Външното министерство за опашките в чужбина: Броят на избирателните секции зависи от заявленията

Опашката в Берлин

© Радина Колева

Опашката в БерлинОгромни опашки, чакане по три-четири часа, а в някои случаи дори повече, и отказали се български граждани да упражнят правото си на глас по време на парламентарния вот на 12 май. Такава беше картината на изборния ден пред българските посолства в някои от европейските столици, като ситуацията беше най-драматична в Лондон. В редакцията на "Дневник" получихме редица сигнали и снимки, които публикувахме, и в част от които се настояваше за отговор от българските институции и най-вече от Министерството на външните работи.


На отправеното запиване за дългите опашки и начина на протичане на изборите в чужбина получихме отговор от говорителя на външното министерство Димитър Япраков, който каза, че министерството и отделните посолства нямат законовата възможност да откриват избирателни секции в чужбина по своя преценка и на това се дължат част от възникналите проблеми.


"Избирателните секции се образуват на база подадените заявления, а не на база броя на гласувалите на предишните избори или на очаквания за броя на гражданите, които биха упражнили правото си на глас. Законът не дава никакви правомощия на посолството да разкрива или не избирателни секции по свое усмотрение", подчерта той.
"Бих искал да припомня, че през 2009 г. Конституционният съд на Република България касира 18 000 гласа, подадени в чужбина, именно по причина, че избирателните секции, в които са били подадени тези гласове, са незаконосъобразно образувани", отбеляза говорителят.


Япраков припомни частта от Избирателния кодекс за секциите в чужбина, според която: "Когато броят на избирателите, заявили желанието си да гласуват по чл. 74, ал. 4, е повече от 1000, се образува нова избирателна секция" (чл. 75, Раздел II). Броят на секциите се определя от ЦИК именно на базата на подадените заявления за гласуване.


В Лондон например подадените заявления за гласуване са били 1828, които са достатъчни за образуването на две секции, каквото е било и решението на ЦИК.


Пред посолството в Лондон

© Василена Доткова

Пред посолството в Лондон


Конкретно за организацията на изборния ден в британската столица говорителят на Външно увери, че дипломатите и екипът в посолството са направили "всичко възможно според ситуацията и възможностите на помещенията да осигурят възможно най-бързото гласуване, като в секцията в посолството бяха поставени 4 кабини за гласуване".


"Що се отнася до образуването на опашките пред секцията, това бе отговорност на секционната избирателна комисия, която включваше членове, излъчени от партиите и от българската диаспора в Лондон", подчерта Япраков, който благодари на всички граждани за тяхното търпение, толерантност и разбиране.


Горещи избори в Лондон... под дъжда


По данни от българското посолство в Лондон в 11-те избирателни секции в цяла Великобритания са гласували общо 5825 души. От тях 3942, или почти 70%, са гласували в двете секции в столицата, а останалите малко над 30% от гласовете са разпръснати в 9 секции из страната.


В секцията в посолството, където някои от чакащите прекараха на опашката по 3-4 часа, са подадени общо 2072 гласа. В същото време гласовете от Абърдийн са 194, от Колчестър 124, а в Норич дори не са се явили всички податели на предварителни заявления за гласуване в населеното място. По закон за разкриването на секция в града са необходими минимум 100 такива заявления, докато гласувалите са едва 98.


Външното министерство за опашките в чужбина: Броят на избирателните секции зависи от заявленията

© Василена Доткова


Тази година избирателните секции в Лондон бяха само две, въпреки че и на изборите през 2009 г., когато секциите бяха четири, пред тях се образуваха големи опашки. Причината за намаляването на броя им е и промяна в тълкуванието на ЦИК за това кое представлява отделно населено място.


Докато през 2009 г. тя е приела районните лондонски общини Хеърингей и Баркинг за отделни населени места и за разкриването на секции в тях е било достатъчно подаването на 100 заявления от желаещи да гласуват, тази година ЦИК е преценила, че всички малки общини, попадащи в административната област на голям Лондон (Greater London), следва да се третират като част от същото населено място.


Според Изборния кодекс за разкриването на допълнителна секция в населено място, където вече има такава, е необходимо да бъдат подадени над 1000 заявления за гласуване.


Допълнителни затруднения при гласуването е създало попълването на декларации на място от хора, които не са били подали заявления предварително или са го направили, но за секции в други райони. В Лондон такива декларации са попълнили около 1700 човека, научи "Дневник".


Голямата концентрация на български граждани в Лондон не е била отчетена от ЦИК и при разпределянето на бюлетините за отделните секции - всички са получили еднакъв брой бюлетини въпреки очаквания наплив от гласоподаватели в столицата на базата на данните от предходните избори.


Така в хода на изборния ден секцията в посолството е изчерпала бюлетините си и се е наложило да бъдат докарани още от други секции извън Лондон, съобщи пресаташето на посолството Цветин Спасов, като увери, че това не е причинило допълнително забавяне на процеса на гласуване. "Дневник" получи потвърждение и от министерството в София, че секцията в Лондон е реагирала превантивно и допълнителните бюлетини са дошли, преди първоначално подготвените да бъдат изчерпани.


Опашката в Северен Лондон

© Василена Доткова

Опашката в Северен Лондон

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK