Бъдещото правителство трябва да прави тежки реформи, но едва ли

Пламен Орешарски

© Анелия Николова

Пламен ОрешарскиСлед видимата политическа изолация на ГЕРБ, България върви към т.нар. програмно правителство, подкрепено от три партии - БСП, ДПС и "Атака". Въпреки някои разлики и особености в програмите им, обещания за вдигане на доходи и пенсии, намаляване на цените на енергоносителите, по-добро образование и здравеопазване и генерално по-силна роля на държавата има в изобилие. Няма обаче обяснения откъде ще дойдат парите, единствено се чу за по-добра събираемост на данъците и вадене на светло на голяма част от контрабандата.


Тези евентуални приходи в бюджета обаче никой експерт не оценява (и то с много условности) на повече от 1-1.5 млрд. лева годишно, сума, крайно недостатъчна за гореописаните позитивни промени, тоест ако намеренията на бъдещите управляващи за повишаване на стандарта на живот са сериозни, в досегашната разходна част на държавата е критично важно да настъпят промени.


Откъде всъщност може да се реже и пренасочва:
- Силовите структури са един от очевидните кандидати за рязко намаление на разходите. МВР продължава да е с над 50 000 служители, от които полицаи са едва около 20 000 - една чудовищна и абсолютно раздута структура за нуждите на малка страна като нашата, да не говорим пък за какво са ни необходими ДАНС и НСО в този си вид. Безсмислено отпусканите пари за подслушване са всъщност само върхът на айсберга, много по-притеснителен поне за мен е фактът, че тези хора освен заплати получават от оскъдните пари на данъкоплатеца и осигуровки, и щедри пенсии, при това при ранно пенсиониране, и компенсации при излизане от системата и т.н., и т.н.


Нека не забравяме, че въпреки съпротивата и лъкатушенията в реформата другата крайно консервативна система - армията, успя за 24 години да намали числеността си от 130-140 хил. на 35 хил. и въпреки това малко или много продължава да изпълнява функциите си. Тоест при желание това може да се случи и тук, проблемът е, че в нито една предизборна програма са разписани такива реформаторски действия.


- Здравеопазването, в което, противно на всякаква логика, разходите всяка година се увеличават, но никога не стигат, а качеството на т.нар. продукт, който системата произвежда, видимо се влоши през годините. Тук поне за мен има поне два огромни структурни проблема, които никое правителство през последните 15 години не желае да адресира - изключително големият за мащабите на България брой болници, всяка от които получава пари, както и монополът на здравната каса. В резултат на нежеланието статуквото да се промени ние всъщност не знаем колко пари се надплащат всяка година, а без демонополизиране на здравната каса няма и да разберем. Дали обаче трите партии смятат нещо по въпроса -  предизборните платформи поне мълчат.


Донякъде казаното за здравеопазването важи и са пилеенето на средства в образованието, където никога не съм разбирал как може в държава, чието население е намаляло с над 1.5 млн. човека за 25 години и в чиято структура за съжаление младите хора намаляват, бройката на университетите да се утрои и всички да получават държавни субсидии.


- Администрацията, която въпреки някои спорадични опити на последното правителство продължава да бъде излишно многобройна, недостатъчно подготвена, пропита от политически назначения и като резултат некомпетентна и враждебна към бизнеса и гражданите, които е призвана да обслужва. Многобройната администрация влече след себе си освен разходи за заплати и пенсии и наеми, консумативи, компютри, коли, както и непрестанно генерира всякакви такси, разрешителни, лицензи и пр. Намеренията за развитие на електронното правителство (такива има във всички програми) са крайно недостатъчни. Без резки съкращения в бройката на ведомствата и чиновниците всъщност ефектът за бюджета ще е ограничен. 


- Енергетиката, в която поне от 10 години никакви смислени реформи не са правени и всичко се решава крайно непрозрачно под одобрителното кимане на регулатора. Високите сметки за ток, които изкараха хората по улиците и доведоха до падането на правителството на Борисов, са отново само видимата страна на една крайно консервативна система, която се бори на живот и смърт нещата да продължат както до момента, и едва ли единствените виновници са само производителите на зелена енергия и ЕРП-тата. Тъй като поне аз никога не съм виждал до момента смислен анализ на разходите в системата от производството на въглища и цената на енергоносителите до таксата пренос до крайния потребител, не мога и да направя реалистична оценка колко точно пари биха могли да се спестят оттам, но сумата ще е в порядъка на милиарди левове.


Абсолютно не ми се отваря дискусия за АЕЦ "Белене", самото отваряне на проекта ще обезсмисли всички предизборни обещания за по-добър стандарт, и за слепец са видни двата факта - България, първо, няма и не може да си позволи да инвестира 9-10 млрд. евро, и второ - с оглед на променената структура на икономиката отдавна липсва нужда от подобни нови мощности.


- Законът за обществените поръчки и приложението му. По различни и спорадични оценки, които съм чел, през корупция от обществените поръчки годишно изтичат между 0.5 и 1.5 млрд. лв., пари, които ако останат в бизнеса, са предпоставка за инвестиции и отваряне на нови работни места.


- Приватизация - дума, която въпреки предизборните обещания остана мръсна и при уж дясното правителството на ГЕРБ. Освен провалените (или многократно отлагани, което е същото) сделки за АДИС и товарните превози на БДЖ има логика да се мисли за евентуалното раздържавяване примерно на ТЕЦ "София", на ТЕЦ "Марица-изток 2", концесионирането на пристанища и летища също доникъде не стигна. Потенциалните приходи тук могат спокойно да превишат 1 млрд. лв., да не говорим, че качеството на услугите от тези предприятия ще се покачи, а приходите от подобни сделки ще влязат в сребърния фонд.


Разбира се, освен от гореизброените реформи страната има нужда и от ясна управленска програма, осъществявана от образовани и компетентни министри, от работеща съдебна система и от силни и адекватни регулатори, и от прогнозируемост и по-добра бизнес среда, и от спешни промени в пазара на труда, и от дългосрочни стратегии за справяне с демографската криза и интеграцията на ромите и т.н.


Но без болезнени реформи големи пари поне по скромното ми мнение няма да се намерят, т.е. ще продължим с палиативните мерки. Пламен Орешарски е опитен, компетентен и способен човек и би могъл да проведе подобни реформи, но те са невъзможни без ясна и твърда подкрепа от политическите партии, които се подготвят да съставят правителство. 


Дали обаче новият кабинет и новият премиер биха получили мандат за подобни радикални и поне според мен крайно необходими действия от леви партии като БСП, ДПС и "Атака", е съвсем друг въпрос. По-скоро не ми се вярва, уви, което пък означава, че ще си останем там, където сме в момента - на дъното на Европейския съюз, чакайки след 1, 2 или 4 години поредния спасител.


* Бисер Боев е собственик на "Месо, деликатеси и вино". Той е бивш изпълнителен директор на "Икономедиа". 

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Референдум с 50 000 подписа е достатъчно начало, народът сам знае как да насочва реформите .... (всичките точки от статията).

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 2. 2 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 488 Весело

  Сега си представям: ББ утре взима мандат и предлага Орешарски за премиер, Кутев за вице, Станишев за министър на правосъдието ит.н. после се БСП гласуват срещу себе си, подкрепени от ДПС.

 3. 3 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Over":

  те трябва да приемат номинациите...

 4. 4 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Дано Орешарски чете... Конкретно тези неща са достатъчно прости, за да са очевидни.

  Това е и предимството на България пред развитите европейски страни. Реформите, които можем ние да направим, за да решим проблемите си, там са направени отдавна.

  Друг добър пример за това е държавна подкрепа за стажантски програми. Когато фирма наеме някой на платен стаж, държавата трябва или да освобождава тази конкретна позиция от вноски, или да подпомага финансово. Стажът е форма на образование, за съжаление при сегашните обстоятелства по-перспективна от висшето образование.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Бъдещото правителство ще има 1 цел - да върне другарите от тройната калиция по топлите места зети от другарите от ГЕРБ.
  Ще се възстановят и практиките на Батко и Братко и до края на годината ще бъдат блокирани еврофондовете.
  Така стана в Румъния, когато Понта пое властта - така ще стане и при нашия СърГей...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Като се има в предвид, че сме най-ограбената, най-разнебитената територия в Европа, такива "служби" като ДАНС, ДКСИ и разни там дето си мислят, че защитават държавицата, а в същност не защитиха нищо, и не върнаха нищо откраднато, и не събраха доказателства да бъде осъден поне един разсипник, като Веселин Захариев например, трябва да бъдат ЗАКРИТИ. Полиция 64 000 и какво ??? Само обясняват как и какво им пречело да си свършат работата, 200 000 лицензирани охранители, какво пази полицията ???

 7. 7 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Тотален провал на управлението на ГЕРБ! Само това мога да кажа!
  Не, че комунистите са за предпочитане.......

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 8. 8 Профил на =======
  =======
  Рейтинг: 328 Весело

  докато има "българи"-няма нужда от реформи

  не съм видял Несъгласни а щом всички са съгласни -

  къде е проблема , за какво са реформи ?

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3109 Весело

  Тройната няма как да бара силовите структори - това значи да ореже "спящите" клетки от времето на предишната тройна !
  Виж в здравеопазването ще махнат/намалят потреб.такса - къде по лесно е да дразнят няколко хиляди лекари вместо огромната маса пенсии !
  Администрацията хммм ще бъде преобразувана в ново по добро 3:5:8 !
  Енергетиката - всъщност енергийната мафия си върна властта !
  Приватизация - да видим БДЖ и ВМЗ как ще бъдат приватизирани и обещаните 250000 раб.места бидат съвместени !

 10. 10 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе Орешарски въведе плоския данък без никакви сметки. Сега пък той ще го маха. Аман от "експерти" тип - "проба-грешка на чужд гръб". И сега ще е така. А дори и да има малко акъл, обръчите нема да му позволят, а и той няма да им се противопостави. Тоя ще е по-лош и от Боко и Чоко....

 11. 11 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Реформите наистина са належащи, започвайки с българската парична система и продължавайки с данъчната, здравната, образователната. Но те не са тежки и биха впрегнали в работа българската икономика веднага. Говоря обаче за нужните промени, съблюдаващи принципите ма модерната монетарна теория и описани в МЕ-ММТ програмата за България "Марков".

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html

 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1697 Любопитно

  "концесионирането на пристанища и летища също доникъде не стигна." -А бе защо не дадем и "държавата" на концесия ! -И без това "тя" никаква я няма, та като се е тръгнало да даваме на концесия всичко, каквото имаме, поне и държавата да дадем на концесия! -Имам само едно притеснение по въпросът !!! -Ако концесионерът и', реши да и' смени "името", поне да направи няколко годишен график за сменяне на документите, че пак ще станат опашки в МВР -то !!!

 13. 13 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 853 Неутрално
 14. 14 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  "...армията, успя за 24 години да намали числеността си от 130-140 хил. на 35 хил..."- Това е официално! В действителност не надвишава 30000! И това не е армията ,а Въоръжените сили!
  И е доста дискусионно дали въобще ще може да си изпълни основната задача!!!

 15. 15 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1697 Весело

  "-Дали обаче новият кабинет и новият премиер биха получили мандат за подобни радикални и поне според мен крайно необходими действия от леви партии като БСП, ДПС и "Атака", е съвсем друг въпрос." -Стига сега повтаряйте едно и също ! -Вчера "другарят" Б.Б. в прав текст каза, че ще подкрепи другарят Орешарски, ако се наеме да върши "реформите"!!!

 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Когато става дума за реформи , особено за БКП, ДпС и атака , по- добре е да се говори за ДЕГРАДАЦИЯ , реставрация , и..да не се използува думата : реформа ...))
  КОИ реформи бяха направени от горните партии??? И кога ??
  Звучи като виц ...:)))

  BIG AL
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Реформираха" ни при Луканов , после при Виденов , после при Беров , ОБРАХА ни ЯКО ,

  после ..се РЕФОРМИРАХМЕ , НИЕ , като ги ИЗРИТАХМЕ , но те пак се върнаха ...
  Сега пак ще трябва да ги изритваме :))

  BIG AL
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Главни "реформатори, сега и днес , на Републиката : Доган ,един психясал от Ямбол , децата на номеклатурата , червената и ..под ръководството на ДС- мутрите , олигарсите ....
  Е , така ни "реформираха , че последните добре позабогатяха ...))

  BIG AL
 19. 19 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "vagabond66":

  Валутният борд е вид концесия, която през последнитр 16 години допринесе за намаляването на българите с 22% без война или природно бедствие.

 20. 20 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  След четиригодишно опростачване идва четиргодишно глозгане и тъпчене на едно място. Комунист и реформа са взаимно изключващи се думи. Само десни мерки могат да спасят икономиката и жителите на кочината БГ. Тия са по страшни и от термити, само ще местят от единия в другия джоб и ще лапат до побъркване.

 21. 21 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  [quote#19:"rmarkov"]Валутният борд е вид концесия, която през последнитр 16 години допринесе за намаляването на българите с 22% без война или природно бедствие. [/quote]

  Жан Виденов направи по-лоши неща за 3 години, защото нямаше ВБ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Аде няма нужда от рИформи, за 24 години рИформи се докарахме до просешката тояга....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  За момента няма рецепта за бързо подобряване на качеството на живот в България.
  Необходими са сериозни и болезнени реформи, които нито има кой да ги проведе, нито пък има кой да ги изтърпи...така че корабът потъва- вода има за всички..

 24. 24 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  Наистина са нужни много тежки реформи.
  Твърде МНОГО СА НИ БИЗНЕСМЕНИТЕ!
  Толкова са много и толкова много публичен продукт консумират, че обществото се задъхва да ги издържа! Именно - ТЕ МНОГОТО БИЗНЕСМЕНИ НЕ СЪЗДАВАТ ПРОДУКТ А САМО КОНСУМИРАТ!
  Поради това и сме в криза. На всичкото отгоре многото бизнесмени са и много активни в предлагането на всякакви реформи да самите реформи и да печелят от това. Многото бизнесмени хабят и обществен продукт като извършват огромни инвестиции вместо в бизнес в ОВЛАДЯВАНЕ НА ВЛАСТТА. Казано просто - да корумпират властта. Единствено те ПЕЧЕЛЯТ ОТ КОРУПЦИЯТА ВЪВ ВЛАСТТА!
  Наистина е нужна много решителна реформа. Трябва да се почне със НАМАЛЯВАНЕ НА БИЗНЕСМЕНИТЕ. Едно добро начало е да се започне от господин Бисер БОЕВ и неговите месо даликатеси и вина!
  !

 25. 25 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1697 Весело

  До коментар [#19] от "rmarkov":

  -То си е донякъде така, ама чини ми се, че е доста "софт" вариант! -Друго си е да станем като Хонг- Конг ! -Взима ни на "концесия", и след 100 години на "развитие", след като си е изпълнил договорът ни връща "старото" име! -Много по-"хард" си е !

 26. 26 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Браво на автора, но е пропуснал е най-прогнилата от всички системи в България... съдебната... България е европейски шампион по брой прокурори на глава от населението! Ако ще се правят реформи, от съдебната система трябва да почнат. Естествено обаче, когато нещо е изгнило до край, няма смисъл да се реформира а направо да се замени с нова... с нови хора, по нови правила и модел. А уялите се днешни магистрати, да вървят на свободният пазар за адвокати!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 27. 27 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1697 Весело

  [quote#16:"BIG AL"]КОИ реформи бяха направени от горните партии??? И кога ?? [/quote]
  -Ааа още в далечната 1994 година започна "масовата приватизация"! -Имаше едни 'бонови книжки "! -Имаше и "инвестиционни фондове" ! -Всичко това го започна БСП с активната подкрепа на ДПС ! -После измислиха приватизацията от РМД -модел ! -Аха, аха, да я започнат и уж народът ги "свали"! -Обаче този модел "приватизация" го довърши ОДС начело, на което стоеше "преподавателят" по "марксизъм и ленинизъм" -Иван Йорданов Костов ! -По времето на "тройната коалиция" пък, "лявата" БСП въведе "десният" плосък данък, с финансовият министър на кабинетът им, другарят Пламен Орешарски ! -От където и да ги погледнете все "десни" реформи вършат !!!

 28. 28 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#24] от "AzDebil":

  Ами... да започваме тогава!

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 29. 29 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  Навремето Клуб НЛО имака една песничка, в която се пееше: "Изборно време, време разделно, с жената вече спиме отделно.....!!!"

 30. 30 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Бъдещото правителство трябва да прави тежки реформи, но едва ли? Бисер Боев е собственик на "Месо, деликатеси и вино". Той е бивш ....ГЕРБер.
  Бисер Боев, този кариерист, алчник, некадърник и наглец, който дори беше изпълнителен директор на "Икономедиа" АД, нали напусна компанията. Защо пак се лигави по страниците на "Дневник"?

 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 672 Весело

  За забелязване е, че всички реформи, всъщност представляват намаляване, орязване на средства, сега представете си, че всеки форумец се прибира в къщи, и казва, абе, жено, дъще, сине, понеже изкарвам малко, ще трябва да правим реформи, примерно няма да ходим на море, или няма да ползваме няколко интернета и кабелни!
  Как ще се отнесе с него семейството и дали няма да го напуснат!

 32. 32 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 488 Весело

  С този парламент забравете за всякакви смислени реформи.Всичко ще се ограничи до козметични промени и кръпки "на парче"...
  Избори до дупка! Тея всичките трябва да си ходят... ЗАВИНАГИ!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Авторът да не работи в ИПИ? Освен голи (някои видимо неверни) лозунги дали е възможно да се направи анализ? Сфера по сфера. поне за 1. Ама да е смислен и от него да се изведат конкретни предложения. А тука има само "дайте да дадем", пардон да съкратим. Мисълта се загубила някъде из пороя от празни приказки.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Стигнах до това: "Тези евентуални приходи в бюджета обаче никой експерт не оценява (и то с много условности) на повече от 1-1.5 млрд. лева годишно, сума, крайно недостатъчна.."

  И се отказах.
  Боев, съвет, стой си при напитките, при деликатесите...
  1.5 милиарда лева годишно е недостатъчна, крайно недостатъчна за...
  За какво точно е недостатъчен милиард и половина в един бюджет, сведен до 35% от БВП в разходната част и 33% в приходната?

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Кой е авторът на тази статия!!!

  От кога държавата изплаща заплатите на населението от приходите в бюджета?

  Тя изплаща на част от работещите и покрива част от пенсиите. Кой е казал, че с колкото се вдигнат разходите за труд в бюджета, с толкова трябва да се увеличат и приходите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  дежаву, преди 4 години четох същите предложения за реформи и от икономистите на "Отворено общество". Някой политик ако направи тези реформи ще стане най-мразената личност в България. Кой ще си подлее сам вода?

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#33:"Цецо"]Мисълта се загубила някъде из пороя от празни приказки. [/quote]

  ... ако изобщо е имало някаква мисъл в някой момент!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#33:"Цецо"]Авторът да не работи в ИПИ?[/quote]

  Това също е много резонен въпрос. ИПИтата по десет пъти режат и все късо им идва!

  Това са може би единствените останали на този свят, които хем твърдят, че са икономисти, хем не са разбрали, разликата между икономика и икономия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#34:"Graf"]И се отказах.
  Боев, съвет, стой си при напитките, при деликатесите... [/quote]

  Аз пък си помислих, че или трябва да последва Бисер Киров или да се заеме с професията на Емил Боев.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#33:"Цецо"]тука има само "дайте да дадем", пардон да съкратим. [/quote]

  Ти какво предлагаш?!

 41. 41 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Всъщност, ако трябва да се направи нещо незабавно, това е да се реформира образованието от 1 клас до университетите. Нищо не върви там както трябва, а инвестициите и реформите в образование ще помогнат след години. В момента положението там е трагично и почти нищо не се прави.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#26:"Георги"]Ако ще се правят реформи, от съдебната система трябва да почнат.[/quote]

  Във всички държавни сфери трябва да почнат реформите!

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  [quote#23:"elevation04"]корабът потъва- вода има за всички.. [/quote]

  За съжаление така е. "Десните" от ГерП не направиха нищо, та сега на левите ли ще се надяваме?!

 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#19:"rmarkov"]допринесе за намаляването на българите[/quote]

  Добре де, след като българите намаляват, защо циганите се увеличават?!

 45. 45 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тежки реформи, но за кого? За монополите, за колониалистите?
  Неее, тежки но за народа.

  I'm addicted to the truth.
 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#40] от "dobrich":

  Казал съм. Прави се подробен анализ, преценяват се поне 2 варианта. като се оценява и какво става през периода на преход от сегашното към крайното състояние.
  А не с лозунгите. И как па се разбра, че армията ни можела да си изпълнява функциите? Може ли да ми обясни празнословеца? Имаме обучени пилоти, съвременна артилерия, бронирани машини, разузнавателна техника? Кога за последен път е правено учение с баре 2 хил. войници? Пехотинците колко стрелят?
  В тази статия има само празни лозунги. Все едно я е писал невдянков.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#46:"Цецо"]как па се разбра, че армията ни можела да си изпълнява функциите?[/quote]

  Армията ни е член на НАТО! Няма сама да изпълнява функции!.....

 48. 48 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това с парите за първолаците ми звучи меко казано, нещо като дървено желязо. Неработеща и при това ликвидирана индустрия, контрабанда и чужди търговски вериги!? Като как ще се случи това? Българиииииииии!!!!

 49. 49 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#41] от "SSS":

  Вашият е най смисленият коментар, но от там неможе да се краде! А тук все пак става дума за едни пари, които трябва да се "усвоят", а не да се издигне образователното ниво на българина! +++++++++++++++++

 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#19] от "rmarkov":
  Валутният борд е вид концесия, която през последнитр 16 години допринесе за намаляването на българите с 22% без война или природно бедствие. "

  -Ако го нямаше и толкова нямаше да останем.
  Лакомата управляваща олигархична шайка щеше да ни изгризе буквално.

 51. 51 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "rmarkov":

  Най-лесно е да обвиняваме борда. А неслучилите се реформи, за които говори авторът - защо не споменаваш и за тях?? Защо да се залъгваме? Ако още навремето при въвеждане на борда постепенно бяха започнали да намаляват заетите в държавната администрация, днес щеше да има повече пари за по-малко хора. А останалите щяха да са се научили да работят нещо друго. Рано или късно това трябва да се случи, и по-добре да беше рано, отколкото сега, когато хората са още по-чувствителни на тази тема. Спестиха мъките на десетки хиляди тогава навремето, за да са сега стотици хиляди все още зле..

 52. 52 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1923 Весело

  Боев, пак си събирал чушки и домати.

 53. 53 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#47] от "dobrich":

  A когато става въпрос за страни членки на НАТО?

 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  [quote#51:"Цветна"]Ако още навремето при въвеждане на борда постепенно бяха започнали да намаляват заетите в държавната администрация, днес щеше да има повече пари за по-малко хора.[/quote]

  В Румъния правят така - на местото на пенсионираните не назначават нови чиновници! А у нас за миналата година са назначени от Боко още 16 000 на държавна хранилка!?

 55. 55 Профил на balama
  balama
  Рейтинг: 221 Любопитно

  С рязане на разходи и със някакво псевдовишаване на данъчната събираемост най-много да се удължи реанимацията.Трябват смели мерки,ама на другарите или не им държи или нямат нужда от тях-те са си ок.

  Баси и купона
 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#55:"balama"]Трябват смели мерки[/quote]

  Какви мерки?!

 57. 57 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Как точно си представяте това правителство да докара нови 1-1.5 милиарда??? Ако вдигне данъците на богатите ще удари своите бизнесмени щото само те останаха. Дори в момента да има бизнесмени от герб, то те ще спрат работа щото тия ще им духнат под опашката. После контрабандата, да не би да се прави от някои други? Пак се прави от хора приближени до бсп и дпс. Та тях ли ще ударят? Това е несериозно. Ако се опитат още след 2 седмици ще са извън парламента. Малко са вариантите да съберат нови пари. Един от тях е да натиснат дребния бизнес, който не е червен но пък той ще плати веднъж и ще спре работа защото той няма никакъв кеш нито перспектива. Друг вариант е да вдигнат данъците на работниците - пак води до намаляване на общата маса на събраните пари щото работниците ще почнат да крият още по-усърдно и освен това ще намалеят. Ако намалят държавната администрация по всички линии после никой няма да ги преизбере защото ще останат без грам подкрепа.
  Да се изкарат пари не е никак просто и най-невъзможния вариант е да се търсят от данъци. Ако пък случайно трънат да подобряват средата за бизнес то пак ще ударят своите бизнесмени щото това ще означава да се появят нови конкуренти и пак не вярвам да го направят защото пак ще изхвърчат. Няма шанс да свършат нещо полезно. Но пък каквото се събира ще могат да го прилапат. Затова реват за власт.

  Отделете време навреме.
 58. 58 Профил на balama
  balama
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#56] от "dobrich":Улесняване или по малко пречене на фирмите за развитие на бизнеса.Сиреч,разните агенции да не се държат с бизнеса сякаш по презумпция е виновен.Друга смела мярка е спазването и прилагането на закона за всички,без чадъри.Останалото хората с идеи хъс ще го свършат-само трябва да са уверени че, как беше на американски ...and justice for all...

  Баси и купона
 59. 59 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тия "тежки реформи"...от 1989 година все за тях плямпат и няма свършване... Е разбира се кой ще го отнесе...

 60. 60 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#50] от "dedo pepo":

  Съгласен, че разликата е във времетраенето - мъчително и бързо осрещу мъчително и бавно. И двата случая са неприемливи.

 61. 61 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Това,което не направиха "десните" ГЕРБ,сега трябва да се прави от левите.Това само доказва максимата че леви и десни партии няма,а има леви и десни политики.

 62. 62 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#15:"vagabond66"]Вчера "другарят" Б.Б. в прав текст каза, че ще подкрепи другарят Орешарски, ако се наеме да върши "реформите"!!![/quote]

  Хитрец,той си знае че някои реформи са толкова непопулярни,колкото и належащи,че убиват партията,която ги направи.А кой кого е подкрепял,това се забравя и прощава.

 63. 63 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#47] от "dobrich":

  Е и? Да вземем да оставим само жандармерията.
  А като сме член на НАТО за колко време можем да изпратим 1 бригада за защита на Испания (съвсем произволен пример)? Защото и това е част от функциите на армия от НАТО.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 64. 64 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Реакциите под тази статия показват защо сме на това дередже. - Дори в този форум преобладават противниците на дясното мислене и десни политики. А под десни разбирам разумни. С какво не сте съгласни:
  Че трябва да се намали администрацията и "социалните придобивки" в МВР? Парите за подслушване?
  Че трябва да се ограничи и дисциплинира цялата администрация?
  Че толкова много "университети" са безумие в сегашната ситуация в България?
  Че системата на здравеопазване е неефективна и гълта огромен за нашите мащаби ресурс, без никакъв резултат?
  Че енергетиката е в абсолютен организационен и финансов хаос?
  Че държавните поръчки са средство за корупция и рекет?

  Продължавайте с дежурните хули към ИПИ, десни икономисти и пр. Продължавайте да искате повече разходи и да иронизирате всяко реформаторско мнение.
  Не разбирате ли, че нещата не вървят точно защото никой досега не е предприел точно тези и подобни мерки?!

  Who Is John Galt?
 65. 65 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 328 Неутрално

  В правния и парламентарен свят на република България, няма понятие програмен кабинет. Всяко правителство има програма, в този смисъл всяко е програмно. Това е евфемизъм измислен за да маскира политическо безхаберие и кражби в условия на ниска подкрепа. Параван, зад който ще се скрият крадливите мушмороци от новата тройна коалиция.

 66. 66 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А кой е бисер боев, извинете?
  Велик експерт, който беше готов да се включи в едно свръх реформаторско правителство и приел назначения от най-големия реформатор - Симеон Дянков.

  Горбачов
 67. 67 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#31] от "ban":

  И без да се пише това се знае,че много,много хора не ходят на море по една,единственна причина,всеки се сеща коя е. Е,има си и райони изключения,ще ги познаете,по една довършваща се магистрала.Дано новия министър председател и отреже лентата скоро......

 68. 68 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 747 Весело

  Точно тези,които избиха интелигенцията,ограбиха Народното състояние,съсипаха всичко в тая малка Държава,точно те свалиха с преврат,едно легитимно Правителство.
  И същите рубладжии,продължават да манипулират,лъжат,и сигурно и ще крадат до насита.
  И същите наглеци,ще правят Правителство, с подкрепата на ДПС??
  Да не участваме в комикс?
  Това е пародия на политика.
  Може би всичко в България е пародия вече.
  Но,както казваше покойният Богомил Райнов:
  Нека оставим въпросът висящ.
  Ще поживеем,ще видим.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 69. 69 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2016 Весело

  [quote#36:"stivy"]Някой политик ако направи тези реформи ще стане най-мразената личност в България. Кой ще си подлее сам вода?[/quote]

  Аз не съм политик, но ако можех да избера дали да го направя или не - щях да го направя.
  Предизборна програмна в едно изречение: "Дупце да ви е яко".
  Но мен няма да ме изберете, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 70. 70 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Все същата мантра, която слушаме при конституирането на всеки парламент - реформи, реформи и пак реформи. Всяко ново правителство започва с идеята, че им предстои да извършват тежки реформи и завършва живота си с оценката, че са пропуснали времето и възможностите за извършването им. И така до следващото правителство.

 71. 71 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  За да има качествено повишаване на заплати и пенсии без те дефакто да стават с по-малка покупателна способност,правитвството трябва да реши как ще задържи покачването цените на стоките.

 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#63] от "Цецо":

  Ако знаех, от кого ще защитаваме Испания или който и да е друг член на НАТО, щях да ти отговоря....

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#15:"vagabond66"]Вчера "другарят" Б.Б. в прав текст каза, че ще подкрепи другарят Орешарски, ако се наеме да върши "реформите"!!! [/quote]

  И 20 дупИтати ще му даде даже! Само и само да се прецака друг, не Боко...ПросЗд пък му се е.е!? )

 74. 74 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  БСП/ДПС да правят реформи?

  Колкото направи тройната коалиция, нищо!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#74:"Курт Деликуртев"]
  БСП/ДПС да правят реформи? [/quote]

  Герб и реформи - сръбска чалгаджийка пее у опера.....

 76. 76 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Свръх раздутата държавна администрация и органи за сигурност са наследство от времето на комунизма, когато всичко се контролираше от държавата. Понастоящем ръководителят на някакво частно производство (фирма) трябва сам да организира контрола върху производството, притока и разхода на капитали, ако не иска да го крадат, така че броят на заетите в тези сфери, трябва да бъде намален драстично. Органите за сигурност у нас не само че не защитават добре частната собственост, живота и сигурността на гражданите, а са се превърнали до голяма степен в придатък на мафията. Ако не беше така, нямаше да имаме такова повсеместно разпространение на наркотиците, проституцията, хазарта, "лесните" кредити и рекета. Ако искаме работата на държавните институции да бъде ефективна, е необходимо да се увеличи броят на заетите в системата на вътрешната сигурност и контрол, всеки да бъде следен, записван и изобличаван, когато се отклони от мисията си да служи на народа и се подаде на изкушението да служи на двама господари: на мафията и държавата. Следенето хората на работните места в частните фирми по света много отдавна е надминало мащабите на "биг брадър" Същото трябва да се направи и за държавните служители. Няма друг начин! Без хомот на шията волът само пасе.

 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Предлаганото в коментираната статия е сравнително приемливио, но не е достатъчно.

  От предлаганото мисля че трябва да отпаднат две предложения: За повече от една здравна каса и за приватизацията. Знам наизуст всички изглеждащи умни доводи, че това трябва да стане, но за повече от 20 години преход България доказа, че и едното, и другото тук не сработват. Причините за това са основно три:

  Първо, българският бизнес е зароден криминално, развива се криминално и продължава да използва криминални методи за ограбване на народа. А да се конкурираш с някого е далеч по-трудно, отколкото да ограбиш клиента. Поради което ако имаме, примерно казано, пет здравни каси, те и петте ще хвърлят услията си да измъкнат колкото може повече пари от държавата за себе си, а не честно и почтено да се конкурират. А пет здравни каси всякак могат да награбят повече, отколкото една. Нали?

  Второ, за да бъдат заставени основната част от нашите пишманбизнесмени да бъдат коректни в отношенията си с държавата и народа, контролните органи трябва да бъдат заставени да си вършат работата, за която им плащат. А да сте чули някоя от контролните комисии и агенции, които са под опеката на парламента, например ДКЕВР или комисията (или агенцията) за монополите и картелите да са свършили някаква полезна работа за поне няколко хиляди лева? И тъй като те са подконтролни само на парламента или на правителството, именно те, парламентът и правителството, трябва да ги контролират. И ако няма полза от тях, да не плащат заплати и да ги разтурят.

  Трето, понякога и да искат, тези контролни органи не могат да си вършат работата, защото от една страна законите ни са създадени така, че фактически правят ефективността на тяхната дейност невъзможна, а от друга и да свършат нещо, тъй като съдебната ни система е в нещо катко будна кома, резултатът няма как да не клони към нулата.

  Защото нека да се разберем: При положение че у нас аморалността е обхванала почти всичко живо, което не е обикновен човек от народа, а е обхванала и част от тях, от обикновените хора от народа, никакви усилия не биха ни помогнали да се оправим, освен закони, които поне донякъде да напомнят законите на кан Крум. Като основната им злоба се насочи към държавните деятели и служители, които създават законите, следят за тяхното спазване или са следователи, прокурори или съдии.

  Колкото за това, от къде все пак да се намерят пари, ще дам само един пример. Макар че мога да дам и повече. Съгласно готовото вече предложение за прогресивно нарастващ данък върху общия доход това няма да се отнася за корпоративния данък от този вид. Което е пълен кретенизъм и което всъщност се свежда до заключението, че всичко това се предлага само проформа. С една дума, че е само „мижи да те лажем". Освен това стъпалата на нарастване на процента за данък трябва да бъдат поне 5 или 6, а още по-добре – десетина. А нарастването при личнит доходи да започне, при сегашната покупателна стойност на лева, някъде още от около 2500 – 3000 лева, достигайки пре доход от 100000 месечно до поне 65%.

  И не ми излизайте с възражението, че от бизнеса не трябва да се вземат пари, за да има той с какво да открива нови работни места. По-добре проверете колко пари държат у нас и в офшорките зяд граница нашите бизнесмени. Тогава сами ще се уверите, че те не правят инвестиции у нас не защото нямат пари, а защото по ред причини, на които няма да се спирам, са решили, че нямат сметка да инвестират. Но че имат сметка да не плащат никакви данъци.

 78. 78 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Добре ,де всички говорят за реформи ,ама ако може някакси тях да не ги засегнат.Политиците ни отдавна разбраха ,че истински реформи са равнозначни на политическо самоубийство справка /правителството на ОДС/ въпреки ,че и там не бяха достатъчно радикални.Все пак силите бяха хвърлени основно за оправяне бакиите след Виденовото правителство.
  Та за какви реформи говорим като матряла ,ще изхвърли всеки който вземе да реформира нещо по сериозно ,от друга страна и политиците го знаят та ситуацията е патова.
  Матряла иска спасител дето с вълшебна пръчка да оправи нещата не ще сътресения и отговорности.
  Просто хората които биха подкрепили истински реформи са не повече от 20% от населението а и те са доста объркани и разединени във вижданията си .Явно глада и мизерията още не са достатъчни за мнозинството .Лошото е ,че това безвремие и безхаберие ,ще принуди още читави хора да емигрират ,а за реформи ,ще са нужни точно тези читави хора.
  Абе ситуацията си е е...а мамата .

 79. 79 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#2:"Over"]Сега си представям: ББ утре взима мандат и предлага Орешарски за премиер, Кутев за вице, Станишев за министър на правосъдието ит.н. после се БСП гласуват срещу себе си, подкрепени от ДПС.[/quote]
  О-о-о, това би било едно много добро и ефектно действие на ББ! Браво за идеята! Може и да Му е минала през главата, но за съжаление е неосъществима. Защото се иска и съгласието и на предложените. Но те явно не биха се съгласили под предлог, че "не искат да цапат ръцете си" с мандата на ГЕРБ.

 80. 80 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ползата от управлението на ГЕРБ се изчерпа с първия му мандат. Тя се заключава в осъзнаването най-после от всички що годе разумни люде у нас на простия факт, че без осъзнато гражданско общество със силно развито чувство за демокрация и справедливост никакво правителство, пък ако ще и от най-големите капацитети (което е далеч, далеч не случая на Борисовия ГЕРБ) не може да постигне абсолютно нищо и няма почти никакво ззначение кой ще управлява. Който и да е той ще си остане същото, като сега. Последни в ЕС и на едно от най-последните места в света. Общество, като нашето при което всеки е "демократ" и всеки има едни официални възгледи, но реално и потайно се ръководи от най-долнопробни лични интереси, много често прекрачващи границите на законноста и в многоп случай подличко правейки опити да нагоди законността в унисон с тези задкулисни лични свои интереси няма бъдеще. Затова не тъгувайте за следващите 4 години, които ще бъдат пропилени. Те щяха да бъдат пропилени в някаква подобна макар вероятно и по-малка степен дори и ако ГЕРБ би получил мнозинство, втори мандат и съставил правителство, което да управлява вместо това, което ще дойде сега. Резултатите нямаше да се различават много. Не се ли рефомира съзнанието, "Чипът" на хората и обществото забравете. През целия мандат на ГЕРБ и още много преди това точно десните не направиха нищо в тази насока. Да бяха постигнали, като един минимум поне едно обединение и подмяна на старите кадри в ръководството си! Но не, нищо не направиха. Е ми сърдете се на себе сси! Първта и най-неотложна мярка е да се прекрати с чалгата и всичкоп се хвърли за добро образование на младите. Според мен е по-важно да се въведе образователен ценз за всичко и за избирателните права дори. По-важно е от всичко друго, дори и от реформите в правосъдието и администрацията. Дори и от борбата срещу монополите и т. н. Те и без друго не вървят и няма и как да завървят, точно заради необразоваността и липсата на ценностна система.

 81. 81 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Откакто се помня всеки кабинет прави реформи. Резултатите са от лошо към по-лошо. Орешарски беше във властта и да видяхте положителни промени в ресора му!? Кърпеше бюджет и разваляше "седенки". Прости неща , които не изискват средства, но могат да облекчат българина като плащанията към бюджета да не минават през частните банки, не направи. Нищо добро не очаквам от него нито от правителството му. Тези хора са в политиката десетилетие и нищо позитивно не са направили, та сега ли! Просташки препирни, празнословие и себеуреждане надничат от парламента. А медиите се прехласват по идиотизмите и им пригласят.
  Country of no tomorrow

 82. 82 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#0:"Заглавие"]Бъдещото правителство трябва да прави тежки реформи, но едва ли[/quote]
  Как така всяко правителство от 20 г. насам все трябва да прави тежки реформи и все повече остават?
  Кой се [email protected]@ с нас?

 83. 83 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1181 Весело

  "Бъдещото правителство трябва да прави тежки реформи"
  ЧАКАЙ ЛИБЕ, КИТКА!

  Ала, бала!
 84. 84 Профил на zzzoron
  zzzoron
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Първото нещо е намаляването на 'човешкия фактор'. Електронизиране на възможно най - голяма част от административните услуги. Мисля, че резултатите от въвеждането на повече камери по пътищата, доказва тезата ми. За съжаление при нас е твърде лесно и естествено да участваш в корупцията, отколкото да спазваш реда. Колкото по-малко възможности за даване на подкуп има, толкова по-малко ще се взима.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Кофти хора има навсякъде, но фанатиците са вредни
 85. 85 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За всички икономически проблеми у нас е виновна липсата на справедливост. За липсата на справедливост е виновна продажната съдебна система и угодните закони, които й пишат политиците. Ние избираме едни и същи политици вече 20 г. и кръгът е здраво затворен. Изход няма и в следващите 4 години пак няма да има. Всичко ще е Дежа вю, за съжаление.

 86. 86 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#54] от "dobrich":

  Браво на румънците тогава. Това трябва да се случи и у нас, но според мен до голяма степен и се раздува щатът там, където изобщо не говорим за пенсиониране. Проблемът е не само с държавната, но и с общинската администрация. Признавам си, че до голяма степен общинската администрация създава някакво препитание в някои региони, където друго такова няма, но пък те едва ли са и толкова голяма част от всичките агенции, комисии, регионални звена и т.н., които пълнят сградите по София и областните градове. При едно работещо е-правителство и е-общини една голяма част от именно тези хора, които са и над общините, ще станат ненужни.
  И те могат да се заемат с частен бизнес - говоря за младите и по-дейни от тях, за които е по-възможно - но пак същата бюрокрация, създаваща предпоставки за корупция, в която самите те участват в момента, ги спира да започнат нещо свое. Като някакъв омагьосан кръг.
  Въвеждат ли се повече електронни услуги, които да минимизират срещата лице в лица между граждани и администрация, реформата ще може да се случи по-лесно.

 87. 87 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "heavymetal":

  Не знам защо смяташ, че тук повечето не са с дясно мислене. Друг е въпросът, че по други електронни медии наистина преобладават левите...

 88. 88 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цар Симеон":

  +1

  Прав си ! Ама като гледам как са ти нацъкали минуси, явно много хора се чувстват родени управленци и не изпитват нужда от суверен, с когото са се съобразяват...Иначе би станало истинско народовластие, което сега го имаме само на думи и на хартия...Ако имаме достъпни и реални референдуми, ето тогава ще стане и подобрение в образованието като цяло, защото сега е удобно на политиците да си измиват ръцете, че народа сме били тъпи и крайни( а за тях е удобно да е така)...Също така чрез референдум могат да се започнат необходими структурни реформи, които някои популисти умело избягват да стартират.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 89. 89 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 530 Неутрално

  БОЖЕ ,КАКЪВ СРАМ .
  МОЛЕЩ СЕ СТАНИШЕВ ,ДАЙТЕ НА НАС ПАРИТЕ ,ЩОТО СМЕ ГЛАДНИ.

  МЪНКАЩИЯТ "НАЦИОНАЛИСТ", ПАЗАРЯЩ СЕ ЗА МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ .
  МАКАР ЧЕ ТОВА ЩЕ Е КРАЯТ МУ.

  МАЗНИКА МАСТЪН ,ПУЛЕЩ СЕ В НЕСВЯСТ И ТОЙ ОГЛАДНЕЛ .ДОГАН ЗАПАЗИ БАНКАТА СИ .
  МОЖЕ ДА ДАДЕ ,АМА НАДАЛИ.???????

  БОРИСОВ НАМЕРИ ХОД ДА ДИГНЕ УВИСНАЛ НОС , УСПЯ. САМО ТОЙ Е АДЕКВАТЕН ,СЛЕД 4г.
  НЕАДЕКВАТНОСТ.

  БОЖЕ ,БОЖЕ .!!!!!!!!!!!!
  А ЖУРНАЛИСТИ ,ПОЛИТОЛОЗИ ЧЕ И ПРОКУРАТУРА -ГОВОРЕЩА (НЕЗАКОННО).

  КОЕ БИЛО ХУБАВО ЗА "ДЪРЖАВАТА" , НИЩо ЧЕ ИЗБОРИ НЯМАШЕ.!!!!!!!!!!!
  ЕХ ,НЕЩАСТНИ НАРОДЕ , ПИСАХ ВЕЧЕ , НЕ ГИЕ ГНУС ,КАКВО ОТ ТОВА ЧЕ ИМ ГО Р...Т ,
  ЩОМ ИМ ПЛАЩАТ. ВEЧЕ НАЛИ Е МОДЕРНО .А ТЕ СА МОДЕРНИ ,ОХ .ОХ ,ХА ,ХО ХИ .!

  СВОБОДЕН
 90. 90 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 530 Неутрално

  ЗАДАЧА ЕДИНСТВЕНА НА СЪБРАНИЕТО .

  ЗАКОН ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ( НЕВЪЗМОЖНА НИКАКВА ФАЛШИФИКАЦИЯ) . КОНТРОЛ НАД ВСЕКИ ПРОТОКОЛ И БЮЛЕТИНА ,КАТО ДИАМАНТИ .

  И ВЕДНАГА НА ИЗБОРИ.

  ПРЕМАХВАНЕ НА МОДИФИЦИРАНИЯТ ЧЛЕН ПЪРВИ :
  "ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ"
  "ОСНОВНИ" И Т. Н.
  ТОВА ДЕЛЕНИЕ ПРИ ИЗБОРИ Е НЕЗАКОННО.!!!!!!!
  ВСИЧКИ ТРЪГВАТ ОТ ЕДИН СТАРТ И ЕДНА ПИСТА.


  СВОБОДЕН
 91. 91 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 530 Неутрално

  ,ДО ПРЕЗИДЕНТА ,ПАРЛАМЕНТА ,НАРОДА , 05/03/2013 - 14:17 .ЩЕ ГЛАСУВАМЕ , САМО АКО НАПРАВЯТ НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КОМИСИИТЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100%-на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ....БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА Е. АМА НЕМА ДА ГО ПОЗВОЛЯТ. ТАКА ЧЕ , БОЙКОТ БЪЛГAРИ.!!!!
  СВОБОДЕН
 92. 92 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#88] от "Велислав":

  Не всички българи разбират материята отвътре, колкото и всички да разбираме от политика и от футбол.
  Трябва да се научим да разбираме и от икономика, и от здравеопазване, и от образование и т.н., за да стане твоето желание реалност. Само с малки стъпки става това. За момента не мисля, че е редно да се оставя на баба Пена и сополив Иванчо да преценяват дали да се вдигне ДДС с 1% например. Нищо против бабата и сополивкото, но за да направят правилен избор на референдум, трябва да разбират поне малко от материята.

 93. 93 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2153 Любопитно

  [quote#78:"Крез"]Политицит ни отдавна разбраха ,че истински реформи са равнозначни на политическо самоубийство справка /правителството на ОДС/ въпреки ,че и там не бяха достатъчно радикални[/quote]
  Ами то остава да се разчита само на референдумите. Хем политиците ще се спасят, хем народа сам ще поиска (ако поиска) въпросните реформи. Примерно се събират подписи по въпроса: "искате ли втора здравна каса?", "Искате ли отчисленията за пенсии да са по индивидуална сметка?", "искате ли закон, за фалита на физическите лица?"... и "каквото сабя покаже".
  След няколко пробива, искат-неискат, политиците ще трябва да продължават с новото хоро.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 94. 94 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Напълно поддържам автора за-броя на болниците и университетите.За ненужно голям брой болници се говори от години,в същия период се откриха нови частни болници.Всички те на общо основание имат право да получават пари от Здр. каса.Те предлагат ситурно по-добри условия и по-добро обслужване,но искат и допълнително заплащане.Опасявам се,че се получава някакъв дисбаланс,който е за сметка на дър. и общ. болн.,респ.за по-бедните слоеве на населението.Подобно е положението и при частните университети.Няма данни,че оситуряват по-добро ниво образование,но е сигурно,че осигуроват по-високи доходи на преподавателите.Може би по-правилно е, ако са частни да са частни,това би освободило ресурс за обществените.

 95. 95 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цар Симеон":


  [quote#1:"Цар Симеон"]Референдум с 50 000 подписа е достатъчно начало, народът сам знае как да насочва реформите .... (всичките точки от статията).[/quote]
  Е нали преди няколко дни имахме "референдум" - кой и как да ни управлява. И народа реши - никой!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 96. 96 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#78] от "Крез":

  Извинявай, цитирах те във ФБ... И добавих:

  Истината е, че в всички искаме България да се оправи, но мен да ме пропусне! Да хванат тези, които точат ДДС, но АЗ да не чукам на касовия апарат, да хванат контрабандните цигари, но ако може АЗ да си пуша цигари без бандерол, да освободят тротоарите от колите, но ако може АЗ за пет минутки да спра, да хванат корумпираните КАТ-аджии, но ако може АЗ срещу една двайсетолевка да мина... Знаете ли какво ще се случи ако някое правителство реши да ни стегне? След две седмици на улицата ще са милиони!

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK