Външното министерство за опашките в чужбина: Броят на избирателните секции зависи от заявленията

Опашката в Берлин

© Радина Колева

Опашката в БерлинОгромни опашки, чакане по три-четири часа, а в някои случаи дори повече, и отказали се български граждани да упражнят правото си на глас по време на парламентарния вот на 12 май. Такава беше картината на изборния ден пред българските посолства в някои от европейските столици, като ситуацията беше най-драматична в Лондон. В редакцията на "Дневник" получихме редица сигнали и снимки, които публикувахме, и в част от които се настояваше за отговор от българските институции и най-вече от Министерството на външните работи.


На отправеното запиване за дългите опашки и начина на протичане на изборите в чужбина получихме отговор от говорителя на външното министерство Димитър Япраков, който каза, че министерството и отделните посолства нямат законовата възможност да откриват избирателни секции в чужбина по своя преценка и на това се дължат част от възникналите проблеми.


"Избирателните секции се образуват на база подадените заявления, а не на база броя на гласувалите на предишните избори или на очаквания за броя на гражданите, които биха упражнили правото си на глас. Законът не дава никакви правомощия на посолството да разкрива или не избирателни секции по свое усмотрение", подчерта той.
"Бих искал да припомня, че през 2009 г. Конституционният съд на Република България касира 18 000 гласа, подадени в чужбина, именно по причина, че избирателните секции, в които са били подадени тези гласове, са незаконосъобразно образувани", отбеляза говорителят.


Япраков припомни частта от Избирателния кодекс за секциите в чужбина, според която: "Когато броят на избирателите, заявили желанието си да гласуват по чл. 74, ал. 4, е повече от 1000, се образува нова избирателна секция" (чл. 75, Раздел II). Броят на секциите се определя от ЦИК именно на базата на подадените заявления за гласуване.


В Лондон например подадените заявления за гласуване са били 1828, които са достатъчни за образуването на две секции, каквото е било и решението на ЦИК.


Пред посолството в Лондон

© Василена Доткова

Пред посолството в Лондон


Конкретно за организацията на изборния ден в британската столица говорителят на Външно увери, че дипломатите и екипът в посолството са направили "всичко възможно според ситуацията и възможностите на помещенията да осигурят възможно най-бързото гласуване, като в секцията в посолството бяха поставени 4 кабини за гласуване".


"Що се отнася до образуването на опашките пред секцията, това бе отговорност на секционната избирателна комисия, която включваше членове, излъчени от партиите и от българската диаспора в Лондон", подчерта Япраков, който благодари на всички граждани за тяхното търпение, толерантност и разбиране.


Горещи избори в Лондон... под дъжда


По данни от българското посолство в Лондон в 11-те избирателни секции в цяла Великобритания са гласували общо 5825 души. От тях 3942, или почти 70%, са гласували в двете секции в столицата, а останалите малко над 30% от гласовете са разпръснати в 9 секции из страната.


В секцията в посолството, където някои от чакащите прекараха на опашката по 3-4 часа, са подадени общо 2072 гласа. В същото време гласовете от Абърдийн са 194, от Колчестър 124, а в Норич дори не са се явили всички податели на предварителни заявления за гласуване в населеното място. По закон за разкриването на секция в града са необходими минимум 100 такива заявления, докато гласувалите са едва 98.


Външното министерство за опашките в чужбина: Броят на избирателните секции зависи от заявленията

© Василена Доткова


Тази година избирателните секции в Лондон бяха само две, въпреки че и на изборите през 2009 г., когато секциите бяха четири, пред тях се образуваха големи опашки. Причината за намаляването на броя им е и промяна в тълкуванието на ЦИК за това кое представлява отделно населено място.


Докато през 2009 г. тя е приела районните лондонски общини Хеърингей и Баркинг за отделни населени места и за разкриването на секции в тях е било достатъчно подаването на 100 заявления от желаещи да гласуват, тази година ЦИК е преценила, че всички малки общини, попадащи в административната област на голям Лондон (Greater London), следва да се третират като част от същото населено място.


Според Изборния кодекс за разкриването на допълнителна секция в населено място, където вече има такава, е необходимо да бъдат подадени над 1000 заявления за гласуване.


Допълнителни затруднения при гласуването е създало попълването на декларации на място от хора, които не са били подали заявления предварително или са го направили, но за секции в други райони. В Лондон такива декларации са попълнили около 1700 човека, научи "Дневник".


Голямата концентрация на български граждани в Лондон не е била отчетена от ЦИК и при разпределянето на бюлетините за отделните секции - всички са получили еднакъв брой бюлетини въпреки очаквания наплив от гласоподаватели в столицата на базата на данните от предходните избори.


Така в хода на изборния ден секцията в посолството е изчерпала бюлетините си и се е наложило да бъдат докарани още от други секции извън Лондон, съобщи пресаташето на посолството Цветин Спасов, като увери, че това не е причинило допълнително забавяне на процеса на гласуване. "Дневник" получи потвърждение и от министерството в София, че секцията в Лондон е реагирала превантивно и допълнителните бюлетини са дошли, преди първоначално подготвените да бъдат изчерпани.


Опашката в Северен Лондон

© Василена Доткова

Опашката в Северен Лондон

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 466 Гневно

  Опитах се да подам такова заявление по нета до ЦИК и МВНР, но не се получи. Проблемът е, че се изискват една база лични данни, която се сравнява с данните на лицето в администрацията. Пробвах се 20 пъти да си напиша всичко правилно, ама не го прие.
  В случая се изискват страшно много данни. Ако си откривате фирма или теглите 1 милион от банката, ще го направите с половината данни. Ядосах се и отбелязах, че българската администрация е създадена да мъчи своите граждани, вместо да им служи и помага. Ужас!

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 2. 2 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 820 Весело

  Интересна тенденция се наблюдава у българина... когато си е у дома и има всички удобства да гласува, не го прави... но отиде ли в чужбина се реди по 2-3 часа на опашки за да пусне бюлетина

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Трябва да се приеме избирателен закон като в Англия: Неживелите повече от 2г. в страната губят право на глас!

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#2] от "ilinko":

  Това е лъжлива картина, защото не всеки от българите в чужбина ходи да гласува... избирателната активност е дори още по-ниска от в страната... освен висене се изисква и пътуване на стотици километри до друг град, лутане, паркиране, бензин.... и повечето хора се отказват, както и много други които например не знаят, че има избори защото са налазени от местните проблеми с ваденето на насъщния...

 5. 5 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 466 Неутрално

  при условие , че извън България живеят 1 млн. български граждани и ако ако законът за гласуване би ги насърчил и олелеснил да гласуват то резултатът от изборите ще ше да е коренно различен .

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 6. 6 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#3:"SSmart"]Трябва да се приеме избирателен закон като в Англия: Неживелите повече от 2г. в страната губят право на глас! [/quote]


  Аз като съм студент тук и се връщам в БГ по 2 месеца средно в годината, какъв съм? Живял или неживял?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 7. 7 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#6:"puhpuhan4o"]Аз като съм студент тук [/quote]

  Под "тук" разбирайте Англия, да доуточня.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 8. 8 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#1:"Dreamer69"]Ядосах се и отбелязах, че българската администрация е създадена да мъчи своите граждани, вместо да им служи и помага. Ужас![/quote]

  Така е, но това не е оправдание за това да не се регистираш. На мен също ми създаваха проблеми, но накрая успях и на тези избори така и на президентските преди 2 години.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 9. 9 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кога ще въведете електронното гласуване? В кой век живеете?

  Fortuna favet fortibus.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#4:"Ф.Нинов"]не всеки от българите в чужбина ходи да гласува[/quote]

  Така е, аз писах за тези, които се редят на опашките по два часа. Интересно е да се разбере, колко от тях гласуват на избори, като са си в България

  Освен това съм сложил и весело настроение, така, че коментарът ми е по-скоро закачка

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  [quote#9:"Ламбо"]Кога ще въведете електронното гласуване? В кой век живеете?[/quote]За какво ти е ? Училището е на 100 метра и опашки няма. Те се оправиха с ръчното гласуване, а ако има и електронно ... какви ли скандали ще има? Нямаме си вяра!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 524 Неутрално

  липсата на самокритичност и никога непризнаване на вина е основание за всеки психиатър да обяви един човек в недобро психично състояние.българската държава никога за нищо не е виновна.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 14. 14 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#10] от "kirsner":


  До коментар [#6] от "puhpuhan4o":

  Има такъв закон, но май е за 15 години. Ако някой не е живял 15 години на острова губи правото си на глас. Има някаква логика и всички знаем защо би бил полезен за България.
  Но 2 години е абсурдно.

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSmart":
  "Трябва да се приеме избирателен закон като в Англия: Неживелите повече от 2г. в страната губят право на глас!"

  Срока е 15 години.

 16. 16 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ф.Нинов":

  в Чикаго и Дес Плейнс гласувахме около 1100 души от около 60000 българи живеещи в околността... някои смятат че броят е 100000 неофициално.

  висока избирателна активност?


 17. 17 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#1:"Dreamer69"]Проблемът е, че се изискват една база лични данни,[/quote]
  ей те затва маса народ не подаде. за чий са им местен адрес и телефон? сорка, параноик съм, на бг власти подобни данни недавам.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 18. 18 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#2] от "ilinko":

  Не е вярно. Виена: 2009 - 24% избирателна активност, 2013 - 18%. Не е като да са се претрепали хората да гласуват.

 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSmart":

  манипулация, 15 години е. Защо дезинформираш?

 20. 20 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#11:"ilinko"]за тези, които се редят на опашките по два часа. Интересно е да се разбере, колко от тях гласуват на избори, като са си в България [/quote]
  Предполагам че и в България са от гласуващите, щом го правят и в чужбина.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 21. 21 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dreamer69":

  НЕ Е само това причината за опашките. Организацията беше много слаба, като накараха повечето регистрирани да се пререгистрират - гениално.

  Искат да ми кажат, че външно няма приблизителна идея на базата на стари и сегашни данни колко хора живеят в и около Лондон и да се организират малко по-добре? Дори с 2 секции с малко повече обслужващи и кабинки и по-добра организация, това можеше да стане за половината време!

 22. 22 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#17:"beatles"]ей те затва маса народ не подаде. за чий са им местен адрес и телефон? сорка, параноик съм, на бг власти подобни данни недавам..... [/quote]

  Местен адрес се попълва и в декларацията в избирателната секция, т.е. без лични данни не става. Ако си параноик, попълни измислен адрес. Никой никога няма да го провери. Но ти избираш вместо това изобщо да не гласуваш. Странно решение предвид това, че по-малко истински гласове означава повече тежест за купените.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#22:"kykyyy"] Но ти избираш вместо това изобщо да не гласуваш. [/quote]
  не съм казал, че не съм гласувал........

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 25. 25 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#12] от "t' Ankus":

  В чужбина български училища няма явно. И е интересно че вярваш на собствениците на печатници, които явно са членове на политически партии, вярваш на някакви хора дето разнасят чували с попълнени вече бюлетини още преди изборите, но не вярваш на компютрите и мрежите, по които всеки ден се прехвърлят трилиони долари, и които пазят военните тайни на САЩ, Русия, Китай, Франция и т.н... добре де, на русия може да са още на ролки за телекс, микрофилм и хартия, там са традиционалисти.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 26. 26 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Трябва да се въведе американската система за гласуване - инициативата за участие в изборите е на избирателя, тоест избирателят подава заявление до общината, в която живее, че иска да гласува, като може да посочи дали иска да гласува на място или по пощата. Много хора избират да гласуват по пощата, защото е по-удобно и не се губи време. Американците в чужбина гласуват само по пощата, като не се разиграват циркове по посолства и т.н. Друг е въпросът, обаче, дали българската администрация е узряла за такова провеждане на изборите. Съдейки по партенките и компроматите от последните избори - съмнявам се...

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 27. 27 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мюнхен: два часа висене на студ 10 градуса, силен дъжд и вятър и никой не видях да се откаже.

  Проблемът обаче са хора, които живеят в други градове сред които 99% нямат време, а някои и възможност да бият път само за да гласуват.

  Ако се позволи онлайн гласуване като част от електронните услуги ще може да има коренно различен пейзаж в парламента и нормално управление.

  В чужбина има потенциал да гласуват повече хора от целия електерат на БСП и ДПС взет заедно, само дето извън Турция за тях няма да гласува никой.

 28. 28 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#15] от "dissident":


  До коментар [#19] от "ungeheuer":

  Така е! Моя грешка!

 29. 29 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  @Kirsner - чули-недочучили ама и закони цитират. Няма да може да го покаже закона, защото според британските закони трябва да си 15 години извън страната, за да загубиш правото си на глас. Две години е абсурдно. Аз от 12 години не живея в България и не гласувам така или иначе, но наистина ми е много интересно когато разни псевдонационалисти и атакисти все предлагат разни такива абсурдни идеи за ограничаване на правата на българите в чужбина. Нека мечтаят. А, иначе организацията и работата на българските институции в чужбина (посолства и консулства) е толкова ефективна, колкото и в България.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#28] от "SSmart":

  Не си много в грешка. Преди години срока бе много кратък, но след като влязоха в ЕС, оттам ги натиснаха и сега срока е доста дълъг. Дори ЕС искаха да няма никакъв срок, но се съгласиха все пак да има ограничение.

  Аз съм на мнение че 15г е много дълъг срок. Дете напуснало страната 15 годишно, ще може да гласува над 10 години в чужбина въпреки че няма да има никаква представа от страната.
  Разумен срок би бил около 5 години.

 31. 31 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#29] от "andreas_hofer":
  Чул , недочул има такъв закон!Вие се хващате за двете години , които написах и беше грешка защото срокът е 15г.! По-важното е ,че имат такъв закон и го прилагат! А знам за него защото миналата седмица англичанин, който отдавна живее в Италия загуби делото срещу кралството , защото искаше да има право да гласува!

 32. 32 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Трябва да им се отнеме правото на глас! Традиционно българите в чужбина гласуват крайно некомпетентно и вредно, за по-голямото зло - значи ние с протести сваляме ГЕРБ, а те пак гласуват за тях. Те гласуваха и за Гоце, за мадридския измамник. Живеят в собствен свят, теоретично и далеч от реалностите и се бъркат, където не разбират, затова трябва да им се отнеме правото на глас! А покрай тях и турците няма да гласуват в Турция, което ще е много полезно!

 33. 33 Профил на mimikriq
  mimikriq
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Явно организацията в Лондон е била слаба, защото в Брюксел за регистрираните предварително отнемаше не повече от 20 мин. да се гласува. Нерегистрираните чакаха малко повече, но да са били граждански активни и да са си подали молбата предварително....Не е чак толкова сложно.
  А иначе далеч съм от мисълта, че само с гласове от чужбина ГЕРБ са стигнали 30%. Това си е простият народ в България, който продължава да си чете жълти ежедневници като 'Телеграф' и 'България днес' и да си изпростява на чалга....Не че такива левенти няма и по различните европейски столици....Ситуацията е плачевна.

 34. 34 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 524 Гневно

  Цифрите са взети от текста:

  1828 - предварително подадените заявления за гласуване
  1700 - са декларации попълнили декларации на място
  2072 - гласували в секцията в посолството

  Простата сметка показва, че много голяма част от хората дошли да гласуват са се отказали.
  Дори и тези, които предварително са подадените заявления за гласуване също.

  Организация - нула. Комуникация - нула.

  Лондончани и туристи се спират, гледат в почуда и не могат да разберат, за какво се редят тези хора на такива безумни опашки в почивния ден.

  Всички видяха и разбраха какво значи "българска работа"

  http://bit.ly/10yXqOq

  Написах оплакване до Външното министерство на техния адрес за контакти (http://www.mfa.bg/bg/contacts), но никой не благоволи да ми отговори до сега.
  Срам и позор.

 35. 35 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЛОНДОН 12/05/13

  "Дошлите в девет чакат средно 3 часа. Тези в 10 - 4ри часа. Тези в 11- 5 часа.

  Степента на патриотично търпение е уникална. Безумието на БГ институциите- още по-уникално.

  Оправданието ще е, че много хора не са се регистрирали предварително.

  Но има хиляди предварително регистрирали се. Опашката върви с метър на час.

  Всеки път има оправдание; включително за отказани секции след 2000 подписа.

  Хората идват, редят се или се отказват; много от тях - завинаги.

  Патриотичния глас на българите в ЕС явно е нежелан.

  Прости, Майко България."

  http://news.ibox.bg/news/id_2022696379

 36. 36 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Марин Райков, който е едновременно и министър на външните работи е пряко отговорен за престъпление срещу ограничаването на активното изборно право. Обещавам ви, че това ще влезе в доклада на ОССЕ. Той като дипломат, трябва да знае какво означава това.

 37. 37 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#35:"pagan"]Патриотичния глас на българите в ЕС явно е нежелан.
  [/quote]

  За разлика от гласа на хората с Българско гражданство на юг от нас.Чета ,че се налагало да попълвате декларации и заявления по-сложни от кандидатстване за банков кредит,и сте чакали по няколко часа да гласувате.Поклон!Но ми е любопитно как гласувалите в Турция са попълнили всички документи (като повечето не могат да четат и пишат на български),и колко време са чакали да гласуват?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 38. 38 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2608 Весело

  [quote#26:"trippleseven"]Трябва да се въведе американската система за гласуване - инициативата за участие в изборите е на избирателя, тоест избирателят подава заявление до общината, в която живее, че иска да гласува, като може да посочи дали иска да гласува на място или по пощата.[/quote]
  Така ама да споменем че ти загрява телефона преди избори за агитация преди да гласуваш защото там предварително можеш да заявиш за коя партия принадлежиш. Това понякога е необходимо за да можеш да гласуваш на вътрешни избори за някой кандидат, като винаги можеш да си смениш принадлежността а и тя не те задължава да гласуваш за някого ама пък както казах накъсват ти телефона, така че е хубаво да имаш caller id.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 39. 39 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 492 Гневно

  Защо говорят глупости от ЦИК???

  Те не бяха готови и за половината от тези 1828 за които пишат. Опашка от 300 души чакаха 5 часа за да гласуват при дъждовно време... от 16,:00 часа следобед до 21:00 за 300 души при това в сградата на посолството. Имаше точно 6-7 души, които отговаряха за изборния процес.
  Те не просто не бяха готови, а изглеждаше, че досега не са провеждали избори!

  #СъдебнаРеформа ‬
 40. 40 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е, как да си подам заявление, при положение, че колкото пъти се опитам да си го изтегля от нета, толкова пъти сайтът им блокира?!

 41. 41 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#31] от "SSmart":
  Ти си олицетворение на израза "кон с капаци". Мярката, която предлагаш ще помогне хипотетично за един проблем, но ще създаде много повече.

  https://www.favtool.com
 42. 42 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#41] от "Jindo":

  "Кон с капаци" е комплимент!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK