Цитат на деня: Когато изборите станат панаир от страсти, ефективно управление е невъзможно

Цитат на деня: Когато изборите станат панаир от страсти, ефективно управление е невъзможно

© Надежда Чипева"Когато изборите са станали просто панаир от страсти, ефективното управление е невъзможно."


Това казва Иван Кръстев в коментар за "Файненшъл таймс", частично вдъхновен и от резултата от парламентарните избори в България на 2 април.


Под заглавието "Демокрациите не могат да понесат прекалено много драма" той обсъжда процеси и в САЩ, Франция, Израел, Турция... "В един идеален свят политиката чрез избори би трябвало да охлажда страстите, а не да ги раздухва", е подзаглавието на статията.
Ето каква още казва той в текста:


"Изкуството на демокрацията е да оставя бъдещето отворено. Изборите са, за да се превърне лудостта в разум и страстите - в интереси. Вотът дава на всеки гражданин глас, но му отнема способността да представя интензивността на убежденията си. Вотът на фанатиците, за които изборите са въпрос на живот и смърт и вотът на гражданин, който едва знае за кого или защо гласува, имат еднаква тежест.


Резултатът е, че гласуването има двоен характер. То ни позволява за сменим хората, които са на власт, и така да се защитим от прекалено репресивната държава. Но то охлажда и страстите и ни защитава от прекалено експресивните граждани. В един идеален случай демокрацията кара апатичните да се заинтересуват от обществения живот и охлажда страстите на най-запалените активисти."


По повод българските избори той допълва: "Започнах да се чудя дали страстта, с която се води борба за спасяване на демокрацията, всъщност е сравнима с бизнеса да се управлява в демократични държави. Може ли демокрацията да функционира, ако мнозинството граждани вярват, че да изгубиш избори е равносилно на това да изгубиш собствената си страна?"


Според него: "За съжаление, магията на завръщането към нормалното, след като изборите са минали, изглежда, е изгубена. Демократичната политика днес е погълната от усещането за нещо изключително наложително, при което компромисите нямат място. Това е политика на сблъсъка на две апокалиптични представи."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK