Пет сценария за промяна в България

"Има само един вариант, в който сегашното управленско статукво се запазва след вота. Но той прилича на договор за политическо самоубийство."

© Юлия Лазарова

"Има само един вариант, в който сегашното управленско статукво се запазва след вота. Но той прилича на договор за политическо самоубийство."Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


В началото на парламентарната кампания сме свидетели на политическо затишие, което се дължи на два фактора. Първо: социологическите агенции достигнаха консенсус, че ни предстои да видим фрагментиран парламент с до седем партии в него, като най-вероятно ГЕРБ ще успее да бие БСП, но ще има далеч по-малко депутати, отколкото има в сегашното Народно събрание (НС).


Вторият фактор за затишието е политиката на основните телевизии. В тях с повод и без повод в най-гледаното време се точат министри от ГЕРБ и ВМРО, които обясняват успехите на управляващите. В останалото време, сред политически екзотики като Пената и Петър Жеков може да се провре и някой опозиционер, колкото да потвърди разпределението на силите, предвиждано от социолозите.
Това конструирано затишие обаче може да се окаже предвестник на голяма и непредвидима като последици електорална буря. Това е така, защото в обществото се е натрупало сериозно напрежение за политическа промяна, което търси канали да изригне.


Белезите на това напрежение са многобройни. Първо: нито една от причините за избухването на масовите протести от миналата година не е отпаднала. Скандалите, които ги предизвикаха, не получиха убедителен институционален отговор, а по-скоро беше направен опит да се заметат под медийното чердже. Вятърът на предизборната кампания обаче може да духне черджето и тогава шкафчето, записите, парите от Васил Божков и т.н. да лъснат отново.


Второ: страната веселяшки навлиза в нов сериозен ръст на заразите с коронавирус, което може да се превърне и във вълнá точно по време на изборите. В една такава вълнá хората няма как да видят пример за добро управление. Трето: изкривяванията в медиите в полза на управляващите към момента изглеждат толкова големи, че могат да започнат да дразнят хората и да засилят протестния вот.


Най-важният индикатор за възможната електорална буря е друг обаче. Това е, че ГЕРБ и партньорите им няма как да убедят хората, че управленска промяна не трябва да има. Както и медийно да се масажират фактите, всъщност, единственият вариант, в който сегашното управленско статукво се запазва след 4-ти април е следният:


Управление на ГЕРБ+ДПС+ВМРО


Това към момента изглежда е единствената формула, която може да се реализира с Борисов като премиер и да даде централно място на ГЕРБ във формиране на коалиция, като да запази силното влияние на ДПС и спомагателния статус на хората на Каракачанов. Т.е. да възпроизведе настоящия модел почти едно към едно.


Тази формула обаче има един съществен недостатък - тя е невъзможна от гледна точка на обществени възприятия и легитимност. И тук не става дума за това, че най-вероятно ВМРО ще останат под чертата, въпреки трансферите на хора, материали и теми ("Северна Македония"), които ГЕРБ им осигуряват. Дори и да си представим, че ВМРО успее да се промуши в следващия парламент и на трите партии общо им се съберат над 121 гласа, проблемът с една такава коалиция би бил следният: въпреки подкрепата за трите партии поотделно, коалицията ще стартира с отрицателен кредит на доверие още от самото начало.


В нея ГЕРБ ще станат още по-уязвими от корупционните скандали на Борисов, защото ще се затвърди впечатлението, че ДПС-прокурорският чадър над него се запазва. Като цяло, връзката на ГЕРБ с ДПС, за която всички така или иначе знаят, ще получи нагледно потвърждение. ВМРО пък ще се саморазкрие съвсем убедително като патерица на тандема ГЕРБ-ДПС.


От тази гледна точка една открита коалиция ГЕРБ-ДПС-ВМРО изглежда като договор за политическо самоубийство, макар че ДПС вече извършиха някои хигиенизиращи дейности, които да подготвят неговото сключване.


Отпадането на Делян Пеевски от листите и продаването на неговите медии изглежда са част от опитите на ДПС да се приведе във вид, пригоден за открит коалиционен партньор на ГЕРБ. Доколко новото оттегляне на г-н Пеевски е реалност или театър предстои да видим, но той и досега се е оттеглял няколко пъти от политиката (и продавал медиите си) без нещо особено да се случи. А пък ТЕЦ "Варна", пристанището и студеният резерв си остават, дори и оттеглянето на г-н Пеевски да е реалност: така че хигиенизацията в най-добрия случай е частична и няма да свърши отредената ѝ катарзисна функция.


Каква промяна би могла да настъпи?


Сигурно ще отнеме известно време на хората да осъзнаят ясно, че запазването на сегашното статукво минава през една единствена и то политически самоубийствена и (затова) почти невъзможна формула. Още един месец кампания обаче е много време и със сигурност мнозина ще стигнат до този извод. А следващата стъпка след това е логична: ако запазването на статуквото е невъзможно, то трябва да се избере някакъв вариант на промяна.


И тук избирателите ще изпаднат в сериозно затруднение. "Алфа Рисърч" откриват, че за момента около 400 000 са в подобна ситуация - те казват, че ще гласуват, но още не са решили за кого.


Вариантите на възможната промяна са следните, като изброяването е от по-малка промяна към по-голяма:


1) Вариант на правителство с подкрепа на ГЕРБ, но без Борисов в него (програмно, експертно и т.н.);


2) Вариант на правителство с подкрепа на ГЕРБ и оттегляне на Борисов от активната политика;


3) Промяна а ла "Демократична България". Без ДПС и Борисов, България запазва евроатлантически курс, прекратява се заиграването с руски енергийни проекти, променя се съдебната система, за да се вдигне прокурорския чадър над високите етажи на властта;


4) Промяна а ла "Има такъв народ": променя се избирателната система и се експериментира с идеи като пряко избран главен прокурор, пряко избрани шефове на полиция. Много висока степен на неяснота по останалите измерения на промяната;


5) Промяна а ла БСП. Смяна на данъчна система, национализация на болници, интензивни връзки с Русия (енергетика, ваксини), социален-консерватизъм в стил Нинова, евроскептицизъм (в стил Велизар Енчев и проф. Иво Христов);


Удържането на сегашното статукво е невъзможно


Идеите на "Изправи се! Мутри вън!" също могат да бъдат поместени на тази скала, може би някъде между 4 и 5 (с акцент върху ролята на президента Румен Радев). Обикновено, когато има толкова много различни (и несъвместими) варианти за промяна, най-крайните и радикални варианти първи отпадат. Но все пак съдбата на различните варианти ще зависи и от електоралното представяне на техните основни носители. Към момента подобни прогнози биха били спекулативни.


Управляващите много разчитаха досега на аргумента за липсата на ясна и еднозначна тяхна алтернатива. Но в предизборната динамика вероятно скоро ще се разбере, че удържането на сегашното статукво е на практика невъзможно и минава през политическа коалиция - и то една единствена, която официално и открито не може да се реализира.


Неизбежното обществено осъзнаване на неудържимостта на статуквото ще формулира и основният въпрос на предстоящите избори: "Какъв вид промяна искате?". Този въпрос може да се окаже със сеизмични последици за партийната ни система. По друг начин казано: една сериозна електорална буря, смущаваща инструментите на социолозите, изобщо не може да бъде изключена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Весело

  Поредният семпъл и напълно неуспешен опит на смилов да се прави на политолог!
  Резултатите от "анализа" му са сравними с онова, което би "предрекла" гледачка на боб или на Таро!!!

 2. 2 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Има ли още наивници, надяващи се на някаква положителна промяна? Промяната е само с една посока пропадане по всички показатели и все по-голямо изоставане. Да си го кажем направо България си е страна от третия свят с всички произтичащи от това последици. Здравеопазване няма, правораздаване няма, национална сигурност няма, аримя няма, образование няма, демографията е ясна: след две, най-много три поколения, гражданите от българският етнос ще са малцинство.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Аз гледам, че във Варна продължават да са пред Общината палатките и лозунгите за ''Оставка'' си висят по дърветата ...........

  [email protected]
 4. 4 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1106 Разстроено

  По друг начин казано: една сериозна електорална буря, смущаваща инструментите на социолозите, изобщо не може да бъде изключена.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  Ъ ? Смилов ?
  електорална буря ?!
  трай коню за зелена тревица, това ще стане !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Добре че е Дойче веле!

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Не знам, ама Смилов нищо не е написал. Каква промяна, какви пет лева бе, Смилов.
  В БГ има критична маса от хора, страдащи по комунизма, маса хора гласуващи за ДПС и такива, за които Жорж Ганчев или Слави Трифонов са някви колоси на мисълта.
  Нищо няма да се промени сега или утре. Вероятно след години, като се "обнови" електората.
  Герб и БКП са начин на мислене, битие.

 7. 7 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 371 Неутрално

  ГЕРБ+БСП+ДПС също е вариант

 8. 8 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Още малко и Борисов ще е най-дълго управлявал мин.председател на България:

  1 Станко Тодоров 3632
  2 Бойко Борисов 3537
  3 Тодор Живков 3152
  4 Стефан Стамболов 2464
  5 Антон Югов 2407
  6 Вълко Червенков 2265
  7 Васил Радославов 2116
  8 Андрей Ляпчев 2002
  9 Константин Стоилов 1758
  10 Гриша Филипов 1739

 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5088 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ами очисти ГИ!!!😄😄😄😄😄😄

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Поредния, който живее на собственият си розови облак, където приема мечтите си за действителност... после - на 04.04 вечерта или но 05.04 сутринта следва охкането и страданието след челният сблъсък с действителността и обичайните "обяснения" за : "фалшификации", "спеку,лации", .....

 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Поредна аматьорщина от Смилов

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Сценарият е един единствен!
  Невъзможност да се състави кабинет и служебно правителство на пРезидента.


 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  По-скоро ГЕРБ ще се опитат още в предизборната кампания да заложат на промяна а ла „цялата опозиция”. Ще се ангажират с обещания за промени от едната до другата крайност, за да си присвоят програмните идеи на всички, които са против тях. Но ще се получи нещо като летния им проект за конституция, дори по-зле, защото няма как една партия да отговори на очакванията на хората от целия политически спектър.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2667 Неутрално

  Не знам др . Смилав от какво разбира,но и бъкел си няма от политика. Не съществува и теоретична възможност за коалиция ГЕРБ , ВМРО и ДПС.И на децата е ясно,че такъв съюз би бил самоубийствен за първите две партии ,а правителството би траяло от ден до пладне.Тогава защо да го правят,защото Смилов така казва ли ?

 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "3) Промяна а ла "Демократична България". Без ДПС и Борисов, България запазва евроатлантически курс, прекратява се заиграването с руски енергийни проекти, променя се съдебната система, за да се вдигне прокурорския чадър над високите етажи на властта;"

  С подкрепа на ГЕРБ или БСП?

 17. 17 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Пет сценария за промяна в България .
  1 Народът спира да гласува за бивши и настоящи комунисти .
  2 Народът спира да харесва крадците .
  3 Народът спира да харесва и простаците .
  4 Народът спира да вярва на тези които вече са го лъгали .
  5 Народът започва да мисли за децата и внуците си и иска те да живеят като европейци .
  Много е хубаво но няма да стане в територията наречена България.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Смислов се е объркАл. Промяна не се предвижда. Гарантирано от Сараите и Библиотеката. ;)

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Весело

  До коментар [#9] от "Петър Самсонов":

  Нека да си висят, да знае народът, какви се заканват да го управляват... :)

  [email protected]
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#14] от "kzj35678888":

  За кого ще гласуваш? За ДПС или за ГЕРБ? Щото аз се каня да гласувам за ДПС.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Една Мутра
  Една Мутра
  Рейтинг: 164 Неутрално

  “ една сериозна електорална буря, смущаваща инструментите на социолозите, изобщо не може да бъде изключена.” То всичко може, но по-вероятно е да спечелиш в момента с билетче от Националната Лотария.

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Весело

  До коментар [#12] от "4ort":

  Мечтите са напълно безплатни!!!

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  С тези гласоп(р)одаватели няма сценария за промяна.

 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  "Действителен, а не формален натиск може да окаже само въстанието … всякакви други форми на натиск … са празни и жалки фрази."

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Весело

  До коментар [#15] от "uvtest":

  Разбира се, че подобна "коалиция" е напълно немислима и невъзможна, но пък за сметка на това розовата пропаганда от смилов не просто мислима и възможна - тя е перманентна.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Любопитно

  Някога някакъв анализ (със/без сценарии) на Смилов да се е доближил до последвали факти?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Всички, абсолютно всички искат промяна. Дори ГЕРБ иска промяна, разбира се като оглави промяната. Има един единствен вариант - ГЕРБ ще оглави борбата за промяна, без да подбира и придиря много-много, ще обещае на всички, всичко което поискат, ще обещае себе си дори, с една единствена цел, а именно да остане плътно върху полога със златните евро милиарди, които да измъти в собствените си джобове. Между другото, ако по медиите продължаваме да гледаме и слушаме ежечасно за грандиозните успехи на джипката, която и последната си дреха сваля от чекмеджето си за благото на народа (май се оказа, че народът е герберски кадър), на ГЕРБ може да не са необходими никакви съюзници, за да легне върху яйцата/еврата. Ще си ги омлети сам.

 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2667 Неутрално

  Смислов се е объркАл. Промяна не се предвижда. Гарантирано от Сараите и Библиотеката. ;)
  —цитат от коментар 18 на Petleshev


  А да ти минава през акъла,че народът не иска някакви кардинални промени?Че ,ако наистина ги искаше,лятото масово щеше да излезе,както по времето на Виденов ,и ни Сараи , ни Библиотеки щяха да го спрат.

 29. 29 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  миналата година е имало масови протести?!? Кога това?!?

 30. 30 Профил на Една Мутра
  Една Мутра
  Рейтинг: 164 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":


  Не обиждай гледачките, някои от тях понякога познават.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Весело

  До коментар [#17] от "lout66":

  Изброените от Вас хипотези предполагат "народът" напълно да спре да гласува, поради липса на политически субекти, които отговарят на наложените ограничения....

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Славчо ще ги отвее. А вие си дрънкайте, че е чалгар. Не не е.

 33. 33 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  "евроатлантически курс" от доста време, вече значи "крайноляв болшевишки курс". Препоръчано от другарите от ДБ, разбира се. :-)

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#30] от "Една Мутра":

  Съгласен...
  Да го "кажа" иначе - ако смилов беше "сценарист" сериозно се страхувам за неговото физическо оцеляване под заплахата от тотален и постоянен глад...!

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Герб + БСП и ще имаме БКП обединена.Единствената устойчива коалиция.
  След което изчезват и двете партии.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Славчо ще ги отвее. А вие си дрънкайте, че е чалгар. Не не е.
  —цитат от коментар 32 на blondofil


  Обясни ни какъв е точно! Щото той самия не казва нищо определено.

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Сценарият е един единствен!Невъзможност да се състави кабинет и служебно правителство на пРезидента.
  —цитат от коментар 12 на 4ort


  Не бих казал това.
  Най-вероятно е правителство тип "Орешарски-2" т.е. Всички срещу ГЕРБ, при ГЕРБ първа политическа сила.

  Служебно правителство на Радев и нови избори - пълен абсурд от секъде.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 38. 38 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  “ една сериозна електорална буря, смущаваща инструментите на социолозите, изобщо не може да бъде изключена.” То всичко може, но по-вероятно е да спечелиш в момента с билетче от Националната Лотария.
  —цитат от коментар 21 на Една Мутра


  По-скоро "Бурята Невада", в която участниците се опитват да хванат хвърчащите банкноти под формата на субсидии.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#28] от "uvtest":

  Не само, че ми минава през акъла, ами много отдавна съм я разбрал тази работа. На народа му е най-хубаво, като го шибат с 200-та. А ако го държат гладен и без пари - още по-добре! Виновни са сложното международно положение и Костов. Без майтап...! Хората наистина го вярват, че е така. И хората по никакъв начин не свързват мизерния си живот с начина по който гласуват. Хората, чисто и просто са в очакване на поредния спасител. За каква промяна говорим?

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Освен всичко казано, мен ме интересува как ще се харчат данъците през следващите 4 години. Хубво е да се започне с анализ на харчовете от последните 4, за да можем да сравняваме.

 41. 41 Профил на kit10680791
  kit10680791
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Важното е да не спрат 50 -те лв. а пък ако ги увеличат ще бъде още по-добре,щото тия не стигнаха само за лекарствата на Марешки!

 42. 42 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#29] от "Stargate":

  миналата година е имало масови протести?!? Кога това?!?
  —цитат от коментар 29 на Stargate


  Протестите бяха толкова масови, че ваканцуващите в Приморско бяха в пъти повече от протестиращите в София и "в цялата страна".

 43. 43 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1323 Весело

  Сценарий 6: Демократична България се преименува на "Драматична България", електоралната буря се отлага и изгрява Слънчо Бочков.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 44. 44 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Аз гледам, че във Варна продължават да са пред Общината палатките и лозунгите за ''Оставка'' си висят по дърветата ...........
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Бе то и в София палатката на майките си стърчи пред парламента, но самите майки са си били камшика оттам...

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#18] от "Petleshev":

  Сараите и библиотекарите ли бяха виновни за избора на пРезидента???
  Никой за нищо не ни е виновен!!!
  Всеки има глава на раменете си, но и правото да е неумен!!!

 46. 46 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Смилов може само да се надява да стигне нивото на сценаристите, които кроят нова подмяна...промяна ще има като се срине световната икономика и ЕС, САЩ и Русия спрат да си назначават прокси управления начело на една или друга малка държава.

  А ние продължаваме ли да -филстваме и -фобстваме...

  фольксвагинити, аутобаната, бирлин!
 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6142 Весело

  Шести вариант: джипката минава с двеста.
  Другите дишат прахоляк...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Промяна а ла БСП - национализация на болници.... Някой да има спомен тези болници да са били продавани? А да знае има ли друга държава от ЕС освен България, Румъния и прибалтийските републики с плосък данък? И колко по-интензивни от тези на ГЕРБ могат да станат връзките с Русия?

 49. 49 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  Братя Коен кога ще правят филм по сценарий на Смилов?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  Е, а Вие не очаквате ли някой спасител да ви избави от Боко?

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  Видях автора, че е от Библиотекарско Веле и не четох материала. Прочетох коментарите, разбрах всичко.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Дневник, стига сте се излагали с този Смислов.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#44] от "Toshko Afrikanski":

  Три дена преди изборите всички "майки" ще са там и ще крякат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  Важното е да не спрат 50 -те лв. а пък ако ги увеличат ще бъде още по-добре,щото тия не стигнаха само за лекарствата на Марешки!
  —цитат от коментар 41 на kit10680791


  Абе аптеките на Марешки ми спестяват всеки месец 30-40 лв. Но не гласувам за него!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#37] от "Родолюбец":

  ГЕРБ - първа политическа сила? Как ще стане, след като от ГЕРБ ще късат избиратели три партии: Слави - близки са по мислене, Цветанов - поне 1-2 процента, Христо - част от заблудените в антикомунистическия и десен характер на ГЕРБ може и да се върнат, откъдето са тръгнали. Социолозите не веднъж са ни подвеждали - вижте прогнозите за 3-то място на НДСВ преди изборите през 2001 г. а те станаха първи с почти 50% от гласовете. Освен това - никога не са им плащали толкова да ни подвеждат, колкото сега. И трето - как си я представяте вие социологията в авторитарна държава?

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#45] от "selqnin":

  Какво общо има Президентството като институция с изпълнителната власт? Или реши да си поприказваш малко, колкото да не заспиш?
  Иначе, кой е виновен е ясно. Или само ти не си разбрал? Питай в ГЕРБ, кой им наложи блестящата кандидатура на Цецка? Сигурно е Костов, а...?! :)))

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Изборите са битка между Евразийското и Евроатлантическото развитие на Бългаария

  Боко Борисич е човека на Русия , зад Бойко е Путин и Митрофанова !
  Бойко е против НАТО, строи потоци на Путин и плаща 10 милиарда на година данък русия!
  Гласуваш за комунета ГЕРБ и Буда - получаваш 100% руска зависимост

  Червен картон от Херо Мустафа за руския слуга Борисич : "Зaявявaли cмe, чe пoдкрeпямe дивeрcификaциятa и в Бългaрия ce прeдприeмaт cтъпки в тaзи пocoкa. Прeдизвикaтeлcтвoтo "Турски пoтoк" рaзчитa нa eдин изтoчник нa дocтaвки, кoeтo oзнaчaвa мoнoпoл. Тoвa прaти вcякa eднa държaвa зaвиcимa",

  Демократична България е единтвената анти-руска и проевропейска партия.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 59. 59 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Пет сценария за промяна в България .1 Народът спира да гласува за бивши и настоящи комунисти .2 Народът спира да харесва крадците .3 Народът спира да харесва и простаците .4 Народът спира да вярва на тези които вече са го лъгали .5 Народът започва да мисли за децата и внуците си и иска те да живеят като европейци .Много е хубаво но няма да стане в територията наречена България.
  —цитат от коментар 17 на lout66


  Ми то не остана никой за който да гласуваме.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 60. 60 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  [quote#36:"Hepo"][/quote]

  Ти ми обясни защо основния аргумент срещу него е че е "чалгар", което той всъщност не е .

 61. 61 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Има само един сценарий за промяна в България - революционен скок в разбирането на българските граждани какво е държава, как работи, какви са задълженията на гражданинът в нея, но и какви са правата му. Осъзнаване защо ефективното местно самоуправление е важно, както и фактът, че е изцяло в наши ръце да го постигнем. В допълнение ще се наложи революционен скок в отношението на българските граждани към неща като уважението на другите членове на обществото и техния труд, личният професионален морал. Виждате ли го как се случва?... И аз не.

 62. 62 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Промяната идва като бием шута на Фатмака Резидент, БСП, ДеБъ, Корнито, Мая, Ицето Бойкикев и Учиндолеца на изборите
  —цитат от коментар 14 на kzj35678888


  Така ли, това е все едно някоя банда да те бие на улицата, а ти да се ядосваш че има хора наоколо които виждат това !

 63. 63 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  [quote#36:"Hepo"][/quote]

  Разбирам защо всички политици мразят Слави и като няма какво да кажат му лепят етикети.
  От всички политици само Слави може да каже откъде са му парите
  Всички други лъжат и мажат, само той не крие от къде са му пачките. От работа всеки ден. Ама наистина. Как да не го мразиш. Значи той честен а другите крадци така ли? Ще го мразим и ще му викаме чалгар до прегракване.

 64. 64 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Поредният семпъл и напълно неуспешен опит на смилов да се прави на политолог!Резултатите от "анализа" му са сравними с онова, което би "предрекла" гледачка на боб или на Таро!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Но ... някакси не можеш да обясниш защо така смяташ, нали? Важното е да хвърлиш своето жалко гербаво камъче.

 65. 65 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#33] от "Stargate":

  7 Мита за ГЕРБ, с които ни мамят

  1. ГЕРБ НЕ са дясна партия.
  Държавните бензиностанции, тормозът над бизнеса с нелепи регулации (AirBnb) и раздаването на държавни пари на олигарси (Първа инвестиционна банка)
  държавно ВиК и Автомагистрали
  нямат общо с дясното. Герб не са десни. Центристи също не са. Леви са. По образец на БКП.

  2. ГЕРБ НЕ са евроатлантическа партия.
  На думи са. На действия не са. АЕЦ Белене и Южен поток са руски енергийни проекти, които вредят на България. ГЕРБ лобират за тях заради зависимостта си от Русия. ГЕРБ са партията на усвояването на европейски пари. Това не ги прави европейка партия. Прави ги алчна руска партия.

  3. ГЕРБ са най-добре подготвени да управляват
  Данаил Кирилов? Ангелкова? Това ли са добрите кадри? Най-тъпият министър на правосъдието и министър, който смачка туризма в страната. Владислав Горанов? Той изпълнява заповедите на олигархията. Видяхме смси-те. За Перник и как оставиха града без вода да не говорим. Разбрахме ли кой е виновен? Не.

  4. ГЕРБ = Катастрофа
  Вече е зле. ГЕРБ не правят нищо по въпроса. Когато една партия не управлява добре, правителството подава оставка. ГЕРБ се опитват да наложат еднопартийно управление с лъжите, че няма алтернатива. България я има много преди ГЕРБ, ще я има също след тях. Трябва да поемат отговорност за грешките си. От гражданите зависи да защитят демокрацията от ГЕРБ.

  5. ГЕРБ ни пази от комунистите
  ГЕРБ са комунисти. Създадоха съветска прокуратура в страната. Виновен си до доказване на противното. Така работеше Народният съд. Иван Гешев не е прокурор, а инквизитор. Казвал го е, проверете. Нищо европейско няма в това. Вика му се неосталинизъм.

  6. ГЕРБ и руските агенти ВМРО искат да ни изкарат от НАТО и ЕС
  Заради ГЕРБ България не е надежден партньор на НАТО и ЕС. Най-корумпираната страна сме, все последни навсякъде. Това направи ГЕРБ.

  7. Няма кой да дойде
  Няма кой да дойде, ако вярвате в това. Демокрацията е такава, че винаги има кой да дойде. Демокрацията е състезание. Гласуването само за една партия не е демокрация. От 10 години управлява ГЕРБ. Ако работеха за България, чудесно. Но ГЕРБ работи за ГЕРБ. Трябва да изберем партия, която ще работи за нас, гражданите. Такава има. Преди няколко дни се противопостави на ГЕРБ и ДПС и защити българския суверенитет.

  Партията е Демократична България.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 66. 66 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#56] от "Petio Petkov":

  Със сигурност заради безкрайната си милост Бог Ви е дал някакъв талант, но той съвсем очевидно не е в сферата на политическият анализ!
  Най- смирено Ви съветвам да се пробвате в друго поприще!!!

 67. 67 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Любопитно

  До коментар [#57] от "Petleshev":

  Разбираемо е, че не разбирате!
  пРезидента беше избран въпреки наредените схеми, защото боко прекали и това отприщи спонтанна вълна от народно и електорално недоволство!
  Тази вълна качи десиният там, където едва ли е и сънувал, че ще се окаже някой ден...
  Сега дали съм ясен дори и за вас?!?!?!

 68. 68 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Тази бленувана "електорална буря", пророкувана от фалш-анализатора на Дневник, защо не се развихри по време на протестите? Очаквам няколко отговора от почитателите на ДБ, ИТН, пък и БСП, че всъщност "бурята" се е развихрила и всъщност народът е готов да носи на ръце Христо Иванов, Корнелия Нинова или пък Слави Трифонов...
  Преди няколко месеца пак в Дневник четох, че е естествено протестите да понамелеят с идването на студената част на годината. Десетките хиляди, които свалиха Виденов и БСП през зимата на 1997 г., не се страхуваха от снега и вятъра. Но пък тогава наистина имаше "електорална буря". Сега имаме буря в чаша вода.

 69. 69 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Гневно

  До коментар [#60] от "blondofil":

  Основният аргумент, не е , че е чалгар, въпреки, че очевидно е такъв, а , че е част от мутренското наследство - прегръщаше се с всички тях и ги възпяваше като "герои"!!!!
  Сега се появява "целият в бяло" все едно, че ние сме паднали с последният дъжд...
  Доста арогантно от негова страна... всъщност колко типично за него ... нали?!

 70. 70 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Гневно

  До коментар [#64] от "Сенсей НАНАЙ":

  Мога да Ви обясня каквото пожелаете в областта на политилогическият анализ в Отечеството, но подозирам, че хонорара ми няма да ви хареса??

 71. 71 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Виждам ДВ и спирам да чета.Имате талантливи журналисти в Дневник.Публикувайте тях, вместо евтините бози на откровено пропагандна и клиширана/ и то евтина/ "медия"/ това , ако е медия, значи Гьобелс е класик. Неслучайно идват от една и съща държава.Обида за всеки средно интелигентен човек/

  Sic transit gloria mundi
 72. 72 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#65] от "Al Tikvone":

  От сега ти казвам, че един от най-вероятните варианти за бъдещо правителство е ГЕРБ+ДБ (без Борисов). Да си знаеш, за да не се учудиш. Макар че на мене щеше да ми е тъпо да пиша такъв дълга реч и накрая партията, на която вярвам, да ме излъже.

 73. 73 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Мога да Ви обясня каквото пожелаете в областта на политилогическият анализ в Отечеството
  —цитат от коментар 70 на selqnin


  Не, не можеш. Ако можеше, досега щеше да си го направил.

 74. 74 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#60] от "blondofil":

  Не е чалгар!? Е поне да бяхте слушали музиканта, за когото ще гласувате. Макар че музикант и чалгар са коренно различни, както политик и чалгар.

 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#28] от "uvtest":

  Защо пък радикални? Но иначе съм съгласен. Българският народ мрази промените. Предпочита да се влачи по корем, но не и да положи усилие. Е, резултатите са видими. Трайно окупиране на последните места по всички позитивни и челните по негативните класации в ЕС. Како да се прави...народопсихология.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 76. 76 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Тази бленувана "електорална буря", пророкувана от фалш-анализатора на Дневник, защо не се развихри по време на протестите? Очаквам няколко отговора от почитателите на ДБ, ИТН, пък и БСП, че всъщност "бурята" се е развихрила и всъщност народът е готов да носи на ръце Христо Иванов, Корнелия Нинова или пък Слави Трифонов...Преди няколко месеца пак в Дневник четох, че е естествено протестите да понамелеят с идването на студената част на годината. Десетките хиляди, които свалиха Виденов и БСП през зимата на 1997 г., не се страхуваха от снега и вятъра. Но пък тогава наистина имаше "електорална буря". Сега имаме буря в чаша вода.
  —цитат от коментар 68 на D04


  Протестите миналото лято бяха най-масовите анти-правителствени протести след тези срещу Виденов. Все пак, онези трудно могат да бъдат надминати, защото тогава състоянието на икономиката беше наистина ударило дъното. Ако това ви успокоява, при ГЕРБ наистина не е така - не сме ударили дъното икономически. Но това оправдава видимите недостатъци на ГЕРБ, които пропущат десетилетие вече да ни доближат по-близо до стандарта на цивилизованите държави.

 77. 77 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1878 Весело

  Още малко и Борисов ще е най-дълго управлявал мин.председател на България:1 Станко Тодоров 36322 Бойко Борисов 35373 Тодор Живков 31524 Стефан Стамболов 24645 Антон Югов 24076 Вълко Червенков 22657 Васил Радославов 21168 Андрей Ляпчев 20029 Константин Стоилов 175810 Гриша Филипов 1739
  —цитат от коментар 8 на plynii


  Но е най-дълго шофиралият министър председател в света по време на управлението си. Не е лошо да кандидатства в Гинес.

 78. 78 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#56] от "Petio Petkov":

  Единственият факт е, че заблудените от РБ(или както и да се казват сега пет партии) се завръщат при Герб. Другото ви са хипотези с тежест и точност колкото анкета " 50 или 100% ще вземем на избори"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 79. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Весело

  До коментар [#73] от "Сенсей НАНАЙ":

  Това е доста плитко, дори за Вашите много ниски стандарти!

 80. 80 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#79] от "selqnin":

  Плитки са опитите ти да скриеш това, че си празноглав лаладжия, който може единствено да хвърля епитети и етикети, но не и да каже нещо конкретно и смислено.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1358 Весело

  атанас атанасов по бтв

  С БСП ще преговаряме, ако подкрепят нашата програма

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 83. 83 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сенсей НАНАЙ":

  Защо трябва да ме успокоява, че не схванах... Както и да е, и протестите през 1989-90 г. (при Луканов), и тези от 1997 г., за което изненадващо се сългасихте, и тези от 2013 (и антимонополните, и антипеевските) бяха по-мащабни и по-значими. Защото те имаха силата да отстоят себе си и да свалят съответното правителство. Имам чувството, че едни 20% от протестиралите през юли-август, бяха решили просто да направят нощна разходка в центъра на София.

 84. 84 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Изгонете бандата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 85. 85 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сенсей НАНАЙ":Защо трябва да ме успокоява, че не схванах... Както и да е, и протестите през 1989-90 г. (при Луканов), и тези от 1997 г., за което изненадващо се сългасихте, и тези от 2013 (и антимонополните, и антипеевските) бяха по-мащабни и по-значими. Защото те имаха силата да отстоят себе си и да свалят съответното правителство.
  —цитат от коментар 83 на D04


  Протестите от 2013 може в някой от дните да са събрали повече хора отколкото най-многото хора в един ден на протестите от миналата година, но сумарно като интензитет през дните, тия скорошните бяха по-многолюдни.

  Апропо, протестите от 2013 също не доведоха до сваляне на правителството. Нещо сериозно ти се губи фактологията.

 86. 86 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Любопитно

  До коментар [#82] от "sarunka":

  Това преди или непосредствено след като целунат в устата "непогрешимият" пРезидент?

 87. 87 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#85] от "Сенсей НАНАЙ":

  Не ми се губи фактологията. Антимонополните свалиха Борисов 1. Антипеевските (които бяха през 2013-14) свалиха Орешарски.

 88. 88 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#85] от "Сенсей НАНАЙ":Не ми се губи фактологията. Антимонополните свалиха Борисов 1. Антипеевските (които бяха през 2013-14) свалиха Орешарски.
  —цитат от коментар 87 на D04


  Не, протестите не свалиха Орешарски. Орешарски подаде оставка година след протестите, под натиск от ДПС. Сериозно ти се губи фактологията, че не искаш и да я научиш явно.

 89. 89 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Промяната идва като бием шута на Фатмака Резидент, БСП, ДеБъ, Корнито, Мая, Ицето Бойкикев и Учиндолеца на изборите
  —цитат от коментар 14 на kzj35678888


  и оставате вие, депесето с патриотите им, и магарешки.
  нищо чудно, нищо чудно.
  само дето поредния такъв мандат нищо чудно да приключи малко по-зрелищно.

 90. 90 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#88] от "Сенсей НАНАЙ":

  Тогава протестите се разгоряха наново, когато Пеевски стана кандидат за евродепутат. Това стана пролетта на 2014 г. И след евроизборите стана ясно на тесногръдите БСП и ДПС, че правителството няма да го бъде.

 91. 91 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 632 Весело

  До коментар [#8] от "plynii":

  Като гледам другите имена, Боко ще стане пръв комунист сред равни :-)

 92. 92 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#88] от "Сенсей НАНАЙ":Тогава протестите се разгоряха наново, когато Пеевски стана кандидат за евродепутат. Това стана пролетта на 2014 г. И след евроизборите стана ясно на тесногръдите БСП и ДПС, че правителството няма да го бъде.
  —цитат от коментар 90 на D04


  Ааа, без такива шашми "протестите се разгоряха наново". Може да са се събрали няколко души, макар последните документирани акции да са от края на 2013-та. И да са се събрали, това далеч не бяха същите протести и далеч не повлияха директно върху оставката на правителството. Иначе, то и сегашното правителство го виждаме, че няма да го бъде и единственото, което го спаси бяха идващите и без това избори.

 93. 93 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Изборите са битка между Евразийското и Евроатлантическото развитие на БългаарияБоко Борисич е човека на Русия , зад Бойко е Путин и Митрофанова !Бойко е против НАТО, строи потоци на Путин и плаща 10 милиарда на година данък русия!Гласуваш за комунета ГЕРБ и Буда - получаваш 100% руска зависимостЧервен картон от Херо Мустафа за руския слуга Борисич : "Зaявявaли cмe, чe пoдкрeпямe дивeрcификaциятa и в Бългaрия ce прeдприeмaт cтъпки в тaзи пocoкa. Прeдизвикaтeлcтвoтo "Турски пoтoк" рaзчитa нa eдин изтoчник нa дocтaвки, кoeтo oзнaчaвa мoнoпoл. Тoвa прaти вcякa eднa държaвa зaвиcимa", Демократична България е единтвената анти-руска и проевропейска партия.
  —цитат от коментар 58 на Al Tikvone


  Хубаво си ги изредил по-горе греховете на Борисич. До тук добре.
  Обаче:
  - Борисич започна превъоръжаване на армията по НАТО-вски образец с НАТОВ-ско въоръжение. Самолети (САЩ), кораби (Германия-строени в България), върви и конкурса за БМП-та ( Германия или Финландия +България).
  по тези въпроси от ДБ пълна тишина.
  - Същия Борисич вкара България в ИРМ-2 (чакалнята за еврозоната). Тук реакциата на ДБ (добре съгласувана с пРезидента) беше организиране на метеж в държавата, та белким откажат да ни приемат там.
  Само не ми обяснявайте, че Хр.Иванов е разбрал за "Летния сарай" на Доган точно в седмицата (07.07.2020), когато се разбра, че България е одобрена за чакалнята и в петък 10.07.2020 ще бъде приета официално.
  Няма нужда да припомням какво направи Р.Радев на тази дата.
  Ма него го оставете. Той е откровен руски агент.
  Нещо ми липсват изявленията на Евро-Атлантиците от ДБ за по повод това, смея да твърдя, стратегически за България събитие.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 94. 94 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  атанас атанасов по бтвС БСП ще преговаряме, ако подкрепят нашата програма
  —цитат от коментар 82 на sarunka


  Да, и?

 95. 95 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#65] от "Al Tikvone":
  Вие хубаво сте го написали, ама нали знаете, че ДБ е подкрепяна от ЛЯВАТА партия на САЩ? Гледам, все още има някои заблудени, които си мислят, че са десни, но не са. Баш леви другари са си. Както написах по-горе "евроатлантическа ориентация" отдавна значи "крайнолява болшевишка ориентация". Те такива са и евроатлантическите "ценности" болшевишки! :-)

 96. 96 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Смилов, казано е: Пилците се броят на есен.
  Преди да се павят предположения за бъдещ кабинет, нека направим предположение дали ДБ, Мая и БСП коте се очертават огромния губещ ще признаят изборите или ще си играем и това лято на "велики" въстания.
  Впрочем това е мечтата на човечето в Президенството. Неуспешен мандат на Парамента. Така че, той упорито ще работи в тази насока.
  Накрая ще се окаже, че истинското недоволство ще се прицели във работещия срещу фонтана пред президенството.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 97. 97 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#72] от "D04":


  До коментар [#65] от "Al Tikvone":От сега ти казвам, че един от най-вероятните варианти за бъдещо правителство е ГЕРБ+ДБ (без Борисов). Да си знаеш, за да не се учудиш. Макар че на мене щеше да ми е тъпо да пиша такъв дълга реч и накрая партията, на която вярвам, да ме излъже.
  —цитат от коментар 72 на D04


  Това няма да е за първи път. Като бяха Реформаторски Блок се кълняха в децата си, че няма да се коалират с ГЕРБ. Накрая налапаха топлите местенца и забравиха. хахах :-) Този път няма да стане, защото ДБ няма да има депутати, но ГЕРБ пак ще си намерят патерица.

 98. 98 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#65] от "Al Tikvone":Вие хубаво сте го написали, ама нали знаете, че ДБ е подкрепяна от ЛЯВАТА партия на САЩ? Гледам, все още има някои заблудени, които си мислят, че са десни, но не са. Баш леви другари са си. Както написах по-горе "евроатлантическа ориентация" отдавна значи "крайнолява болшевишка ориентация". Те такива са и евроатлантическите "ценности" болшевишки! :-)
  —цитат от коментар 95 на Stargate


  Ех, ако само имаше сила на света, която да ти покажеше колко си кух и банален, с безсмислени и лъжливи опорки....

  Коя е тая "лява партия" бе, другар, и как точно подкрепя ДБ? И вярно ли тва ти е критерия за "ляво" и "дясно"? Леле, ако само можеше някой да ти обясни колко си прост, ама не може - то именно затова нищо не може да ти се обясни.

 99. 99 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Този път няма да стане, защото ДБ няма да има депутати
  —цитат от коментар 97 на Stargate


  А Тръмп със сигурен втори мандат, нали оракуле? 😁😁😁

  Като си спомня само каква беше "методологията" ти на прогнозите за победата на Тръмп... "ми то и предния път казваха, че няма да спечели".

  Представяте ли си за какъв човек става дума?

 100. 100 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#98] от "Сенсей НАНАЙ":

  Ех, ако само имаше сила на света, която да ти покажеше колко си кух и банален, с безсмислени и лъжливи опорки....

  Коя е тая "лява партия" бе, другар, и как точно подкрепя ДБ? И вярно ли тва ти е критерия за "ляво" и "дясно"? Леле, ако само можеше някой да ти обясни колко си прост, ама не може - то именно затова нищо не може да ти се обясни.
  —цитат от коментар 98 на Сенсей НАНАЙ


  Нещо много се разпалихте другарю! хахах Истината ли не ви харесва? :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK