Боряна Димитрова: Мисия "дълъг живот" на следващ кабинет - невъзможна

Боряна Димитрова

© Георги Кожухаров

Боряна ДимитроваПроблемът е дали ще привикнем да живеем с перманентни протести и стачки подобно на Гърция, или всеки по-голям протест ще води до политическо сътресение и падане на правителства. Така Боряна Димитрова - управляващ партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч", отговори на въпроса дали и кога очаква протести. "Дневник" разговаря с нея за изборите и последиците от тях.


В следващия парламент влизат "Атака", партията на телевизия СКАТ, ново РЗС, ДПС, а БСП е близо до 4-процентната бариера. Смятате ли, че може да ви се наложи да дадете и такава прогноза при някои следващи избори?


- Ако България се развие в посоката, която вещаете, последното, от което ще се интересуват хората, са прогнозите. Ценностният, общностният и икономическият крах ще са довели до такова омерзение към партиите, че вместо да правим парламентарни прогнози, по-скоро ще ни се наложи да анализираме кой и в каква посока може да промени формата на управление.
Ако скоро има нови избори, ще има ли сериозни разлики със сегашните резултати?


- След каскадата от скандали, които бяха тествани на тези избори, едва ли е останал някой да вярва, че в близко бъдеще може да се постигне много по-различен резултат. Просто всичко, което можеше да повлияе, беше изпробвано. Друг е въпросът, че сегашната ситуация е толкова патова, че и статистически незначителни разлики в процентите могат да преструктурират управляващото мнозинство.


Вече казахте, че е възможно следващите парламентарни избори да са заедно с тези за Европейски парламент. Още ли смятате така? Не допускате ли, че кабинет на БСП и ДПС с подкрепа от "Атака" или от нейни депутати може да издържи доста по-дълго?


- Преди да е гласувано правителство и да е ясно кой стои зад него, би било несериозно да навлизаме в детайли за неговото дълголетие. Още повече че то трябва да получи своя шанс и своя кредит на доверие.


Мисията "дълъг живот" на този кабинет ми изглежда обаче невъзможна по чисто обективни причини. Първо, нито една от трите партии не може да е спокойна за реакциите на собствените си симпатизанти към бъдещото съжителство. Колкото по-автентични и искрени са привържениците им, толкова по-враждебни са към формулата на партийните ръководства.


Второ, политиките и реформите, необходими за стимулиране на бизнеса и съживяване на икономиката, които едно експертно правителство на Пламен Орешарски даде заявка, че ще провежда, трудно ще бъдат подкрепяни от избирателите на БСП, ДПС, а и на "Атака", защото в голямата си част те самите разчитат държавата да преразпределя в тяхна полза. Прекалено различни са визиите на тези партии.


И, на трето място, дългосрочната стратегия на всяка от тях предполага поддържането на антагонистични отношения с останалите, ако не иска избирателите й да я напуснат – Касим Дал вече започна да руши монопола на ДПС, партията на СКАТ диша във врата на "Атака", зимните протести показаха, че БСП не владее най-левия електорат. Накратко заплахата пред дълготрайността на кабинета е в заложения в коалиционната формула разрив между елит и избиратели, което е трайният порок на българския политически живот.


Имаше ли за вас изненада на тези избори?


- Честно казано, и в личен план, а и като преглеждам публикациите ни от януари до май, не виждам изненади. За жалост - трябва да добавя. Следя изборите от 90-а година и усещането ми този път беше за едно déjà vu – само където малко по-фарсово, по-банално и по-уморено. Службите все така вадят компромати, десницата все така се самоубива, медиите все така вървят след победителите. За да бъде картината пълна, и социологическите изследвания дадоха своя принос в скандалите.


Какво бихте казали за избирателите? Голяма част от тях загубиха представителство. Къде са причините?


- Конкретните причини са в Закона за финансиране на политическите партии, който стимулира редица партии не да търсят представителство, а да гонят заветния един процент, който им гарантира държавна субсидия. Също така в разцеплението на десницата и не на последно място – в ерозията на доверието към всички партии, което накара почти всеки осми гласувал да пусне бюлетина, с която не да излъчи управляващи, а да изрази протеста си a priori към които и да било управляващи. А по-общо погледнато, диагнозата е следната – колкото по-неефективни са институциите в едно общество, толкова по-слабо е представителството на хората.


 Кои скандали повлияха върху този вот? Отрази ли се последният - от деня за размисъл?


- Всички скандали оказаха известно влияние, но поради еднаквия им почерк водеха до игра с (почти) нулев резултат. Симпатизантите на БСП се мобилизираха, тези на ГЕРБ отвръщаха със същото, а колебаещите се или се отказаха да гласуват, или се разпиляха протестно към малките партии. Така цялостната електорална картина не се промени съществено освен неприятния вкус от прегорели сценарии и контрасценарии.


Колко време давате на ГЕРБ, ако остане в опозиция? Ще се разпадне ли извън властта?


- Най-честите аналогии за бъдещето на ГЕРБ са със съдбата на НДСВ. Прилики има, но и две много съществени различия. Първо, за разлика от НДСВ, което си остана партия на жълтите павета, ГЕРБ има силни позиции в местната власт, а тя гарантира икономически ресурс и електорална подкрепа. И, второ, ГЕРБ има най-многочислената в новата ни история парламентарна опозиционна група. Това го прави силен инструмент на влияние, вкл. за конституционни промени, които така или иначе ще бъдат поставяни на дневен ред.


Не познавам състава на новата парламентарна група, но ако съдя по предишната, силни клиентелни кръгове със сигурност ще има и те ще действат центробежно съобразно икономическите си интереси. На базата на противопоставянето не е изключено да се обособи и нормално дясноцентристко крило в него, което да взаимодейства с една бъдеща обединена десница.


Вие познавате характеристиките на избирателите на старите десни партии, смятате ли, че е възможно десницата отново да стане фактор? При какви обстоятелства?


- Надеждите ми са повече, отколкото аргументите, но си мисля, че мнозинството от традиционните десни избиратели, а и голяма част от моето поколение, искат в обществото да има силна десница, която да създава условия за просперираща България. Разочарованието от егоизма, неадекватността и маргинализирането на някогашното дясно, както и убедеността, че трябва да се поеме по друг път, са мощни движещи фактори и те не бива да се пренебрегват.


Ако нещо ме смущава и бих искала да го кажа сега, то е, че различните представители на дясното – в партиите, в бизнеса, в науката, в университетите, в културата, в неправителствения сектор и пр., живеят години наред с едно своего рода презрение към останалите професионални прослойки, възприемайки себе си като единствения еталон за автентично дясно. Лявото, обратно, успя да се съхрани чрез поредица от паралелни мрежи – енергийна, финансова, университетска, полицейска, рекламно-пиарска и пр., всяка от които действа по собствените си правила, но подкрепя останалите в техните начинания.


Лявото е по-силно не защото БСП е много силна, а защото има реални общности, които се нуждаят от него. Дясното, което по принцип е много по-индивидуалистично, не успя да изгради взаимно подкрепящи се и взаимно усилващи влиянието си общности, поради което се изолира и затваря на все по-малки острови. Възраждането на дясното е усилие за възраждане на общности от десни избиратели с общи ценности, но и с разбирането, че се нуждаят от общ проект.


Вече се подхвърлят идеи за нова дясна партия, възможно ли е тя да бъде успешна, ако се изгради от "останките" на досегашните?


- Самата метафора, че от останките от вчерашното ястия ще се приготвя ново, е вече нелицеприятна и демотивираща. Същевременно при непрекъснатата емиграция на млади и образовани хора, потенциални десни избиратели, няма широк набор от възможности. Десницата не може да си внесе електорат, лидери или политици. Реалистичната възможност е създаването на възможно максимално широка дясна платформа, която постепенно да излъчи своите лидери и да създаде възможност за дясноцентристко управление с онази част от ГЕРБ, която ще се запази след отделяне на крайните клиентелистки кръгове. В противен случай България ще се люшка между леви и екстремистки управления.


Колко от симпатизантите си биха загубили "Атака" и ДПС, ако гласуват заедно в подкрепа на кабинет, предложен от левицата?


- За ДПС ми е трудно да прогнозирам, защото там механизмите за формиране на влияние са от друго естество, но във всички случаи може да остане без част от по-автономните градски избиратели, които са изложени на непосредствен сблъсък с феновете на "Атака", особено в Североизточна България. Колкото до електората на "Атака", той е изключително подвижен – тя губи едни, печели други. При нея проблемът е структурен – рискува да загуби поне една трета от по-устойчивото си и мотивирано ядро, което вече преминава към партията на Валери Симеонов.


Има ли бъдеще партията на Меглена Кунева?


- Само в рамките на общ проект на обединена десница.


Очаквате ли нови протести? Кога?


- Есента и зимата са естествените катализатори на социалните протести. България едва ли ще остане изключение от протестните движения в цяла Южна Европа. За мен проблемът е дали ще привикнем да живеем с перманентни протести и стачки подобно на Гърция, или всеки по-голям протест ще води до политическо сътресение и падане на правителства, както това стана с правителството на ГЕРБ.


И ГЕРБ, и БСП се аргументираха с данни от "Алфа Рисърч". Бойко Борисов назова агенцията в разговора с Мирослав Найденов и Кокинов, чийто запис беше тиражиран. Поласкахте ли се?


- "Алфа Рисърч" не е партийна агенция, не е офшорка, няма странични морски или планински интереси, занимава се единствено и само със социални и маркетингови проучвания. Съществуваме благодарение на професионализма си и вярвам, че това е единственият правилен начин.


За неудобни данни по-често сме получавали обиди или заплахи, но се радвам, ако политиците започнат да разбират смисъла на достоверните проучвания. Това означава реален интерес към собствените им избиратели, а не третирането им като попивателни, които безкритично възприемат техните изяви.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Цветозар Томов за "тази дама" и други далеч по-интересни нещица...

  http://www.youtube.com/watch?v=_b3fs6h1jJA

  ПП "ПОП"(к), политическа партия "пушачи за опушване на калинките"
 2. 2 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много точен анализ,колкото и да не се харесва на много политици.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  "Първо, за разлика от НДСВ, което си остана партия на жълтите павета, ГЕРБ има силни позиции в местната власт, а тя гарантира икономически ресурс и електорална подкрепа. И, второ, ГЕРБ има най-многочислената в новата ни история парламентарна опозиционна група"

  ==================================

  Социолог, а се прави че не забелязва двете основни причини за провала на НДСВ. Преполови ги съюза с ДПС, а този с БСП ги довърши. ГЕРБ не са влизали и едва ли някога ще влязат в съглашателство с БСП и ДПС защото имат тая обеца на ухото.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 4. 4 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Орешарски, ще те свалим скоро! Оказа се по- подкупен, отколкото интелигентен. Отстъпи от десните си възгледи. Сега говориш за раздаване на пари и прогресивен данък. Как се съчетава това с фискална стабилност, при условие, че няма да има съкращения на работещите в държавния сектор?????

 5. 5 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 581 Гневно

  Анализа е добър и разбираем и за обикновените люде.
  А Цветозар Томов си е един обикновен маргинал, без ясна идеология....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 6. 6 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Според мен може и да има доста живот. Има начини, при които БСП и ДПС да получат мнозинство 121 депутата и след няколко бързи хода да тушират надигане на евентуално недоволство за протести. БСП може да стигне до частично касиране на вота и да вземе депутат от ГЕРБ. От друга страна АТАКА винаги има отцепени независими депутати след първите 3 месеца, така че може БСП да ги примъкне към себе си, както направи ГЕРБ в предходния парламент. А и цената на депутат на АТАКА ще скочи доста, тъй като ГЕРБ не могат да си позволят да го пуснат да иде в БСП, а на БСП им е нужно мнозинство.
  http://economistbg.blogspot.com/2013/05/blog-post.html

  www.economistbg.com/
 7. 7 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#3] от "emil":

  Значи ресурсите на общините(местна власт) трябва да се използват за задържане на дадена партия във властта и недопускане на разединение( чрез милитаризиране) ? Такава ли са възгледите ви ?

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#3] от "emil":
  Ей, ама тая мантра с ДПС как ви държи на къс повод!
  Та не забелязвате, ама хич, как и за какво се заигра Боце с Ердоган!

  Макар и да не съм сигласен с Боряна Димитрова за ДПС, то за ГЕРБ е права. Тепърва ще и късат клиентелистко месо. Няма как иначе, процесът е автоматичен.
  И затова Вождът ви сега се е сурнал по тая писта - да придърпва лумпеня покрай мантрата за ДПС, та да попълва оредели редици. Е, ще се съберете ...
  А ДПС мисля, че пропускате как смени пистата. И такива като Димитрова не ви казват, може би от политкоректност някаква, че да не им скочи мат'рялът. Съветвам ви да си препрочетете речта на Доган на "прощалната" му конференция. Оставете патакламите с атентата. Вижте какво не само каза, но и завеща. А Местан го изпълни и гръмогласно обявява и обявява, че ще го изпълнява. И заради това беше раздялата на ДПС с Ердоган, заради това беше промоутиран Касим Дал, а Коркмаз ходи на метан при Ердоган в Турция и беше удостоен не само с потупване по рамото, но и пълно съдействие на Турция за мобилизиране на изселниците да гласуват за Касим Дал. Но не успя! Благодарение точно на сегашното ДПС с новата им посока. Която също не ме изпълва с възторг, но поне е проевропейска, а не свързана на ръчно управление с управляващите в Турция.
  Накрая ... тая история със залитането на Вожда в полето на Болен, СКАТ, ВМРО и подобни да "бере" мат'рял ще му излезе през носа. Защото ще го конфронтира с циганите. Купуването на гласовете им ще става все по-трудно и все по-малко, а като сбира другарчета като тези, които сега се опитва да приласкава - ще ги прати да гласуват срещу него.
  Не мислете само за днес бе, момци!

 9. 9 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1165 Разстроено

  "Боряна Димитрова: Мисия "дълъг живот" на следващ кабинет - невъзможна"

  За жалост е възможно: Беров 2.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3330 Весело

  "Проблемът е дали ще привикнем да живеем с перманентни протести и стачки подобно на Гърция, или ..."

  Протестиращите скоро ще видят разликата м/у "Тиквата" и турските националсоциалисти !
  При "Тиквата" след всеки протест имаше по парче тиквеник за протестиращите (в най лошия случай пакетче тиквени семки - малко но от сърце) !!
  Сега ще развалят седянката со кротце,со благо а ако си требе и со малко кютек !!!

  Всъщност сега ударно ще се излее лев за пенсионеро-ромският електорат(на вие знаете на кои) под формата коледни добавки,социални и майчински и 250 000 раб.места на Беленският ров !

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#1] от "joshuatee":


  [quote#1:"joshuatee"]

  Цветозар Томов за "тази дама" и други далеч по-интересни нещица... [/quote]Ако си го докарал на Томов,дето е на хранилка на Ал.Петров,да вярваш......

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#3] от "emil":


  [quote#3:"emil"]Социолог, а се прави че не забелязва двете основни причини за провала на НДСВ. Преполови ги съюза с ДПС, а този с БСП ги довърши. ГЕРБ не са влизали и едва ли някога ще влязат в съглашателство с БСП и ДПС защото имат тая обеца на ухото. [/quote]Това е голямата разлика между НДСВ и ГЕРБ..Ако НДСВ си бяха останали в страни от коалиция с БСП/ДПС(те можеха и сами да направят правителство) ,НДСВ можеше днес да има едни 4-5 % и да е в парламента...

 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#5] от "Captain Shakespeare":


  [quote#5:"Captain Shakespeare"]А Цветозар Томов си е един обикновен маргинал, без ясна идеология.[/quote]Томов е просто един от придворните соцоилози на БСП,наред с Колевците,Райчев,Живко Георгиев и Кънчо,и Асланов,разбира се...

 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Весело

  До коментар [#8] от "xm...":


  [quote#8:"xm..."]Та не забелязвате, ама хич, как и за какво се заигра Боце с Ердоган! [/quote]Викаш ,ГЕРБ правят коалиция с Ердоган ли?!Щото аз виждам БСП да се коалира с ДПС...

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#9] от "grand funk railroad":


  [quote#9:"grand funk railroad"]За жалост е възможно: Беров 2.[/quote]Има една основна разлика-ГЕРБ днес е много по-силна партия от СДС на Филип Димитров през 1992-ра..

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Така както се очаква нероденото оше правителство да има къс живот , може да докрета и до пълен мандат. Иска се само да се отвърже сезала от врата на самоубииците и да отнемат запалките на Герб от ръцете на пироманите . А затова не трябва много - просто да усетят хората ,че могат да си купят един -два пъти повече в месеца месо например . И следва въпроса - а пари откъде . Ами вече двадесет и три години под път и над път се говори колко много се краде . Значи има много пари . Време е да се промени посоката на движение . Да не говорим ,че за едно потупване по рамото и едно браво , Пицата смъкна дефицита с два и повече процента под разрешения таван. Без да гледа дали някой от Европа го следва Та ако си изиграят картите добре , депутатите от всички групи пак може да сучат четири годинки . .

 17. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3817 Весело

  [quote#14:"yanne"]Викаш ,ГЕРБ правят коалиция с Ердоган ли?!Щото аз виждам БСП да се коалира с ДПС... [/quote]
  Ама нали аз цял ферман изписах отдолу точно за това, че ДПС скъса! с Ердоган! И устоя на изборите не, ами излезе и в суперкондиция така, че СерГей даже може да се хвали с такъв ортак пред Европата.

  Докато от Европата ни един премиер не се обади на Боце за "победата". Обади му се ... Ердоган ...

 18. 19 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 397 Неутрално

  ДПС и АТАКА заедно зад едно българско правителство?

  Не е възможно, Волен ще го проумее бавно, но сигурно, когато почнат да му бягат депутатите!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 19. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#13] от "yanne":

  А бе къде са каките , бе ? Що ги забравяш? Кака ти Мира на чия ясла е ?

 20. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanne":

  Айде стига клишета ,де . С какво е силна ? С капацитет? Ами още първия ден с пионерски плам и Лазаров , и Караячева , и Монтанската юристка се хвърлиха към парламентарната трибуна да дават акъл как да се води работата на парламента . И трябваше Манолова с два -три словестни шамара да ги постави на местата им. И млъкнаха гузно до края на заседанието . Балончета ...

 21. 22 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3330 Весело

  Лек анализ защо "Тиквата" "загуби" малкият и средният бизнес (без да имам претенцията да е на 100% верен) ,който ще е на пиедестал при новата тройна (т.е. ще се пренапишат правилата)!
  За първи път се наложи някакъв ред със стандартите - щото на бизнеса му е много гот да продава : 1.вода,соли и всякакви гадости(под формата на тумблирано пиле ,шунки и кренвирши от рога и копита) ; млечни произведения без мляко и т.н. да го продава за истинско и да брои пачки 2.горива скапващи двигателите забъркани от вещи алхимици (големият рев за нивомерите от "малките" бизнесменбензинджии) 3.касовите апарати свързани с НАП (убили хиляди честни частници - ебати ташака да те утрепе задължението да издаваш касов бон?) 4.изтреблението на строителният бизнес - естествено ГЕРБ спукаха имотния балон 5. и какъв си го туриха със забраната на тютюна - що заведения фалираха
  И все пак имаме някакъв шанс - нали Бате е кръстник на свиневъдите ...така ,че шансът развихрелият се турски националсоциализъм да бъде натикан в кочината хич не е за подценяване !!!

 22. 23 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#1] от "joshuatee":

  Той говори за Мира Радева, бре!

 23. 24 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#11:"yanne"] Ако си го докарал на Томов,дето е на хранилка на Ал.Петров,да вярваш...... [/quote]

  Що, какво не му харесваш на Томов, верно, че "водещата" води слабо, ама?

  ПП "ПОП"(к), политическа партия "пушачи за опушване на калинките"
 24. 25 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#23:"Sir Humphrey"] Той говори за Мира Радева, бре! [/quote]

  Или за социологията, журналистиката и тнр българско общество изобщо?

  ПП "ПОП"(к), политическа партия "пушачи за опушване на калинките"
 25. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#18] от "xm...":

  Абе я бегай у лево...

 26. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3817 Весело

  До коментар [#26] от "g_t_DimebagDarrell":
  Ти мен не ме мисли!
  Аз си бЕгам къде си реша.
  Ама вас ви държат у джоб. У малкия ...

 27. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  [quote#27:"xm..."]Ама вас ви държат у джоб[/quote]
  Кои сме НИЕ бе, овчи...

 28. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Весело

  До коментар [#18] от "xm...":


  [quote#18:"xm..."]Докато от Европата ни един премиер не се обади на Боце за "победата". Обади му се ... Ердоган ..[/quote]Как можеш да сравняваш "обаждане" със създаване на коалиционно правителство?!

 29. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  [quote#15:"yanne"]Има една основна разлика-ГЕРБ днес е много по-силна партия от СДС на Филип Димитров през 1992-ра.. [/quote]
  Кажи поне три основни идеи, които правят ГЕРБ партия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 31 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hristo Hristov":


  [quote#6:"Hristo Hristov"]Според мен може и да има доста живот. Има начини, при които БСП и ДПС да получат мнозинство 121 депутата[/quote]
  Продажни депутати могат да си напазаруват колкото си искат...видяхме го в предния парламент...и сега няма да е по различно...Въпроса е друг, икономическата криза...тя ще изиграе лоша шега на което и да е правителство...Комунетата и преди и сега не се съобразяват с нея...

 31. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3817 Весело

  До коментар [#28] от "g_t_DimebagDarrell":
  М'чи тия, дет' се опитвате с командорене да ми задавате наклона на капата

 32. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":
  Тарикатееш?

  Аз това си го твърдя още откак се проведе оная среща в Одрин. Изселници, Вежди и Дянков, ако се не лъжа.
  Същото, но вече поактуализирано, го пишех и покрай Конференцията на ДПС, докато вие се бяхте заплеснали в улюлюкания по атентата.
  Това го твърдя и откак излязоха изборните резултати. А вие пак сте се отдали на улюлюкания. И пиша, че се литкате подир мюрета, пропускайки нещо важно. Даже много важно, предвид че става дума за ДПС.

 33. 34 Профил на suzen
  suzen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Какво означава "лумпени"?

  Как да се разбира "лумпенизирането" в съвременния свят?

  Как се нарича "управление на интелигенцията"?

 34. 35 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дано на Волен му уври тиквата!

  Би било политическо самоубийство каквото и да е участие в някакво правителство!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 35. 36 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 466 Неутрално

  дясното в България беше одглеждано като цвете в саксия . Старите дисиденти и репресирани бързо бяха изолирани и прогонени вместо новите политици да вземат поуки от тях и да им възложат одговорни дейности.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 36. 37 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  истината е една - силният човек на бг да вземе властта и да остави доказаните клептомани на постна чорба - бойко е истинският премиер - останалите са руски подлоги

 37. 38 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#35] от "Курт Деликуртев Касиране!":на болен няма да му уври тиквата докато не го купят - той самият продаваше депутатски места - слави бинев така стана депутат

 38. 39 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Победителите от БСП и ДПС зависят от Сидеров...намирам някаква особена красота и справедливо възмездие в тази ситуация!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 39. 40 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#13:"yanne"]Томов е просто един от придворните соцоилози на БСП,наред с Колевците,Райчев,Живко Георгиев и Кънчо,и Асланов,разбира се... [/quote]
  Днес новият парламент ме отврани окончателно за което горните псевдоучени допринесаха много. Нека добавим към тях и Е. Дайнов. Журналистите въобще не ги слагам в списъка. Те са усърдни наемници на продажните медии. Най-гадното е, че от този "елит" се очаква да се отгледа Гражданско общество. Няма да стане.

 40. 41 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#24:"joshuatee"]
  Що, какво не му харесваш на Томов,[/quote]
  Томов няма нищо общо с науката. Той е елементарен политагитатор какъвто всеки дилетант може да стане. Преди 4 години се отказа да дава и прогнози за изборни резултати защото нямаха нищо общо с реалността.

 41. 42 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#35:"Курт Деликуртев Касиране!"]Дано на Волен му уври тиквата!

  Би било политическо самоубийство каквото и да е участие в някакво правителство! [/quote]
  Волен е тотален посерко. За това малко се говори защото до сега никой не го е вземал на сериозно, а като екзотика в родния пейзаж. Но застане ли пред скоби ще го направят на трътка и има защо.

 42. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":


  [quote#33:"xm..."]Аз това си го твърдя още откак се проведе оная среща в Одрин. Изселници, Вежди и Дянков, ако се не лъжа. [/quote]Пак сравнявате несравними неща.Пак да питам как сравнявате среща на политици със създаване на коалиционно правителство между ДПС и БСП?!Ами Борисов сигурно се е срещал с десетки политици на различни страни?!Не съм чувал обаче да прави правителства с ДПС или с някой друг,докато БСП си прави с ДПС.Пък защита ви на БСП ви доказва като истински костовист-поне се върнахте при партията майка.Поне се изключете от ЕНП и си влезте в Соц-интерна,ама и там няма да ви вземат...

 43. 44 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  скандалите не се били отразили?! хай, холан! разправяй ги тия на избирателите на Станишев!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 44. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  [quote#30:"Храбър"]Кажи поне три основни идеи, които правят ГЕРБ партия.[/quote]
  Хе-хе! Герберите са се счупили да слагат минуси на резонния ми въпрос, но никой не се реши да му отговори!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  [quote#44:"Един Градинар"]скандалите не се били отразили?! хай, холан! разправяй ги тия на избирателите на Станишев![/quote]
  Шмекериите и на БСП, и на ДПС и Атака сигурно са се отразили отрицателно на електората им.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  "Конкретните причини са в Закона за финансиране на политическите партии, който стимулира редица партии не да търсят представителство, а да гонят заветния един процент, който им гарантира държавна субсидия."

  Направо в 10-ката!
  Всички уядени политици "случайно" пропускаха тази подробност в агитацията си! От своя страна, журналистите, любезно пропускаха да ги питат - как иначе, нали са на края на хранителната верига...
  Ако заветният процент беше 4%, а прагът за влизане в парламента - 8%, може би мераклии да гласуват за някакви клоуни пак щеше да има, просто пред заплахата да лежат в затвора подоно на Йоло Денев, клоуните щяха да бъдат по-малко.

  I Want To Believe
 47. 48 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#12] от "yanne":

  Е, да, но нали "царят" трябваше да си запази откраднатите имоти.

 48. 49 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#48] от "kaka_ginka":

  Како, нема ли да речеж нещо и за tabula rasa?

  ПП "ПОП"(к), политическа партия "пушачи за опушване на калинките"
 49. 50 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#49] от "joshuatee":

  Празен лист?

 50. 51 Профил на follower.ideals
  follower.ideals
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е последния шанс на тези политически мекерета (4-те ПП) да управляват и получат доверие, смятам че трябва да работят взаимно,НО този път за народния интерес и да защитят бг бизнеса и производството! Не редно нови 100 милиона за избори... Е невъзможното ли искам или те не го умеят???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 51. 52 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#50] от "kaka_ginka":

  нинам, ти ми кажи

  ПП "ПОП"(к), политическа партия "пушачи за опушване на калинките"
 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 54 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Като гледам дребните партийни сметчици,кой какво би спечелил или изгубил ми става безпределно ясно че народа отново го няма там.

 54. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  До коментар [#35] от "Курт Деликуртев Касиране!":
  Дано на Волен му уври тиквата! "

  -Да е тиква да уври,ама това на Болен си е празна кратуна.

 55. 56 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2348 Любопитно

  [quote#15:"yanne"]Има една основна разлика-ГЕРБ днес е много по-силна партия от СДС на Филип Димитров през 1992-ра.. [/quote]

  До коментар [#15] от "yanne":

  А знаеш ли защо?
  Защото ГейБРЕто са като О.П.Г. с баш шеф Боцко.
  Скоро обаче и тях ще ги задърпат от различни страни. Прокуратура, бизнес интереси и т.н.
  Излизането от властта е болезнено за всеки политик и партия и накрая се оказва, че идеалисти няма.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 56. 57 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Експертният кабинет Орешарски е последният ни шанс да се спасим от блатото на мизерията и милиционерщината, в което ГЕРБ ни тласнаха!

 57. 58 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Проблемът е дали ще привикнем да живеем с перманентни протести и стачки подобно на Гърция, или всеки по-голям протест ще води до политическо сътресение и падане на правителства."
  Ууу - ноо сти лоша, ма госпожо! Вий вещайте моята трагедия..
  На войнът, побеждавал цел живот,
  едничко поражение му стига
  и в миг неблагодарният народ
  изтрива го от почетната книга...
  Сравних ас българето с кучето
  и ..получих си заслуженото.

 58. 59 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добър анализ. При днешните технологии и интернет навсякъде, защо просто не се отмени цирка, наречен парламент и не се въведе електронно гласуване на проектозаконите? На всеки 5 години се избират министър председател с министри-експерти, и на всеки 6 месеца задължителен вот на доверие от народа. Кабинетът изготвя законопроекти, които се гласуват не от скъпи марионетки в парламент, а от гражданите през интернет с електронна лична карта или за по-отдалечени райони - през GSM-мрежата. удобно, практично и евтино. Проектозаконите се аргументират основно и всеки гражданин се информира онлайн или чрез смс-и или държавен вестник. Hикой не може да се оплаква, че гласът му не влязъл в парламента. Отделно, неграмотните и неразбиращите нищо от политика, най-вероятно няма и да гласуват, защото ще им е сложно. Едва ли за всеки закон ще им идват организирани групи да им показват къде кой бутон да цъкнат. Твърде децентрализирано ще е гласуването...

 59. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Добре е обрисувала "Десните" ".... егоизъм, неадекватност и маргинализиране ..........." добре е да добавим рестипутско мислене....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  като почти всички "мероприятия" на брюкселските зелки, формално, некоректно, не сериозни хора се занимават със сериозна работа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 62 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тази зверски е отрязала квитанциите на Кунева. А на мен ми е много интересно тя как точно би се сместила в десницата!?!?

 62. 63 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Не е лъжа, че наистина прогнозните резултати на Алфа рисърч бяха доста близки до реалните... За разлика от тези на МБМД и Мира Янева, която дори се обиди като и казаха, че прогнозите й са платени... А и интересно е как ще обясни г-жа Янева "проучванията си".. В това включвам 15-те процента преднина на ГЕРБ пред БСП, близостта до 5 % на Марешки и СИЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ РЗС да влязат в парламента ?? Дано за напред социологията става все повече социология и все по - малко инструмент за влияние на политическите партии..

 63. 64 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Смислени неща казва жената. Без пристрастия. За съжаление картинката наистина не е обнадеждаваща. Поне в близко бъдеще.

 64. 65 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За съжаление има не малка вероятност следващото правителство и да изкара целият си мандат, благодарение на Атака, които се оказват поддръжник номер 1 на ДПС и БСП...

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 67. 68 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 409 Любопитно

  О4аквайте разпада на вси4ки корпоративни партии.Не на корпорациите.

 68. 69 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Този кабинет ще издържи дълго,г-жо Димитрова. И това ще става все по-ьсно през следващите няколко месеца.

 69. 70 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Твърди се, от Черв Мафия, че кабинетът "Орешарски" щял да бъде вечен.
  Народът казва:"ГЛАДНА (червена) КОКШКА ПРОСО(лапане от държавата) СЪНУВА!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 70. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  [quote#30:"Храбър"]Кажи поне три основни идеи, които правят ГЕРБ партия.[/quote]+++++ Прекалено много искаш от калинки ! Те имат една истина и нямат друга истина освен нея ! "Мачкай Бойко"! Това им стига !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  [quote#15:"yanne"]Има една основна разлика-ГЕРБ днес е много по-силна партия от СДС на Филип Димитров през 1992-ра.. [/quote] ГЕРБ е корпорация със служители без идея , които ще се разбягат като останат без заплата или хранилка, а СДС на Филип Димитров имаше повече надежда и повече вяра от БСП ! Това е ОГРОМНАТА разликата ! ГЕРБ загуби властта с малко, но завинаги! СДС остава за седесарите!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#16] от "papyre": ... А затова (за да успее идващото правителство) не трябва много - просто да усетят хората ,че могат да си купят един -два пъти повече в месеца месо например.

  Това е съвсем вярно. Вярно е и че едно мислещо за народа правителство има от къде да ги намери. Но вас кой ви излъга, че те точно това искат да направят? И то БСП и ДПС, подпомагани от Атака". Та нали Атака и половината БСП искат да продължим са хвърляме луди пари а този, дето духа, в Белене? Нали ДПС не дава и дума да се каже за въвеждане на погресивно нарастващ данък върху общия доход с необлагаема начална част? А нали и Орешакът обещава и за двете да ги приложи. И допълва, че се налага да се вземат трудни и непопулярни решения. Което означава, че вмсто да дадат повече пари без да вдигат цените, те имат намерение още малко да ни поограбят

  А парите, които намерят, ще ги откраднат. Както са го правили и друг път. Сега обаче, след вече четири години криза, която много ни харесва и затова не иска да си отиде, ще го усетив по-силно от преди.

 73. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#73] от "glog":

  Пределно ясен съм - ако направят това , с което и ти се съгласяваш и казваш че е вярно , ще карат до край мандата . Ако не - ще си ходят. Които и да са .каквито и да са. Другото е алабализми .

 74. 75 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  При тази ситуация не вярвам този парламент да изкара пълен мандат!

 75. 76 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Мисията в държавният сектор на всички култово-политически, религиозни и етнически групировки, единствено поляризиращи народа, драпащи за печалба чрез поборствата за власт, Е НЕВЪЗМОЖНА с отминаването на 20-ти Век.

  Трезвият БЪЛГАРСКИ разум на потомците на Дякона ПОДСКАЗВА ЧЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕДИМ ГОРБАЧЁВ-П€Р€СТРОИЧНО НА ЕДНО КРИЗИС-МЕСТО КАКТО СМЕ СЕГА, ЕВРО-МАРИОНЕТНО, И НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНО;
  БЪЛГАРИТЕ РЕШИХМЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г. КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".
  ОФИЦИАЛНО И ПУБЛИЧНО ОПУБЛИКУВАН РЕЗУЛТАТ.

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНА И ОТЧЕТНА"КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!
  Всичките до един Държавни служители ДА ДЕКЛАРИРАТ ЕЖЕМЕСЕЧЕН, ОФИЦИАЛЕН ОТЧЕТ ЗA РАЗХОДИТЕ СИ НЕ ЛИЧНО, А ЧРЕЗ СЧЕТОВОДНА ФИРМА, И АКО ТЕ ПРЕВИШАВАТ ДОХОДА НА ДЕКЛАРАНТА, ДА БЪДЕ СЪДЕБНО ОТГОВОРЕН ЗА ПРИХОДИТЕ МУ!

  А ЗА ДА ОТПОЧНЕМ ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА НА ОСТРАРЯЛАТА И НЕ АКТУАЛНА КОНСТИТУЦИЯ, В ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА.


  НЕКА ЗАПОЧНЕМ ДА ИЗБИРАМЕ ЧЛЕНОВЕТЕ НА РЪКОВОДСТВАТА СИ НЕ ОТ ТРОИЧНИТЕ НИ КУЛТ-ГРУПИРАНИ АМАТЬОРСКИ-УВЛЕЧЕНИЯ; (ПОЛИТИКА, РЕЛИГИЯ И ЕТНОС ), А ОТ СРЕДАТА НА ТАЛАНТИТЕ СРЕД НАС!
  НЕКА КОНСТИТУЦИОННО ПОЛОЖИМ ОСНОВАТА НА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАБРАНЯВАЙКИ НАМЕСАТА НА ЛИЧНИЯ КУЛТОВ СЕКТОР,(ПОЛИТИКА, РЕЛИГИЯ И ЕТНОС ), ДА СЕ МЕШИ В ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНЯЛНИ ДЕЛА, КАТО ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИМЕР ЗА ПРОМЯНА И НА СВЕТА!

  СТОП НА ПСЕВДО-РЪКОВОДНАТА КУЛТОВО ПАРТИЙНА-ПОДИГРАВКА С НАРОДА, СОЦИАЛНО РАЗЦЕПВАЩА ОБЩЕСТВОТО, СЪЗДАВАЩА АНАРХИЯ, ПАРЛАМЕНТ-ПОИБОРЩИНА И БЕЗПРИЕМНОСТ НА ХОРАТА В ДЪРЖАВАТА!
  НИЩО, АМА НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО НЕ СМЕ ВИДЯЛИ ОТ АМАТЬОРЩИНАТА НА КУЛТ-ПАРТИЙНИТЕ САМНОМАЖОРИТИРАЛИ СЕ БЕЗПРИЕМНИЦИ, ПАРЛАМЕНТ-ПОБОРНИ ИНТРИГАНТИ И ПОЛИТ-ГРУП УЗУРПАТОРИ.
  Какво e Истинска Демокрация и Демократична Свобода?
  ДЕМОКРАЦИЯТА Е САМО ЕДНА И НИЩО ДРУГО, ЗАПОЧНАТA ОТ ПРОМЯНА НА СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА!
  Ще кажа само 3 най-важни условия за Демокрацията;

  1/ Toвa e Правото на Производителя-Работник!
  Конституционнoтo Правото на Производителя-Работник да бъде активен участник не само в Производството, но и РАВНОПРЕАВЕН-УЧАСТНИК В ПРОПОРЦИОНАЛНОТО-РАЗПРЕДЕЕНИЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ от товa Производство!
  КОЕ СЧЕТОВОДСТВО НА ФИРМА ДАВА ИНФОРМАЦИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ ЗА ИСТИНСКИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ ТРУДА ИM И БИЗНЕСА, А КАМО ЛИ ДА МИСЛИМ ЗА ПРАВО НА РАБОТНИКА ДА УЧАСТВУВА РАВНОПРАВНО В ПРОПОРЦИОНАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ?
  НИКОЯ В СВЕТА!
  А ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ГО НАЛАГА ВЕЧЕ, АКО ИСКАМЕ ДА Я ИМА!

  2/ Правото на гаранция за Несъдимост, в защита на презумпцията за невинност!
  Конституционното юридичеческо, гаранционно Право за Несъдимост на честната част от обществото, а не третирана наравно с престъпната, и заставяна лично да доказва невинността си, чрез свидетелства за Съдимост.

  3/ Toвa e КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНАТА ПРИЕМСТВЕННОСТ на Човешките ни разлики, като най-ВИШЕ-ХУМАННО СЪЩЕСТВО НА ПЛАНЕТАТА!
  Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
  1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ, И ПОЛИТИКА,
  2/ Вери-РЕЛИГИИ и
  3/ Произход-ЕТНОС.
  Конституционна Забрана на намесата на тези 3(три)Частрни, поляризиращи обществото, КУЛТОВО-групирани фактора;
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ) , в Държавният сектор.
  Забрана на намесата им като частен-култов сектор, в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
  Става дума за КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА Само на ВМЕШАТЕЛСТВОТО, на тези 3 ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати, Частрни груп-култови, Поляризиращи обществото-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход, па макар и групирано, НО ПО ДОМОВЕТЕ КАТО ХОБИ ВЕЧЕ!!

  НА ЧОВЕКА МУ ТРЯБВА НЕ ГРУПИРАНО МАЖОРИТИРАНА КОЛИЧЕСТВЕНА -ПОСРЕДСТВЕНОСТ ОТ КУЛТ-ПОЛЯРИЗАЦИЯ и парламент-ПОБОРНИЧЕСКА ГРУП-БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ, А КОНСОЛИДАЦИЯ ЧРЕЗ КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНА ПРИЕМСТВЕНОСТ НА ТРОИЧНИТЕ НИ РАЗЛИКИ;
  ИДЕОЛОГИИ, РЕЛИГИИ, и ЕТНОС!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  Осъзнай се БЪЛГАРИО!!
  Уважаеми "Човек на 21 век".
  Хей Човеко-БЪЛГАРИН, Осъзнай се!!
  ЗАЩОТО;
  Културата е Дух на Мъдростта в приложност!
  А Мъдростта на нас БЪЛГАРИТЕ е да бъдеш, не да имаш!!
  Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за култура на Българския дух!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  Стара Славянска поговоркаъ

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 76. 77 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "emil":
  +++++++++
  Ето това, което казваш е достатъчно, за да се определи ГЕРБ като автентично дясна партия. Нещо, което в Европа признават, а у нас платени журналисти и социолози подминават. А фалшивото дясно, създадено като фасадна алтернатива на БСП, но всъщност неин клонинг, вие на умряло при подобна квалификация. Стой та гледай след поста ми реакцията на зомбираните костови талибани...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 77. 78 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "Schliwobeatz":
  А разправят, че Бойко бил популист... Е, питам аз, как да определим тогава Орешарски? Може би направо като демагог?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 78. 79 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#30:"Храбър"]Кажи поне три основни идеи, които правят ГЕРБ партия.[/quote]

  Какво е това идея ?!

  Stupid people make me sick
 79. 80 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#77] от "Анализатор":

  Големи усилия се хвърлят да се лансира някаква "автентична десница" просто, защото през следващите десетина години тя не би успяла да застраши БСП.
  А по ГЕРБ се плюе нон-стоп та чак се демонизира от БСПари и предрешени "десни", защото той е единствената дясна партия, която може да държи БСП далеч от властта.

 80. 81 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#78:"Анализатор"]Е, питам аз, как да определим тогава Орешарски?[/quote]

  За момента Пламен Орешарски е възможният избор. Ако бъде избран, той ще е Премиера на Българското правителство. Както е и с Президента и с Прокурора.... Етиката изисква да му пожелаем успех в многото и трудни задачи които предстоят за решаване. По същия начин винаги съм пожелавал успех и на всеки друг Премиер и БГ Управник. Защото са ръководители на България . Намирам, че това е нормалното европейско поведение. Нали за Там сме тръгнали ...
  След няколко месеца той сам ще спечели или изгуби доверието ни с резултатите от неговата работа. Затова нека да не бързаме да осъждаме , а да изчакаме и после да обсъждаме фактите такива каквито са.

  Stupid people make me sick
 81. 82 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#80:"kaka_ginka"]Големи усилия се хвърлят да се лансира някаква "автентична десница" просто, защото през следващите десетина години тя не би успяла да застраши БСП.
  [/quote]

  По-точно е да се каже, че усилията са необходими за създаването на Реална Дясна Партия .
  И още. Партиите не трябва взаимно да се застрашават. Те трябва да изпитват страх и уважение към избирателите си , заради собственото си съществуване. Само при това условие ще има взаимен интерес и полза за гражданите.

  Stupid people make me sick
 82. 83 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#81] от "Хакуна Матата !": …. За момента Пламен Орешарски е възможният избор. … Да му пожелаем успех ….

  Вярно е, че е възможният. Може би единствено възможен. Но още преди да направят коалициата, всяка от съставките на новата триглава ламя, извинете, новата триглава коалиция, се стреми да покаже, че от нея не зависи, дали правителството ще управлява така, както е обещала (БСП), че тя не участва като член на коалиция, а просто е готова да подкрепи правителство на БСП (ДПС), или че изобщо няма нищо общо с тази коалиция, макар че без нейна пряка или косвена помощ правителството няма как да бъде избрано (Атака). Освен това набързо ни казаха, че чисто експертно правителство било невъзможно и вътре щяло да има и изявени политиц,, което всъщност е твърд, но заблуждаващ отговор на въпроса, дали правителството ще е експертно. А и Орешарски обеща, че няма да се поддаде на натиска и ще провежда непопулярна, тоест, на практика антинародна политика в изгода на едрите бизнесмени, но крайно неизгодно за обикновените хора от народа.

  Което означава, че те искат непременно да вземат властта, но да не носят отговорност за нея, защото на практика управлението ще бъде грабителско – може би по-грабителско, отколкото преди 2009 година. А нали си спомняте, че тогава те бяха създали закон, който предварително амнистираше всички служебно извършени от министрите престъпления?

  Въпреки това обаче те и трите, Атака, ДСБ и особено БСП, основно нейният лидер Станишев, правят всичко възможно народът да не направи своя корекция с нови избори, а те веднага да поемат властта. Което води до извода, че и сега, кактои преди, искат да грабят, без да носят отговорност за грабежите си.

  И на края предлагате „ да изчакаме и после да обсъждаме фактите такива каквито са", като очеввидно не сте и чували за народната поговорка, която казва: „След като се обърне (прекатурне) колата пътища много …". Та не е ли по-добре да помислим за пътя преди политическата кола на България да се е прекатурила напълно и може би безвъзвратно?


 83. 84 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Вече се подхвърлят идеи за нова дясна партия, възможно ли е тя да бъде успешна, ако се изгради от "останките" на досегашните?
  =========================================
  24 години създаваме партии, цепиме се, люспиме се и накрая нищо! Другите държави имат 3-4 партии и се развиват нормално. Какъв народ сме ние бе!?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 84. 85 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добър анализ, хумни коментари, ефикасно приспивателно...
  Иначе, партийния формат на парламента е като на куца медуза,
  ама това не е от значение, тъй като "вота не е подменнен", а и на Власт се качиха "светиите от Съботния ден пред Томина неделя"...

  Висим на къса сиджимка, Дами и Господа, Другарки и Другари !
  Не държим сметка, докога е "възможно" това и просто стоим
  в очакане на поредната депеша от амбасадата ???...

 85. 86 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#84] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  Политическо "дясно" ще е възможно едва като бъдат отстранени олигополите . С тях ще сме постоянно на ръба на "неофашиото".
  Днес имаме работа с най-мерзкия вариант, натрапен от вън на общото ни Развитие в модерно Общество.
  Авторите му и изпълняващите го като "мокра поръчка", са носители на чисто, многократно рафинирано фашио...

 86. 87 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#81] от "Хакуна Матата !":
  Не му давам и един час на доверие на Орешарски!Както е спечелил изборите, така и ще управлява - с лъжа и измама! Не че той го иска. Той ще управлява като марионетка на Гея, Бея и Злодея. А партиите на горните хубавци са ядрото на корумпираната политическа класа. Която паразитира за сметка на гражданите и поддържа олигарси, монополи, мутри и продажна съдебна система. Ето виж кой подготви февруарския метеж - кадри на живо! "Дадоха ни бате по 300 лв за да правим мизерии..." http://www.blitz.bg/news/article/201788

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 87. 88 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В коментара си Боряна тактично заобикаля най-важната черта на тези избори. ЧЕ УСПОРЕДНО С ТЯХ И ЗАД ТЯХ СЕ ПРОВЕДЕ ЕДИН ПЪЛЗЯЩ ПРЕВРАТ НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ, на която слугуват както политиците, така и прокуратурата, и мутрите. Това правителство ще е правителство на енергийната мафия. Чакайте нови цени на тока... По-високи естествено...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 88. 89 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#79] от "Хакуна Матата !":
  Голите идеи са предназначени за наивниците! А трезвите хора гледат делата на политиците. Какво свършиха голите идеи на великия демагог Костов? Нищо! А делата му превърнаха първите бивши комунисти в първи капиталисти и вкараха България в блатото на фасадната демокрация. Защото така беше програмиран от кукловодите - троянски кон на бившата номенклатура в демократичните сили.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 89. 90 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#89:"Анализатор"]Голте идеи са предназначени за наивниците! А трезвите хора гледат делата на политиците. [/quote]

  Знаеш ли, едно от най страшните неща е когато хората не знаят какво искат. Тогава няма начин да им угодиш...
  Друго. Ако хората нямат идеи, то тогава те са слепи, те са мухи които се опитват да минат през стъкло, те са стадо...
  Разбира се , че идеята е водеща и по-после трезвите хора да имат база за оценка на резултатите. Във всяка друга последователност ние поставяме каручката пред магарето...

  Stupid people make me sick
 90. 91 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#83:"glog"]
  [/quote]

  Ето и моя прочит на твоите бележки:
  "Може би единствено възможен"
  "ще провежда непопулярна, тоест, на практика антинародна политика"
  "народът да не направи своя корекция "
  " преди политическата кола на България да се е прекатурила напълно"
  -----------------------------------------------------
  Твоята констатация за "Едниствено възможен" на практика обезсмисля всичко по-долу, но все пак да дам и своите отговори.
  - Непопулярна политика НЕ означава Антинародна !
  - Народът да направи своя корекция ?! - Това е несериозно
  - Политическата кола да се е прекатурила напълно...
  - Смятам, че колата е прекатурена напълно и е в калта. Друг е въпроса , че на някои не им се иска да погледнат истината в очите...

  Stupid people make me sick
 91. 92 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#87:"Анализатор"]Ето виж кой подготви февруарския метеж - кадри на живо! [/quote]

  Разбирам, че ти виждаш това което искаш да видиш. В подобни случаи е най-правилно да се замълчи.

  Stupid people make me sick
 92. 93 Профил на Marfieta
  Marfieta
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само да вметна, че Цветозар Томов се изказва не за "тази дама", както посочва първият коментиращ, а за Мира Радева. Оттам нататък плювките, избълвани по него, малко губят смисъл. Хайде първо чуйте, пък после пишете наизуст.

 93. 94 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#83] от "glog":

  ДСБ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK