Защо част от гражданската общност избира коалицията с Доган? Защо избира джипката

"Аз разбирам, че има олигарси, че те дават храна на много хора, че има администрация и тя е подкупена. Разбирам, че ни се вдигат заплатите предизборно, разбирам, че има пенсионери, на които се дават по 50 лв. Всичко това го разбирам, но не разбирам гражданите защо го правят."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Аз разбирам, че има олигарси, че те дават храна на много хора, че има администрация и тя е подкупена. Разбирам, че ни се вдигат заплатите предизборно, разбирам, че има пенсионери, на които се дават по 50 лв. Всичко това го разбирам, но не разбирам гражданите защо го правят."Бившият премиер Иван Костов коментира по Дарик радио предизборната ситуация и предизвикателствата на деня. Публикуваме част от тезите му.


Виждаме една деидеологизация в политиката. И тук е мястото да видим вярата. Идеите, в които вярват дадени политици трябва да се постулират, те са свързани с това, че човек ги приема и им служи вярно през целия си живот. Политикът на може да бъде успешен, ако не вярва в своите идеи, не може да създаде програма, която да изпълни. Когато хората не преследват високи цели, те губят смисъла, спират да вярват.


Аз вярвам като православен християнин и това ми е помогнало много, и то не точно в политиката, а да понеса последствията от участието си в нея.
Хората, които парадират с безверието и деидеологизацията си не си дават сметка какво се случва в обществото. Вярата на политика е да отстоява своите идеали.


Дълбокият провинциализъм и отчужденост на българските институции от цивилизацията, към която ние се надявахме, че сме се присъединили, ме потриса. Например Висшият съдебен съвет, който опонира на Лаура Кьовеши за това, че тя не приема 7 от неговите 10 кандидатури.


Какви са тези хора и какво си представят те и какво разбират от света, който ги заобикаля? Или действат емоционално, уплашено? И този знак може да се интерпретира по всякакъв начин, като не се познават идеите на онази цивилизация. Ние сме като чуждо тяло в нея, това е истината.


Свидетелства за прехода 1989 - 1999
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Не знам защо гражданското общество не различава, че ситуацията в България е толкова лоша, че от американския Сенат, от Европейската комисия, отвсякъде казват какво е положението в България. Защо тези граждани не чуват? Защо тази гражданска общност, една част от нея, отиде и избира коалицията с Доган, избира джипката, защо? Не разбирам защо тези хора правят това. Аз разбирам, че има олигарси, че те дават храна на много хора, че има администрация и тя е подкупена. Разбирам, че ни се вдигат заплатите предизборно, разбирам, че има пенсионери, на които се дават по 50 лв. Всичко това го разбирам, но не разбирам гражданите защо го правят. Аз под граждани разбирам истински граждани, а не посткомунисти, не такива бръшлянови хора.


Ние се справяме по-лошо от средното, това е очевидно. Това личи от данните и фактите. Това е икономическа политика, която не си дава сметка, че загубата на живот е найголямата загуба на национално богатство. Тя с лекота жертва човешки животи. Планът на сегашните български упавляващи за възстановяване и устойчивост на България е под всякаква критика.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK