Правителството разпредели предизборно нови над 133 млн. лева

Правителството разпредели предизборно нови над 133 млн. лева

© Правителствена информационна пресслужбаПоредното заседание, на което предизборно се разпределят милиони, проведе днес правителството. С няколко решения бяха дадени над 133. 22 млн лева за покриване на различни нужди. Последният отчет за състоянието на бюджета, оповестен наскоро, показа, че през февруари разходите са с над 1.2 милиарда лева повече спрямо същия месец на 2020 година, когато кризата с Covid-19 все още не бе ударила България. Тогава излишъкът е надхвърлял 1.4 милиардa лева. През януари излишъкът беше 409 милиона лева, а сега е 137 млн. лв.


Най-сериозната сума - 100 млн. лв., се налива в Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, и за промени в Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия. Парите се дават на "Българска банка за развитие" АД, а с новия превод бюджетът на програмата се увеличава от 200 на 300 млн. лева. Допълнителните 100 млн. лева се пренасочват от свободния ресурс по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация, и епидемията от COVID-19.


Над 12 млн лв. за наука


Почти 8.81 млн. лв. кабинетът даде за финансиране на Национална програма "Европейски научни мрежи" за 2021 г. Парите се дават на Министерството на науката и образованието. Общият бюджет на програмата е до 12.622 млн. лв. Целта е да се подпомогнат университети и научни организации в страната, чиито проекти са били оценени високо по мярката "Туининг" на Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020", но не са получили финансиране поради недостиг на средства.
Министерството на образованието и науката ще получи и 3.3 млн. лв. за финансиране на изпълнението на дейностите през първата година на двете нови национални научни програми - "Интелигентно животновъдство" и "Интелигентно растениевъдство". Общият бюджет на програмата е 4.5 млн. лв., като за първата година на изпълнение правителството отпуска 1.5 млн. лв.


Правителството одобри близо 8.12 млн. лв. за възстановяване на транспортни разходи и разходи за наем на педагогическия персонал в системата на предучилищното и училищното образование.


Необходимите средства са изчислени на базата на получена информация от кметовете на общини, като са приспаднати неусвоените средства от предходни години.


С 8 036 091 лв. ще бъдат възстановени транспортните разходи на 16 780 педагогически специалисти от 2757 институции от 262 общини.


За 3371 учители от 1063 детски градини се отпускат 1 794 444 лв., за 13 235 педагогически специалисти от 1634 училища - 6 138 291 лв., и за 174 пътуващи специалисти от 60 центъра за подкрепа за личностно развитие - 103 356 лв.


С останалите 79 506 лв. се възстановяват разходите за наем на 53 педагогически специалисти от 41 институции в системата на предучилищното и училищното образование.


Повече от 2.5 млн. за ремонти и щети от бедствия


Министрите одобриха и отпускане на над 2.57 млн. лв. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, аварийно-възстановителни работи и преодоляване на последиците от бедствия. Сумата се осигурява от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.


Със свое постановление правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 10.508 млн. лв. по бюджетите на общините, по бюджета на Министерския съвет 1,638 млн. лв. и 1 млн. лв. трансфер за Русенския университет "Ангел Кънчев" чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.


Предоставените допълнителни средства в размер на 450 хил. лв. на община Аксаково са за доизграждане на многофункционална сграда за обществено обслужване, с. Изворско. Община Враца ще получи 1 млн. лв. за ремонт на улична и пътна мрежа на територията на общината.


Община Велинград ще получи 1,2 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа в гр. Велинград и в с. Света Петка.
Чрез бюджета на община Перник се предоставят 1.5 млн. лв. за основен ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в с. Драгичево и за изграждане на водопровод в кв. ,,Копринено орище" в същото село. Средства в размер на 409,3 хил. лв. се отпускат на община Пордим и ще бъдат разходвани за реконструкция и обзавеждане на читалище "Просвета-1918", с. Каменец.


На община Тутракан се предоставят 500 хил. лв. за реконструкция на местен път, свързващ републикански път П-21 със с. Цар Самуил.


Предоставените на община Елин Пелин 800 хил. лв. са за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Нови хан. С допълнителните средства в размер на 1.031 млн. лв. община Етрополе ще реконструира улиците "Столетов", ,,Стефан Караджа", ,,Хаджи Димитър" и "Марийка Гаврилова", както и междублоковото пространство в жилищен квартал № 114 в град Етрополе. Средствата, предоставени на община Сливница, са в размер на 3.618 млн. лв. за реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа в с. Алдомировци.


438 хил. за ремонт на храмове, 1.2 млн за джамия


Чрез бюджета на Министерския съвет на Българската православна църква-Българска патриаршия се предоставят 438 хил. лв. за строително-ремонтни дейности по храм "Св. Йоан Предтеча", с. Жабляно, общ. Земен, и по храм "Св. прор. Илия", с. Сугарева, общ. Сандански.


Предоставят се и 1.2 млн. лв. за мюсюлманското вероизповедание за продължаване на строително-монтажните работи по консервация, реставрация и адаптация на "Ибрахим паша джамия", гр. Разград. Премиерът коментира, че целта на поредните парични трансфери е всички български граждани независимо от тяхната вяра да се чувстват достатъчно уважавани и зачитани в собствената си държава.


Също така се одобрява допълнителен трансфер за Русенския университет "Ангел Кънчев" в размер 1 млн. лв. чрез бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. за изграждане на нов учебно-изследователски корпус.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 508 Неутрално

  А има микро фирми, които чакат "помощ" от м.Май миналата година ...

 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Има и смилени разходи, но като отчетем момента, ясно е - опитват се да купят избирателите с пари от данъците им.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Разстроено

  За съжаление Отечеството се управлява по този начин от около 140 години!!!
  Разпределянето на ОБЩЕСТВЕН ресурс се представя като правителствено или партийно благоволение!!!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Очаква се държавата да спре да работи ли ?

  [email protected]
 5. 5 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  А има микро фирми, които чакат "помощ" от м.Май миналата година ...
  —цитат от коментар 1 на Нико


  Те да си чакат, парите ще бъдат дадени на ББР, а оттам знаем къде отиват. Поредната гавра с българите, очакващи помощ заради Ковид.

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Друго си е, 100 млн. за ББР, ама сума ти други неща за жълти стотинки описани като пълнеж.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  1.2 млн. за джамия ... просто без коментар. Това е най-важното в тези кризисни времена ....

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#5] от "Uprsport":

  Ние можем и да знаем къде отиват парите после...! Обаче ГЕРБ са безалтернативни. Нямало за кого да гласуват хората...! Представяш ли си? И го вярват. И затова, пак ще си ги изберат.

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  1.2 млн. за джамия ... просто без коментар. Това е най-важното в тези кризисни времена ....
  —цитат от коментар 7 на Alex Ivanov


  Каква е сумата за тях не е важно, важното е да отива в правилните шкафчета. Само този 1.2 млн. да беше. Като ги погледнеш за какво харчиха последната година, единствения извод е, че държавата е много богата и криза няма. Всичко това смъкнато от гърба на простия електорат, пак да си ги изберат и хак да са им.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  В никакъв случай държавата (МС) не трябва да спира да работи! Може някоя колекторска фирма да го е закъсала и да трябват спешно, едни 50-100 милиона. Останалите - да се оправят, кой както може...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Една Мутра
  Една Мутра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1.2 млн. за джамия ... просто без коментар. Това е най-важното в тези кризисни времена ....
  —цитат от коментар 7 на Alex Ivanov


  Важно е, нали Местан призова поддръжниците на ДОСТ да гласуват за ДБ ...

 13. 13 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Междувременно се разбра, че подставеното лице на Александър Манолев – Ана Димитрова, която също е обвиняема, продължава да получава агросубсидии за гледане на крави, а също така и коронасубсидии със същата фирма, която е построила вилата на Манолев в Сандански с европари. За коронасубсидии са се вредили и други фирми на големци, бенефициери на къщи за гости.
  До момента липсват данни имотът на Манолев да е запориран от КПКОНПИ. Разбра се, че чак през април 2020 г. запор върху имота е наложила НАП. Това е станало след като обвиняемата Ана Димитрова е ипотекирала вилата, предмет на обвинението
  Веднага след избухването на скандала през 2019 г. беше повдигнато обвинение на бившия зам.-министър Александър Манолев, от чиято луксозна вила тръгнаха разкритията на Биволъ и Благоевград Нюз. Впоследствие делото забуксува в съда в Благоевград след като няколко съдии си дадоха отвод. В изтеклите записи на премиера Борисов се чува, че той бил предупредил Манолев за предстоящото обвинение,

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 14. 14 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Семейството на земеделския министър Десислава Танева усвоява ударно субсидии за справяне с кризата COVID-19. Това става ясно от търсачката на BIRD, в която са въведени помощи за над 1,3 милиарда лева за бизнеса.

  Десислава Танева има две деца от кмета на Котел Коста Каранашев (ГЕРБ). Неговият баща Димитър Каранашев е земеделски производител. Той е взел 1500 лв. от ДФЗ по мярка 21.1 на ПРСР. Сестрата на кмета (u зълва на Танева) Зоя Каранашева също е земеделски производител. Тя е усвоила само 500 лв. в лично качество.

  Първият братовчед на кмета също се казва Димитър Каранашев. С фирмата си ЕТ “Каранашос Първи” той е усвоил 10 000 лв. по програмата за малки и средни предприятия, а отделно и по програмата “Запази ме”, за персонала от 6 души.

  Други притежавани от Каранашеви фирми също са сред субсидираните: Геобат ЕООД с 1 500 лв. и Амалтея ЕООД с 7 500 лв. по Мярка Земеделие ПРСР 21.1, както и Клак ЕООД с 2300 лв.

  Коронасубсидии, предимно от ДФЗ, има и за кадрите на ГЕРБ в Котел. За тях разследващия сайт Биволъ показа, че имат голяма успеваемост в усвояването на евросредства докато Десислава Танева е министър.

  Активистът на ГЕРБ Стамен Баджаков Земеделие ПРСР 1 500 лв.

  Кадърът на ГЕРБ и кандидат за общински съветник Борислав Антонов Земеделие ПРСР 1 500 лв.

  Домакинът в Община Котел Николай Недялков Земеделие ПРСР 2 200 лв.

  Фирмата РАЯ-077 на Янко Георгиев Янков, съпруг на секретарката на кмета: Микро и малки 10 000 лв.
  Към това съзвездие трябва да се добави и фирмата Балден ЕООД на кмета на Сливен Стефан Радев, който също има проследими бизнес връзки към Каранашеви. Тя е взела 12 000 лв.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Ма да не стане като със сакото: https://www.segabg.com/node/174602

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Това е най-важното в тези кризисни времена ....
  —цитат от коментар 7 на Alex Ivanov


  Освен това храм "Св. Йоан Предтеча", с. Жабляно, общ. Земен
  не е в Списъка на обекти със статут на недвижими културни ценности (Паметници на културата) с „Национално значение“!

  За ремонта на църквата да си се грижи Св. Синод

 18. 18 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Разстроено

  Айде на сергията! Жалка история, на откровено безмислени хорица, отзовали се случайно в управлението на държавата..Пълна трагедия!

  Sic transit gloria mundi
 19. 19 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  "Сутринта в празничното предаване за 3 март на БНТ гостът проф.Иван Илчев се обърна към събеседника си режисьора Виктор Божинов, мислейки, че вече не е в ефир - "Не мога да повярвам какви нищожества стоят начело на българската държавата!". Репликата му бе по повод Цвета Караянчева, която бе включена директно от Шипка. "

  Нямам какво да добавя.

  Sic transit gloria mundi
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Разстроено

  До коментар [#17] от "hrx16647690":

  Принципно сте прав, но предполагам имате наблюдения как за съжаление точно Светият Синод се "грижи" за храмовете...?!
  Тъжно, но факт!!!

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Весело

  Значи според автора ако нямаше избори, кабинета нямаше да помогне за гарантиране заемите на пострадалите от Ковид? Нито щеше да даде пари за участието ни в европейски научни мрежи.....
  Утре може да напише, че ако не бяха изборите правителството дори нямаше да изплаща пенсиите на пенсионерите, нито че ще дава всеки месец заплати на държавните служители.
  Преигравате в оплюването господа, ставате смешни.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 73 Разстроено

  Съсипията на държавата продължава с бесни темпове!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Бате Бойко, дай некой милион и на мене бе! Мъжката ти редим ще заредим и аз малко шкафчето от него ма и за мене да остане

 24. 24 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#17] от "hrx16647690":Принципно сте прав, но предполагам имате наблюдения как за съжаление точно Светият Синод се "грижи" за храмовете...?!Тъжно, но факт!!!
  —цитат от коментар 20 на selqnin


  Щом Св. Синод не се грижи за някой храм, значи не му трябва. Ако храмът има някаква историческа стойност (напр. там В.Левски е основал Комитет против Съвместното съжителство), тогава държавата да отпусне средства за да знаят следващите поколения българи, че Дякона е бил против това Съвместното съжителство с комшиите.

  До коментар [#20] от "selqnin":

 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#21] от "chichka":

  И Боеко немаше да си даде сакото на общинския съветник от Суворово.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Борисов да не се готви да сдава властта,че гледа да изхарчи всичко и да омете хазната.

 27. 27 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Значи според автора ако нямаше избори, кабинета нямаше да помогне за гарантиране заемите на пострадалите от Ковид? Нито щеше да даде пари за участието ни в европейски научни мрежи..... Утре може да напише, че ако не бяха изборите правителството дори нямаше да изплаща пенсиите на пенсионерите, нито че ще дава всеки месец заплати на държавните служители. Преигравате в оплюването господа, ставате смешни.
  —цитат от коментар 21 на chichka


  Ти пък, предизборна борба е, още нищо съществено не сме видяли!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK