Правосъдието – пренебрегваната тема в предизборните платформи

Правосъдието – пренебрегваната тема в предизборните платформи

© Николай ДойчиновАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Преди седмица представихме анализ относно нерешените проблеми с независимостта на българския съд и отчетността на прокуратурата. Предложихме и концепция за отстраняване на дефицитите чрез изменения на конституцията като за целта се позоваваме на общите стандарти и конкретни препоръки към българската държава от страна на редица международни експертни организации. Макар да е възможно предприемането на по-радикални мерки, разглеждаме такива, които биха били постижими чрез консенсус в рамките на Обикновено Народно събрание.


Представеното от нас изследване може да послужи на политическите партии и коалиции за един аргументиран предизборен дебат. В оставащите четири петъка до парламентарните избори ще направим критичен прочит на предизборните програми на основните кандидати за представителство в 45-тото Народно събрание в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Вярваме, че с това си начинание ще бъдем в помощ на българските граждани при упражняване на избирателните им права.
Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последите прогнози - четете тук


За важността на предизборните платформи


Проблемите на българските съд и прокуратура са основни за обществото през последните 30 години. През 90-те, а след това и в началото на века, политическите процеси по присъединяване на страната към НАТО и ЕС стимулираха поне привидно политиците ни да бъдат по-активни. Към ден днешен тези важни теми станаха жертва на договорки на високо политическо и международно ниво, но от друга страна, като общество се убедихме, че за трайна вътрешна промяна е необходима основно нашата воля като граждани. Само постигнатото със собствени обществени усилия може да бъде неотменим напредък.


Затова преди да се възползваме от избирателното си право, следва да направим информиран избор. Както във всички изборни надпревари проблемът не е в това какво обещават кандидатите на парламентарните избори, а как предвиждат да го постигнат. На основание аргументите и конкретиката на обещанията можем да проверим сериозни и изпълними ли са твърденията им.


Практиката дотук показва, че след като отминат изборите, партиите често пъти изоставят заявеното в предизборните програми, не обвързват парламентарното си поведение с него, а и гражданите нямат навика да изискват отчетност за действията на своите избраници. След още някакво време предизборните платформи биват свалени от публичното пространство и така проследимостта на обещаното става непосилно усилие, а това благоприятства късата политическа памет на обществото ни и обуславя поредица нерационални избори.


Социологическите прогнози на този етап предвещават фрагментиран парламент с множество партии. Именно в такава ситуация предизборните платформи могат да послужат за ориентир какъв би могъл да бъде пътят за коалиране и, колкото и задкулисен да е политическият живот в страната, да укажат коя партия от какви позиции се е отказала или приела в името на властта.


Състояние на политическия дебат


Съдебна власт


От последните законодателни действия в полза на реформирането на съда и прокуратурата изминаха 5 години. На първо място, действията по изменение на Конституцията от 2015 г. и Закона за съдебната власт от 2016 г. останаха идейно незавършени. А за изминалото време оттогава с поредица решения на Конституционния съд и с поредица изменения на ЗСВ постигнатото бе обезсилено. Членовете на Висшия съдебен съвет също постигнаха негативна синергия - на висшите постове бяха подбрани "правилните" ръководители, а конкурсната система беше блокирана. Така се постигна вътрешна апатия за реформа.


Съществуващият модел обезпечава пълна липса на възпиране между трите клона на властта, подчинението на съда осигурява произвол на изпълнителната власт. Липсата на ефективно наказателно преследване от страна на прокуратурата отново над изпълнителната власт на практика се свежда до "нека взаимно да не се закачаме, а да си помагаме" във вреда на обществения интерес. Същевременно допуска да бъдат "удряни" неприятните и критични към властта лица, бизнеси, медии и т.н.


Антикорупция


Корупцията е хронично заболяване на властта. Укоримостта на корупцията произтича не само от това, че някой е взел едни пари, а от последиците от това - невъзможността държавните институции да функционират законосъобразно и в интерес на гражданите. А и корупция не е само някой да свие "едни кинти". Това е дребният пример. Далеч по-страшно е, когато цели системи остават блокирани заради личен интерес - данъчната администрация, правосъдието, тези, на които стъпва държавността.


На практика корупцията в България е държавна политика, при която високите етажи насърчават ниските нива, а те съответно са длъжни да събират и отчисляват нагоре. Така добросъвестният чиновник не бива поощряван, а наказван и държавните системи последователно се попълват с удобни, а не със способни кадри. Това утвърждава модел, при който и гражданите със законосъобразно поведение стават за смях и в случай на нужда, държавата е срещу тях, а не в тяхна подкрепа. Накрая никой не вярва в държавата и в това, че тя може да осигури защита или благоприятна среда.


Правна дефиниция на корупцията няма, но по признаци тя се доближава най-силно именно до подкупа - когато едно лице, упражняващо власт, използва положението си, за да набави за себе си или другиго облага. В България борбата с корупцията основно се води по два пътя - единият чрез наказателно преследване на редица т. нар. корупционни престъпления. Тази задача се пада на МВР и прокуратурата. И тук отново опираме в това доколко състоянието на съда и прокуратурата обезпечава качествено разследване и предаване на съда.


Вторият начин за борба с корупцията е чрез:


- анализ на източниците на корупция


- събиране на информация за имущественото състояние на лица, заемащи висши държавни длъжности, чрез преглед на декларираната собственост, доходи и задължения


- установяване на наличие на конфликт на интереси отново за лицата на висши държавни длъжности


- отнемане на имущество, определено като незаконно придобито.


Всичко това е доверено на КПКОНПИ, но и тук проблемът е, че тази институция е под пълен политически контрол - законът допуска председателят ѝ да се избира от силните в парламента управляващи, а механизми за контрол липсват. Избирателното прилагане на закона и тук се превърна в принцип.


Затова можем да твърдим, че и КПКОНПИ, и прокуратурата към момента пазят политическите върхове и преследват опонентите на управляващите.


Общото състояние на политическите платформи


Въпреки създаденото опозиционно напрежение от протестите през 2020 г. основните политически претенденти се представят неубедително.


БСП вече са публикували визията си и тя е повече от хилава в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Дали си оставят пролуки за удобно коалиционно договаряне с противниците на каквито и да е реформи, можем само да предполагаме.


ГЕРБ от цялото си съществуване за пръв път нямат заявен политически манифест, така че властовите им амбиции на практика ще се свеждат до политики от джипката на вожда. Но как и да публикуват предизборна програма, когато всичко каквото предложат може да се чете като неизпълнено дотук за близо 10-годишното им управление.


Заявеното от ДПС е толкова разбираемо и конкретно колкото словата на почетния им лидер.


От извънпарламентарните партии "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" заявяват убедителни програми, които заслужават особено внимание.


"Републиканци за България" също са изготвили програма, но като помним как четеше и прилагаше закона Цветанов можем да им извадим контрааргумент за всяко обещание въпреки силния им предизборен катарзис.


"Има такъв народ" редуват рационални с откровено опасни предложения в областта на правосъдието.


Предложеното от "Воля" е между драматичното и комичното, а партньорите им от НФСБ остават верни на коалиционния си партньор от ГЕРБ като по техен почин нямат предизборни възгледи в областта на правосъдието.


При ВМРО има много "ще" и нито дума "как", като тук-там се споменава изменението на действащи и приемане на нови закони, но не става ясно какво налага това.


Бедните на идеи платформи на социологическите първенци предвещават лоши политики и още от същото.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  Пълни глупости! Нито на Мая мутрите, нито на Христо градката десница имат представа какво е правна реформа и дали се намира близо до нивото им на некомпетентност.
  Много пропагандистка статия, която по никакъв начин не ме убеждава как да гласувам за "по-доброто".

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  В надпреварата за евтин популизъм за най-високо обещание за заплати и пенсии няма място за реални мерки. Това, че заплатите (съответно и пенсиите) зависят предимно от състоянието на икономиката и частния сектор, не намира израз нито в повечето платформи, нито при повечето избиратели, които общо-взето стигат до въпросът "Кой ще ни даде пари". Та въобще не може да се говори за конкретни мерки, които биха улеснили бизнеса и засилили икономиката, а само празни приказки

  Не ме търсете преди обяд
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Партиите четат в очите нагласите на дребния, смачкан от живота гласоподавател-мишок "Да ни мътим водата на големити риби, чи ако ги ядосами, могат да ни направят нйещо лошу на дупито! Няма да го казвам какво й, чи има дица на масата!".

  Съвсем комформистки, повечето играчи заобикалят темата отдалеч. Много по-лесно е да си я карат по консенсусните теми за циганите и пенсиите. Единственото изключение от общата картина са партиите, които уповават на електората в София и гласуващите в чужбина - само те могат да си позволят темата Главен прокурор.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 4. 4 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Самсонов":

  Не се притеснявай! Имаш пътеводна светлина от джипката.

 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Заглавието е некоректно.
  Програмата на ДБ съдържа най-задълночените и смислени предложения, но и другите извънпарламентарни формации (кои наистина, кои само популистки) залагат на съдебната реформа.
  Гласувайте!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Съдебната система е опора на мафиите.

 7. 7 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Бойко Борисов през юни 2014 г. заявява:
  „Без Пеевски нищо не можеш да правиш в тази държава, знаеш кой владее съдебната система.“, 08.10.2021 г. - segabg.com/hot/category-bulgaria/zhenata-na-lozan-panov-borisov-peevski-vi-e-samo-smokinovo-listo

 8. 8 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Главната тема на партиите е ковида, като се има предвид, колко лекари са водачи на листи. Според нашите партии откривателите на ваксините трябва да станат президенти.

 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1730 Разстроено

  До коментар [#6] от "ggot":

  Не.
  Така както е конструирана самата съдебна система е мафията.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1596 Весело

  Ще ми прости фондация "Институт за пазарна икономика", но Мая Манолова като омбудсман и Христо Иванов като министър на правосъдието доказаха, че от право не разбират. Стройната им програма се изразява в това да касират ПЕРСОНАЛНИЯ избор на Гешев и да го заменят с някой друг. Тук "платформа" няма. Има чиста форма на реваншизъм.
  И една малка, смислова забележка към текста: след като казвате, че платформата на двете формации заслужава "особено внимание" поне един абзац отделете :)
  Иначе се получама нескопосан опит за манипулация. Нищо чудно в етрешна статия да си цитира това непотплатено становище.
  И корекността исисква да изписвате пълното име на фондацията си: вие не сте „Институт за пазарна икономика“, а Фондация (!) „Институт за пазарна икономика“... Има смислова разлика, нали? :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 11. 11 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Партиите четат в очите нагласите на дребния, смачкан от живота гласоподавател-мишок "Да ни мътим водата на големити риби, чи ако ги ядосами, могат да ни направят нйещо лошу на дупито! Няма да го казвам какво й, чи има дица на масата!". Съвсем комформистки, повечето играчи заобикалят темата отдалеч. Много по-лесно е да си я карат по консенсусните теми за циганите и пенсиите. Единственото изключение от общата картина са партиите, които уповават на електората в София и гласуващите в чужбина - само те могат да си позволят темата Главен прокурор.
  —цитат от коментар 3 на cinik


  Я кажи с кой ще я правите тази реформа. Един от видните членове на ДБ във Варна е Васко Василев, по прякор Касичката, верен съратник на Добрин Митев, прочул се с хиляди мошеннически приватизации. С тоя ли човек ще я прави реформата? Шефа ви, Ицето дори не може да си вземе кетап за адвокат, той ли ще води реформата. 🤣🤣🤣

 12. 12 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Отношението към промяната на правосъдната система е лакмусът за намеренията на партиите и коалициите. Тези, които мимикрират, измислят псевдопромени (на конституцията например, предложена от Данаилчо) , псевдопроблеми (например 120 или 240 депутати) не искат никаква промяна. Отнася се и до тези, които преди години застанаха срещу реформата на системата. БСП например, настоява сега за оставка на Гешев, но тогава застана срещу промените. На ГЕРБ, БСП, ДПС, патриоти следва да се зададе конкретния въпрос: Тогава бяхте против - защо. Сега пак ли сте против?

 13. 13 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Пълни глупости! Нито на Мая мутрите, нито на Христо градката десница имат представа какво е правна реформа и дали се намира близо до нивото им на некомпетентност.Много пропагандистка статия, която по никакъв начин не ме убеждава как да гласувам за "по-доброто".
  —цитат от коментар 1 на Петър Самсонов


  Колкото повече наближават изборите, толкова повече през просото я карат. 🤣🤣🤣 Дори не се опитват да бъдат малко по завоалирани, ами направо праскат с баданарката като за умно-красиви.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Само ДБ имат намеремие и смелост да се заемат с реформа на какскетурата .Другите мълчат гузно или говорят общи приказки. По това ще познаете кой не си е плащал данъците , пълнил чекмеджета лапал суджуци и комисионни

 15. 15 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Още по-зле е, регистрират се партии, за да се отърват от наказания.

 16. 16 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Мечтата на Делян Пеевски винаги е била България да се превърне в прокурорска република. И те я изградиха. Цитаделата на мафията в момента се казва Висш съдебен съвет и отгоре руския инструмент с Каскета

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5396 Неутрално

  До коментар [#16] от "Al Tikvone":

  ++++++++++++++++++++++
  Точно.

 18. 18 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#12] от "wkk57607068":

  Аб-со-лют-но!
  Маяма Костинбродска кога се пречисти и проумя, че има нужда от съдебна реформа????
  ГЕРБ, ДПС, БСП, АБВ, изобщо всички, които бламираха реформата през 2015 г., сега просто не бива да получат кредит на доверие по тази тема.
  Нагледахме се на катарзиси!
  Но, уви, както някой се беше изказал във форума: 80% дебили са незаобиколим фактор.
  И тия боклуци, кой в оригиналната си опаковка, кой в нова, ще получат доволно много гласове.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Самсонов":

  Кажи вашата герберска визия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  БСП и ДПС са гаранти за непоклатимоста на съдебната система. Единствено ВНС може да промени ситуацията. Червените престъпници ще продължават да се измъкват от правосъдието.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "От извънпарламентарните партии "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" заявяват убедителни програми, които заслужават особено внимание."
  Ама трябва и интелигентни хора да четат, не да повтарят на мафията несвързаните глупости.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  [quote#11:"oak17621787"][/quote]

  С тези, които през февруари 2014 внесоха сигнала в прокуратурата срещу КТБ, а 1 месец по-късно свирихте отстъпление, фалирахте банката и се прехвърлихте на ББР

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 23. 23 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Самсонов":Кажи вашата герберска визия.
  —цитат от коментар 19 на КМЕТ В СЯНКА

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Кметичке, ти си по-гербер от Бойко, който се крие под кревата ти и излиза да те плаши всяка вечер. И си същия пребоядисан комунист със зелени (сиви) чорапи, останали от преди 1989 г.
  Какво ти увира главата от реформа в правосъдието, освен че си бил свидетел по бракоразводно дело? И си виждал жив прокурор само по телевизията...
  Ами не ме обиждаш на "гербер". И на "пешеходец" не се обиждам.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1239 Гневно

  Туй правосъдие вече на пъпа ми излезе! По пет статии за правосъдието на ден. С полюции на тази тема избори не се печелят!

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Самсонов":Не се притеснявай! Имаш пътеводна светлина от джипката.
  —цитат от коментар 4 на truly

  До коментар [#4] от "truly":
  Джипките са твой специалитет!
  Я ми кажи къде в програмата на "Демократична България" пише за "Реформа в правосъдието"?
  Ще те улесня, защото явно не си запозната. Ето ти я и самата програма, на която би следвало да се позовава тази статия:
  https://demokrati.bg/parlamentarni-izbori-2021/programa/

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#11:"oak17621787"]
  —цитат от коментар 22 на cinik
  С тези, които през февруари 2014 внесоха сигнала в прокуратурата срещу КТБ, а 1 месец по-късно свирихте отстъпление, фалирахте банката и се прехвърлихте на ББР[/quote]

  Викаш ама вие що биете негрите ли?🤣🤣🤣 Съвсем ясно съм го написал, ако наистина сте толкова чисти и неопетнени, ако ДБ наистина заслужават да водят народа/съдебната реформа и т.н. какво прави отявлен крадец като Касичката във вашите редици във Варна. Пак се опитвате да пробутате старите муцуни, ама народа вече не ви вярва. И затова никога няма да спечелите изборите, не че народа е прост, ами вие предлагате вмирисана стока.

 27. 27 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 722 Неутрално

  цяла статийка за да ни кажат , че МаяМа и Пинокио+джуджето Атанасов , лягат и стават с мисълта как да оправят съдебната система в България ... ДНевник, свалихте си нивото на селски парцал....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 28. 28 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Защо ДБ не говори за декомунизация и лустрация? Колко от хората на ДБ са били членове на БКП?
  Как може въобще ДБ да се позиционира като антикомунистическа щом е пълна с хора членове на БКП? Как може когато изобличат Велизар Шаламанов, че е бил член на БКП той да каже, че се гордее че е служил на държавата?

  РОА Русская Освободительная Армия
 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4992 Весело

  От извънпарламентарните партии "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" заявяват убедителни програми, които заслужават особено внимание.
  __________________________________________________________

  "Демократична България" са станали големи популисти, само да се докопат до властта, после за нула време ще забряват какво са обещали!

  Впрочем Христо Иванов като Боков минитър на правосъдието какво постигна?

 30. 30 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4992 Весело

  Съдебната система е опора на мафиите.
  —цитат от коментар 6 на ggot


  Съдът е пълен със съдии, назначени по времето на тато, докато няма ЛУСТРАЦИЯ българският съд си остава помощник на червените олигарси да бъдат оправдавани независимо какви деяния са извършили!

  Съдът е опора на олигарсите!

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4992 Весело

  Ще ми прости фондация "Институт за пазарна икономика", но Мая Манолова като омбудсман и Христо Иванов като министър на правосъдието доказаха, че от право не разбират. Стройната им програма се изразява в това да касират ПЕРСОНАЛНИЯ избор на Гешев и да го заменят с някой друг. Тук "платформа" няма. Има чиста форма на реваншизъм. И една малка, смислова забележка към текста: след като казвате, че платформата на двете формации заслужава "особено внимание" поне един абзац отделете :)Иначе се получама нескопосан опит за манипулация. Нищо чудно в етрешна статия да си цитира това непотплатено становище.И корекността исисква да изписвате пълното име на фондацията си: вие не сте „Институт за пазарна икономика“, а Фондация (!) „Институт за пазарна икономика“... Има смислова разлика, нали? :)
  —цитат от коментар 10 на olexander


  Много добър анализ на анализа на фондацията!

  А кой дава парите на тази фондация, питам тук за една приятелка от Лудвигсбург!

 32. 32 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dariya Koleva":

  ДБ много смело говори, че понеже не е станала съдебната реформа Христо Иванов си е подал оставката като минисът. Но от ДБ мълчат, че те бяха вътре в парламента, коато се приемаше новият закон за изборт на главен прокурор. Имено по този нов закон беше избран Гешев. Каква е била позицията на ДБ в парламента тогава? Ако са гласували "за" този закон? Защо никойх сега от ДБ не казва "Ние бяхме против този закон"? Защото да не се окаже, че са гласували "за" закона? Ако някой знае как точно са гласували от ДБ тогава да даде линк.

  РОА Русская Освободительная Армия
 33. 33 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ето две статии, които обясняват доста точно проблема. За да се промени начинът за избор на главен прокурор трябва да има промяна в конституцията.

  https://www.actualno.com/actualno/koj-izbira-glaven-prokuror-news_1390729.html

  https://www.actualno.com/politics/bylgarija-prez-2015-godina-imitacijata-na-sydebna-reforma-news_514892.html

  РОА Русская Освободительная Армия
 34. 34 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Ммм да. Откорвенно опасни са предложенията на ИТН за комсомолските приватизатори и платените журналя...

 35. 35 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#25] от "Петър Самсонов":

  Избираш от "Области" "Свобода и справедливост". Оттам избираш "Гаранции за политическата свобода, разделение на властите и отчетност на институциите" и в текста намираш и четеш разделите: "Законност и справедливост", "Реформа на прокуратурата, гарантираща нейната отчетност пред обществото и ефективност в борбата с корупцията и престъпността" и "Гаранции за правата на гражданите и достъпа до правосъдие".
  Троловете на Севда яко сте полазили статията тази вечер...

 36. 36 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dariya Koleva":

  Хм, а случайно конституционният съдия (естествено - член на ДС), дето спря лустрацията, в момента да е депутат от ГЕРБ?

  Не ме търсете преди обяд
 37. 37 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#32] от "justauser":

  Проблемът не е в процедурата за избор на Гл. прокурор, а в това как се конструира прокурорската колегия на ВСС. При положение, че Гл. прокурор е абсолютен самодържец на прокуратурата и при положение, че прокурорската колегия е изцяло доминирана от нейни представители, воглаве с Главния, това означава, че всички решения на тая колегия ще бъдат по волята Му.
  Впрочем, изборът на Гл. прокурор е отговорност на Пленума на ВСС, който включва и двете колегии, а прокурорската може самостоятелно да прави само номинации (всеки трима членове на колегията). При доминирана от Главния прокурорска колегия и при минирана от политическата квота съдийска колегия обаче, шансовете за читав избор, независимо по каква процедура, се крепят изключително на това достатъчно членове на ВСС да тръгнат "срещу течението". Няма начин, не и с тези хора.
  Отделно, министърът на правосъдието също има правомощия да внесе номинация за Гл. прокурор и напълно съзнателно не го направи. "Обяснението" на Боко беше, че не искал да бута човек от ГЕРБ и така да се месел на съдебната власт.

 38. 38 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 553 Неутрално

  След рухването на комунизъма в страни от бившия соцлагер и омекнали демокрации, както Бразилия и Турция се появи нова форма на капитализъм - демагогичният авторитарен капитализъм. Той е хибрид, доближаващ се до китайската система на бюрократичен авторитарен капитализъм, владетелят е над закона и демократично неотчетен - изборите са бутафория. Властта обаче е лична, а не институционализирана. Това е корумпирана гангстерска политика. Тя почива на личната лоялност. Често ядрото се състои от членовете на семейството, считани за най-надеждни от всички. Това е политическата система, която Тръмп искаше да инсталира в САЩ. Такива владетели са като ларви на оси, които ядат паяка отвътре. Те успяват да спечелят избори и след това да подкопаят институционалните и политическите опори срещу неопределено лично управление. Тръмп има всички важни характеристики: истината е такава, каквато той казва, че е; честни избори са тези, които той печели; добър служител е този, който е лоялен към владетеля. Той иска да бъде автократ. Искаше прокуратурата и съда да бъдат лично подчинени на него и да осъждат така, както той им нареди (очевидно копира от българският модел). В България ядрото на демагогичният авторитарен капитализъм е ДПС - главата на октопода, заклещил в мъртва хватка с пипалата си държавата. Най-якото пипало на октопода е ГЕРБ. Причината за установената фасадна демокрация в България е, че страната е член на ЕС. Иначе си е 100% демагогичен авторитарен капитализъм на джипката и отдавна да сме част от Евразията на Путин! В България голяма част от хората не могат да осъзнаят каква е разликата между хиперперсонализирано управление на интелектуалната и професионална недостатъчност, прикриващи се зад стъклата на постоянно движещата се джипка и управление на работещи, независими институции, синергийно обвързани върху здравата основа на науката. Не виждат, че ръката, която мести джипката е на ДПС корпорацията, която изигра ролята на спасителният пояс на бившите репресивни органи в България и ги превърна в демократи капиталисти, криещи се зад демагогията на ДПС, установили необратимо хибридна форма на демагогичен авторитарен капитализъм и абсолютен феодализъм на местно ниво в България. Може да се нарече и феодално олигархичен авторитаризъм. На кой както му хареса. България е територия, където населяващите са приели безропотно, превръзката на Темида да се държи от господаря!!!

 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Весело

  Що да е пренебрегната - Пинокио (освен обещанието да дава 2400 лева средна заплата) само за това говори ден и нощ.
  Е, избирателите го пренебрегват, ама то е щото са тъпи и не го заслужават.

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Весело

  Гледам днес служебно раздават по 12 плюсчета на всеки правилен коментар.
  Чакам да видя колко са служебните минусчета....

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 99 Неутрално

  ПРИМАТриала не чете платформи.
  ПРИМАТриала вярва на обещания, щото така е по-лесно.
  ПРИМАТриала е политически неграмотен.
  ПРИМАТриала не прави разлика между изпълнителна,законодателна и съдебна власт.
  Да не говорим за разлика между Съвета на Европа и Европейския парламент.
  Затова ПРИМАТриала избира ПРИМАТИ.

 42. 42 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В надпреварата за евтин популизъм за най-високо обещание за заплати и пенсии няма място за реални мерки. Това, че заплатите (съответно и пенсиите) зависят предимно от състоянието на икономиката и частния сектор, не намира израз нито в повечето платформи, нито при повечето избиратели, които общо-взето стигат до въпросът "Кой ще ни даде пари". Та въобще не може да се говори за конкретни мерки, които биха улеснили бизнеса и засилили икономиката, а само празни приказки
  —цитат от коментар 2 на tulup


  ""прост народ слаба държава""Докато не се ""ПОУМНЕЕ "и появи критична маса от ГРАЖДАНИ които да ОСЪЗНАВАТ връзката между общественото благополучие и СПРАВЕДЛИВОСТА налагана от ПРАВОТО крайния резултат е все СЪЩОТО!

 43. 43 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Проблемите със законите, контрола им и правосъдието са основното, което ни отличава от западана Европа. Единственият начин човек да реши този проблем бързо е просто да отиде да живее в държва с установен ред. Останалите тук се опитваме да направим нещо в леко мазохистичен стил. За съжаление напоследък шансът да допринесем за България е по-голям, ако всъщност емигрираме и не плащаме данъци в корупционна ни държава. Корупцията трябва да се смъкне радикално, за да можем спокйно да плащаме повече данъци, с уговорката, че повече данъци на означава "по-големи данъци", а "повече доходи".

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Докато баце и дръндарския пиян философ ни водят към светлите бъднини, все така ще е с правото, със образованието, културата, здравето, инвестициите и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK