ЦИК определи докога и как ще подават заявления за подвижни кутии хората под карантина

Хора, маска, маски, пандемия, коронавирус, covid-19

© Георги Кожухаров

Хора, маска, маски, пандемия, коронавирус, covid-19Между 24 и 31 март хората под карантина или в изолация заради COVID-19 трябва да заявят до кмета на община, район или кметство желанието да бъдат вписани в секция, която да бъде обслужена с подвижна избирателна кутия на предстоящите парламентарни избори на 4 април. Това ще се случва по постоянен или настоящ адрес.


Решението на ЦИК за образуване на секции за посочените избиратели бе представено днес от говорителя Димитър Димитров. В него се упоменава какви са вариантите за подаване на заявленията.

- саморъчно подписано от избирателя и подадено при местния орган на управление от пълномощник с пълномощно (неофициализирано по думите на Димитров - бел.ред.) в свободен текст лично по пощата или по факс
- подписано и подадено от пълномощник с пълномощно в свободен текст, лично, по пощата или по факс
- заявление, подадено на електронната поща на местния орган без да се изисква квалифициран електронен подпис
- електронно заявление, подадено чрез електронна платформа на местния орган, ако има такава, без да се изисква квалифициран електронен подпис

Към заявлението за гласуване в секция не се прилагат здравни документи за карантина или изолация. Проверка ще се прави чрез справки, изготвени от РЗИ или чрез Единната информационна система.


Когато се наберат 10 заявления, съответната местна администрация създава избирателна секция, като този акт трябва да стане най-късно до 1 април, съобщи Димитров. С определянето на избирателите ще се набира секционна избирателна комисия, която да обслужи избирателите по домовете. След вписване в списъка за гласуване в секция с подвижна избирателна кутия кметът на общината/района служебно предприема действия за заличаване на избирателите от списъците в стационарните секции.
Когато на територията на общината има повече от едно населено място и са подадени не по-малко от 10 заявления за секция, но недостатъчно за образуване на секция за всяко едно от населените места, се образува секция за територията на общината. Дописвания в избирателния списък за гласуване с подвижна избирателна кутия не се допускат след 1 април 2021 г.


Мерки за членовете на комисиите


На членовете на подвижните секционни избирателни комисии, които ще посещават домовете на заявилите, за сметка на държавния бюджет ще се осигурят защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска тип FFP2/FFP3. Предоставя им се и възможност да бъдат ваксинирани с две дози ваксина срещу COVID-19.


Заявления за гласуване в чужбина


От ЦИК съобщиха, че подадените заявления за гласуване от българи в чужбина вече са 63 500, от тях 1230 са хартиени. Най-много има от Турция - почти 15 хил., следва Великобритания с 12 хил. "Постъпват запитвания може ли да бъде оттеглено такова заявление. Дори да са подали заявление, хората могат да гласуват във всяка секция". уточни Димитров. Срокът за подаване на заявления изтича на 9 март.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Интересно ми е, как стоят нещата за хората в чужбина? Към днешна дата в Лондон, ако секцията не ми е в квартала, няма как да гласувам без да наруша тукашните закони. Не, че някой ще ме глоби, ако причината е да гласувам, но все пак :)

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 906 Неутрално

  А ако те карантинират на 2 април например?

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Схемата се избистря!
  Разхлабваш епидемиологичните мерки, увеличаваш болни и карантинирани, няма ресурс за всички, получаваш много ниска избирателна активност и служебна победа!

  Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK