Оставете църквата, г-н премиер

"Това е е политическа [зло]употреб, политическа подлост и даже – нейно публично унижение."

© "Фейсбук"/Бойко Борисов

"Това е е политическа [зло]употреб, политическа подлост и даже – нейно публично унижение."Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Достатъчно известно е, че съм православен (църковен) християнин и затова мнозина може би ще се учудят на негативната реакция на онова, което от няколко месеца насам настоящото българско правителство и по-специално г-н министър-председателят му вършат с Българската православна църква. Защото мисля, че то и ще го кажа направо - е


политическа [зло]употреба с нея, политическа подлост и даже - нейно публично унижение.
Защо го определям така? Та нали г-н премиерът почти през ден посещава по някой (новореставриран) храм из страната, паркира прословутата си "джипка" пред прага на някой манастир (преди десетина дни го направи пред цели 17) и раздава пари на Църквата. Раздава ги или се хвали пред насъбралите се камери, че ги е дал. Обикновено от няколкостотин хиляди до един-два милиона лева.


Прави го в стилистиката на някакъв самоназначил се "генерален строителен надзорник" на тази Църква - с ръка в джоба, с изпитателно-инспектиращ поглед и делово-смръщено изражение на отруденото лице, вървейки задължително на една крачка пред подтичващия зад него владика. И ето: аз заявявам, че се чувствам не удовлетворен, а истински раздразнен от тази натрапвана "благочестива грижа". Защо?


Ами ще кажа: защото това "фокусиране" на Църквата в изцяло материално-веществено-финансовия регистър; свеждането ѝ до "тоя прекрасен храм, който сме пострòили (реставрирàли, изрисувàли и т. н.)", до "манастирското крило, което потегнàхме", до пътя към манастира, "който асфалтирàхме", всъщност профанизира и унизява Църквата.


Отгоре на това за всички е ясно, че то се прави с прозрачна политико-популистка сметка.


На същински трезвите в духовно отношение църковни люде е добре известно, че активно практикуващите православни християни у нас са може би около 5-7% от населението на страната ни; онези, чиято православност е редуцирана до свещопаленето, до чисто ритуалните "кръщенки" и "венчавки", до някоя молитва "за здраве и късмет" са примерно още 15-20%, а пък онези, които "се декларират" като православни, защото "нали сме българи" (сякаш Православието е "българщина"), са около 50-60% и именно тия последните обичат да си правят "родолюбиви" екскурзии до някои от "нашите манастири", да задръстват с колите си техните порти и след като "палнат вътре по некоя свещ" да се нагостят в съседния ресторант, предлагащ им "специалните гозби, с които манастирската магерница от векове е известна".


Та ето, казвам - за г-н премиера Църквата очевидно се състои от тези 50+15%, които за благодарност за "строително-монтажната" му църковност трябва да му изпращат по някой и друг епитрахил за освещаванията на (вече) светските му строежи - метростанции, шосейни отсечки и пр., които следва да "омагьосат", за да не се срутят седмица след това. Г-н премиерът следователно го е изчислил: на православната "българщина" и на православното "требничарство" такова показно "уважение към нашата Църква" ще се хареса.


Ще се хареса то и на "коалиционните партньори", които героично бранят "християнските ни ценности"


и почитат "славното ни минало", защото за тях Църквата бездруго е част от "народната култура" (заедно с еженеделното хоро пред катедралата св. Александър Невски) и предизвикателен орнамент в битката с "разтленния либерализъм". То ще покаже г-н премиера като "традиционен българин" и даже - съвсем леко (не чак като Путин) ще го окръжи с тайнствен "духовен" ореол, защото както се вижда, той държи да поддържа специални отношения с "Началника" - не Го забравя, та да не го забрави и Той.


Да, обаче на резонните, трябва да призная, протести на същинските "войнстващи либерали и секуларисти", че никой не е искал съгласието им парите от техните данъци да отиват за "обновени манастирски крила" и "величествени храмове" из безлюдни провинциални градчета, трябва да отговарят такива като мен. Трябва да им обясняват, че на нас - същински църковните хора - подобна "строителна" православност не ни е нужна и ние въобще, въобще не сме я "искали от държавата". Че Православието ни не е строителна фирма за усвояване на държавни средства, чиито "изпълнители" по места са периодично привикваните в МС владици и игумени. Че Православието, което изповядваме ние не е "веществено", а духовно.


Ние, казвам, трябва да слушаме забележките, че в манастирите, в които г-н премиера хвърля по два-три милиона днес има (в цялата страна) всичко на всичко 80-ина монаси и 50-ина монахини. Но - трябва да им опонираме ние -


Православието въобще не е "бройки", "сгради", "пътища" и т. н.


То не е жречество в услуга на "правителствующия синклит", а духовност - висока екзистенциална философия и труден за отстояване етос. Трябва да им обясняваме, че да си православен е - особено днес и у нас - (често и) с мъка надделявана духовна тревожност; че ние, религиозните сме станали такива, защото от самото начало сме били развълнувани не от шосето до еди-кой си манастир, а от пределните въпроси на битието; че православността ни е - задължително неафиширана - лична и съборна аскеза. Че това, това е Православието, а не "подаряваните" ни сгради, крила, асфалтови пътища и "реставрации".


Как да го правим пред "либералите" и "секуларистите" обаче, когато те виждат Църквата, към която принадлежим единствено като материален фон на натрапливите премиерски "грижи"? Как да ги убедим, че въобще не щем (поне вярващите като мен не щем) държавата (и "нашето правителство") да "помага на Църквата", да "ѝ дава", понеже, напротив, сме в Църквата, защото тя ни дава - благодат, дух, същинска (а не патетична, "национална") заедност, тя ни спасява. И държавни "патрони", стопанстващи в Църквата всъщност я унижават - ако щете нарушават достолепната ѝ духовна тишина.


Ние - ще го кажа високо - църковните православни,


търсим духовността на Православието, а не "потегнати храмове";


заживели сме със словесността, с дълбоката мисъл на св. Василий Велики, св. Иоан Златоуст, блаж. Августин, св. Максим Изповедник и на цялото многотомно наследство на св. Отци, защото в Църквата, г-н премиер, се и мисли, пише и говори, а не само "нещо се пее" и се размахват китки и кадилници.


Но ето защо от името на - да, немногобройните църковни православни у нас, аз се обръщам с този текст към г-н министър-председателя. Знаете ли какво, уважаеми, оставете ни на мира! Оставете Църквата ни на нея самата! Не я въвличайте в политическите си ПР-акции, не я излагайте! Не я "овеществявайте", което очевидно единствено можете да правите!


Да, ние нито сме (войнстващи) "либерали", нито сме агресивни "секуларисти", но от свои мотиви настояваме Църквата да бъде отделена от държавата. Настояваме го, защото Църквата - нека ви доверим - живее в друго, в свое време, което не бълбука от избори до избори, но се разстила в столетията. Докато държавата, каквато и да е тя, е все пак поредица от еднодневки. Църквата живее и в свой свят - тя е евхаристийно (ако знаете какво означава тази дума) събрание, което всяка неделя сяда около "пренебесния и мислен" Христов жертвеник, приобщава се - днес - към "бъдещото Царство", за което и благодари в Духа Свети.


Оставете я, прочее, в това нейно Царство -


не правете нелепи опити да я извличате на политическия мегдан,


където нещата блясват ефимерно и сетне "мястото им вече ги не познава".


Ако пък желаете действително да заприличате на човек, свързан с Църквата, ще ви кажа: въобще не е достатъчно да вирите глава към сводовете на "реставрираните с парите, дето ви дадохме" храмове, да целувате по пет-шест пъти владишките панагии (на това пък кой ви научи?) и да приемате (а сетне набързо да предавате на служителите от охраната си) почетните медали на тази или онази епархия.


Трябва например да станете в неделя към седем и половина сутринта, да идете в енорийския си или в който щете храм, когато започва утренята, след това да се прекръстите към девет часа, когато се начева литургията и да стоите там, докато чуете отпуста, т. е. - докъм 10,30 ч. Това правят църковните християни, а не - като вашите съпартийци - водосвети, които очевидно не могат да различат от панихиди, и не като коалиционните ви партньори и новоизпечените "консерватори", които декламират, че "милеят за християнските ни корени", само че в неделя предпочитат все пак да си поспят по до късно "като хората".


Или когато православните християни искат и си дават един другиму прошка, за да встъпят в периода на Великия пост, "вземете си", г-н премиер, телевизионно време вечерта и поискайте прошка от своите сънародници. Като министър-председател (който "слуша Началника") вие трябва да я поискате именно от всички, защото, да - Бог е допуснал за известно време да сте над всички. Поискайте я, дори да си мислите, че няма за какво да я искате! Поискайте я, дори да сте убеден, че Църквата няма за какво да ви прощава, а има само да ви благодари. В края на краищата не може да знаете, дали Бог не ви е "задържал" нещо.


Аз дори мога да ви подскажа:


спомнете си за онази майка, чийто син вашите полицаи пребиха под колоните на Министерския съвет


през лятото на миналата година, държаха го в управлението цяла нощ и тя дълги часове не знаеше какво е станало с детето ѝ. Ще ви доверя - именно като православен християнин (защото от владиците няма да го чуете), че нейните сълзи онази нощ със сигурност са достигнали до Бога и Той ги е запомнил много повече от ония "два милиона" за Рилския манастир, с които, уверявам ви, въобще не сте Го впечатлили. Ето, например, от тази жена поискайте прошка!


Ако ли не - ще повторя - оставете Църквата на мира! Ние, които сме в нея, знаем от какво имаме нужда в Църквата. Във всеки случай не от вашите "нови крила" в манастирите, не от вашите шосета към тях, не даже от вашите "новореставрирани храмове". От нещо далеч, далеч по-дълбоко, което вие нито можете да докарате с "джипката", нито да го пипнете, нито да ви го заснемат с камерите. Всъщност от него имате нужда и вие, и дано някой ден да го научите!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (176)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  Страхотен текст, браво.

 2. 2 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Много силен текст,поздравления!
  Има само един единствен проблем....
  Тези и такива като тях типигьози не разбират силата му и няма да има ефект. На тях им дай да се хвърлят в басейна на централната баня със засилка и да излязат със викове "Булгар,Булгар" биейки се по гърдите.

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 3. 3 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Настрънхнах, един от най-качествените анализи качвани в Дневник. Проф. Янакиев рядко си позволява коментари извън конкретиката на вярата.

 4. 4 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Достатъчно известно е, че съм православен (църковен) християнин
  =======================================================
  бях останал с впечатление за обратното след непрекъснатите призиви за "борба" с руската православна църква и разколническите призиви в полза на американо-украинското национално образувание.

  Свободата, Санчо...
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Всъщност, само римокатолическото крило на църквата продава индулгенциите за опрощаване на греховете. В източноправославието го няма. Та, колкото и да се натяга Боко на Началника, няма да го огрее. Нито ще стане безсмъртен, нито ще избегне съдния ден.

 6. 6 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Да, ние нито сме (войнстващи) "либерали",
  ===============================================
  Точно обратното, при това бивши верни ленинци- атеисти.

  Свободата, Санчо...
 7. 7 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 838 Разстроено

  Амин!
  Професоре...

  За едни благата, за други ла*ната
 8. 8 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Изключителен текст, който, за съжаление няма как да достигне до адресата... Не вярвам Баце да чете Дневник, пиейки си кафето сутрин. Не вярвам, че в последните 40 години е чел текст, по-дълъг от една страница. Не вярвам някой от антуража да се осмели да му го прочете/и преведе/. Ако приемем, че това е текст, насочен към електората, пак ще изкънти на кухо в главите на Неговите избиратели. Но е удоволствие да се четат такива материали, за съжаление-все по-рядко удоволствие.

 9. 9 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bornagain":

  Тази, която беше създадена от КГ по нареждане на Сталин ли имаш предвид? С криминалния престъпник Гундяев начело? Ми прав е професор Янакиев да не я харесва.
  А текстът наистина е великолепен. Казвам го с чиста съвест и въпреки всичките си пристрастия.

 10. 10 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bornagain":Тази, която беше създадена от КГ по нареждане на Сталин ли имаш предвид?
  —цитат от коментар 9 на gr52

  Сталин създал църква? За пръв път чувам. Виж, че американците изпратиха две ченгета дето се правеха на православни епискпи в украинския си протекторат е факт.

  Свободата, Санчо...
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Много надалеч гледаш, Борисов вижда само изборния ден.

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Разкъртващо, дори и нищожество би го разбрало, стига да го прочете.

 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Важното е да се види че има и истински християни, освен крякащите (и тук също), вчерашно пребоядисани комуненца. Истиснкото християнство служи на хората, не на Кремъл и РПЦ от КГБ агенти, чиито подчинени днес са премиера и ДС агентите начело в БПЦ.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Как пък все големите грешници се натискат да си купуват изкупление, с пари? Даже не им се дават от чекмеджето, а нашите раздават. Гледам и Данчо Ментата е сред най-религиозните.

 16. 16 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Хаха, пишман-десните леви либерални грантаджии, както винаги против църквата, против християнството, особено православието, и в полза на безбожието и секуларизма. Само едно ще кажа. Браво на Бойко. За други неща не го одобрявам, но специално по отношение на подкрепата на правителството за църквата е страхотно това което прави. Да продължава в същият дух. Щом либерастите и безбожниците реват, значи е на прав път. Яд ги е, че не могат като едно време да взривяват църкви и да следят кой ходи на църква на Великден. Много ги е яд! Пребоядисаните комуняги, настоящи прогресивни демократи, либерали и дайбългаристи.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#15] от "truly":
  Как пък все големите грешници се натискат да си купуват изкупление, с пари?

  Вие пък, не знаете ли руската поговорка: "Крадецът е плачлив, мошеникът - богомолен"?

 19. 19 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Следващата стъпка, която е закъснява със поне 30 години е въвеждането най-после на часове по религия във всички училища. Може да не са задължителни, само учениците които искат да ги посещават, останалите да посещават алтернативен предмет, примерно етика, както е във другите европейски страни, но да го има предмета. Крайно време е. Само в България няма часове по религия в училищата. Във всички други европейски страни ги има - Германия, Великобритания, Италия, Испания, Гърция, Румъния, Полша, Швеция и всички останали.

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#16] от "ygo11542256":

  Твърдение, че подкрепа за църквата означава ремонт на манастири е равностойно на широко разпространеното разбиране сред сънародниците ни, че политиката представлява строеж на пътища. Нищо не си разбрал от текста на професора. Иначе ти желая приятен ден.

 21. 21 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  „Как, бе, хора, как не ви омръзна да живеете в това лицемерие вече десет години?! Един суеверник да ви проповядва християнство, един бивш комунист да ви учи на антикомунизъм, един крадец да ви учи на морал, един патологичен лъжец да ви преподава честност, една продажна мутра да ви учи на родолюбие, един суетен до патология човек да ви учи на скромност?! Как не ви омръзна един милиардер, който само в шкафчето си държи за джоб парасъ една десетгодишна средна пенсия, да ви подхвърля милостиня 50 лева?!“, 01.10.2020 г. - offnews.bg/nashite-avtori/neinformirana-liubov-737366.html

 22. 22 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":

  Всъщност аз съм съгласен с това твърдение. Ето ти и критика към Борисов - непрекъснато се хвали колко помагал на църквата, а за 10 години във властта неговите правителства и назначените от него министри на образованието не направиха нищо за въвеждането на часовете по вероучение по-масово в българските училища. Така че, определено подкрепата за църквата не трябва да се изразява само във раздаване на пари и ремонт на сгради, въпреки че и това е хубаво когато се прави.

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Текста е интересен. Умело преплита болката на един практикуващ православен с политическата агитация. Само защо и този автор е спазил традицията да се възмути от ”неделното хоро”? (явно хорото е някакво опасно явление застрашаващо цивилизационният избор на Бг) А защо никой не организира ”неделен валс”, ”неделна полка”, ”неделно фламенко”?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Ако у нас имаше православни свещенници с достойнство и вяра в Бога, отдавна да са изритали този пазител на шкаФа от храма както Христос изрита търговците пак от храма като служители на мамона и лъжата !

 25. 25 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Много ги дразни неделното хоро грантаджиите. Те биха искали неделни гей паради, не неделно хоро.

 26. 26 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 866 Неутрално

  ко? Най-големия бенефициент в България на еврофондове се прави на бесзсребреник и се отвръщава от парите на боеко?
  А боя за свещоливницата, а двата синода?
  Първо ви набутаха манрялни актива кат земи и освобождаване от данъци, политиците. после ви даруваха с еврофондове. И сега се парвите на духовни дотам, че се гнусите от прапагандата на ваш гръб? Като си зел нещо - нещо требва да дадеш. Снимки на дарителя е най-малкото. Ше требва и ръкъ да целувате, че и друге рябати. Сега сме богати и се правиме ва вепукисти? Спокс, коранът вършее и побеждава и не се отвращава от светските пари. Плюс, че миряните мрът кат мухи от глад и болести. Вие си джиткате вероучевие. е браво, е нека. Само у вашата ви е спасението, да ви кажем.

 27. 27 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#25] от "ygo11542256":

  Голяма каша е в герберската ти глава. Прочети пак текста, бавно, може и да го разбереш.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " Аз дори мога да ви подскажа:


  спомнете си за онази майка, чийто син вашите полицаи пребиха под колоните на Министерския съвет

  през лятото на миналата година, държаха го в управлението цяла нощ и тя дълги часове не знаеше какво е станало с детето ѝ. Ще ви доверя - именно като православен християнин (защото от владиците няма да го чуете), че нейните сълзи онази нощ със сигурност са достигнали до Бога и Той ги е запомнил много повече от ония "два милиона" за Рилския манастир, с които, уверявам ви, въобще не сте Го впечатлили. Ето, например, от тази жена поискайте прошка!"

  Най - много да прати мутрите си да пребият още някой, който отказва да приеме престъпната реалност на сарайския модел у нас ! Освен всичко, мутрите са странно суеверни ! Поне докато не изпълняват поредната си акция по опраскване на пречещите на престъпната им власт....

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#19] от "ygo11542256":

  За форумните атеисти, статията дойде като крем карамел....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Право в десетката, но електората на ГЕРБ не чете Дневник. Само троловете са тук. Споделяйте в мрежите, барем стигне до някой с мозъчен капацитет

 31. 31 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Свещенниците отдавна са дали отговор на този въпрос - те също са земни чеда и могат да бъдат грешни, а и само Бог може да съди, те не.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  (явно хорото е някакво опасно явление застрашаващо цивилизационният избор на Бг)
  ======
  Явно.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#16] от "ygo11542256":
  Толкова комунистически плам говори или за заблуда или за материален интерес да се защитава последната крепост на комунизма-Герп.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  " заживели сме със словесността, с дълбоката мисъл на св. Василий Велики, св. Иоан Златоуст, блаж. Августин, св. Максим Изповедник и на цялото многотомно наследство на св. Отци, защото в Църквата, г-н премиер, се и мисли, пише и говори, а не само "нещо се пее" и се размахват китки и кадилници."

  За шкаФа ли става въпрос ? За нечие опраскване ? За някой хотел - подпорна стена ? Да смачкаме фасона на някой, дето " не ни уважава" ? Не ? Кво иска да кае тогава тоя умнокрасавец ? Не знае ли на прости хора какво се набива ? 😂😂😂

 35. 35 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#22] от "ygo11542256":

  За децата има и неделни училища към църквата, ама колцина сте записали децата си там.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Ееее, ма ако пък Църквата му се предлага, той как да и откаже?

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#31] от "nij50393132":

  " Свещенниците отдавна са дали отговор на този въпрос - те също са земни чеда и могат да бъдат грешни, а и само Бог може да съди, те не."

  Представата ви за свещениците е много по - близо до тези, практикуващи най - древната професия в света , отколкото да достойнството им на Христови служители и представители на Църквата сред обществото ! Не се притеснявайте, с това си приличате на 100 % с почитателя на Живковата школа у нас ! И с тия над 50 - 60 % " православни" , които Калин така добре е описал в статията ! Та може да си чукнете едно за здравето на шефа ! 😂

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Весело

  "Достатъчно известно е, че съм православен (църковен) християнин...."

  Достатъчно е известно , какъв е списващият статията, извън страстната му религиозна привързаност.
  Но ако се върнем към нея, поне аз изпадам в недоумение и тревога.
  Защото никога не съм се смятал за "църковен" християнин, просто щото не знам, що за понятие е това.
  Но от горното представяне произлиза, че не съм и православен, щото не съответствам на тъждественото условие.
  Затова се питам :"Какъв съм аз?".
  От което не ми става много добре- не стига, че по политическа линия съм еретик, щото не съм лилав, сега и църковното хриситянство ме анатемосва.
  Вече чувствам последствията- до 5 минутти постът ми ще посивее.
  Църковното християнство бди!

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bornagain":

  Руската православна църква емигрира в Западна Европа,включително и в Германия на Хитлер.
  Сталин създава своя "църква" с патриарх някой си Серги.

 40. 40 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  За какво точно пледира г-н Янакиев ? Държавата да престане да се грижи за религиозните сгради-църкви, джамии и манастири и да ги остави да се рушат ли ?

 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  кого да остави на мира - дс поповете, дето основно практикуват усвояване на евро- и кви'т падне средства ли... че какво им е направил той

 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Разкъртващо, дори и нищожество би го разбрало, стига да го прочете.
  —цитат от коментар 12 на nij50393132


  Бъркаш!
  Нищожеството не знае смисъла на повечето думи, а онова което е скрито отзад пък МУ е съвсем чуждо.
  Да не забравяме НЕГОВИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ – Живков и Симеон!
  Там тези неща са под възбрана!
  Текстът наистина е прекрасен, но неразбираем за бойковата система на благочестие, православие и преклонение пред Всевисшия /началника/, както го придърпва към себе си!

 43. 43 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Повишаването на производствените разходи и огромните планове за стимулиране на икономиката може да влошат очакванията за инфлация на икономическите участници на глобално ниво. Това неминуемо ще засегне в най-лоша степен държави с установен авторитарен демагогически капитализъм като България, с правителство с подчертана интелектуална недостатъчност и практически нулев професионализъм, тичащо след събитията. Вероятна причина за установяването на такъв режим в България е крайният индивидуализъм (дипломатично определение) на българина. Като следствие, българинът, не знаейки какво да прави със свободата си и демокрацията, не забелязва как изборите са се превърнали в отворена врата за онези негови представители с гъвкавата съвест, които влезли веднъж през вратата, се барикадират отвътре завинаги. Един от барикадиралите се определя този процес като морфичен резонанс. С типично гангстерски методи, барикадиралите се вътре започват голямото плюскане. В последно време се появяват признаци за един друг, неписан вселенски закон, че на определен етап от угояването започва самоизяждане. Същевременно се наблюдават признаци на употреба на коронакризата политически и икономически. Политически - да превърнат коронавирусът във важен играч на политическия терен. Икономически - да задължат кабинета да им осигури чрез контролираната от тях (мафията) здравна система да постигнат максимална печалба в условията на пандемия. Съчетанието от угояване, самоизяждане и пандемия за едни ще бъде шоу, за други трагедия. Някои казват, че икономическата криза тепърва предстои. Обикновено тя е обвързана с неща, известни като инфлация и девалвация.

 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  За какво точно пледира г-н Янакиев ? Държавата да престане да се грижи за религиозните сгради-църкви, джамии и манастири и да ги остави да се рушат ли ?
  —цитат от коментар 40 на uvtest


  За жалост – нищичко не си разбрал!
  Или се правиш на неразбрал?
  Когато някой дарява, не крещи аз помогнах, аз дарих, аз поправих, а смирено отива назад!
  Бойко ни втръсна от самолюбиво самохвалство!

 45. 45 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Калинчо не те знам какъв християнин си , ама много злоба , гняв и омраза в тебе . 😒

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Любопитно

  До коментар [#43] от "Анти Шишковци":

  Нещо по темата имаш ли?

 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Много добър , точен и искрен текст на проф. Калин Янакиев!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 48. 48 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Хубаво е ,че има още хора за които Духовното е ценност .
  Другото е от лукавия.

  SHADOWS of SOFIA
 49. 49 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Изключителен текст, който, за съжаление няма как да достигне до адресата... Не вярвам Баце да чете Дневник, пиейки си кафето сутрин. Не вярвам, че в последните 40 години е чел текст, по-дълъг от една страница. Не вярвам някой от антуража да се осмели да му го прочете/и преведе/. Ако приемем, че това е текст, насочен към електората, пак ще изкънти на кухо в главите на Неговите избиратели. Но е удоволствие да се четат такива материали, за съжаление-все по-рядко удоволствие.
  —цитат от коментар 8 на jlb02632781


  Това си помислих като прочетох този отличен текст...

 50. 50 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Да повярваш е по-добре да е късно , отколкото никога .......стига да е истина !

 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  Джипката движи и по небесните пътища, що ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#37] от "samoedin":

  да изчерпим този диалог по отношение на мен, ще си призная, че не съм срещнал свещенослужител, чиито грехове да се вписват в моите морални норми, като започнем от продажбата на свещи и стигнем до "по-специалното" обучение на младите семинаристи. а като се сетя за пловдивския митрополит с бронираната лимузина и охраната, много асоциации ми идват към един с технически ръководител с джип.

 53. 53 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#37] от "samoedin":

  да изчерпим този диалог по отношение на мен, ще си призная, че не съм срещнал свещенослужител, чиито грехове да се вписват в моите морални норми, като започнем от продажбата на свещи и стигнем до "по-специалното" обучение на младите семинаристи. а като се сетя за пловдивския митрополит с бронираната лимузина и охраната, много асоциации ми идват към един с технически ръководител с джип.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Много силни думи, но Боко дали ще ги разбере?

 55. 55 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alexander97":

  Май ти и г-н Янакиев не сте разбрали. В случая Боко не е обикновен мирянин дарил средства на Църквата,а политик който показва, какво е свършено по време на мандата. И няма значение дали това е нова пречиствателна станция, саниран блок, част от магистрала или ремонтиран храм. Всичко това, с цел печелене на гласове, както правят всички политици по света. За нормалните хора е по добре един двеста годишен манастир да се реновира и Боко да се похвали с това, отколкото да бъде оставен да рухне.За вас с автора, явно не е така.

 56. 56 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 472 Неутрално

  За какво плаче рошавият професор?!

 57. 57 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Колко малко им трябва на лилавите. Една статийка и за миг всички се превърнаха в православни (църковни) христиени.
  Светите апостолои могат да завиждат на просветителските умения на калин и подобните нему.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 58. 58 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Народа хубаво беше го изгонил, но тогаз Меркел го спаси. Двама полицаи, помагат си.

 59. 59 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Весело

  ПХредлагам тази статия да се отпечата в едър шрифт и да се залепи на таблата в община "Красно Село".
  Белким някой поне по псевдорелигиозна линия се трогне, че си е пълнил гушката с парите, предназначени за (църковните?) християни с увреждания.

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  И аз като автора на статията съм православен християнин, и аз вярвам в принципа на секуларизма, както него. Но за разлика от него не съм толкова критичен към Боко поне що се отнася до тази тема. Няма лошо държавата да помага на БПЦ и БГМ, когато те имат нужда от финансиране за ремонт на църкви, манастири и джамии. Както и учебни центрове и школи в България за свещеници и имами. В същото време е добре техните религиозни водачи да седят настрани от политиката на страната и да НЕ правят реклама и ПиАр в полза на правителството или управляващите партии.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Снощи по HBO даваха Кръстникът 3. Какво направи мафията - ами отиде при църквата.

 62. 62 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Много силни думи, но Боко дали ще ги разбере?
  —цитат от коментар 54 на Роси

  ===
  Щом дори и форумната роси ги е разбрала...

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 63. 63 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#55] от "uvtest":

  Ами защо не го прави с парите от шкафчето си, а с парите от данъците ни?

 64. 64 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  За съжаление ще го разберат само част от онези 5-7% както сам определя :)
  В тона на нашистите - това са един файтон хора :)
  Странно, но аз както съм безбожник, прекалено често харесвам какво пише г-на Янакиев.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 65. 65 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  добре го е написал авторът, но е глас в духовна пустиня. сигурен съм, че поне 70% от смятащите се за православни българи одобряват действията на премиера и така той постига политическия и предизборен ефект който цели.
  Калин Янакиев може да е по-критичен и към църквата и конкретно ръководството й което носи отговорност за подчиненото си положение и малкото си влияние в обществото. защо те не дадат пример и не се противят на премиера, а подтичват след него? напротив, ходят да му се молят за държавни субсидии...

  Истината ни прави свободни.
 66. 66 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 775 Неутрално

  За какво точно пледира г-н Янакиев ? Държавата да престане да се грижи за религиозните сгради-църкви, джамии и манастири и да ги остави да се рушат ли ?
  —цитат от коментар 40 на uvtest


  Изобщо не съм се съмнявал че ще разбереш за какво пледира г-н Янакиев..

 67. 67 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Г-н Янакиев е доста ерудиран и разумен човек, и макар, че съм атеист обикновено харесвам какво пише. Разбирам и защо ви дразни това.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 68. 68 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Весело

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  И треска го тресе дали, или. Не може да спи нощем! 😀

 69. 69 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Не вярвам в съществуването на бога, но само заради прозападната позиция на Калинчо ще стана активен православен и семейството си и стотици близки ще насочвам активно към Православието.

 70. 70 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 646 Неутрално

  По християнски хрисимо писание - браво. Има дефицит от интелигентно написани коментари, които да покажат този свят който изгубихме заради доминиращата прототия, невежество и липса на човечност.

 71. 71 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  За какво точно пледира г-н Янакиев ? Държавата да престане да се грижи за религиозните сгради-църкви, джамии и манастири и да ги остави да се рушат ли ?
  —цитат от коментар 40 на uvtest


  Г-н Янакиев атакува Борисов защото иска да помогне на БСП и ДБ да вземат властта. Но както обикновенно прекалената критика е контрапродуктивна, мен ме кефи как Борисов се грижи за църкви и манастири, защото повечето от тях са и паметници на културата!

 72. 72 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Безспорно текста е добър отразява вярно това, което се случва и всъщност ни е пред очите, все едно кой канал сме включили и дали е сутрешен блок или късни новини.
  Има две поне две неща, които са пречили и ще пречат докато свят светува, пожеланията в този текст да се случат.
  Първото е, че винаги е имало такъв тип взаимотношение между свтските и църковните власти, като водещите фигури са търсели и получавали подкрепа и в двете посоки. В някои моменти светската власт е била водеща, в други духовната, но това е било и това което виждаме продължава и днес и не само у нас.
  Второто е, че и в двете институции винаги ще се намърдват хора, които са там не за полза на народа ( началниците от светската страна) или на ползу Богу (ако са от другата , духовната страна), а са там за да задоволяват съвсем прагматични щения - власт и пари. Та тези хора от двата лагера, се разпознават, намигат си и си вземат своето.
  Добре би било да има една напълно независима, духовна и като морален стълб институция, ама...примерите не са много. Това впрочем се дължи и на "поръчката" която ние, миряните даваме. Едно е желанието на тези няколко процента истински християни и съвсем друго е желанието и влиянието, което оказват повече от половината хора, числящи се формално към християнската община. Те всъщност ползват тази институция, като повод за различни изяви - сватби, погребения, именни дни и празниците и обичаите от църковни календар.

 73. 73 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Църквите, като псевдоинституции, трябва да бъдат закрити. Същото се отнася и за джамиите. Трябва да бъдат превърнати в културни институции-библиотеки, галерии, концертни зали, както е практиката на много места по света.

 74. 74 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Хаха, пишман-десните леви либерални грантаджии, както винаги против църквата, против християнството, особено православието, и в полза на безбожието и секуларизма. Само едно ще кажа. Браво на Бойко. За други неща не го одобрявам, но специално по отношение на подкрепата на правителството за църквата е страхотно това което прави. Да продължава в същият дух. Щом либерастите и безбожниците реват, значи е на прав път. Яд ги е, че не могат като едно време да взривяват църкви и да следят кой ходи на църква на Великден. Много ги е яд! Пребоядисаните комуняги, настоящи прогресивни демократи, либерали и дайбългаристи.
  —цитат от коментар 16 на ygo11542256


  Много добър анализ на анализа!

  Защо българската държава трябва да помага за съхрабяване на църкви и манастири?

  Ще дам за пример Германия, тук всеки католик или протестант плаща църковен данък 10%, който се удържа от работодателя върху брутото и се предава на съответната църква. Така се осигурява неимоверното богатсво на двете църкви в Германия.

  Какви средства събира БПЦ например?
  Само от волни пожертвования, но понеже българинът не печели много съответно няма възможност да си пусне 10% от брутното възнаграждение!

  Извод на БПЦ и липсват средства за да поддържа националните паметници на културата, но щом те са национални е съвсем естествено да се прави от бюджета!

  Браво Борисов, Господ ще ти върме жеста подобаващо!

 75. 75 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Разстроено

  Достатъчно известно е, че съм православен (църковен) християнин
  ____________________________________________________

  Те и фарисеите са се барали за много религиозни по времето на Исус Христос, г-н Янакиев!

 76. 76 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Разстроено

  На всяка управляваща вихрушка църквите винаги са били морално бреме и затова винаги искат да ограничат тяхното влияние! Не само комунистите, докато бяха на власт в определени държави, сега либералните течения в политиката имат същата политика, постоянно се критикува моралната институция църква!

  Целта е ясна, вместо в църква да се молим на тях, да ни дадат хляб и вода! Те да ни пускат какво е морално и кое не!

 77. 77 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Християнството не е само "духовност", а още пече дела! "По делата им ще ги познаеш!" Корадо Катани стигнал до пълен срив във всяко едно отношение потърси спасение в манастира! Там го посрещнаха, там получи съчувствие, там го приютиха и му осигуриха подходящо занимание (да оцветява фигурки) за успокоение на психиката и душата. Друга героина от "Октопод" попаднала във властта на наркотиците, в пълна безисходица беше настанена от Корадо Катани в Християнска Божа обител занимаваща се с приютяване и лечение на наркозависим, нагщърбили се с нелеката задача да върнат заблудената овца в стадото! Не го разбира по този начин авторът на статията, нито нашите православни духовници: " Дай 125 лв за опело", "дай 20 лв за това и онова", за ритуала?! Необходимо е православието да се приюти под знака на Католицизма, на римския ПАПА.

 78. 78 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Прекрасна статия!По добър анализ на действителността няма!Колкото и да сте критични към анализа на на проф.Янакиев не може да промените обстоятелството ,че дарения,които се правят и работа,работа ,работа която се върши в подкрепа на нещо добро остава в безмълвие,другото е показност !!!

 79. 79 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Едва ли има по-религиозен и православен българин от Премиера ни, и като духовен взор и като дълбочина на вярата. Янакиев е далеко от това ниво. Може би е редно да след края на политическата си кариера Бобо да получи владишки сан, а защо не и патриаршески по нататък...

 80. 80 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  ББ не знае мяра и ще мине през всякакви ценности по най-меркантилния начин в името на оставането на власт и най-официалното купуване на колкото се може повече електорат

 81. 81 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Джипка-репортажите са вероятно най-долното нещо случвало се в историята на бг политиката. Дори Тошо не би паднал толкова ниско.

 82. 82 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Все някой трябваше и да го напише.
  А простата тиква определено има за какво да отговаря пред "началника".
  Не че не трябва да му се потърси сметката и тук.

 83. 83 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Гневно

  Буци няма срам, ще употреби каквото и когото е нужно.
  Това е Бойко Българоубиец!

 84. 84 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Обгрижването на религиозните храмове, мюсюлманските също, може донякъде да е политически мотивирано. Така мотивиран е и Янакиев, обаче. Ако беше мернал псевдомарксистите Корнелия или Христо Иванов да палнат свещица, щеше да ги адмирира. Усеща се и раздразнение защо се градят е реновират храмове, манастири /джамиите е пропуснал/. По ли му харесват , когато предците на Корнелия и Христо Иванов ги бяха зарязали, че и залостили, че и направо ги обърнали в хамбари и складове? Какво лошо, че се реставрират църкви и джамии. И още нещо, Янакиев да не бърка в човешката душа и да определя може ли или не може, как и кога да се кръстиш. Това е вътрешна потребност. Той ще забрани кръстенето ли? Защо? Защото Борисов не е от неговите хора?

 85. 85 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1484 Весело

  Изключителен текст, който, за съжаление няма как да достигне до адресата... Не вярвам Баце да чете Дневник, пиейки си кафето сутрин. ...
  —цитат от коментар 8 на jlb02632781


  Какъв Дневник, Той чете направо портал Култура! И му личи!

  Без паника!
 86. 86 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Начи републиките биват предимно парламентарни и президентски. Освен това има ислямски, народно-демократични, пожарникарски и некои други.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 87. 87 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Едва ли има по-религиозен и православен българин от Премиера ни, и като духовен взор и като дълбочина на вярата. Янакиев е далеко от това ниво. Може би е редно да след края на политическата си кариера Бобо да получи владишки сан, а защо не и патриаршески по нататък...
  —цитат от коментар 79 на Ruse_Island


  Папа не е интересно, вече трима са го галИли по главата. Но може би Далай лама?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 88. 88 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#40] от "uvtest":

  Не. Авторът не е съгласен с това, че с държавни пари за църкви и джамии, премиерът си прави реклама. И наистина е грозно и неестествено, Борисов да се прави на много набожен пред камерата. Едва ли с държавни пари ще може да си изкупи греховете...!

  Бивш tww09306483.
 89. 89 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#74] от "Dariya Koleva":


  на баба ти фърчилото е 10%...

  8% в Бавария и 9% в другите провинции, и не от доходите а 9% от ДОД

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 90. 90 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  * не че тук ако се въведе, изведнъж 80% православни ще станат атеисти :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bornagain":

  Тоз пък!
  Ти това руското за църква ли го мислиш?
  Това там в Русия Путин отдавна го е закачил като ловен трофей на шията си....Впрочем това е съшото, което и Борисов се опитва да направи, но явно тук има хора, които няма да му го позволят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Църквите, като псевдоинституции, трябва да бъдат закрити. Същото се отнася и за джамиите. Трябва да бъдат превърнати в културни институции-библиотеки, галерии, концертни зали, както е практиката на много места по света.
  —цитат от коментар 73 на EU Fighter


  А може и в конюшни. Отлично, тавариш сталинист!

 93. 93 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  ББ не знае мяра и ще мине през всякакви ценности по най-меркантилния начин в името на оставането на власт и най-официалното купуване на колкото се може повече електорат
  —цитат от коментар 80 на debruckere


  Що, ХИ да не би да има мяра?

 94. 94 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Г-н Янакиев атакува Борисов защото иска да помогне на БСП и ДБ да вземат властта. Но както обикновенно прекалената критика е контрапродуктивна, мен ме кефи как Борисов се грижи за църкви и манастири...
  —цитат от коментар 71 на Dariya Koleva


  БоБо вярва, че Божиите фондове са несравнимо по-големи от еврофондовете и ако му стане представител за България, с божията помощ ще постигне това, което не може да направи с руска, американска или европейска помощ и пари. Или поне ще избегне мирянския затвор.

 95. 95 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#92] от "Alarmstufe: Rot":

  Сталин не е закрил църквата, а я е напълнил с агенти :)
  За съжаление, вече по-младите не ги водят на отчет, но като гледам от тези над 55 доста са с досиета :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 96. 96 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#55] от "uvtest":

  Като му знаем ремонтите на Борисов, по-добре да не пипа църквите и манастирите. Не му ли стигат вече рециклирания асфалт и калпавите плочки, че и на църквите и манастирите посегна?

  Бивш tww09306483.
 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#88] от "Petleshev":

  Тавариш Пелтешев, ти си толкова добре запознат с греховете на Борисов, че даже можеш да прецениш дали могат да бъдат изкупени или не.

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  "Следновном"!
  Това драги ми забравани е краят на номера който едно време артистите Георги Парцалев и Енчо Багаров играеха на сцената, а превода е "Следва нов номер"...ама съкратено.
  Та така.
  Едно време артистите казваха ан сценките си номера.
  Сега стигнахме до положението премиерът ни да ни разиграва номера.
  Затова и му казваме че е голям артист.
  Та,.....следновном.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#95] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Сталин е превръщал църквите в конюшни и това е всеизвестен и неоспорим факт.

 100. 100 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#97] от "Alarmstufe: Rot":

  Не, не съм добре запознат. Виждам само една малка част.
  Познавам много подли, долни и мръсни хора, които парадират с това, че ходят на църква и демонстрират своята набожност. Борисов прави нещо подобно...! Не знам, защо си мисли, че това му помага с нещо! Той си знае...!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK