Цитат на деня: Мислех си, че общо взето истината няма значение

Главният прокурор Иван Гешев, заместничката му Красимира Филипова и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова представиха доклад за работата на прокуратурата от 2019 г. до 2021 г.

© Лили Тоушек

Главният прокурор Иван Гешев, заместничката му Красимира Филипова и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова представиха доклад за работата на прокуратурата от 2019 г. до 2021 г.Мислех си, че общо взето, че истината няма значение. Последните един-два месеца промених това свое виждане и осъзнавам, че тя има огромно значение за върховенството на закона, правовата държава, за правата на човека, които са едни от стълбовете, които крепят нашия общ европейски дом и български в частност. Това са, за много от вас, може би, клишета. Доскоро и за мен бяха клишета тези ценности. Много интересно как осъзнаваш, че са много важни за теб неща, когато тези ценности, които смяташ за даденост, са или застрашени, или си напът да ги загубиш, или си ги загубил частично".


Това заяви главният прокурор Иван Гешев в стъпителните си думи при представянето на отчетен доклад за дейността на прокуратурата за периода 2019-2021 г. в Националния институт по правосъдие. Той отчете, че в послдно време истината девалвира и цитира думи на Марк Твен: "Докато истината си върже връзките на обувките, лъжата може да обиколи света".


"Няма смисъл и защото така наречената съдебна реформа, за която аз слушам от 1995 година, защото съм единственият главен прокурор след 89 година, който е част от прокуратурата, освен че не е съдебна реформа, защото не решава съществени проблеми за подобряване борбата с престъпността, интересува малък процент от хората", каза още главният прокурор.
Преди да започне отчитането на статистическите данни, Гешев заяви и че България е опитала да излъже ЕС.


"Ние се опитахме да излъжем европейските ни партньори и ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС без да поемем задълженията срещу тях. Ние се променихме много, но недостатъчно и не колкото можехме в положителен аспект", коментира Гешев.


В контекста на обсъжданите и приети на първо четене в Народното събрание законодателни промени, с които се предвижда закриване на специализираното правосъдие Гешев коментира, че те са били създадени, "за да отчетем пред ЕС, че нещо правим"."Създадохме ги и се оказа, че тези структури, въпреки колебливата подкрепа на държавата и съчетана с европейски натиск, благодарение на това, че имаше хора с някакви идеи, те станаха ефективни и ефикасни, просто не изпълниха желанието да не функционират. Станаха опасни за организираната престъпност", смята главният прокурор.


В цифри, заместникът на Гешев - Красимира Филипова, отчете добра работа. Има ръст на внесените актове в съда за миналата година, които са близо 30 000. Над 15 000 са обвинителните актове, споразуменията са 10 504, а 3628 са предложенията за освобождаване от наказателна отговорност. В сравнение с предходните две години Филипова посочи, че има увеличение на споразуменията, които през 2020 г. са били 8934. Над 93% от предадените на съд са осъдени, а оправдани са 665 души.


Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова също взе думата и обясни, че има ръст на решените дела (639), които през 2020 г. са били 487, с което каза, че е горда, "въпреки политическия натиск" в последната година. Тя обърна внимание на уточнението, че спецпрокуратурата работи по същата законодателна рамка, както и останалите прокуратури и в същите срокове, но за разлика от тях, голяма част от делата са свързани с международно сътрудничество. Тя обясни забавянето на дела с това, че на първа инстанция в съда защитници и подсъдими шиканирали процеса с обяснението, че предстои закриване на спецпраосъдието.


Освен това Маджарова отбеляза, че има тенденция за увеличение на внесените обвинителни актове за сметка на споразуменията. През 2019 г. са били внесени 108 обвинителния акта и 163 споразумения. Година по-късно съотношението отново е в полза на споразуменията - 84 срещу 79. През 2021 г. обаче обвинителните актове са вече 94, споразуменията са 65, а има и две предложения за освобождаване от наказателна отговорност.С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK