Могат ли да бъдат отложени парламентарните избори

Могат ли да бъдат отложени парламентарните избори

© Велко АнгеловПарламентарните избори са насрочени за 4 април с указ на президента Румен Радев. В момента тече тяхната подготовка и официалният месец за предизборна кампания, но могат ли изборите да бъдат отложени. Този въпрос зачести през последните два дни заради рязкото увеличение на заразените с коронавирус, прогнозите на здравните власти, че то ще продължи още две-три седмици (тоест до и след датата на вота), и очакваното въвеждане на по-строги ограничения в цялата страна.


Да, изборите за следващия парламент могат да бъдат отложени, отговориха юристи пред "Дневник". И кризата с коронавируса може да бъде повод за това, но за да бъде взето такова решение, първо Народното събрание трябва да обяви извънредно положение (такова имаше през миналата година от 13 март до 13 май за първите ограничителни мерки, но оттогава те се въвеждат чрез обявяване на "извънредна епидемична обстановка" от правителството).


Засега обаче политическите сили и институциите не са коментирали тази възможност. Евентуално отлагане на изборите получава и противоречиви оценки - едната е, че това е недопустимо "служебно" удължаване на мандата на сегашната власт, а другата е обратната, че ако епидемията свали избирателната активност - резултатът също работи за настоящите управляващи.


Технология и нагласи
Според Конституцията, ако има извънредно положение, избори не се провеждат, а срокът на пълномощията на Народното събрание се удължава до отпадането му. То обаче може да бъде обявено до 25 март - деня, в който 44-ият парламент ще бъде закрит, по искане на Министерския съвет. За целта трябва да бъде свикано извънредно заседание (депутатите в момента са в предизборна ваканция) - от председателя на парламента, от правителството, от президента или от 48 депутати.


По Конституция (чл. 100) има и още една хипотеза, в която е предвидена роля на президента: "Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението".


Според доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", бивш секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев, тази хипотеза обаче важи само при война, тъй като като президентът е главнокомандващ армията. Затова той не може да обяви извънредно положение по медицински причини и това е прерогатив единствено на правителството.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


Така остава единствена възможност - премиерът Бойко Борисов да поиска, парламентът да одобри извънредно положение и изборите да бъдат отменени. По неофициална информация депутати не знаят да се обмисля такъв вариант.


На запитване на "Дневник" от правителствената информационна служба отговориха, че правителството не е обсъждало темата за въвеждане на извънредно положение в страната, нито отлагане на изборите.


От президентството не коментираха официално темата. По неофициална информация на "Дневник" и в екипа на Румен Радев тя не е обсъждана.


Какви са вариантите


"Обявяването на извънредно положение може да е със срок - например за 10-20 или повече дни или неопределено. Във втория случай Народното събрание трябва отново да се събере и да отмени извънредното положение. Едва след отпадането му президентът може да насрочи нови избори", обясни доц. Наталия Киселова.


Тя припомни, че на консултациите при президента Румен Радев преди изборите почти всички партии са били единодушни, че изборите трябва да са на първата възможна дата. Затова държавният глава (той също предлагаше най-ранна дата - 28 март - б.а.) се е съобразил с тях. От ГЕРБ тогава твърдяха, че им трябва само една седмица, за да поправят Изборния кодекс. Докато юристи призоваваха да се избере по-късна дата - в края на април или в началото на май - именно за да се избегне третата вълна на пандемията, която беше предвидима.


"С указ президентът е насрочил датата на изборите за 4 април 2021 г. С тази дата законодателят обвързва и решаването на редица въпроси, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите, регистрирането на партиите, коалициите и инициативните комитети, избирателните списъци, избирателните секции и други", посочиха от "Дондуков" 2 в отговори на въпроси на "Дневник".


Според доц. Киселова между 26 март и вечерта на 3 април парламентът може да се самосвика само по своя инициатива - една пета от тях или председателят им. Тогава той също може да гласува предложение, внесено от правителството, за обявяване на извънредно положение.


Според доц. Данаил Смилов, който е преподавател по политология в Софийския университет, вариантът с обявяване на извънредно положение не е реалистичен. Той припомни, че преди година се е забелязала консолидация в подкрепа на крайната мярка - извънредно положение, но сега няма основания да се очаква такава подкрепа.


Проблемът с карантинираните


Увеличаването на броя на болните от COVID-19 води и до увеличаване на броя на карантинираните, които ще трябва да гласуват с мобилна урна, но могат да подават заявления за това само до 31 март. Това също предизвиква въпроси за ограничаването на повече хора на правото им на глас или за невъзможността други да го направят, заради организацията на вота за тях.


На въпрос на "Дневник" какво ще предприеме правителството, за да не се допусне ограничаване на избирателните права на гражданите и че ниска избирателна активност според социологическите проучвания работи за ГЕРБ като "служебна победа", от правителствената информационна служба отговориха: "Условията, в които се провеждат изборите, са еднакви за всички участници в тях и всякакви спекулации за служебна победа на който и да било са безпочвени".


На въпрос дали има време Конституционният съд (КС) да бъде сезиран и да се произнесе по отношение на срока 31 март за заявяване на мобилна избирателна урна, за да не бъдат ограничени избирателните права на гражданите, които бъдат карантинирани след това, доц. Наталия Киселова посочи, че вече има прецедент. През 2009 г. КС се е произнесъл в рамките на 5 дни. Проблемът е обаче дали има кой да го сезира, дали ако е сезиран, би отменил въпросния срок и дали изборната администрация би успяла да осигури мобилни урни на всички карантинирани.


Адвокат Силвия Петкова, която призова да бъде сезиран Конституционният съд, за да премахне ограниченията за гласуване на карантинираните след 31 март, каза за "Дневник", че според нея обявяването на ново извънредно положение с цел продължаване правомощията на настоящото 44-то Народно събрание би довело до възникване на съмнение за погазване на демократичните принципи и опит за установяване на авторитарно управление.


"Не смятам, че отлагане на изборите е необходимо и смятам, че те могат да бъдат проведени безопасно и при съблюдаване на всеобщото избирателно право. България имаше достатъчно време да черпи опит от други европейски държави като Холандия, Чехия и Хърватия, където беше създадена организация за избягване струпването на хора и осъществяването на физически контакт между избирателите и избирателните комисии (напр. въвеждане на тридневни избори, машинно гласуване, без да се налага излизане от автомобила на избирателя, гласуване чрез пълномощник или по поща, както и електронно гласуване).


При наличие на достатъчна политическа воля и при оставащи почти три седмици до изборния ден, Народното събрание и Централната избирателна комисия разполагат с достатъчно време за създаване на подобна организация", каза адвокат Петкова.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (224)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Очертава се служебна победа за ГЕРБ.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  предвидих го и го казах преди месеци. Имаше много хейтъри.
  Ще видим кой ще познае.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2379 Весело

  Нали виждате че това се опитват да правят някои... да ги отложат и колкото се може по-сигурно ...

 4. 4 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Не няма да се отложат изборите и вие ще загубите

 5. 5 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Всичко може ! Живеем в държавата на неограничените ''възможности''

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2379 Весело

  До коментар [#4] от "N I K E":

  ,,вие” е възможно да сте ,,вие”!

 7. 7 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1016 Весело

  "доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", бивш секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев, тази хипотеза обаче важи само при война"

  Роско по едно време щеше да обявява война на Русия. Интересно, откъде ли му е хрумнало...

 8. 8 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  При това рязко нарастване на положителните тестове и на смъртните случаи със сигурност ще се отложат!

  Но верния номер на бюлетината си остава 11.

 9. 9 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  "Да, изборите за следващия парламент могат да бъдат отложени, отговориха юристи "
  Юристи, закони, институции...
  Абе каквото разпорЕди баш башията, това е :):)

 10. 10 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "При наличие на достатъчна политическа воля и при оставащи почти три седмици до изборния ден, Народното събрание и Централната избирателна комисия разполагат с достатъчно време за създаване на подобна организация"
  Проспаха (т.е. не искаха) времето, когато можеше да решат и за електронното гласуване, и повсеместно машинно, и гласуване в няколко дни. Така и нашите българи в чужбина щяха да се включат още по-активно. Но това щеше да е нож в гърба на управляващите, които много се страхуват от високия процент гласуващи и искащи да ги изритат.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5908 Любопитно

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Радев директно ги обяви за 28 март.
  После започнаха някакви консултации и ги преместиха с една седмица.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Хора, имаме около 20 дена до изборите!
  МИСЛЕТЕ!!!
  Аз лично НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛА в НС да има 240....
  То при това намаляване на броя на населението- такава ялова ,,представителност” за какво ни е?

 14. 14 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  При това рязко нарастване на положителните тестове и на смъртните случаи със сигурност ще се отложат!
  —цитат от коментар 8 на Peacock


  Силно се съмнявам да ги отложат. Това ще означава да си признаят, че не са се справили с пандемията. По-скоро ще продължат да се тупат в гърдите колко са добри и ако не са те колко зле е щяло да бъде и че ако не са те ще дойдат комунистите! Това са им основните опорки!

 15. 15 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Очертава се служебна победа за ГЕРБ.
  —цитат от коментар 1 на jmf29537805


  Най-добре ще е 100% за ГЕРБ. Без патерици.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  До коментар [#7] от "Араламбене му е майката":

  Като член на НАТО, нямаме право да обявяваме война на своя глава, първи. Член 1 от договора.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5908 Любопитно

  До коментар [#14] от "У Чен":

  Чен, къде в момента са се справили с пандемията?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 172 Весело

  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Къде го е обявил - може ли линкче от изявление на пресцентъра или указа?

  Линкче нет?

  Послъгваме, а?

  Бравос, бравос!

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Видяхме ги тези в НС че правят само циркове и си гласуват удобни закончета които да служат само на определени кръгове.
  Обикновения работещ българин е БЕДЕН!

 20. 20 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Да нека тия калинки да обявят извънредно положение и да отложат изборите. Да си удължат мандата за неопределено време! Ще им трябва и армията тоя път.

 21. 21 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Защо изобщо трябва да има избори?
  Тулупите си се самоизбират...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Къде се били справили с пандемията, ами в Занзибар! Всичко си им работи, няма и отказ от туристи да ги посещават. Ако това не е модел, здраве да му кажем.

 24. 24 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1173 Весело

  На 4-ти закриваме герб!
  Пабеда БСП!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 25. 25 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1013 Неутрално
 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Нищо не пречи политическия егоизъм леко да отстъпи и изборите да се отложат със седмица две.Живота и здравето на хората са по-важни.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1210 Весело

  Хора, имаме около 20 дена до изборите!МИСЛЕТЕ!!!Аз лично НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛА в НС да има 240....То при това намаляване на броя на населението- такава ялова ,,представителност” за какво ни е?
  —цитат от коментар 13 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Аз като се замисля то май въобще няма нужда от Народно събрание - Бойко Борисов е достатъчен! А ако се позамисля още малко, то и от съд няма нужда - Гешев е достатъчен!

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  ...Според доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", бивш секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев, тази хипотеза обаче важи само при война...
  ------Само при война! Ами нали непрекъснато, от всяка медийна клоака, струи гласът на некадърниците бацеви - "водим война". И какво сега - във война ли сме или не? Да, във война сме, безспорно, но не срещу коронавируса, друг е противникът. Но храбрият българин се е окопал пред хладилника, под черпака на жена си и гледа сеир. Хм, пак добре, че Баце няма да живее 5 века, но пред хладилника и 6 века издържаме.

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#11] от "todor._89":

  Е как са били силни при опита за метеж като 500 човека участници се мъчат да ги експлоатират политически поне 4 партии:)

 30. 30 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1210 Весело

  Чен, къде в момента са се справили с пандемията?
  —цитат от коментар 17 на Незнайко в Слънчевия град


  Израел, Великобритания, Япония, Южна Корея, Тайван и т.н.

 31. 31 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Айде сега отлагане на изборите 😄😄😄😄😄😄!

  agent
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Весело

  И пак се почна. Оправдания вместо кампания. Очаквано. Нищо, че разрешава и снимането на броенето на гласовете. По болшевишки. Някой друг ни е виновен, че лидерите са ни Жужи и ХИ, изключително неприемливи за народа.
  И с цветни камъчета да гласуваме пак ще сте 3,47%.

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#30] от "У Чен":

  Китай - да. За останалите ще видим тепърва.

 34. 34 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":

  Никоя партия не печели от повече карантинирани, защото да определиш кои от тези карантинирани (проблемът ще бъде с тези от 01.04 до 04.04) ще гласуват за теб и кои не - е като да хвърляш боб.
  Все пак предполагам, че ако някой губи от карантинирани, това ще бъдат партиите, които по принцип печелят много гласове в София и големите градове. Това са ГЕРБ и ДБ. Просто защото повече карантинирани има в големите градове, а не по селата. Сега наслагайте минуси.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Всяко оставане на простата мутра на върха на държавата ще задълбочава проблемите. Всичко до тук се случва благодарение на некадърното му управление и лакеите около него. Болни здрави-на 04/04 тия трябва да се изгонят.

 37. 37 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Единственият начин Борисов и ГЕРБ да ни ограбват още малко е отлагане на изборите.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Могат ... разбира е , ама мутромилицУнерите стават узурпатори и хунта

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Всъщност, слабата активност наистина обслужва герберчетата. Калинките в администрацията плюс купения вот, дават комфортна преднина на шайката и удобно мнозинство. А патерици ще се намерят. Я, колко драпат да станат такива!

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  До коментар [#14] от "У Чен":Чен, къде в момента са се справили с пандемията?
  —цитат от коментар 17 на Незнайко в Слънчевия град


  Куба, Виетнам , Китай, Беларус ... = където има социалистическа медицина

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Весело

  Забавно е как особено умните (и красиви) наши съграждани вместо да работят за постигане на максимално добри резултати на изборите на любимите им партии, взаимно се заглавичкват с пускане и после яростно опровергаване на някакви глупотевини.
  А на другия ден след изборите - пак народът не ги заслужавал...

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Гневно

  Не просто "могат", а "трябва" да бъдат отложени с оглед на ситуацията, но това няма да се случи, защото ще пострада егото на хвърчилко!

 43. 43 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Вместо да викате Аллах Акбар и да се кълнете, че сте правоверните десни и неверниците ще бъдат сразени, а пророка от Драгалевци е истинския пророк, а не този от Банкя , можеше да спретнете смислена кампания и да убедите хората , че сте прави . Либералния талибанизъм плаши хората, не може всеки с различно мнение да бъде обявяван за гербераст. Поне да се надяваме, че разбирате , че отново и отново настъпвате мотиката.

  agent
 44. 44 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Могат : с указ на президента да бъдат пренасрочени за възможно най-късната дата 28 май. Преди това да бъде свикан консултативен съвет при президента на който всички политически сили да се обединят за тази дата.
  Основание- ако се вярва на "експертите" от Щаба ако е вярно, че пика ще бъде през следващите две седмици, т.е до точно до датата на изборите ще има средно по 5 000 - 10 000 случая на ден и заради това всичко трябва да бъде затворено, не знам как Баце може да претендира, че може безопасно да проведе изборите.
  Обратното ще бъде признак на изключително безотговорно поведение!

 45. 45 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Могат, но няма да ги отложат. Няма и смисъл да го правят, един месец отлагане(примерно) ще даде храна на опозицията да бучи и реално няма да е по-безопасно. Да не говорим, че ще е по-скъпо.

  Много хитър
 46. 46 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#24] от "Taiga":

  На 04.04.2021 пращаме и герберята и бесепарите в тайгата. Че са от едно котило...

  73! Go Go
 47. 47 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Хора, имаме около 20 дена до изборите!МИСЛЕТЕ!!!Аз лично НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛА в НС да има 240....То при това намаляване на броя на населението- такава ялова ,,представителност” за какво ни е?
  —цитат от коментар 13 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Много гербери са ти праскали минуси.... Или един, но отличник...

 48. 48 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#24] от "Taiga":

  Твоята е ясна: "Русофилска кокошка просо сънува".

 49. 49 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#30:"У Чен"][/quote]

  Интересното е, че японците са най-големите антиваксъри. Проверете в Интернет защо. Изборите... не е съвсем време за тях, но ще е интересно манипулирани и уплашени как ще гласуват хората... Тъжна картинка се очертава.

 50. 50 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#41] от "pag":

  За умнокрасавците е безразлично кога ще са изборите, те са абонирани за трите процента🤤

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 579 Неутрално

  В Нидерландия парламентарните избори са три дни, за да няма големи струпвания на вота в условията на епидемия.
  През първите два дни уязвимите групи ще могат да дадат своя глас, а всички останали - в третия ден. Хората над 70-годишна възраст имат правото да гласуват по пощата.
  В някои общини ще има избирателни секции, в които ще може да се гласува, без да се слиза от колата, а в Амстердам ще бъде разкрита секция за велосипедисти.

 53. 53 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Пълно безумие е да се провеждат избори преди средата на май. Тиквата иска да спечели "служебно", затова разпусна всички мерки и извърши геноцид срещу българския народ.

 54. 54 Профил на Гавраилов
  Гавраилов
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ако бяха взели решение изборите да бъдат с електронно гласуване и по пощата, както е в нормалните държави, то нямаше да си задаваме тези въпроси в момента. Но понеже никой от управлението няма интерес това да се случи, стигаме до възможността най-легално да ни пуснат по пързалката и агонията на българския народ да бъде удължена.

 55. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#48] от "xso16686927":

  Както е писал преди около 140 години класикът Захарий Стоянов : "В Отечеството няма русофили - има РУБЛАДЖИИ"!!!

 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Гневно

  До коментар [#53] от "ywr53649513":

  Очевидно според Вас е "особено умно" да се правят избори при 5 000 новозаразени на ден, близо 200 починали на ден, над 7 000 в болници., препълнин болници и изчерпан капацитет на интензивни отделения.....?!

 57. 57 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#54] от "Гавраилов":

  Стига с това електронно гласуване бе, ненормалници, къде си видел такова нещо по белия свят, та очакваш точно България да е сред първите, имайки предвид корупцията, купения и организиран вот, тоталната некадърност и невменяемост на държавата да поръча или поддържа каквато и да било електронна система и т.н.?
  И сега до 2 мин. некой полуидиот ще скочи да пише "Естония" и ще реши, че едно изключение оборва всички доводи.

 58. 58 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#56] от "selqnin":

  Я пробвай пак, че нищо не ти се разбира, ама тоя път си изкажи мисълта от първо лице, а не според кой какво било.

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Докторската гилдия, особено директорите, активно се включиха в това герберско мероприятие. Начело с д-р балтов, охранен, с 30 000 месечна РЗ. Обещаха му 30% увеличение, защото и той е на първа линия.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар 57 от "ywr53649513":

  хората, които плащат от смартфона си или с компютъра, полуидиоти ли са?

 61. 61 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Умрели на 1 милион в Европа

  1. Чехия- 2206
  2. Словения - 1895
  3. ОК - 1845
  4. Черна гора 1832
  5. Унгария - 1786
  6. Италия - 1705

  БЪЛГАРИЯ - 1675

  Не че нещо, но и в развитите страни мрат.

  Ваксинирайте се!

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар 61 от "m.konstantinov":

  ти гробар ли стана?

 63. 63 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1013 Неутрално
 64. 64 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  "...първо Народното събрание трябва да обяви извънредно положение..."
  *
  Нали? Обаче когато преди година го обявиха веднага се вдигна вой, че се ограничавали права, че се налагало диктатура и т.н. Всички противоепидемични мерки бяха обявени едва ли не за незаконни и ограничаващи правата на гражданите.
  Хайде сега се разберете какво искате и тогава го искайте! То не може един път така, а друг път - онака!

 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Весело

  Щом искате извънредно положение колко му е да платите на братята македонци да спретнат едно нападение?
  ПРезидентът ибявява военно положение и готово! Изборите се отлагат за неопределено време. Обаче и това няма да ви хареса, защото се удължава мандата на парламента и на правителството.

 66. 66 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#60] от "historama":

  А връзката с гласуването и моя коментар изобщо? Коя част точно от онова, което съм написал, оборваш, че не разбрах?

 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Весело

  "Тя припомни, че на консултациите при президента Румен Радев преди изборите почти всички партии са били единодушни, че изборите трябва да са на първата възможна дата. Затова държавният глава (той също предлагаше най-ранна дата - 28 март - б.а.) се е съобразил с тях."
  *
  Има една приказка: "Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне!"
  Както писа някой по-горе, вместо да се врещи и пищи, по-добре е който иска да се представи добре на изборите да работи за това, а не да се оплаква непрекъснато какво му пречело: нямало дистанционно гласуване, нямало достатъчно секции във Великобритания и САЩ, нямало да гласуват част от хората под карантина, датата не била удобна и т.н.
  На калпавата ракета и космосът й пречи. Хайде да не се изразявам по-цветисто, знаете я приказката.

 68. 68 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 364 Неутрално

  дневника услужливо подготвя раята за "безизбори дозабрава" , докато всеки ден ни крякат като изоглавени колко са умрелите..мила родна кочина и няколко мисира

 69. 69 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Защо изобщо трябва да има избори?Тулупите си се самоизбират...
  —цитат от коментар 21 на yavooor


  А наистина защо? ДБ и умнокрасивите искат да се самозначават...Завинаги, щото народът - прост, а само те - умни..

 70. 70 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#22] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Хайде първо прочети Конституцията преди да се изказваш неподготвен!
  Служебното правителство не може да въведе дистанционно гласуване след като не може да променя закони, нито пък Конституцията. Законите се приемат от НС, а НС е разпуснато по времето на служебното правителство.

 71. 71 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Забавно е как особено умните (и красиви) наши съграждани вместо да работят за постигане на максимално добри резултати.
  —цитат от коментар 41 на pag


  А ти защо реши, че не работят за най-добри резултати, гений? Щото не са по циганските квартали за да купуват циганята в стил ГЕРБ-ВМРО ли?

 72. 72 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни защо ниската избирателна активност да помага на ГЕРБ?

  Искрено се надявам пандемията да отблъсне купените индиректно пенсии с 50-то лева - те, за разлика от повечето гербав електорат, не ходят под строй, а са мазно подкупени.

  От друга страна, електоратът на ДБ са сравнително млади хора, които не би трябвало да се страхуват чак толкова от пандемията, да не говорим, че голяма част от тях се ваксинираха, а и голяма част са преболедували.

 73. 73 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 703 Весело

  нема да бъдат
  Дебъ губи
  комунезите губат
  печели цял народ

 74. 74 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  "...първо Народното събрание трябва да обяви извънредно положение..."*Нали? Обаче когато преди година го обявиха веднага се вдигна вой, че се ограничавали права, че се налагало диктатура и т.н. Всички противоепидемични мерки бяха обявени едва ли не за незаконни и ограничаващи правата на гражданите.Хайде сега се разберете какво искате и тогава го искайте! То не може един път така, а друг път - онака!
  —цитат от коментар 64 на pamela


  Ех, ша са убиЙш да я защитаваш таз народна власт, лелче...

 75. 75 Профил на Гавраилов
  Гавраилов
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#57] от "ywr53649513":

  Тонът ти и разсъжденията ти са абсурдни. Явно подкрепяш това корумпирано правителство. То си е за такива, като вас. Ако искате останете и живейте в 20 век и после се чудете защо да ви управлява утайката на обществото и повтаряйте колко сте прави отричайки всяка една логична промяна, към по-добро развитие на България.

 76. 76 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Щом искате извънредно положение колко му е да платите на братята македонци да спретнат едно нападение?
  —цитат от коментар 65 на pamela


  🤣🤣🤣

 77. 77 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Като чета витиеватите юридически тълкувания май няма как да се отложат. От това печелят 3 партии.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  Не няма да се отложат изборите и вие ще загубите
  —цитат от коментар 4 на N I K E


  До коментар [#4] от "N I K E":,,вие” е възможно да сте ,,вие”!
  —цитат от коментар 6 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Кои сте "вие" - кои сме "ние" при вас?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#71] от "Сенсей НАНАЙ":..."А ти защо реши, че не работят за най-добри резултати, гений?..."

  Ами например защото такива като тебе агитират с такъв език и такава атрактивност, че със сигурност ще спечелите. Ама много.

 80. 80 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  а не да се оплаква непрекъснато какво му пречело: нямало дистанционно гласуване, нямало достатъчно секции във Великобритания и САЩ, нямало да гласуват част от хората под карантина
  —цитат от коментар 67 на pamela


  Така е: мълчете и се примирете с отнемането на правото на глас на хората.

  Ей това са новите партийни секретарки под прикритие. Всичко ще извъртят само и само Народната власт да изглежда правдива. Ако народната власт изпозлва явни манипулации за да не гласуват някои хора, то тя не е виновна - виновни сме ние, "умнокрасивите"...

  Поданици, не граждани.

 81. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#75] от "Гавраилов":

  Ами победете го.
  Не знам от коя партия сте, но победете.
  Какво по-лесно от това да победиш едно корумпирано правителство?!
  Трудно е да победиш некорумпирано Правителство.
  Идват избори. В кампания сме. Работете и победете.

 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#74] от "Сенсей НАНАЙ":

  Никого не защитавам! Само припомням кой какво е казвал преди и с какви аргументи. Преди аргументът беше, че свободата било най-важното и не можело да се ограничават хората, а сега точно обратното, било важно да се запази животът на хората. Един път така, друг път онака, когато каквото е изгодно. Все пак трябва да има някаква принципност.
  На мене ми е все тая кога ще са изборите.

 83. 83 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#78] от "Храбър":

  Вие са тези които не искат да има избори

 84. 84 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Не че нещо, но и в развитите страни мрат.

  Ваксинирайте се!
  До коментар [#61] от "m.konstantinov":

  Не че нещо, но в развитите страни , когато управляващите си поръчваха и купуваха ваксини, в некой изостанали държави , лидерите внасяха фурми и строяха руски газопроводи
  Пенсионирайте се !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 85. 85 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  А ти защо реши, че не работят за най-добри резултати, гений?..."Ами например защото такива като тебе агитират с такъв език и такава атрактивност, че със сигурност ще спечелите. Ама много.
  —цитат от коментар 79 на Ciaran


  О, да - сигурен съм, че ей ся щеше да гласуваш за ДБ, ако не бях аз 😁😁😁

  Как не ви омръзна главите ви да раждат тъпотии, чес'но? Ама сетих се - вие дори не осъзнавате каква тъпня е това, което казвате. А и ... какво да кажете? В светът на реалните аргументи сте изгубени.

 86. 86 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#74] от "Сенсей НАНАЙ":

  Някакви аргументи да представиш или смяташ, че обръщението "лелче" (просташката провинциална фамилиарност) е най-убедителният аргумент?
  Предполагам, че в твоите среди на тебе ти викат "чиче", а на жена ти - "лелече". Човек не може да надскочи манталитета си.

 87. 87 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Никого не защитавам! .
  —цитат от коментар 82 на pamela


  О, да. Само дето критичната ти иначе клавиатура не е отделила НИТО ЕДИН ред за шайката, мутрата-монолингвист, който ни управлява (зарад ей такива като теб) и всичките й далавери.

  Само дето се изпотрепа да хвърляш помия по протестиращите миналото лято и беше като пощръкляла барабар с най-активните гербаджийски тролове. Това хич, ама хич не е защита на шайката.

 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  ....Стига с това електронно гласуване бе, ненормалници, къде си видел такова нещо по белия свят, та очакваш точно България да е сред първите, имайки предвид корупцията, купения и организиран вот, тоталната некадърност и невменяемост на държавата да поръча или поддържа каквато и да било електронна система и т.н....
  —цитат от коментар 57 на ywr53649513


  Искаш да кажеш, че герберята са толкова некадърни, че няма да се справят с електрониката ли?
  Прав си.
  Толкова некадърни са.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Абсолютна глупост е твърдението, че парламентът може да бъде свикан след 26 март без преди това са в обявил извънредно положение. Има решение на КС, че мандатът тече от датата на провеждане на изборите. Тя беше 27 март. Следователно от 27 март парламентът е извън мандата си от 4 години.

 90. 90 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Предполагам, че в твоите среди на тебе ти викат "чиче", а на жена ти - "лелече".
  —цитат от коментар 86 на pamela


  Таман почнаха, ама само малките деца 😁😁😁

 91. 91 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Какво по-лесно от това да победиш едно корумпирано правителство?!
  —цитат от коментар 81 на Да вярваме на истината


  На Путя правителството корумпирано ли е, гений? Да или не, какво е твоето мнение?

 92. 92 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#87] от "Сенсей НАНАЙ":

  Заради такива като мене?! Защо, аз не смятам да гласувам или ако гласувам ще бъде за КОД.
  Избор между ГЕРБ и БСП на власт не ме устройва. А в момента ситуацията е точно такава. ДБ не заявиха категорично, че няма да участват/подкрепят каквото и да е общо правителство с БСП, а от изказванията им се подразбра точно обратното.

 93. 93 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Весело

  До коментар 57 от "ywr53649513":хората, които плащат от смартфона си или с компютъра, полуидиоти ли са?
  —цитат от коментар 60 на historama


  Ти май си полуидиот, щом не си чувал за "тайна на вота".
  Щото при плащанията никаква тайна няма, а напротив, всички са кръвно заинтересовани да е кристално ясно кой плаща, на кого и защо.
  Ама как хубаво си личите комунетата - по тяхно време имаше отговорни другари, които следяха кой и как гласува и бдяха някой да не опита да нарисува полов орган на бюлетината.

  Знанието е сила, информацията - власт
 94. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#90] от "Сенсей НАНАЙ":

  Знаех си, че си инфантилен...

 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Наистина не е хубаво да се отлагат избори, но при създадените невъзможни условия (за съществуването на които ГЕРБ положиха извънредно много усилия) май наистина ще се наложи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#87] от "Сенсей НАНАЙ":Заради такива като мене?!
  —цитат от коментар 92 на pamela


  Именно 😁😁😁

  А тва за "КОД" заслужава собствена порция див присмех:

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Нямах съмнение, че Пепи - набедения фашист, ще се хареса именно на ей такива като теб. Ама няма да казвам какви сте, че съм си обещал да не сипя много обидни квалификации.

 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нищо не си предвидил.

 98. 98 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Весело

  Някой може ли да ми обясни защо ниската избирателна активност да помага на ГЕРБ? Искрено се надявам пандемията да отблъсне купените индиректно пенсии с 50-то лева - те, за разлика от повечето гербав електорат, не ходят под строй, а са мазно подкупени.От друга страна, електоратът на ДБ са сравнително млади хора, които не би трябвало да се страхуват чак толкова от пандемията, да не говорим, че голяма част от тях се ваксинираха, а и голяма част са преболедували.
  —цитат от коментар 72 на Сенсей НАНАЙ


  Патенце, с теб трябва да изясним нещо: ако обичаш да ме осведомиш към кой джендър се самоопределяш и как политкоректно да се обръщам към теб, за да не ме трие модератора?
  После вече културно, възпитано и политкоректно ще ти отговоря на въпросите.
  Та?

  Знанието е сила, информацията - власт
 99. 99 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#40] от "dark'star":

  , къде в момента са се справили с пандемията?
  —цитат от коментар 17 на Незнайко в Слънчевия град


  Куба, Виетнам , Китай, Беларус ... = където има социалистическа медицина
  ============
  Бай Таньо, на теб социалистиèската медицина ти е увредила мисленето и без Корона вируса...

 100. 100 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Отдавна се знаеше, че края на май, благодарение на повечето преболедували, ваксинирани и затопляне на времето, ще има по малко случаи на заразени , отколкото началото на април.Ако искаше по голяма избирателна активност, Фигуранта трябваше да насрочи възможно най късната дата. защо не го направи ? Затова, всички пред Президентството, с яйца, домати и развалена риба да поискаме оставката му. Лилавите другари,съгласни ли сте ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK