Българският вот във Великобритания: Предизвестено бедствие

Този път активността на българите на Острова е безпрецедентна. И в условията на пандемия и строги противоепидемични мерки неизбежно ще се стигне до струпвания.

© Юлия Лазарова

Този път активността на българите на Острова е безпрецедентна. И в условията на пандемия и строги противоепидемични мерки неизбежно ще се стигне до струпвания.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


На 4 април за нов български парламент ще гласуват и десетки хиляди българи, живеещи в чужбина. За да бъде разкрита секция извън територията на България, е необходимо 60 български граждани предварително да заявят намерението си да гласуват в нея. Тази седмица срокът за подаване на въпросните заявления изтече, а резултатът е впечатляващ - близо 90 000 българи са подали такива пред Централната избирателна комисия (ЦИК).


Отчетен е почти двоен ръст в сравнение с предишните парламентарни избори през 2017 година. Означава ли това, че в чужбина ще бъдат разкрити двойно повече секции? Не съвсем.
Таванът на секциите остана


От 2016 година за гласуване на български избори в държава извън ЕС важи таван от 35 секции. След излизането на Великобритания от ЕС, тази година българската общност там попада в парадоксална ситуация - покрити са критериите за разкриване на над 80 секции (събирането на 60 заявления), но действащият Изборен кодекс не позволява всички те да бъдат разкрити. Въпреки призивите на българи в чужбина това ограничение да бъде премахнато, включително заради пандемията, депутатите отказаха да го преразгледат.


"Тъй като няма законово установен принцип кои секции да бъдат отворени, сега някакви пазарлъци между посолството и ЦИК ще определят кои да са тези 35 секции във Великобритания", казва журналистката Мария Спирова, която живее в Оксфорд. Българското посолство вече е публикувало примерен списък с 35-те секции, които могат да бъдат разкрити. "Взели са под внимание основно статистиката за наплива на предишни избори. От друга страна, както ми беше обяснено от посолството, се опитват да запазят и регионалното покритие. Тоест ще имаме секции в Шотландия и в Уелс."


Този път активността на българите на Острова е безпрецедентна. И в условията на пандемия и строги противоепидемични мерки неизбежно ще се стигне до струпвания. "На миналите избори са гласували малко под 19 000 души във Великобритания", припомня Мария. "На тази малко под 17 000 вече са подали онлайн заявления за гласуване." А обикновено гласуващите в чужбина са в пъти повече от тези, които предварително заявяват намерението си да го направят.


На предишните парламентарни избори през 2017 година например в ЦИК са подадени 45 000 заявления за разкриване на секции в чужбина. До урните обаче отиват 120 000 българи. Ако това съотношение се запази, във всяка една секция във Великобритания вероятно ще гласуват средно над 1000 човека - почти непосилно предизвикателство за изборните комисии там.


"Намираме се в предизвестено бедствие", смята Мария Спирова. "Няма как големите секции да се справят с наплива."


Много труд за нищо?


Осигуряването на възможността за гласуване в чужбина от години зависи от работата на доброволци и активисти. Дипломатическите представителства и ЦИК формално одобряват адресите и състава на секционните комисии, но в много държави както локациите, в които ще бъдат разположени секциите, така и участниците в комисиите се намират и предлагат от представители на българските общности, които доброволно се ангажират с процеса. Те мотивират общността да подаде заявления, търсят подходящи помещения за провеждане на изборите, контактуват с посолството.


Заради тавана на секциите във Великобритания обаче безвъзмездният труд на десетки доброволци сега предстои да бъде зачеркнат. "Когато посолството публикува примерния списък, веднага се усети разочарованието на хората, които бяха инвестирали един-два месеца и много усилия", разказва Бернард Конфортов, който координира разкриването на секцията в Кеймбридж.


А процесът далеч не е бил лесен. "Този път проблемите бяха свързани с намирането на помещение заради пандемията", казва той. "Имаме указания от българското здравно министерство, освен това трябва да се съобразим и с изискванията на местните власти, както и на самото помещение." Той дори пише на кмета на Кеймбридж с молба въпреки пандемията да бъде предоставено помещение от комуналните центрове в града. Усилията му се оказват неуспешни. "Звъняхме и в десетина хотела, накрая един от тях се съгласи и ни предоставя една доста голяма стая", разказва Бернард.


Сега следва и същинското предизвикателство: провеждането на изборния ден в условията на пандемия. Питам Мария Спирова дали не съществува опасност полицията да разпръсне гласуващите, защото струпванията противоречат на правилата. "Посланикът съобщи, че при разговорите с Външното министерство на Великобритания е успял да постигне следното: изключение от противоепидемичните мерки, което е възможно в ситуации, в които това, за което хората са се събрали, не може да се извърши от дома", отговаря тя. "За да получим подобно право, Външното министерство на Великобритания многократно трябваше да се увери, че на нас не ни се позволява да гласуваме по пощата. Вероятно са се чудили дълго време защо не можем."


Но рисковете остават: "Полицията в централен Лондон например няма как да знае ние за какво сме се струпали", казва Мария. "Би трябвало да сме в състояние да обясним, но както знаем нашата диаспора е разнообразна, така че в зависимост от това с кого тръгнат да комуникират полицаите, резултатът също може да е разнообразен."


Какво поддържа ентусиазма?


Заплащането за работата в секционна избирателна комисия в чужбина е символично, особено предвид натоварването и времето, което доброволците трябва да отделят. Защо тогава продължават да се ангажират?


"Невъзможността да понасяме това, което виждаме в българския парламент, е основната мотивация, както и надеждата, че бихме допринесли за някаква промяна", казва Бернард Конфортов. И Мария Спирова е на сходно мнение: "Всички ние, които сме тук от по-дълго време, имаме семейства в България, за които се грижим. А особено в малките населени места ситуацията се влошава. Не можем да се откъснем от това, то дълбоко ни вълнува и ние го съпреживяваме. Видя се на протестите. А изборите са възможността тази протестна вълна да достигне до практическото си измерение и до някаква промяна."


Бернард Конфортов казва, че доброволците в Кеймбридж обикновено дори се отказват от символичното заплащане. "При нас в Кеймбридж имаше една хубава традиция да даряваме парите от символичните ни възнаграждения на местното българско училище."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  От щаба на ГЕРБ: На българите във Великобритания се намаляват възможностите за гласуване, защото повечето са привърженици на ДБ и Христо Иванов. И не харесват Пеевски и Караянчева.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  Предизвикателство е и пандемията освен липсата на достатъчно секции. С оглед на обстоятелствата, ако на 4 април 150 -160 000 българи гласуват спрямо 120 000 преди 4 години, ще е сериозен успех. Чудеса не стават, да не бъдем максималисти. За значително повече гласували сънародници от чужбина - само с гласуване по пощата или електронно, иначе не е реалистично.

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  На нашите управници избиратели от чужбина не им трябват. В чужбина държавните чиновници са малко...

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Доган е в кефлийско настроение. С ограничението от 35 секции, прокарано с гласовете на ГЕРБ и патриотите, с един куршум през 2016 г. отстреля конкурента ДОСТ и половината независим вот в САЩ и Великобритания.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  и половината независим вот в САЩ и Великобритания.
  —цитат от коментар 4 на cinik

  Независим вот при англосаксонците? По -скоро излишен.

  Свободата, Санчо...
 6. 6 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 459 Весело

  До коментар [#5] от "Bornagain":

  а при рушляците, нема такъв каскет!

 7. 7 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 16 Неутрално

  "Невъзможността да понасяме това, което виждаме в българския парламент, е основната мотивация, както и надеждата, че бихме допринесли за някаква промяна"

  Ореваха всичко с тая Англия. На предишните избори като немаше ограничения в броя секции гласуваха само 17 хиляди, а ГЕРБ взе повече проценти и от България, та толкова с техната "промяна".

 8. 8 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bornagain":а при рушляците, нема такъв каскет!
  —цитат от коментар 6 на mekarshalev

  Ами британците с британския им щам всички българи които "живеят" в западащата империя се върнаха тук да се лекуват, за американците с над 30 милиона заразени няма какво да говорим, ама от там не могат да се върнат щото е много скъпо. Каскет не каскет Русия овладя епидемията в държава два пъти по голяма от САЩ и три пъти по голяма от бившата империя с нейните владения.

  Свободата, Санчо...
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  Доган е в кефлийско настроение. С ограничението от 35 секции, прокарано с гласовете на ГЕРБ и патриотите, с един куршум през 2016 г. отстреля конкурента ДОСТ и половината независим вот в САЩ и Великобритания.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  Това са над 750 000 души на които не се дава правото на глас, но за Бойко и Доган това е добра новина.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  ДВ са много загрижени за българите в Англия.
  Защото обичат България и българите, разбира се. Милеят за добруването на страната.
  Не виждам друго обяснение.

 11. 11 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Новите" комунисти от ГЕРБ са същите като старите/БСП/.

 12. 12 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Имаше време да направим УизЕър, РайнЕър, ИзиДжет и всинца други въздушни линии офишъл партнърс на ЦИК.

 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Гневно

  За едни - бедствие, за други (гробари и каскети) - радост.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Бернард Конфортов... едно чисто българско име.

  А иначе като знам, че повечето от гастарбайтерите (не става дума за Мария Спирова и с-ие) ще гласуват за Чалгаря, просто лошо ми става...  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 15. 15 Профил на weatherman
  weatherman
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Не бих желал хора, които не си плащат данъците в България и не живеят постоянно тук, да имат прекалено голяма тежест в избора на управление в страната, в която аз живея все пак.

 16. 16 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Ако българите в Англия имаха малко аналитична мисъл, най-вероятно щяха да са доста добър електорат за ГЕРБ, щото там като ги изпозаключиха си дойдоха в България да си поживеят 1 година. Ама те нямат и смятат, че България е най-лошото място на света и трябва да гласуват за поредния маргинал. И въобще не си мислете, че подкрепят ДБ, масово там са диви селяни и ще гласуват за Слави, щото всяка вечер слушат негова касетка докато жулят пърцуца.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "След излизането на Великобритания от ЕС, тази година българската общност там попада в парадоксална ситуация - покрити са критериите за разкриване на над 80 секции (събирането на 60 заявления), но действащият Изборен кодекс не позволява всички те да бъдат разкрити. "
  *
  Разкритите секции са там, откъдето са подадени най-много заявления и се очакват най-много гласове.
  По време на предишните избори бях на гости и гласувах в избирателната секция в един неголям град във Великобритания. В 12 през деня я имаше 20 гласували и видях само един човек да идва.
  Някои така и не разбраха, че резултатите от изборите се определят от гласовете на българите в България и вместо да хвърлят сили за предизборна агитация сред тях, предлагат неосъществими за България идеи за гласуване по пощата.
  Има една приказка: "Внимавай какво си пожелавш, че може и да се сбъдне!" Такъв организиран и купен вот ще има, че после същите партии ще изреват на умряло и ще питат "Ама защо така стана?"


 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Разстроено


  До коментар [#15] от "weatherman":

  Тази тема сме я дискутирали много във форума. Изводът е ясен- от огромен интерес за България е да поддържа връзките си с диаспората извън границите на страната, включително и от гледна точка на данъците които се събират в България (предимно от ДДС, а не от подоходно облагане). България не може да поддържа връзки с една общност като я дискриминира.

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":

  Българите по света не се различават много от българите в България. Нали идват от България все пак.

 20. 20 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Не е точно така. Идват от България, но не са представителна извадка на българския народ, а примерно половината са от малцинствата, от другата половина преобладават от некакви забити села и малки градчета. Като цяло са много прости същества, да не говорим с какво мислене са ония, които са по-отдавна в чужбина, все едно се връщаш с машина на времето в 90-те. Да не говорим, и че там се пречупват, сдухват и пр. и стават още по-зле. Като цяло не оставят добро впечатление, но има и нормални, грамотни, специалисти и пр., само че са малко и разпръснати.

 21. 21 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#14] от "nv":

  Гледах протоколи от изборите в Торонто, първа партия ГЕРБ, втора- БСП, та така не ся ни изтребвали гласовете на диаспората. А да, пък на Цв Цв основен спонсор му е българин от САЩ.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 22. 22 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#15] от "weatherman":

  Канадците, ако живеят повече от 5 години в чужбина губят правото на глас, това е една добра практика.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 23. 23 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 246 Неутрално

  В момента извършвам нарушение на закона, ако пътувам извън моя квартал в Лондон (дори за да гласувам). Едва ли това ще се промени до 4ти Април. Реално, без секция в квартала, ти се отказва възможността да гласуваш или биваш подстрекаван да извършиш нарушение :)

 24. 24 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Не бих желал хора, които не си плащат данъците в България и не живеят постоянно тук, да имат прекалено голяма тежест в избора на управление в страната, в която аз живея все пак.
  —цитат от коментар 15 на weatherman


  Проблема не е само в данъците!
  Много голяма част от тези хора имат и друго поданство! Когато си се заклел да служиш на друга държава, не мисля че е справедливо да даваш глас в България! Все пак това не е вот за хоби! Или за някакви илюзии!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на vladimir slavchev
  vladimir slavchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "wkk57607068":

  3,9% За Христо! Да се успокои малко :))

 27. 27 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 172 Неутрално

  В Италия вече обявиха че на Великден няма да могат да излизат! Нищо чудно и в другите държави да се затегне режима по време на празника Тогава кво праим - дремем в къщи и язък за барута!

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално


  По време на антиправителствените демонстрации имаше информация за протести и на българите в чужбина. Тези протести ставаха до българските посолства и консулства и показваха групи българи с плакати против правителството на ГЕРБ, но от репортажите на тези протести няма как да се състави мнение за масовото настроение на българите извън България. Вероятно то е критично към Борисов. Помним срещата му с българи в Англия при която един студент го попита , когато се оглежда в огледалото , дали не вижда Пеевски. Борисов се оплете и се чудеше какво да отговори. Беше смешно да се наблюдава как пиарката буквално му подсказваше какво да казва. Борисов , който е свикнал на медиен комфорт, е съвсем безпомощен срещу критиците си и затова никога не е участвал в дебат.
 29. 29 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Аз все още не разбирам защо хора дето не плащат данъци в дадена държава и не пълнят пенсионната и система трябва да гласуват в съответната държава. Значи аз ще пълня кацата наречена държавен бюджет ама пеше дето бере ядоди в англия и се осведомява само от плоскоземните фейсбук страници на руската пропаганда ще избира кой да ме управлява.

  И недейте с опорната точка, че емигрантите пращали много пари. Тези пари са все тая. Не са обложени с данък в България, не са напълнили никоя социална система.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Весело

  Герберята така са се уплашили, че газ пикаят!
  Вижте се колко сте жалки бе герберя смотани!
  Готови сте цяла България да отродите само и само да сте управляващи.
  И на това му казвате грижа за родината!
  Срам и позор за такива "родолюбци" като вас.
  Вчера обяснявах на един сбъркан гербер, че най-големите дарители на България, братята Евлоги и Христо Георгиеви са прекарали по-голямата част от живота си извън пределите на България.
  Тези хора са завещали всичко на родината.
  "След 1878 година Евлоги Георгиев се връща в България и в следващите години закупува солидно количество парцели в София, така че през 90-те години вече притежава над 10 хиляди квадратни метра. През 1896 година меценатът обявява дарението си от 800 000 златни лева и земя на стойност 200 000 лева за построяването на сградата на университета."

  Завещание
  На българската черква в Букурещ Евлоги Георгиев завещава 20 000 лева.
  200 000 лева разпределя за поддръжката на училището „Кирил и Методий“ и за Букурещкия университет, „за да се издържат бедните, но прилежни студенти.“
  На общината в Галац приписва 30 000 лева.
  6 000 000 лева дарява за построяване на Висше училище в България.
  20 000 отделя за строителството на българска болница в Цариград.
  Меценатът разпределя пари и за приюта „Елена“ и букурещкото управление на болниците.
  Три години преди смъртта си Евлоги Георгиев купува сграда в Солун за българска община.
  На първите си братовчеди, родени от тримата братя на майка му – Христо, Никола и Иван Пулиеви, завещава по 16 000 лева, които по-късно променя на 40 000.
  Още по 4000 лева дава на тези от братовчедките си, които са останали неомъжени.
  На леля си Елисавета Пулиева оставя къщите си в Букурещ заедно с покъщнината, конете и недвижимите имоти към тях.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Гневно

  .... И недейте с опорната точка, че емигрантите пращали много пари. Тези пари са все тая. Не са обложени с данък в България, не са напълнили никоя социална система.
  —цитат от коментар 29 на rdb41527334


  Ето го още един гербер-безсрамник!
  Значи понеже изпратените пари не се облагат с данък, демек герберските подлоги и роднини уредени на държавна хранилка не могат да цицат от тях те не трябва да се смятат.
  Невероятна наглост, невероятен егоизъм, невероятна простотия!
  Бае ви Ганьо репа да яде!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 953 Неутрално

  ... Има една приказка: "Внимавай какво си пожелавш, че може и да се сбъдне!" Такъв организиран и купен вот ще има, че после същите партии ще изреват на умряло и ще питат "Ама защо така стана?"
  —цитат от коментар 17 на pamela


  Не е политически коректно да се каже, но от гласуване по пощата най-голяма полза може да има ДПС. Техният вот и досега е добре организиран, а ако можеше и по пощата направо щяха да блокират системата на Български пощи. Ограничението за 35 секции в страна извън ЕС също е заради тях.
  Българите в САЩ, ВБ и т.н. много милеят за България, но и на предишни избори не са показали някаква впечатляваща активност.

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#23] от "ikod":

  То беше ясно, че ще е така още когато кремълския президент сложи толкова ранна дата за изборите, беше ясно че вируса ще бушува още. Ама не чух дори на слаб гласец на протест срещу датата в студените грипаци месеци......

 35. 35 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#32] от "Храбър":

  Не пълниш пенсионна система, не пълниш системите които плащат детски, не пълниш бюджета който плаща учителските запалта. Това са просто джобни пари. Английската държава от друга страна ти прибира 30 % от доходите още преди да си получил заплатата ти. После ще викаш България е много скапано, вижда в Англия колко са големи помощите за безработица......

 36. 36 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Аз все още не разбирам защо хора дето не плащат данъци в дадена държава и не пълнят пенсионната и система трябва да гласуват в съответната държава. Значи аз ще пълня кацата наречена държавен бюджет ама пеше дето бере ядоди в англия и се осведомява само от плоскоземните фейсбук страници на руската пропаганда ще избира кой да ме управлява. И недейте с опорната точка, че емигрантите пращали много пари. Тези пари са все тая. Не са обложени с данък в България, не са напълнили никоя социална система.
  —цитат от коментар 29 на rdb41527334


  Ако разделим сумата на преводите които емигрантите изпращат в България на общия им брой (твърди се че навън са 1,5-2 милиона души) излиза че всеки от тях праща на месец около 100 долара. При минимална заплата тук три пъти по-голяма от тази сума дайте да видим какъв е реалният им принос към икономиката. Два милиарда не са кой-знае колко сериозна сума даже за бюджет като българския.
  А се съмнявам и че Пешо който дъни чалга докато мие коли на автомивка в Лондон (имам предвид конкретен случай) праща и толкова, да не говорим колко реална представа има за политическата ситуация в България и доколко може да реши за кого да гласува.
  В интерес на истината опашките пред изборните секции ги правят основно хората за които наистина можем да съжаляваме че не работят в България. Има и такива, включителн с шестцифрени заплати и квалификация която много малко от местни имат.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "Предизвестено бедствие"

  Ми що тъй? Камъни ли ще валят? Ма аз се плаша!
  Ааааа, такова, те берачите на нарциси кво правят там? Нали нарцисите замръзнаха.

 38. 38 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#32] от "Храбър":Не пълниш пенсионна система, не пълниш системите които плащат детски, не пълниш бюджета който плаща учителските запалта. Това са просто джобни пари. Английската държава от друга страна ти прибира 30 % от доходите още преди да си получил заплатата ти. После ще викаш България е много скапано, вижда в Англия колко са големи помощите за безработица......
  —цитат от коментар 35 на rdb41527334


  Ако седиш в България без работа, ще пълниш ли касата? Я да видим как пълним каси

  Извиваме ръцете на хората без работа да си платят здравните осигуровки, но тези с добър стандар сме им сложили таван на облагане :)

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Те, ако можеха , нито една секция нямаше да разкрият.

 40. 40 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 657 Неутрално

  когато фактите говорят ......:
  ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ 26 МАЙ 2019 - Извън страната

  1. ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – 28.76%

  2. ПП ГЕРБ 22.16%

  3. БСП 15.42%

 41. 41 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  В 9 парламента (1991-2017) гласовете от чужбина избраха общо 15 депутати (само на ДПС) от всичко 2160. Електорален дял 0,7%. Малко, но от сърце. Е, и през 2019 тези гласове избраха един евродепутат на ДБ. На изборите през 2017 избраха нула депутати.

  Ваксинирайте се!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK