Най-лекият мандат в Народното събрание - 474 гласа, най-тежкият - над 17 хил. гласа

Най-лекият мандат в Народното събрание - 474 гласа, най-тежкият - над 17 хил. гласа

© Георги КожухаровБСП е единствената политическа сила, която повишава подкрепата си на предсрочните избори спрямо вота през 2009 г. За левицата са пуснали бюлетина 942 541 души, или със 194 427 повече от 2009 г., показват окончателните резултати, обявени вчера от Централната избирателна комисия.


Социалистите успяха да си върнат надмощието в 11 области, но заради близките резултати с ГЕРБ в осем от тях двете формации имат равен брой депутати - Велико Търново (3), Враца (2), Ловеч (2), Монтана (2), Перник (2), Смолян (1), Стара Загора (4) и Ямбол (2). БСП е първа по брой депутати във Видин (2), Кюстендил (2) и Плевен (4).


Социалистите останаха ощетени в Смолян и там вместо да вземат две депутатски места, четирите партии получиха по едно. Депутатското място оттам е и "най-тежкото" в този парламент - 17 638 гласа. Забележителен пробив имат в столицата, където по принцип гласуват повече десни избиратели. Сега заради малкото партии, които успяха да минат 4-процентната бариера, и увеличаването с 8 на мандатите общо за София левицата успя да вкара 15 депутати със 163 235 гласа - двойно повече от 2009 г.
ГЕРБ е загубила над половин милион поддръжници - за нея сега са гласували 1 081 605 души, докато на вота през 2009 г. е имала 1 678 583 бюлетини. Бившата управляваща партия запазва позициите си в 15 района, в това число и в столицата, но с много по-малко депутати. Любопитно е, че въпреки протестите във Варна срещу кмета на ГЕРБ, вече бивш, Кирил Йорданов ГЕРБ успя да постигне резултат, сравним с този в Бургас, където партията на Бойко Борисов е с традиционно силни позиции и кмет втори мандат.


ГЕРБ е първа по брой спечелени места в парламента в осем изборни района - Благоевград (5), Бургас (7), Варна (7), Габрово (2), Пловдив-град (6) и в трите софийски района (23-ти - 8, 24-ти - 6, 25-ти - 7). В останалите 7 области ГЕРБ е с повече гласове от БСП, но получават равен брой депутати - Добрич (2) Пазарджик (3), Пловдив-област (4), Русе (3), Сливен (2), София-област (3), Хасково (3).


Макар на пръв поглед ДПС да губи близо 200 хил. гласа, партията на Лютви Местан и Ахмед Доган е може би най-големият печеливш на тези избори. Заради малкото партии, минали 4-процентната бариера за влизане в парламента, и методиката, която прави разпределение на национално ниво и на самия избирателен район, ДПС успя да разшири географията си и е представена в 25 области. Така, без да очаква, ДПС вкара трима депутати от София - по един от трите района, проби във Видин, Габрово и Враца (това беше предварителната цел за разширяване на влиянието на ДПС и там има над 7000 гласа).


При ДПС се стигна до неочакваното - Петя Раева, която водеше листите на движението във Видин и Пловдив-град, е избрана за народен представител от Видин с 474 гласа, но не и от Пловдив-град, където за ДПС са пуснати точно 6200 бюлетини. За трите депутатски места от София на ДПС са стигнали общо 3837 гласа, докато с 43 пъти повече гласове левицата има 15 мандата - 5 пъти повече.


За ДПС сега са гласували 400 466 души, 54 353 от които от чужбина. През 2009 г. за партията на Лютви Местан са пуснали бюлетина 592 381 души. Въпреки амбициите и нелошото представяне на партията на дългогодишния втори в ДПС Касим Дал - "Свобода и достойнство", която участва в коалиция с НДСВ, изселниците в Турция са подкрепили масово ДПС. "Отливът" към НДСВ и "Свобода и достойнство" на вота от чужбина е 8806 души, за които, ако се предположи, че са потенциални гласове за ДПС, биха донесли на движението поне още един депутат, който е от значение в създалата се паритетна ситуация.


ДПС запазва позициите си, макар и отслабени, в петте си традиционни района - Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. В Кърджали ДПС взима три места и отстъпва по едно на ГЕРБ и БСП. В Разград, Силистра и Търговище движението ще има само по двама депутати, а ГЕРБ и БСП по един. В Шумен ДПС, ГЕРБ и БСП поделят по две депутатски места, макар партията на Местан да е първа по получени гласове. Шестте района, в които ДПС няма избран представител, са Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив-град и Ямбол.


"Атака" успя да получи две депутатски места повече - от 21 на 23, в следващия парламент, макар за партията сега да са гласували около 140 хил. гласа по-малко - 258 481 бюлетини през 2013 г. срещу 395 707 през 2009 г. Партията на Волен Сидеров остана ощетена от отцепилите се след 2009 г. Национален фронт за спасение на България на собственика на телевизия СКАТ и кум на Сидеров - Валери Симеонов (131 169 гласа, с които остана първата партия "под чертата"), партия ГОРД на Слави Бинев (коалицията получи 16 126 гласа) и Национал-демократична партия на Капка Сидерова и Димитър Стоянов (3445 гласа).


17 формации са получили под 7000 гласа - минимума подписи на избиратели, необходими за регистрация в Централната избирателна комисия за участие в изборите.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Любопитно е, че въпреки протестите във Варна срещу кмета на ГЕРБ, вече бивш, Кирил Йорданов, ГЕРБ успя да постигне резултат, сравним с този в Бургас

  ей това и аз не мога да си обясня?!?!?!?

 2. 2 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Аз пък си го обяснавам - хората са зле, но смятат, че иначе ще е по-зле. Не вярвам във фалшификации на изборите - работил съм в ИО АД като програмист и съм запознат с процеса на изборите. Няма как да станат тези неща без да купиш цяла комисия + наблюдателите. Това го правеха преди време (може и сега) ДПС в райони със 100% техен електорат и там просто в комисията всички са от ДПС .

 3. 3 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане! Бюлетина №00":

  Не харесват човека и обкръжението му.
  Медиите играят тоже съществена роля.
  Кирчо беше независим, демек с всека партия той все е халал. Некой му дигна мерника и устрои протестите и те така...

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2964 Весело

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане! Бюлетина №00":

  Във Варна никога не е имало силно партизанско движение обирало мандри !!!

  За разлика от борческият северозападнал край !

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане! Бюлетина №00":

  Елементарно е. Видяха кой идва да ги управлява. А и във Варна гръмна скандала грижливо потулен от всички със разбита мрежа за покупка на 40 000 гласа за ДПС.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  До коментар [#2] от "entwickler":

  Ми, как са го направили американците при преизбирането на елцин, който е бил с рейтинг 5% точно?
  Има цела книга за фалшифицирането и американските експерти, платени от олигархията начело с березовский

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 7. 7 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Не вярвам в честността на нито една от тези четири партии, защото и четирите използват контролиран и купен вот. Разбира се, ГЕРБ в най-голям размер, защото имат най-много пари и най-мощни средства за натиск. Вярвам, че са използвали и онези извънредни бюлетини, но и двете печатници са обслужвали и БСП.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#4] от "SS":

  но па затова си имат ТИМ

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 9. 9 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#5] от "daniel defoe":

  Малко повече инфо?

 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане! Бюлетина №00":

  Вие живеехте в една виртуална реалност сътворена от боклук като Бареков. Той съвсем, съвсем съзнателно подстрекаваше един метеж. Гледах внимателно предаванията му бяха изключително тенденциозни. Със събеседниците на които даваше ефир, с уволняването на Кулезич, със всичко.

  Сравняваше едно събиране на Орлов мост с митинга там 1989г. Аз бях и знам прекрасно какво беше. Тук когато операторите вдигнеха малко нагоре камерата и се виждаше че са шепа хора. И така беше навсякъде.

  Хората във Варна от началото до края протестираха срещу мафията в общинският съвет и главно срещу ТИМ което е гръбнака на тази мафия. Момчето което се запали извика "Долу ТИМ!". Не долу ГЕРБ. Водачи на тези "протести" бяха лумпенизирани личности или явни маши на БСП, да не ровя архивите си.

  Хората могат да разграничат един противодържавен метеж свалил правителството само 4 месеца преди нормалните избори. Какъв беше смисълът, пред юни щеше да има нормални избори?

  Сценаристите допуснаха грешка с това преекспониране и много хора се осъзнаха. И това първо стана в големите градове където са интелигентните хора. Сега, след като сценаристите изгърмяха патроните си и много маски паднаха и други ще разберат какво всъщност ставаше през тези 6 месеца.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#4] от "SS":

  Хахахах има логика, щом си нямате партизани си избирате мутри

 12. 12 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-тъпата система при която областите имат определени мандати, а пък се гледа общият процент.
  Всека област си има определени мандати, кой колкото си вземе на местно ниво, толкова и да влизат, какви са тия шашмалогии.

  I'm addicted to the truth.
 13. 13 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Любопитно

  [quote#10:"Fred"]маски паднаха и други ще разберат какво всъщност ставаше през тези 6 месеца. [/quote]

  За кои месеци става дума?

 14. 14 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тая престъпна шайка, която се сбра в това НС, е абсолютно неспособна да оправи каквото и да е, освен собственото си положение. Вътре няма нито една нормална партия, само изчадия на БКП/ДС. Ако изкарат до зимата, при следващите гладни бунтове ще бъдат изгонени с камъни.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#5:"daniel defoe"]А и във Варна гръмна скандала грижливо потулен от всички със разбита мрежа за покупка на 40 000 гласа за ДПС.[/quote]
  Точно така, и това е едно от обясненията. Грандиозен скандал грижливо прикриван от прокуратурата. Ако не бяха спрели купуването на гласовете за ДПС разликата като процент щеше да е по-малка защото общият брой гласове са повече.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/14/2060061_izborite_vuv_varna_voina_za_getoto/

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане! Бюлетина №00":

  ето едно обяснение - http://afera.bg/mishena/43139.html

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#13:"Моди трий нищо да не остане! Бюлетина №00"]За кои месеци става дума?[/quote]
  Като свързвам редица факти мисля, че изпълнението започва някъде декември миналата година.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#17] от "Fred":

  "Изпълнението"? Какво имаш предвид? Аз когато ходих на протестите нито някой ме е агитирал, нито ми е плащал! Най-малко пък хората ще се вържат на идеите на комунистите!

 19. 19 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  С ниската избирателна активност и с разпиления вот българите помогнаха на ДПС отново да управлява.
  Ако това е било желанието на мнозинството от народа - да си свали панталоните - шапка му СВАЛЯМ.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#4:"SS"]За разлика от борческият северозападнал край ![/quote]
  Абсолютно, гледах картата с гласовете за БСП. Традиционните червени райони традиционно бедни. И доста мързеливи, имаше статия в Капитал как един китаец наел десетки хиляди декари за земеделска продукция там прекратява проекта защото не можел да намери работници. Предпочитали да стоят безработни по кръчмите. Китаеца каза, че ще ходи в Пловдивско. Познавам района, и земята плодородна и хората работливи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Интелигентните партии, водени от Кунева, Костов и защо не СДС, ако се изчисти от каба - комунистическите подлоги от Ямбол - братя Маркови, може би Глас народен на уважавания от мен Хиподилец - имат повече право да бъдат представени в този парламент. Върхът на глупостта е касация да се иска "червенокожия вожд" - пожарникар. Използваха или опитаха да използват какви ли не милиционерски мурафети, подменящи вота на хората - най-общо изборната активност не бе 50%, а много по-ниска. И другият въпрос е - от къде партии с никаква партийна структура или такава само на книга, извадена от незнайна публична база данни като НДСВ, РЗС, Лидер ще продължават да се явяват на избори, едва ли имат и 100 члена с платен членски внос и кой им дава право на работодатели да вкарват работниците си в партийни структури потъпквайки Конституцията и основни човешки права.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 22. 22 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  като че ли предишната система на изчисление на мандатите по райони - на Д'Онт беше по-добра. може би няма перфектна система, но по настоящата система има твърде много нелогични неща.

  Истината ни прави свободни.
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#18:"Моди трий нищо да не остане! Бюлетина №00"]Аз когато ходих на протестите нито някой ме е агитирал, нито ми е плащал! [/quote]
  Виж какво, разграничавай хората протестиращи срещу трудното си положение от тези които яхват и подстрекават гневът им. Аз изцяло съм зад първите защото действително не е лесно. Самият аз съм пенсионер добре знам какво е.

  ГЕРБ имаше доста грешки и една от тях е че сляпо слушаше Дянков. Той пък беше едно вманиачено човече гонещо самоцелни финансови рекорди. Това натрупано чакаше някой да го запали.

  И тук вече се намесиха сценаристите. Няколко абсолютно нелогични сметки, една уж независима лидерка която после се оказа че ходи на конгреса на БСП, изключително насъскващата пропаганда на ТВ7 и хората тръгнаха. Мислеха си че е за интересите им а се оказа още на третият ден, че се иска ВНС, национализация и какво ли не. Появиха се самозвани лидери, никой не ги е избирал но с щедро ТВ време.

  Просто са те използвали, сигурен съм че не си за национализация например. Не ти ли направи впечатление, че веднага се появиха като "лидери" например Ангел Че Славчев и Дончо Дудев, вечните борци срещу всичко западно. Ти вярваш ли в чистите им намерения? Ето това е и то само едно ъгълче от сценарият за който говоря.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#21:"marquis"]Върхът на глупостта е касация да се иска "червенокожия вожд" - пожарникар[/quote]
  Докато той ви е главният враг а не БСП ще си останете същата затворена секта и никой няма да ви признае за десни. Щом не си срещу БСП значи с нея, алтернатива няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Хаха, "без да очаква", Бивол описа доста подробно как софтуера на ЦИК който изтече, позволява точно такива манипулации.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#1:"Моди трий нищо да не остане! Бюлетина №00"]кмета на ГЕРБ, вече бивш, Кирил Йорданов[/quote]
  Не забравяй, че той има доста богата политическа биография започвайки през СДС, минавайки през БСП, ДПС и още много. С ГЕРБ беше последният мандат те просто се лепнаха на популярността му.

  Хората във Варна добре знаят това и не асоциират името му само и единствено с ГЕРБ. Затова и ГЕРБ не понесе негативите от него. Освен това Варна е традиционно син град, крайно нелогичното поведение на сините отля и техни избиратели в посока ГЕРБ.

  Отново повтарям, протеста на хората беше срещу тежкото им положение а не срещу ГЕРБ. Само 30% от протестиращите одобряваха исканията за оставка. Но сценаристите по ТВ7 представяха всичко това като всенароден бунт надявайки се на "ефекта на тълпата". Да, но има едно "мълчаливо мнозинство" за което намекна Райков.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#26:"vinetu"]софтуера на ЦИК който изтече, позволява точно такива манипулации.[/quote]
  Софтуера прави това което е написано в закона а това не е манипулация. Като депутатски места в национален мащаб пропорцията е спазена само дето се преразпределят по райони. Има различни системи за изчисляване на "остатъчните депутати" всяка с предимствата и недостатъците си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е.......ти и избирателната система, пълна порнография.
  Само и единствено мажоритарна избирателна система ще ни спаси от простотията и алчността на партиите на статуквото.
  Другото са шменти - капели!

  ура и да живей!!!
 30. 30 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Гневно

  Няма отърване от комунистите! Смятане на л@йн@ и измислени компромати лъжат хората отново да ги вкарат във властта! Да видим поредната опашата лъжа на Серго как с никой няма да се коалира (без да броим, че на изборите се яви кат` коалиция с куцо и сакато). Да ви е честито на всички гласували за БСП, ново управление с турци! МАШАЛА!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 31. 31 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Гневно

  Един и същ кандидат за народен представител - в две избирателни листи, в две населени места. И това ако не е политическа шизофрения... А може да го наречем и морал в политиката... Тъждествени са.

 32. 32 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 744 Гневно

  От всички тези данни си правя извода, че освен всичко друго и изборната ни система е пълен шит!

  https://swansphotography.com/
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#29:"пуц муц"]Само и единствено мажоритарна избирателна система ще ни спаси от простотията и алчността на партиите на статуквото.[/quote]
  Точно мажоритарно варненци си избираха 3 пъти за кмет Кирил Йорданов. И точно при нея са възможни най-големите манипулации защото само 1 глас може да преобърне всичко.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на dcdani
  dcdani
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Любопитни цифри, но и финалният абзац е много интересен...

  "17 формации са получили под 7000 гласа - минимума подписи на избиратели, необходими за регистрация в Централната избирателна комисия за участие в изборите."

  Следва ли тези "формации" да имат право да се кандидатират отново догодина за изборите?! Не е ли това показателен симптом, че не просто НЕЩО, а много неща не са в ред в цялата система (демокрация, избори, легитимност и представителност на властта)...

  Крайно време е за радикална промяна на така наречения "модел на управление"... И едва ли това е само наш роден проблем, но тези, които имат възможност да (из)мислят нещо по въпроса, са заети с други работи за жалост.

 35. 35 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#33] от "Fred":

  27-те мажоритарни мандата в предишния парламент бяха разпределени по следния начин:
  ГЕРБ - 22
  ДПС - 5
  с други думи парламента щеше да се състои от 80% към 20% ГЕРБ-ДПС без други парламентарно представени партии. така че внимавай какво си пожелаваш.

  Истината ни прави свободни.
 36. 36 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  "17 формации са получили под 7000 гласа - минимума подписи на избиратели, необходими за регистрация в Централната избирателна комисия за участие в изборите."
  интересно дали тези 7000 подписа са истински? или може би са купени? гласовете на избори вървят по 50 лв, подписите сигурно по 20 лв.

  Истината ни прави свободни.
 37. 37 Профил на chiefwhitecloud
  chiefwhitecloud
  Рейтинг: 374 Неутрално

  предлагам на дневник да преименува темата "избори 2013" в "потъване в мрака 2013"

 38. 38 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fred":

  Две забележки - в АЕЦ-Козлодуй (единственото голямо работещо предприятие), което една редица десни партии опитват много успешно да затворят от 20 години работят около 6 000 човека, добави още около 2-3 000 във външни фирми като се умножи по 2 (гласоподаватели в семейство) и се формира много добър електорат.

  Да кажеш определението, че хората са мързеливи донякъде си прав, защото повечето от желаещите да работят са в Испания, Гърция, Англия, Италия и нямат никакво желание да се прибират. Другите са смачкани от липсата на каквато и да е държава - там обирите и през деня са ежедневие и хората не могат да спасят дори произведената земеделска продукция в дворовете си, а държавата - полиция, съд, прокуратура е напълно абдикирала.
  Китайските земеделци отглеждат 100 000 декара пшеница, което няма как да се получи в Пловдивския край, защото няма такова количество незаета земя няма.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#38] от "Maslara":

  Казвам какво прочетох. Десетки /ти казваш стотици/ хиляди декара наета земя в Северна България, безработица а китаеца не може да намери работница.

  В Пловдивско естествено няма да е пшеница, земята и климата не са такива но и там има доста запустяла земя. Колкото пъти мина и ме боли сърцето като гледам тази буренясала земя. Преди раздаваха малки парцелчета наричаха ги "конфу", буквално всяка педя земя засадена. Сега широки буренясали поля.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Някой би ли ми обяснил, кому са нужни листите по райони? Защо изборите не се провеждат с по една национална листа за всяка партия?

 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ето още една причина за мажоритарни избори в 240 избирателни района в два тура. Ще има демократична лустрация, ще има равенство на гласовете- няма като тук един да не е избран с няколко хиляди гласа, а друг с 500 - избран. Парашутистите, спуснати от кукловодите няма да бъдат избрани, хората ще ги познават и контролират. Ако седят като сливи заспали в парламента, няма да бъдат избрани в следващия и т.н.
  Това е демокрацията- мажоритарните избори- борба на личности, а не на котерии.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#35] от "Forrest Gump":

  Не те разбрах. Ако искаш да кажеш че ГЕРБ печелят от мажоритарната система и като съм против губя... Аз съм за стабилна политическа система а в сегашният момент тя е пропорционалната система. Там моментните колебания на нагласите не оказват толкова влияние, масовите фалшификации са по-трудни, освен това представя по-широк спектър хора.

  Мине ли се на мажоритарна система ще има само 2 партии а това е опасно. Може в държави с установена демокрация където и двете партии са демократични но при нас не е така.

  Що се отнася до спечелените от ГЕРБ мажоритарни гласове. Знам го и то много добре. Но първо да уточня, че аз не съм привърженик на ГЕРБ както излиза вероятно от написаното от мен. Нито на която и да е друга партия. Аз съм за прозападна геополитическа ориентация и съм против БСП. Гласувам за тази партия които има достатъчно сила да върви в тази посока. В момента е ГЕРБ утре може да е друга.

  Специално за мажоритарните кандидати. БСП направиха закона да ги има защото смятаха че те ще ги вземат. Да, но за тяхна изненада ги взеха ГЕРБ. Сега ако пак ги имаше не е ясно как ще стане но изглежда този път БСП щеше да има поне 10-15 депутата.

  Както виждаш прекалено променливо е затова не трябва да се правят такива сметки. Системата трябва да се базира на принципи не на моментни партийни изгоди.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#10:"Fred"]сценаристит изгърмяха патроните си и много маски паднаха и други ще разберат какво всъщност ставаше през тези 6 месеца. [/quote]
  Сценаристите тоя път нямат и един пропуснат партон. Само разни главуняци не го виждат. Вкараха 100% депутати. Сега се кефят, защото каквото и да стане-те печелят, а народът губи. Безвластието и компромисите са хранитлената среда за грабежа на различните кланове на групировката/задкулисието, кукловодите/.

 45. 45 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred":


  Има няколко "китайски" проекта - зад някой от тях са скрити чисто български пари според местни хора. Но за Бойница има няколко стататии, предполагам за там говориш:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1597811

  Със съвременни машини - 10 -12 000 декара полски култури - пшеница,царевица, слънчоглед се отглеждат с един/два трактор/а, торилка, един комбайн и максимум 3-4 работника -те са последният проблем. Не коментирам самата база, помещенията за съхранение и поливане на земята. Много се съмнявам в обявените инвестиции, особено ако са използвали местна техника, а не нови машини.

 46. 46 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#4:"SS"]Във Варна никога не е имало силно партизанско движение обирало мандри !!!

  За разлика от борческият северозападнал край [/quote]

  Допускам, че нямаш ни наи-малка представа как се живее в т.н. Северозапад, спрямо стандарта по Черноморието...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 47. 47 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Решението на прежде посочените шантави хипотези,вследствие на нашия вот, е ТАЙНОТО ГЛАСУВАНЕ за всеки избор на човек и закон.Много ще е трудно,но за сметка на това ще се действа само по "своята съвест и убеждения" и въз основата на Конституцията и законите,а не с някакъв задължителен мандат,който ако не изпълняваш партийни повели - изчезваш.
  Това е начина по който ще се види,колко чини наш политически,частичен елит.Може да намали лобистките закони.
  Кредитоспособността на страната,при определени условия ще нарастне.

 48. 48 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 657 Любопитно

  и Зелените повишават подкрепата си, макар и малка все още

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 49. 49 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred":

  не е въпросът кой печели и кой губи при мажоритарни избори, а че много от гласувалите няма да имат представителство в парламенета. например ако предишните избори бяха мажоритарни 40% от избирателите нямаше да бъдат представени в парламента.

  Истината ни прави свободни.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#49] от "Forrest Gump":

  Съгласен. Пропорционалните избори дават по-широко представителство и са по-добри за навлизането на нови политически субекти. В начален етап на демокрацията в който сме те са по-доброто решение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#47:"bairakli"]Много ще е трудно,но за сметка на това ще се действа само по "своята съвест и убеждения" [/quote]
  Ако има такива. Опита показва, че сред политиците те са рядко явление. Доста по-често са корумпиране а тайното гласуване идеални условия за скриване на това.

  В крайна сметка хората гласуват за партии не за политици. Сигурен съм, че не знаете партийната листа във вашият район а в най-добрият случай само лидера. В нашият район ги знам само защото това бяха ББ и СтаниШеф. Естествено ББ победи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Цитирам: "Макар на пръв поглед ДПС да губи близо 200 хил. гласа, партията на Лютви Местан и Ахмед Доган е може би най-големият печеливш на тези избори. "

  ...партията на Лютви Местан и Ахмед Доган?

  Ъъъ?
  На върха има място само за един!
  Ако някой иска да се научи ка се правят избори, Доган е човекът.
  Не се сещам някой друг да е в състояние да контролира вота така, както го правят в ДПС(по-конкретно Бабуина).

  Толкова години никой не успя да разбие монолитността на електората им.

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#41] от "Buridan's Ass":

  Това означава, че за Вас няма значение кой би попаднал в националната листа и на кое място, защото това се решава в партийната централа. Т.нар. "преференцилаен вот", от който партиите бягаха подобно дявол от тамян(при последните промени на избирателния закон) им се делегира с пълна сила.
  Няма идеална избирателна система, особено ако някой си е поставил за цел да я заобиколи.

  I Want To Believe
 54. 54 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 426 Неутрално

  България има нужда от програмно правителство, което да оправи тоталната мизерия, оставена ни от ГЕРБ. Това може да стане само с програмата на БСП

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK