Право на свободни избори при поставяне под карантина – не и в България

В другите държави бяха използвани пет различни подхода за гласуване. В България се очертават солидни обезщетения, ако всички с нарушени избирателни права заведат дела.

© Юлия Лазарова

В другите държави бяха използвани пет различни подхода за гласуване. В България се очертават солидни обезщетения, ако всички с нарушени избирателни права заведат дела.Текстът е от страницата на адвокат Петкова - основател на адвокатска кантора "Петкова", специалист по наказателно право и права на човека, председател на фондация "Мониторинг на политики и нормотворчество".


В конституцията, както и в множество международни актове, по които Република България е страна, сред които са Европейската конвенция за защита правата на човека и Всеобщата декларация за правата на човека, е уредено задължение на държавите да осигурят възможност за ефективно упражняване на едно от основните граждански права - право на свободни избори.


Пандемията от COVID-19 обаче постави националните законодателни органи пред сериозно изпитание по какъв начин да бъде гарантирано запазването на основите на демокрацията чрез обезпечаване упражняването на предвиденото право на свободни избори, като същевременно бъдат осигурени мерки за безопасността на живота и здравето на останалите участници във вота.
Повечето държави, в които следваше да бъдат проведени избори през 2020 г., реагираха адекватно и своевременно, като предоставиха най-малко по една ефективна възможност за упражняване на това право от страна на поставените под карантина граждани. В САЩ например този въпрос започна да се обсъжда още в самото начало на световната пандемия.


Още тогава стана ясно, че държавите, на които им предстои да проведат избори през 2021 г., имат достатъчно време и достатъчно чуждестранен опит, за да успеят своевременно да въведат необходимите законодателни изменения, с които да осигурят упражняването на изключително важното за демократичните системи право на свободни избори при условията на безпрецедентна за новата история на света здравна и политическа криза.
Традиционно за обявената в Република България извънредна епидемична обстановка своевременна и адекватна реакция от страна на българските власти така и не настъпи. В последния момент бяха предвидени бланкетни изменения, които така и не намериха място в Изборния кодекс, а месец преди вота липсват ясни правила, по които се очаква да се осигури възможността за гласуване на поставените под карантина. По този начин осигуряването на възможността за ефективно упражняване на предвиденото право на свободни избори беше поставено под сериозно съмнение.


Световният и европейски опит


През 2020 г. бяха проведени избори на национално и местно ниво в множество държави, сред които Австралия, Индия, Черна гора, САЩ, Южна Корея, Испания (Баска автономна област и Галисия), Хърватия, Беларус, Чехия, Литва, Италия, Нова Зеландия, Северна Македония, Израел и др.


При решаване на въпросите за осигуряване на възможност за ефективно упражняване на предвиденото право на свободни избори на поставените под карантина граждани се наблюдаваха най-общо пет различни подхода.


Първият подход бе гласуването по пощата. Той беше възприет от Австралия, Индия, Черна гора, САЩ, Южна Корея и Испания (Баска автономна област и Галисия). Такава възможност за гласуване съществува далеч преди началото на пандемията от COVID - 19 в Германия, Швейцария, Австрия и Франция. Този подход, обаче, беше категорично отхвърлен от българските власти.


Вторият подход беше използван в Хърватия и Испания (Баска автономна област и Галисия), като беше предвидена възможност за гласуване чрез пълномощник.


Любопитен факт е, че Хърватия първоначално не планираше да осигури възможност за гласуване на заболелите от COVID-19 под предтекст, че това би изложило на риск здравето на гражданите. В крайна сметка това решение, освен че постави демокрацията в опасност, се оказа и противоконституционно. Именно поради това то беше отменено от хърватския Конституционен съд. Вследствие на тази отмяна на гражданите, дали положителен резултат за заболяване от COVID-19, беше предоставена възможност за гласуване чрез пълномощник.


Третата възможност беше използвана на Бермудските острови чрез уредба на т.нар. предварително гласуване.


В рамките на четвъртия подход беше предвидена възможност за гласуване от дома или от лечебното заведение, в което болният е настанен. Този начин на гласуване беше осигурен за карантинираните гласоподаватели в Беларус, Чехия, Литва, Италия, Нова Зеландия, Северна Македония, Суринам и Израел.


В Северна Македония гласуването беше осигурено чрез използване на подвижни избирателни екипи, придружавани от лекар, оборудван с всички необходими лични предпазни средства.


В Чехия пък за изборите на 2-3 октомври 2020 г. беше осигурена възможност за машинно гласуване в специални избирателни секции, без да е необходимо болният да излиза от автомобила си (по метода "drive-in", използван от някои ресторанти за бързо хранене). Освен това, бяха създадени и специални избирателни секции, предназначени само за заразени с COVID-19, както и бе осигурена възможност за гласуване от дома чрез посещение от подвижен избирателен екип.


Последният подход, който бе възприет от Беларус, Чехия, Ямайка, Малайзия, Индия, Италия, Шри Ланка, Южна Корея и САЩ, беше свързан със създаване на специфична организация в определени избирателни секции, за да се осигури възможност за лично гласуване в определени часови интервали.


По отношение на въпроса за личното гласуване в избирателна секция Американският център за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) намира, че е възможно то да бъде проведено безопасно, ако болният носи маска, поддържа дистанция около 2 м от останалите и мие или дезинфекцира ръцете си преди и след подаването на гласа си. За осигуряване на безопасността на членовете на избирателните комисии ЦКПЗ препоръчва те да носят лични предпазни средства, включващи маска, шлем, предпазно облекло и ръкавици, както и да бъдат обучени как да ги използват правилно.


Право на свободни избори на поставените под карантина в България


В България беше проведена кратка и явно незаинтересована дискусия по отношение осигуряването на възможност за ефективно упражняване на предвиденото в конституцията и международните актове право на свободни избори за поставени под карантина граждани. В крайна сметка, бяха приети бланкетни изменения в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, чието систематично място поначало е в Изборния кодекс.


Според тези изменения, въведени по-малко от два месеца преди изборната дата, поставените под карантина или задължителна изолация граждани, следва да заявят желанието си за гласуване най-малко три дни преди изборния ден. Само по този начин може да им бъде осигурена възможност за упражняване на правото им на вот чрез подвижна избирателна кутия. Организацията на изборите и гласуването на избирателите, поставени под карантина или задължителна изолация, се определя с решение на Централната избирателна комисия, като към днешна дата и около месец преди изборите, такава организация е приета единствено по отношение на хората с трайни увреждания.


Това означава, че организацията ще бъде въведена в последния момент, което ще я направи вероятно неефективна и хаотична, каквито са и предприеманите до момента противоепидемични мерки, поради липса на адекватно планиране. Това, от своя страна, може да доведе до сериозно нарушаване на политическите права на гражданите.


Ако до 4 април 2021 г. се запази интензитетът на заболеваемост при средни нива от около 1 500 души на ден, най-малко по отношение на 21 000 заболели граждани ще липсва ефективна възможност за упражняване на право на свободни избори, поради организация в последния момент.


По отношение на най-малко 4 500 заболели граждани, които са и по същество лишени от свободата си, ще бъде изключена възможността за упражняване на това право, поради невъзможността за гласуване чрез подвижна избирателна кутия, поради неподаване на заявление за това в определения в закона тридневен срок преди датата на изборите. Това е така, тъй като гражданите с положителни резултати от тестове от 1, 2, 3 и 4 април (момента на поставяне под карантина) няма да могат изобщо да упражнят правото си на глас, т.е. по отношение на тях ще действа пълна забрана за гласуване.


В горната статистика не влизат гражданите, които са поставени под карантина като близки контактни на болен от COVID-19, както и карантинираните граждани, пристигащи от други държави.


Пълната, макар и мълчаливо наложена, забрана за гласуване, както и неосигуряването на възможност за ефективното упражняване на правото на глас, представлява нарушение на предвиденото право на свободни избори, което последователно е било разглеждано от Европейския съд по правата на човека като едно от най - тежките нарушения, водещи до подкопаване на демократичните основи в конкретните държави. Присъжданите обезщетения за тези нарушения са в размери, гравитиращи средно около 3 000 евро за всяко индивидуално нарушение.


В заключение


При наличието на достатъчна политическа воля и добро планиране, ефективното осигуряване на предвиденото право на свободни избори по отношение на поставени под карантина или задължителна изолация граждани и едновременното осигуряване на здравето на останалите е напълно възможно, както показва опитът на други държави.


От друга страна, лошите законодателни решения и последователната липса на своевременна и ефективна реакция по отношение на осигуряването правото на глас на болните от COVID-19, техните близки контактни лица и хората, пристигащи от други държави, може да струва на българския данъкоплатец около 13 500 000 евро под формата на обезщетения, ако само онези средно 4 500 болни, по отношение на които ще действа пълна мълчалива забрана за гласуване, потърсят правата си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Любопитно

  Странно защо политиците си мислят, че всички неуспели да гласуват или отказали да гласуват, щяха да се доверят точно на тях.

  Еретик
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2984 Разстроено

  "е уредено задължение на държавите да осигурят възможност за ефективно упражняване на едно от основните граждански права - право на свободни избори" - България май не е държава, която да се вслушва в международните порядки и то не защото не и "признават" 1300 годишна история в този свят, а защото ОПравниците ни нямат никакви чувства за държавност. Иначе по света не само гласуване може да бъде по 5 начина, а обикновени билети за влак е с повече варианти. Политическата воля я има, но в съвсем различни посоки, а това, че българите хем са наясно, че са прекарани, хем продължават да се примиряват с това е извоювано "право" - право да бъдеш поданик на нЕкой, който е във властта, а не гражданин на света. В карантина сме, обградени отвсякъде с права и чинно си чакаме поредното БОЦкане...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "chichka":

  Браво - всичко знаеш. Отличен 6! Дай си бележника.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2391 Любопитно

  Не се коментира, защо 50% изобщо не гласуват.......

 7. 7 Профил на dos
  dos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не видях дамата-адвокат какво всъщност смята, че трябва да се случи. Гласуване по пощата при наличните условия и манталитет е мираж. Предварителното гласуване къде точно трябва да става и кой ще плаща за комисиите (та те се изпокараха дали да им купуват сандвичи в деня на изборите). Часовите пояси ги пробваха с магазините и воят беше до небесата. Гласуване без да се слиза от колата също изисква специални условия и организация и няма как да стане поотделно за всяка секция и ще има "Как пък решиха да е на майна си Райна, нЕма да им стъпим".

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 32 Неутрално

  на ГЕРБ не им пука за хората и права - те се интересуват от електорат.

 10. 10 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Понятията "честни" и "свободни" избори в България и без карантина и без пандемия (и каквито и да е други утежняващи условия) са си много условни.
  Големите партии нямат полза от голям процент гласуващи. Имат си ядра, а останалите не са сигурни, така че колкото по-голяма тежест има твърдият им електорат в общия брой гласуващи, толкова по-добре. Всичко друго е демагогия.

 11. 11 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Не видях дамата-адвокат какво всъщност смята, че трябва да се случи. Гласуване по пощата при наличните условия и манталитет е мираж. Предварителното гласуване къде точно трябва да става и кой ще плаща за комисиите (та те се изпокараха дали да им купуват сандвичи в деня на изборите). Часовите пояси ги пробваха с магазините и воят беше до небесата. Гласуване без да се слиза от колата също изисква специални условия и организация и няма как да стане поотделно за всяка секция и ще има "Как пък решиха да е на майна си Райна, нЕма да им стъпим".
  —цитат от коментар 7 на dos


  Важното е, че с нашите пари се напазаруваха едни машини за едни милиони, чиято работа ще се "контролира" от безконтролните институции или по-точно от "контролираните" институции.
  Вие сте се запритеснил кой щял да плаща на комисии за предварителен вот...

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Гневно

  От сега усещам как напълно целенасочено ще направят опашки за гласуване няколко километра и така ще отказват хората.
  Нали ще трябва да се спазва дистанция.
  Не мога да повярвам, че в България имало такива долни личности каквито има в ГЕРБ готови да предизвикат повече жертви на пандемията само и само да спечелят изборите.
  Такава безчовечност, такова безсърдечо отношение към хората!

  Борисов...коп...че такова!
  Как не те домиля за хората дето ще умориш, като освободи рестрикциите точно, когато растежът на заразяването беше най-голям!?

  А и тази подлога Костадин Ангелов как можа да си плюе на професията, да плще на сократовата клетва дето е дал!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [7] от "dos":
  Не видях дамата-адвокат какво всъщност смята, че трябва да се случи.

  Дамата просто цака в полза на ДЖокера, по навик.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  "През 2020 г. бяха проведени избори на национално и местно ниво в множество държави, сред които Австралия, Индия, Черна гора, САЩ, Южна Корея, Испания (Баска автономна област и Галисия), Хърватия, Беларус, Чехия, Литва, Италия, Нова Зеландия, Северна Македония, Израел и др."

  Другарко Петкова пропуснали най-важните държави лидери в демокрацията - Русия Венецуела...
  Само светлият пример с Беларс е удар в десятката.

  подпис
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Странно защо политиците си мислят, че всички неуспели да гласуват или отказали да гласуват, щяха да се доверят точно на тях.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Според мен не мислят това, а точно тези, които можеха да повлияят на изборния процес в НС и имат очаквания, каквито са ГЕРБ, БСП и ДПС, разчитат на още по-ниска изборна активност, което ще им позовли чрез твърдия електорат да постигнат относително по-добри резултати.
  В този смисъл какво ще стане зависи и от нас - колкото по-малко хора гласуват, техния глас се преразпределя в най-голяма степен към първите една- две партии и коалиции.
  В Сърбия Вучич с малко над 25% от гласовете, при активност около 50% получи 2/3 в НС и може да променя консттицията когато му скимне.

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

  За да не се обсъждат други актове. Това е от конституцията на Р България. Другото е обичайния терор прикриван със здравни мерки. Побългарен до абсурдност.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "своевременна и адекватна реакция от страна на българските власти така и не настъпи."
  Защото всичко се прави от един човек, а той е най-неадекватния в държавата.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Гневно

  Към 4500 те лишени незаконно и пртивоконституционно от право да гласуват, вероятно ще бъдат добавени немалко карантинирани без основание. По точно с изфабрикувани основания. И те ще са хора, за които е известно, че не гласуват за ГЕРБ и прислугнстващите и сбирщини и са смятани за зависими от властта. И РЗИ -тата няма да проверяват като досега бутафорно и лежерно с обаждане по телефона, а ще обикалят на 4.4. с башибозушки орди милиционери.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#7] от "dos":
  Лай******* с доржавната джипка защо не се махна юли миналата година? Не си мръдна пръста в кризата, но всеки ден ни бръщолеви насран от страх как ни бил спасил?!?!?!?!?!?!?!???????????!?!?!?!?!?!?!?!!!!!!!!!?!?!!!!!!?!?!?!?!!!!!!!!!!!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
  Вече можеше да имаме редовно правителство, което можеше и да е адекватно на съвремието. А мантрата за едноклетъчни гербаджии, че промени в избирателния кодекс не се правят в навечерието на избори е нагло и арогантно лицемерие. Във всички избори, провеждани от едноклетъчните комунисти - ГЕРБ се правят същите промени в изборния кодекс в последния момент, след които големи групи от хора се оказват лишени от правото да избират. Всичките описани варианти са напълно възможни и съвсем приемливи да се направят и сега. Само че тези изроди - ГЕРБ, ДПС, БСП и останалите фекалии ще се съберат за да унищожат някое красиво кътче от България, или да построят затвор за деца, наречен детска болница, но не и да решат реален проблем по време на световна здравна криза.
  А деградиралите австралопитеци от ГЕРБ са царе на оправданията и безумните оправдания (като тийнейджър хванат с цигара от баща си) и твърдения как това няма да стане.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#18] от "Gopeто":
  Преди години от "Че Гевара" бръщолевеха същите глупости: че на изборите тогава БКП и те щели да вземат поне 50%, но лошите капиталисти им играли мръсни номера.
  С твоя начин на говорени и мислене един нов Девити септември е въпрос на време. Посли ти и ступи ще разване народни присъди. Ще се пишете активни борци, репресирани партизани в името но светлия либерализъм. Усещаш ли как жаждата ти за "свобода" се привръща във фанатизъм? Който не мисли като теб и ли тъп, или продажник, така ли?
  Още от сега си постиляш удобното оправдание за катастрофата ви на изборите. Не бой се. Волен и с тебе. Според него "Атака" имат поне 15%, но явно ще карантирират и неговите хора.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#20] от "olexander":
  Глупостите ги говориш ти. И любимият ти господар с джипката (който всъщност много повече прилича на Че Гевара). Той се насира по десет пъти на ден от страх, защото онзи от сарая ще си поиска всичко, щом шофьора на джипката бъде лишен от власт и потокът от благодат към определени чекмеджета спре. За него е въпрос на живот и смърт да няма избирителна активност и да гласуват по възможност само послушковци без собствено мнение като теб (ти може и да си имаш свое мнение, но ти е по-удобно да слушкаш партията любима). Затова не се взимат никакви мерки срещу заболяването, затова не се направи практически нищо за да се реши въпросът с гласуването по време на пандемия, затова съвсем зарязаха ваксинацията. Сценария, който описах в пост #18 може и да не се случи, както миналата година не случи послушанието на хората покрай маските и глупавите мерки на каскета.
  А най-добрият резултат от изборите за мен ще е този, при който не може да се направи по никакъв начин правителство и се отиде на нови избори. Реалностите в скапаната ни държава сега са такива. Това за "предварителните ми оправдания".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK