ГЕРБ отлага предизборно паспортизацията на сградите

Николай Нанков

© Велко Ангелов

Николай НанковЗадължителното вадене на технически паспорти за сградите, построени преди 2007 година, да се отложи за след края на 2022 година, призова зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в профила си във "Фейсбук". "Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им", пише той.


Нанков, който беше и регионален министър, но подаде оставка след катастрофата край Своге през август 2019 година, допълва, че в управленската си програма ГЕРБ поема ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. За целта щял да се създаде специален фонд.


Задължението за паспортизация на сградите е записано в Наредба номер 5 за техническите паспорти от 2006 година. Като срокът за издаване на документите до момента е удължаван четири пъти.


Този път това стана факт след остри реакция в социалните мрежи и недоволство. Нанков пояснява, че техническите паспорти са нужни, за да осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Като важни документи обаче те не трябвало "да се изработват под натиска на изтичащия срок", казва още зам. регионалният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  Които живеят в сгради, които нямат паспорти, да приготвят грубо по 8 лв. кв. м.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Е то остана в тая пандемия сега да се прави!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 3. 3 Профил на 5G
  5G
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Стриженето на овцете се отлага за късна пролет. Тогава има повече вълна.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Стопиха сланинката и ще им трябва нова. Тамън го измислиха как да стане и бъц дойдоха избори.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Стригането на овцете после ще се забърза, докопат ли се пак тези до властта.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Е що за след изборите бе, нещастници!
  Нека си остане както го измислихте бе!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 7. 7 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Стригането на овцете после ще се забърза, докопат ли се пак тези до властта.
  —цитат от коментар 5 на rumen_s


  Много ясно !
  Тъкмо за летните почивки ше ни дадат тая подсечка!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 8. 8 Профил на Mario_M35
  Mario_M35
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Ох колко са се загрижили тия корумпирани герберски травестити за хората. Тоя Нанков отдавна трябваше да е подсъдим за безхаберието си. ОСТАВКА МУТРИ!

 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  "Които живеят в сгради, които нямат паспорти, да приготвят грубо по 8 лв. кв. м"

  А вие герберастите се пригответе да бъдете грубо изритани на 4.04.

 10. 10 Профил на afrika
  afrika
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Всъщност идеята за отлагането на фактическия нов данък, не е на ГЕРБ( който е вносител на идеята), а на групата за натиск в ДБ - Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. "След острата ни, но аргументирана позиция с Мартин Димитров и Методи Андреев срещу новия данък на властта #техническиПаспорт виждаме, че зам.-министърът на регионалното развитие два часа по-късно е поместил в профила си във ФБ, че ще отложат отново задължителната паспортизация!
  👉 За да има гаранции обаче, че това (предизборно) обещание на управляващите ще бъде изпълнено, е важно да има кой да отстоява позицията на гражданите в следващия парламент..
  ✌ Затова – на 4.04. и #ЗаДаСеЧуваГласътНаГражданите #11 и преференция #105 в цяла 💙 София!"
  Петър Славов ДБ ( копирано от неговата страница във ФБ

 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Гневно

  "да добавяме още една грижа към всекидневието на българите" - късата памет и поредното събиране на пари? То не бяха за номера на колите, за касови апарати, за безброй регистрации... При попълване на "първите" ДЕМОкратични данъчни декларации за имотите се описваше всичко за сградите - етажност, площи, обеми, конструкции, материали, вкл. и подобренията... Та, на КОЙто и чиновник МУ е хрумнало да събира пари, да се разрови по архивите, да систематизира, дигитализира първичните данни, още повече, че всяка сграда се строи по проект, със съответните актове за законно ползване, и ако при плащането или неплащането на данък сгради, такса смет, има несъответствия да се налагат глоби и нов оглед. Поредното нищо неправене от администрацията, но за сметка на гражданите, които ще ги обрушват поредните "спец" фирми за "паспортизация".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#10] от "afrika":

  Петър Славов
  trSpo5noshoredm ·
  ‼ИСКАМЕ СПИРАНЕ НА НОВИЯ ДАНЪК „ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ“
  “#ГрупаЗаНатиск“ от 43-ия Парламент – Мартин Димитров
  , Петър Славов
  и Методи Андреев, системно се противопоставяхме на всякакви опити за повишаване на данъците или въвеждане на нови такива, включително и скрити, с които допълнително да бъдат натоварени българските граждани и бизнес.
  ☝️Така се противопоставихме на въвеждането „на калпак“ на данък „#уикенд“ за бизнеса, данък „#покойник“ за гражданите, безумията в наредба #Н-18 за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите и пр.
  🧐 Силно сме обезпокоени от наближаващия пореден краен срок за задължителна #паспортизация по Наредба No.5 на всички обекти по смисъла на Закона за устройство на територията, без да се разграничава между нови, заварени и новостроящи се! Последното, по експертни оценки, ще струва между 300 и 500лв. на всяко домакинство в България, а за всеки бизнес – значително повече!
  👉 Настояваме, като първа стъпка министърът на регионалното развитие и благоустройството да отложи крайния срок от 31.12.2021г. (многократно отлаган досега от 2007г.) за влизане в сила на задължителната паспортизация, която в този й вид се явява квази „данък“ за българските граждани и бизнес.
  ✌ Като кандидати за народни представители от листата на #ДБ с преференция #105 за следващия парламент поемаме ангажимент, незабавно, ако получим подкрепа от българските граждани, да внесем необходимите законодателни промени в #ЗУТ, с които ясно да диференцираме случаите, в които е необходимо изготвяне на технически паспорт за сградите и съоръженията.
  ☝️Убедени сме, че изготвянето на #техническиПаспорт-и не може да е кампаниен процес, като паспортите трябва да се изготвят само по желание на собствениците на сградите или при наличие на някое от следните обстоятелства:
  👉 при възстановяване на липсващи технически книжа;
  👉 при надстрояване, реконструкция или промяна предназначението на строежи, строени преди 2007 г.;
  👉 наличие на повреди, обрушвания, пукнатини и деформации, които застрашават сигурността при експлоатация;
  👉 при топлотехническо саниране на сгради, строени преди 2007 г., когато финансирането е по европейски програми или от държавния и/или от общинския бюджет;
  👉 при строителни дейности, които засягат елементи от носещата конструкция;
  👉 за строежи държавна и общинска собственост с голямо обществено значение, като училища, болници, читалища, спортни зали и др., както и при строежи от значение за националната сигурност.
  ⁉Запазването на Наредба No.5 в сегашния й вид и изискването в нея, до 2022г. всички сгради да бъдат „паспортизирани“, считаме за вид нов данък и като такова – за противоречащо на законите и Конституцията в страната!

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":Всъщност идеята за отлагането на фактическия нов данък, не е на ГЕРБ( който е вносител на идеята), а на групата за натиск в ДБ - Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. "След острата ни, но аргументирана позиция с Мартин Димитров и Методи Андреев срещу новия данък на властта #техническиПаспорт виждаме, че зам.-министърът на регионалното развитие два часа по-късно е поместил в профила си във ФБ, че ще отложат отново задължителната паспортизация!👉 За да има гаранции обаче, че това (предизборно) обещание на управляващите ще бъде изпълнено, е важно да има кой да отстоява позицията на гражданите в следващия парламент..✌ Затова – на 4.04. и #ЗаДаСеЧуваГласътНаГражданите #11 и преференция #105 в цяла 💙 София!"Петър Славов ДБ ( копирано от неговата страница във ФБ
  —цитат от коментар 10 на afrika


  Добър опит. Опитай отново.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  През 2006, когато беше измислена тази хранилка за някои, управляваха БСП !!!

  [email protected]
 15. 15 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Мацка спряла милиционерска кола на стоп. Те я попитали как ще плати за превоза. Тя рекла:
  - В натура.
  - И к'во е това натура?
  - Ми свалям сутиена, свалям гащите...
  Единият попитал другия:
  - На теб сутиен трябва ли ти?
  - Ми не...
  - А гащи?
  - Ми не...
  - И на мен не ми трябват. Айде карай тогава.

  Та и ние така - на нас паспорт не ни трябва.
  На който му трябва, да си го вади и да си го плаща!

 16. 16 Профил на Mario_M35
  Mario_M35
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Може ли някой да даде смиселн отговор каква е ползата от тези технически паспорти и къде изчезнаха тези на построените преди 2007 сгради стопанисвани от общените ? Няма начин да не са имали техчнически паспорти или там както им казват.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  След като всеки плаща данък за имота си , това е задължение на държавата, нали към всяка община има отдел за строителен контрол и специалисти, които получават заплати от нашите данъци.

  [email protected]
 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  """"ГЕРБ отлага предизборно паспортизацията на сградите""""" те "отлагали" бе....."отлагали" за след изборите нещастниците "да ни го вкарат"..... Не отменят, а отлагат !!!! ..... а това, че дефакто е силово налагане на "непоискана услуга" с която искат да рекетират с 6-8 лв без ДДС на кв.м всеки .....да и недоразуменията герберастки..... отлагали "предизборно" .....

 19. 19 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Първо щяха да са 2-3 лева на квадрат. После станаха 5-8, та до 10. Какво правим, ако има празни апартаменти, чийто собственици са неоткриваеми (множество наследници, собственици в чужбина и т.н.)?! Как изобщо ще се извърши обследване без разрушаване, когато машините за целта в цяла България са няколко?! Кой изобщо ще може да каже без да гадае какви са топлинните характеристики на всеки апартамент или на къща на 100 години?! Всичко това и още куп въпроси стоят, но както знаем ГРОБ не са достатъчно адекватни, за да премислят всички аспекти, важното е едни милиони да се изсипят в разни чекмеджета и придворни на кметовете фирми. Цялата галимация е една огромна черна дупка и генератор на корупция.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Ехаа бай Х щеше добре да напълни бюджета и джобовете на ,,нашите" . Мат'рала да мисли като гласува.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Пожарникаря пак хвърля димки за да могат хората да се страхуват и да се плюят за глупости и да не обръщат внимание на истинските му зулуми. Миналия месец беше категоризиране на автомобили и забрани за влизане в центъра, сега изкараха паспортите на сградите. Паспорти няма и никога няма да има останалото са гербодимки и караконджули

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Ще си декларирате всичко и ще ви вземат по една заплата за това. След туй може да вдигнат и дан. оценка. Разни недоучили с вишу ще приберат едни много милиони срещу листове с хартия. Пачки требе да продължат да захранват комунистическите чекмеджета...

 23. 23 Профил на afrika
  afrika
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  "Нacтoявaмe кaтo първa cтъпкa миниcтърът нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo дa oтлoжи крaйния cрoк oт 31.12.2021г. (мнoгoкрaтнo oтлaгaн дoceгa oт 2007г.) зa влизaнe в cилa нa зaдължитeлнaтa пacпoртизaция, кoятo в тoзи ѝ вид ce явявa квaзидaнък зa бългaрcкитe грaждaни и бизнec", призoвa Петър Славов( ДБ) oт имeтo нa Групaтa зa нaтиcк.https://fakti.bg/bulgaria/561907-grupata-za-natisk-e-tvardo-protiv-zadaljitelnata-pasportizacia-na-sgradi

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#19] от "zero_day":

  Кви въпроси стоят бе бате? Ще дойде шамана у вас, ще каже ха ха ха ха хе хе хе хе....тухлена сграда, слагал си изолация на едната стена...ТЕ това са показателите подпис, печат, дай 1000 лева, се със здраве.
  Обаче понеже знаят, че тва се издава за цялата сграда, демек трее да организираш съседите което е мишън импосибЪЛ хеле па и пари да дадат, та...или е пореднара димка дет писах или ще измислят нещо да се финансира по проект "Крадлива България" и .....само да ти връчат документа на шамана и да цоцнат едни кинти от фонда

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Когато става въпрос за дрането на кожата на българските граждани, герп са невероятни факири, все ще го измислят някак си че да си плащаш, никой да не се заблуждава от тия предизборни отлагания.

 26. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#19] от "zero_day":

  не само това. 9/10 от вилите
  правени по соца са невъзможни за
  узаконяване и за издаване на технически паспорт.
  там само с удостоверение за търпимост става.

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2794 Любопитно

  Защо никой от опозицията не е заявил, че ако спечелят изборите, ще махнат тази глупотевина?

  Еретик
 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#26] от "mihail_p":

  Ти ще кажеш! Абе вие къде живеете бе? Незаконни павилиони, са нанесени в кадастъра и им е прокаран ток по ограждението за пешеходци, а вие продължавате да говорите за некви неща дето са невъзможни за узаконяване и за немски кирливи технически паспорти. Нема невъзможни неща хеле па в строителството в България.

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Популизма ще довърши каквото е останало от Отечеството!!!
  Отлагаме всичко до възможно последният срок, после всичко става на кълбета, трупа се напрежение, бързане и бъгове....за съжаление нищо ново!!!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Сравняват техническите паспорти за сградите с акт 16. Ако държавата сега иска паспорти, сама да си ги плаща.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#29] от "selqnin":

  Ти не философствай а мисли как да направиш паспорт на къщата от плет и кал, че може и да не го отложат ако не са популисти! Па и тя е 100 квадрата...ще ти заемат повече пари отколко струва къщата барабар с двора

 32. 32 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 528 Неутрално
 33. 33 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Техническият паспорт е нехеобходим, друг е въпросът, че щом държавата има пари, да санира частни сгради, може, да поеме и паспортизацията.

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#33] от "qid44693832":

  И за какво точно ти е необходим? Айде дай един пример

 35. 35 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добро решение на ГЕРБ.

 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 811 Неутрално

  И паспортизацията на сградите е поверена на "наши, читави фирми", които ще връщат кеш-бек към чекмеджето.
  Повторение на топлинните счетоводители, чието въвеждане доведе до повишени сметки и такса топлинно счетоводство.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Защо никой от опозицията не е заявил, че ако спечелят изборите, ще махнат тази глупотевина?
  —цитат от коментар 27 на Костадин Иванов


  Заявиха. Възраждане.

 38. 38 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Когато става въпрос за дрането на кожата на българските граждани, герп са невероятни факири, все ще го измислят някак си че да си плащаш, никой да не се заблуждава от тия предизборни отлагания.
  —цитат от коментар 25 на Billy Pilgrim


  Групировка за Екстремно Разграбване на България.

 39. 39 Профил на Nwabudake Morgan
  Nwabudake Morgan
  Рейтинг: 214 Разстроено

  Отлагането значи да отложи осветляването какво е състоянието на сградите и ограничаването на правото на българина да си бута стени за добър ден като придобие имот в някоя сграда.

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#39] от "Nwabudake Morgan":

  Немаш НИКАКВА представа за какво говориш нали? Ама коментираш. Ама от дингили

 41. 41 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#10] от "afrika":
  Районите в София са три.
  Няма листа за „цяла София”.

 42. 42 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#33] от "qid44693832":И за какво точно ти е необходим? Айде дай един пример
  —цитат от коментар 34 на uq


  А техническите паспорти представляват точно това за сградата, в която живеем. Те описват от какви материали е създадена, къде са прокарани кабелите, ВиК тръбите и отоплителните системи, асансьорни уредби. Посочено е и състоянието, в което се намира сградата и какви ремонти трябва да бъдат направени, за да е в добро техническо състояние. Новата важна част за всички собственици е, че само сгради с технически паспорт ще могат да кандидатстват за енергийни обновяване.

 43. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  И паспортизацията на сградите е поверена на "наши, читави фирми", които ще връщат кеш-бек към чекмеджето. Повторение на топлинните счетоводители, чието въвеждане доведе до повишени сметки и такса топлинно счетоводство.
  —цитат от коментар 36 на Пипера е много лют


  ми те половината надзорни функции
  са излишни в нашето строителство,
  но нали требе некой да яде без да бачка
  и така. като разправям на колеги от чужбина
  за нашия надзор и просто хората се дивят
  какви глупости се правя само и само
  да се дадат легитимно пари на некви
  клатикурци.

 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Не го отлагайте "предизборно" ГЕРБ....... дръжте на позициите си, нека всички да разберат какви недоразумения сте !!!!...... долни шушумиги !..... да излезе Бойчо и да каже на хората как и защо иска да ги рекетира.....

 45. 45 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До [#42] от "qid44693832":
  Това го има в техническата документация на сградите. Не е нужно да се прави втори път с технически паспорти.

 46. 46 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Изискването за технически паспорти е въведено от Тройната коалиция през 2007 година.
  БСП и ДПС
  какво мислят по въпроса ...

 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#42] от "qid44693832":

  Къде ви намират такива титани на интелекта? Всяка сграда си има проекти за тези неща - отделен проект за ВиК, за ОВ, за електроинсталация, конструктивен, архитектурен и т.н. Тези проекти би трябвало по поне да са налични в общината, внасят се като се въвежда в експлоатация сградата.
  Ти виждал ли си такава документация? Знаеш ли какъв обем е? С чертежите, сметките и т.н. Това не е предмет на някакъв пиклив паспорт издаден от недоучен оценител.
  Тези паспорти касаят ако не се лъжа само енергийната ефективност на сградите и са пълна порнография

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#42] от "qid44693832":

  Всичко това, което описваш, го има в проектите на сградата, които са утвърдени и съгласувани на местно ниво! Тази сграда не е изникнала от нищото. В общината много добре би следвало да знаят, от какво и как е направена. Още повече, че си има и актове по време на строителство и при въвеждане в експлоатация.

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Какава 'паспортизация' бе, герберастки крадци!?
  Документите за въвеждане в ескплоатация на жилищните сгради съдържат достатъчно техн. информация! На кой му требе паспорт да чете и преписва!

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#46] от "001":

  НДСВ къде ги остави? Борисов нали беше част от НДСВ? Както и Пеевски, между другото...! ;)

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Изискването за технически паспорти е въведено от Тройната коалиция през 2007 година.БСП и ДПСкакво мислят по въпроса ...
  —цитат от коментар 46 на 001


  Сега е същата тройна коалиция ДПС-ГЕРБ-Руски патреоти.

 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2054 Гневно

  Проблемът не е л изтичащите срокове, а в пълната липса на комуникация от ГЕРБ към смятаните от тях за рая и пълната им некадърност в комуникациите. В момента почти никой българин, влючително и стротели (истински, не любимците на Нанков) не знае за задължителната паспортизация почти нищо конкретно. Сега след това отлагане, ако (не дай Боже) Борисов остане на власт, като наближи крайният срок ще започне едно блъскане, което ще се използва за шантаж на свестните хора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Принципно намеренията са добри, по белите страни да си собственик е отговорност, и е редно да има технически паспорт, в който се вижда колко е читава и поддържана сградата, какви ремонти са направени, съответно има регламент за последните .

  НО на територията ще бъде погерберено т.е. парите ще отидат за наши хора, отделно че огромна част от собствениците нито имат желанието това да го правят нито средствата нито виждат смисъл, при условие че преди години при подаването на данъчните декларации оргомана част от тази информация беше предоставена.

  Затова мутрите вън.

 54. 54 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 915 Неутрално

  тази паспортизация никога няма да се случи. Това е държава в която всеки си прави каквото си иска, кърти стени, остъклява, зида, избива комини, прокарва тръби, краде като бесен каквото може! Абсурд!

  Евроатлантида
 55. 55 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 552 Неутрално
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#33] от "qid44693832":

  За какво е необходим този така наречен технически паспорт? И как сме живяли досега без такова нещо, а?
  Погледни на какво приличат блоковете. Особено по-големите. Приличат на катуни. Всеки лепи и окача върху фасадата каквото си знае. Остъкляват се тераси без проекти. Пълна анархия. Общините не контролират нищо! Ама нищо...! Какво им пречеше да го правят досега? Не е ясно. И сега, хоп! Паспорти...! Поредното безумие. Никой не е наясно, как ще се изпълни и какво се търси като ефект. Само едни фирми потриват ръце и чакат парите да потекат.
  Наскоро научихме, че и еко-стикери по колите щяло да има. И това при положение, че всяка разпадаща се и димяща трошка, може да мине ГТП без никакви проблеми.

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#3] от "5G":

  " Стриженето на овцете се отлага за късна пролет. Тогава има повече вълна."

  Тя повечето вълна идва само по едно направление - повече овце, от които да се сваля....😉

 58. 58 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3485 Гневно

  Все още не е ясно , защо няма никой, който да е отговорен за изчезналите ПСД на монолитните сгради ( стоманобетонни конструции , отговарящи на всички противоземетръсни изисквания преди 10.11.89 и особено тези преди 80-та.)и какво точно да направят собствениците , защото съвсем не е ясно , дали ще трябва сами да се справят.......или да има някакво точно и ясно изпълнимо решение по въпроса ? Ясно , а не да се ходи до общината и .........

 59. 59 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Нанков, Нанков. Най-напред отговори можем ли да ходим спокойно по улиците без да ни хваща ток или да пропадаме в дупки на тротоара? Можем ли да минаваме край Своге без да се кръстим? Да пътуваме до Рилски манастир без да ни затрупа срутище на новоремонтирания път. След като отговориш си подай оставката истински. Чак тогава, тези след тебе могат да говорят за паспортизация на сгради.

 60. 60 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Какава 'паспортизация' бе, герберастки крадци!?Документите за въвеждане в ескплоатация на жилищните сгради съдържат достатъчно техн. информация! На кой му требе паспорт да чете и преписва!
  —цитат от коментар 49 на ali_ibn_isa


  Какви гербаджии те гонят, човече! Наредба номер 5 е приета от министъра на тройната коалиция, следва негодуванието ти да се обърне към него/тях/. Аман от първосигнални!

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 61. 61 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Търсих, четох....и не разбирам.....навсякъде се споменават СГРАДИ, след което се коментират апартаменти.....
  Въпроси!!!!
  За еднофамилни къщи отнася ли се ?
  За какво ми е паспорт, ако не възнамерявам да продавам къщата си?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 62. 62 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#27] от "Костадин Иванов":
  "Защо никой от опозицията не е заявил, че ако спечелят изборите, ще махнат тази глупотевина?"

  Хубаво ще е да попрочетеш и по-нагоре, какво са написали умни хора, пък поооосле чак да лъжеш . . . то не, че не можеш, ама поне едно тъпо чувство може да ти остане!

 63. 63 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#61] от "the_flea":

  "За какво ми е паспорт, ако не възнамерявам да продавам къщата си?"

  На теб не ти трябва, но на едни наши другари не са им излишни 1 000 000 Х 350-400 лева. Истината е, че другарите още не са готови с фирмите за паспортизация. Иначе се представя като грижа за човека, ама не е.

 64. 64 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#29] от "selqnin":
  "Популизма ще довърши каквото е останало от Отечеството!!! Отлагаме всичко до възможно последният срок . . ."

  'Що бе? Ти паспортизира ли си имотите вече, та тръгна да говориш точно ти за популизЪма в Отечеството?

 65. 65 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Търсих, четох....и не разбирам.....навсякъде се споменават СГРАДИ, след което се коментират апартаменти..... Въпроси!!!! За еднофамилни къщи отнася ли се ?За какво ми е паспорт, ако не възнамерявам да продавам къщата си?
  —цитат от коментар 61 на the_flea


  Като дойдат другарите с вдигнатите юмруци ще национализират с преимущество сгради със знак А+++ на паспорта, да им е топличко и икономично, затова.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 66. 66 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Изискването за паспортизация на стари сгради ( преди 2007г ) трябва да ОТПАДНЕ !!! Те са проектирани, построени и въведени в експлоатация преди наредбата от 2006г. и е редно да се експлоатират без пречки до следващ основен ремонт или реконструкция, когато така или иначе ще трябва да се изготви паспорт на сградата. Нови наредби и закони трябва да се прилагат за нови сгради, а не със задна дата. Това е правно недопустимо - хем си изряден собственик изминал пътя на голгота до удостоверение за ползване и изведнъж ти казват, че ако не направиш нещо и не дадеш куп пари, общината ще направи вместо теб това ( не поискана услуга ) и ще ти вземе парите с ЧСИ. Аз съм архитект и вече ме търсят за паспорти, но не си мислете, че ние имаме финансов интерес да лазим по хорските мазета и да заснемаме сгради без документация., която общината е загубила. ДА СЕ ОТМЕНИ наредбата за съществуващите сгради. Безсмислен труд и разход за собствениците

 67. 67 Профил на Ana Toneva
  Ana Toneva
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Паспортизацията на сградите е приета по време на Тройната коалиция, с гласовете на ДПС И БСП.

 68. 68 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3485 Неутрално
 69. 69 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 50 Неутрално

  До коментар [#60] от "proventuss":

  Да бяха я отменили за тези 10 години. Пълна глупост е за старите сгради. То няма и как да стане в многофамилните сгради. Навсякъде има няколко апартамента със собственици в чужбина или социално слаби или просто не им се плаща. Кой ще плати техния дял? Паспорт се прави на цяла сграда, не на отделно жилище. Дори тези които искат да го направят, няма да могат освен да платят и чуждите дялове, а това няма да стане. А и как ще се осигури достъп до тези жилища? С полиция ли? Ако не се осигури достъп, паспорта ще е нещо измислено, от което няма никаква полза

 70. 70 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Защо просто не се прекопира системата в Холандия. Хем паметници на културата ще бъдат възстановени, хем на крепостния българин ще му се набие канчето сам да си санира блока или да се натиска за програма за саниране и ще се стигне до ситуация в която схемите и буламача ще излязат наяве. Хем разни отдавна писнало им да чакат държавата да ни оправи или няма да възпрепятстват ремонта на западащата ни инфраструктура или ще си продадат имотите за да не плащат пари за имот който не ползват.

  This is the place where puddings die.
 71. 71 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  До коментар [#60] от "proventuss":Да бяха я отменили за тези 10 години. Пълна глупост е за старите сгради.
  —цитат от коментар 69 на bgq17618748


  Няма как да се отмени, директива от Брюксел!

  В Германия рядко се срещат дгради или жилища без такъв паспорт, но е удобно, когато трябва да избираш между 2 жилища, обаче едното е по-добре топлоизолирано!

 72. 72 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  Защо никой от опозицията не е заявил, че ако спечелят изборите, ще махнат тази глупотевина?
  —цитат от коментар 27 на Костадин Иванов


  Щото няма как да се премахне, директива от ЕС във връзка със "зелената сделка"!

  Няма да се учудя, ако данък сгради не почне да зависи от пашапорта, без топлоизолация двоен данък!

 73. 73 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#66] от "bgq17618748":

  А ти като си архитект, какво общо имаш със техническите паспорти та па чак вече те търсят хората за такива, та чак и не искаш да пазиш по мазетата да заснемаш? Май мислиш че нямаме представа какво е архитект, или ти нямаш представа.
  За останалото си прав, наредбата е малоумна и за това и ще си оттече в канала ама... няколко години ще я дъвчем и ще я ползваме за плашило и за димка по изборите

 74. 74 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 50 Неутрално

  [quote#71:"Dariya Koleva"][/quote]

  Говорите за нещо друго. Паспорт не се прави на жилище, а на цяла сграда.

 75. 75 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#63] от "Араламбене му е майката":
  "На теб не ти трябва, но на едни наши другари не са им излишни 1 000 000 Х 350-400 лева."

  Напълно съм съгласен с тезата ти, но бих искал да внеса малко уточнение:
  Сградите (от всякакъв тип) в България са не по-малко от 2 500 000 (два и половина милиона) броя. В тези сгради има не по-малко от 4 000 000 (четири милиона) жилища, да не броим тук и всички обществени, производствени и със специално предназначение сгради. Средната очаквана стойност на опаспортяването е изчислена приблизително на 400 - 500 лева.
  Или иначе казано за гражданите 4 000 000бр. х 450лв. = 1 880 000 000 лв.
  Прибави тук сега и за другите сгради които не са жилищни още около 2 000 000 000 лв и ще получим резултат от около 4 милиарда лева разход за народонаселението, което ще е приход за т.нар. "фирми за паспортизация".
  Хубаво е, нали?!

 76. 76 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 50 Неутрално

  До коментар [#72] от "Dariya Koleva":

  Вие говорите за топлоизолация и зелена сделка, а паспорт е нещо съвсем други. В него има енергийна оценка и сертификат, но това е една малка част от паспорта.

 77. 77 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 50 Неутрално

  До коментар [#71] от "Dariya Koleva":

  И какво точно изисква Брюксел и къде да прочетем тази директива, че нещо не вярвам. Инак много е лесно да се каже - директива от Брюксел

 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#74] от "bgq17618748":

  Говори...един руско-китайски герберски трол, това говори. Иначе... ТЕОРЕТИЧНО, ако купуваш жилище в сграда с паспорт, би следвало там да пише колко е изолирана и ти да си кажеш "тая сграда много дуа вътре, нема да купувам,а таа много изолирана, вътре е екстра, ще купя" Това НА ТЕОРИЯ на практика няма как да знаеш.

 79. 79 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1072 Гневно

  Паспорти на сгради...Пак ГЕРБ-ерска дивотия и малоумие !
  Резоненен въпрос , на който ГЕРБиджа не е ,и няма да отговори:

  Че КАКВО ДРУГО ,освен паспорт на сградата е Акт 16 ,ммм?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 80. 80 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Взимаме властта и вкраваме някаква гадория за хората.
  Като дойдат избори, казваме на хората, че ако пак вземем властта, ще махнем гадорията...

  Кой гласува за "Работа, Работа, Работа" (т.е. познатото от Тодор Живков "Дела, дела и пак дела")?!

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 81. 81 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 50 Неутрално

  До коментар [#73] от "uq":

  Ами паспорти се правят или от надзорни фирми или от проектантски колективи с Пълна Проектантска Правоспособност. А и в надзорните фирми без архитект не минава. Ти кой мислиш че прави архитектурно заснемане - зарзаватчията ли?

 82. 82 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#81] от "bgq17618748":

  Кво заснемане, архитектурен проект има и отклоненията от него са много видими. Няма тука заснемане, какво заснемаш? Има проект и той се изпълнява. И каква архитектура заснемаш в мазетата? А надзорната фирма за това е там да осъществи надзор над строителството дали се изпълнява по проект. СТРОИТЕЛСТВО схващаш ли? Не заснемане, тва да не ти е кадастъра та ще заснемаш?
  Извършва се не заснемане а обследване на енергийните характеристики на сградата в тоя паспорт за това иде реч. За останалото си има проекти и всяко отклонение от тях следва да се отстрани без никакви паспорти

 83. 83 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 779 Неутрално

  ГЕРБ е истинската Партия на народа! Строи, управлява, не злоупотребява! Я ги вижте мършоядите около Фатмака - само да се докопат до властта и веднага ни спират еврофондовете заради далаверите им - помните ли Хохегер, заменките, КТБ, Виденовата зима, Догановите порции, енергийните паркове на синчетата на соцминистрите, богинята на кражбите от бедни Масларова?! Или пак ви е налегнала предизборната амнезия? Ние не забравяме и знаем при кого в България се строи и не се краде по комунистически и маджовски!

 84. 84 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Любопитно

  Казано с други думи властта се опитва да отложи поредното бъркане в джоба на редовите българи/гласоподаватели!

 85. 85 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  наглите тикви отстраниха ли незаконното строителство в етажните собствености че да отлагат... щото така както я виждаме хавата, най-много дървото да си изкарат накрая... 30 години тнр. "контролни органи" плюскаха рушвети и рушветчета от кви ли не щеш мошеници, а накрая - матряла да плаща, м... ами нека да я видим как ще стане тая

 86. 86 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 50 Неутрално

  До коментар [#82] от "uq":

  Говорим за старите сгради човече, отдавна построени и за съжаление голяма част са със загубена документация. А мазетата са част от всяка проектна документация и без тях не минава. И обследването на енергийните характеристики е само една малка част от техническия паспорт. Обследва се конструкцията на сградите, инсталациите ( ВиК, Ел, ОиВ ), функционалните промени....... И се правят ПРЕДПИСАНИЯ - да се подмени например мълниезащитата, да се подменят някой инсталации, да се подмени дограма, ако не отговаря на изискванията и после собствениците трябва да направят ГРАФИК за изпълнение на предписаното. Цената на паспорта ще ви се види нищожна. И всичко това става с архитекти и инженери по всички специалности с ППП. А ако ви предпишат конструктивно укрепване, не ми се мисли

 87. 87 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  То в България всичко е на хартия и всичко се прави за да се "усвоят" едни пари. Сградите строени преди 1989 са в пъти по здраави в сравнение със сегашните Сега се строй по възможно най бързия начин, с наи евтините материяли, и възмойно най нископлатените кадри - НО сградите имат паспорт!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 88. 88 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3101 Неутрално


  Изглежда ГЕРБ имат усещането, че губят изборите щом прибягват до такива отчаяни селски номера - през март 2021 г. да обявяват, че ще отложат краен срок, който е чак в края на 2022 г.

  И това усещане няма да ги излъже.

 89. 89 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 572 Весело

  Изглежда Корнелия Нинова усеща , че губи за пореден път изборите и е предложила, държавата да плати за техническите паспорти.

 90. 90 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#86] от "bgq17618748":

  айде глупости на търкалета... всичко се решава с подходящата сумичка... направо си го представихме цветно как същите тея, дето нацвъкаха нарушения под път и над път сега ще издават предписания на етажната собственост да възстанови 2-3 "усвоени" покрива, взевъзможните му коридорчета, че на места и цели отцепени етажи примерно, да не говорим пък за инсталации и ала-бала... айде приказки за лека нощ хахахах... дървооо, пич... дърво дебело ще има тоя път

 91. 91 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3101 Любопитно

  До коментар [#86] от "bgq17618748":

  Можем ли да изкажем обоснованото предполжение, че архитектите и инженерите, които ще изготвят предписанията до един имат участие във строителните фирми, които ще ги изпълняват?

 92. 92 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3101 Любопитно

  До коментар [#86] от "bgq17618748":

  Можем ли да изкажем обоснованото предполжение, че архитектите и инженерите, които ще изготвят предписанията до един имат участие във строителните фирми, които ще ги изпълняват?

 93. 93 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Изглежда Корнелия Нинова усеща , че губи за пореден път изборите и е предложила, държавата да плати за техническите паспорти.
  —цитат от коментар 89 на 001


  вие нали разбирате, че това на практика ще е узаконяване на цялото незаконно строителство до тук... а да видим сега консервативния, богобоязлив матрял кво ще рече хахахах

 94. 94 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Весело

  Можем ли да изкажем обоснованото предполжение, че архитектите и инженерите, които ще изготвят предписанията до един имат участие във строителните фирми, които ще ги изпълняват?
  —цитат от коментар 92 на Един препатил


  а не бе, тея ще са чистак новички и неупотребявани

 95. 95 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Изглежда ГЕРБ имат усещането, че губят изборите щом прибягват до такива отчаяни селски номера - през март 2021 г. да обявяват, че ще отложат краен срок, който е чак в края на 2022 г. И това усещане няма да ги излъже.
  —цитат от коментар 88 на Един препатил


  то по наредбата е такъв срока за общинска и държавна собственост... 2021 беше само за частната

 96. 96 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ana Toneva":

  Като е приета 2007 година, от ГЕРБ защо не я отменихте, вместо да изпълнявате програмата на БСП и ДПС? Не помислихте ли, че нещо не е както трябва в тази наредба, след като не можете да я приложите вече 15 години?
  Или сте имунизирани умствено и трудно схващате?

 97. 97 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Партията на европейските социалисти е напът да претопи и най-коравите червени депутати, изпратени от БСП в Европарламента. За ужас на болшинството социалисти у нас и петимата представители на столетницата в Брюксел онзи ден гласуваха в подкрепа на резолюцията, която определя Евросъюза като „зона на свобода за ЛГБТ“.
  Сред тях Елена Йончева и Иво Христов – тези, които доскоро бяха приемани като едни от хората, на които най-трудно може да се въздейства в негативен план или да бъдат манипулирани. Техният глас, разбира се, си има и своята цена на родна почва – двамата вече бяха охулени в социалните мрежи.
  „Аз подозирам, че Иво Христов продължава да бъде против тази резолюция в подкрепа на гейовете и лесбийките, но решението му е в резултат от огромния натиск от страна на ПЕС!”, коментира червен депутат.
  Той обясни, че ако искаш да прогресираш в ПЕС, трябва да се съобразяваш с общата политика.
  „Като почнеш да гласуваш твърде често против или въздържал се - започват да те гледат на кръв, започват да не ти възлагат отговорности, избутват те в по-незначителните комисии... Въобще става много драматично”, разказа врял и кипял член на столетницата.
  В крайна сметка относно резолюцията българските евродепутати в Европарламента гласуваха по следния начин: “За”: Кънев(ДБ), Ковачев(ГЕРБ/СДС), Алиева-Али, Кючук, Михайлова(ДПС), Станишев, Йончева, Витанов, Христов, Пенкова(БСП). “Против”: Джамбазки, Слабаков(ВМРО). “Въздържал се”: Адемов, Йорданов, Майдел, Новаков(ГЕРБ/СДС). Негласувал - Радев(ГЕРБ/СДС).
  Това, както написа Христина Христова, ще позволи на ГЕРБ предизборно се затвърди като борец срещу джендъризма, а БСП и битката й срещу налагането на Истанбулската конвенция бяха компрометирани – или поне за колебаещия се електорат, който отново ще се извърне или към ГЕРБ, или към ВМРО, чиито евродепутати, естествено, гласуваха против.

 98. 98 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До [#86] от "bgq17618748":
  Не лъжи!
  Никъде в наредбата не пише „стари сгради с изгубени документи”. Колко стари? За всички сгради над 200 м² и преди 2007 година се иска паспортизация.

 99. 99 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  До коментар [#82] от "uq":Говорим за старите сгради човече, отдавна построени и за съжаление голяма част са със загубена документация. А мазетата са част от всяка проектна документация и без тях не минава. И обследването на енергийните характеристики е само една малка част от техническия паспорт. Обследва се конструкцията на сградите, инсталациите ( ВиК, Ел, ОиВ ), функционалните промени....... И се правят ПРЕДПИСАНИЯ - да се подмени например мълниезащитата, да се подменят някой инсталации, да се подмени дограма, ако не отговаря на изискванията и после собствениците трябва да направят ГРАФИК за изпълнение на предписаното. Цената на паспорта ще ви се види нищожна. И всичко това става с архитекти и инженери по всички специалности с ППП. А ако ви предпишат конструктивно укрепване, не ми се мисли
  —цитат от коментар 86 на bgq17618748


  Като си толкова вътре в нещата би ли ми обяснил тава, което питам в ком. 61....

  За еднофамилни къщи отнася ли се ?
  За какво ми е паспорт, ако не възнамерявам да продавам къщата си?
  И още - ако не желая да си сменя нещо по къщата.....ще ме глобяват ли?
  Питам сериозно и не се гавря.....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 100. 100 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Герб: *прави каквото и да е*
  Дневник: *добавя "предизборно" *

  You don't know what you don't know.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK