Популизмът у нас – начин на употреба

"В карикатурен вид днес популизмът е раздаването на обществени средства като бащиния." Карикатурата е от изложба на Иван Кутузов - Кути.

© Георги Кожухаров

"В карикатурен вид днес популизмът е раздаването на обществени средства като бащиния." Карикатурата е от изложба на Иван Кутузов - Кути.Думата "демагог" е с елинска етимология и означавала в античността "водач на народа" Днес понятието "демагог" е евоюлирало и е станало сродно по значение с "популист", дума с латински корен. И в двете думи се засяга "народа" (или "населението").


Тази политическа практика, която обозначават и двете думи не е от вчера в политическия живот. В Платоновата държава демагозите все пак биха посвършвали по някаква работа, за да спазят някои от обещанията си. Днес у нас


популизмът се изразява най-вече в предизборни обещания ден до пладне,
след което биват цинично забравяни или конформистки заобикаляни, предвид конюнктурата, когато обществото се "нуждае от спешни държавнически решения и дрън-дрън, та пляс".


Дълбоко в същината си популизмът е ляв, но се ползва и от крайнодесните. Това, което захранва и винаги ще захранва популизма, е митът за всеобщото щастие. Дори основните религиозни доктрини и култове, насочени към "отвъдното" небитие, днес са принудени да колаборират с тази всеобща идея


Защо обаче популизмът има почва у нас? Дали е само заради големия процент лесно лумпенизираща се маса, или се корени в други причини, които т.нар. социолози предпочитат да не анализират в дълбочина Обичайно у нас лесният мисловен процес започва с връзването на каруцата пред коня. Защото да извършиш лумпенска постъпка не е достатъчно да си елементарен глупак. Често дори интелигентни хора се лъжат от популистките постановки и


подкрепят подобни реторики и политики. Защото нямало друг начин!


Най-лесното обяснение е с практиките на тоталитаризма, които атавистично са загнездени в нас. Другото възможно обяснение е хлъзгавото обяснение на "народопсихологията". На пръв поглед и двете имат някакво основание. Във всеки случай и двете "обяснения" не са никакви обяснения, а само се ползват от ловки манипулатори, когато им се удаде възможност.


Но същинската причина за неблагополучието на родната демокрация е не някакви мистична родова същност. Истинската причина, струва ми се, е перманентната криза на представителство в т.нар. преход. Реално българите не "се чувстват" представени в парламента, където трябва да се генерират идеите за просперитет на обществото, а другите две власти пък отдавна действат на принципа "аз на тебе, ти на мене" Но едно са "чувствата", съвсем друго е да осъзнаваш политическия си интерес! "Четвъртата власт" пък е зависима и действа на принципа: "Дръж го в мъгла - та да му е ясно", а честната журналистика(политика) не може да стигне до трибуна.


Но нека се върнем на представителството, тъй като там е заровено кучето и винаги въпросът е държан в неяснотата на абстрактното. Какво обикновено се представя на общественото внимание? Ами нещо такова: "Нека там някакви доморасли теоретици си чешат езиците. Важна е практиката, тоест строежът на магистрали, тротоари и църковни сгради (което прави ГЕРБ). И ще продължава да го прави, докато някой не покаже цялата гнилоч в основите..."


Гуруто на левичарите, Карл Маркс, беше казал, че е важно светът да бъде променен, а не обясняван. Само че как ще го промениш, без да го обясниш? Промяна без мисъл води до установяване на още по-лошо статукво. Днес ние сме изправени пред


параваните, които сегашното статукво е издигнало пред реалността.


Надникването в механиката на властта е рационален познавателен процес, а не езотерика. Съвременното образование даде възможност на голям брой хора да разсъждават върху една строго охранявана със сакрални табута проблематика - като дълбоките клавиатури на властта.


Въпросът "кой управлява в момента" винаги е бил труден за отговор. Това, което наричаме "задкулисие", "олигархия" и пр., няма причина да се показва публично - но къде са интелектуалците да дръпнат булото? Всеки дръзнал да го прави - бива или осмиван като "конспиратор", или остракиран чрез компрометиране на всяко ниво.


В тая перфидна технология на изключването комунистите са най-силни. Както и в симулацията на "загриженост" за "народа" и пр. Роенето на псевдодемократически политически субекти е пак следствие на тази лицемерна "лява политика". Техният Ленин го формулира най-ясно: "От всички въпроси най-важен за нас е въпросът за властта".


Разбира се, ние трябва да се отървем от още едно клише - да схващаме властта като някаква мистична пирамида. Фуко твърди, че властта е по-скоро дифузия, тя прониква всички човешки отношения и като че ли съществува сама за себе си. Можем да отчленим много видове "власт". Тук обаче има едно преобръщане в масовото не/съзнание: "тайната на властта" е "тайна власт" Оттук тръгват изгодните за манипулаторите и политическите измамници конспиративни теории, но оттук трябва да тръгне и честния рационализъм. Но да се върнем на родна почва.


От "купуването на гласове", през корпоративния вот, до манипулациите в подготовката на изборите, се състои


дълбоката българска трагикомедия, която се разиграва повече от 30 години.


Това превръща изборите в пародия, та дори формално да са спазени някакви правила. Но след като изборите са пародия, то точно такава са и "демократично избраните" институции, които се израждат за работят сами за себе си, а не в полза на обществото.


Но защо не можем да скъсаме този порочен обръч? Защо моралната, образована и професионално-компетентна личност, не може да пробие сред тая настървена паплач от гьонсурати и тарикати? Кое ни липсва? Вече сме изпълнение с неверие, спрямо възможността в управление да попаднат свестни и загрижени за възхода на обществото хора.


Една от дълбоките причини е, че ние разглеждаме държавата и политическите партии като нещо "естествено", като израсли от само себе си и не подлежащи рефлексия феномени. В това всъщност се корени


нагласата за подчинение на всяка тиранична власт.


Ами първо почваме от малките компромиси от рода на: "Абе, ГЕРБ не е съвсем партия, ама прилича на такава, ще й дадем възможност да стане", "ГЕРБ не е дясна, ама ще й помогнем да влезе в ЕНП, щото ще управляваме чрез нея" (това съм го чувал от лидери на десните през 2010), "Абе ГЕРБ май са лобистка групировка, ама и вършат много работа, щото ни пазят от комунистите, пък на този етап, няма друго"; "ГЕРБ крадат като изоглавени, ама все пак ги подкрепят 20 процента от народонаселението".


Какво е това - ами това е най-важното в едно общество - легитимацията. Затова сегашната "гербаджийска" власт строи църкви - това помага на легитимацията, затова надува спуканата гайда на СДС, защото изсмуква легитимация от галванизирания труп на старата десница У нас на малокултурно ниво (тоест винаги има около 10 процента лумпени) действа синдромът "Индже", хайдукът и разбойникът, който изведнъж става благороден благодетел и "закрилник народен" Така че начело на държавата да стои бандит вече е съвсем "естествено" -


стига общественото мнение да го схваща като "човек от народа"


Следователно всичко е "съвсем естествено", като израсло от природата. Щото какво да се прави, "демокрацията не е съвършена, но няма по-съвършено засега" - това ни го повтарят папагалски и дълбокомислено клакьорите на мафията, заграбила в момента властта. И така са си плюли в устата, та чудно как не са се отровили Другата легитимация е "историята" - това че повечето ни водещи историци се оказаха агенти на ДС не е изненадващо, защото както казва един сърбоезичен писател: "Историята е най-масовата дрога на Балканите".


Стилът на невъзможното. Разкази
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И какво следва - това, което се и доказа. Че е "естествено" точно тия да ни управляват. Защото такъв е животът. Такъв е бил и такъв ще бъде. Ето това ни набиват в главите множеството медийни и социологически шамани. Правят го без особени усилия, с няколко елементарни послания. И без угризения, че ще минат за цинични и корумпирани. И тая гнусотия все ще ни я притоплят на всички възможни нива и всички възможни избори, пред които сме изправени.


Само че тука е и спасението. Стават по-малко предпазливи като всеки самозабравил се и опиянил се от властта лакей или портиер, внезапно издигнал се над "масата". Достоевски нарича това състояние "административен възторг". В карикатурен вид днес това е раздаването на обществени средства като бащиния "За да мълчат." Но ето че дойде края на мълчанието.


Залогът е огромен. Нека не им оставяме бъдещето си.


Иван Сухиванов е поет, писател и литературен критик. Преподавал е в БСУ. Доктор по руска литература. Редактор е на литературното списание "Море".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Цитат:
  --------------------
  Дълбоко в същината си популизмът е ляв, но се ползва и от крайнодесните. Това, което захранва и винаги ще захранва популизма, е митът за всеобщото щастие. Дори основните религиозни доктрини и култове, насочени към "отвъдното" небитие, днес са принудени да колаборират с тази всеобща идея
  ----------------------

  Крайно дясна партия в България не е имало и сигурно няма да има. Всички партийки от рода на Воля и тем подобни са крайно леви. Левите партии както и центриските ползват популизма за да привличат гласове. Един от основните проблеми на системата наречена: ДЕМОКРАЦИЯ.

  Затова и Аристотел, Платон и Сократ са разбрали че демокрацията не работи и никога няма да работи. Затова и няма десни партии в парламента и няма да има и в ЕССР парламента. Десните партии биха промотирали колкото се може по малко държавност и държава и правителства. Няма как да са популистки след като няма да обещаят социални помощи, "безплатно" здравеопазване, имиграционни политики и прочие "безплатни" глупости.

  Една дясна партия би искала, по малко правителство, повече свободен пазар, по малко регулации и повече частна собственост. Кога точно това ще стане популистко господина сигурно няма никога да може да отговори.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Човекът от народа ни отпускаше по 2 килограма портокали за нова година (Коледа беше забравена). Сегашният човек от народа ни купува с по 50 лева за изборите. На предишния му направиха паметник. На сегашния за сега само се усмихват подличко (виж физиономията на Балтов до Борисов). Ние си обичаме простаците.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Аз да запитам една любима "дясна" партия обещаваща заплата 2400 лв. и приета Истанбулска конвенция, дали е популистка?

 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Щеше да бъде много приятно, ако авторът първо беше разбрал какво иска да каже и после да ни го каже. Направил е обратното, като следва учителската максима: толкова добре го обясних, че чак и аз го разбрах. Но не му се е получило.

 7. 7 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  „Гуруто на левичарите, Карл Маркс, беше казал, че е важно светът да бъде променен, а не обясняван.“ - Иван Сухиванов
  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Същата фалшива информация е проверена в друга публикация от проверители на фактите. Възможно е да има малки разлики.
  Независими проверители на фактите казват, че тази информация не лежи на фактически основания.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Весело

  В тая перфидна технология на изключването комунистите са най-силни. Както и в симулацията на "загриженост" за "народа" и пр. Роенето на псевдодемократически политически субекти е пак следствие на тази лицемерна "лява политика". Техният Ленин го формулира най-ясно: "От всички въпроси най-важен за нас е въпросът за властта"."

  "Повишаване на средната работна заплата на 2400 лв. и средната пенсия на 1000 лева в рамките на четири години, ако получат мандат за управление на страната след парламентарните избори, обещават от "Демократична България" в публикувани в четвъртък (4 март) от коалицията икономически мерки за излизане от кризата. Повишаването на доходите и политиките срещу бедността са сред акцентите в тях. Другите основни посоки са облекчаване на достъпа на бизнеса до финансиране и мерки за възстановяване на икономиката чрез ускорена дигитализация и декарбонизация."

  Два кратки цитата, а толкова много минусчета...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Любопитно

  "Въпросът "кой управлява в момента" винаги е бил труден за отговор. Това, което наричаме "задкулисие", "олигархия" и пр., няма причина да се показва публично..."

  По-важното не е ли защо шофьорът на "жипката" е податлив към обяздване!
  С морков или тояга?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Първата стъпка към едно по-добро бъдеще е да разкараме на изборите ГЕРБ от властта.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  ОПИТАЛ се е да чете Платон и Мишел Фуко
  —цитат от коментар 11 на gr52


  За нас такива Платони-Млатони или Фуко-та не минават!
  При нас герои са Рачко Пръдлето и Данко Харсъзина!

 14. 14 Профил на hpt31648747
  hpt31648747
  Рейтинг: 8 Любопитно

  А 2400 лева заплата мер не е популизъм? И то при настоящата икономическа ситуация в Европа.
  А да въвеждаш в заблуждение, че само с една съдебна реформа и отстраняване на ББ и Гешев България щела да хвръкне икономически, това какво е?

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Каквото и да си говорим каквото обеща шофьорът на Жипката преди 4 години това изпълни. Факт.
  Значи гласоподавателите са гласували за тези неща.

 16. 16 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  [quote#13:"Tzar Vova Josei-ki"][/quote]
  Трагично е, че българските избиратели не случиха на политици. Но обратното е дори още по-печално: истински добрите политици не случиха на избиратели.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално
 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Разстроено

  Това не е " начин на употреба " , а перфектното усвоена политика от така далечното минало.........Колкото до вярващите, вярно , че са повечето от нас , но трудно ще се изкоренят и помнещите......разбира се , надеждата е , че няма да се остане само с помненето !

 19. 19 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Любопитно

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":


  Каквото и да си говорим каквото обеща шофьорът на Жипката преди 4 години това изпълни. Факт.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  Абе, да не би точно вие да сте изляли литър машинно масло в банката с боя, че още не може да изсъхне боядисаното ГКП, дето ни блокира за Шенген?

 20. 20 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Плюенето у нас - наìн на употреба.

 21. 21 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 72 Любопитно

  Ще го кажа така: до тук дадохме шанс на ГЕРБ, БКП, ДПС и техните пиявици малки партии, или пък такива като Светльо Витков да пият народна пара и да правят нещо смислено. Е, не успяха. То не бяха патриоти, то не беше чудо. Свинщина.
  Днес се наредиха МаяМа и Слаби Три на хорото - новите месии. Мая, пардон сестра Галева, няма ясна идея какво прави. При първите добри проценти, ще се коалира с когото трябва, без значение зелен, пембен, суросинкяв.
  Слаби Три, този популярен чалгар, 20 години плю по властта, приятелче на агент Гоце, враг на Бойко (уж) е взел в партията си Тошко антиваксъра, и ще прави лоша патриотарска политика, наситена с популизъм, и пропита с дъх на ракия.

  Остават само Демократична България, които единствени имат управленски потенциал, програма и реални действия срещу статуквото. Напомням, че Христо Иванов е единствения подал оставка заради несъгласие с Борисов. Освен това ако един десант с гумена лодка и двама човека може да направи такъв ефект, смятайте какво ще е.

  Та, демокрацията е пътя. Последно при Иван Костов имахме отбор на световното по футбол! Кое е не е така?! Бъдете смели и дайте шанс. Всички до сега се провалиха.

 22. 22 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Впрочем Дневник има изключителен принос в "Популизмът у нас - начин на употреба"., особено като поддържаща роля за спонсориращите го политически кръгове. Цели 90% от поместените собствени статии са такива. Останалите 10% все пак са журналистика.

 23. 23 Профил на hpt31648747
  hpt31648747
  Рейтинг: 8 Весело

  Остават само Демократична България, които единствени имат управленски потенциал, програма и реални действия срещу статуквото
  —цитат от коментар 21 на b.rainstorm

  Айде бе, всички били статукво, само те чисти и неопетнени. ДъБъ са ЧАСТ ОТ статуквото, те управляваха в коалиция с ГЕРП и АБВ, имаха министри в Борисов 1 и 2 и т.н.
  Такъв "потенциал" имат, че на всеки 2-3 години се цепят и образуват нови и нови обединения. Само имена хабят, вече не ги знаеш кое беше Нова република, кое Да България, кое Демократична - пълна каша, пък тръгнали държава да управляват, цирк ...

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#19] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Не се сещам да е обещавал пообектно:)
  Но е факт.
  Затова явно след 12 години води убедително на старта на кампанията. Това е лошо за демокрацията.
  Защо е вредно?! Ами защото дългото управление изхабява. Смятай какви партии и политици имаме дето не могат да извадят нещо ново и прогресивно.

 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#23] от "hpt31648747":

  Е как ще управляват като най-вероятно няма да влязат. При тях статистическата грешка от 3,1% със сигурност ще е надолу.

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Нагласата за подчинение на всяка тиранична власт, която да им оправи живота, се обозначава по висшите етажи на властта с циничния, често чуван израз "7 милиона педеруги плачат дза к*р у модзъко! "

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 27. 27 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Колко много думи, за да се каже познатото:
  Прост народ - слаба държава.

 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Неспособността да се различава истината от лъжата, особено в съчетание със социални, политически и икономически кризи и качеството на образователната система води до трагикомични ситуации и винаги завършва със сериозни драми. Например, неспособността на еднозъби изку*фелници да разберат, че като ги купуват срещу 50 лв., за да останат на власт банда примати/гьон сурати, не забелязват, как с купуването на гласовете им се подготвя увеличаването на данъци, такси и т.н. за да се покрият загубите в бюджета, което да осигури комфорта на приматите във властта след изборите, които категорично са убедени, че ще ги спечелят. Следва мърморене на еднозъбите до следващите избори, където пак ще се повтори същото.

 29. 29 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Първата стъпка към едно по-добро бъдеще е да разкараме на изборите ГЕРБ от властта.
  —цитат от коментар 12 на stein


  Ми разкарайте ги, обаче какво ще се промени. ДБ обещава пенсии от 1000лв - едни популисти ще сменят други популисти.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  При социализма нямаше наркомани, никой не нападаше възрастни жени за 20 лева, нямаше безработни на опашки за пари, не се срещаха бездомници по улиците, в училище ни учеха на добро и справедливост, учениците не пиеха бира пред училище, нямаше ежемесечно убийства посред бял ден, милицията ни пазеше а не измисляше всекидневно начини да ни взима парите, законите бяха в полза на хората, парите стигаха за всички, новините описваха постиженията на България, а не ни занимаваха всеки час с Америка. Вие си говорете за "популизма" и "демокрацията".

  Свободата, Санчо...
 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#28] от "Анти Шишковци":

  Наричате нашите майки и бащи еднозъби изкуфелници. Затова няма да помиришете власт.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#32] от "Bornagain":

  С други думи....всичкия онзи период е бил своеобразен експеримент....
  Били сме опитни мишки....
  Своеобразен духовен рай....
  Накрая изведнъж построяват първия кореком....и всичко отива по дяволите....
  Стадото отново си припомня че е стадо.....и чака с нетърпение да му бъде съборена кошарата....тоест берлинската стена.....
  Келнера с нетърпение чака сметката от 45 годишния безплатен обяд....да му бъде платена....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "..Гуруто на левичарите, Карл Маркс, беше казал, че е важно светът да бъде променен, а не обясняван...."
  +++++++++
  Това е велико! В момента и бандюгите на Слави ще променят, без да се знае кък какво ще ни заведе промяната, но и матрЯрът не се вълнува, вЕрва, че най-после ще е на мястото на крадците, и ще се облажи.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "...Техният Ленин го формулира най-ясно: "От всички въпроси най-важен за нас е въпросът за властта"..."
  "Власт с кръв се взема, и с кръв се дава" -това е малко по-съвременно за хората с шумкарска закваска.
  И затова най -големият враг на на левичарите и людете с марксическа закваска са "другите", които смеят да се явят на избори.

 37. 37 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Десните партии биха промотирали колкото се може по малко държавност и държава и правителства.
  —цитат от коментар 2 на radelmarfx


  Това всъщност е идеолигия на либерализма.

 38. 38 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Избирателите си избират тези, които най им харесва, най им допадат и чувстват най-близки: боце, славиту, марешки.
  На тях не им трябва да говорят, да обясняват и да участват в дебати.
  Ний си ги харесваме, тешинъупраят.
  Гаранция!

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До 33:"Alarmstufe: Rot"...:Наричате нашите майки и бащи еднозъби изкуфелници. Затова няма да помиришете власт...."


  Ето ГО! лениниста-наследника на шумкарина! "(...Техният Ленин го формулира...: "От всички въпроси най-важен за нас е въпросът за властта"..."
  "Власт с кръв се взема, и с кръв се дава" -това е малко по-съвременно за хората с шумкарска закваска..."

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#32] от "Bornagain":

  Това, което го описваш като предимства на "социализЪма", го е имало и в Германия по време на Хитлер.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Популизъм има и сред партиите, ДБ и Ицето обещават 2400 лева средна работна заплата само за един мандат, да се чудиш от къде ще ги взамат тези пари, щото бизнесът сам решава колко да плаща!

  Популизъм на квадрат от уж "дясна" партия, която обаче е доста лява, почти се слива с БСП!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#40] от "gr52":[quote#40:"gr52"]
  —цитат от коментар 44 на stein
  Това бившите комунисти от гербиджа все бесене и пребиване ви се привижда. Що ли не ви идва наум, че може по демократичен път да ви разкараме, макар да имате предимствата на пълното нощно шкафче? Може този път такса спокойствие да не стигне да купите всичките махали.[/quote]

  Говоря за ковчезите и бесилките, дето ги разнасяхте по време на петте си "велики въстания".

 49. 49 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Весело

  [quote#37:"etar"][/quote]

  Цялото дайбългаристко писане и говорене е "идеолигия".

 50. 50 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  ...А да въвеждаш в заблуждение, че само с една съдебна реформа и отстраняване на ББ и Гешев България щела да хвръкне икономически, това какво е?
  —цитат от коментар 14 на hpt31648747


  Де да знам какво е. Дайте да сменим Гешев с Хр. Иванов, да проверим какво ще стане? Оставете си БоБо премиер. Съгласни?

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Чудесна статия! Всичко е много точно казано, като това:

  "..Защо обаче популизмът има почва у нас? Дали е само заради големия процент лесно лумпенизираща се маса, или се корени в ...т.нар. социолози предпочитат да не анализират.."

  Т.е. у нас с много малки изключения, но по медиите не виждаме адекватни анализатори, или адекватни водещи, които да задават адекватни въпроси на бандата бибитковци, облечени в "Armani" и с часовници за по 10к €. И което е по-важно да поискат адекватни отговори на зададените въпроси.

 52. 52 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#49] от "gr52":

  Тази идеология е измислена 300 години преди Да България. Не си го измислям аз. Ако не вярваш прочети, да си по-подготвен във форума.

 53. 53 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#13:"Tzar Vova Josei-ki"][/quote]

  Прав си. Радев и Триото. Що се отнася до Мишел Фуко, ако горкият "автор" на "статията" го беше изчел внимателно, щеше да обърне внимание на написаното в Порядъкът на дискурса" за отношението между образованието и властта.

  И за отношението между "Държавата" на Платон и мястото на демагозите малко... хайде да го кажем политкоректно, свободно-съчинителски си го е написал..

  Та - това имах предвид, приятелю.. :)

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До 32 от "Bornagain": "..При социализма нямаше наркомани, никой не нападаше възрастни жени за 20 лева..."

  Мисля, че има много софиянци, които си спомнят за Жоро павето. Той нападаше ей тъй, заради купона.

  Аз пък си спомням за един съсед, прострелян в слабините от някакъв крадец, посегнал на прането им в двора (малко след полета на Гагарин).

 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Това всъщност е идеолигия на либерализма.
  —цитат от коментар 37 на etar


  На едно времешния, сегашния либерализъм мяза на комунизма, само името му сменено, щото по-хубаво звучи :)

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  На едно времешния, сегашния либерализъм мяза на комунизма, само името му сменено, щото по-хубаво звучи :)
  —цитат от коментар 55 на realguru


  Аман от илитерати! Да сравняваш комунизъма с либерализма е все едно, да слагаш на една плоскост диплома от Симеоново и Харвард!

 57. 57 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  На едно времешния, сегашния либерализъм мяза на комунизма
  —цитат от коментар 55 на realguru


  И ... по какво мяса?

 58. 58 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 728 Неутрално

  А 2400 лева заплата мер не е популизъм? И то при настоящата икономическа ситуация в Европа.А да въвеждаш в заблуждение, че само с една съдебна реформа и отстраняване на ББ и Гешев България щела да хвръкне икономически, това какво е?
  —цитат от коментар 14 на hpt31648747


  По данни на ЕЦБ и разследване на европейските зелени от 2009-та насам тук, в България всяка година между 10 млрд. лева и 10 млрд. € отиват в "правилните" джобове вместо в държавният бюджет. Такива са последствията от завладяването на държавата ни от мафията. От която Бойко Борисов, Делян Пеевски, Иван Гешев, Сотир Цацаров, Ахмет Доган и доста други са елементи и причастността им към престъпленията е толкова до болка известна, че да се доказва вече има смисъл само в съдебната зала. Ако се възстанови върховенството на правото и закона и мега-корупцията бъде овладяна (респективно тези по 10 млрд. на година отиват в държавният бюджет) как ти се струва? Няма ли да хвръкне България икономически дори само от това? Да не говорим за отприщването на частната инициатива и предприемачество (когато не живееш в постоянен страх, че някой ще ти гепи бизнеса), да не говорим за ръста на чуждите инвестиции и прочие и прочие. Сега - защо мислиш единствена България има заплати като на страни извън ЕС, толкова ниски?

 59. 59 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1727 Весело

  Умнокрасивитетът е популизъм, маскиран като елитизъм. Изберете ни и ей сега ще настане технокапиталистически рай, апове за всичко и всички.

  Е, малко баннахме Софийския Либерал, щото смешките удряха много близо до истината, но дори нямате нужда от уоджакове и мемета - умнокрасивитетът е ходещо меме и уоджак в реала, та смешки ще има за всички.

  Някой там някъде си мисли, че ще хване някое тънко прогресивно дамарче, ще ни хвърлят някой милиард. Въпросът е какво ще трябва да продадат и каква идеология ще трябва да гълтат новите поколения, за да повярват в поредната приказка за светло бъдеще.

  Също така по-добре тиранин само на върха, отколкото "овластяване" на хиляди малки тиранчета, които от лична злоба може да ти направят живота ад. Така де, що да си нямаме култура на канселиране и заглушаване на местна почва, диктатура на мидуитите с пискане за дебънкинг, "Наука!!!" и всякакви модни клишета, маскиращи микс от алчност, некомпетентност и щипка демоничност.

 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "...Дали е само заради големия процент лесно лумпенизираща се маса, или се корени в други причини, които т.нар. социолози предпочитат да не анализират в дълбочина ..."
  Може да има и други, неизследвани причини, но простотията мноооого помага, за вървежа на популизма.
  Дали шкембе-войвода ще ни обещае да ни "опази' историята от злите македонци или баце ще ни обещае яки пенсии и заплати, все едно, за да повярваш до степен да гласуваш за тях...се иска една идея по-слабичък мисловен процес.
  Ами да повярваш на Корни, че тя и Ко около нея, няма да ни хлъзне по руската пързалка, също трябва да си много доверчив. Още не сме се възстановили от покупката на два реактора, които се чудим какво да ги правим и за което трябва да благодарим на Р.Овч и Станишев, та да дочакаме да видим каква манджа ще ни сготви Корни също не ми изглежда като постъпка на човек, склонен първо да помисли и после да гласува.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Популизъм има и сред партиите, ДБ и Ицето обещават 2400 лева средна работна заплата само за един мандат, да се чудиш от къде ще ги взамат тези пари, щото бизнесът сам решава колко да плаща!..."
  —цитат от коментар 47 на Полковник Паликъщов


  Да ти припомня ли колко пъти се увеличиха средните доходи след оставката на Виденов (края на 1996г.) до юни 2001г.? В реални пари (долари и германски марки). Само за 1 мандат!

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Популизъм има и сред партиите, ДБ и Ицето обещават 2400 лева средна работна заплата само за един мандат, да се чудиш от къде ще ги взамат тези пари, щото бизнесът сам решава колко да плаща!..."
  —цитат от коментар 47 на Полковник Паликъщов


  Да ти припомня ли колко пъти се увеличиха средните доходи след оставката на Виденов (края на 1996г.) до юни 2001г.? В реални пари (долари и германски марки). Само за 1 мандат!

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Популизъм има и сред партиите, ДБ и Ицето обещават 2400 лева средна работна заплата само за един мандат, да се чудиш от къде ще ги взамат тези пари, щото бизнесът сам решава колко да плаща!..."
  —цитат от коментар 47 на Полковник Паликъщов


  Да ти припомня ли колко пъти се увеличиха средните доходи след оставката на Виденов (края на 1996г.) до юни 2001г.? В реални пари (долари и германски марки). Само за 1 мандат!

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":

  съжалявам за тройния пост, нещо става?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2047 Весело

  "Днес у нас популизмът се изразява най-вече в предизборни обещания ден до пладне,"

  Напомни ми, че преди два-три дни
  "Демократична България" се ангажира...
  Добре, че напомни, щото пладнето мина.

 68. 68 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nedyalko Lazarov":

  Тук изобщо не става въпрос за случайности. Избраните политици са продукт на своите избиратели, на техният ум, воля, манталитет, на тяхната култура и образование. И всичко е напълно закономерно. Политици с качества по нищо неотстъпващи на тези от (например) Нидерландия, Дания, Финландия, Швеция и пр. има и у нас. Тук в България. Но е невъзможно те да бъдат избрани от български избиратели. Това е закономерност, а не случайност.

 69. 69 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  "Днес у нас популизмът се изразява най-вече в предизборни обещания ден до пладне,"Напомни ми, че преди два-три дни "Демократична България" се ангажира...Добре, че напомни, щото пладнето мина.
  —цитат от коментар 67 на Дон Кихот


  Той и Бочко говореше за средната заплата. Интересно по силата на каква "логика" ти се хвана единствено за това какво казват от ДБ?

 70. 70 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 728 Неутрално

  При социализма нямаше наркомани, никой не нападаше възрастни жени за 20 лева, нямаше безработни на опашки за пари, не се срещаха бездомници по улиците, в училище ни учеха на добро и справедливост, учениците не пиеха бира пред училище, нямаше ежемесечно убийства посред бял ден, милицията ни пазеше а не измисляше всекидневно начини да ни взима парите, законите бяха в полза на хората, парите стигаха за всички, новините описваха постиженията на България, а не ни занимаваха всеки час с Америка. Вие си говорете за "популизма" и "демокрацията".
  —цитат от коментар 32 на Bornagain


  Запази малко приличие и недей да правиш преразкази по картинка. Да проповядваш носталгия по социализма е безумна идея. Ако не вярваш иди поживей два месеца поне в Северна Корея.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  При социализма нямаше наркомани, никой не нападаше възрастни жени за 20 лева, нямаше безработни на опашки за пари, не се срещаха бездомници по улиците
  —цитат от коментар 32 на Bornagain


  При диктатурата винаги битовата престъпност спада, гений. Тарикатлъкът е да го направиш без диктатура, ма ти нямаш представа как.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#68] от "petyo9":
  ++++

  Има и друго. У нас хората са обезверени, и си вярват, че човек може да забогатее само чрез крадене. А у нас наистина е така, крадат се еврофондове, от обществени поръчки, от завладени фирми. А в повечето от белите държави хората забогатяха чрез работа, чрез по-добри условия за нормална дейност, и правосъдна система, която да ти гарантира, че няма да дойдат разбойници или държавни служители, които ще ти вземат всичко.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Властта моделира хората според своите си потребности. Така сегашните олигарси и мутри битовизират и вулгаризират обществото, твърдейки, че "такъв е живота".
  Лумпените викат в отговор - "е, може да ни крадат, ама поне казват истината". Такава беше реакцията и когато Доган оповести, че той раздавал порциите в държавата. Целта е лека полека хората да бъдат привиквани с НЕнормалното и да започнат да го приемат за нормално. Тогава няма проблем да бъдат управлявани НЕнормално и да не "мрънкат".

  Боко видя, че не може да спечели мислещите хора на своя страна и каза от джипката, че България не била само жълтите павета. Така той противопостави "град" и "село", като взе страната на "селото", което повече му връзва на натюрела, приказките и поведението. Разделяй и владей.

  Няма как да се зароди промяна, докато хората не се обединят около определени принципи. Но докато слушаме че демокрацията не работела, и че България била над всичко, както и че "либерастите" трябвало да бъдат натикани еди къде си, нормални човешки принципи не могат да изкристализират. И ухилени мутри от джипки и мерцедеси ще се изживяват като Господ.

  Все пак трябва да се започне отнякъде. Може би от това, че обикновените хора не си пречим и няма защо да се противопоставяме, защото в общи линии искаме едно и също. Свобода, човешки права, справедливост, икономически стандарт. Можем да ги получим само ако отстояваме непреклонно нашите интереси пред организираната мафия и нейната социално-икономическа мрежа, вместо да се разделяме по измислени признаци.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 77. 77 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1156 Весело

  Тази риба много ми прилича на Мая Нинова Бойкикиева!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 78. 78 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ciaran":И какво като го каза, примат?
  —цитат от коментар 75 на Сенсей НАНАЙ


  Не така с лошо към маймуните, все пак са ни роднини! :-))

 79. 79 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално  Властта моделира хората според своите си потребности. Така сегашните олигарси и мутри битовизират и вулгаризират обществото, твърдейки, че "такъв е живота". Лумпените викат в отговор - "е, може да ни крадат, ама поне казват истината". Такава беше реакцията и когато Доган оповести, че той раздавал порциите в държавата. Целта е лека полека хората да бъдат привиквани с НЕнормалното и да започнат да го приемат за нормално. Тогава няма проблем да бъдат управлявани НЕнормално и да не "мрънкат"....
  Няма как да се зароди промяна, докато хората не се обединят около определени принципи. Но докато слушаме че демокрацията не работела, и че България била над всичко, както и че "либерастите" трябвало да бъдат натикани еди къде си, нормални човешки принципи не могат да изкристализират. И ухилени мутри от джипки и мерцедеси ще се изживяват като Господ....
  —цитат от коментар 76 на Боян Таксиров


  +++++++++++++++++++++++

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#76] от "Боян Таксиров":

  Все пак трябва да се започне отнякъде.
  ========
  И непременно това трябва да е демокрацията от англосаксонски тип...?
  Тя е достатъчно чужда за Балканите.....
  Затова и вече четвърто десетилети нещата не вървят на добре.

  Bukalemun
 81. 81 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2047 Весело

  До коментар [#76] от "Боян Таксиров":

  "Няма как да се зароди промяна, докато хората не се обединят около определени принципи."

  Принципите не висят във въздуха, техни носители са определени субекти.
  Но когато за такива субекти се представят всеядни политически хамлеони, готови на всичко заради меркантилните си апетити, принципите действително увисват във въздуха.
  Очукани и омърсени от многократното изнасилване , на което са били посдложени.
  Резултатът- не ми се мисли, колко термини от политическия ни речник се превърнаха в мръсни думи, благодарление на усилията на една маргинална лумпенизирана прослойка.
  Станала нарицателна.
  Носеща екзотичния етикет "жълтопаветна".

 82. 82 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До [#5] от "Lazarus":
  Върни се след 4 години на написаното.
  Предвид ниската база на България, плюс предвидените милиарди от ЕС и освобождаването на валутния резерв, които ще наслагват и инфлационно увеличение, не е невъзможно, а е нормално средната заплата след 4 години да е колкото тази, която има Полша в момента.

 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#80] от "eti mehter":

  Защо пък точно от англосаксонски тип?
  Според мен за основа трябва да служат човешките права. Нищо да не може да се постави над тях, освен в най екстремни ситуации, като състояние на война например.
  Всеки опит човешките права да се низвергнат разделя хората. А това в перспектива води до блато и безпътица, т.е. социален разпад.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 84. 84 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "" "" Въпросът "кой управлява в момента" винаги е бил труден за отговор. Това, което наричаме "задкулисие", "олигархия" и пр., няма причина да се показва публично - но къде са интелектуалците да дръпнат булото? Всеки дръзнал да го прави - бива или осмиван като "конспиратор", или остракиран чрез компрометиране на всяко ниво."" "" "" ".
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Отлюспената от „Демократична България” Росина Станиславова таен русофил, пазител на болшевишките и сталински символи в София
  Кметът на „Красно село” отказва да инициира възстановяване на името на 36-о СОУ и публично да обяви позицията си

  Отлюспеният от „Демократична България” кмет Росина Станиславова се оказа не само „майстор” в подпомагането на пенсионери, болни от КOVID-19, но и таен русофил, пазител на болшевишки и сталински символи в европейска България. Няма как по друг начин да бъде изтълкуван мълчаливият й отказ да инициира в Столичния общински съвет процедура за възстановяване името на 36-о СОУ. Днес то е кръстено на сталинския писател Максим Горки, но от създаването му в началото на миналия век до 1952 година се е казвало „Ген. Иван Колев” – герой от Балканската и Първата световна война, спасил Добруджа от руския ботуш. Осем години след комунистическия преврат у нас името на учебното заведение е сменено по чисто идеологически причини без зачитане на общественото мнение, а 31 години след демократичните промени заклети русофили и отявлени комунисти и българомразци саботират възстановяването на една историческа справедливост,която ще даде урок на младите, че пред измислени чужди „герои” родолюбието няма алтернатива.

  Отдавна жителите на район „Красно село”, на чиято територия е 36-О СОУ, а и много софиянци се питат – какво общо с България има сталинският и болшевишки писател? Та дори в Путинова Русия е възстановено името на Нижни Новгород, преименуван от болшевиките на Горки, съборен е паметникът на спорния писател в центъра на Москва, ново име носи и известният от епохата на СССР проспект „Горки”. Искането да бъде възстановено старото име на учебното заведение в „Красно село” е подкрепено от близо 4 хиляди души, но вече трета година родолюбивата идея удря на камък

  Изборът преди година на новия кмет на „Красно село” от листата на „Демократична България” даде надежда за рестартиране на идеята, още повече, че районният кмет има право на инициатива. В средата на януари Faktor.bg поиска среща с кмета Станиславова. След една седмица протакане секретарката отговори, че заради епидемиологичната обстановка е по-добре да зададем въпросите си писмено като увери, че ще получим веднага отговор..................
  https://faktor.bg/bg/articles/otlyuspenata-ot-demokratichna-balgariya-rsina-stanislavova-taen-rusofil-pazitel-na-bolshevishkite-i-stalinistki-simvoli-v-sofiya

 85. 85 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#81] от "Дон Кихот":

  Зависи от принципите. Ако те са базови, основни, всеки човек е техен носител. Дори и някой да се опита да ги употреби, той не може да ги направи невалидни и да ги дискредитира. Например ти би ли сметнал че идеята за човешките права и свободата трябва да се зачеркне, защото някой политически субект, дошъл на власт с такива лозунги, е хванат в корупция?

  Друго е, когато говорим например за национализма. Той в по голяма степен може да бъде опетнен от политическия си носител, защото национализмът е идеология, има различни интерпретации и трактовки и не е вкоренен като чувство във всеки човек.

  Т.е. човешките права не са идеология, защото се покриват със заложеното в човека. Всеки иска да е свободен, не защото е чел нещо, а защото такова е естеството на живота. Справедливостта също не е идеология, тя се проявява първо като чувство, заложено от социалната еволюция. Тези, а и други заложености в човека не могат да бъдат дискредитирани от конкретен политически носител, защото съществуват като потребности.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 86. 86 Профил на Bixby
  Bixby
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Искам Ебазер Ебазер от Малък Поровец за министър-председател! Завидяха му на човека и му спряха политическата кариера...

 87. 87 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 728 Неутрално

  За седем десетилетия убеждението ми, че хората с по-голяма култура - а това означава и с по-силен интелект в крайна сметка винаги управляват тези, които им отстъпват и в едното, и в другото, непрекъснато се затвърждаваше.
  —цитат от коментар 9 на gr52


  Сега си обяснявам защо след 09.09.1944 комунистите са избили цялата българска интелигенция за да изпъкнат с по-силен интелект и съответно да управляват. В този смисъл си прав.

 88. 88 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 285 Неутрално

  "............... е поет, писател и литературен критик. Преподавал е в БСУ. Доктор по руска литература. Редактор е на литературното списание "Море". "

  "Но ето че дойде КРАЯ на мълчанието."

  Достатъчна е една страничка текст, за да се илюстрират познанията по граматика на преподавател по литература в български университет.

  И защо още в заглавието трябва да има шаблонна баластра - "начин на употреба" вместо просто "употреба"?

  Може да не е точно по темата, но когато авторът е с претенции за компетентност, редно е да положи някакви усилия да демонстрира компетентност поне в своята област - като "редактор" на списание.

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Популисти ще има винаги, докато има кой да им вярва.

 90. 90 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Всъщност темата е много важна и актуална!
  Популисти сигурно е имало винаги, но със съвременните комуникационни канали става доста лесно тяхното изкуственно формиране. Те това е страшното, че новите технологии дават възможност със жар и желание, НИЕ САМИ ДА СЕ ПРЕЦАКВАМЕ, след подходящо информационно облъчване.

 91. 91 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2047 Весело

  До коментар [#85] от "Боян Таксиров":

  "Например ти би ли сметнал че идеята за човешките права и свободата трябва да се зачеркне..."
  Че вие най-безцеремонно я зачеркнахте, дори без да сте дошли на власт.
  През лятото и есента месеци наред нарушавахте правата на софиянци за свободно движение и достъп до нужните им части от града.
  Тероризирахте с шум и крясъци хората, отказвайки им законното право на отдих и почивка между 22 и 6 часа.
  Осмърдявахте и осквернявахте най-красивите места на София, отмъщавайки на празните сгради за това, че сами се вкарахте в капана на безсмислени безобразия.
  Вие газехте безцеремонно основния ПРИНЦИП на демокрацията-
  "ПРАВАТА НА ВСЕКИ ЧОВЕК СВЪРШВАТ ТАМ, КЪДЕТО ТОЙ ЗАПОЧВА ДА НАРУШАВА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ДО НЕГО.
  Сега ми говориш за принципи, права и свободи...
  Но, споко, каквото си заслужихте, ще го получите на изборите.
  С пристрастие!

 92. 92 Профил на Една Мутра
  Една Мутра
  Рейтинг: Неутрално

  Средна работна заплата сега в БГ е 1468лв за да стане 2400лв след 4 годни трябва БВП да се вдига средно с 17%. Проръста на Китай е 6-8%, как ще стане това органично без да се теглят заеми, инфлация или обезценяване на лева. Сега ако може някой да ми обясни ако това не е популизъм, какво е ?

 93. 93 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazarus": Аз да запитам една любима "дясна" партия ...

  Обещанието за добро заплащане е свързано с получаване на мандат! Което значи, тотална чистка на корупцията и националните крадци. Реформа в съдебната система и отваряне на БГ пазара за инвестиции в голям мащаб. Това не е популизъм, а оферта към желаещите да живеят в бъдещето, а не към прасетата, които квичат и дърпат към блатото на миналото.

 94. 94 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#84] от "constatator":

  Пост 84 е събрал 35 минуса и само 6 плюса на идеята - - - 36-о СОУ Максим Горки, да си върне старото име „Ген. Иван Колев” – герой от Балканската и Първата световна война. И това е в форума на Дневник, който е демократичен форум. За да събера още минуси, ще напиша, че и Благоевград трябва да зи върне старото име и Димитровград трябва да си смени името ако претендираме, че живеем в демократична България.

 95. 95 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#91] от "Дон Кихот":

  кои ние?
  не се припознавам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 96. 96 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2047 Весело

  До коментар [#95] от "Боян Таксиров":

  "кои ние?
  не се припознавам...."

  Когато космонавтиката беше много модна,а не ежедневие, битуваше един виц:
  Изстрелват капсула с космонавта Сахарович, който от ужас забравя всички инструкции и позивни и започва да хленчи:"Земя, земя, аз съм Сахарович, кой съм аз?"
  Мълчание ...
  Той пак:"Земя, земя, аз съм Сахарович, кой съм аз?"
  Мълчание...
  ....
  След третия път получил отговор: "Орел" си ти, задник такъв!"

  ПС И той не се припознавал...
  Понякога старите вицове вършат работа.

 97. 97 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#96] от "Дон Кихот":

  Айде стига тролски номера.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 98. 98 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  А 2400 лева заплата мер не е популизъм? И то при настоящата икономическа ситуация в Европа.А да въвеждаш в заблуждение, че само с една съдебна реформа и отстраняване на ББ и Гешев България щела да хвръкне икономически, това какво е?
  —цитат от коментар 14 на hpt31648747


  Това е жив популизъм, но все пак е предизборна борба и само някой наивен може се хване на подобно предизборно обещание!

 99. 99 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Весело

  "Ами първо почваме от малките компромиси от рода на: "Абе, ГЕРБ не е съвсем партия, ама прилича на такава, ще й дадем възможност да стане", "ГЕРБ не е дясна, ама ще й помогнем да влезе в ЕНП, щото ще управляваме чрез нея" (това съм го чувал от лидери на десните през 2010), "Абе ГЕРБ май са лобистка групировка, ама и вършат много работа, щото ни пазят от комунистите, пък на този етап, няма друго"; "ГЕРБ крадат като изоглавени, ама все пак ги подкрепят 20 процента от народонаселението".

  Баш, тамън, добре казано!

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK