Как може да се оспорят изборите (въпроси и отговори)

Как може да се оспорят изборите (въпроси и отговори)

© Анелия НиколоваСлед като днес спечелилата изборите (въпреки, че няма мнозинство за самостоятелно съставяне на правителство) партия ГЕРБ обяви, че иска касиране на вота, започнаха коментари и тълкуване на възможностите за оспорване. "Дневник" разговаря и със специалисти по конституционно право и обобобщи основните въпроси и отговорите им:


Кой и пред кого може да оспорва изборите?


Кандидатите за депутати, партиите и коалициите, участвали в изборите могат да оспорят законността на вота пред Конституционния съд. Това става чрез посредник - с една пета от депутатите (48) или чрез президента, Министерския съвет, главния прокурор, Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
(Възможността е уредена в чл. 264 на Изборния кодекс и чл.150, ал. 1 от Конституцията.)
Какъв е срокът за оспорване на вота?


Участниците в изборите могат да направят това в срок от 7 дни от обявяване на резултатите от ЦИК (те ги обявиха снощи и той тече от днес - 16 май до 22 май). Тези, които имат право по основния закон да сезират Конституционния съд, пък имат 15 дни от обявяване на резултатите - т.е. до 30 май, да внесат мотивирано искане до съда да се произнесе по законността на изборите като цяло или на избора на отделен депутат.


Може ли да се иска касиране на целите избори?


По този въпрос днес се появиха различни тълкувания, включително и от конституционни съдии. Те идват основно от противоречието между Изборния кодекс и Закона за Конституционния съд.


Според кодекса (чл. 264, ал.1) "могат да оспорят законността на изборите за народни представители или избора на народен представител", докато в Закона за Конституционния съд пише само "произнася се по спорове за законността на избора на народен представител" (чл. 12, ал. 8).


Конституционалисти, с които "Дневник" разговаря, пожелали анонимност, коментираха обаче, че както може да се оспорва изборът на един депутат, така може и на всички.


А специалисти по конституционно право, цитирани от БНТ, обясниха, че тъй като Законът за Конституционния съд дава правомощие на съда да се произнася по законността на избора на конкретен народен представител, при общо искане, ще трябва да има разглеждане на казуса мандат по мандат. Това, според тях, на практика би блокирало работата както на институциите, така и на съда.


Какво ще оспорва ГЕРБ?


От ГЕРБ не дадоха подробности кога и през коя институция ще внесат жалбата си и какво точно ще бъде съдържанието й. От заканата на лидера Бойко Борисов стана ясно, че още днес или най-късно утре ще го направят. Засега те не отговарят дали ще изберат само една или няколко институции, или ще я изпратят до всички: президента, главния прокурор, Министерския съвет, ВАС и ВКС. Като основна причина за намерението им да оспорят вота беше посочено нарушението на деня за размисъл, заради скандала с бюлетините, истерията в някои медии и реакциите и коментарите на политическите сили.


Как действат институциите, които получат жалба?


Според източници в КС сред самите конституционни съдии има спор дали институциите, на които е дадено право да сезират съда, могат да правят преценка на жалбата на кандидатите или партийните ръководства за оспорване на законността на изборите или са длъжни да я предадат на КС директно.


ВАС и ВКС решават какво да правят с жалба, ако получат такава, на Общо събрание на съда, а не по преценка на председателите им (съответно Георги Колев и Лазар Груев).


Президентът Росен Плевнелиев и главният прокурор Сотир Цацаров вече изразиха мнение, че според тях няма основание за оспорване на предсрочния парламентарен вот. Държавният глава и вчера, и днес коментира, че е по-отговорно бързо да има правителство, отколкото нови избори. Не е ясно обаче ако получи жалби - дали и какво ще предприеме.


Цацаров днес заяви, че прокуратурата няма основания да иска касиране на вота и че няма да се възползва от правомощията си. Той коментира това в отговор на въпроси - дали има основания за оспорване на изборите, заради операцията с бюлетините в печатницата в Кюстендил и със заявеното намерение на ГЕРБ. Не стана ясно дали при жалба/и с други мотиви и на други участници в изборите, ще препрати към КС.


Наблюдатели на изборния процес, коментираха, че би било странно и служебното правителство, което организира изборите, да внесе жалба на ГЕРБ в Конституционния съд. Но засега от МС не са коментирали как ще реагират, ако получат искания.


Ако никоя институция не придвижи жалба до КС, може ли депутатите да поискат оспорване?


Днес имаше коментари, че това може да се окаже единствената реална възможност на ГЕРБ - да внесе жалба чрез своите депутати, след като бъде конституирано 42-то Народно събрание. Кога ще бъде свикано първото заседание на следващия парламент ще стане известно утре след консултации на президента Плевнелиев с 4-те парламентарни сили, но той вече обеща това да е до края на май. След като държавният глава обяви дата, ще е ясно и как това се вписва в сроковете за оспорване на вота.


Кой друг иска касиране на изборите?


Освен ГЕРБ, които днес изненадаха с намерението си, досега по-сериозно за касиране на вота са говорили от Национален фронт за спасение на България (НФСБ или известна като партията на телевизия СКАТ) и някои от т.нар. партии на протестиращите. Лидерът на НФСБ (която получи 3,7% от гласовете) Валери Симеонов и днес коментира, че след като спечелилата партия иска касиране и се съмняват във вота, това подсилва тяхното намерение и те подготвят документите си. От партия "Другата България" също обявиха, че искат изборите да бъдат отменени, заради "манипулации и многобройни нарушения".


Възможно е в следващите дни да има жалби и за избора на отделни депутати в някои избирателни райони.


В социалните мрежи имаше и шеги, че спечелилите изборите, твърдят, че те са били законни, но нарушения в деня за размисъл са ги лишили от още гласове и искат касирането им, а партиите, които са след тях и смятат, че това са най-нечестните избори, не искат да ги оспорват, а да съставят правителство.


В какъв срок се произнася КС?


КС няма срок, в който да се произнесе за оспорване на парламентарни избори. 


Такъв е заложен има само при оспорване на законността на избора за президент и вицепрезидент - до един месец от обявяване на резултатите. 


Жалба/и в Конституционния съд не спира изпълнението на решението на ЦИК за резултатите от изборите - кои партии и депутати влизат в Народното събрание, и то може да започне работа и да избере правителство.


Конституционалисти са на мнение, че ако получат жалби, съдиите от КС няма да се бавят, тъй като оценяват ситуацията, а и тя ще се усложни в случай, че парламентът избере правителство и след това се окаже, че има проблем с гласуването на 12 май.


Кое е основание за касиране на изборите?


Не всяко нарушение на изборния процес е основание за касиране на резултата, обясниха пред "Дневник" експерти по конституционно право. И добавиха, че "целият въпрос е дали има държавна институция, която да е нарушила задължението си да спазва пълна безпристрастност и неутралитет в рамките на разделението на властите".


От ЦИК днес съобщиха, че според тях не е имало политическа агитация в деня за размисъл. Това стана малко след изявленията на ГЕРБ за искане за касиране и веднага беше тълкувано, че жалбата на спечелилите изборите няма да бъде уважена. 


През 2011 г. Конституционният съд отказа да касира президентските избори по искане на 71 депутати от БСП и ДПС, но през 2009 г. се стигна до разместване на депутатски мандати след жалба на РЗС, внесена в съда точно чрез тогавашния главен прокурор Борис Велчев.


При сегашния състав на Конституционния съд не е ясно съотношението на силите, за да се прогнозира какво ще се случи.


Какво следва, ако КС обяви изборите за незаконни?


"При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението", пише в Изборния кодекс (чл. 264 ал. 5.) Срокове по тази възможност и нови избори, заради отмяна на вота от 12 май, засега не могат да се обсъждат, тъй като не е ясно дали ще има въобще такава жалба в КС и кога евентуално той ще се произнесе.


За другите срокове около съставянето на правителство или следващи избори - може да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Шах с пешката. Много е хитър Бойко!

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Хитрата сврака с двта крака...който Бареков вади от Бареков умира...от алчност се прецакаха...който се смее зло не мисли...ха ха ха

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Ако се стигне до решение на КС, там едва ли ще е много приятно, защото неминуемо ще има и международен натиск за честно и безпристрастно решаване на случая! Нещо, което и сега е напълно възможно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2939 Весело

  - от 18 до 29 г. - 34,7% за ГЕРБ, 11,9% за БСП;
  - от 30 до 39 г. - 37% за ГЕРБ, 16% за БСП;
  - от 40 до 49 г. - 38,6% за ГЕРБ, 19,8% за БСП;
  - от 50 до 59 г. - 35,4% за ГЕРБ, 25% за БСП;
  - над 60 г. - 30% за ГЕРБ, 43,5% за БСП.

 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Малко тормоз и на есен - с песен.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Добре е освен избори и други простотии да вземе всеки и да поработва по малко. Защото няма да стане като гърците да ни дадат една торба с пари. Вземете примерно май месец - за целия месец имаме 19 работни дни и 12 почивни. Вярно Волен можеше да обещае да са 12 работни и 19 почивни, но човека обещаваше всичко с мярка. Не знам как я мислим, но според мен спасението на давещите е в ръцете на самите давещи се. А политиците до есента няма да спрат да се надприказват.

 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Едва ли някой ще успее да състави правителство, така че с или без касиране, нови избори ще има... скоро...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Подписка до КС на 50 депутата от ПП ГЕРБ!
  Още след клетвата !!!...

 10. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  Това пак от Мира Радева ли е ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2939 Весело

  По етнос:
  българи - за ГЕРБ - 37%, за БСП - 25,8%;
  турци - за ГЕРБ - 9,9%, за БСП - 6,=%;
  роми - за ГЕРБ 24%, за БСП - 37%.
  По образование даже нема да поствам , за ДеПеСя та пък хич !!!

  Ентелигенцията отвратено не гласува или даде глас за кръжеца с цел да прее..т "Тиквата" !!!

  И кво стана - сега ще сънуват тиквеник и ще се давят в слюнка !!!

 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Любопитно

  Само не разбрах, след като дни наред комунистите виеха как Герб е фалшифицирал изборите, защо сега не искат да се касират?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 809 Весело

  [quote#1:"4u4o"]Много е хитър Бойко![/quote]

  Язък за пожертвания сфинктер! И тъй не стана.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 14. 14 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "При сегашния състав на Конституционния съд не е ясно съотношението на силите, за да се прогнозира какво ще се случи."
  Значи пак на наши и ваши. Не трябва ли да се ръководят от върховенството на закона?

 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...Как може да се оспорят изборите.."

  При днешните ,условия...никак...от една страна, щото оспорващите нямат доказателства, от друга, атакуваните са, цял един народ...

  ГЕРБ, ако се скрият за 3-4 години...и през това време медитират и им доиде прозрение, че Боко и Цуци, ги излагат...на следващите избори, да заповядат...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Разстроено

  Кодовете за вмъкване на връзки не работят.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#7] от "stoiank":
  Работата си е твоя, Приятелю, какво ти пречи правителството ?...

 18. 18 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Един рационален поглед към темата, публикуван под статията "ЦИК: Не е имало политическа агитация в деня за размисъл (видео)":


  Fred
  Рейтинг: 2984
  Неутрално
  8116:2616 май, 2013

  Спокойно, всичко е нормално.

  Естествено ББ ще иска касиране, всички видяха невероятната истерия в денят за размисъл. Дали е формално нарушен законът няма значение, всички свестни пора са убедени че така не трябва. Законът не може да опише всичко, има и морал.

  Затова че ЦИК казва че формално няма нарушаване на закона е без значение. Още повече че хората няколко пъти цитираха закона където /впрочем за първи път/ е дадена дефиниция за "предизборна агитация". Така написано че е врата в полето. Само "призив ЗА" е агитация и хората действат според закона. Там единственото нарушение е клипа със СерГей и те вече са взели мерки.

  Искането за касиране на изборите. И какво да направи ББ, да каже че всичко е нормално? В денят за размисъл се правят ТВ предавания, изявление на прокуратурата, истерични реакции на партиите за отлагане на изборите. След което се оказва, че тези избори можело да се проведат съвсем нормално. И сега същите тези партии са се отметнали от приказките си и подскачат при споменаването на думата "касиране". Защото добре знаят, че втори избори ще ги загубят с поне 300,000 гласа които отвратени или объркани не гласуваха. А това са 50-60 депутата.

  В такава ситуация един партиен лидер е длъжен да каже всичко това пред Конституционният съд. Да даде пълен списък на тези гадости за да останат в историята а не да се забравят. Да информира европейската общност за да знае с какви хора си има работа.

  Какво ще реши КС няма значение. Важното е ясно да се каже всичкото и то да остане в паметта на хората. Защото ще има още избори.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 19. 19 Профил на osudeni_dushi
  osudeni_dushi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Трябва да има повторно избори! Този вот беше възможно най-манипулирания до сега! Защо бърза Станишев, защото знае прекрасно отговора от повторни избори и той във всички случаи си заминава от старата партия! Правителство на всяка цена? Не, благодаря! Този път, НЕ! Ако ще трябва да платим за повторни избори е много по-икономично, отколкото това, което ни предстои!
  За съжаление, БСП се доказаха като най-прахосническата партия досега без значение с кого са се коалирали, кражбите са им прословути, дълговете-безкрайни, лъжите-по-големи от надеждите на народа! Какво не сме платили, че още едни избори ли ще ни съборят!!! БСП да върнат първо парите от пенсионните фондове, преди да осигурят 250 000 раб. места, да върнат парите от приватизираните и окрадените от тях предприятия, където хората загубиха работата си! Да върнат парите от безсмисления референдум!!!
  Не на правителство на всяка цена!!! Не на програмно правителство - основа за безотговорно управление!!! НЯКОЙ ДА МЕ ЧУЕ! ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ! МРАЗЯ БСП и ДПС - шайка лешояди!

 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#7] от "stoiank":

  Не се притеснявай! Имали сме злато за 1 трилион и 400 милиарда.Това е 20000 тона или 400 ж.п. вагона.Пада се по 180 грама на декар.Около 40% от световните залежи са тук.Аз вече купих лопати и почвам.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#02:"статията"]В социалните мрежи имаше и шеги, че спечелилите изборите, твърдят, че те са били законни, но нарушения в деня за размисъл са ги лишили от още гласове и искат касирането им, а партиите, които са след тях и смятат, че това са най-нечестните избори, не искат да ги оспорват, а да съставят правителство.[/quote]  Ахахаха... Кремълските комунисти крещяха, че щели да ги прецакат с процентите, щото вифаджията дърпал конците на целия вот, сега се правят че все едно не е било. Или им се иска да не е. А пък от нежното цвете ГЕРБ цял месец замазваха и запушваха пробитото им отвсякъде корито, а сега въпреки че отново са първи искат нови избори. Да, ама не!

  100% съм сигурен, че тая работа с бюлетините, с чалга диджея Бареков е измислена някъде в триъгълната любеница на цветанът на мисълта.

  Нема да ви мине номера, изроди! Ще гледате властта отблизо - от резервната скамейка! Разбра ли бе, ТИКВОЧ?!?!??!

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Да видим дали духът ще победи буквата. На закона.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Според източници в КС сред самите конституционни съдии има спор дали институциите, на които е дадено право да сезират съда, могат да правят преценка на жалбата на кандидатите или партийните ръководства за оспорване на законността на изборите или са длъжни да я предадат на КС директно.
  ----------------------------------------------------------------------

  Законът е съвсем ясен: органите решават сами дали да сезират КС и те пишат мотивираното искане до КС.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  [quote#20:"Майндърбайндър"]Около 40% от световните залежи са тук.Аз вече купих лопати и почвам.[/quote]
  Кви лопати бе!? Хората с лъжици колко изкопаха само за 21 години.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "...Как може да се оспорят изборите..."

  При днешните условия, никак...
  Оспорващите нямат доказателтсва, а атакуваните са цял един народ...
  Ако ГЕРБ се оттеглят и 3-4 години медитират, може да прозрят, че Боко и Цуци ги излагат... после, нека заповядат на следващите избори...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 26. 26 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#23] от "др. Иванов":
  Стига си писал глупости бе! Къде се е чуло и видяло аз да съм ощетен и да нямам право да се оплача и да съдя измамниците!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 809 Любопитно

  Борисов,като собственик на 97 депутати,би могъл да повтори жеста си от февруари и да подари 20 депутати на друга партия,за да се състави правителство.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  Не е от съществено значение как могат да се оспорят изборите.
  От съществено значение е:
  КОЙ ИМА ИНТЕРЕС?
  КОЙ ЩЕ ПЛАЩА?
  КОЙ ЩЕ ПРИБИРА ПАРИТЕ НА МИЗЕРНИЦИТЕ ВЪВ ВРЕМЕТО НА БЕЗВЛАСТИЕ?
  КОЙ ИСКА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ДООГРАБЕНА ОТ МОНОПОЛИТЕ?
  КАК ЩЕ БЪДЕ ЗАПЛАТЕНО НА ПРЕДИЗВИКАЛИТЕ КАСИРАНЕТО?
  КОЛКО БЪЛГАРИ ЩЕ ИЗГОРЯТ В ТАЙФУНА НА ПЛЯЧКОСВАНЕТО?
  ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОДЧИНЯВАМЕ НА САДИСТИЧНАТА ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ НА ЕДНО ДВУНОГО?
  ?!
  !

 30. 30 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#18:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Защото добре знаят, че втори избори ще ги загубят с поне 300,000 гласа които отвратени или объркани не гласуваха. А това са 50-60 депутата.[/quote] 300,000 гласа при активност около и между 3-4 млн. са все около 10% или двайсет и няколко депутата. Другарят някогашен седесар Fred толкова много му се иска да са 50-60 депутата, че не е сметнал съвсем правилно.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 31. 31 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1187 Весело

  До коментар [#28] от "Майндърбайндър":

  Защо не, направо министри

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  [quote#28:"Майндърбайндър"]Борисов,като собственик на 97 депутати,би могъл да повтори жеста си от февруари и да подари 20 депутати на друга партия,за да се състави правителство.[/quote]
  И после пет поколения българи да изплащат прищевките на БСП и Русия за АЕЦ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2939 Весело

  София, Факултета:
  секция 4611059 гласували 186, Коалиция за България 109, ГЕРБ 47;
  секция 4611060 гласували 227, КБ 111, ГЕРБ 63;
  секция 4611061 гласували 241, КБ 189, ГЕРБ 18;
  секция 4611062 гласували 216, КБ 172, ГЕРБ 22;
  секция 4611063 гласували 217, КБ 133, ГЕРБ 40;
  секция 4611064 гласували 212, КБ 175, ГЕРБ 20;
  секция 4611065 гласували 188, КБ 154, ГЕРБ 12;
  секция 4611066 гласували 210, КБ 179, ГЕРБ 12;
  секция 4611067 гласували 212, КБ 111, ГЕРБ 43;

  София, Филиповци:
  секция 4619071 гласували 347, КБ 257, ГЕРБ 28;
  секция 4611072 гласували 292, КБ 218, ГЕРБ 18;

  Пловдив, Столипиново:
  секция 2202040 гласували 246, КБ 146, ГЕРБ 14;
  секция 2202041 гласували 213, КБ 72, ГЕРБ 7;
  секция 2202042 гласували 280, КБ 101, ГЕРБ 6;

 34. 34 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "Храбър":

  В закона! Така е приет и след този случай вероятно ще се промени, защото наистина е недомислен, но е пределно ясен и Цацаров и Плевнелиев го казаха - няма да сезират КС.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#33] от "SS":

  Брат ми има паркинг до Фикултето, знаеш ли какво е там? Не знам дали 10% имат работа, преди правиха по 3 дена сватби, сега ги правят с промоционални кебапчета от Лидл, ГЕРБ да хвърлят капа, че не са изпекли и изяли хората им в избирателните комисии.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#32] от "Храбър":

  Проектът Белене може да се преразглежда най-рано след 2 години. Тогава я камилата,я камиларя,а правителство трябва сега.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ето какво е агитация:

  21. (нова - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) "Агитация" е призив за подкрепа за определено лице, партия или коалиция от партии при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция от партии, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на този кодекс.

  Това изчерпва спора, защото то е забраненото в изборния ден. Може да попържаш врага, да го кълнеш бюлетина да не може да фалшифицира, цацаров да го споходи, тъщата да се разприказва, въобще всичко с което не се хвалиш сам и не призоваваш да гласуват за тебе не е агитация.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#29] от "AzDebil":

  Защото толкова много му се иска да бъде българският Лионел Меси и да се запише с всякакви възможни рекорди в историята, че е готов да жертва цялата държава, целия си народ, само и само да яхне властта пак. Около 1/5 от сънародниците ни са готови по негов сигнал да скочат и в пропаст, ако "г-н Бойко" каже. По-голям и изперкал егоцентрик в живота си не съм виждал...
  Вярно е, че тези дето сме против това и изразяваме мнението си на глас или на избори сме малцинство, но има и едно по-голямо малцинство, което или въобще не гласува, или не гласува за него. Така че, надежда има.
  А тя е, този никога повече да не помирише власт. То вече е ясно че вероятността това да се случи е по-голяма от тази да не се.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 40. 40 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Сега дай дефиниция за оклеветяване и антиагитация и ще поуцелиш десятката

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 41. 41 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И да ги касирате и да не ги касирате, все тая....Повече от 95 депутата няма да вкарате.......Ама щом искате нови избори, плащайте си ги от партийните субсидии, а не от нашия джоб (хазната). Точка !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 42. 42 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "От ГЕРБ не дадоха подробности кога и през коя институция"

  Как да не дадоха бе, мутрата що мислите че обърка конституционен с касационен съд? Не ще да е само от ограниченост, вероятно и това са мъдрували.

 43. 43 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Най важното от изписаното в статията, е че основание за касиране може да бъде единствено груба намеса на държавна не институция в предизборния процес. Изцепките на Бареков по ТВ7 не правят изборите невалидни.

 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":Шат - на пешката главата !

 45. 45 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#19:"osudeni_dushi"]НЯКОЙ ДА МЕ ЧУЕ! ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ! МРАЗЯ БСП и ДПС - шайка лешояди! [/quote]
  Случайно пропусна ГЕРБ, новорегистрирани друже.

  Или по-скоро трябваше да добавиш - обичам ГЕРБ.

  Защото:
  Да бъдеш цвете никак не е лесно,
  поникваш и внезапно разцъфтяваш,
  а после трябва да се бориш честно
  със зноя, със студа, да не избягаш.

  Така и герберът във тон пастелен
  след битка неуморна цвят разтваря.
  Преборил се със бури, с вятър леден,
  на всички красотата си раздава.

  Не искам сухи вейки, голи клони,
  а гербер жив, надмогнал снеговете
  да ми напомня, че през всичките сезони
  по пътя не са страшни ветровете.

  Да бъдеш гербер никак не е лесно,
  поникваш и отново разцъфтяваш.
  Така минават пролет, лято, есен,
  но затова животът продължава.

  (припев)
  Да бъдеш цвете не е лесно,
  да даваш обич не е лесно,
  поникваш и внезапно разцъфтяваш.
  Да бъдеш гербер не е лесно,
  да имаш вяра не е лесно,
  поникваш и отново разцъфтяваш.

  BTW, нямаше нужда да го постваш това в три различни статии - малко повече мисъл и фантазия не е излишна за един форум, но когато са в очевиден дефицит не е никак приятно...

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Следващите избори ще са катастрофа за ГЕРБ защото ще се правят при правителство на Орешарски и действащ парламент. Това означава сичкото гербаджийски ятаци далеч от изборните лостове. Основата на техните избиратели ще работи на държавна служба и полицията и едва ли ще гласува пак за тях, това са винаги конформистки гласове и отиват във властта. Спонсорите след като видяха, че ГЕРБ едва ли ще види власт вече много ще мислят преди да дадат парите за циганите и въобще ГЕРБ ще си спомнят за прогнозирания 15% конформистки вот.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#15] от "Γαλλα":Те знаят ,че след 3-4 години хич няма да ги има ,загова напират сега. Без власт се разпадат. Плевналиев знае ,че още 3 години са му сигурни , а в това време Герб ще изчезне.

 48. 48 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#33] от "SS":

  Абе ти сега ли откри че ЦИК имат сайт?!? Няма нужда да ни заливаш с инфо, което можем и сами да видим да два клика разстояние...
  Имай милост, copy/paste-ни каквото искаш да кажеш в един пост.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 49. 49 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Железен аргумент на ГЕРБ за касиране на изборите: "ние ги фалшифицирахме".

  Идеята не е моя, но ми харесва

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#18] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":Ей, ти много дебело го даваш ! За теб дори Конституционният съд няма значение. ! Разбира се - Бойко стои по-високо ! Над всичко ! ... Много лошо се пада от високо.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#20] от "Майндърбайндър":Това са лакардиите на бившия зам.партиен секретар на бившия НИПИ.

 52. 52 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 648 Весело

  Аз се чудя, след четири дни мъдруване и мятане на тази "бомба", дали може да помъдруваме още два дена и да пробваме да продадем позата на "национално отговорни"?

  А дали някой ще я купи? А дали пък герберите вече не стават опасни за себе си?

 53. 53 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#15:"Γαλλα"]ГЕРБ, ако се скрият за 3-4 години..[/quote]
  Бива, ама да се скрият и БСП.

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#39] от "jokataa":Не сме малцинство. Просто глупаците са по-активни. Нали знаеш лафа : Луд умора няма , само се поти.

 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  До коментар [#20] от "Майндърбайндър":

  хи хи хи хи хи, стига си крал чуждите думи бре, ами ако вземе да те съди, че му крадеш интелектуален труд.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 57. 57 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Касирането на тези избори е абсолютно преливане от пусто в празно. Проблемът е не само в моментните манипулации, а и в Изборния кодекс. Абсурдно е един депутатски мандат някъде да се получава с по-малко от 500 гласа, а другаде с над 12 хиляди гласа. Това е същинската манипулация. Все пак става дума за национално представителство.

  При положение, че нищо в държавата не се е променило, едни повторни избори тутакси само малко ще разместят разпределението на силите, но няма да доведат до съществена промяна в резултата. Няма да е възможно една партия да получи 121 гласа, във всички случаи ще е необходима някаква форма на коалиция.

  Повторни избори "веднагически" няма да вкарат никоя от партиите под 4%. Дори серия от избори няма да го направи поради естествената умора и отегчение от абсурда.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 58. 58 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Весело

  [quote#6:"ПАВЛА - Sorrylol"]Малко тормоз и на есен - с песен. [/quote]
  Или както е казал поета: Септември ще бъде Май

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 59. 59 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#50] от "ahasver":

  Изглежда не четете внимателно. Това не е мой коментар, а цитат на позиция на друг човек, Fred.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#46] от "др. Иванов":Да , но герберите искат касиране за да няма правителство на Орешарски , а изборите да се състоят при тяхното правителство на Б отбора -служебното на Райков.

 61. 61 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  До коментар [#39] от "jokataa":

  Дай отговор и за БСП. сЪГЛАСЕН ЛИ СИ И ТЕ ДА НЕ ВИДЯТ ВЛАСТ ПОВЕЧЕ?

 62. 62 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#45:"jokataa"] BTW, нямаше нужда да го постваш това в три различни статии - малко повече мисъл и фантазия не е излишна за един форум, но когато са в очевиден дефицит не е никак приятно... [/quote]

  Прекалиха я тези дни герберите, явно кинти за пейстъри се още се намират... или в ужас от очертаващата се липса, такова оспамване за 2-3 години, а май и никога, не е имало. Секи грабнал по пет дивотии от кварталното клубче на жГЕРБ или от РеПеУто ииииии пейства ли пейства навсякъде

 63. 63 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#12:"g_t_DimebagDarrell"]Само не разбрах, след като дни наред комунистите виеха как Герб е фалшифицирал изборите, защо сега не искат да се касират? [/quote]
  Защото не им отърваАко касират изборите, след месец ще се е свършил ефекта на черния ПиАр в "деня за размисъл" (11/5) и резултатите ще бъдат коренно различни.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#49] от "Синята шапчица":Е, това е сериозен довод ! Неудържим ! Но при такова признание трябва да касират само тяхното избиране . И да се насрочат избори за техните 97 депутатски места без тяхно участие.

 65. 65 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#18] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  Обзалагам се на кило пелин, че повече от половината членове на ЦИК ще гледат умно, ако ги накараш на прима виста да ти обяснят приликите и разликите между политическа агитация, политическа пропаганда и политическите последствия от тяхното съвкупление в дейността на политическия Субект...

 66. 66 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#61:"sider"] сЪГЛАСЕН ЛИ СИ И ТЕ ДА НЕ ВИДЯТ ВЛАСТ ПОВЕЧЕ? [/quote]

  БСП определено са по-малкото зло и по-малките комунисти, съгласен ли си, че е изключително важно да изберем по-малкото зло и да изметем ГЕРБ?

  И що крякаш? Верно, че ви е бая нервно тези дни на комунетата, но айде полечка с тоз CCapsLOCK

 67. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#49:"Синята шапчица"]Железен аргумент на ГЕРБ за касиране на изборите: "ние ги фалшифицирахме". [/quote]

  И "имаме воля" да ги фалшифицираме още по-добре следващия път ...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 68. 68 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#64:"ahasver"]сериозен довод ! Неудържим ! [/quote]

  Найс, а?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 69. 69 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да се питаш защо Сергей Станишев държи да е на власт в тази световна криза ... ?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 71. 71 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  До коментар [#33] от "SS":

  Цигани комунисти? Или платени гласоподаватели?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#56] от "voltaire":Сметнато е. При удвояване на залога след загуба , печалбата избива всичко.Въпросът е дали жетоните ще ти стигнат до момента на печалбата. Той може да е твърде далеч. Доколкото знам, в някои игри това е забранено.

 73. 73 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#63] от "Moi6e ot Israel, сега в София (onziSa6tia ve!)":

  Повторни (поредни ) избори могат да активизират единствено твърдия електорат.

  Просто тук едни картоиграчи, всеки с пето асо, си мерят триковете.

  Реалните представители на сериозни части от населението (не като количество, а като способност за мислене) ще останат без представителство и при следващ избор.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 74. 74 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Няма как това правителство да продължи да действа.
  Конституционното дело не е ограничено със срокове, едва ли ще свърши за по-малко от 3-4 месеца, през които ще има правителство. Президентът може да бави 1 месец и след това да връчи мандат на тиквата, а след 8 дни и на БСП. ГЕРБ може да забави с няколко дни ако предложи правителство, но едва ли с повече от седмица-две, това означава максимум след 2 месеца да има правителство. Дори на другия ден съдът да касира изборите по конституция това правителство трябва да проведе избори в рамките на два месеца, т.е. при всички случаи ще ги прави Орешарски.
  Тук има тънкост, ако президентът забави свикването на парламента Тиквата може и да не хване срока за сизиране на КС(със 48 депутати), затова вместо след месец НС ще се събере след седмица и до месец ще има правителство, а делото ще се тутка месеци след това правителство.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 75. 75 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 907 Неутрално

  За съжаление ще стане така както големият специалист поиска.Стадото ще ръмжи че го боли и нямана какво да седне но и да има други избори пак за него ще гласуват.
  Ако си говорим сериозно обаче това ще е добре за него,няма Костов,няма Кабанещоси,няма Кунева. ТОЙ може само да спечели.Монополите също.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 76. 76 Профил на ватник
  ватник
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#37:"Майндърбайндър"]

  До коментар [#32] от "Храбър":

  Проектът Белене може да се преразглежда най-рано след 2 години. [/quote]
  По какво законово основание е този срок? Единственият ми страх от БСП/Атака + ДПС (те бяха против) е да възродят това безумие. А в края следващата година горните се надявам да са в опозиция, а Боко да си лекува някъде кръвното, далеч от по погледите ни.

 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#70] от "voltaire":

  Казал си го по-добре!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не зная дали ще може да се касират изборите чрез прокуратурата , но варианти за нови избори много.
  Някой пак ще пее "Къде си вярна ти любов народна"

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 80. 80 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Весело

  [quote#45:"jokataa"]Случайно пропусна ГЕРБ, новорегистрирани друже. [/quote]
  Е не му вързвай кусур, напъвало го е от време да се изкаже, сега се регистрирал и се изказал ГолЕма ра'ота

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 81. 81 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#63] от "Moi6e ot Israel, сега в София (onziSa6tia ve!)":

  Моше, играта е далеч по-дебела и ГЕРБ си позволиха мръсотии, които никой не си беше позволявал. Аз нямам нищо против да се заливат с помия БСП и БКП, обаче ситуациата е изключително сериозна ...малцина си дават сметка колко, но герб забъркаха каша, която е много опасна за дъжавата.

  Днешните плюнки за касиране са единствено опит за изнудване, изнудване което ме кара да мисля, че не натопиха Плевнелиев в помията от глупост, а умишлено.

  Нема по мръсни комунисти и десари от герб, готови са да запалят държавицата...

 82. 82 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#76] от "slovo":

  ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

  Приемане или отхвърляне на предложението - предмет на референдума

  Чл. 23. (2) Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 83. 83 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#69] от "chushko":
  Защото алчността на изпосталялите му за Власт съратници и страха от близката структурно-организационна смърт на старицата, си сторват челен сблъсък в главата на Председателя...

 84. 84 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#39:"jokataa"] този никога повече да не помирише власт.[/quote]
  Със сигурност, ДС готвят нов проект, тоя път май с помощта на прокуратурата.

 85. 85 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#70] от "voltaire":

  Груба спекулация е да се твърди, че до 12 май 2013 г. не е имало колебаещи се. Напротив, ред социологически проучвания показваха сравнително висок дял на хора, които не са стигнали до категоричен избор. Данните за очакваната не особено висока активност са допълнителен аргумент в тази насока. Как тази група би реагирала при втори предсрочни избори е отделен въпрос, който не би могъл да има нито прост, нито сигурен отговор. Изобщо създавате усещане за човек, който преднамерено излага една определена версия, при това не най-вероятната, като единствено възможна.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 87. 87 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Изборите не трябва да се касират!
  Причината за това е проста - народът трябва да види що за маскари са БСП и ДПС. И двете партии са на ръба, на това да изпаднат в трета глуха!
  БСП при максимална мобилизация, тотални издънки на управляващите и нужда от алтернатива събра под 950 000 гласа, което е смешно...
  ДПС не е това, което беше. Сега загуби над 150 000 гласа и е видно, че хватката и започва да отслабва.
  Две години при едно управление на измъчена компромисна коалиция между двете партии и БСП ще се радва, ако успее да хване и 500 000 гласа на едни предсрочни избори през 2015 г., а ДПС ще събира макс 250 - 300 000 гласа.
  А това дай боже да изрине и двете чудовищни творение, та барем се създаде една нормална социал-демократична партия на мястото на пребоядисаните комунисти, а ДПС да си освободи крепосните селяни.
  Всичко това може да стане факт само ако БСП направи кабинет.
  Пародията там ще е на ниво и еквилибристиката, която ще се прави за да се угажда на ДПС и Атака ще е класна. В крайна сметка мисля, че до две години търпението на всички ще се изчерпа и ще се иде на нови избори.
  За ГЕРБ две години в опозиция ще са добър тест. Или ще изпаднат в битово разложение, люспене и разпад или ще израстват като партия и структура.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 88. 88 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#2:"xalikarans"]който Бареков вади от Бареков умира.[/quote]
  Как пък ти се видя някой да е умрял?
  Животът продължава.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 89. 89 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#70] от "voltaire":

  П. п. Според Алфа Рисърч от 1 април:

  "Едва 42% са сигурни, че ще отидат да гласуват, 28% се колебаят, като обикновено само половината от тях взимат решение в полза на вота.

  Почти всеки трети не е сигурен дали ще подкрепи политическата сила, която в момента е избрал. Тази висока степен на мобилност и "оглеждане" може да доведе до съществени размествания в хода на кампанията, а ако "колебаещите се недоволни", не намират достатъчно атрактивна алтернатива, избирателната активност може да остане доста под тази от парламентарните избори през 2009г. (60.20%), коментират от "Алфа Рисърч"."

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 90. 90 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#70] от "voltaire":

  П. п. п. Съжалявам, но не мога да залепя връзка към източника, кодовете при мен не работят. Това е цитат от статия на "Дневник":

  01 апр 2013, 12:08

  "Алфа Рисърч": Ако изборите бяха днес - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и "България на гражданите" влизат в парламента

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 92. 92 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#18] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  Много е рационален. Тоя същия потребител по-рано твърдеше, че не трябва да се иска касиране на изборите и Герб не би го направило.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 93. 93 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#87:"1951"]Изборите не трябва да се касират! [/quote]

  100% ПОДКРЕПЯМ!

  [quote#87:"1951"]Причината за това е проста - народът трябва да види що за маскари са БСП и ДПС. И двете партии са на ръба, на това да изпаднат в трета глуха! [/quote]

  Всъщност - и четирите (дядо попе ) ще си покажат истинската същност. Но не мисля, че ще изпаднат. Дори не мисля, че хората ще се ядосат достатъчно и истински. По-скоро споделям мнението на Леля Агата, че това е СЪВМЕСТЕН нов проект за прецакване на народонаселението. Фантазията ми е бедна, за да ппредположа накъде ни тикат, но във всички случаи е към лошо, още по-лошо...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 94. 94 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#91] от "voltaire":

  Какво Вие "давате" дълбоко не ме интересува, особено като се има предвид, че говорите неща в противоречие със социологическите проучвания от периода до 12 май. Крайно неубедителен сте.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 95. 95 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 381 Неутрално

  При патовата ситуация, Плевневлиев може да реши да управлява със Служебния кабинет с 42-то народно събрание.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 96. 96 Профил на ватник
  ватник
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Как бихте прогнозирали разпределението в парламента, ако изборите са след няколко месеца? Ще се излее ужасяващо количество помия,а никой няма да има все още осъден. Боко ще позагуби малко гласове, защото ще се появи някаква дясна алтернатива, но тя ще има сили само едва да преодолее 4%.Резултатът на Скат ще е също малко над 4%. Кунева ще се съюзи с Касим Дал и ще е вече сила. И какво получаваме, четири етнически партии, самоизящи се една друга, безсилна и малобройна десница и единствените що годе "нормални", но пак същите стари дупедати от БСП/ГЕРБ.
  По-добре избори следващата година, та да ги изметем всички.
  Пепел ми на езика за горната прогноза...

 97. 97 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#61:"sider"]Дай отговор и за БСП. сЪГЛАСЕН ЛИ СИ И ТЕ ДА НЕ ВИДЯТ ВЛАСТ ПОВЕЧЕ?[/quote]
  Твърдо! Не просто съгласен, а мечтая за този момент.

  Само че, пясъкът от часовника изтече и времето свърши, а Бойко си питА ушите. 2009 г. при гласуването на правителството се получи квалифицирано мнозинство, достатъчно за промяна на конституцията (дадох линк някъде в по-предните си постове тази вечер), а онзи в неговия си стил не пожела да приеме ръката на Костов, Янето и Сидеров за съвместни действия.
  Затва тая червена гняс, която го залива в момента си е изцяло за неог и ГЕРБ. Sorry...

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 98. 98 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#7:"stoiank"]Не знам как я мислим, но според мен спасението на давещите е в ръцете на самите давещи се. А политиците до есента няма да спрат да се надприказват.[/quote]

  ами щом работата е в работенето..ок,,ама за какъв чеп с въобще тия т.нар.политици и институции?? Институциите явно са за това да се пълнят там с едни боклуци! ОК,приема се..щом в работата е всичко...ок.за какъв дявол са тия власти и институции...по-добре да си работим без тия воденични камъни ,бе..нали така?

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#14:"tralala2010"]Значи пак на наши и ваши. Не трябва ли да се ръководят от върховенството на закона?[/quote]
  Доста се върти КС - когато беше за досиетата веднъж реши че не може да се отварят /при СДС/ после реши че може да се отварят - при БСП+ДПС. Може и запитването да е било така направено че да не отварят /при СДС/ не знам.

  Така че наистина си зависи от съотношението на силите. И тук идват няколко момента - Костов/СДС-Пудела яростно се бореха Петър Стоянов да не влезе в КС и евентуално да стане негов председател, Плевнелиев от своята квота сложи Боян Велчев - БСП. Доста странни решения. Но пък председател на КС е от квотата на Първанов, може да тикне нещата в посока да поднесе главата на Станишев на Първанов?

  В БСП наистина има доста хора от старата гвардия недоволни от Станишев включително бивши членове на КС, може да понатиснат. Наистина сложно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK