"Демократична България" иска отмяна на ограничението за секции извън ЕС, партиите - без коментар

"Демократична България" иска отмяна на ограничението за секции извън ЕС, партиите - без коментар

© Юлия ЛазароваДвадесет дни преди изборите обединението "Демократична България" предложи на партиите в парламента отмяна на ограничението от 35 изборни секции в страните извън Европейския съюз. Депутатите от различни партии обясниха пред "Дневник", че темата не е обсъждана в парламентарните групи, но промени в Изборния кодекс няма как да бъдат правени непосредствено преди изборите на 4 април. Нито една партия не коментира официално въпроса до 18 часа днес.


Преди дни Централната избирателна комисия реши да разкрие рекордните 467 секции за гласуване в чужбина. Заради законовите ограничения, въведени през 2016 г., по 35 секции въпреки много заявления ще има във Великобритания (16 159 заявления за разкриване на секции), САЩ (5030 заявления) и Турция (20 854).


Заради Брекзит ограничението ще важи за първи път във Великобритания, където по изчисления на "Демократична България" имало заявления за откриване на 53 секции. По данни на обединението, ако ограничението не отпадне, в една секция в Лондон ще трябва да гласуват по 2448 души, което не е възможно и много хора няма да успеят да гласуват.
"Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България", коментира Христо Иванов в искане до председателя му Цвета Караянчева за извънредно заседание.


От ГЕРБ казаха, че ще изпратят позиция до медиите.


Депутати от ГЕРБ И БСП неофициално обявиха пред "Дневник", че въпросът не е обсъждан в партийните ръководства, но не смятат, че изборните правила трябва да се променят 20 дни преди изборите. Още докато работеше парламентът, управляващите не бяха склонни да отварят за промени Изборния кодекс. Според ГЕРБ идеята да няма таван за секциите в чужбина е спорна, а в "Обединените патриоти" са категорично против заради секциите в Турция. Предложението за отпадане на ограничения за секциите извън ЕС е внасяно и от ДПС, но е отхвърляно от мнозинството. Днес от парламентарната група на движението не коментираха предложението на "Демократична България".


Другата възможност да се свика извънредно заседание е с 48 подписа, колкото има само парламентарната група на "БСП за България". В последните й предложения за промени в Изборния кодекс такъв текст не бе включен, а днес Корнелия Нинова не коментира темата и не отговаряше на мобилния си телефон. Преди няколко седмици тя направи друго предложение - за изборен район "Чужбина".


Дори и да има воля за промени за секциите в чужбина, те ще отнемат няколко дни и разкриването на нови секции ще е в последния момент, което не е допустимо, коментира депутат от управляващите. "Демократична България" предлага те да бъдат разкрити до 27 март.


От Централната избирателна комисия казаха пред "Дневник", че ще се съобразят с волята на законодателя. На 17 март предстои да бъдат сформирани секционните избирателни комисии в чужбина. Тогава ще се обсъди възможността дали във Великобритания да няма секции с повече от една кабина, което на практика ще облекчи гласуването.


От Мрежата на изборните доброволци в чужбина също искат отпадане на ограниченията за секции в чужбина. Пред "Дневник" координаторът им Димитър Иванов каза, че ако ограничението не отпадне, половината българи във Великобритания няма как да гласуват.


На онлайн среща с президента преди два месеца българи зад граница, които живеят във Великобритания, САЩ, Канада и Турция, също поискаха отпадане на ограничението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK