Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

© ДневникПредстоящите на 4 април 2021 г. редовни парламентарни избори са определяни от наблюдатели като "най-важните" от години насам заради очакването дали резултатите ще дадат възможност за пробив на модела "Борисов", който управлява вече почти 10 години.


За Бойко Борисов това ще бъде първият му завършен пълен мандат, а партията му ГЕРБ се бори с БСП за първа позиция. Изненадата на изборите според данните на социолозите ще бъде партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ". Другата нова политическа сила, за която прогнозите определят място в следващия парламент, е "Демократична България". Предизборната кампания е между 5 март и 2 април.


"Дневник" събира в тази статия всичко, което трябва да знаете за изборите. Тя ще бъде допълвана, когато има нова важна информация с текст и полезни линкове за повече по всяка тема. В началото има съдържание - въпроси, които при клик ви отвеждат директно към отговора.
Какви са изборите на 4 април 2021 г.?
Кой има право да гласува на парламентарните избори?
Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?
Какво да направя, ако липсвам в избирателните списъци?
Мога ли да гласувам не по постоянен адрес, а по настоящ адрес?


Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?
Ще мога ли да гласувам, ако съм в карантина?


Кои са партиите и коалициите, които участват в изборите?


Какви са прогнозите за изборите?


Кой ще спечели парламентарните избори?


Каква ще бъде бюлетината? Как отбелязваме гласа си?
Какво е машинно гласуване?


Как да проверя кандидатите в моя избирателен район?


Ще мога ли да гласувам с преференция?
Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?
Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?
Кога бюлетината е невалидна?


Важна ли е избирателната активност?


Мога ли да гласувам, ако съм си загубил личната карта?
А мога ли да гласувам с изтекла лична карта?


Как гласуват българите в чужбина?
Как гласуват хората с увреждания?


Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?


Каква ще бъде предизборната кампания?


Мога ли да стана наблюдател?
Мога ли да стана застъпник?


Какво е мажоритарни избори?


Могат ли изборите да бъдат отложени?


Какви са най-честите нарушения на изборите?
Как да подам сигнал за нарушение?
Могат ли изборите да бъдат манипулирани?


Как се определя броят на на спечелените от всяка партия/ коалиция мандати?
Кога се задейства преференцията?
Кой ще има право на държавна субсидия?


Какво е СИК? Какво е РИК?


Какво е касиране на избори?
Може ли да има нови парламентарни избори през 2021 г.?


Колко струват изборите?


Кога са изборите за президент през 2021 г.?Какви са изборите на 4 април?


На 4 април 2021 г. българите ще гласуват, за да изберат 240 народни представители в бъдещото 45-о Народно събрание. За първи път от 2009 г. насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни. За първи път във всички големи избирателни секции (такива с над 300 избиратели) ще има възможност за избор - гласуване с бюлетина или гласуване с машина.


В изборите за Народно събрания България е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР).


Изборният ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.


Мандатът на настоящия парламент приключва на 25 март, когато депутатите ще се съберат за последно заседание с една точка в дневния ред - закриване на 44-ото Народно събрание. Народните представители си гласуваха предизборна ваканция и последното редовно заседание е на 5 март. Тя може да бъде прекъсната по всяко време за извънредно заседание, ако се наложи.Кой има право да гласува на парламентарните избори?


Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По предварителни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) в избирателните списъци са 6 732 316 души.Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?


Избирателите могат да проверят секцията, в която гласуват на парламентарните избори на 4 април, чрез своя ЕГН - тук.

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

© Велко Ангелов


Резултатът показва и към кой многомандатен избирателен район (МИР) е секцията, ако не знаете района си.Какво да направя, ако липсвам в избирателните списъци?


В такъв случай избирателят трябва да подаде заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци до съответната община. Крайният срок е 27 март.Мога ли да гласувам не по постоянен адрес, а по настоящ адрес?


Избирателите могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната общинска администрация (по постоянния им адрес). Според говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) това може да стане и онлайн - на електронния адрес на общината. Крайният срок е 20 март.


След тази дата списъците трябва да бъдат актуализирани, така че проверявайте отново през данните си.


От ЦИК напомнят, че "след като бъдете вписан в избирателния списък по настоящия ви адрес, автоматично ще бъдете заличен от списъка по постоянния ви адрес и няма да можете да упражните правото си на глас там".


Ако сте студент редовно обучение и постоянният ви адрес е в друг град - ще може да гласувате там, където учите, в секция, която изберете. Необходимо е да представите документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка, декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място (тя е по образец и се предоставя в секцията).Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?


Заради извънредната епидемична обстановка в изборния ден трябва да се спазват няколко основни правила:


- в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата
- всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 м
- редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности
- прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час
- входът към тъмната стаичка трябва да е в близост до стената, за да няма перде, което хората да докосват (в указанията е записано буквално "за да се избегне докосване от избирателите на пердето").


При гласуването, за да бъде установена самоличността му, избирателят показва своята лична карта и я поставя на масата пред избирателната комисия, а членовете сверяват данните, без да я пипат.


"За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време, като спазва разстояние поне 1.5 метра от членовете на секционната избирателна комисия. След идентифициране избирателят поставя маската си правилно, като покрие носа и устата си", е записано в инструкциите на здравното министерство.


Друго важно указание е - "доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба използваната химикалка се дезинфекцира".

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

© Велко Ангелов


В секциите с машинно гласуване до устройствата ще бъде поставен дезинфектант и преди да гласува, избирателят го използва.


Препоръчва се също в избирателните секции, където е възможно, да се осигуряват отделни коридори за влизане и излизане.Ще мога ли да гласувам, ако съм в карантина?


Според последните промени в Изборния кодекс карантинираните заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, които в изборния ден ще обикалят по адресите.


Заявления за гласуване в мобилна секция ще се подават до 1 април включително - три дни преди изборния ден. Предстои ЦИК да определи правилата за подаване на заявления.


За гласуващите по този начин също важи носенето на защитна маска при посещение на екипа, който носи кутията. Указанията на здравното министерство включват още той да е дезинфекцирал ръцете си, преди да вземе бюлетината и да свали за кратко маската, за да бъде идентифициран. Избирателят ползва "своя химикалка, когато е възможно".


За подвижната кутия има изискване - ако е възможно, тя да бъде дезинфекцирана след всяко гласуване.Мога ли да гласувам, ако съм си загубил личната карта?


Досега хората, които не притежаваха валиден документ за самоличност, гласуваха с удостоверение от МВР. Според говорителите на Централната избирателна комисия на тези парламентарни избори българите ще могат да гласуват и с изтекла лична карта от 13 март 2020 г., тъй като валидността на документите бе удължена заради извънредната епидемична обстановка. За хората със загубени документи най-вероятно ще важи старото правило - гласуване с удостоверение от МВР.Как гласуват хората с увреждания?


Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в избирателна секция, могат да подадат в съответната община заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към заявлението се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК). Крайният срок е 20 март.Как гласуват българите в чужбина?


Българите в чужбина могат да подават заявления за разкриване на избирателни секции до 9 март. За да бъде разкрита една секция, са нужни 60 заявления. В страните извън Европейския съюз има ограничение за разкриване до 35 секции. В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.


Избирателен район "Чужбина" няма и хората зад граница могат да гласуват за партия и коалиция, но не и кандидат от листата.


Към 2 март по данни на външния министър Екатерина Захариева вече има съгласие от 76 държави за разкриване на секции и вече са потвърдени 385 секции за гласуване.


На парламентарните избори през 2017 г. се гласуваше в 371 секции зад граница, а на тези през 2014 г. - в 426, през 2013 - 227, през 2009 - 274 секции.


За българи, които са планирали да гласуват в чужбина и са попълнили електронно заявление за това, но на 4 април 2021 г. се намират в България - от ЦИК уточняват, че те могат да гласуват в секцията си по постоянен адрес, ако подадат специална декларация, която ще им бъде предоставена на място.Какво е машинно гласуване?


За първи път на парламентарните избори на 4 април в секциите с над 300 избиратели в страната, т.е. в повече от 9 хил. секции, ще може да се гласува и с машини. Досега машинно гласуване имаше само в някои секции.


Плюс на машинното гласуване е, че елиминира недействителните бюлетини, т.е. няма как да бъде допусната грешка при отбелязване на вота.


При машинното гласуване избирателят отбелязва гласа си на екран чрез докосване, като може да отбележи и преференция. Накрая машината разпечатва разписка от гласуването, която се пуска в отделна избирателна кутия.


В страната се очаква да се гласува в близо 12 000 секции. На парламентарните избори през 2017 г. са били 12 081.Каква ще бъде бюлетината? Как отбелязваме гласа си?


На парламентарните избори се гласува с т.нар. интегрална бюлетина. Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат, като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого".


Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Този списък е от лявата страна на бюлетината, а в дясната са номерата за преференциите.Ще мога ли да гласувам с преференция?


По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. да даде своя глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация. За тази цел трябва да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави "Х" или "V" в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак.


Кръгчетата с номера на кандидатите са от дясната страна на бюлетината.


Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Партиите, коалициите и независимите кандидати са изписани и с наименованието си, а кандидатите в листата за съответния район само с номера. Затова трябва или предварително да проверите под кой номер е предпочитаният кандидат, или в тъмната стаичка има закачени списъци, по които да сверите.Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?


Гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за определяне на избирателната активност, но не и при отчитане на резултатите от изборите. Това е така, за да не се вдига 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание, което би било в ущърб на малките формации.Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?


Празната бюлетина е на практика невалиден глас. На парламентарни избори невалидните бюлетини се броят само за определяне на избирателната активност, но нямат влияние върху резултатите.Кога бюлетината е невалидна?


Бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване и извън квадратчето.


Невалидни са бюлетини с надписи (някои избиратели оставят послание към системата или шега), със знаци, с различен от син цвят химикал, както и ако е празна.Кои са партиите и коалициите, които участват в изборите?


В парламентарните избори на 4 април участват 30 партии и коалиции. Основните участници са коалиция ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Има такъв народ" на Слави Трифонов, ДПС, обединението "Демократична България", коалицията "Изправи се! Мутри вън!", ВМРО, "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и "Патриотична коалиция - ВОЛЯ и НФСБ". Партията "Българско национално обединение - БНО" отстъпи листите си на платформата на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков "Българско лято".


Ето пълния списък на участниците в изборите - с номера им в бюлетината отпред, определен след жребий в ЦИК на 2 март, и пълното им наименование според регистрацията в ЦИК:


1 - ВМРО - Българско национално движение
2 - Ние, гражданите (Коалиция за теб България, Българска демократична общност)
3 - Български национален съюз - НД
4 - БСП за България
5 - Възраждане
6 - АБВ
7 - Атака
8 - Консервативно обединение на десницата (КОД)
9 - Движение за права и свободи - ДПС
10 - Българска прогресивна линия
11 - Демократична България - обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение)
12 - Възраждане на отечеството
13 - Движение Заедно за промяна (Българска Социалдемокрация - Евролевица, Европейска Сигурност и Интеграция, Родолюбие 2000)
14 - БНО
15 - Нация
16 - МИР
17 - Граждани от Протеста
18 - "Изправи се! Мутри вън"
19 - Глас Народен
20 - Движение на непартийните кандидати
21 - Републиканци за България
22 - Правото
23 - Благоденствие-Обединение-Градивност
24 - Патриотична коалиция - ВОЛЯ И НФСБ
25 - Партия на Зелените
26 - Политическа партия Общество за нова България
27 - Български съюз за директна демокрация (БСДД)
28 - ГЕРБ-СДС
29 - Има такъв народ
30 - Пряка демокрация


Още за листите:
Кои са основните кандидати за депутати на избори 2021
Кои ще са новите депутати на Борисов
Кои са кандидатите за депутати на "Демократична България"
Кои са кандидатите на БСП
Делян Пеевски си слага шапка невидимка: няма да е депутат от ДПС
Слави Трифонов ще води листи във Варна и Стара Загора на парламентарните избори
Манолова, двама от триото, партийци - кандидат-депутатите на "Изправи се! Мутри вън!"Как да проверя кандидатите в моя избирателен район?


На сайта на съответната районна избирателна комисия (РИК) всеки избирател може да провери регистрираните листи и имената на кандидатите за депутати.Каква ще бъде предизборната кампания?


Предизборната кампания започва официално на 5 март и приключва на 2 април. Тя се води само и единствено на български език. Забранени са анонимните агитационни материали и използването на публичен ресурс, в т.ч. и държавни автомобили.


Заради извънредната епидемична обстановка не може да има големи събития. От 1 март са разрешени само конферентните събития с 30% заетост на местата, маски и разстояние между хората от поне 1.5 м. Партиите планират основно кампания онлайн и срещи очи в очи с избирателите, които не са толкова официално организирани и представени - например пунктове по улиците, обикаляне по районите.Мога ли да стана наблюдател?


Наблюдателите на изборите регистрират основно неправителствени организации, включително и международни. На тези избори Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати пълна мисия с над 200 наблюдатели.Мога ли да стана застъпник?


Всички партии и коалиции търсят застъпници, които да следят за нарушения в изборния ден и да сигнализират ръководствата. Всеки може да потърси желаната формация и да се запише като застъпник.Какви са прогнозите за изборите?


Според данните и коментарите на различни социологически агенции и техните представители през последните два месеца парламентарните избори на 4 април 2021 година са особено трудни за прогнозиране заради епидемиологичната обстановка.


Данни на агенция "Алфа Рисърч"* от началото на март показаха, че повечето българи не смятат избирателната секция за място, където могат да се заразят с коронавирус (поставят го на последно място спрямо други публични локации) и имат доверие към планираните санитарни мерки.


Но "общата тревожност остава висока" - 54% оценяват, че могат да се заразят навсякъде. Затова социолозите от агенцията отбелязват, че при влошаване на ситуацията "не е ясно накъде ще се задвижат емоционално-психическите нагласи на хората". От началото на март бяха отпуснати сериозно и ограничителните мерки, а към 3 март броят на позитивните резултати за коронавирус расте, докато в същото време малко над 41 000 души са с поставени две дози от ваксините.


Другият фактор, който ще влияе върху крайния резултат на изборите, е избирателната активност, ще решат ли да гласуват колебаещите се и за кого ще гласуват тези, които не са решили. Също по данни на "Алфа Рисърч" - към началото на март - 52.5% от имащите право на глас заявяват готовност да гласуват - агенцията ги изчислява на 3 до 3.2 млн. души.


Оценката на социолозите е, че ако тази активност спадне (напр. докъм 2.5 млн. избиратели) - вотът ще се превърне в състезание между твърди ядра и "потенциал за сериозно разместване на електоралните пластове".


От малко повече от половината българи, които заявяват, че ще отидат до урните на парламентарните избори - 37.2% са решили за кого да гласуват. Кампанията и събитията през март ще са решаващи за 15.3% от тези, които не са решили кого да подкрепят. При сближените позиции на партиите това може да наклони резултата в една или друга посока, оценяват от "Алфа Рисърч".


Данните за електоралните нагласи, които разпространяват различните агенции, си приличат по това, че поне пет или шест, а възможно е и седем партии да бъдат представени в 45-ото Народно събрание. Това са ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България", които изглеждат със сигурно представителство в следващия парламент, и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" - тя е малко над бариерата от 4%.


Според данни от последния месец да я премине ще се бори и ВМРО, които се явяват този път самостоятелно на изборите. (Коалицията, с която влязоха в предишното Народно събрание, се разпадна - и НФСБ ще се яви заедно с "Воля", а "Атака" - сами.)Кой ще спечели парламентарните избори?


Това е въпросът, чийто отговор всички искат да знаят.


Но освен кой ще спечели парламентарните избори има значение и с какъв резултат, т.е. с колко мандата ще влезе всяка партия и това ще определи възможностите за самостоятелно управление, коалиционно правителство или кабинет на малцинството. За мнозинство в парламента и за избиране на следващо правителство са необходими 121 гласа.


Според последните проучвания ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. По данни на "Алфа Рисърч" към началото на март те имат преднина от пет пункта (28.5%) пред основния конкурент БСП (23.2%) - при 37.2% от твърдо решилите не само да гласуват, но и за кого ще гласуват (вижте предния отговор също). Други агенции дават и по-малка разлика между ГЕРБ и БСП, но имат значение отчетената избирателна активност, извадката и видът проучване.


На трета позиция в различните проучвания е новата политическа формация - тази на шоумена Слави Трифонов - "Има такъв народ" (според "Алфа Рисърч" с 13.3%), следвана от ДПС (12.5%). Подкрепата за Демократична България в същото проучване е 5.7%, коалицията на Мая Манолова - 4.5%, и ВМРО - 3.7%.


Малко над 15 % все още не са решили за кого да гласуват и това може да повлияе по-сериозно на резултатите, а над 25% се колебаят дали да гласуват.


При настоящите данни прогнозите са, че ще има преговори за коалиционно правителство, а анализатори говорят и за съставянето на експертен кабинет - идея, лансирана още през миналата година от ДПС по време на засилилите се искания за оставка на третия кабинет "Борисов".


Ако нито един от трите мандата, предвидени по Конституция, не бъде изпълнен - т.е. никой не успее да състави правителство в рамките на следващия парламент, ще има нови парламентарни избори. Президентът връчва мандат първо на победителя в изборите - ако той не успее да направи кабинет, го връща, след това вторият по резултат получава възможност - ако също върне мандата, президентът избира на кого да връчи третия мандат сред всички останали формации, които са влезли в новия парламент.

На последните парламентарни избори на 26 март 2017 г. резултатите бяха:


- ГЕРБ получи гласовете на 1 147 292 избиратели (32.65%) - това бяха 95 депутати
- "БСП за България" - на 955 490 души (27.19%) - в мандати - 80
- За "Обединени патриоти" гласуваха 318 513 души (9.07%) - това бяха 27 народни представители
- За ДПС - 315 976 (8.99%) - 26 депутати
- За "Воля" - 145 637 (4.15%) - 12 депутати.


Тогава гласуваха 3 682 151 от имащите право на глас общо 6 810 341 души - това означаваше избирателна активност 54.07%. Действителните гласове бяха 3 513 419, недействителните - 169 009. Гласовете "Не подкрепям никого" - 87 805. В тези последни парламентарни избори (2017) участваха 11 партии и 9 коалиции, както и 9 независими кандидати.Как се определя броят на спечелените от всяка партия/ коалиция мандати?


Мандатите в парламента са 240 и се разделят между партиите и коалициите, спечелили поне 4% от действителните гласове.


При пропорционалните избори мандатите се разпределят по т.нар. метод на най-големия остатък - партиите получават предварителни мандати при делене на получените гласове на т.нар. квота на Хеър, а останалите се разпределят, като приоритет имат формациите с най-голям остатък. Една партия може да получи най-малко 10 мандата.

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

© Велко Ангелов


Има дисбаланс между броя на гласовете, с които са избрани кандидатите от различните райони.Кога се задейства преференцията?


Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. Водачът не може да бъде изместен.Важна ли е избирателната активност?


Колкото по-голяма е избирателната активност, т.е. колкото повече хора гласуват, толкова по-малко е значението на контролирания и купен вот. Ниската избирателна активност работи за големите партии и коалиции.Какво е мажоритарни избори?


Парламентарните избори са пропорционални избори с мажоритарен елемент. Избирателите могат да отбележат предпочитание за определен кандидат (преференции) от съответната листа. Мажоритарни избори са тези, в които се гласува за конкретен кандидат - като кметските например.Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?


Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 часа.


Централната избирателна комисия трябва да обяви получените гласове и броя на депутатските мандати за всяка партия и коалиция до 8 април, а имената на народните представители - до 11 април.Могат ли изборите да бъдат отложени?


Не. Вече са насрочени и сроковете за подготовка текат.


Обсъждането за отлагане на изборите в медиите е свързано с епидемиологичната ситуация заради коронавируса. Досега не се е случвало избори да бъдат отлагани.Какви са най-честите нарушения на изборите?


Най-честите нарушения на изборите според подадените досега жалби са агитация в деня за размисъл и в изборния ден, опити за купуване на гласове или контролиране на гласуване. Други нарушения са некоректно броене на бюлетините, превръщане на валидни бюлетини в невалидни и манипулации при попълване на протоколите.


На парламентарните избори на 4 април и в предизборната кампания ще бъде следено и за нарушение на противоепидемиологичните мерки.Как да подам сигнал за нарушение?


Жалби в съда могат да подават представители на партиите.


Избирателите могат да сигнализират застъпниците и/или наблюдателите, които са във или на входа на секциите в изборния ден, за нарушения.Могат ли изборите да бъдат манипулирани?


Най-честите манипулации на избори са купеният и контролиран вот и нарушенията при отчитането на резултатите в секционните избирателни комисии.Какво е РИК? Какво е СИК?


Районните (РИК) и секционни избирателни комисии (СИК) са временно действащи органи. Секционните избирателни комисии - тоест във всяка секция отговарят за изборния ден - техните представители организират гласуването в секциите, а след това броят бюлетините и отчитат резултатите в протоколи. Изборните книжа се предават в районните избирателни комисии, които са 31 - колкото са многомандатните избирателни райони.Кой ще има право на държавна субсидия?


Всяка партия, която участва в парламентарните избори самостоятелно и събере подкрепата на поне 1% от гласувалите, има право на държавна субсидия. Финансирането в момента е по 8 лева за всеки получен глас на година. Коалициите получават субсидия само ако влязат в парламента, т.е. минат 4-процентовата бариера.Какво е касиране на избори?


Касирането е отмяна на избори, решение за която трябва да вземе съдът. Жалба до Конституционния съд за касиране на парламентарните избори може да подаде партия, участвала в тях. За целта обаче е нужен посредник, какъвто могат да бъдат президентът, Министерският съвет, главният прокурор и върховните съдилища. Няма срок, в който съдът да се произнесе.Колко струват изборите?


Според одобрената от Министерския съвет план-сметка изборите ще струват 65 млн. лв. В сумата обаче не влизат разходите за закупуване на машини за гласуване, които са над 43 млн. лв. Затова изборите са определяни като "най-скъпите".Може ли да има нови парламентарни избори през 2021 г.?


Да, ако и трите опита за съставяне на правителство след изборите бъдат неуспешни, т.е. и трите формации с неизпълнен мандат на президента Румен Радев, той трябва да състави служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори.Кога са изборите за президент през 2021 г.?


Изборите за президент и вицепрезидент на републиката се насрочват от Народното събрание не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Очаква се те да бъдат в началото на ноември, както обикновено.


* Цитираното изследване е проведено сред 1013 души между 26 февруари и 1 март в реално време с таблети по поръчка на "Алфа Рисърч" и Би Ти Ви.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK