Станишев пак заговори за премахване на плоския данък

Станишев каза в отговор на въпрос, че бракът му от преди ден и очакването на  раждането на второто му дете през юли е най-важният му проект.

© Анелия Николова

Станишев каза в отговор на въпрос, че бракът му от преди ден и очакването на раждането на второто му дете през юли е най-важният му проект.Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви пред Би Ти Ви, че БСП продължава да отстоява намерението си да въведе необлагаем минимум за получаващите минимална заплата и да обложи с 20 на сто горницата на личните доходи над 4500 лв. 


Въпреки настояването на подкрепящата левицата ДПС плоският данък да остане, както и съвета на Брюксел, че данъчната система на България не трябва да се пипа, днес - в деня на откриването на новия парламент, Станишев повтори идеята от предизборната кампания на БСП са промени данъка, въведен, когато той беше премиер, а номинираният сега за премиерския пост Пламен Орешарски - финансов министър. "Няма инструмент, който работи еднакво във всички условия, отстояваме данъчните облекчения за над 1 млн. души. Искаме хората с високи доходи да покажат солидарност с най-бедните", заяви той, въпреки че в плана за управление на Орешарски не се споменава нищо за промяна в данъчното облагане. 


Преди два дни бившият депутат от БСП Румен Петков критикува сегашното ръководство, че се е отказало да отмени плоския данък, въпреки че има решение на конгреса за това. 
"Няма забранени мерки, ако са успешни и работещи" - с тези думи Станишев отговори на въпрос ще се национализират ли електроразпределителните дружества. Такава мярка предлагаше в предизборната си програма "Атака", на чиято подкрепа в парламента БСП също разчита. "Ще обсъждаме с гражданското общество, ще има контрол върху регулаторите,", каза лидерът на левицата. По думите му изкупуването на дяловете на трите чужди дружества от държавата е само една възможност, но преди това "нещата трябва да се видят, да се подредят, да се види кой какво спазва и не спазва", а всичко останало  нарече "импровизация и безотговорност". 


Станишев посочи, че БСП не се отказва и от осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене", който бил заложен в плана на Орешарски. "Този проект за съжаление беше тежко атакуван и заради престъпни действия и бездействия на предишното правителство много се забави", каза Станишев. "Аз не съм Борисов, а Орешарски не е Дянков, нито Цветанов, които си менят позицията на 180 градуса. АЕЦ е част от плана за реиндустриализацията на страната. Ако няма реиндустриализация, няма да има трайни и високоплатени работни места", заключи лидерът на БСП.  


Планът "Орешарски" е динамичен и открит, каза Станишев. При сформирането на правителство ще бъде създаден план за действие, който ще се отчита месец по месец. 


Левицата вижда възможност цената на тока да не се променя от 1 юли - намерение, по което сега работи и служебното правителство. Станишев предположи, че първите 100 киловата покребление ще са на по-ниска цена, за да се гарантира минимално потребление на най-нуждаещите се, а за по-голяма консумация ще се плаща повече. 


В бюджета за тази година няма възможност за увеличение на пенсиите и минималната заплата, посочи той. 


Бъдещ кабинет, доминиран от левицата, ще увеличи координиращата, планиращата и регулиращата роля на държавата в икономиката, но ще намали бюрократичния тормоз върху фирмите, каза Станишев.  


Той обяви, че ще иска "да се възстанови балансът между МВР и ДАНС, която беше преподчинена на МВР", така че "всеки да си върши работата". "Ще изискваме от следващия министър на вътрешните работи да преформулира задачите на МВР и да преструкутрира ресурсите", каза той. 


Станишев уточни, че когато пред репортери отрече авторството на БСП на сигнала до прокуратурата за бюлетините, печатани в Костинброд, не е знаел, че е подаден от колегата му Мая Манолова. Каза, че е научил за случая от телевизора, а активисти на левицата, насърчавани от него, подали десетки сигнали за нарушения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK