Под прикритие, или как ОССЕ наблюдава изборите в Хасково

Камион, натоварен с чували с бюлетини, пред РИК Хасково в деня след изборите

© Анна Стоева

Камион, натоварен с чували с бюлетини, пред РИК Хасково в деня след изборите"Дневник" публикува репортажа на Анна Стоева*. В него тя разказва за работата на няколко от общо над 150 наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за извънредните избори в България, които е придружавала като преводач. 


"Дневник" ще търси за коментар ОССЕ за това как извършват наблюдението и подготвят екипите си, както и самите наблюдатели, за които е разказано в текста (представени са само с малките си имена). 


"А, те вече са си написали доклада." – ми казва Филип в колата от Стара Загора към Хасково, където ще е базата на нашата група STO-та (Short-Term Observers - краткосрочни наблюдатели на изборите към ОССЕ). "Централата на дългосрочното наблюдение в София практически основава заключенията си върху предизборната кампания. Чакат и нашите отчети, разбира се, но всъщност мнението им вече е формирано."Мариан, за която това е седма или осма мисия, се обажда от задната седалка: "Не мисля, че нещо ще се случи по време на наблюдението в България. Изборите тук са демократични, казаха ни го и на брифинга. Не очаквам проблеми."
Мариан е на около 40 и съпруга на посланика на Молдова в Англия. От Тексас е и живее в къща в Лондон. Гледа малкото си детенце и в момента не работи, което й позволява да кандидатства за мисиите на ОССЕ. Наблюдавала е вече много пъти в Украйна, Молдова, живяла е и в Скопие и познава региона.Работила е няколко години като политически сътрудник към ОССЕ в Македония и в Санджак, Сърбия. Идвала е на ски в Банско, много й харесва.


За Филип, половин немец, половин французин, който скача от стаж на стаж в европейски институции, това е първо идване в България и първо наблюдение. Завършил наскоро, в момента си търси позиция в мрежата от агенции и бюрокрации на Европейската машина – работил е за кратко в Уницеф, сега приключва работата си в белгийска организация за закрила на детето и се оглежда за следваща стъпка.


Аз съм част от групата като преводач –


моята вратичка да видя отвътре, как точно се съставя оценката на избори


от тази организация, с мнението на която нашите политици толкова обичат да се бият в гърдите. За тази цел изтривам от CV-то си последните две години, всичко, свързано с документални филми, журналистика, избори – оставям безопасната диплома от Американския университет, курса по превод и скромната работа в малко НПО, където бях стажант преди няколко години. Добавям бяла риза и черна пола – и съм готова зa четири дни Мата Хари в провинцията.


Нашата чаровна шофьорка Жана, старозагорска версия на Анджелина Джоли, ме моли да преведа на чужденците, че се извинява за лошия път. Мариан я успокоява, че е виждала и по–зле. "Учудена съм, че изпратиха толкова STO-та в България, – продължава тя. – Предишният доклад на ОССЕ беше добър, а и въобще не изглежда, че има нужда от толкова наблюдатели."


"Доколкото знам,


не са имали намерение да изпращат, но самото правителство ги е поискало


обажда се Филип. На моя въпрос, защо мисли, че е така, свива рамене с искрено недоумение.


Първата ни спирка е ресторантът на хотела. Лидерство в разговора веднага поема Регина – висока възрастна германка, облечена като за сафари от началото на века, със светъл ленен костюм и задължителната нишка перли. На въпроса, с какво се занимава – или се е занимавала преди – светски избягва да отговори: "Размотавам се." Разбираме, че съпругът й е в текстилната промишленост, направил състоянието си в сивите времена след втората световна война – съобщава ни тя с драматичен шепот.


Регина не замлъква до края на вечерта. Сашко, на средна възраст, нейният партньор по екип, който работи в македонското МВР, невъзмутимо вечеря, но за останалите експертизата на германката по всички въпроси идва малко нанагорно. Разделяме се в 12 през нощта, без да сме решили, кой екип за кой регион ще тръгне в събота.


На другата сутрин начертаваме линия през картата и потегляме да разучаваме маршрута. Днес трябва да е по-спокойно от дългия изборен ден, който предстои утре. Обсъждаме избори в различни държави. Мариан разказва, че в Македония имаш право да впишеш кандидат в бюлетината. Най-популярният дописан е Исус Христос, а на второ място в предпочитанията на избирателите е Джеймс Бонд. Пак се уредиха макендонците, наум въздъхвам аз.


Възползвам се от леката атмосфера, за да подпитам пак Мариан, какво очаква от наблюдението утре. Тя повтаря убедено, че не очаква проблеми. Казва, че според нея, всъщност, изборите не са толкова важни, колкото да се пребори корупцията и да се възстанови доверието на хората във властта. Съгласявам се, но питам: "Защо наблюдаваш тогава?" Мариан игнорира въпроса ми – изведнъж е много заета да обсъжда с Филип за кой град да отпътуваме първо.


Разглеждаме няколко вече запечатани училища, наблюдаваме раздаването на бюлетините, копирните машини и другите материали от общините на секциите и сядаме на обяд. Докато обядваме, аз поставям


малко по-остро въпроса за смисъла на международните наблюдения


Мариан вече е изпила чаша вино, и отстъпва няколко крачки от предначертаната дипломатичност: "Наблюдавала съм и за Съвета на Европа, също съм много скептична. ОССЕ се контролира от руснаци. Като наблюдавах в Молдова, беше ужасно. Комунистическата партия очевидно губеше, а обявиха, че е спечелила. Ние всичко отчетохме, със снимки, сигнали – всичко! А в понеделник ОССЕ излиза с доклада си: "free and fair" ("честни и свободни избори"). Почувствах се ужасно. Но на следващия ден хората излязоха на улиците. Подпалиха парламента и касираха изборите. На новите избори комунистите загубиха. Бях много щастлива."


"Добре, казваш, че нарушенията не се докладват, а това ти е осмо наблюдение – защо продължаваш да ходиш тогава?", внимателно се интересувам аз. "Да... не знам... сигурно трябва да спра." Сменя темата.


Остатъкът от деня минава без събития, с изключение на двуметров препариран бизон в общината в Свиленград. Наистина е впечатляващ – снимаме се с него. Вечерта тайно се измъкваме от хотела, за да избегнем другата група и най-вече словоохотливата Регина, и, след ранна вечеря в града, се прибираме да се наспим преди дългия изборен ден.

За спомен - Мариан, Филип, препариран бизон и авторът на материала Анна Стоева (в средата) във фоайето на община Свиленград

© Анна Стоева

За спомен - Мариан, Филип, препариран бизон и авторът на материала Анна Стоева (в средата) във фоайето на община Свиленград


В неделя тръгваме в 6:15 часа сутринта, за да хванем началото на изборния ден. Не виждаме втората група във фоайето на хотела, мака че би трябвало да тръгнат по същото време. Планът за деня е да обиколим 10 секции, като хванем отварянето и броенето. Филип и Мариан са


инструктирани да прекарат във всяка от секциите 30-40 минути и да зададат няколко стандартни въпроса


"Как върви изборният процес досега? Колко човека са гласували? Получихте ли всички необходими материали? Очаквате ли проблеми до края на изборния ден?" Моите наблюдатели си избират секции все в любопитни за тях места – само една от секциите е в училище, останалите са клуб на пенсионера, детска градина, ритуална зала, има и една в автогара – записват си, че се налага да се спира изборния процес, тъй като разписанието виси точно над входа на тъмната стаичка и от време на време влиза някой, който иска да провери автобуса си.


Мариан и Филип навсякъде са посрещнати като важни гости. Нареждат столовете им така, че да имат най–добра видимост на секцията. За 30-те минути, в които са там, процесът протича перфектно. Кафе, вода? Всичко върви нормално, нашата комисия е много опитна, вече за пети път организираме избори. Не очакваме никакви проблеми. Филип отговорно проверява навсякъде, дали има рампа за инвалидни колички. Записваме всички застъпници в съответната графа във формуляра според партийна принадлежност.


Някои отказват да отговорят, от коя партия са


но това не изглежда да притеснява моя екип.


"Не знам, защо ни искат да отчитаме броя застъпници. Колкото са повече политическите наблюдатели, толкова по–добре. Така е по–демократично. Какво значение има, дали са двама или трима – не виждам, как може да има проблем – нали са от различни партии", убедено отхвърля Мариан моето предложение да доразпитаме останалите хора по двора, от коя партия са, след като откриваме по трима наблюдатели от една партия (ту ГЕРБ, ту БСП) в няколко секции подред. Тя пита за партийната принадлежност на членовете на СИК и удовлетворено записва, че има представители на всички основни партии. Когато тя си тръгва, аз все пак поглеждам списъка и виждам, че от 9-членна комисия петима наистина са от различни партии, но останалите четирима – от ГЕРБ.


Качваме се в колата, за да отпътуваме към следващото село. Шофьорката Жана ми подшушва, че е чула от застъпниците отпред, които Мариан реши да не разпитва за партийна принадлежност, че цените вървят по 150 лева на глас. Сестра й пък и е показала чашки за кафе с принт на ДПС, които са се раздавали направо пред секциите в едно от съседните села. Жана се е чула и с шофьора на групата в Сливен – за разлика от нас са станали едва в 8:30, сега обядват и тепърва потеглят за секции в града.


Следващата ни спирка е Капитан Андреево. В секцията в клуба на самодееца ни посреща най-симпатичният зам.-председател на СИК във вселената. Мариан и Филип не успяват да преборят настояването да ни почерпят с домашен козунак и безалкохолно ("Всяка кока-кола – враг на алкохола!" – заявява под мустак нашият чаровен домакин, с което поставя на изпитание моите скромни преводачески възможности). Всички членове на комисията си шушнат,


горди, че международни наблюдатели са посетили точно тяхната секция


Филип въодушевено ме пита: "Може би всяваме прекалено много респект?" След като установяваме, че и в тази секция "няма и не се очакват проблеми", потегляме за последната си дестинация за деня – случайно избраното на картата село Троян.


В колата Филип отбелязва, че някои от секциите, които посетихме, имаха "по 1119 човека в основен списък". "Да, - казва Мариан. – Доста е малко." "Малко? – учудва се Андреас. – Не е ли ужасно много? Как ще успеят тези хора да се изредят за един ден?" Мариан се опитва да се поправи, объркано: "А, да, вярно... не знам, стори ми се малко... в другите държави..."


Решавам да им почета малко новини от телефона си – основният скандал са 350-те хиляди бюлетини, открити в печатница "Мултипринт". Давам различни гледни точки, даже им давам телефона, за да прочетат сами в Ройтерс – но в крайна сметка усилията ми са отметнати със снизходителното мнение, че този предизборен PR не е от особено значение.


Секцията, в която броим, се оказва миниатюрна – 207 човека в основния списък, 121 гласували. Броенето минава без проблем и приключва сравнително бързо, с победа на БСП. Мариан и Филип са много доволни, че приключваме рано, и строят стратегия, как да се разберат с другия екип, за да не трябва да оставаме ние цяла нощ да наблюдаваме броенето в РИК.


Докато пътуваме след автобуса с бюлетините за Хасково, Мариан и Филип трябва да докладват по телефона на дългосрочните наблюдатели своите впечатления от деня и какви са основните проблеми. Мариан не харесва постановката на въпроса: "Нашата задача не е да търсим проблеми, ние трябва да наблюдаваме безпристрастно и да събираме статистика. Не е правилно да ни фокусират върху проблеми щеше да е по–добре да го балансират, да посочим добрите практики".


След кратко обсъждане, решават с Филип, че техните


три прилагателни за изборния процес са "професионален, аполитичен, хармоничен"


– особено са горди от последата дума и нейната "поетичност". Основните проблеми са, че няма урни за подвижно гласуване и не е осигурен достъп за инвалидни колички. По настояване на Филип, все пак решават да добавят и, че често е имало по повече от двама застъпници от партия.


Пред районната избирателна комисия хаосът е пълен. Филип, втрещен, пита Мариан дали е виждала друг път такава тълпа. "Освен на концерт..." – в шок отговаря тя. Успяваме да се избутаме през хората и да влезем в сградата, където представителите на секционните комисии чакат да предадат протоколите и бюлетините. Отвън има поне сто човека, влезлите вътре са наредени в претъпкана кинозала и чакат номер, с който да преминат в следващите две пълни помещения, които са опашката за предаване на документите.


Часът е 1:30 през нощта. Докато Мариан отива до хотела, за да изпрати по и-мейл до централата попълнените през деня формуляри, ние с Филип оставаме в залата със СИК-овете. Питам го за впечатленията от първото му наблюдение. Той искрено ми казва, че чак сега осъзнава, че "може би всичко навсякъде беше идеално, защото ние сме там,


и извън този половин час би могло да се случва, каквото и да е


Питам го, дали не мисли, че и той, дори в малката си роля, носи отговорност за резултатите на наблюдението. Казвам му, че знам, че това е нашата държава, ние сме си отговорни за нея и освен нас няма кой да ни я оправи, но че мнението на ОССЕ е важно за хората в България, които се борят да променят нещо. И когато голямата европейска организация казва, че всичко е ок, това им връзва ръцете. Филип се замисля. Разбира въпроса ми за личната отговорност. Но още не е решил, дали наблюдението е смислено или не, добро или лошо. Трябва да помисли. Дипломатично отговаря, че сигурно нещата не са черно-бели.


В този момент се връща Мариан и с облегчение казва, че е говорила с централата и няма нужда да чакаме повече, тъй като след час и половина нашата секция все още няма номерче за опашката, а преди тях номерата стигат до 270. Филип малко се колебае, дали да си тръгне, тъй като му е интересно, но последва по-старшата си партньорка, която няма търпение да се прибере в хотела.


Влизам в стаята си, изтощена. Цялата безсмисленост на тази мисия ми присяда с горчилка в гърлото. 150 туристи на европейска издръжка се правят на експерти, за да валидират избори, които още повече ще потопят бедната ни държавичка, и въобще не им пука. Не им пука, че всичко, което правят е абсурдна бутафория. Не им пука също така, че мнението им ще се изполва от същите тези управляващи, които са ги поканили да наблюдават в "демократична" България, за да оправдаят и подсилят мястото си във властта и изборния резултат. И тези от нас, които се опитат да не се съгласят, ще бъдат затискани под тежестта на официални доклади, пресконференции и цитати от ОССЕ, ПАСЕ, Съвета на Европа и други подобни. А всички като тях ще продължат да си обикалят, защото "обичат да виждат нови места" и "да се запознават с хора". А да, и "за да помагат на демокрацията".


***


Последната ни среща е в понеделник. Разделили сме се с втория екип и разговорът е малко по-свободен. Мариан пита Филип, какво планира да прави след мисията. Той разказва, че с приятелката му се надяват да получат място в европейските агенции в Югоизточна Азия. "Там е чудесно." – усмихва се тя. Преминава към това, че мисията на ОССЕ не е най–търсената мисия за наблюдение. "Тук дават само дневни и нощувки, хонорарът е минимален и държавите не са толкова интересни." "За мисята на ЕС търсенето е много по–голямо, – съгласява се Филип – Има заплата, а и държавите са по-секси: Азия, Латинска Америка, Арабския свят, Виетнам."


"Ти ще кандидатстваш ли за Монголия?" – пита го Мариан за следващата мисия за наблюдение на ОССЕ. Андреас отговаря, че да, ако е още в Белгия. Питам, как човек научава за мисиите.
"Обявяват се на сайта им – отговаря ми окуражаващо Мариан– И ти можеш да кандидатстваш. Мисля, че имаш шанс да те вземат."


Доклада на ОССЕ за Предсрочни парламентарни избори 2013 можете да изтеглите тук .


* Анна Стоева, заедно с Давид Джамбазов бяха автори на поредицата текст и видео "Секция 59, или Избори 2011" за гласуването и нарушенията в Кюстендил на изборите преди две години. Повече за проектите на двамата в този текст.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 670 Весело

  таке е то.....добър репортаж

 2. 2 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 488 Неутрално

  хората малко по малко ще се усетят какво се случи в действителност, с тази паника и преувеличения, но май ще е късно.

 3. 3 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 461 Неутрално

  [quote#0:"Анна Стоева"]Но на следващия ден хората излЕзНаха на улиците.[/quote]
  [quote#0:"Анна Стоева"]Успяваме да се избутаме през хората и да влезНем в сградата[/quote]
  Анна Стоева българска граматика учила ли е?

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Много истинска статия.

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1103 Весело

  "Влизам в стаята си, изтощена. Цялата безсмисленост на тази мисия ми присяда с горчилка в гърлото. 150 туристи на европейска издръжка се правят на експерти, за да валидират избори, които още повече ще потопят бедната ни държавичка, и въобще не им пука."

  Интересно какво е очаквала да види Анна Стоева?! Може би някакви мастити експерти с над двадесет години опит в оценяване на избори, които дебнат, хващат и разследват.
  Дори тези ОССЕ "експерти" могат да хванат манипулации при посещаването на секции на случаен принцип.

 6. 6 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз също бях преводач на наблюдателите от ОССЕ, но в друг регион. И двамата бяха изключително професионално настроени и следяха и за най-малките нарушения. В крайна сметка те нямат право да се намесват в изборния процес по никакъв начин, а могат само да наблюдават изборния процес. Освен това отговарят само за регионите си, така че регионалните STOs не могат да коментират това с бюлетините в Костинброд.

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Добър репортаж с доста болка за България,защото истината винаги боли.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  А снимка на Регина да има случайно? Аз май съм бил с нея два пъти в Африка - последно през ноември в Сиера Леоне.

  Никола Йорданов
 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1828 Весело

  Този репортаж ясно ни показва колко бързо ни настигат западняците.

 10. 10 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Положението е повече от безнадеждно!

  Благодаря Ви Анна! Смях се от сърце!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 11. 11 Профил на Mickey Mouse
  Mickey Mouse
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Мариан разказва, че в Македония имаш право да впишеш кандидат в бюлетината."

  КАКВО?!
  Какви глупости говори този? Няма подобно нещо!
  Този или бил алкохолизиран или баш пиян. От разказа май само на муане и пиене се ходи от една в друга страна .

 12. 12 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 409 Любопитно
 13. 13 Профил на Plamen Vichev
  Plamen Vichev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста добър репортаж..за съжаление..

 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#11:"Mickey Mouse"]От разказа май само на муане и пиене се ходи от една в друга страна . [/quote]
  Тия са "международни наблюдатели". Демек, все им е тая к,ви се вършат. А от резултатите в секциите в Турция, където "минават" на 2000 човека, се вижда,че пратените от МВнР да организират изборитеса също такива "странични наблюдатели", на които не им пука. Но има голяма разлика. И за тая разлика изпратените от външното министерство не само дето не трябва да получават командировъчни, ами и да посетят занданите,защото узаконяват фалшификации на резултатите.

 15. 15 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Отлична статия онагледяваща безхаберието на Европейските институции и ОССЕ. А после се чудим, че и тук е така. Навсякъде явно положението е същото. Да вземем парите за хонорарчето и да се уредим на сладка службица.

 16. 16 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 782 Неутрално

  На авторката нещо й тежи, ама девойчето не може да разбере ,че нещата които не й харесват не са точно изборите. А че изборите са фактически без избор. Няколко мутрополитически групировки спускат едни списъци с едни "личности" и изборът е по-скоро емоционален ,а не рационален. Рациото иска да чуе и види конкретните измерения на бъдещите действия на политиците, а нашите "политици" искат да излъжат хората в тарапаната.

 17. 17 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Тази статия е супер и показва още един път, че не бива да се разчита на помощ от хора, които са добре платени туристи...Съдбата на всеки народ е в собствените му ръце..
  Такъв парламент сме си избрали...сега ще си го търпиме, а който не е гласувал пък няма право и да критикува

 18. 18 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  "Наблюдавала съм и за Съвета на Европа, също съм много скептична. ОССЕ се контролира от руснаци. Като наблюдавах в Молдова, беше ужасно. Комунистическата партия очевидно губеше, а обявиха, че е спечелила. Ние всичко отчетохме, със снимки, сигнали – всичко! А в понеделник ОССЕ излиза с доклада си: "free and fair" ("честни и свободни избори"

  Тук статията свърши. Всичко останало просто подчертава кой контролира и какво се очаква от служителите. Просто да отбият номера за да бъдат усвоени едни пари, типично по социалистически ала съветския съюз. Някой сполучливо спомена в коментарите, че Европа бързо ни застига. Така е, като са избрали европейците да живеят по социалистически не може да се очаква друго.

  Отделете време навреме.
 19. 19 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 456 Неутрално

  [quote#3:"cnn"]Анна Стоева българска граматика учила ли е?

  [/quote]
  Ами и това:

  В този момент се връща Мариан и с облеГчение казва...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 20. 20 Профил на velbg
  velbg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този текст има нужда от превод на английски и публикация в EUobserver и BBC News.

 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  [quote#5:"BlueWater"]Интересно какво е очаквала да види Анна Стоева?[/quote]
  Като всеки млад човек с ограничени познания за света в който живее, е очаквала че той (светът) ще се нарежда според нейните лични предпочитания и пристрастия.
  А той светът е много голям и различен.

 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Добър материал, макар и тъжен....няма почти никой,трябва сами да си оправим кочината. От ЕС или другаде ,може би, реално да помогнат, извън преките и формални задължения, единствено и ако настане гражданска война или ги помоли някоя официална бг институция директно....Засега институция с подобни намерения не се вижда....

 23. 23 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Иначе,добре би било или Анна или съответния човек в редакцията качващ материала,за редактори и коректори да не говорим, да пооправят граматиката

 24. 24 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бедното наивно Ани

  I'm addicted to the truth.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  [quote#22:"thepirineagle"]трябва сами да си оправим кочината. [/quote]
  +++++++++++
  Вярата за чудото което ще стане като се присъединим към Запада постепенно изчезва. Сами трябва да се оправяме, това е положението.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 26. 26 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#19] от "geo_19":
  Дотам не стигнах. Много трудно чета неграмотни текстове, а още по-малко им вярвам.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Нашенското Ани е типичен прадставител на една група от младото ни поколение, което поради липса на средства и желание, не са пътували извън страната. Мирогледа им е формиран от местните медии, които се различават единствено дали предлагат чиста чалга или енетелктуална такава.
  Ако беше поизлазязла и се поомешала малко с хората по света щеше да разбере, че огромното мнозинство си имат много по-важна работа за вършене, отколкото да наблюдават изборите в някаква балканска държавица и няма как да очаква, че в Хасково и селата ще пратят някакви си топ експерти, гоящи от желание и мотивация да изловят местните шмекери на демокрацията. Самата идея да се наблюдава и "гарантира" демократичността на избора е глупава.
  Във всяко общество, дори и в американското, съществуват хора с нагласи да опорочат избора или такива вечно съмняващи се в честността му.
  И какво от това? Когато нещата са на кантара няколко процента плюс или минус в полза на някой нищо не означават. Който и да получи властта, дори и да е поизлъгал тук-там, ще трябва да се съобразява че срещу себе си почти толкова народ на противно мнение по основните неща. Ако ги пренебрегне, рискува да бъде пометен.
  Да, последните избори у нас бяха демократични и съвсем правилно са го отразили наблюдателите. Който твърди обратното, означава че той е прекалено млад и не знае какво представляват недемократични избори през соца. Имаха си всичко - предизборна кампания, мнгообразие от партии, покриващи почти целия спектър, организация по гласуването. Нямаше насилие и бомби като в Пакистан.
  Ама не биле идеални и лубимците на Ани не успели според нея.
  Ами да бяха се потрудили малко повече щяха да успеят.
  Живота не свършва с това.
  .

 28. 28 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#22:"thepirineagle"]няма почти никой,трябва сами да си оправим кочината.[/quote]

  [quote#25:"Fred"]Сами трябва да се оправяме, това е положението. [/quote]
  Има кой да помогне както на европейско ниво, така и на ниво национални организации на страните членки. Само че никой няма да дойде и да каже: на, вземи, дръж! Всички те искат конкретни предложения от нас - каква точно помощ искаме, по какви теми, за какво ниво и пр. такива (за нас досадни) подробности.
  Ние не разбираме тяхната логика, начина им на мислене. А то е сравнително просто - най-общо може да се формулира така - ако ти не знаеш какво искаш, как аз да знам какво ти трябва?; аз нямам право да се бъркам в твоя живот и да ти предписвам рецепти; ако искаш помощ - ОК, но няма да свърша и твоята работа.

  А май от време оно седим и все чакаме Дядо Иван, но най-много да дочакаме Годо.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 29. 29 Профил на batvan
  batvan
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментатора cnn:

  Не знам дали Анна Стоева е учила българска граматика, но за разлика от повечето писачи в българските вестници, определено е учила ЖУРНАЛИСТИКА. Докато има хора като нея, надеждата ми че България един ден ще стане нормална държава няма да умре! Прави чест на Дневник че публикува и статии от истински мислещи журналисти.

  Нядявам се че един ден глупаците които четат статии с цел проверка на граматическото им съдържание а не смисловото им съдържание, един ден ще станат малцинство.

  Тогава може би избирателите ще престанат да избират парламентарни мнозинства от архимошеници като БСП/ДПС а клоуни като Атака ще ни забавляват само по време на предизборни кампании. За съжаление до тогава ще трябва да се равняваме по други държави управлявани от клоуни като Италия и Гърция.

 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#29] от "batvan":

  Няма да коментирам нито статията, нито автора.

  Но неграмотността е неграмотност.

  Какви смислени заключения да очакваш от автор който не знае как се пише "облеГчение" ?

 31. 31 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 466 Весело

  Брилянтна статия. Много ми хареса

 32. 32 Профил на i12805
  i12805
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Добра статия. Особено ми хареса, че е планирана. Още от самото начало, авторът е бил настроен критично към великата Евро бюрокрация, за разлика от болшинството наши функционери, които само ми казват: "ми то в Европа е така ..."
  Трябва да се научим да бъдем критични, особено към разни авторитети. И сега? оттук какво следва?

 33. 33 Профил на coffee_
  coffee_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторката си е позволила да използва в текста истинските (малки) имена на краткосрочните наблюдатели от нейния екип. Предоставила е на Дневник дори снимка с въпросните лица, като не е получила съгласието на наблюдателите/ОССЕ нито за едното, нито за другото (поне не видях да е изрично упоменато).
  Анна следва да е подписала договор, както и да е брифирана за правата и задълженията си на преводач. С предоставянето на статията си за публикуване, авторката най-вероятно е нарушила договореностите.
  С нетърпение чакам реакцията на ОССЕ.

 34. 34 Профил на gurini
  gurini
  Рейтинг: 466 Разстроено

  „ОССЕ се контролира от руснаци.“ това изяснява защо не трябва да се вярва на управляващите, а следващото показва какво е нужно да се свърши „... хората излязоха на улиците. Подпалиха парламента и касираха изборите.“

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Статията е честна, всички останали упреци бледнеят на фона на този факт. Имам усещането, че затова са и упреците в граматически грешки и останалото, просто се опитват да отместят вниманието от една честна статия и един тъжен факт.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 36. 36 Профил на egesihora
  egesihora
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#28] от "axel":

  Донякъде е така, но и ЕС са бюрократи и то големи.
  Какви авторитети?
  Докато си траем и не създаваме проблеми -сме добри, иначе сме си тъмни балкански субекти.
  Дават добри практики , но не могат сами да се сетят ,че тук нещата не са такива и не могат да мръднат от клишетата ,в които са се забили. Иначе -спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Може и да ги възпират малце,но не е достатъчно. Само в БГ им вярваме безрезервно просто защото нашето е по-лошо и нямаме друга надежда.

 37. 37 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#33] от "coffee_":

  Да, доста нагла постъпка. Всички подписват такъв договор за почтеност. Да не говорим, че не се е доинформирала..."150 туристи на европейска издръжка" - откъде я намери тази европейска издръжка ми е много интересно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK