ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

"Демократична България" се ангажира със средна заплата 2400 лева за един мандат

"Демократична България" се ангажира със средна заплата 2400 лева за един мандат

© Георги КожухаровПовишаване на средната работна заплата на 2400 лв. и средната пенсия на 1000 лева в рамките на четири години, ако получат мандат за управление на страната след парламентарните избори, обещават от "Демократична България" в публикувани в четвъртък (4 март) от коалицията икономически мерки за излизане от кризата. Повишаването на доходите и политиките срещу бедността са сред акцентите в тях. Другите основни посоки са облекчаване на достъпа на бизнеса до финансиране и мерки за възстановяване на икономиката чрез ускорена дигитализация и декарбонизация.


"Свидетели сме на такива абсурди като "работещи бедни", масова енергийна бедност, поколения пенсионери, които са принудени да живеят в мизерия. Подобни явления са характерни по-скоро за третия свят, а не за държава от Европейския съюз", коментират от "Демократична България" в разпространеното представяне, а нуждата от политиките си обясняват с "едно цяло загубено десетилетие заради отказ от провеждане на каквито и да е политики и реформи".


Още новини и анализи за парламентарните избори 2021 - четете тук
В мерките, свързани с пандемията, е заложена еднократна финансова помощ от 3000 лева на човек за всички работници и служители от всички малки и средни предприятия от секторите с административна забрана или сериозно ограничаване на дейността по време на пандемията, които продължават дейност.


Коалицията, част от която са партиите "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", се ангажира с увеличаване с 50% до края на мандата на заплатите на държавните служители от стратегически важните и най-засегнати от COVID кризата сектори: учители, помощен медицински персонал в държавните болници, социални работници и дейци на културата, с възможност за допълнително увеличение в зависимост от възможностите на бюджета.


Размерът на средната пенсия трябва да достигне 1000 лева до края на мандата при "спиране на кражбите на държавни средства и при провеждане на нужните реформи за растеж на икономиката". За тази година той е близо 489 лева.


При прилагане на всички структурни реформи "Демократична България" обещава повишаване на частните чуждестранни инвестиции с 2 млрд. лева всяка година, като в края на мандата те трябва да достигнат 10 млрд. лева годишно.


Коалицията залага на мерки, които да стимулират дигиталната трансформация на фирмите (включително еднократна помощ от 50 000 лева за малки и средни предприятия при 50% съфинансиране от тях) и използването на чиста енергия. Заложен е отказ от "АЕЦ с остаряла технология" и стратегия за декарбонизация на икономиката, базирана на ВЕИ източници и водород.


По актуалната и спорна в България тема за бъдещето на ТЕЦ-овете е предложена "цялостно модернизиране на комплекса "Марица изток" от въглища към производство на зелена енергия, зелен водород, електроцентрали на зелен водород и системи за съхранение на енергия. По този начин ще се запазят максимален брой работни места в комплекса, доходите значително ще нараснат и замърсяването на природата ще спре. Има пълна финансова обезпеченост за това от инструментите по "Зеления пакт", "Въглищни региони в преход" и "Модернизационния фонд" на ЕС."


Помощ от 5000 лева на домакинство за един електрически автомобил е друга от "зелените" мерки на коалицията. Подмяна на автопарковете на таксиметровите, куриерските и градски и междуградски транспортни услуги е друга линия за която да бъде осигурена финансова подкрепа чрез еврофондовете.


"По различните инструменти на ЕС България има право да получи над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г. "Демократична България" ще реализира политики за насочване на европейските фондове в пълна степен към гражданите и фирмите, като мобилизират максимално допълнителен частен капитал за инвестиции", пишат от дясната формация. Всички икономически мерки - тук.


Ден по-късно в петък настоящият премиер и кандидат за депутат в следващия парламент Бойко Борисов обеща, че при управление на ГЕРБ средната заплата ще "подмине 2000 лева". В края на декември миналата година тя е 1468 лева.


Какво трябва да знаете за парламентарните избори 2021 - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK