Цитат на деня: Българската прокуратура е поставена под европейска карантина

Атанас Славов

© Надежда Чипева, Капитал

Атанас СлавовБългарската прокуратура е поставена под европейска карантина.


Това каза кандидатът за депутат от "Демократична България" Атанас Славов. Юристът е преподавател по конституционно право и е член на Изпълнителния съвет на "Да, България". Повод за коментара му станаха две събития от последните дни.


Първо Европейската прокуратура, ръководител на която е Лаура Кьовеши, отхвърли седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България. Прокурорите бяха излъчени в средата на февруари, като сред тях има шестима прокурори, трима следователи и един съдия. Вчера пък Съдът на Европейския съюз реши, че Европейска заповед за арест се издава от България по начин, който противоречи на европейските закони, тъй като не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава.


"Ако доскоро ставаше дума за диалог заради докладите на Еврокомисията, вече става дума за налагане на санкции, прекъсване на връзки и изолиране. В България няма върховенство на правото. Гражданите усещат липса на справедливост", каза Славов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK