Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

© ДневникПредстоящите на 4 април 2021 г. редовни парламентарни избори са определяни от наблюдатели като "най-важните" от години насам заради очакването дали резултатите ще дадат възможност за пробив на модела "Борисов", който управлява вече почти 10 години.


За Бойко Борисов това ще бъде първият му завършен пълен мандат, а партията му ГЕРБ се бори с БСП за първа позиция. Изненадата на изборите според данните на социолозите ще бъде партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ". Другата нова политическа сила, за която прогнозите определят място в следващия парламент, е "Демократична България". Предизборната кампания е между 5 март и 2 април.


"Дневник" събира в тази статия всичко, което трябва да знаете за изборите. Тя ще бъде допълвана, когато има нова важна информация с текст и полезни линкове за повече по всяка тема. В началото има съдържание - въпроси, които при клик ви отвеждат директно към отговора.
Какви са изборите на 4 април 2021 г.?
Кой има право да гласува на парламентарните избори?
Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?
Какво да направя, ако липсвам в избирателните списъци?
Мога ли да гласувам не по постоянен адрес, а по настоящ адрес?


Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?
Ще мога ли да гласувам, ако съм в карантина?


Кои са партиите и коалициите, които участват в изборите?


Какви са прогнозите за изборите?


Кой ще спечели парламентарните избори?


Каква ще бъде бюлетината? Как отбелязваме гласа си?
Какво е машинно гласуване?


Как да проверя кандидатите в моя избирателен район?


Ще мога ли да гласувам с преференция?
Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?
Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?
Кога бюлетината е невалидна?


Важна ли е избирателната активност?


Мога ли да гласувам, ако съм си загубил личната карта?
А мога ли да гласувам с изтекла лична карта?


Как гласуват българите в чужбина?
Как гласуват хората с увреждания?


Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?


Каква ще бъде предизборната кампания?


Мога ли да стана наблюдател?
Мога ли да стана застъпник?


Какво е мажоритарни избори?


Могат ли изборите да бъдат отложени?


Какви са най-честите нарушения на изборите?
Как да подам сигнал за нарушение?
Могат ли изборите да бъдат манипулирани?


Как се определя броят на на спечелените от всяка партия/ коалиция мандати?
Кога се задейства преференцията?
Кой ще има право на държавна субсидия?


Какво е СИК? Какво е РИК?


Какво е касиране на избори?
Може ли да има нови парламентарни избори през 2021 г.?


Колко струват изборите?


Кога са изборите за президент през 2021 г.?Какви са изборите на 4 април?


На 4 април 2021 г. българите ще гласуват, за да изберат 240 народни представители в бъдещото 45-о Народно събрание. За първи път от 2009 г. насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни. За първи път във всички големи избирателни секции (такива с над 300 избиратели) ще има възможност за избор - гласуване с бюлетина или гласуване с машина.


В изборите за Народно събрания България е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР).


Изборният ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.


Мандатът на настоящия парламент приключва на 25 март, когато депутатите ще се съберат за последно заседание с една точка в дневния ред - закриване на 44-ото Народно събрание. Народните представители си гласуваха предизборна ваканция и последното редовно заседание е на 5 март. Тя може да бъде прекъсната по всяко време за извънредно заседание, ако се наложи.Кой има право да гласува на парламентарните избори?


Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По предварителни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) в избирателните списъци са 6 732 316 души.Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?


Избирателите могат да проверят секцията, в която гласуват на парламентарните избори на 4 април, чрез своя ЕГН - тук.

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

© Велко Ангелов


Резултатът показва и към кой многомандатен избирателен район (МИР) е секцията, ако не знаете района си.Какво да направя, ако липсвам в избирателните списъци?


В такъв случай избирателят трябва да подаде заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци до съответната община. Крайният срок е 27 март.Мога ли да гласувам не по постоянен адрес, а по настоящ адрес?


Избирателите могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната общинска администрация (по постоянния им адрес). Според говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) това може да стане и онлайн - на електронния адрес на общината. Крайният срок е 20 март.


След тази дата списъците трябва да бъдат актуализирани, така че проверявайте отново през данните си.


От ЦИК напомнят, че "след като бъдете вписан в избирателния списък по настоящия ви адрес, автоматично ще бъдете заличен от списъка по постоянния ви адрес и няма да можете да упражните правото си на глас там".


Ако сте студент редовно обучение и постоянният ви адрес е в друг град - ще може да гласувате там, където учите, в секция, която изберете. Необходимо е да представите документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка, декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място (тя е по образец и се предоставя в секцията).Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?


Заради извънредната епидемична обстановка в изборния ден трябва да се спазват няколко основни правила:


- в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата
- всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 м
- редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности
- прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час
- входът към тъмната стаичка трябва да е в близост до стената, за да няма перде, което хората да докосват (в указанията е записано буквално "за да се избегне докосване от избирателите на пердето").


При гласуването, за да бъде установена самоличността му, избирателят показва своята лична карта и я поставя на масата пред избирателната комисия, а членовете сверяват данните, без да я пипат.


"За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време, като спазва разстояние поне 1.5 метра от членовете на секционната избирателна комисия. След идентифициране избирателят поставя маската си правилно, като покрие носа и устата си", е записано в инструкциите на здравното министерство.


Друго важно указание е - "доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба използваната химикалка се дезинфекцира".

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

© Велко Ангелов


В секциите с машинно гласуване до устройствата ще бъде поставен дезинфектант и преди да гласува, избирателят го използва.


Препоръчва се също в избирателните секции, където е възможно, да се осигуряват отделни коридори за влизане и излизане.Ще мога ли да гласувам, ако съм в карантина?


Според последните промени в Изборния кодекс карантинираните заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, които в изборния ден ще обикалят по адресите.


Заявления за гласуване в мобилна секция ще се подават до 1 април включително - три дни преди изборния ден. Предстои ЦИК да определи правилата за подаване на заявления.


За гласуващите по този начин също важи носенето на защитна маска при посещение на екипа, който носи кутията. Указанията на здравното министерство включват още той да е дезинфекцирал ръцете си, преди да вземе бюлетината и да свали за кратко маската, за да бъде идентифициран. Избирателят ползва "своя химикалка, когато е възможно".


За подвижната кутия има изискване - ако е възможно, тя да бъде дезинфекцирана след всяко гласуване.Мога ли да гласувам, ако съм си загубил личната карта?


Досега хората, които не притежаваха валиден документ за самоличност, гласуваха с удостоверение от МВР. Според говорителите на Централната избирателна комисия на тези парламентарни избори българите ще могат да гласуват и с изтекла лична карта от 13 март 2020 г., тъй като валидността на документите бе удължена заради извънредната епидемична обстановка. За хората със загубени документи най-вероятно ще важи старото правило - гласуване с удостоверение от МВР.Как гласуват хората с увреждания?


Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в избирателна секция, могат да подадат в съответната община заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към заявлението се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК). Крайният срок е 20 март.Как гласуват българите в чужбина?


Българите в чужбина могат да подават заявления за разкриване на избирателни секции до 9 март. За да бъде разкрита една секция, са нужни 60 заявления. В страните извън Европейския съюз има ограничение за разкриване до 35 секции. В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.


Избирателен район "Чужбина" няма и хората зад граница могат да гласуват за партия и коалиция, но не и кандидат от листата.


Към 2 март по данни на външния министър Екатерина Захариева вече има съгласие от 76 държави за разкриване на секции и вече са потвърдени 385 секции за гласуване.


На парламентарните избори през 2017 г. се гласуваше в 371 секции зад граница, а на тези през 2014 г. - в 426, през 2013 - 227, през 2009 - 274 секции.


За българи, които са планирали да гласуват в чужбина и са попълнили електронно заявление за това, но на 4 април 2021 г. се намират в България - от ЦИК уточняват, че те могат да гласуват в секцията си по постоянен адрес, ако подадат специална декларация, която ще им бъде предоставена на място.Какво е машинно гласуване?


За първи път на парламентарните избори на 4 април в секциите с над 300 избиратели в страната, т.е. в повече от 9 хил. секции, ще може да се гласува и с машини. Досега машинно гласуване имаше само в някои секции.


Плюс на машинното гласуване е, че елиминира недействителните бюлетини, т.е. няма как да бъде допусната грешка при отбелязване на вота.


При машинното гласуване избирателят отбелязва гласа си на екран чрез докосване, като може да отбележи и преференция. Накрая машината разпечатва разписка от гласуването, която се пуска в отделна избирателна кутия.


В страната се очаква да се гласува в близо 12 000 секции. На парламентарните избори през 2017 г. са били 12 081.Каква ще бъде бюлетината? Как отбелязваме гласа си?


На парламентарните избори се гласува с т.нар. интегрална бюлетина. Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат, като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого".


Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Този списък е от лявата страна на бюлетината, а в дясната са номерата за преференциите.Ще мога ли да гласувам с преференция?


По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. да даде своя глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация. За тази цел трябва да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави "Х" или "V" в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак.


Кръгчетата с номера на кандидатите са от дясната страна на бюлетината.


Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Партиите, коалициите и независимите кандидати са изписани и с наименованието си, а кандидатите в листата за съответния район само с номера. Затова трябва или предварително да проверите под кой номер е предпочитаният кандидат, или в тъмната стаичка има закачени списъци, по които да сверите.Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?


Гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за определяне на избирателната активност, но не и при отчитане на резултатите от изборите. Това е така, за да не се вдига 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание, което би било в ущърб на малките формации.Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?


Празната бюлетина е на практика невалиден глас. На парламентарни избори невалидните бюлетини се броят само за определяне на избирателната активност, но нямат влияние върху резултатите.Кога бюлетината е невалидна?


Бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване и извън квадратчето.


Невалидни са бюлетини с надписи (някои избиратели оставят послание към системата или шега), със знаци, с различен от син цвят химикал, както и ако е празна.Кои са партиите и коалициите, които участват в изборите?


В парламентарните избори на 4 април участват 30 партии и коалиции. Основните участници са коалиция ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Има такъв народ" на Слави Трифонов, ДПС, обединението "Демократична България", коалицията "Изправи се! Мутри вън!", ВМРО, "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и "Патриотична коалиция - ВОЛЯ и НФСБ". Партията "Българско национално обединение - БНО" отстъпи листите си на платформата на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков "Българско лято".


Ето пълния списък на участниците в изборите - с номера им в бюлетината отпред, определен след жребий в ЦИК на 2 март, и пълното им наименование според регистрацията в ЦИК:


1 - ВМРО - Българско национално движение
2 - Ние, гражданите (Коалиция за теб България, Българска демократична общност)
3 - Български национален съюз - НД
4 - БСП за България
5 - Възраждане
6 - АБВ
7 - Атака
8 - Консервативно обединение на десницата (КОД)
9 - Движение за права и свободи - ДПС
10 - Българска прогресивна линия
11 - Демократична България - обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение)
12 - Възраждане на отечеството
13 - Движение Заедно за промяна (Българска Социалдемокрация - Евролевица, Европейска Сигурност и Интеграция, Родолюбие 2000)
14 - БНО
15 - Нация
16 - МИР
17 - Граждани от Протеста
18 - "Изправи се! Мутри вън"
19 - Глас Народен
20 - Движение на непартийните кандидати
21 - Републиканци за България
22 - Правото
23 - Благоденствие-Обединение-Градивност
24 - Патриотична коалиция - ВОЛЯ И НФСБ
25 - Партия на Зелените
26 - Политическа партия Общество за нова България
27 - Български съюз за директна демокрация (БСДД)
28 - ГЕРБ-СДС
29 - Има такъв народ
30 - Пряка демокрация


Още за листите:
Кои са основните кандидати за депутати на избори 2021
Кои ще са новите депутати на Борисов
Кои са кандидатите за депутати на "Демократична България"
Кои са кандидатите на БСП
Делян Пеевски си слага шапка невидимка: няма да е депутат от ДПС
Слави Трифонов ще води листи във Варна и Стара Загора на парламентарните избори
Манолова, двама от триото, партийци - кандидат-депутатите на "Изправи се! Мутри вън!"Как да проверя кандидатите в моя избирателен район?


На сайта на съответната районна избирателна комисия (РИК) всеки избирател може да провери регистрираните листи и имената на кандидатите за депутати.Каква ще бъде предизборната кампания?


Предизборната кампания започва официално на 5 март и приключва на 2 април. Тя се води само и единствено на български език. Забранени са анонимните агитационни материали и използването на публичен ресурс, в т.ч. и държавни автомобили.


Заради извънредната епидемична обстановка не може да има големи събития. От 1 март са разрешени само конферентните събития с 30% заетост на местата, маски и разстояние между хората от поне 1.5 м. Партиите планират основно кампания онлайн и срещи очи в очи с избирателите, които не са толкова официално организирани и представени - например пунктове по улиците, обикаляне по районите.Мога ли да стана наблюдател?


Наблюдателите на изборите регистрират основно неправителствени организации, включително и международни. На тези избори Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати пълна мисия с над 200 наблюдатели.Мога ли да стана застъпник?


Всички партии и коалиции търсят застъпници, които да следят за нарушения в изборния ден и да сигнализират ръководствата. Всеки може да потърси желаната формация и да се запише като застъпник.Какви са прогнозите за изборите?


Според данните и коментарите на различни социологически агенции и техните представители през последните два месеца парламентарните избори на 4 април 2021 година са особено трудни за прогнозиране заради епидемиологичната обстановка.


Данни на агенция "Алфа Рисърч"* от началото на март показаха, че повечето българи не смятат избирателната секция за място, където могат да се заразят с коронавирус (поставят го на последно място спрямо други публични локации) и имат доверие към планираните санитарни мерки.


Но "общата тревожност остава висока" - 54% оценяват, че могат да се заразят навсякъде. Затова социолозите от агенцията отбелязват, че при влошаване на ситуацията "не е ясно накъде ще се задвижат емоционално-психическите нагласи на хората". От началото на март бяха отпуснати сериозно и ограничителните мерки, а към 3 март броят на позитивните резултати за коронавирус расте, докато в същото време малко над 41 000 души са с поставени две дози от ваксините.


Другият фактор, който ще влияе върху крайния резултат на изборите, е избирателната активност, ще решат ли да гласуват колебаещите се и за кого ще гласуват тези, които не са решили. Също по данни на "Алфа Рисърч" - към началото на март - 52.5% от имащите право на глас заявяват готовност да гласуват - агенцията ги изчислява на 3 до 3.2 млн. души.


Оценката на социолозите е, че ако тази активност спадне (напр. докъм 2.5 млн. избиратели) - вотът ще се превърне в състезание между твърди ядра и "потенциал за сериозно разместване на електоралните пластове".


От малко повече от половината българи, които заявяват, че ще отидат до урните на парламентарните избори - 37.2% са решили за кого да гласуват. Кампанията и събитията през март ще са решаващи за 15.3% от тези, които не са решили кого да подкрепят. При сближените позиции на партиите това може да наклони резултата в една или друга посока, оценяват от "Алфа Рисърч".


Данните за електоралните нагласи, които разпространяват различните агенции, си приличат по това, че поне пет или шест, а възможно е и седем партии да бъдат представени в 45-ото Народно събрание. Това са ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България", които изглеждат със сигурно представителство в следващия парламент, и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" - тя е малко над бариерата от 4%.


Според данни от последния месец да я премине ще се бори и ВМРО, които се явяват този път самостоятелно на изборите. (Коалицията, с която влязоха в предишното Народно събрание, се разпадна - и НФСБ ще се яви заедно с "Воля", а "Атака" - сами.)Кой ще спечели парламентарните избори?


Това е въпросът, чийто отговор всички искат да знаят.


Но освен кой ще спечели парламентарните избори има значение и с какъв резултат, т.е. с колко мандата ще влезе всяка партия и това ще определи възможностите за самостоятелно управление, коалиционно правителство или кабинет на малцинството. За мнозинство в парламента и за избиране на следващо правителство са необходими 121 гласа.


Според последните проучвания ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. По данни на "Алфа Рисърч" към началото на март те имат преднина от пет пункта (28.5%) пред основния конкурент БСП (23.2%) - при 37.2% от твърдо решилите не само да гласуват, но и за кого ще гласуват (вижте предния отговор също). Други агенции дават и по-малка разлика между ГЕРБ и БСП, но имат значение отчетената избирателна активност, извадката и видът проучване.


На трета позиция в различните проучвания е новата политическа формация - тази на шоумена Слави Трифонов - "Има такъв народ" (според "Алфа Рисърч" с 13.3%), следвана от ДПС (12.5%). Подкрепата за Демократична България в същото проучване е 5.7%, коалицията на Мая Манолова - 4.5%, и ВМРО - 3.7%.


Малко над 15 % все още не са решили за кого да гласуват и това може да повлияе по-сериозно на резултатите, а над 25% се колебаят дали да гласуват.


При настоящите данни прогнозите са, че ще има преговори за коалиционно правителство, а анализатори говорят и за съставянето на експертен кабинет - идея, лансирана още през миналата година от ДПС по време на засилилите се искания за оставка на третия кабинет "Борисов".


Ако нито един от трите мандата, предвидени по Конституция, не бъде изпълнен - т.е. никой не успее да състави правителство в рамките на следващия парламент, ще има нови парламентарни избори. Президентът връчва мандат първо на победителя в изборите - ако той не успее да направи кабинет, го връща, след това вторият по резултат получава възможност - ако също върне мандата, президентът избира на кого да връчи третия мандат сред всички останали формации, които са влезли в новия парламент.

На последните парламентарни избори на 26 март 2017 г. резултатите бяха:


- ГЕРБ получи гласовете на 1 147 292 избиратели (32.65%) - това бяха 95 депутати
- "БСП за България" - на 955 490 души (27.19%) - в мандати - 80
- За "Обединени патриоти" гласуваха 318 513 души (9.07%) - това бяха 27 народни представители
- За ДПС - 315 976 (8.99%) - 26 депутати
- За "Воля" - 145 637 (4.15%) - 12 депутати.


Тогава гласуваха 3 682 151 от имащите право на глас общо 6 810 341 души - това означаваше избирателна активност 54.07%. Действителните гласове бяха 3 513 419, недействителните - 169 009. Гласовете "Не подкрепям никого" - 87 805. В тези последни парламентарни избори (2017) участваха 11 партии и 9 коалиции, както и 9 независими кандидати.Как се определя броят на спечелените от всяка партия/ коалиция мандати?


Мандатите в парламента са 240 и се разделят между партиите и коалициите, спечелили поне 4% от действителните гласове.


При пропорционалните избори мандатите се разпределят по т.нар. метод на най-големия остатък - партиите получават предварителни мандати при делене на получените гласове на т.нар. квота на Хеър, а останалите се разпределят, като приоритет имат формациите с най-голям остатък. Една партия може да получи най-малко 10 мандата.

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

© Велко Ангелов


Има дисбаланс между броя на гласовете, с които са избрани кандидатите от различните райони.Кога се задейства преференцията?


Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. Водачът не може да бъде изместен.Важна ли е избирателната активност?


Колкото по-голяма е избирателната активност, т.е. колкото повече хора гласуват, толкова по-малко е значението на контролирания и купен вот. Ниската избирателна активност работи за големите партии и коалиции.Какво е мажоритарни избори?


Парламентарните избори са пропорционални избори с мажоритарен елемент. Избирателите могат да отбележат предпочитание за определен кандидат (преференции) от съответната листа. Мажоритарни избори са тези, в които се гласува за конкретен кандидат - като кметските например.Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?


Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 часа.


Централната избирателна комисия трябва да обяви получените гласове и броя на депутатските мандати за всяка партия и коалиция до 8 април, а имената на народните представители - до 11 април.Могат ли изборите да бъдат отложени?


Не. Вече са насрочени и сроковете за подготовка текат.


Обсъждането за отлагане на изборите в медиите е свързано с епидемиологичната ситуация заради коронавируса. Досега не се е случвало избори да бъдат отлагани.Какви са най-честите нарушения на изборите?


Най-честите нарушения на изборите според подадените досега жалби са агитация в деня за размисъл и в изборния ден, опити за купуване на гласове или контролиране на гласуване. Други нарушения са некоректно броене на бюлетините, превръщане на валидни бюлетини в невалидни и манипулации при попълване на протоколите.


На парламентарните избори на 4 април и в предизборната кампания ще бъде следено и за нарушение на противоепидемиологичните мерки.Как да подам сигнал за нарушение?


Жалби в съда могат да подават представители на партиите.


Избирателите могат да сигнализират застъпниците и/или наблюдателите, които са във или на входа на секциите в изборния ден, за нарушения.Могат ли изборите да бъдат манипулирани?


Най-честите манипулации на избори са купеният и контролиран вот и нарушенията при отчитането на резултатите в секционните избирателни комисии.Какво е РИК? Какво е СИК?


Районните (РИК) и секционни избирателни комисии (СИК) са временно действащи органи. Секционните избирателни комисии - тоест във всяка секция отговарят за изборния ден - техните представители организират гласуването в секциите, а след това броят бюлетините и отчитат резултатите в протоколи. Изборните книжа се предават в районните избирателни комисии, които са 31 - колкото са многомандатните избирателни райони.Кой ще има право на държавна субсидия?


Всяка партия, която участва в парламентарните избори самостоятелно и събере подкрепата на поне 1% от гласувалите, има право на държавна субсидия. Финансирането в момента е по 8 лева за всеки получен глас на година. Коалициите получават субсидия само ако влязат в парламента, т.е. минат 4-процентовата бариера.Какво е касиране на избори?


Касирането е отмяна на избори, решение за която трябва да вземе съдът. Жалба до Конституционния съд за касиране на парламентарните избори може да подаде партия, участвала в тях. За целта обаче е нужен посредник, какъвто могат да бъдат президентът, Министерският съвет, главният прокурор и върховните съдилища. Няма срок, в който съдът да се произнесе.Колко струват изборите?


Според одобрената от Министерския съвет план-сметка изборите ще струват 65 млн. лв. В сумата обаче не влизат разходите за закупуване на машини за гласуване, които са над 43 млн. лв. Затова изборите са определяни като "най-скъпите".Може ли да има нови парламентарни избори през 2021 г.?


Да, ако и трите опита за съставяне на правителство след изборите бъдат неуспешни, т.е. и трите формации с неизпълнен мандат на президента Румен Радев, той трябва да състави служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори.Кога са изборите за президент през 2021 г.?


Изборите за президент и вицепрезидент на републиката се насрочват от Народното събрание не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Очаква се те да бъдат в началото на ноември, както обикновено.


* Цитираното изследване е проведено сред 1013 души между 26 февруари и 1 март в реално време с таблети по поръчка на "Алфа Рисърч" и Би Ти Ви.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално
 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Весело

  На тая снимка има само един който е щастлив. А познайте защо?😂

 3. 3 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Този, който дърпа конците,
  стои отзад на първенците.

 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1489 Весело

  Да добавя още нещо, което трябва да знаем за изборите:

  Направих си труда да взема от ЦИК резултатите от частичните местни избори в две общини и 10 кметства от различни части на България на 28.02.2021.
  Получава се следната свръхлюбопитна картинка.
  Сумарно основната част от гласовете се разпределя така:

  ГЕРБ- 4749
  Републиканци за България- 1141
  ДПС- 991
  БСП- 944

  Да коментирам ли?
  Това ако не е социологическо проучване, здраве му кажи!
  Само ще напомня, че БСП се бори за първа политическа сила.
  И още нещо- въпреки големият брой гласували за Цецо, ГЕРБ доминира с разгромна разлика.
  Което означава, че ориентиралите се поддръжници на ГЕРБ към Цецо са повече от задоволително компенсирани от нов електорат.
  Откъде ли е дошъл?
  Умнокресливци, аз знам на кого да благодари ГЕРБ за това!
  А вие?

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Неутрално

  Пеевски не се побира в снимката, затова го няма.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Е като сте събрали всичко най-важно за парламентарните избори, защо не напислахте и колко струва един глас в момента? Защото сме в положение че ТОЧНО ТОВА решава крайният резултат..... и броенето след това :)

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Даааа. До къде се докарахме щом това от снимката е потенциалът на нацията... Май ще се въздържа... Отказвам да гласувам с отвращение вече...

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#6] от "Георги Христов":

  Знам, че ЧерепО дава 50лв. на глас, та вероятно е толкова и на останалите гласове.

 9. 9 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Другата нова политическа сила, за която прогнозите определят място в следващия парламент е "Демократична България".

  Кое е по-точно е новото на ДБ? Коалиция, в която единият съпредседател (Атанасов) заема високи обществени постове още от 80-те години по времето на Тодор Живков, а другият (Иванов) е бил министър в правителството на Борисов и има роднини, които са висши функционери в БКП, е всичко друго, но не и нова политическа сила.

 10. 10 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  .Сумарно основната част от гласовете се разпределя така:ГЕРБ- 4749Републиканци за България- 1141ДПС- 991БСП- 944Да коментирам ли?Това ако не е социологическо проучване, здраве му кажи!
  —цитат от коментар 4 на Дон Кихот


  Ами то самите резултати, с партията на Цвъки на второ място, би следвало да ти покажат, че резултатите не са представителна извадка за страната, но ... иска се поне мъничка интелигентност да го разсъдиш, а вие, гербавите подлоги, сте известни с липсата на интелект, така че ... давай смело, "коментирай"

 11. 11 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Другата нова политическа сила, за която прогнозите определят място в следващия парламент е "Демократична България".Кое е по-точно е новото на ДБ? Коалиция, в която единият съпредседател (Атанасов) заема високи обществени постове още от 80-те години по времето на Тодор Живков, а другият (Иванов) е бил министър в правителството на Борисов и има роднини, които са висши функционери в БКП, е всичко друго, но не и нова политическа сила.
  —цитат от коментар 9 на dzenlandia


  Откога прокурор в провинцията е "висок обществен пост", малоумник? А, да, сетих се: откакто ти го подшушнаха кафевите, преди няколко години. Щото тогава се сетиха какво "престъпление" е да си бил юрист по времето на Тато, и то за 2 годнин през Перестройката, когато вече се усещаше абсолютна промяна. Преди това не беше никакъв проблем, включително и за такива отрепки като теб, които гласуваха за СДС без да ги притеснява професията на Атанасов (която е абсолютно легитимна). Това, че има нещо лошо в това да си бил прокурор в късния соц, го изфабрикуваха твоите кафеви ментори преди няколко години, понеже просто нямаха какво да измислят за Атанасов - безупречен човек в личен, кариерен и политически план.

  Извод: мръсна кафява сган сте!

 12. 12 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  има роднини, които са висши функционери в БКП
  —цитат от коментар 9 на dzenlandia


  Както комунистите преследваха хората до трето коляно, така и техните наследници - кафевите комунисти, лягащи и ставащи с ученията на гуруто им Недялко Недялков.

 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Готинно е как са подредили един до друг Корни, Мая Общата и Ристьо Бойкикев.
  От една кръвна група са и тримата.
  Бойкики уж се деснее, ама задника му червенее като светофар.
  Има си го по наследство човека.
  Ще правят май Отечествен фронт, като на Общинските избори.

 14. 14 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На тая снимка има само един който е щастлив. А познайте защо?😂
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Аз бих казал, че има двама , които гледат сякаш някой им е откраднал закуската! Трима усмиснахти и една, която копнее за нещо, което вече не може да има.....

 15. 15 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кое е по-точно е новото на ДБ?
  —цитат от коментар 9 на dzenlandia

  Лодката!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Весело

  На тая снимка има само един който е щастлив. А познайте защо?😂
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Как защо? Веднага става ясно като погледнеш как се е застанал отзад на тия четиримата. Знае какво ще им прави, та за това се кефи. :)

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Голямо падение на ДБГ е коалицията с лвите Движение21 и комунистите от ЕНП. ДБГ да издигнат Мая Манолова за депутат е позор!

 19. 19 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Този път полезна статия.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Весело

  Ако избирам по снимката лошо.
  Ако избирам по имената, веднага ми се натрапи "Български съюз за директна демокрация" - звучи заплашително.
  Там където е мутри, вън, пак притеснително.
  Не знаеш откъде ще изскочат хора от Дубай, от Лубянка, от ЦРУ...
  Пандемия е и броят на заразените расте. Нямаме вече ограничения, нито ваксини.
  3.3. е, как ли ще сме на 4.4.?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 696 Весело

  Пеевски не се побира в снимката, затова го няма.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Той е зад камерата.

  Ами... глупав човек съм, да.
 23. 23 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Бойкики уж се деснее, ама задника му червенее като светофар.
  До коментар [#13] от "nhh18551388":

  Също като червената тиква Борисович с баща ДС полковник - прави се на десен , а не ще да напусне БКП и ходи в Правец да открива паметника на Тодор Живков

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 24. 24 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Неутрално

  Готинно е как са подредили един до друг Корни, Мая Общата и Ристьо Бойкикев.
  От една кръвна група са и тримата.
  Бойкики уж се деснее, ама задника му червенее като светофар.
  —цитат от коментар 13 на nhh18551388


  Обединява ги първата лИбоф към БКП, Христо вече се гушка скришом с Нинова!

  ДБ: Време е да спечелим България
 25. 25 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Сичко знаем за изборедс.
  Победителъ ясен - ГЕРБ СЪС 25+%
  Втоия ясен - ДПС съсъ 15+%
  Праветелството - ясно коалиця между герб и дпс с ПКП премиерче.
  Що, питате вие ПКП ше я монтират за премиер? ми ного ясно! Боеко ше става президентче наесен.
  УРА ДРУГАРИ!
  Ако случайно, действителните резултати се разминат с прогнозес: имаме си ЦИК, Мик, компютърна обработка на гласовете и НАШИ ХОРА, за да ги обявът такиви, квит ги искаме.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  Пеевски не се побира в снимката, затова го няма.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Началникът на четиримата в лявата част на снимката се смее зад тях!

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Любопитно

  До коментар [#6] от "Георги Христов":Знам, че ЧерепО дава 50лв. на глас, та вероятно е толкова и на останалите гласове.
  —цитат от коментар 8 на chepokalipsis


  От личен опит ли знаеш това?

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Любопитно

  [quote#24:"Полковник Паликъщов"][/quote]

  "Обединява ги първата лИбоф към БКП, Христо вече се гушка скришом с Нинова!"

  Аз си спомням, че един друг от снимката беше напът да напусне пожарната, защото не искаше да се откаже от членството си в БКП!

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Опозицията е нещо осъзнато , защо се определя като такава,в нашият случай е валидна баснята за Орела,Рак и Щука......така, че резултатът е планиран предварително....

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Весело

  Това, че ДСБ съвсем се обезличи се вижда и от снимката. Уж коалиция... пък все Хр. Иванов главен изпълнител. Останалите двама - в подгряващата група.

 31. 31 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Най важното което трябва да знаете за парламентаните избори!

  Гласувайте за НИКОЙ защото:

  НИКОЙ няма да ви излъже с предизборни обещания,
  Вашите проблеми ще бъдат винаги чути от НИКОЙ,
  Безработните и бедните ще бъдат помогнати от НИКОЙ,
  Проблемите на страната ще бъдат решени от НИКОЙ,

  Истината винаги се казва от НИКОЙ.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 32. 32 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Учудващо за нивото на Дневник, но статията е доста полезна, изчерпателна и дава добра картина на предстоящата пародия на избори, която се задава. Аз като гражданин единствено мога да участвам като наблюдател поне в една секция да няма шашми. За друго нито имам сили, нито желание.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Отивам на женският пазар да си купувам плодове и зеленчуци. Да знам какво ще кажете, че там лъжат в кантара, така е но какво да се прави навик. И започвам да обикалям и да се оглеждам. Обикновено човек си има там хора от които купува и търси именно там. Пак навик. И обикновено няма хубава стока, но каквото има... А, и не дават да си избираш. Ти казваш "от тези ябълки моля" и насреща ти се начумерва една продавачка (обикновено от малцинствата) и веднага започва тя да "избира", т. е. отдолу да някъде да взима едни развалени ябълки. И ако ѝ направите забележка тя веднага се разкрещява, че вие нямате право да пипате стоката... Така е на Женският пазар... И затова не ходя там да пазарувам вече от много време...
  Та мисълта ми е, че на Женският пазар колкото имаш избор, толкова имаш избор и в българският политически живот...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 34. 34 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  И от мен нещо, което да знаете за изборите:
  https://www.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE&feature=emb_logo

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1489 Весело

  Тримца на снимката са излишни.
  Ама още не го знаят- социолозите им пудрят мозъците.
  Лошо няма- щом спонсорите плащат...

 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Колев":

  Това само показва колко зряла и опитна партия е била ГЕРБ още 2009-та година.

 37. 37 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 83 Неутрално

  Аз не схващам защо пък точно тези избори да са чак толкова важни... Този модел Борисов го громим от има-няма 10 години, а той все бие. Иначе всичко, освен свързаното с вируса, е същото като на предните избори - 240 депутати, ще гласуват около 3 милиона българи, ще влязат 5-6 партии и т.н. В крайна сметка всички избори за ОНС са еднакво важни... ако бяха за ВНС вече наистина щяха да са от по-голяма значимост.

 38. 38 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  при 30% избирателна активност как ще са резултатите
  И престанете да се оправдавате със системата - системата това сте Вие
  за илюстрация гледайте астерикс и Обеликс в Рим

 39. 39 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  който прогнозира повече от 30-35 избирателна активност не живее в България
  Аз нямам познат който се кани да гласува - Ковид 19 им е бонус в обясненията

 40. 40 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Аз нямам познат който се кани да гласува
  —цитат от коментар 39 на 1001


  Поздравления! Оставяте чичко паричко и бай Ман Гаал да определят Вашето бъдеще и бъдещето на децата и внуците Ви. Няма по-мъдро решение от това да си заровиш главата в пясъка.

 41. 41 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanpopov":

  Ти сериозно ли? Значи ако не гласуваме и демокрацията няма да работи? Ти да видиш. 🤣🤣🤣🤣

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#39] от "1001":

  "който прогнозира повече от 30-35 избирателна активност не живее в България"

  Народът е настървен да гласува.
  На местните избори на 28 февруари са гласували 60 процента от имащите право на глас.
  А в село Мъглен от 588 са гласували 587.
  САМО ЕДИН ЧОВЕК НЕ Е ГЛАСУВАЛ!
  А крайният резултат е , че по общ брой на гласовете на всички 12 избора ГЕРБ има ПЕТКРАТНО превъзходство над БСП (4749 срещу 944).
  Асимилирайте го, ако можете!

 43. 43 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#41] от "radelmarfx":

  Тезата Ви напомня за притчата за непорочното зачатие - не посещаваш половинката, но се сдобиваш с наследник.

 44. 44 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Най-важното: кяр съм една химикалка.

 45. 45 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "Демократична България" имаха над 10 лятото, сега има над 5.


  До като лодкаря, или по-скоро тези крайно леви които се спотайват заради него не се разкарат - няма да гласувам повече за тях

  'progressives' is the politically correct word for communists
 46. 46 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "Демократична България" имаха над 10 лятото, сега има над 5.


  До като лодкаря, или по-скоро тези крайно леви които се спотайват заради него не се разкарат - няма да гласувам повече за тях

  'progressives' is the politically correct word for communists
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  До коментар [#46] от "AllLivesMatter":

  Имате избор, мутри, колкото искаш.

 48. 48 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дон Кихот":

  ВЕрвай си

 49. 49 Профил на just
  just
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Всички са от ДС дружинката, само чалгаря е обслужващ персонал-певачка .
  Е за какви избори става въпрос?

 50. 50 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сенсей НАНАЙ":

  Нищо лошо да си прокурор или съдия по време на бай Тошо ,ама са ги приемали право с подпис и разрешение на член на ОК на БКП ,а за прокурор или съдия само след проверка за вярност и подпис на член на ЦК на БКП и случайни хора не са ставали такива , сега същите се изживяват като демократи милионери и представляват демокрацията ,ха ,ха ,ха , а тези ,които гонеха ,съдиха и ги пращаха по концлагерите по време на комунистическото управление ,сега пак са опозиция даже и на тях .

 51. 51 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дон Кихот":

  Не се безпокой ,пандемията до изборите толкова ще се разгори , че пенсионерите едва ли ще хукнат да гласуват ,а така Бесипето отива в ряката ,а малките ,на които им дават по 1-2 % ще влязат със сигурност в парламента .

 52. 52 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#16] от "dzenlandia":

  Точен коментар кой кой е ,иначе сладко ни приказват за демокрация и колко лоши комунистите ,като едно време Явор Дачков как ни баламосваше колко е демократичен и как мисли правилно по въпроса .....

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  Дано нещата така да се развият , че да се промени поне малко към по-добре управлението на България!

 55. 55 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Не сте ли малко арогантни с "Всичко, което трябва да знаете"

 56. 56 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1489 Весело

  До коментар [#48] от "1001":

  "ВЕрвай си"

  Претенции- към ЦИК.
  Аз само представям техните данни.
  Като ми хрумне да ги проанализирам, виждам ГЕРБ с абсолютно мнозинство.
  Ти можеш да ги анализираш, както ти харесва.
  И да си верваш!

 57. 57 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Хубава заглавна снимчица. Няма патриотите но си имаме Мая Барекова...

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Аз ще гласувам за русофилите от "Възраждане за Отечеството"! Само те са против НАТО и оборджиите от ЕС. БСП са лъжерусофили, за останалите е съвсем ясно, че изпълняват антибългарските заповеди от Вашингтон и Брюксел.

 62. 62 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  На тая снимка има само един който е щастлив. А познайте защо?😂
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Щото пак ги е подхванал изтзадзе 😂😂😂😂

 63. 63 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Хубава заглавна снимчица. Няма патриотите но си имаме Мая Барекова...
  —цитат от коментар 57 на rdb41527334


  Как да нема патриоте, а клоуна горе лево? Голяма уста, малко акъл ... не ти ли напомня на един атакист? 😂

 64. 64 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  единственото важно е да не се гласува за тиквообразните герберасти:)))

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Весело

  До коментар [#39] от "1001":

  "който прогнозира повече от 30-35 избирателна активност не живее в България
  Аз нямам познат който се кани да гласува - Ковид 19 им е бонус в обясненията"
  ===========
  При моите е над 70%. Има и доволни, има и гневни. Забавен е шуреят, който иска да е против ГЕРБ, а нищо не си е харесал. Предложих му да чете за ДБ, нека сам решава.

  Еретик
 68. 68 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Весело

  До коментар [#41] от "radelmarfx":

  "Ти сериозно ли? Значи ако не гласуваме и демокрацията няма да работи? Ти да видиш. 🤣🤣🤣🤣"
  ===========
  Ши работи, бате. Ама няма да е твоята демокрация. Ти нали ревеше за средната класа? Иди и я защити!

  Еретик
 69. 69 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Весело

  До коментар [#62] от "Гражданин":

  ...с настроение- кефлийско!..

 70. 70 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Между другото, от тези на заглавната снимка, само Христо Иванов става.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 71. 71 Профил на Една Мутра
  Една Мутра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Снимката е жестока - лидера е долу в ляво, горе по-средата е усмихнат човека с парите, а всичко друго е фон.
  Само не разбирам защо на фона са сложили Мая, аа няма шкембе войвода? Все пак човека е бил в парламента, със своята си партия, а процентно са сравними, но явно става дума за сжендър баланс или кресливост.

 72. 72 Профил на Една Мутра
  Една Мутра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Между другото, от тези на заглавната снимка, само Христо Иванов става.
  —цитат от коментар 70 на hamiltonf  Става за какво ?

 73. 73 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Аз и хилиади българи ще гласуваме твърдо за Българско Лято, защо те не са на корицата?!?

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Моля, ерудитите във форума да кажат дали има допустима граница за избирателната активност на вота за Народно събрание, под която изборите се насрочват отново дотогава, докато се постигне избирателна активност над допустимата граница, или няма такава допустима граница за избирателната активност на вота?
  В Конституцията е посочено, че при изборите за Президент избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели, докато за избора на Народно събрание няма подобно изискване!!??

 76. 76 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Абе машините са инцидентен разход. Иначе изборите не струват нищо - хората в комисиите не са богаташи и тия пари ще ги вкарат в икономиката веднага.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ето какво ви трябва да знаете - гласувайте за демокрацията, за новия шанс, за младите хора, за бъдещето.

 81. 81 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 790 Любопитно

  питам феновете на дсб. къде в картинката е ген. атанасов? ици за председател на дсб ли го избрахте?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 82. 82 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1489 Весело

  Много ме кефи картинката между 55 и 62 коментар.
  Първият (55) има отразени 6 мнения (2 отрицателни и 4 положителни)
  Тези от 56 до 61- по 35-40 мнения (от които над 30-отрицателни)
  И последният- 62- пак само четири.

  Разбира се, аз и моите съфорумци от сивата зона, сме поласкани от такъв взрив на внимание към нашите коментари.
  Явно сме обект на специална филтрация.
  Предполагам, че "Дневник" вече има и щат за съответната длъжност.
  Което му прави чест-като на флагман на демокрацията и обективността в медиите.


 83. 83 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1489 Весело

  До коментар [#81] от "sarunka":

  "питам феновете на дсб. къде в картинката е ген. атанасов? ици за председател на дсб ли го избрахте?"

  Че то ДСБ няма, ти искаш да има председател.
  Сега всичко, което се е загнездило зад позорното "ДБ" представлява аморфна маса, ошашавена от това, че нейните членове дори пред себе си не могат да определят, какво в същност изобразяват.
  Ориентацията им е като при брауново движение.


 84. 84 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "edin drugii":
  До коментар [#16] от "dzenlandia":

  Те и за апартамент да си купиш искаха подпис от не нам си кой от БКП бе, другари. И за много други работи. Защо лъжете, след като нямате никаква идея нито как се е ставало прокурор, камо ли пък как Атанасов е станал прокурор. Дайте някакви конкретни факти за Атанасов. Ама нямате.


 85. 85 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 480 Гневно

  Добре ве, деба мааму,
  какъв изрод трябва да си, да кажеш, че ще гласуваш за ГЕРБ. Тия хора малоумни ли са, к'ви са?
  Сори, ама това просто не е вярно, ГЕРБ нямат такъв електорат...То ясно, че много ще са принудени от работодателите си да гласуват за ГЕРБ (това е всеизвестен факт, няма какво да се обяснява... за толкова години феодализъм е естествено, че държат всичкия бизнес, в който работят необразовани тъпаци, готови да го направят), ама за какво да го заявяват на някакво т.н. "запитване".

 86. 86 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#73] от "ykv43523606":

  Щото за да сте на "корицата" трябва да станете поне "десетки хиляди".
  Като сте хиляди неможете да си съберете дори застъпници.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 87. 87 Профил на mrf57513391
  mrf57513391
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Вече съм уморен от тези избори, още преди да са започнали..

 88. 88 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николай Бучков":
  Ако си роден да бъдеш ПАТЕРИЦА, никога няма да проходиш истински!!!

  И какво стана накрая, от протеста остана само БСП всичко останало е потенциална ПАТЕРИЧКА на байХ0я.... А уж всички искаха да го свалят!!!!!
  И вие от към кой бряг на реката сте!!!!!
  А правителство може да има или около ГЕРП или около БСП...
  Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА и ДОГАНЯ, ще му хапнете отново маркуча...
  Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
  Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год. Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП И ДОГАНЯ... в случая това е БСП... иначе Тиквун ще е вечен!!!
  Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!


 89. 89 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  И какво стана накрая, от протеста остана само БСП...
  Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
  Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!
  —цитат от коментар 88 на keko2

  Венсеремос, партайгеносе! Нищо не сме забравили! А най-пресен ни е споменът, че след като Хитлер беше неутрализиран, комунистите "неутрализираха"..., абе направо избиха доскорошните си съюзници от ОФ и всички останали, които не приемаха тяхната безбожна и човеконенавистна идеология.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 90. 90 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Чини ми се избирателна активност 38-40%. Народа го е шубе от коронката.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 91. 91 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1489 Весело

  Най-реалистичната прогноза е, че от един месец няма никаква прогноза.
  Което означава, че от убавците на снимката трима могат да се смятат за изтрити.

 92. 92 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 8 Весело


  11 - Демократична България - обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение)

 93. 93 Профил на uem571010973
  uem571010973
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ние с моята фамилия може би ще гласуваме за партия „Изправи се! Мутри вън!" която е с номер 18 бюлетина. А вие (останалите потребители на „Дневник") за кой ще гласувате? Ако харесате коментара значи за „Изправи се! М...!" а ако не го харесате тогава не гласувате за „Изп...! М...!".

 94. 94 Профил на uem571010973
  uem571010973
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Може и с отговор да отговорите на коментар 93

 95. 95 Профил на Simeon Krastev
  Simeon Krastev
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Вие кажете за изцепката на Джасим и как това се отразява на рейтинга на партията му.

 96. 96 Профил на ucv09699704
  ucv09699704
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благоденствието на България зависи от истинското покаяние на духа на всички хора(новорождение).
  ГАРАНТИРАН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ ще има ако послушаме Бога, Който обещава лек и благ живот само чрез промяна на сърцето и ума на всички.А тъй като правителството не увещава българите да вярват на Бог и да пълнят църквите да слушат Словото,и не налагат четене на Библия в училищата по цялата държава-То ще се умножава беззаконието и хаоса в живота ни.
  Затова Господ ни призовава:
  „Ако заключа небето да не вали дъжд, или ако заповядам на скакалците да изпоядат земята, или ако изпратя мор между людете Си, и людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят, и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.
  Но ако се отклоните, ако оставите повеленията и заповедите, които поставих пред вас, и отидете та послужите на други богове и им се поклоните, тогава ще ги изкореня от земята Си, която съм им дал, и ще отхвърля отпред очите Си тоя дом, който осветих за името Си, и ще го направя за поговорка и поругание между всичките племена. И ще отговарят: Понеже оставиха Господа Бога на бащите си, та се хванаха за други богове и им се поклониха и им послужиха, за това нанесе на тях всичкото това зло.
  2 Летописи 7
  Това са нещата, които трябва да вършите: Говорете истина един на друг, праведно и с истина съдете в съдилищата си; и не замисляйте в сърцата си зло един против друг и не обичайте лъжлива клетва; защото всички тези са неща, които мразя, заявява ГОСПОД.
  Захария 8:16‭-‬17
  Политици и всички запътили се да стават съдии!Мъже Водачи на България-покайте се и обяснете на хората,че ехидните НПО-та са сектите,който омайват и ограбват хората,а не евангелските църкви.
  Хората се нуждаят от духовно очистване от Словото,а не от лъжци лицемери в парламента да се правят на богове.
  Покайте се и проумейте,че Библията не манипулира хората,а ги освобождава!!!
  А корумпираното,изчеткано от телевизиите българско правителство,манипулира и мами народа и го поробва.
  Божието слово освобождава със сила в истините които разкрива.Тези истини събуждат човека от неговото зомбирано състояние и го правят способен да мисли,и да се противопостави на злото и греха.
  Божието Слово единствено призовава хората да се обичат и да си съдействат.
  Божието Слово вдъхва надежда в сърцето на човеците,и желание за вършене на добро.
  Но човек става свободен от грях чрез вяра и обновяване на ума чрез молитва и четене.
  Също както става поробен чрез гледане на глупостите на телевизиите.
  Вярата в Исус прави човека честен,трудолюбив с любящо сърце,с мир и радост в душата,готов да помага и способен да се владее.
  Против такива неща няма закон,а само благодат и мир за България!!

 97. 97 Профил на ucv09699704
  ucv09699704
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благоденствието на България зависи от истинското покаяние на духа на всички хора(новорождение).
  ГАРАНТИРАН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ ще има ако послушаме Бога, Който обещава лек и благ живот само чрез промяна на сърцето и ума на всички.А тъй като правителството не увещава българите да вярват на Бог и да пълнят църквите да слушат Словото,и не налагат четене на Библия в училищата по цялата държава-То ще се умножава беззаконието и хаоса в живота ни.
  Затова Господ ни призовава:
  „Ако заключа небето да не вали дъжд, или ако заповядам на скакалците да изпоядат земята, или ако изпратя мор между людете Си, и людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят, и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.
  Но ако се отклоните, ако оставите повеленията и заповедите, които поставих пред вас, и отидете та послужите на други богове и им се поклоните, тогава ще ги изкореня от земята Си, която съм им дал, и ще отхвърля отпред очите Си тоя дом, който осветих за името Си, и ще го направя за поговорка и поругание между всичките племена. И ще отговарят: Понеже оставиха Господа Бога на бащите си, та се хванаха за други богове и им се поклониха и им послужиха, за това нанесе на тях всичкото това зло.
  2 Летописи 7
  Това са нещата, които трябва да вършите: Говорете истина един на друг, праведно и с истина съдете в съдилищата си; и не замисляйте в сърцата си зло един против друг и не обичайте лъжлива клетва; защото всички тези са неща, които мразя, заявява ГОСПОД.
  Захария 8:16‭-‬17
  Политици и всички запътили се да стават съдии!Мъже Водачи на България-покайте се и обяснете на хората,че ехидните НПО-та са сектите,който омайват и ограбват хората,а не евангелските църкви.
  Хората се нуждаят от духовно очистване от Словото,а не от лъжци лицемери в парламента да се правят на богове.
  Покайте се и проумейте,че Библията не манипулира хората,а ги освобождава!!!
  А корумпираното,изчеткано от телевизиите българско правителство,манипулира и мами народа и го поробва.
  Божието слово освобождава със сила в истините които разкрива.Тези истини събуждат човека от неговото зомбирано състояние и го правят способен да мисли,и да се противопостави на злото и греха.
  Божието Слово единствено призовава хората да се обичат и да си съдействат.
  Божието Слово вдъхва надежда в сърцето на човеците,и желание за вършене на добро.
  Но човек става свободен от грях чрез вяра и обновяване на ума чрез молитва и четене.
  Също както става поробен чрез гледане на глупостите на телевизиите.
  Вярата в Исус прави човека честен,трудолюбив с любящо сърце,с мир и радост в душата,готов да помага и способен да се владее.
  Против такива неща няма закон,а само благодат и мир за България!!

 98. 98 Профил на ucv09699704
  ucv09699704
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благоденствието на България зависи от истинското покаяние на духа на всички хора(новорождение).
  ГАРАНТИРАН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ ще има ако послушаме Бога, Който обещава лек и благ живот само чрез промяна на сърцето и ума на всички.А тъй като правителството не увещава българите да вярват на Бог и да пълнят църквите да слушат Словото,и не налагат четене на Библия в училищата по цялата държава-То ще се умножава беззаконието и хаоса в живота ни.
  Затова Господ ни призовава:
  „Ако заключа небето да не вали дъжд, или ако заповядам на скакалците да изпоядат земята, или ако изпратя мор между людете Си, и людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят, и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.
  Но ако се отклоните, ако оставите повеленията и заповедите, които поставих пред вас, и отидете та послужите на други богове и им се поклоните, тогава ще ги изкореня от земята Си, която съм им дал, и ще отхвърля отпред очите Си тоя дом, който осветих за името Си, и ще го направя за поговорка и поругание между всичките племена. И ще отговарят: Понеже оставиха Господа Бога на бащите си, та се хванаха за други богове и им се поклониха и им послужиха, за това нанесе на тях всичкото това зло.
  2 Летописи 7
  Това са нещата, които трябва да вършите: Говорете истина един на друг, праведно и с истина съдете в съдилищата си; и не замисляйте в сърцата си зло един против друг и не обичайте лъжлива клетва; защото всички тези са неща, които мразя, заявява ГОСПОД.
  Захария 8:16‭-‬17
  Политици и всички запътили се да стават съдии!Мъже Водачи на България-покайте се и обяснете на хората,че ехидните НПО-та са сектите,който омайват и ограбват хората,а не евангелските църкви.
  Хората се нуждаят от духовно очистване от Словото,а не от лъжци лицемери в парламента да се правят на богове.
  Покайте се и проумейте,че Библията не манипулира хората,а ги освобождава!!!
  А корумпираното,изчеткано от телевизиите българско правителство,манипулира и мами народа и го поробва.
  Божието слово освобождава със сила в истините които разкрива.Тези истини събуждат човека от неговото зомбирано състояние и го правят способен да мисли,и да се противопостави на злото и греха.
  Божието Слово единствено призовава хората да се обичат и да си съдействат.
  Божието Слово вдъхва надежда в сърцето на човеците,и желание за вършене на добро.
  Но човек става свободен от грях чрез вяра и обновяване на ума чрез молитва и четене.
  Също както става поробен чрез гледане на глупостите на телевизиите.
  Вярата в Исус прави човека честен,трудолюбив с любящо сърце,с мир и радост в душата,готов да помага и способен да се владее.
  Против такива неща няма закон,а само благодат и мир за България!!

 99. 99 Профил на ucv09699704
  ucv09699704
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благоденствието на България зависи от истинското покаяние на духа на всички хора(новорождение).
  ГАРАНТИРАН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ ще има ако послушаме Бога, Който обещава лек и благ живот само чрез промяна на сърцето и ума на всички.А тъй като правителството не увещава българите да вярват на Бог и да пълнят църквите да слушат Словото,и не налагат четене на Библия в училищата по цялата държава-То ще се умножава беззаконието и хаоса в живота ни.
  Затова Господ ни призовава:
  „Ако заключа небето да не вали дъжд, или ако заповядам на скакалците да изпоядат земята, или ако изпратя мор между людете Си, и людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят, и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.
  Но ако се отклоните, ако оставите повеленията и заповедите, които поставих пред вас, и отидете та послужите на други богове и им се поклоните, тогава ще ги изкореня от земята Си, която съм им дал, и ще отхвърля отпред очите Си тоя дом, който осветих за името Си, и ще го направя за поговорка и поругание между всичките племена. И ще отговарят: Понеже оставиха Господа Бога на бащите си, та се хванаха за други богове и им се поклониха и им послужиха, за това нанесе на тях всичкото това зло.
  2 Летописи 7
  Това са нещата, които трябва да вършите: Говорете истина един на друг, праведно и с истина съдете в съдилищата си; и не замисляйте в сърцата си зло един против друг и не обичайте лъжлива клетва; защото всички тези са неща, които мразя, заявява ГОСПОД.
  Захария 8:16‭-‬17
  Политици и всички запътили се да стават съдии!Мъже Водачи на България-покайте се и обяснете на хората,че ехидните НПО-та са сектите,който омайват и ограбват хората,а не евангелските църкви.
  Хората се нуждаят от духовно очистване от Словото,а не от лъжци лицемери в парламента да се правят на богове.
  Покайте се и проумейте,че Библията не манипулира хората,а ги освобождава!!!
  А корумпираното,изчеткано от телевизиите българско правителство,манипулира и мами народа и го поробва.
  Божието слово освобождава със сила в истините които разкрива.Тези истини събуждат човека от неговото зомбирано състояние и го правят способен да мисли,и да се противопостави на злото и греха.
  Божието Слово единствено призовава хората да се обичат и да си съдействат.
  Божието Слово вдъхва надежда в сърцето на човеците,и желание за вършене на добро.
  Но човек става свободен от грях чрез вяра и обновяване на ума чрез молитва и четене.
  Също както става поробен чрез гледане на глупостите на телевизиите.
  Вярата в Исус прави човека честен,трудолюбив с любящо сърце,с мир и радост в душата,готов да помага и способен да се владее.
  Против такива неща няма закон,а само благодат и мир за България!!

 100. 100 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#24:"Полковник Паликъщов"]
  —цитат от коментар 28 на vassilun
  Аз си спомням, че един друг от снимката беше напът да напусне пожарната, защото не искаше да се откаже от членството си в БКП![/quote]

  Не че не е искал да се откаже от БСП, а не е желаел да се деполитизира. Докато един делегат на 13 конгрес на БКП подписа декларация за деполитизация и стана натовски генерал, а сега е по-червен от Нинова.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK