Изследване: БСП замени Борисов в положителното медийно отразяване

Бойко Борисов

© Красимир Юскеселиев

Бойко БорисовВъпреки отсъствието от медиите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след подаването на оставката на кабинета си през февруари, той продължава да е най-важната тема в печата. Същевременно отношението на водещи вестници към предишните управляващи драстично се е променило - от крайно положително към крайно негативно. БСП вечe печели повече одобрение от медиите, но отношението към лидера на партията Сергей Станишев е все така отрицателно.


От изследваните издания само "Дневник" запазва непроменена редакционната си политика и към ГЕРБ, и към социалистите. Експертите отчитат това като поддържане на ценности и неподвластност на конюнктурни политически промени.


Това са основните изводи на изследване на фондация "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер" за медийната среда в България за периода януари - май 2013 г. в сравнение с данните от миналата година. В проучването са включени публикации на "Дневник", "24 часа", "Труд", "Телеграф", "Сега", "Стандарт" и "Преса".
Изследване: БСП замени Борисов в положителното медийно отразяване

© Юлия Лазарова


Борисов вече е негативен медиен герой


Изследването показва, че медийният рейтинг на Бойко Борисов, т.е. съотношението на положителни спрямо негативни публикации, спада от +2.4 през 2012 г. до -1.2 за първите пет месеца на тази година. След оставката на правителството най-силна промяна в отношението към бившия премиер е отчетено при в. "Телеграф" - вече е крайно негативно. Предишният вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов вече също се отразява отрицателно от ежедневника на Ирена Кръстева, макар и не чак толкова, колкото Борисов.


Сходна е ситуацията и при "Стандарт". Там Цветанов събира повече негативни публикации спрямо бившия министър-председател. При "Труд", "24 часа" и "Преса" също се наблюдава изместване на  отношението им към предишните управници и вече е крайно отрицателно. По-критичен става и "Сега". Единствено "Дневник" запазва позицията си и към Цветанов, и към Борисов, и към ГЕРБ - критична.


Отразяването на ГЕРБ е малко по-различно. "Телеграф" променя отношението си от положително към критично, а "Стандарт" - от негативно към одобрително. Останалите издания не се променили редакционната си политика към партията и продължават да са отрицателно настроени към ГЕРБ.


Общо публикациите за бившия премиер за първите пет месеца са 2954, а за Цветанов - 1607.


Трети се нарежда лидерът на БСП Сергей Станишев с 1147 публикации. При него медийният рейтинг се запазва все така отрицателен, но се наблюдава все по-положително отразяване. След протестите от -13 преди февруарските протести през май той вече е с -6, като годишният темп е -7.6.


Всички изследвани издания показват негативно отношение към Станишев. След оставката на Борисов по-положителни към него са "Преса", "Труд", "24 часа", "Стандарт" и "Телеграф", критичната си позиция запазват "Сега" и "Дневник".


Голям обрат бележи отношението на изданията към БСП.  "Телеграф", "Преса", "Труд", "24 часа", "Стандарт" с изключение на "Дневник" са отразявали социалистите много по-положително след оставката на кабинета "Борисов" спрямо първите два месеца на годината. Само "Дневник" остава критичен към левицата, а дори и "Сега" от крайно негативен вече е неутрален към социалистите.


Сергей Станишев и Лютви Местан

© Красимир Юскеселиев

Сергей Станишев и Лютви Местан


Всички против Кунева, повече подкрепа за Сидеров и Местан


Само "Дневник" запазва позицията си към лидера на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Всички останали изследвани издания са крайно критични към нея. "Въпреки че по време на протестите партията повишава положителното медийно отразяване, в кампанията се наблюдава рязък спад на медийния рейтинг", каза доц. Орлин Спасов от "Медийна демокрация".


След смяната на лидера на ДПС и партията, и Лютви Местан повишават вниманието на медиите, които започват да пишат за тях все по-положително. Дори отявлените критици "Труд" и "24 часа" отбелязват рязък завой от март. Дори "Труд" се изравнява и досега крайно подкрепящия ДПС "Телеграф". "Преса" също регистрира все по-добро отношение към Местан и ДПС. Само "Дневник" запазва неутралната си позиция с лек спад на положителните публикации.


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също получава подкрепата на медиите. От политик, събирал крайно негативно отношение и в малкото публикации за него преди протестите, от февруари бележи плавен ръст и вече е по-малко критикуван. Той все още обаче е в негативната част на графиката. По-осезаема е промяната в отношението към "Атака" - всички издания от крайно негативно са преминали към неутрално и дори крайно положително отношение. Трябва да се отбележи, че споменаванията обаче са доста малко - до десетина публикации за периода. Спасов обаче отбеляза, че явно национализмът тепърва ще се превръща в основна тема за медиите предвид и важната роля на "Атака" в следващия парламент.


Работата на служебния кабинет и на премиера Марин Райков остава в сянка на скандала с подслушванията, разразил се по време на кампанията. Президентът Росен Плевнелиев леко е повишил положителните публикации за работата си и като цяло среща одобрение от всички изследвани издания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK