Кабинетът "Орешарски" е 90% готов - кои са евентуалните министри

Пламен Орешарски (на преден план) и Сергей Станишев излизат от срещата с президента, на която им беше връчен мандата за съставяне на правителство

© Георги Кожухаров

Пламен Орешарски (на преден план) и Сергей Станишев излизат от срещата с президента, на която им беше връчен мандата за съставяне на правителство27 май: Какви промени настъпиха в понеделник сутрин и до обяд в номинациите за министри, четете в текстовете:
Зинаида Златанова, Цветлин Йовчев и Драгомир Стойнев най-вероятно поемат правосъдието, МВР и икономиката
- Шефът на пристанище Варна поема транспорта, а Десислава Терзиева - МРРБ
- Нови имена в проектокабинета "Орешарски": Анелия Клисарова, Петър Стоянович и Светла Бъчварова


"На 90%". Така Пламен Орешарски отговори в неделя (26 май) на въпрос на Би Ти Ви ясни ли са вече министрите в бъдещото правителство. Той отказа подробности за имена и структурни промени. В понеделник (27 май) в ранния следобед предложението за новия Министерски съвет ще бъде обсъдено на закрито заседание от Националния  съвет на БСП, който трябва да го утвърди. Възможно е гласуването да бъде още във вторник (28 май) на извънредно заседание на парламента, за чието свикване председателят му Михаил Миков заяви също в неделя, че има готовност.


Кои ще са министрите в правителството
естествено е най-любопитният въпрос. Не само, защото според биографиите и уменията им ще може да се правят първи преценки и прогнози какво да се очаква в сферите им на работа, а защото от тях ще проличи първо доколко експертен ще бъде кабинетът "Орешарски", каквито бяха първоначалните обещания или ще е "политико-експертен" (по Сергей Станишев), както започна да се говори през последните дни, или всъщност ще си е преобладаващо партиен. Ако се съди по най-интензивно посочваните имена за министри - партийните интереси наистина вземат превес.


Това си пролича и от коментарите на Орешарски и на лидера на ДПС Лютви Местан по време на срещата-консултация, която те проведоха и беше излъчена на живо в ефира на БНТ в четвъртък (23 май). Тогава Местан каза, че "под експертно-политически кабинет, ние не разбираме такъв, в който да има политически стерилни лица, няма откъде да ги намерим. За мен


политически стерилното лице е неестествено явление


...Искаме да преобладава експертното над тясно партийното начало. Тази уговорка е много важна, за да не събудим превратни, нереалистични очаквания". А номинираният за бъдещ премиер отговори - "Най-добрият вариант е членовете на кабинета да имат административно - управленски и парламентарен опит...Ще работя така, че всички да бъдат експерти без изключение, а това, че някои от тези експерти могат да са и политици - го намирам за напълно естествено". Тогава той уточни, че "имам няколко дни, за да обсъдя в това число и с всеки от тях какво точно ще прави на новото си работно място и да преценя кой е най-подходящ".


Другото, което ще покаже съставът е за какво са се договорили БСП и ДПС и какви позиции получава движението. За това ще трябва да се гледа и разпределението на зам.-министерските постове, както и на областните управители, чиито промени също се подготвяли.


По-малко от 24 часа преди очакваното официално представяне в понеделник на списъка с номинации, повечето спрягани за бъдещи министри не отговаряха на мобилните си телефони, а тези, с които "Дневник" успя да се свърже в неделя следобед, отказваха да коментират.


Сигурните


Едната сигурна кандидатура е тази на Петър Чобанов за финансов министър. Въпреки че той беше споменаван и за икономически министър, ще поеме ресора, в който е силата на Орешарски. Икономистът и доктор по финанси, който се ползва с доверието на бъдещия премиер, пише и обединения план-програма за управление. Той стана депутат от т.нар. гражданска квота на БСП и още при подредбата на кандидатските листи, името му беше споменавано като възможен финансов министър.


В неделя сутрин в телевизионно предаване директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева потвърди, че е приела да бъде министър на здравеопазването, след като е водила разговори с лидера на БСП Сергей Станишев. Според източници на "Дневник" номинацията й е била утвърдена в неделя следобед. 


За министър на външните работи се сочи евродепутатът Кристиан Вигенин.


Говорителят на БСП Ангел Найденов е номинацията за министър на отбраната

Сред сигурните имена се сочат зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов - за вицепремиер по социалните въпроси - позиция без портфейл и без да оглавява друго министерство. Той е искал да бъде силов вицепремиер, но този вариант е отпаднал. А самото министерство на труда и социалната политика вероятно ще бъде поето от Драгомир Стойнев, бивш шеф на социалната парламентарна комисия.


ДПС с нови позиции


Очаква се ДПС да поеме министерството на регионалното развитие и благоустройството. За министър там е посочвана Искра Михайлова, която по време на Тройната коалиция беше зам.-министър, а сега отново е депутат. Нейното име беше спрягано през миналата седмица и за МОСВ.


Но засега няма потвърждение кой ще поеме сложния ресор "Екология". 


За възможен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е сочен  депутатът Камен Костадинов, но според други източници, запознати с формирането на кабинета, е възможно ДПС да не вземат друго министерско място за сметка на зам.-министри. Движението договаря номинациите си и за председатели на комисии в парламента.


Не е ясно и кой ще управлява земеделието. Според различни информации в неделния ден за аграрното министерство все още няма решение, като по-често се споменава името на Светла Бъчварова, бивш зам.-министър на земеделието в Тройната коалиция и бивш шеф на Селскостопанската академия. Очакваше се, че то също може да е под контрола на ДПС, но е възможно движението да излъчи двама или трима зам.-министри (като такива са посочвани Салиха Емин, Юнал Тасим и дори току-що влезлият първи мандат депутат от гражданската квота на ДПС Веселин Пенев, чийто бизнес е в областта на агрохимията и земеделието.) Според други източници, ДПС са номинирали и непознат в публичните среди експерт за земеделски министър, но в понеделник ще стане ясно каква е финалната комбинация. Преговори се водят и за управлението на фонд "Земеделие".


Големите въпросителни


"Дневник" не намери сигурни потвърждения за министри на вътрешните работи и правосъдието, както и за образованието. Някои от посочваните в медиите кандидати отрекоха въобще да са водени разговори с тях.


Не е сигурно и кои са министрите за култура и спорт (спряган е олимпийският шампион по борба Георги Мърков, бивш председател на общинския съвет в Септември).


Без структурни промени в кабинета


Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вероятно няма да бъде разделяно. Поне не и  в тази бюджетна година, тъй като всяка промяна означава и преразпределяне на държавните пари. А дори само промяната на наименованията на министерствата трябва да бъде отразена и в редица закони, засягащи работата на съответното ведомство и това изисква време. Докато намерението на Пламен Орешарски е новите министри да могат да заработят бързо. Тъкмо обсъжданията дали мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма да бъде разделено на две, а туризмът да бъде изваден в агенция или да остане така създали раздор в левицата кой да го оглави, научи "Дневник". Туризмът също остава вътре като ресор и ще има зам.-министър, както и досега, защото това било важно за бранша.


Депутатът от БСП Петър Кънев отрече той да е номиниран за министър на икономиката.


В левицата имало различия и как да се управляват еврофондовете - дали с вицепремиер без портфейл, както беше при Тройната коалиция, или с ресорен министър като в кабинета "Борисов".


За сложността в съставянето на кабинета косвено потвърждаваха и различни информации от двете партии - от това, че всичко е ясно и договорено от дни наред до, че списъкът е динамичен, знае се само от кандидат-премиера и лидера на БСП и ще има промени до последния момент, които могат да изненадат - и като номинации, и като договорености с ДПС.


В очакване и на управленската програма


"Нямаше проблем още в петък, а вчера (събота - бел.ред.) експертите са дискутирали самите мерки, ще видя окончателния вариант. Утре (в понеделник - бел.ред.) ще бъда напълно готов", това обясни Пламен Орешарски в неделя на въпрос има ли още различия с ДПС. 


Йордан Цонев и Хасан Адемов от ДПС, които в неделя са били на разговорите със социалистите в централата на БСП, потвърдиха, че няма да има промени в данъчната политика. Левицата отстъпи от едно от обещанията си за премахване на плоския данък, потвърди още в четвъртък Орешарски, срещу което бяха от движението.


В понеделник (27 май) сутринта БСП ще има работни срещи в парламента, на които са поканени експерти от "Атака", "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, ВМРО и "Глас народен" на Светослав Витков.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK