Христо Иванов призова членовете на ЦИК да дойдат на себе си

Христо Иванов

© Велко Ангелов

Христо ИвановЧленовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) да дойдат на себе си и да разрешат на всички партии и неправителствени организации да се убедят, че машините за гласуване не позволяват манипулации. За това призова в интервю за БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Вчера се разбра, че ЦИК отказва предложението за независим одит с мотива, че представители
на партиите и коалициите, участващи в изборите, биха се оказала в конфликт на интереси, докато държавните
институции, които ще извършват проверката за съответствие, са независими.


Иванов напомни, че самата ЦИК е съставена от представители на партиите. Подчерта, че това е основен принцип на гарантиране на доверие в изборния процес, защото тези, които участват, са тези, които имат
интерес, а не конфликт на интереси. В отговор на въпрос политикът добави, че политическото обединение работи за гарантиране на честността на изборите, а не за обратното.
"Не се безпокойте, няма да има ситуация да се окажем редом със силите на статуквото, защото нашата програма е непоносима за тях". Така Иванов отговори на въпроса дали "Демократична България" би сътрудничила с ДПС, например, след като в програмите и на двете политически сили като приоритет е посочена "зелената сделка".


Няма никакво значение дали се казваш Христо Иванов или Ахмед Доган - законът трябва да е един за всички, каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK