Райков няма да препрати до Конституционния съд нито една жалба срещу изборните резултати (допълнена и видео)

Марин Райков

© Георги Кожухаров

Марин РайковСлужебният министър-председател Марин Райков няма да препрати до Конституционния съд нито едно от исканията за касиране на резултатите от изборите на 12 май, подадени чрез Министерския съвет. 


"Министерският съвет не може да прецени дали жалбите са основателни", обясни Райков мотивите за решението. "Ще спазим докрай еднаква отдалеченост от всички партии", увери той. До Министерския съвет са пратили жалби четири политически формации - "Ред, законност и справедливост", Националният фронт за спасение на България, "Другата България" и ВМРО, съобщи премиерът. 


"Взехме решение да се въздържим от сезиране на Конституционния съд", каза Райков и цитира чл. 13 от Изборния кодекс, според който Министерският съвет отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите, но няма възможността да се намесва в работата на изборните комисии.
Според Райков твърденията в жалбите са притеснителни, но няма как кабинетът да препрати жалбите. Причината е, че според чл. 264, ал. 2 от Изборния кодекс при действието правителството трябва да приложи  мотивирано предложение на базата на собствена преценка. Такава обаче не може да бъде написана, защото Министерският съвет не може да провери основателността на твърденията в жалбите.


"Промененият чл. 264 ни дава възможност да не бъдем автоматична пощенска кутия", посочи Райков и допълни, че няма основания за касиране на вота, каквато теза на няколко пъти той вече изрази. Според него така служебното правителство спазва обещанието си да е на равни разстояния от всички партии, с което запазва безпристрастност.


Отказът на правителството е без значение за първите две политически формации, защото вчера депутати от ГЕРБ внесоха същите искания от тяхно име и от името на ГЕРБ направо в Конституционния съд.  По-рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров съобщи за сигнал за опити за натиск от ГЕРБ върху членовете на единствения орган, който се произнася по касиране на избори. 


Юристи не са единодушни в това дали институциите, които имат право да сезират КС, са длъжни да препращат исканията до него. Според конституцията и Изборния кодекс резултатът от вота може да бъде оспорен от една пета от депутатите, от президента, Министерския съвет, главния прокурор, Върховния касационен съд и Върховния административен съд. 

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами така е преценил човека.

 2. 2 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Е, сега тройната коалиция бърза да махне равноотдалеченото от партиите правителство, за да възстанови онова сливане на законодателна, изпълнителна и съдебна власт в ръцете на партизанщината и партийните договорки - 3-5-8.

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 4. 4 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Неутрално

  БСП-ар ли си или не си, честно ти кажи

 5. 5 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Нямам думи .Явно в МС са назначени от сорта на Фидоската прависти за да не могат да преценят Цитирам:,,Министерският съвет не може да прецени дали жалбите са основателни",

  toni
 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  Според мен Райков си позволява да предрешава въпроси които са от компетенцията на КС. Моето мнение е, че МС и всичките останали институции в такива случаи трябва само да препратят писмото до КС с мотивите, че то не е от тяхната компетентност. Депутатите на ГЕРБ трябва да отправят искане до КС как се процедира в такива случаи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво! Отговорна позиция! Дано и Конституционния съд да заеме същата и да отхвърли глупотевините на гербавите!

 8. 8 Профил на mvv
  mvv
  Рейтинг: 381 Гневно

  Бедни ми Марине, какви ги надроби, сам ли ги измисли тез игри или Плевнелиев? Още си министър-председател и другарите ти от БСП вече те заклаха в гръб - справка - назначението за дипломати, за което Дневник още не е писало

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Весело

  [quote#5:"clearly"]Нямам думи .Явно в МС са назначени от сорта на Фидоската прависти за да не могат да преценят Цитирам:,,Министерският съвет не може да прецени дали жалбите са основателни"[/quote]
  Не искам да защитавам калинките, ама в случая не са те виновни. За отказа от "преценка" имам предвид ...
  Какво, Райков да се обвини сам в некадърност ли очаквате, ако подкрепи? Защото "сигналите", на които са основани жалбите, са заради мърлявата организация и контрол, които са задача точно на правителството.
  От друга страна - не може пък да скочи срещу партиите ако откаже, защото има отрицателна "преценка", че ще го бият по главата както за това, че им противоречи, но и с факти как са о*рали изборите точно от МС.
  И се гуши Маринчо с Министерскяи си съвет и администрация, гъне се и вика ... Миии, ни знам! Ни мъ закайчайте бе, бате! Опрайте се си вие там! ...

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Правилно решение! Никоя институция не бива да бъде маша!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred":
  Ако закона задължава Райков да изпрати жалбата в Конституционния съд, независимо от мнението му, той просто трябва да го направи. А така дава много лош пример на всички граждани - всеки би си казал "Щом премиерът може да нарушва явно закона, то защо и аз да не мога да го нарушавам, макар и тайно. Главният прокурор направи същото. Че и по страшно - с привкус на диктатура. Започна да се изживява като политик в полза на БСП.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  А защо изобщо са ги приели жалбите.Трябва да им отговори писмено и мотивирано.

 13. 13 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 825 Разстроено

  До коментар [#6] от "Fred":
  Аман от "специалисти" които имат мнение. Прочети чл. 246 от Изборния кодекс и тогава ще видиш, че твоето "мнение" е пълна глупост.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 14. 14 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#3:"bta"] Страхливец [/quote]

  Не, не е страхливец. Ще си позволя за пореден път да цитирам една колежка от Фирумето за Плевнелиев и Райков: "Тези двамата не са идиоти. Знаят, че ситуацията е майката си трака, знаят и кой и как им я натрака..."

  Подсказка: Гарантирано от ГЕРБ! Не си мислете, че и в ЕК пасат трева бтв...

  ПП "ПОП"(к), политическа партия "пушачи за опушване на калинките"
 15. 15 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 825 Разстроено

  Корекция пъм предишния ми коментар - чл. 264 ( а не чл.246).
  Извинявам се.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 16. 16 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#11:"Анализатор"] Ако закона задължава Райков да изпрати жалбата в Конституционния съд, независимо от мнението му, той просто трябва да го направи. [/quote]

  Ами да, обаче законЪт не го задължава, а Райков очевидно не си позволява да го чете, както дяволЪт, пърдон, дрогаря Цафтаноф... от дрогарски съд "Комутрист"...

  ПП "ПОП"(к), политическа партия "пушачи за опушване на калинките"
 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1315 Гневно

  Спорът за касирането на изборите е от компетенцията на Конституционния съд. Другите органи по чл.265 от ИК могат да се произнесат по сигналите само в частта, която касае тяхната компетентност (отговорнот) и то само като стновище.
  Затова преди да е изтекъл срока М.Райков следва да препрати ВСИЧКИ сигнали.
  Бездействието на МС би било грубо процедурно нарушение.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#4] от "bette":
  Таен комунист, като Бойко.

 19. 19 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  [quote#17:"Депутат 241 КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ"]Другите органи по чл.265 от ИК[/quote]
  да се чете органите по чл.264 от ИК във вр. с чл.150 от К
  Извинения!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 20. 20 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#17] от "Депутат 241 КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ":

  хехехе, сега от печатарче конституционалист ли стана? герберунгели...

  ПП "ПОП"(к), политическа партия "пушачи за опушване на калинките"
 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#18] от "Popeye":
  Таен комунист, като Бойко."

  -И по-тайни тайни си имат,ама не си признават-нали са железни,комунисти.

 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  В закона си пише кой как кога и при какви обстоятелства може да сезира Конституционния съд, така че или Райков се е изказал неподготвен или журналистите нещо не са го написали както трябва.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Във властта, всеки си е сложил маска и народа само ръкопляска.
  ----- авт. Бербенков

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK