем, че това е брак, то трябва да приемем, че има брак, предвиден за всеки многомандатен избирателен район. Тези данни бяха смущаващи за нас и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от избирателния процес", коментира Сарафов. 


По-късно при отговарянето на журналистически въпроси Цацаров цитира изрично точка от писменото обяснение на експерта Божидар Василев, че в склада с т.нар. технологичен брак е имало "напълно годни бюлетини, представляващи надтираж по думите на г-н Бончев" (това обяснение е единият от документите, изтекли до медиите тази нощ). Главният прокурор коментира, че собственикът на печатницата първо е говорил за надтираж, а после е започнал да говори за технологичен брак и че това се случило след телефонни разговори, които е провел. Цацаров отказа да уточни с кого е говорил Йордан Бончев, защото това било следствена тайна.


Не беше изяснено обаче дали в склада е имало бюлетини за всички 32 избирателни района или само показаните на снимките. От цитираните от Сарафов, показания на икономическия директор Георги Иванов става ясно, че за всеки район обаче е имало поне по 10 бюлетини, защото са били взети от там да бъдат предоставени за мостри на ЦИК (както е описано и в текста по-нагоре).


Сарафов, а по-късно и Цацаров, обърнаха внимание, че другото, което са установили е, че складът с т.нар. технологичен брак е бил незаключен, "липсвал е заключващ механизъм" - патрона на бравата, което беше подчертано и от главния прокурор. Такава бележка за риска от "неоторизиран достъп" има и в писменото заключение на експерта Василев.


Разлики в броя бюлетини и палети


След дългата пресконференция на прокурорите, в крайна сметка останаха разлики в броя бюлетини и палети, за които се говори, че са открити в склада с т.нар. технологичен брак.


В официалното съобщение на прокуратурата от събота пишеше за открити "над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини" и се уточняваше, че "общо 10 палета" са под охрана.


Днес беше съобщено, че собственикът на "Мултипринт" е говорил за около 370 000 бюлетини, като стана ясно, че сред тях има годни за използване, но не и колко точно. (Това се разминава с обясненията на Бончев пред някои медии от събота, в който той изчислявайки, че бракът е около 2% говореше за 165 000 бюлетини). От писмените обяснения, изтекли до медиите, няма яснота за бройка бюлетини (извън официално поръчваните и че в един палет се събират 35 000 броя според Бончев).


Към края на пресконференцията, Сарафов спомена за 22 палета общо количество бюлетини (от други обяснения е ясно, че има 4 палета брак от печата, които са на листи, а не на отрязани бюлетини).


Така, че и тези факти ще чакат изясняване тепърва.


Под лупа, или още детайли от проверката


Прокурорите съобщиха също така, че вчера вече всички бюлетини, които от 10 май насам бяха под охрана в "Мултипринт", са били извозени в прокуратурата и ще бъде направен детайлен преглед на всяка една от тях.


На журналистически въпрос, че наблюдаващият прокурор е бил "откомандирован" (т.е. вече не отговаря за това производство), Цацаров потвърди, че това е така и че го е направил, защото Ангел Попколев се и тръгнал от мястото на проверката около 20 часа или малко по-късно, докато следователите са работили до 5:20 часа сутринта на 11 май. Главният прокурор каза, че по неговите разбирания това е недопустимо и той трябва да е на място до края.


На пресконференцията от думите на Роман Василев стана ясно също, че е имало и трети сигнал, постъпил на 10 май, който бил свързан с транспортна фирма, оторизирана за превозване на бюлетини. Той също бил подаден от БСП, като Василев каза, че е от юристконсулта на партията (на тази позиция е Аглика Виденова, но име не беше съобщено - бел.ред.). Ставало въпрос за автомобили, но те според прокурорите не били използвани, заради изтичането на информация в медиите.


Транспортните средства, не се намирали на територията на Костинброд в момента, когато сигналът е бил подаден, поясни Сотир Цацаров. "Били са по някакъв начин предназначени за транспорт, включително и чрез преустройване на самите транспортни средства. Единствената възможност да се разкрие излизане навън е било поставянето под контрол. Но след като ефирът гръмна, ви е ясно, че всякакъв контрол е напълно безмислен", коментира той. След уточнения се разбра, че в подадения сигнал се е твърдяло, че колите са с двойно дъно.


От коментарите на Сотир Цацаров стана ясно и, че той лично е изненадан защо отпечатването на бюлетините се възлага на частна фирма, след като държавата би могла да използва напр. печатницата на БНБ. 


"Аз трудно мога да си представя, че в една държава, която отпечатва бюлетини, и която прави избори отпечатването на бюлетините се възлага на частна фирма и тази частна фирма й се дава правото сама да организира транспорта. Разбирате ли? Тук говорим за нормален, законен процес, не говорим за нарушение. Възлагаме ти отпечатването, възлагаме ти и превоза, ти си намери подизпълнител, който да ти извърши превоза. Извинявайте, но тази държава разполага с печатница на БНБ, тази държава разполага с достатъчно възможности да осъществи превозването до областните администрации, но тук вече е въпрос на конструиране на изборния кодекс", коментира той. 


Печатане преди договор 


От обясненията по време на пресконференцията стана ясно, че печатането на бюлетините е започнало (23 април) преди да бъде подписан договора между Министерски съвет и "Мултипринт" (27 април), като причината е била, че изчакването е можело да забави подготовката на изборния процес. 


Иначе главният прокурор уточни, че "не можем да говорим за вина на служебното правителство, а можем да говорим за евентуална отговорност на длъжностни лица от състава на МС или от състава на администрацията на МС. Лицето от администрацията на МС, което е сключвало договора след проведената обществена поръчка е главният секретар на МС".


Цацаров уточни, че Росен Желязков е бил разпитван два пъти като свидетел, но че единственото, което е установено, че "по отношение на отпечатване на бюлетините, както и на съхраняването не е бил упражнен абсолютно никакъв контрол от страна на възложителя". Дали и какъв е трябвало да има ще се установява тепърва.


Прокуратурата очаква от МВР информация кой, как и дали е охранявал процеса на печатане и подготовка на бюлетините и охраната на печатницата.


Иззети са били и записите от камерите в печатницата (общо 82). Цацаров уточни и, че няма матрица за бюлетините, а има диск, защото машината е компютъризирана и също ще се проверява.


Следствени действия в ефир


Поради големия интерес пресконференцията беше предавана на живо от телевизии и радиостанции. Прокурорите обявиха, че за пръв път ще извършат процесуално-следствени действия пред медиите, тъй като случаят изисква извънредна прозрачност. След това Сотир Цацаров и заместниците му напуснаха масата с микрофони, за да отстъпят местата на свои колеги, които да извършат оглед на веществени доказателства. След излъчването на две поемни лица измежду репортерите на пресконференцията прокурорите демонстративно разпечатаха и описаха плик с бюлетини, част от иззетите от Костинброд.


За да са сигурни всички, че измама няма, изпълняващият длъжността ръкводител на СГП Роман Василев, неколкократно показа пред камерите, че пликовете са запечатани. В същото време беше изготвян протокол за оглед на веществени доказателства. Пред присъстващите бюлетините бяха изваждани и показвани, в какво състояние се намират. След като Роман Василев демонстрира дългите близо метър бюлетини, предназначени за София и Кърджали, се разбра, че те нямат дефекти и не са белязани.


Нашата игра: да си вършим работата


"Ако играта ще е такава, а тя явно ще е такава (визирайки и изтеклите документи - бел.ред.), ние ще играем с истината. Това е положението и това го показахме. Нямахме друг избор. Да, направихме оглед пред журналисти, да, направихме го по начин, който да, спазихме процесуалния закон. Не си мислете, че това е нещо толкова режисирано, че ни достави удоволствие да правим всичко това", коментира действията на прокуратурата Сотир Цацаров, когато за пореден път трябваше да отговори за изтичането на информация в деня за размисъл и влянието на институцията върху изборите.


Документи от проверката в Костинброд не са изтекли от прокуратурата - повече четете тук.
Цацаров е уведомил президента за операцията в печатницата веднага на 10 май - четете тук.
За реакцията на бившия премиер Бойко Борисов в отворено писмо - в този материал.
Обясненията на подалата сигналите Мая Манолова от БСП - тук.
Какво пише в изтеклите документи и писмото на "група достойни прокурори" - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK